Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0614(03)

Komission tiedonanto seuraavien aineiden riskinarvioinnin tuloksista ja riskien vähentämisen toimintasuunnitelmista: kadmium ja kadmiumoksidi (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL C 149, 14.6.2008, p. 6–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.6.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 149/6


Komission tiedonanto seuraavien aineiden riskinarvioinnin tuloksista ja riskien vähentämisen toimintasuunnitelmista: kadmium ja kadmiumoksidi

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2008/C 149/03)

Olemassa olevien aineiden vaarojen arvioinnista ja valvonnasta 23 päivänä maaliskuuta 1993 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 793/93 (1) käsitellään tietojen raportointia, ensisijaisuusjärjestystä, riskien arviointia ja tarvittaessa toimintasuunnitelmien kehittämistä olemassa oleviin aineisiin liittyvien riskien rajoittamiseksi.

Asetuksen (ETY) N:o 793/93 nojalla on komission asetuksessa (EY) N:o 143/97 (2) vahvistettu kolmas arvioitavaksi tarkoitettujen ensisijaisten aineiden luettelo. Tämän säädöksen nojalla seuraavat aineet on määritelty ensisijaisiksi:

kadmium,

kadmiumoksidi.

Näiden asetusten mukaisesti esittelijäksi nimetty jäsenvaltio on arvioinut kyseisistä aineista ihmisille ja ympäristölle aiheutuvat riskit siten kuin olemassa olevien aineiden ihmisille ja ympäristölle aiheuttamien riskien arviointia koskevien periaatteiden vahvistamisesta 28 päivänä kesäkuuta 1994 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 1488/94 (3) säädetään. Lisäksi kyseinen jäsenvaltio on ehdottanut toimintasuunnitelmaa riskien rajoittamiseksi asetuksen (ETY) N:o 793/93 mukaisesti.

Myrkyllisyyttä, ekomyrkyllisyyttä ja ympäristöä käsittelevää tiedekomiteaa (SCTEE) on kuultu, ja se on antanut lausuntonsa esittelijöiden tekemistä riskinarvioinneista. Lausunnot ovat tiedekomiteoiden Internet-sivustolla.

Asetuksen (ETY) N:o 793/93 11 artiklan 2 kohdassa säädetään, että riskinarvioinnin tulokset ja riskien rajoittamiseen tähtäävät toimintaperiaatteet hyväksytään yhteisön tasolla ja että komissio julkaisee ne. Tässä tiedonannossa ja siihen liittyvässä komission suosituksessa (4) 2008/446/EY (include ref. to the recommendation) esitetään yllämainittuja aineita koskevien riskinarviointien (5) tulokset ja toimintasuunnitelmat kyseisistä aineista johtuvien riskien rajoittamiseksi.

Tiedonannossa esitettävät riskinarvioinnin tulokset sekä riskien vähentämistä koskevat toimintasuunnitelmat ovat asetuksen (ETY) N:o 793/93 15 artiklan 1 kohdalla perustetun komitean lausunnon mukaiset.


(1)  EYVL L 84, 5.4.1993, s. 1.

(2)  EYVL L 25, 28.1.1997, s. 13.

(3)  EYVL L 161, 29.6.1994, s. 3.

(4)  EUVL L 156, 14.6.2008.

(5)  Laaja riskinarviointiraportti ja sen tiivistelmä ovat saatavilla Euroopan kemikaaliviraston (ECB) Internet-sivulla:

http://ecb.jrc.it/existing-substances/


LIITE

1 OSA

CAS N:o: 7440-43-9

 

Einecs N:o: 231-152-8

Einecs-nimi:

Kadmium

IUPAC-nimi:

Kadmium

Esittelijä:

Belgia

Luokitus (1):

Carc. Cat.2; R45

Muta. Cat 3; R68

Repr. Cat.3; R62-63

T; R48/23/25

T+; R26

N; R50-53

Riskinarviointi perustuu Euroopan yhteisössä valmistetun tai yhteisöön tuodun aineen elinkaareen liittyviin nykykäytäntöihin, jotka esittelijänä toimiva jäsenvaltio (2) on selostanut komissiolle toimittamassaan riskinarvioinnissa.

