
2. For the purpose of the answer to Question 1, is it significant that the possibility existed for the interested party to 
request the Svb to conclude an agreement as referred to in Article 17 of Regulation No 1408/71?

(1) General Law on Child Benefits.
(2) Council Regulation (EEC) No 1408/71 of 14 June 1971 on the application of social security schemes to employed persons, to self- 

employed persons and to members of their families moving within the Community (OJ English Special Edition 1971(II), p 416).
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1. Does Article 3 of Directive 2009/103/EC of the European Parliament and of the Council of 16 September 2009 relating 
to insurance against civil liability in respect of the use of motor vehicles, and the enforcement of the obligation to insure 
against such liability, (1) preclude an interpretation that includes in the compulsory insurance cover the damage caused 
by a fire in a stationary vehicle when the fire has its origin in the mechanisms necessary to performing the transport 
function of the vehicle?

2. If the answer to the question above is negative, does Article 3 of Directive 2009/103/EC of the European Parliament and 
of the Council of 16 September 2009 relating to insurance against civil liability in respect of the use of motor vehicles, 
and the enforcement of the obligation to insure against such liability, preclude an interpretation that includes in the 
compulsory insurance cover the damage caused by a fire in a vehicle when the fire cannot be linked to previous motion, 
in such a way that no connection with a journey can be discerned?

3. If the answer to the second question is negative, does Article 3 of Directive 2009/103/EC of the European Parliament 
and of the Council of 16 September 2009 relating to insurance against civil liability in respect of the use of motor 
vehicles, and the enforcement of the obligation to insure against such liability, preclude an interpretation that includes in 
the compulsory insurance cover the damage caused by a fire in a vehicle when the vehicle is parked in a closed private 
garage?

(1) OJ 2009 L 263, p. 11.
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1. Can a situation such as that described in the present case (in which the public-sector employer fails to observe the 
statutory time limits and thus either permits successive temporary contracts or preserves the temporary nature of the 
appointment by changing the nature of the appointment from occasional to interim or replacement) be considered an 
abusive use of successive appointments and therefore be regarded as a situation described in Clause 5 of the Framework 
Agreement annexed to Directive 1999/70/EC? (1)

2. Must the provisions in the Framework Agreement on fixed-term work in the Annex to Directive 1999/70/EC, in 
conjunction with the principle of effectiveness, be interpreted as precluding national procedural rules that require a 
fixed-term worker actively to challenge or appeal against all the successive appointments and terminations of 
employment as the only way in which to benefit from the protection of the EU Directive and claim the rights conferred 
on him by EU law?

3. In view of the fact that, in the public sector and in the provision of essential services, the necessity of providing cover for 
vacancies, sickness, holidays … is essentially ‘permanent’, and given that the concept of ‘objective reason’ justifying a 
fixed-term appointment has to be delimited:

a) Can it be held to be contrary to Directive 1999/70/EC (Clause 5(1)(a)) and, therefore, that there is no objective reason, 
when a fixed-term worker is employed under an uninterrupted succession of ‘contratos de interinidad’ (temporary 
replacement contracts), working all or nearly all the days of the year, under a succession of consecutive 
appointments/engagements that continue on a completely stable basis for years, and the stated grounds for engaging 
the worker are always satisfied?

b) Must the need be considered permanent rather than temporary, and therefore not to be covered as an ‘objective 
reason’ within the meaning of Clause 5(1)(a), having regard either to the parameters described above, that is to say, 
the existence of countless appointments and engagements that extend over a period of years, or to the existence of a 
structural defect that is reflected in the percentage of temporary appointments in the sector in question, when those 
needs are as a general rule always met by temporary workers, so that this has become an essential and long-term 
element of the operation of the public service?

c) Or is it to be understood that, in essence, in order to determine the permitted limit for temporary appointments, 
regard must be had only to the letter of the legislation that covers the employment of such fixed-term workers, when 
it states that they may [Or. 26] be taken on on grounds of necessity, urgency or for the development of programmes 
of a temporary, cyclical or extraordinary nature: in short, that in order for an objective reason to be deemed to exist, 
such employment must meet these exceptional circumstances, and that this ceases to be the case, and use therefore 
constitutes misuse, when it is no longer isolated, occasional or ad hoc?

4. Is it compatible with the Framework Directive annexed to Directive 1999/70/EC to regard grounds of need, urgency or 
the development of programmes of a temporary, interim or extraordinary nature as an objective reason for appointing 
and successively reappointing IT specialists on temporary regulated terms where these public employees are performing 
the normal functions of permanent regulated employees on a permanent and regular basis, and the employing 
Administration neither establishes maximum limits to such appointments nor fulfils its legal obligations to use 
permanent staff to cover these posts and meet these needs, and no equivalent measure is established to prevent and 
avoid misuse of successive temporary appointments, with the result that IT specialists employed on temporary regulated 
terms continue to carry out these duties for periods that, in the present case, amount to an uninterrupted duration of 17 
years?

