This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Community programme for employment and solidarity - PROGRESS (2007-2013)
Työllisyyttä ja sosiaalista yhteisvastuuta koskeva yhteisön Progress-ohjelma (2007–2013)
Työllisyyttä ja sosiaalista yhteisvastuuta koskeva yhteisön Progress-ohjelma (2007–2013)
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Työllisyyttä ja sosiaalista yhteisvastuuta koskeva yhteisön Progress-ohjelma (2007–2013)
Progress-ohjelman tavoitteena on antaa taloudellista tukea Euroopan unionin työllisyys- ja sosiaalialan tavoitteiden toteuttamiseen. Ohjelmasta myönnetään rahoitusta analysointi- ja kokemustenvaihtotoimintaan, tietämyksen edistämistä ja levittämistä koskevaan toimintaan sekä keskeisille toimijoille annettavaan tukeen vuosiksi 2007–2013. Ohjelma on jaettu viiteen osa-alueeseen, jotka vastaavat viittä tärkeintä toiminta-alaa: työllisyys, sosiaalinen suojelu ja osallisuus, työolot, monimuotoisuus ja syrjinnän torjuminen sekä naisten ja miesten tasa-arvo.
SÄÄDÖS
Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1672/2006/EY, tehty 24 päivänä lokakuuta 2006, työllisyyttä ja sosiaalista yhteisvastuuta koskevan yhteisön Progress‑ohjelman perustamisesta [EUVL L 315, 15.11.2006] [Ks muutosasiakirjat].
YHTEENVETO
Tähän saakka työllisyyden, sosiaalisen osallisuuden, sosiaaliturvan, naisten ja miesten tasa-arvon ja syrjimättömyyden periaatteen edistämistä koskeville toimille on myönnetty rahoitusta eri toimintaohjelmista.
Johdonmukaisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi Euroopan komissio on ehdottanut, että kaikki edellä mainitut toimet koottaisiin yhteen puiteohjelmaan, nk. Progress-ohjelmaan.
YLEISTAVOITTEET
Ohjelmalla on kuusi yleistavoitetta:
RAKENNE: TOIMINTA-ALAT JA -TYYPIT
Ohjelma jaetaan seuraaviin viiteen osa-alueeseen:
Ohjelmasta rahoitetaan seuraavanlaisia toimia:
Ohjelmassa esitetään toiminnalliset tavoitteet kutakin osa-aluetta varten.
Työllisyys
Tässä osa-alueessa tavoitteena on tukea Euroopan työllisyysstrategian toteuttamista seuraavasti:
Sosiaalinen suojelu ja sosiaalisen osallisuuden edistäminen
Tästä osa-alueesta tuetaan avoimen koordinointimenetelmän täytäntöönpanoa sosiaalisen suojelun ja sosiaalisen osallisuuden edistämisen alalla seuraavasti:
Työolot
Tästä osa-alueesta tuetaan työympäristön ja työolojen, myös työterveyden ja työturvallisuuden, parantamista seuraavasti:
Syrjinnän torjuminen ja monimuotoisuus
Tästä osa-alueesta tuetaan syrjinnän torjumista koskevan periaatteen tehokasta täytäntöönpanoa ja edistetään sen huomioon ottamista EU:n politiikassa seuraavasti:
Sukupuolten tasa-arvo
Tästä osa-alueesta tuetaan sukupuolten tasa-arvon periaatteen tehokasta täytäntöönpanoa ja edistetään tasa-arvonäkökohtien huomioon ottamista EU:n politiikassa seuraavasti:
OHJELMAAN OSALLISTUMINEN JA KOLMANNET MAAT
Ohjelmaan voivat osallistua kaikki julkiset ja/tai yksityiset tahot, toimijat ja laitokset ja etenkin seuraavat:
Ohjelmaan voivat osallistua myös ETAn EFTA-maat, EU:n kanssa assosiaatiosopimuksen tehneet ehdokasmaat sekä vakaus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvat Länsi-Balkanin maat.
TUKIHAKEMUSMENETTELY
Toimia voidaan rahoittaa seuraavasti:
RAHOITUS
Ehdotettu budjetti on 683 250 000 miljoonaa euroa vuosiksi 2007–2013. Määrärahojen jakamisessa eri osa-alueille noudatetaan seuraavia vähimmäisosuuksia:
Jäljelle jäävät kaksi prosenttia varataan ohjelman hallintokuluihin.
Työllisyyttä ja sosiaalista osallisuutta tukevaan uuteen Progress-mikrorahoitusjärjestelyyn on varattu 60 miljoonan euron määrärahat vuosiksi 2007–2013.
YKSINKERTAISTAMINEN
Ehdotetulla lähestymistavalla edistetään keskeistä tavoitetta välineiden oikeudellisesta ja hallinnollisesta yksinkertaistamisesta sekä budjettirakenteen järkeistämisestä.
Ohjelman täytäntöönpanossa komissiota avustaa aiempien neljän ohjelmakomitean sijasta vain yksi.
SEURANTA JA ARVIOINTI
Komissio laatii vuosittain toimintaraportin ja toimittaa sen ohjelmakomitealle. Ohjelmasta tehdään myös väliarviointi. Komissio tekee ulkoisten asiantuntijoiden avustamana koko ohjelmaa koskevan jälkiarvioinnin vuosi ohjelman päättymisen jälkeen; tarkoituksena on mitata ohjelman tavoitteiden vaikutuksia ja sen tuomaa EU:n tason lisäarvoa.
TAUSTA
Vuonna 2004 julkaisemassaan tiedonannossa uudesta rahoituskehyksestä vuosiksi 2007–2013 komissio totesi, että sosiaalipoliittisen ohjelman täytäntöönpano on merkittävä tekijä, jolla edistetään kasvu- ja työllisyystavoitteisiin liittyvää kilpailukykyä.
Lissabonin tavoitteiden saavuttamiseksi sosiaalipoliittisessa ohjelmassa hyödynnetään eri välineitä, kuten lainsäädäntöä, avointa koordinointimenetelmää, työmarkkinaosapuolten eurooppalaista vuoropuhelua, Euroopan sosiaalirahastoa ja muita rahoitusvälineitä, joita komissio hallinnoi suoraan.
Komissio pyrkii Progress-ohjelman avulla työllisyys- ja sosiaalipolitiikan alan rahoitusvälineiden yksinkertaistamiseen ja järkeistämiseen.
Viitteet
Säädös |
Voimaantulo - Voimassaolon päättymispäivä |
Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa |
EUVL |
Päätös N:o 1672/2006/EY |
1.1.2007 – 31.12.2013 |
- |
EUVL L 315, 15.11.2006 |
Muutossäädökset |
Voimaantulo päättymispäivä |
Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa |
EUVL |
Päätös 284/2010/EU |
8.4.2010 |
- |
EUVL L 87, 7.4.2010 |
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 283/2010/EU, tehty 25 päivänä maaliskuuta 2010, eurooppalaisen työllisyyttä ja sosiaalista osallisuutta koskevan Progress‑mikrorahoitusjärjestelyn perustamisesta [EUVL L 87, 7.4.2010]. Uudesta Progress-mikrorahoitusjärjestelystä rahoitetaan:
Rahoitusjärjestely on tarkoitettu julkisille ja yksityisille yhteisöille, jotka tarjoavat mikrorahoitusta yksityishenkilöille ja mikroyrityksille.
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, annettu 3 päivänä kesäkuuta 2009, "Yhteinen sitoutuminen työllisyyteen" [KOM(2009) 257 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].
Viimeisin päivitys 27.04.2010