Käytettävissä oleviin tietoihin perustuvassa riskinarvioinnissa on selvitetty, että ainetta käytetään Euroopan yhteisössä pääasiassa nikkeli-kadmiumakkujen valmistuksessa, mutta myös useiden kadmiumyhdisteiden (pääasiassa pigmenttien ja stabilointiaineiden) lähtöaineena. Sitä voidaan käyttää myös pinnoitteissa ja pintojenkäsittelyaineissa sekä metalliseosten (lejeerinkien) aineosana. Kadmiumia voi esiintyä myös epäpuhtautena ja sen käyttö useissa muiden kuin rautametallien käyttöön liittyvissä toiminnoissa (kuten valimo- ja (uudelleen)sulatusprosesseissa) voi aiheuttaa altistusta. Sellaisissa työympäristöissä, joissa valmistetaan tai käytetään kadmiumia, voivat työntekijät altistua (lähinnä inhalaatioaltistus) kadmiummetallipölylle ja/tai kadmiumoksidihöyryille metallia kuumennettaessa. Kadmiummetallijauheen tai -pölyn käsittelystä tai siihen liittyvistä huoltotoiminnoista voi aiheutua ihoaltistusta.

Sellainen yleisö, joka joutuu tekemisiin kadmiumteollisuuden kanssa muuten kuin työn takia, voi saada elimistöönsä kadmiumia (geneeristä kadmiumia, ei erityisesti kadmiummetallia) pääasiassa kadmiumin saastuttaman ruoan kautta. Myös tupakansavun kautta voi altistua kadmiumille.

Ympäristöaltistus arvioidaan kaikkien nykyisten tunnettujen ihmisen aiheuttamien kadmiumpäästöjen (eli kadmiumin tai kadmiumoksidin tuottajien tai prosessoijien aiheuttamien päästöjen ja esimerkiksi lannoitteista, teräksen tuotannosta, öljyn ja hiilen palamisesta, liikenteestä, jätteiden polttamisesta ja kaatopaikoista aiheutuneiden hajapäästöjen) perusteella. Paikallinen altistuminen arvioidaan kadmiumin tai kadmiumoksidin tuottajien tai prosessointilaitosten päästöjen perusteella, ja huomioon otetaan myös kadmiumin ennustetut alueelliset pitoisuudet ympäristössä. Alueellista ja mantereen altistusta koskeva arvio perustuu kaikkiin ihmisen aiheuttamiin kadmiumpäästöihin, myös hajapäästöihin, ja siinä otetaan huomioon 60 vuoden hajapäästöjen aiheuttama konsentraatio. Ympäristön todelliseen kadmiumpitoisuuteen sisältyy myös kadmiumin luonnollinen taustapitoisuus (geologisen toiminnan tai luonnollisten prosessien aiheuttamat pitoisuudet) ja ihmisen aikaisemmin ympäristöön aiheuttama (vanha) kadmiumkontaminaatio.

RISKINARVIOINTI

A.   Ihmisten terveys

Aineen neurotoksisia vaikutuksia, erityisesti kehittyville aivoille aiheutuvia vaikutuksia, ei ole tutkittu riittävästi. Epidemiologisia ja kokeellisia tietoja olisi saatava lisää, jotta voitaisiin tunnistaa tarkemmin vaikutusten luonne sekä luonnehtia altistusta ja neurotoksisuuteen liittyvien vaikutusten mekanismia. Koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa, edellytetään sille tavallisesti valvontatoimenpiteitä, joihin lisätiedoilla ei kehityshäiriöiden osalta olisi vaikutusta.

Riskinarvioinnin päätelmät

TYÖNTEKIJÄT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Inhalaatioaltistus kadmiumin tuotannon, metalliseosten valmistuksen, kovajuoton ja hitsauksen aikana voi aiheuttaa akuuttia myrkyllisyyttä.

