Στήριξη της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της φορολογίας: Fiscalis (2021-2027)
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Κανονισμός (ΕΕ) 2021/847 σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος Fiscalis για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;
Ο κανονισμός θεσπίζει το πρόγραμμα Fiscalis για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας*. Αυτό ισχύει κατά τη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ορίζει για το πρόγραμμα τα εξής:
- τους γενικούς και ειδικούς στόχους του·
- το ποσό, τις μορφές και τους κανόνες χρηματοδότησης της ΕΕ.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Οι γενικοί στόχοι της νομοθεσίας είναι η στήριξη των φορολογικών αρχών και της φορολογίας προκειμένου:
- να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά·
- να ενδυναμωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και ο θεμιτός ανταγωνισμός στην ΕΕ·
- να προστατευθούν τα ενωσιακά και εθνικά δημοσιονομικά και οικονομικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή·
- να βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων.
Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
- στήριξη της φορολογικής πολιτικής και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σχετικά με τη φορολογία·
- προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών·
- στήριξη της ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων των υπαλλήλων και της ανάπτυξης και λειτουργίας ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ο επταετής προϋπολογισμός για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 269 εκατομμύρια ευρώ (τρέχουσες τιμές). Το πρόγραμμα μπορεί:
- να καλύψει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως δαπάνες για τη διαχείριση του προγράμματος που σχετίζονται με δραστηριότητες, μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, δίκτυα τεχνολογίας πληροφοριών και τεχνική και διοικητική βοήθεια·
- να χρηματοδοτήσει έως και το 100 % των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου·
- να παρέχει χρηματοδότηση, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων, βραβείων, προμηθειών και της επιστροφής εξόδων που πραγματοποιούν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες·
- να στηρίξει δραστηριότητες που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι οι διάφορες συνεισφορές δεν καλύπτουν τις ίδιες δαπάνες.
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό, υπό ορισμένους όρους, στη συμμετοχή τρίτων χωρών. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, τα οποία μπορούν να διενεργούν έρευνες, μεταξύ των οποίων και επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις, με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, μεταξύ άλλων και από τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το πρόγραμμα, περιλαμβανομένων των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις του προγράμματος.
Στις δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση περιλαμβάνονται:
- συναντήσεις και παρεμφερείς ειδικές εκδηλώσεις·
- συνεργασία βάσει έργων·
- ανάπτυξη ικανοτήτων ΤΠ, ιδίως η ανάπτυξη και λειτουργία ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων·
- δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων των υπαλλήλων και άλλες δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων·
- υποστηρικτικά μέτρα, όπως μελέτες και δραστηριότητες καινοτομίας, ιδίως εξακριβώσεις εφικτότητας, πιλοτικά προγράμματα και δράσεις επικοινωνίας.
Στο παράρτημα III προσδιορίζονται οι ενδεχόμενες προτεραιότητες:
- εφαρμογή του φορολογικού δικαίου της ΕΕ και υλοποίηση κατάρτισης του προσωπικού, διοικητικής συνεργασίας και ανάκτησης οφειλών·
- ανταλλαγή πληροφοριών, βελτίωση της χρήσης τους και ανάπτυξη τυποποιημένων μορφοτύπων ΤΠ·
- στήριξη της ψηφιοποίησης και επικαιροποίηση των μεθοδολογιών στις φορολογικές αρχές·
- ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ιδίως για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ:
- αναπτύσσουν και λειτουργούν από κοινού τα ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά συστήματα·
- θεσπίζουν και επικαιροποιούν ένα πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τη φορολογία (ΠΣΣ-Φ), το οποίο:
- απαριθμεί όλα τις σχετικές εργασίες, όπως ο σχεδιασμός, οι δοκιμές συμμόρφωσης, η εγκατάσταση, η συντήρηση, η ασφάλεια και ο έλεγχος ποιότητας των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων,
- ταξινομεί ποια στοιχεία αφορούν συγκεκριμένα την ΕΕ, τα κράτη μέλη (εθνικά) ή έναν συνδυασμό των δύο,
- καλύπτει την καινοτομία, τις πιλοτικές δράσεις, καθώς και τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία υποστήριξης.
Η Επιτροπή:
Στο παράρτημα II απαριθμούνται δείκτες για την κατάρτιση εκθέσεων προόδου ως προς την εκπλήρωση των ειδικών στόχων του προγράμματος. Πρόσθετοι δείκτες, που αποσκοπούν στη μέτρηση της επίδοσης, των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του προγράμματος, έχουν θεσπιστεί με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2022/2300 της Επιτροπής, της 30ής Αυγούστου 2022, για τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης για το πρόγραμμα Fiscalis.
Η νομοθεσία υποχρεώνει:
- τους αποδέκτες ενωσιακής χρηματοδότησης να μνημονεύουν την προέλευσή της και να παρέχουν αποτελεσματική και στοχευμένη πληροφόρηση για τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματά τους σε πολλαπλά ακροατήρια — από τα μέσα ενημέρωσης έως το κοινό·
- την Επιτροπή να προβαίνει σε ενέργειες πληροφόρησης και επικοινωνίας σχετικά με το πρόγραμμα.
Ο κανονισμός:
- καταργεί τον κανονισμό (ΕE) αριθ. 1286/2013 που θεσπίζει το πρόγραμμα Fiscalis 2020 από την 1η Ιανουαρίου 2021·
- παρέχει τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2013 μέχρι τη λήξη τους.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το Fiscalis 2027 αντικαθιστά το Fiscalis 2020, το οποίο διήρκησε από το 2014 έως το 2020. Το νέο πρόγραμμα ενισχύει τη στήριξη της ΕΕ στις εθνικές φορολογικές αρχές προκειμένου να προάγει τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και να συμβάλλει στη βελτίωση της εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Φορολογία. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την επιβολή και τη συμμόρφωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το αλκοόλ και τον καπνό, των φόρων σε ενεργειακά προϊόντα και στην ηλεκτρική ενέργεια και άλλων εθνικών φόρων και δασμών που εισπράττονται για λογαριασμό της ΕΕ.
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Κανονισμός (ΕΕ) 2021/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Fiscalis» για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2013 (ΕΕ L 188 της 28.5.2021, σ. 1-17).
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/2300 της Επιτροπής, της 30ής Αυγούστου 2022, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με διατάξεις σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης για το πρόγραμμα Fiscalis σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (ΕΕ L 305 της 25.11.2022, σ. 1-4).
Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (EE L 193 της 30.7.2018, σ. 1-222).
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.
τελευταία ενημέρωση 14.12.2022