This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Rules of procedure of the EU’s General Court
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys
Käytännön määräykset unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutos
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutos
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset
Muutokset käytännön määräyksiin unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset
Muutokset käytännön määräyksiin unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset
Muutokset käytännön määräyksiin unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta
Työjärjestyksessä määritellään unionin yleisen tuomioistuimen sisäisestä järjestyksestä ja siitä, miten se hoitaa sen käsiteltäväksi saatetut asiat. Unionin yleisellä tuomioistuimella on toimivalta ratkaista
Käytännön määräykset täydentävät työjärjestystä. Niiden tarkoituksena on varmistaa, että jälkimmäiset pannaan asianmukaisesti täytäntöön ja että tuomioistuinmenettelyt toimivat sujuvasti ja tehokkaasti.
Kuten unionin tuomioistuin, unionin yleinen tuomioistuin on yksi Euroopan unionin tuomioistuimen muodostavista EU:n tuomioistuimista. Niiden tehtävänä on taata EU:n lainsäädännön yhdenmukainen tulkinta ja soveltaminen.
Unionin yleisen tuomioistuimen organisaatio
Kokoonpano
Unionin yleiseen tuomioistuimeen kuuluu 1. syyskuuta 2019 alkaen kaksi tuomaria kustakin jäsenvaltiosta osana asetuksella (EU, Euratom) 2015/2422 tehtyä EU:n oikeusjärjestelmän uudistusta. Tuomarit valitsevat keskuudestaan presidentin ja varapresidentin kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Tuomareiden on suoritettava tehtävänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Poikkeustapauksissa tuomari voidaan nimittää julkisasiamieheksi*. Tuomarit nimittävät kirjaajan* kuuden vuoden toimikaudeksi.
Jaostojen perustaminen
Yleisessä tuomioistuimessa nostetut kanteet käsitellään jaostoissa, joissa asian käsittelyyn osallistuu kolme tai viisi tuomaria. Joissain tapauksissa asian käsittelyssä on yksi tuomari. Tuomarit valitsevat jaostojen puheenjohtajat. Jokaiselle asialle nimitetään yksi esittelevä tuomari, joka laatii alustavan luonnoksen tuomiosta. Yleinen tuomioistuin voi kokoontua myös suurena jaostona (15 tuomaria), jos asia on oikeudellisesti monimutkainen tai erityisen tärkeä.
Sääntöjä muutettiin vuonna 2023 osittain sen varmistamiseksi, ettei unionin yleisen tuomioistuimen päättämä jaostojen osittainen erikoistuminen menetä merkitystään jaostojen kokoonpanojen muuttuessa kolmen vuoden välein.
Yleisen tuomioistuimen päätösneuvottelut
Yleisen tuomioistuimen päätösneuvottelut ovat yksityisiä. Neuvottelujen pohjalta tuomarit laativat yhden tuomion.
Kieli
Kantaja voi valita oikeudenkäyntikieleksi yhden EU:n 24 virallisesta kielestä. Tätä kieltä käytetään asianosaisten kirjallisissa ja suullisissa perusteluissa ja yleisen tuomioistuimen asianosaisille toimittamissa asiakirjoissa.
Jos toimielimen esittämä hakemus koskee EU:n tekemässä tai sen puolesta tehdyssä sopimuksessa olevaa lauseketta riippumatta siitä, sovelletaanko siihen julkis- vai yksityisoikeutta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 272 artiklan mukaisesti, asiakielenä on oltava sopimuksen kieli. Jos sopimus on laadittu useammalla kuin yhdellä kielellä, kantaja voi valita niiden välillä.
Asiamiesten ja asianajajien oikeudet ja velvollisuudet
Asiamiehillä, jotka edustavat jäsenvaltioita tai EU:n toimielimiä, sekä asianajajilla on koskemattomuus siltä osin, kuin kysymys on suullisista tai kirjallisista lausumista liittyen tapaukseen. Oikeudenkäyntiin liittyviä asiakirjoja ei saa etsiä tai takavarikoida.
Asianajajien on esitettävä todistus, joka osoittaa heidän kelpoisuutensa esiintyä jäsenvaltion tuomioistuimessa.
Menettely
Menettely voi sisältää kaikki tai osan seuraavista vaiheista.