Inhalaatioaltistus kadmiummetallin tuotannon, akkujen valmistuksen ja kierrätyksen, pigmenttien tuotannon, metalliseosten valmistuksen ja kovajuoton aikana voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja sukuelimiin.

Inhalaatioaltistus kaikissa teollisuusskenaarioissa voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, toistuva altistus voi aiheuttaa lisäksi munuaisvaurioita ja luuston toimintahäiriöitä, genotoksisuutta ja syöpää, koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa.

Riskinarvioinnin päätelmät

KULUTTAJAT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Inhalaatioaltistus kadmiumin sisältäviä juottopuikkoja (tee-se-itse-sovellukset) käytettäessä voi aiheuttaa hengitysteiden välitöntä ärsytystä.

Kadmiumia sisältävien korujen (tuontikorujen) pitäminen ja/tai kadmiumia sisältävien juottopuikkojen käyttö (tee-se-itse-sovellukset) voivat aiheuttaa altistumistiestä riippumatta genotoksisuutta ja syöpää, koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa.

Riskinarvioinnin päätelmät

YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Joidenkin pistekuormituslähteiden lähettyvillä altistus (lähinnä inhalaatioaltistus) voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä.

Aikuisilla, jotka tupakoivat ja/tai joiden rautavarastot ovat vähäiset ja/tai jotka asuvat pistekuormituslähteiden lähellä, voi toistuvasta altistumisesta ympäristössä olevalle kadmiumille aiheutua munuaisvaurioita tai luuston toimintahäiriöitä.

Altistumisesta ympäristössä olevalle aineelle kaikissa skenaarioissa voi aiheutua genotoksisuutta ja syöpää, koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa.

Riskinarvioinnin päätelmät

IHMISTEN TERVEYS (fysikaalis-kemialliset ominaisuudet)

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa lisätoimenpiteitä riskien vähentämiseksi. Tähän on päädytty, koska valvonnan taso valmistuksessa ja käytössä huomioon ottaen fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksien aiheuttamat vaikutukset ovat pienet.

B.   Ympäristö

Riskinarvioinnin päätelmät

VESIEKOSYSTEEMI JA SEDIMENTTI

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Aineen käyttö viidessä kadmiumin tuotantolaitoksessa (kadmiummetallin osalta yhdessä laitoksessa) tai kadmiumin prosessointilaitoksessa tai -skenaariossa (kahdessa pigmentin tuotantolaitoksessa tai pinnoitus- ja metalliseoslaitoksissa) voi aiheuttaa altistusta ja vaikutuksia vesiekosysteemiin paikallisesti.

Aineen käyttö yhdessä kierrätyslaitoksessa voi aiheuttaa altistusta ja vaikutuksia vesiekosysteemiin paikallisesti.

Aineen valuminen kaatopaikasta pintavesiin voi aiheuttaa altistusta (pintaveden kadmiumpitoisuus on 50 μg/l).

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Belgian Vallonian alueen vesistöt voivat altistua jokien ja järvien mitattujen kadmiumpitoisuuksien 90-persentiilin alueellisten keskiarvojen perusteella.

Kadmiumin käyttö pinnoitus- ja metalliseossektorilla voi vaikuttaa sedimentissä asuviin organismeihin.

Jos biokäytettävyyden korjauskertoimena käytetään haihtuvien happamien sulfidien tietokannan alinta alueellista EU:n alueiden (Saksan toimittamat kolmea jokiverkostoa koskevat) 10-persentiiliä, neljän laitoksen (yksi kadmiummetallin tuotantolaitos, kaksi kadmiumpigmentin tuotantolaitosta ja yksi kadmiumin kierrätyslaitos) ja neljän hävittämisskenaarion (yksi kiinteän yhdyskuntajätteen polttolaitos, kolme kiinteän yhdyskuntajätteen kaatopaikkaa) aiheuttama altistus voi vaikuttaa sedimentissä eläviin organismeihin.

Riskinarvioinnin päätelmät

MAAEKOSYSTEEMI

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Kadmiumin käyttö pinnoitusaineita ja metalliseoksia tuottavissa laitoksissa aiheuttaa altistusta.

Pitoisuudet yhdellä alueella (Yhdistynyt kuningaskunta) aiheuttavat altistusta Euroopan maaperän mitattujen kadmiumpitoisuuksien 90-persentiileihin perustuen.

Riskinarvioinnin päätelmät

ILMAKEHÄ

Päätelmää ei ole voitu tehdä, koska:

Ilmakehää koskevaa riskinarviointia ei ole tehty.

Riskinarvioinnin päätelmät

JÄTEVEDENKÄSITTELYLAITOSTEN MIKRO-ORGANISMIT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Aineen käyttö pinnoite- ja metalliseosteollisuudessa aiheuttaa altistusta laitoksissa ja niiden ulkopuolella sijaitsevien jätevedenpuhdistamojen mikro-organismeille.

Aineen käyttö yhdessä nikkeli-kadmiumakkuja kierrättävässä laitoksessa, joka päästää jätevetensä laitoksen ulkopuolella sijaitsevaan jätevedenpuhdistamoon, aiheuttaa altistusta jätevedenpuhdistamon mikro-organismeille.

Riskinarvioinnin päätelmät

SEKUNDÄÄRINEN MYRKYTYS

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Pitoisuudet yhdellä alueella (Yhdistynyt kuningaskunta) aiheuttavat altistusta Euroopan maaperän mitattujen kadmiumpitoisuuksien 90-persentiilien perusteella.

TOIMINTAPERIAATE RISKIEN RAJOITTAMISEKSI

TYÖNTEKIJÄT

Voimassa olevan työntekijöiden suojelua koskevan yhteisön lainsäädännön, erityisesti neuvoston direktiivin 2004/37/EY (3) (syöpäsairauksien vaaraa ja perimän muutoksia koskeva direktiivi) katsotaan yleisesti ottaen antavan riittävät edellytykset aineiden aiheuttamien riskien rajoittamiseksi tarvittavalla tavalla. Tätä lainsäädäntöä on sovellettava.

Tähän liittyen suositellaan seuraavaa:

Kadmiumille olisi tarvittaessa asetettava yhteisön tasolla työperäisen altistuksen raja-arvot direktiivin 98/24/ETY (4) tai direktiivin 2004/37/EY mukaisesti.

KULUTTAJAT

Kadmiumia sisältäville juottopuikoille ja ihokosketukseen tuleville koruille olisi harkittava yhteisön tasolla direktiivissä 76/769/ETY (5) (markkinoille saattamista ja käyttöä koskeva direktiivi) tarkoitettuja rajoituksia.

YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Olisi harkittava tiettyjen vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta annetussa asetuksessa (EY) N:o 1881/2006 (6) vahvistettujen elintarvikkeiden kadmiumin raja-arvojen tarkistamista.

Olisi harkittava kadmiumin raja-arvojen vahvistamista tupakkasekoituksille ja tupakanlehdille neuvoston direktiivin 2001/37/EY (7) (tupakkatuotedirektiivi) mukaisesti.

Yhteisön tasolla olisi harkittava lannoitteissa olevan kadmiumin enimmäispitoisuuksien vahvistamista ottaen huomioon erilaiset olosuhteet yhteisön alueella.

2 OSA

CAS N:o: 1306-19-0

 

Einecs N:o: 215-146-2

Molekyylikaava:

CdO

Einecs-nimi:

Kadmiumoksidi

IUPAC-nimi:

Kadmiumoksidi

Esittelijä:

Belgia

Luokitus (8):

Carc. Cat.2; R45

Cat 3; R68

Cat.3; R62-63

T; R48/23/25

T+; R26

T+; R26

N; R50-53

Riskinarviointi perustuu Euroopan yhteisössä valmistetun tai yhteisöön tuodun aineen elinkaaren aikana nykyisin noudatettaviin käytäntöihin, jotka esittelijä on selostanut komissiolle toimittamassaan riskinarvioinnissa.