5. Are the provisions in the Framework Agreement on fixed-term work in the Annex to Directive 1999/70/EC and the 
interpretation of that Agreement by the CJEU compatible with the case-law of the Tribunal Supremo (Supreme Court, 
Spain), insofar as it fixes the existence of an objective reason for an appointment by reference to the time limit to the 
appointment, without regard to other parameters, or finds that there can be no comparison made with a career public 
official because of the different legal rules covering them and different access routes or because career officials are 
permanently established but employees recruited to cover vacancies hold temporary appointments?
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6. If the national courts find that there is abuse arising from the use of successive appointments of temporary regulated 
staff to cover vacancies in the Madrid Health Service and that they are being used to cover permanent structural needs in 
the provision of services by permanent regulated employees, given that domestic law contains no effective measure to 
penalise such misuse and eliminate the consequences of the breach of EU legislation, must Clause 5 of the Framework 
Agreement annexed to Directive 1999/70/EC be interpreted as requiring the national courts to adopt effective deterrent 
measures to ensure the effectiveness of the Framework Agreement, and therefore to penalise that misuse and eliminate 
the consequences of the breach of that EU legislation, disapplying the rule of domestic law that prevents it from being 
effective?

If the answer should be affirmative, as held by the Court of Justice of the European Union in paragraph 41 of its 
judgment of 14 September 2016 in Cases C 184/15 and C 197/15: (2)

As a measure to prevent and penalise the misuse of successive temporary contracts and to eliminate the consequence of 
the breach of EU law, would it be consistent with the objectives pursued by Directive 1999/70/EC to convert the 
temporary interim/occasional/replacement regulated relationship into a stable regulated relationship, the employee being 
classified as a permanent official or an official with an appointment of indefinite duration, with the same security of 
employment as comparable permanent regulated employees?

7. If there is abuse of successive temporary contracts, can the conversion of the temporary regulated relationship into an 
indefinite or permanent relationship be regarded as satisfying the objectives of Directive 1999/70/EC and its Framework 
Agreement only if the temporary regulated employee who has been the victim of this misuse enjoys exactly the same 
working conditions as permanent regulated employees (as regards social security, promotion, opportunities to cover 
vacant posts, training, leave of absence, determination of administrative status, sick leave and other permitted absences, 
pension rights, termination of employment and participation in selection competitions to fill vacancies and obtain 
promotion) in accordance with the principles of permanence and security of employment, with all associated rights and 
obligations, on equal terms with permanent regulated IT specialists?

8. In the circumstances described here, is there an obligation under EU law to review final judgments/administrative acts 
when the four conditions laid down in Kühne & Heitz NV (C 453/00 of 13 January 2004) (3) are met: (1) Under Spanish 
national law, the authorities and the courts may review decisions (even if the restrictions involved make it very difficult 
or even impossible); (2) The contested decisions have become final as a result of a judgment of a national court issued in 
sole or final instance; (3) That judgment is based on an interpretation of EU law inconsistent with the case-law of the 
CJEU and adopted without a question being referred to the CJEU for a preliminary ruling; and (4) The person concerned 
applied to the administrative body as soon as it knew of the relevant case-law?

9. May and must national courts, as European courts that must give full effect to EU law in the Member States, require and 
order the internal administrative authority of a Member State — within its respective area of jurisdiction — to adopt the 
relevant measures in order to eliminate rules of domestic law incompatible with EU law in general, and with Directive 
1999/70/EC and its Framework Agreement in particular?

(1) Council Directive 1999/70/EC of 28 June 1999 concerning the framework agreement on fixed-term work concluded by ETUC, 
UNICE and CEEP (OJ 1999 L 175, p. 43).

(2) Judgment of the Court of Justice of 14 September 2016, Martínez Andrés and Castrejana López (C-184/15 and C-197/15, 
EU:C:2016:680).

(3) Judgment of 13 January 2004, Kühne & Heitz NV (C-453/00, EU:C:2004:17).

Request for a preliminary ruling from the Tribunal Supremo (Spain) lodged on 13 February 2018 — 
Asociación Española de la Industria Eléctrica (UNESA) v Administración General del Estado

(Case C-105/18)

(2018/C 161/28)

Language of the case: Spanish

Referring court

Tribunal Supremo

7.5.2018 EN Official Journal of the European Union C 161/25