Lykkääminen tai muut välitoimet
Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat riita-asiat
Pilottiasiaan sovellettava järjestelmä ja yhteiset istunnot
Jos kaksi tai useampi unionin yleisen tuomioistuimen käsiteltävänä olevista asioista koskee samaa oikeuskysymystä ja unionin yleinen tuomioistuin haluaa välttää näiden asioiden rinnakkaisen käsittelyn, yksi tai useampi asia voidaan lykätä siihen asti, kunnes pilottiasiaksi valittu asia, joka näistä asioista parhaiten soveltuu mainitun oikeuskysymyksen käsittelemiseen, on ratkaistu.
Kahden tai useamman vastaavan tapauksen yhteinen istunto voidaan järjestää, jotta tiettyjä tapauksia voidaan käsitellä tehokkaammin.
Videoneuvottelut
Jos osapuolen edustaja ei terveydentilasta, turvallisuudesta tai muista vakavista syistä voi olla henkilökohtaisesti läsnä istunnon aikana, hänelle voidaan pyynnöstä antaa lupa osallistua siihen videoneuvottelulla.
e-Curia
Vuodesta 2018 Euroopan unionin tuomioistuimen e-Curia-sovelluksen käyttö on ollut pakollista. Sen avulla unionin yleiseen tuomioistuimeen käsiteltäväksi saatettujen asioiden asianosaisten edustajat vaihtavat oikeudenkäyntiasiakirjoja unionin yleisen tuomioistuimen kirjaamon kanssa ainoastaan sähköisesti.
Työjärjestyksen täytäntöönpanoa koskevat käytännön määräykset
Niissä selitetään, täsmennetään ja täydennetään tiettyjä työjärjestyksen määräyksiä. Monet käytännön määräyksistä liittyvät seikkoihin, kuten oikeudenkäyntiasiakirjojen jättämiseen, niiden ulkoasuun ja kääntämiseen sekä tulkkaukseen kuulemiseksi pidettävissä istunnoissa.
Vuodesta 2015 lähtien käytännön määräyksiä on muutettu useita kertoja. Viimeksi niitä muutettiin marraskuussa 2022 tietojen käsittelyä, yhteisiä istuntoja ja videoneuvotteluja koskevien uusien sääntöjen täydentämiseksi tai mukauttamiseksi niihin. Viimeisimmissä muutoksissa selvennetään tapaa, jolla tietyt kirjaamolle kuuluvat tehtävät on suoritettava. Nämä tehtävät liittyvät etenkin rekisterin pitämiseen, asiakirja-aineiston säilyttämiseen ja asiakirja-aineistoon tutustumiseen, erityisesti covid-19-pandemian aikana tehdyt muutokset huomioon ottaen. Ne ottavat huomioon myös oikeudenkäyntimenettelyn digitalisoinnin seurauksena tapahtuvan kehityksen.
Työjärjestystä on sovellettu 1. heinäkuuta 2015 alkaen. Se korvasi 2. toukokuuta 1991 päivätyt alkuperäiset määräykset. Viimeisimmät muutokset tulevat voimaan 1. huhtikuuta 2023.
Käytännön määräyksiä on sovellettu myös 1. heinäkuuta 2015 alkaen. Vuoden 2022 muutokset tulevat voimaan 1. huhtikuuta 2023.
Ks. lisätietoja:
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys (EUVL L 105, 23.4.2015, s. 1–66).
Käytännön määräykset unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta (EUVL L 152, 18.6.2015, s. 1–30).
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutos (EUVL L 217, 12.8.2016, s. 71).
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutos (EUVL L 217, 12.8.2016, s. 72).
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset (EUVL L 217, 12.8.2016, s. 73–77).
Muutokset käytännön määräyksiin unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta (EUVL L 217, 12.8.2016, s. 78–80).
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset (EUVL L 240, 25.9.2018, s. 67).
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset (EUVL L 240, 25.9.2018, s. 68–71).
Muutokset käytännön määräyksiin unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta (EUVL L 294, 21.11.2018, s. 23–43).
Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen muutokset (EUVL L 44, 14.2.2023, s. 8–14).
Muutokset käytännön määräyksiin unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen täytäntöönpanosta (EUVL L 73, 10.3.2023, s. 58–66).
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2016/1192, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2016, Euroopan unionin ja sen henkilöstön välisten riitojen ratkaisemista ensimmäisenä oikeusasteena koskevan toimivallan siirtämisestä unionin yleiselle tuomioistuimelle (EUVL L 200, 26.7.2016, s. 137–139).
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2015/2422, annettu 16 päivänä joulukuuta 2015, Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä tehdyn pöytäkirjan N:o 3 muuttamisesta (EUVL L 341, 24.12.2015, s. 14–17).
Viimeisin päivitys: 31.03.2023