Käytettävissä oleviin tietoihin perustuvassa riskinarvioinnissa on selvitetty, että ainetta käytetään Euroopan yhteisössä pääasiassa nikkeli-kadmiumakkujen valmistuksessa, mutta myös useiden kadmiumyhdisteiden (pääasiassa pigmenttien ja stabilointiaineiden) lähtöaineena. Kadmiumoksidia voi esiintyä myös epäpuhtautena, ja sen käyttö useissa muiden kuin rautametallien käyttöön liittyvissä toiminnoissa (kuten valimo- ja (uudelleen)sulatusprosesseissa) voi aiheuttaa altistusta. Sellaisissa työympäristöissä, joissa tuotetaan tai käytetään kadmiumoksidia, voivat työntekijät altistua ainetta sisältävällä pölylle tai kaasuille pääasiassa hengitysteitse. Kadmiumoksidijauheen tai -pölyn käsittelystä tai siihen liittyvistä huoltotoiminnoista voi aiheutua ihoaltistusta. Sellainen yleisö, joka joutuu tekemisiin kadmiumteollisuuden kanssa muuten kuin työn takia voi, saada elimistöönsä kadmiumia (geneeristä kadmiumia, ei erityisesti kadmiumoksidia) pääasiassa kadmiumin saastuttaman ruoan kautta. Myös tupakansavun kautta voi altistua kadmiumille.

Ympäristöaltistus arvioidaan kaikkien nykyisten tunnettujen ihmisen aiheuttamien kadmiumpäästöjen (eli kadmiumin tai kadmiumoksidin tuottajien tai prosessointilaitosten aiheuttamien päästöjen ja esimerkiksi lannoitteista, teräksen tuotannosta, öljyn ja hiilen palamisesta, liikenteestä, jätteiden polttamisesta ja kaatopaikoista aiheutuneiden hajapäästöjen) perusteella. Paikallinen altistuminen arvioidaan kadmiumin tai kadmiumoksidin tuottajien tai prosessointilaitosten päästöjen perusteella, ja huomioon otetaan myös kadmiumin ennustetut alueelliset pitoisuudet ympäristössä. Alueellista ja mantereen altistusta koskeva arvio perustuu kaikkiin ihmisen aiheuttamiin kadmiumpäästöihin, myös hajapäästöihin, ja siinä otetaan huomioon 60 vuoden hajapäästöjen aiheuttama konsentraatio. Ympäristön todelliseen kadmiumpitoisuuteen sisältyy myös kadmiumin luonnollinen taustapitoisuus (geologisen toiminnan tai luonnollisten prosessien aiheuttamat pitoisuudet) ja ihmisen aikaisemmin ympäristöön aiheuttama (vanha) kadmiumkontaminaatio.

RISKINARVIOINTI

A.   Ihmisten terveys

Ainetta ei ole tutkittu riittävästi mahdollisten neurotoksisten vaikutusten, erityisesti kehittyville aivoille, aiheutuvien vaikutusten osalta. Epidemiologisia ja kokeellisia tietoja olisi saatava lisää, jotta voitaisiin tunnistaa tarkemmin vaikutusten luonne, luonnehtia altistusta ja neurotoksisuuteen liittyvien vaikutusten mekanismia. Koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa, edellytetään sille tavallisesti valvontatoimenpiteitä, joihin lisätiedoilla ei kehityshäiriöiden osalta olisi vaikutusta.

Riskinarvioinnin päätelmät

TYÖNTEKIJÄT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Inhalaatioaltistus kadmiumoksidin tuotannon yhteydessä voi aiheuttaa äkillistä myrkyllisyyttä.

Inhalaatioaltistus kadmiumoksidin tuotannon, akkujen valmistuksen ja kierrätyksen yhteydessä sekä pigmenttien tuotannon yhteydessä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja sukuelimiin.

Inhalaatioaltistus kaikissa teollisuusskenaarioissa voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, toistuva altistus voi aiheuttaa lisäksi munuaisvaurioita ja luuston toimintahäiriöitä, genotoksisuutta ja syöpää, koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa.

Riskinarvioinnin päätelmät

KULUTTAJAT

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarvioinnissa tutkittujen skenaarioiden joukossa kadmiumoksidia käytetään ainoastaan nikkeli-kadmiumakkujen valmistukseen, ja tässä tapauksessa kuluttajien altistumismahdollisuuksia pidetään olemattomina tai erittäin vähäisinä.

Riskinarvioinnin päätelmä

YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Joidenkin pistekuormituslähteiden lähettyvillä altistus (lähinnä inhalaatioaltistus) voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä.

Aikuisilla, jotka tupakoivat ja/tai joiden rautavarastot ovat vähäiset ja/tai jotka asuvat pistekuormituslähteiden lähellä, voi toistuvasta altistumisesta ympäristössä olevalle aineelle aiheutua munuaisvaurioita ja luuston toimintahäiriöitä.

Altistumisesta ympäristössä olevalle kadmiumoksidille kaikissa altistusskenaarioissa voi aiheutua genotoksisuutta ja syöpää, koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa.

Riskinarvioinnin päätelmät

IHMISTEN TERVEYS (fysikaalis-kemialliset ominaisuudet)

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä.

Päätelmän perusteet

Fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksien aiheuttamat vaikutukset ovat pienet ottaen huomioon valvonnan taso valmistuksessa ja käytössä.

B.   Ympäristö

Riskinarvioinnin päätelmät

VESIEKOSYSTEEMI JA SEDIMENTTI

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Aineen käyttö viidessä kadmiumin tuotantolaitoksessa (kadmiummetallin osalta yhdessä laitoksessa) tai kadmiumin prosessointilaitoksessa tai -skenaariossa (kahdessa pigmentin tuotantolaitoksessa, pinnoitus- ja metalliseoslaitoksissa) voi aiheuttaa altistusta ja vaikutuksia vesiekosysteemiin paikallisesti.

Aineen käyttö yhdessä kierrätyslaitoksessa voi aiheuttaa altistusta ja vaikutuksia vesiekosysteemiin paikallisesti.

Aineen valuminen kaatopaikasta pintavesiin voi aiheuttaa altistusta (pintaveden kadmiumpitoisuus on 50 μg/l).

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Belgian Vallonian alueen vesistöt voivat altistua jokien ja järvien mitattujen kadmiumpitoisuuksien 90-persentiilin alueellisten keskiarvojen perusteella.

Kadmiumin käyttö pinnoitus- ja metalliseossektorilla voi vaikuttaa sedimentissä asuviin organismeihin.

Jos biokäytettävyyden korjauskertoimena käytetään sulfidien haihtuvaa happoisuutta koskevan tietokannan alinta alueellista EU:n alueiden (Saksan toimittamat kolmea jokiverkostoa koskevat tiedot) 10-persentiiliä, neljän laitoksen (yksi kadmiummetallin tuotantolaitos, kaksi kadmiumpigmentin tuotantolaitosta ja yksi kadmiumin kierrätyslaitos) ja neljän hävittämisskenaarion (yksi kiinteän yhdyskuntajätteen polttolaitos, kolme kiinteän yhdyskuntajätteen kaatopaikkaa) aiheuttama altistus voi vaikuttaa sedimentissä eläviin organismeihin.

Riskinarvioinnin päätelmät

MAAEKOSYSTEEMI

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Kadmiumin käyttö pinnoitusaineita ja metalliseoksia tuottavissa laitoksissa aiheuttaa altistusta.

Pitoisuudet yhdellä alueella (Yhdistynyt kuningaskunta) aiheuttavat altistusta Euroopan maaperän mitattujen kadmiumpitoisuuksien 90-persentiilien perusteella.

Riskinarvioinnin päätelmät

ILMAKEHÄ

Päätelmää ei ole voitu tehdä, koska ilmakehää koskevaa riskinarviointia ei ole tehty.

Riskinarvioinnin päätelmät

JÄTEVEDENKÄSITTELYLAITOSTEN MIKRO-ORGANISMIT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Aineen käyttö pinnoite- ja metalliseosteollisuudessa aiheuttaa altistusta laitoksissa ja niiden ulkopuolella sijaitsevien jätevedenpuhdistamojen mikro-organismeille.

Aineen käyttö yhdessä nikkeli-kadmiumakkuja kierrättävässä laitoksessa, joka päästää jätevetensä laitoksen ulkopuolella sijaitsevaan jätevedenpuhdistamoon, aiheuttaa altistusta jätevedenpuhdistamon mikro-organismeille.

Riskinarvioinnin päätelmät

SEKUNDÄÄRINEN MYRKYTYS

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Pitoisuudet yhdellä alueella (Yhdistynyt kuningaskunta) aiheuttavat altistusta Euroopan maaperän mitattujen kadmiumpitoisuuksien 90-persentiilien perusteella.

TOIMINTAPERIAATE RISKIEN RAJOITTAMISEKSI

TYÖNTEKIJÄT

Työntekijöiden suojelua koskevan voimassa olevan yhteisön lainsäädännön, erityisesti direktiivin 2004/37/EY (3) (syöpäsairauksien vaaraa ja perimän muutoksia koskeva direktiivi) katsotaan yleisesti ottaen antavan riittävät edellytykset aineiden aiheuttamien riskien rajoittamiseksi tarvittavalla tavalla. Tätä lainsäädäntöä on sovellettava.

Tähän liittyen suositellaan seuraavaa:

Kadmiumoksidille olisi tarvittaessa asetettava yhteisön tasolla työperäisen altistuksen raja-arvot direktiivin 98/24/ETY (4) tai direktiivin 2004/37/EY mukaisesti.

YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Olisi harkittava tiettyjen vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta annetussa asetuksessa (EY) N:o 1881/2006 (6) vahvistettujen elintarvikkeiden kadmiumoksidin raja-arvon tarkistamista.

Olisi harkittava kadmiumin raja-arvojen vahvistamista tupakkasekoituksille ja tupakanlehdille direktiivin 2001/37/EY (7) (tupakkatuotedirektiivi) mukaisesti.

Yhteisön tasolla olisi harkittava lannoitteissa olevan kadmiumoksidin enimmäispitoisuuksien vahvistamista ottaen huomioon erilaiset olosuhteet yhteisön alueella.


(1)  Aineen luokituksesta on säädetty vaarallisten aineiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 67/548/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen kahdennenkymmenennenyhdeksännen kerran 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa komission direktiivissä 2004/73/EY (EUVL L 152, 30.4.2004, s. 1 ja EUVL L 216, 16.6.2004, s. 3).

(2)  Laaja riskinarviointiraportti ja sen tiivistelmä ovat saatavilla Euroopan kemikaaliviraston (ECB) Internet-sivulla:

http://ecb.jrc.it/existing-substances/

(3)  EUVL L 158, 30.4.2004.

(4)  EYVL L 131, 5.5.1998, s. 11.

(5)  EYVL L 262, 27.9.1976, s. 201.

(6)  EUVL L 394, 20.12.2006, s. 5.

(7)  EYVL L 194, 18.7.2001.

(8)  Aineen luokituksesta on säädetty vaarallisten aineiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 67/548/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen kahdennenkymmenennenyhdeksännen kerran 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa komission direktiivissä 2004/73/EY (EUVL L 152, 30.4.2004, s. 1 ja EUVL L 216, 16.6.2004, s. 3).


Top
  翻译: