Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Yhteinen tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistö (NUTS)

Yhteinen tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistö (NUTS)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 1059/2003 yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS)

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 vahvistetaan säännöt, joiden avulla hallinnoidaan tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöä (NUTS), hierarkkista järjestelmää, jossa Euroopan unionin (EU) talousalue jaetaan maantieteellisesti Euroopan aluetilastojen keräämiseksi, kehittämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi, EU:n rakennerahastojen tukikelpoisuustasojen arvioimiseksi ja EU:n aluepolitiikkojen muotoilemiseksi.
  • Siinä vahvistetaan myös säännöt nimikkeistön tulevia muutoksia varten. Näin halutaan varmistaa, että tiedot viittaavat samaan alueelliseen yksikköön tietyn ajanjakson ajan. Tämä on tärkeää varsinkin tilastollisten aikasarjojen kannalta.
  • Asetusta on muutettu useita kertoja, muun muassa

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

NUTS-järjestelmän hierarkia

Jokaisen jäsenvaltion alueelliset alajaot on porrastettu kolmelle tasolle pienimpien ja suurimpien asukaslukujen perusteella:

  • NUTS 1 suuret sosioekonomiset alueet, kuten Saksan osavaltiot (Länder), Belgian alueet (Gewesten/Régions) sekä Puolan ja Romanian makroalueet.
  • NUTS 2 perusalueet aluepolitiikan soveltamiseksi, esim. Belgian ja Alankomaiden maakunnat (Provincies/Provinces), Itävallan osavaltiot (Bundesländer), Tšekin alueet (oblasti).
  • NUTS 3 pienet alueet erityisiä tarkoituksia varten, esim. Ranskan departementit (départements), Bulgarian maakunnat (oblasti) ja Italian maakunnat (provincie).

Kolmas taso on toisen tason alajako, toinen taso on ensimmäisen tason alajako ja ensimmäinen taso on jäsenvaltioiden alajako. NUTS-järjestelmä ei kata paikallistasoa (kuntatasoa). Mikäli jonkin jäsenvaltion asukasluku on kokonaisuudessaan pienempi kuin tietyn NUTS-tason vähimmäisasukasluku, jäsenvaltio itse muodostaa kyseisen tason NUTS-alueyksikön.

Luokittelukriteerit

Jäsenvaltioiden nykyiset hallinnolliset yksiköt on otettava huomioon NUTS-järjestelmässä. Olemassa olevan hallintotason NUTS-taso vastaa, määritetään kyseisen hallintotason hallinnollisten yksiköiden keskimääräisen asukasluvun perusteella, kuten jäljempänä esitetään.

Taso

Pienin asukasluku

Suurin asukasluku

NUTS 1

3 miljoonaa

7 miljoonaa

NUTS 2

800 000

3 miljoonaa

NUTS 3

150 000

800 000

Jos jäsenvaltiossa ei ole tiettyä luokitustasoa varten riittävänkokoista hallinnollista tasoa, tämä taso muodostuu yhdistämällä riittävä määrä lähellä sijaitsevia pienempiä alueellisia yksiköitä. Tuloksena saatavat yhdistetyt yksiköt muodostavat ”ei-hallinnollisen tason”, jolla jokaisen ei-hallinnollisen yksikön on vastattava edellä esitettyjä asukaslukuja. Poikkeuksia voi kuitenkin olla erityisten maantieteellisten, sosioekonomisten, historiaan, kulttuuriin tai ympäristöön liittyvien olosuhteiden vuoksi varsinkin saarilla ja syrjäisimmillä alueilla.

Alueelliset typologiat (Tercet)

Muutosasetuksella (EU) 2017/2391 luodaan oikeusperusta alueellisille typologioille, jotta voidaan laatia Euroopan tilastotietoja. Tällä tavoin temaattisissa tilastoasetuksissa ja politiikka-aloitteissa voidaan viitata näihin typologioihin, kun tarkoituksena on kerätä EU:n tilastotietoja ja/tai kohdistaa poliittiset toimenpiteet tiettyihin alueisiin, kuten suuriin kaupunkeihin tai kaupunki-, maaseutu- taikka rannikkoalueisiin.

Asetus kattaa nykyiset alueelliset typologiat, jotka perustuvat NUTS-tasoon 3 (esimerkiksi kaupunki-maaseututypologia ja suurkaupunkialueet) tai paikallishallinnon yksiköihin (esimerkiksi kaupungistumisaste, kaupungit ja rannikkoalueet). Asetus kattaa myös yhden neliökilometrin kokoisen ruudukkotason, jonka avulla lasketaan typologiat, jotka perustuvat väestöjakaumaan ja -tiheyteen ruudukkosoluissa. Siinä myös määritellään edellytykset, joiden täyttyessä Euroopan komissio voi tarvittaessa hyväksyä delegoituja säädöksiä.

Tämänhetkinen NUTS-alueluokitus on ollut voimassa 1.1.2021 alkaen, ja siihen kuuluu 92 aluetta NUTS 1 -tasolla, 242 aluetta NUTS 2 -tasolla ja 1 166 aluetta NUTS 3 -tasolla.

Täytäntöönpanosäädöksessä, asetuksessa (EY) N:o 11/2008, säädetään, että kun NUTS-luokitusta muutetaan, kyseisen jäsenvaltion on toimitettava komissiolle aikasarjat uutta alueellista jaottelua varten aiempien tietojen tilalle.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 11. heinäkuuta 2003 alkaen.

TAUSTAA

  • EU on 1970-luvulta lähtien kehittänyt NUTS-luokituksen yhtenäiseksi maantieteelliseksi jakojärjestelmäksi, jonka avulla se voi tuottaa alueellisia tilastoja ja arvioida alueiden EU:n rakennerahastojen tukikelpoisuutta objektiivisten ja määrällisten kriteerien perusteella.
  • Kaikilla jäsenvaltioilla on omat hallintojärjestelmänsä ja hallinnolliset rakenteensa, joista toiset ovat keskitetympiä kuin toiset. Eri maiden asukasluvuissa, pinta-alassa ja kehitystasoissa on myös suunnattoman suuria eroja. Eurostat on NUTS-järjestelmää kehittäessään ottanut erityisesti huomioon nämä erilaiset olosuhteet.
  • Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1059/2003, annettu 26 päivänä toukokuuta 2003, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) (EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1–41).

Asetukseen (EY) N:o 1059/2003 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission delegoitu asetus (EU) 2023/674, annettu annettu 26 päivänä joulukuuta 2022, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1059/2003 liitteiden muuttamisesta (EUVL L 87, 24.3.2023, s. 1–53).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/690, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 99/2013, (EU) N:o 1287/2013, (EU) N:o 254/2014 ja (EU) N:o 652/2014 kumoamisesta (EUVL L 153, 3.5.2021, s. 1–47).

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/1130, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahasto plussan tukeen oikeutettujen alueiden luettelon vahvistamisesta sekä koheesiorahaston tukeen oikeutettujen jäsenvaltioiden luettelon vahvistamisesta kaudelle 2021–2027 (tiedoksiannettu numerolla C(2021) 4894) (EUVL L 244, 9.7.2021, s. 10–20).

Viimeisin päivitys: 05.04.2023

Top
  翻译: