Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AE0189

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle eEurope 2002: Julkisen sektorin verkkosivujen ja niiden sisällön saavutettavuus"

EYVL C 94, 18.4.2002, p. 9–13 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002AE0189

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle eEurope 2002: Julkisen sektorin verkkosivujen ja niiden sisällön saavutettavuus"

Virallinen lehti nro C 094 , 18/04/2002 s. 0009 - 0013


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle eEurope 2002: Julkisen sektorin verkkosivujen ja niiden sisällön saavutettavuus"

(2002/C 94/04)

Euroopan komissio päätti 25. syyskuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta tiedonannosta.

Lausunnon valmistelusta vastannut "liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta" -jaosto hyväksyi lausuntonsa 31. tammikuuta 2002. Esittelijä oli Miguel Cabra de Luna.

Komitea hyväksyi 20. ja 21. helmikuuta 2002 pitämässään 388. täysistunnossa (helmikuun 20. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 117 ääntä puolesta 1:n pidättyessä äänestämästä.

1. Johdanto

1.1. Tiedon ja televiestintäpalvelujen saavutettavuus on edelleen haaste Euroopan unionin 37 miljoonalle vammaiselle, mutta myös muille erityistarpeita omaaville henkilöille.

1.2. Huono saavutettavuus on yksi ns. digitaalikuilun pääpiirteitä. Tätä on käsitelty useissa EU:n asiakirjoissa, erityisesti verkkosivujen saavutettavuutta koskevassa raportissa(1). Jo asiakirjassa "Esteetön Eurooppa vammaisille(2)" komissio käsitteli tietotekniikan saavutettavuuden esteitä.

1.3. Euroopan komission asiakirja julkisen sektorin verkkosivujen ja niiden sisällön saavutettavuudesta on ensimmäinen askel siirtymisessä aiemmista julistuksista konkreettisiin toimiin. Yhtäältä tietoisuus vammaisten ongelmista on kasvanut, kuten esim. Eurobarometri-tutkimukset(3) ovat osoittaneet, toisaalta vammaisia hyödyttävät ratkaisut hyödyttävät myös muita väestöryhmiä.

1.4. Komitea uskoo, että vammaisille tiedon saatavuus on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, jonka puuttuessa he eivät voi nauttia sosiaalisia ja poliittisia oikeuksia. Näin ollen tarvitaan laaja-alaista ja yhdenmukaista strategiaa, jonka avulla varmistetaan nykyinen kehitys sekä erityistarpeita omaavat henkilöt huomioon ottava politiikka. Tällä aloitteella parannetaan huomattavasti tiedon saatavuutta, ja siinä tunnustetaan, että tiedonpuute aiheuttaa huomattavaa syrjäytymistä.

1.5. Tiedonanto on hyvä esimerkki siitä, miten transatlanttinen vuoropuhelu on hyödyttänyt vammaisia konkreettisin toimin, joilla taataan syrjimättömyys. Se on todellinen ja käytännöllinen väline, jolla pannaan täytäntöön tiedonsaannin tasa-arvon periaate.

2. Komission tiedonannon pääsisältö

2.1. Feiran Eurooppa-neuvostossa kesäkuussa 2000 hyväksytty eEurope2002 -toimintasuunnitelma(4) on aloite, jonka tavoitteena on vauhdittaa ja edistää Internetin käyttöä Euroopassa kaikilla aloilla ja tarjota Euroopan kansalaisille mahdollisuus hyödyntää digitaalitekniikan suomia mahdollisuuksia. Eräs toimintasuunnitelman erityistavoitteista on parantaa vammaisten mahdollisuuksia käyttää verkkopalveluja; se on tiedonannon ja siinä esitettyjen suositusten pääaihe.

Internet-sivuille pääsy ja niiden sisältöön tutustuminen aiheuttaa erilaisia ongelmia Euroopan 37 miljoonalle vammaiselle kansalaiselle. Julkisen sektorin verkkopalvelujen laajetessa on olemassa vakava vaara, että merkittävä osa väestöstä syrjäytyy.

2.2. Euroopan unionin hahmottelema ratkaisu julkisten verkkosivujen sisältämien tietojen saatavuuden varmistamiseksi on esitetty Feiran Eurooppa-neuvostossa kesäkuussa vuonna 2000 hyväksytyssä eEurope 2002 -toimintasuunnitelmassa. Toimintasuunnitelman kohdassa 2c on mainittu viisi tavoitetta, joilla tarjotaan "kaikille mahdollisuus osallistua osaamistalouteen", ja toimintasuunnitelmassa korostetaan, että "- - julkisen sektorin verkkosivut ja niiden sisältö jäsenvaltioissa ja Euroopan yhteisöjen toimielimissä on suunniteltava niin, että vammaisilla on pääsy tietoihin ja kaikki mahdollisuudet hyötyä sähköisistä viranomaispalveluista". Tähän päästään hyväksymällä verkon saavutettavuusaloitteen (WAI) suuntaviivat julkisen sektorin verkkosivuja varten vuoden 2001 loppuun mennessä.

2.3. Aloite on yksi World Wide Web Consortiumin (W3C) viidestä toimialueesta. Järjestöön kuuluu yli 500 jäsenorganisaatiota yli 30 maasta. WAI-aloitteen puitteissa on valmisteltu useita suuntaviivoja yhteistyössä alan yritysten, tutkimuslaitosten, hallitusten ja vammaisjärjestöjen kanssa.

Verkon saavutettavuutta koskevien suuntaviivojen valmistelu on saanut taloudellista tukea Euroopan komissiolta neljännen puiteohjelman telemaattisten sovellusten ohjelmasta (TAP), eri valtioiden hallituksilta ja muilta organisaatioilta. Suuntaviivojen tarkka englanninkielinen nimi on World Wide Web Consortium/Web Accessibility Initiative (W3C/WAI) Web Content Accessibility Guidelines version 1.0 (WCAG 1.0) (tai WAI/W3C WCAG 1.0). Tiedonannossa niistä käytetään nimitystä "suuntaviivat". Suuntaviivoja pidetään verkkosivujen suunnittelun tosiasiallisena saavutettavuusstandardina. Uusien versioiden ja suuntaviivojen käyttöönotto muilla aloilla riippuu kuitenkin teknologian ja välineiden kehityksestä.

2.4. Suuntaviivat pohjautuvat alan toimijoiden laajaan yhteisymmärrykseen ja tarjoavat julkissektorin tiedon tarjoajille vapaaehtoisuuteen perustuvan mekanismin, jonka avulla nämä voivat noudattaa periaatteiden, välineiden ja menetelmien muodossa ilmeneviä epävirallisia sääntöjä. Tiedotusvastaavat, verkkosivujen suunnittelijat ja kehittäjät voivat siten tehdä julkisista verkkosivuista helposti saavutettavia. Suuntaviivojen on määrä olla dynaamisesti kehittyvä ohjeisto, jonka on tarkoitus pysyä uusimman teknisen kehityksen tasalla ja ennakoida sitä.

2.5. eEurope 2002 -toimintasuunnitelmassa suositellaan suuntaviivojen hyväksymistä ensimmäisenä askeleena kehityksessä, jolla pyritään turvaamaan julkisen sektorin verkkosivujen ja niiden sisällön saavutettavuus vammaisten kannalta. Suuntaviivojen hyväksyminen osoittaa myös, että jäsenvaltiot ja Euroopan yhteisön toimielimet ovat sitoutuneet pyrkimyksiin, joiden tavoitteena on sisällyttää verkon saavutettavuus osaksi kansallista ja toimielinten harjoittamaa tiedotuspolitiikkaa ja niiden soveltamia standardeja sekä sähköistä hallintoa (eGovernment).

2.6. eEurope 2002 -toimintasuunnitelmaan kuuluvan "Kaikille mahdollisuus osallistua tietoyhteiskuntaan" -kokonaisuuden toteutuksen yhteydessä valtuutettiin kehitystä seuraamaan tietoyhteiskunnan sosiaalista ja työllisyysulottuvuutta käsittelevä korkean tason työryhmä (ESDIS), jossa kaikki jäsenvaltiot ovat edustettuina. Korkean tason työryhmän tueksi perustettiin sähköistä saavutettavuutta (eAccessibility) käsittelevä asiantuntijaryhmä.

Vammaisten eurooppalainen foorumi, joka on vammaisjärjestöjen Euroopan tasoinen edustaja, on kutsuttu osallistumaan asiantuntijaryhmän työskentelyyn tarkkailijana.

eAccessibility-asiantuntijaryhmä on antanut seurantakatsauksen, joka koskee suuntaviivojen hyväksyntää ja toteutusta eri jäsenvaltioissa. Se on myös järjestänyt 15 jäsenvaltion kesken toteutettavan seurantakokeilun, jossa yksilöidään esimerkkejä hyvistä toimintatavoista.

2.7. Komission Internet-palvelut on määrä uudistaa vuosina 2001-2004, ja samassa yhteydessä on tarkoitus toteuttaa ns. EUROPA II -hanke.

Euroopan yhteisön toimielimien verkkosivujen saavutettavuutta tutkitaan parhaillaan, jotta voitaisiin päästä tavoitteeseen suuntaviivojen hyväksymisestä vuoden 2001 loppuun mennessä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tehty vammaisten tarpeita ja vaatimuksia huomioon ottavaa teknistä tutkimus- ja kehitystyötä, joka täydentää ja tukee alan eurooppalaista poliittista kehitystä.

Yksi hankkeista, joita Euroopan komissio on tukenut taloudellisesti vuosina 1994-1998 telemaattisten sovellusten tutkimus- ja kehittämisohjelmasta (TAP), on verkon saavutettavuutta koskeva aloite (WAI), jossa on osallistuttu verkkosivujen saavutettavuuden parantamiseen tähtäävien suuntaviivojen sekä muiden vaatimusmäärittelyjen ja työkalujen suunnitteluun.

Osana viidennen puiteohjelman "Tietoyhteiskunnan tekniikat" -ohjelmaa Euroopan komissio tukee taloudellisesti verkkopalvelujen saavutettavuuteen liittyvää Design for All -aloitetta (WAI-DA). Yhä useammissa kyseiseen ohjelmaan kuuluvissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sovelletaan WAI-hankkeessa laadittuja suuntaviivoja.

2.8. Lopuksi komissio esittelee Euroopan unionin ulkopuolella tapahtunutta kehitystä. Verkkosivujen saavutettavuus on olennainen osa julkisen sektorin tiedotuspolitiikkaa esimerkiksi Australiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Joissakin maissa lainsäädäntö tarjoaa merkittävät puitteet verkkosivujen saavutettavuuden parantamiseksi. Yhdysvaltain liittovaltion verkkosivujen saavutettavuudesta on määrätty vuoden 1998 elokuussa voimaan tulleessa kuntoutuslain pykälän 508 muutoksessa (section 508 of the Rehabilitation Act). Lainsäädäntö sisältää myös tärkeitä julkisiin hankintoihin liittyviä näkökohtia vammaisille soveltuvasta tietotekniikasta.

Varsovassa vuoden 2000 toukokuussa pidetyssä ministerikokouksessa korostettiin, että on tärkeää täydentää Euroopan unionin poliittisia sitoumuksia siten, että Euroopan unionin ehdokasvaltiot luovat eEurope-toimintasuunnitelman kaltaisen toimintasuunnitelman (eEurope+), jota sovelletaan näissä maissa. eEurope+-toimintasuunnitelma koskee verkkosivujen saavutettavuutta, ja siinä suositellaan WAI:n suuntaviivojen hyväksymistä(5).

2.9. Tiedonannon on tarkoitus olla esimerkki yhteisistä ponnisteluista, joita tarvitaan vammaisten täysimittaista osallistumista haittaavien saavutettavuuden esteiden - sosiaalisten, ympäristöön liittyvien, kulttuuristen, teknisten ja muiden - poistamiseksi. Näin taataan osallistava ja kaikille yhtäläiset mahdollisuudet tarjoava eurooppalainen yhteiskunta ja varmistetaan, että tulevat tekniikat ja tietojärjestelmät eivät aiheuta uusia vaikeuksia vammaisille.

Tiedonannossa esitetään joukko huomioita, jotka perustuvat jäsenvaltioiden ja unionin toimielinten tähänastisiin kokemuksiin suuntaviivojen hyväksymisestä.

Tärkeimmät niistä ovat seuraavat:

- Jäsenvaltiot ja Euroopan yhteisön toimielimet ovat sopineet keskinäisestä tiedonvaihdosta ja suuntaviivojen hyväksymisessä ja toteutuksessa saavutetun edistymisen vertailusta yhteisesti sovittujen vaatimusten pohjalta. Lopputuloksena syntyvien julkisen sektorin verkkosivujen saavutettavuutta on valvottava ja parhaat käytännöt yksilöitävä. Komissio kerää tietoja työskentelyn tuloksista ja tiedottaa niistä.

- Jäsenvaltioiden hallintojen pitää jatkuvasti pyrkiä parantamaan verkkosivujensa saavutettavuutta ja tutkia uusia ja parempia tapoja tarjota verkkosisältöjä ja -palveluja sitä mukaa kuin uusia tekniikoita kehitetään ja suuntaviivoista laaditaan uusia versioita.

- Jäsenvaltioiden tulee ryhtyä asianmukaisiin toimiin varmistaakseen, että paitsi kansalliset myös paikalliset ja alueelliset verkkosivut noudattavat suuntaviivoja.

- Komissio aikoo ehdottaa muille Euroopan yhteisön toimielimille toimielinten välisen ryhmän perustamista. Ryhmä ajaisi näiden suuntaviivojen hyväksymistä, toteutusta ja säännöllistä ylläpitoa Euroopan yhteisön toimielimissä.

- Sekä Euroopan yhteisön toimielimissä että jäsenvaltioissa tulee edistää toimia, joilla lisätään tietoisuutta verkkosivujen saavutettavuudesta sekä siihen liittyvää tiedottamista ja erityisesti koulutusta.

- Euroopan yhteisön toimielinten tai jäsenvaltioiden rahoittamia järjestöjä on kannustettava parantamaan verkkosivujensa saavutettavuutta.

- Tarvitaan mittava aloite julkisen ja yksityisen sektorin verkkosivujen yleisen saavutettavuuden parantamiseksi vuonna 2003, joka on nimetty Euroopan vammaisten vuodeksi.

- Jäsenvaltioiden ja Euroopan yhteisön toimielinten pitää käynnistää jatkuva vuoropuhelu vammaisten ja heidän edustajiensa kanssa säännöllisen ja johdonmukaisen palautteen saamiseksi näistä kysymyksistä.

3. Yleistä

3.1. Komitea suhtautuu myönteisesti ehdotukseen yhteisön politiikasta, jolla pyritään parantamaan julkisten verkkosivujen ja niiden sisällön saavutettavuutta vammaisille. On asianmukaista tehdä tällainen aloite aikana, jolloin yhä enemmän tietoa on saatavilla sähköisessä muodossa ja syrjäytymisvaara on huomattavasti suurempi sellaisten kansalaisten kohdalla, jotka eivät voi saada tällaisia tietoja.

3.2. Aloitteella tulisi taata jäsenvaltioissa ja EU:n tasolla kaikille kansalaisille julkisen sektorin tiedon täysimittainen saatavuus ja siten oikeus toimia täysivaltaisina yhteiskunnan jäseninä. Komitea korostaa, että on tärkeää viitata syrjimättömyyttä ja osallisuutta koskeviin vammaisten oikeuksiin, jotka on kirjattu Euroopan unionin perusoikeuskirjan 21 ja 26 artiklaan. Internetin käyttömahdollisuuden ei tulisi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia vammaisille käyttäjille. Jäsenvaltioiden tulisi myöntää asianmukainen rahoitus käyttäjien valveuttamiskoulutukseen sekä tarvittaessa mukautuvien ja avustavien teknisten laitteiden hankintaan.

3.3. Komitea katsoo, että on kiireesti vastattava haasteisiin, joita vammaisten täyden osallistumisen estävät tekniset ja rahoitukselliset esteet asettavat julkisen sektorin tiedotukselle. EU on korostanut Lissabonin ja Tukholman huippukokousten päätelmissä samoin kuin koko eEurope-aloitteessa, että kaikkien Euroopan kansalaisten aktiiviselle ja demokraattiselle osallistumiselle päätöksentekoprosesseihin on luotava suotuisat edellytykset. Komitea pitää keskeisenä, että tällaisissa strategioissa otetaan huomioon myös vammaiset.

3.4. Vammaisten aktiivinen osallistuminen yhteiskuntaelämään tarjoaa heille myös paremmat mahdollisuudet hakea julkishallinnon työpaikkoja ja hyödyntää työvoimapalveluja. Julkisten verkkosivujen saavutettavuus lisää myös tietoa poliittisesta kehityksestä ja siten vammaisten osallistumista politiikkaan ja yhteiskunnan demokraattisiin prosesseihin.

3.5. Myös eEurope+-aloite on tärkeä, sillä siinä keskitytään julkisen sektorin tiedon saatavuuteen ja vammaisten osallistumisoikeuksiin ehdokasvaltioissa.

3.6. Vaikka kyseessä on vapaaehtoisuuteen perustuva väline, ehdotusten täytäntöönpanolla standardoidaan saavutettavuutta, mikä mahdollistaa vammaisille avustavan teknologian paremman hyödyntämisen. Välineeseen sisältyvä Euroopan laajuinen saavutettavuusjärjestelmä, jossa koko unionissa noudatetaan samoja kriteerejä, mahdollistaa myös helppokäyttöisten välineiden hyödyntämisen saavutettavuuden parantamiseksi.

3.7. Yksi WAI:n suuntaviivojen täytäntöönpanon päähaasteista on tavoittaa kaikki kansalaiset, myös vammaiset ja vanhukset, ja saada mukaan paitsi valtioiden keskushallinnot myös alue- ja paikallisviranomaiset, jotka ovat lähempänä kansalaisten ensisijaisia tarpeita. Suuntaviivojen täytäntöönpano ja järjestelmällinen vertailu- ja seurantajärjestelmä saattavat myös johtaa sääntöjen ja menettelyjen toivottavaan yksinkertaistamiseen, joka helpottaisi kaikkien käyttäjien kannalta Internetissä tarjottavan tiedon saavutettavuutta.

3.8. Komitea toivoo myös, että ehdotettu Euroopan vammaisten vuoteen 2003 liittyvä mittava aloite parantaa vammaisten pääsymahdollisuuksia paitsi julkisille myös yksityisille verkkosivuille.

3.9. Komitea on tyytyväinen siihen, että vammaisten eurooppalainen foorumi on kutsuttu mukaan toimintaan. Näin varmistetaan kahdensuuntainen vuorovaikutteinen vuoropuhelu unionin toimielinten ja vammaisjärjestöjen välillä samoin kuin yksittäisten vammaisten asiantuntijoiden kanssa.

3.10. Komitea korostaa, että tiedon saavutettavuus on erityisen tärkeää etenkin sellaisille vanhuksille, jotka ovat syrjäytyneet teknologisen kehityksen seurauksena.

3.11. Euroopan unionin tutkimusohjelmia tulisi hyödyntää aktiivisesti verkkosivujen saavutettavuuden parantamiseksi vammaisille ja vanhuksille. Komitea viittaa tässä yhteydessä muihin asiaan liittyviin Euroopan unionin aloitteisiin, erityisesti tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmaa 2002-2006 koskevassa ehdotuksessa(6) mainittuun tietoyhteiskunnan syrjimättömyyteen (e-inclusion). Ohjelmassa todetaan, että tietoyhteiskunnan syrjimättömyyttä koskevassa tutkimustoiminnassa keskitytään järjestelmiin, joilla tietoyhteiskunta tuodaan kaikkien ulottuville. Lisäksi keskitytään yhteiskunnallista osallisuutta edistävään, esteitä aiheuttamattomaan teknologiaan sekä apujärjestelmiin, joilla palautetaan tai korvataan vaurioituneita kehon toimintoja ja parannetaan erityistarpeita omaavien kansalaisten ja heidän hoitajiensa elämänlaatua. Komitea painottaa, että WAI:n suuntaviivat on sisällytettävä sähköisiä tiedonvaihdon verkkoja ja niiden yhteentoimivuutta käsittelevään IDA-ohjelmaan(7), etenkin kun ajatellaan loppukäyttäjien, ennen kaikkea vammaisten ja iäkkäiden henkilöiden, painoarvon viimeaikaista kasvua.

Komitea ehdottaa lisäksi erityisohjelmaa, joka sisältäisi yhteistä koulutusta verkkosivujen tekijöille ja vammaisten käyttäjien edustajille. Esimerkiksi verkkoturvaa koskevat EU:n ohjelmat on koordinoitava paremmin ja varmistettava, että vammaisten edut otetaan niissä kauttaaltaan paremmin huomioon.

4. Erityistä

4.1. Komitean mielestä on asianmukaista, että tiedonannossa käsiteltyjä kysymyksiä säännellään sitovalla lainsäädännöllä. Se antaa silti tunnustusta nykyiselle lähestymistavalle, joka perustuu julkishallinnon eri tasojen vapaaehtoiseen sitoutumiseen, ja edellyttää, että jäsenvaltiot panevat viipymättä toimeen kaikki tiedonannossa esitetyt toimet ja perustavat metodologisen seurantajärjestelmän toimeenpanoa varten. Jäsenvaltioiden tulisi luoda myös järjestelmällinen esikuva-analyysimenettely Lissabonin strategialle.

4.2. Komitea korostaa, että WAI:n suuntaviivoja tulee levittää ja niiden käyttöä kannustaa myös muiden organisaatioiden, kuten palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen keskuudessa.

4.3. Komitea sitoutuu tekemään omasta verkkosivustostaan helposti saavutettavan ja käyttäjäystävällisen ja parantamaan näin tiedon ja julkisen keskustelun saatavuutta kaikille erityistarpeita omaaville kansalaisille. Aloite tulee panna täytäntöön ennen Euroopan vammaisten vuotta 2003 tiedonannossa esiteltyjen WAI:n suuntaviivojen mukaisesti ja tarvittaessa Euroopan komission tuella. Aloitteen on määrä olla esimerkki hyvästä käytänteestä saavutettavuusperiaatteita sovellettaessa.

4.4. Komitea huomauttaa, että tiedonannossa tulisi käsitellä sähköistä kaupankäyntiä, joka on tullut yhä tärkeämmäksi vammaisten näkökulmasta. Sähköisen kaupankäynnin merkityksen kasvu vaikuttaa vammaisten kuluttajien etuihin, sillä siihen liittyy huonosti saavutettavia kaupallisia verkkosivuja sekä mm. henkilötietojen suojaa ja tietojen puutteellisuutta koskevia kysymyksiä.

4.5. Komitea kehottaa komissiota ja muita EU:n toimielimiä tekemään omista julkisista verkkosivuistaan saavutettavia soveltamalla WAI:n suuntaviivoja.

4.6. Tiedonanto on voimakas kannuste viranomaisille laajentaa saavutettavuusaloitteitaan julkisten verkkosivujen lisäksi myös muille aloille. Tämä ei koske vain valtion- vaan myös alue- ja paikallishallintoa. Tiedonannossa käsitellään myös Design for All -periaatteen käyttöönottoa mm. tieto- ja viestintätekniikan yleisissä koulutusohjelmissa.

4.7. Kun verkkosivujen saavutettavuuden periaatetta sovelletaan yhteisön tasolla, vahvistuu Euroopan vammaisten kansalaisten tunne osallisuudesta Euroopan yhdentymisaatteeseen. Se on tähän asti ollut monien saavuttamattomissa EU:n verkkosivuilla olevan tiedon arvioinnin hankaluuden vuoksi.

4.8. Saavuttamattomilla julkisilla verkkosivuilla todella syrjitään sellaisia kansalaisia, jotka eivät pysty käyttämään niitä ja siten arvioimaan niillä olevaa tietoa. Komitea suosittaa, että tulevan Euroopan vammaisten vuoden 2003 yhteydessä laadittavaksi ehdotettuun vammaisia koskevaan direktiiviin tulisi sisällyttää lauseke, jolla estetään tämäntyyppinen erityinen syrjintä. Lausunnossaan aiheesta "Ehdotus Neuvoston päätös Euroopan vammaisten teemavuodesta 2003"(8) komitea on jo suosittanut, että tällainen direktiivi annettaisiin teemavuoden yhteydessä.

4.9. Komitea ymmärtää, että komission aloitteen ensisijaisena tavoitteena on varmistaa vammaisten pääsy kaikkien sektorien ja toimialojen julkisille verkkosivuille ja että julkisten verkkosivujen saavutettavuus on keino osallistaa vammaisia kaikilla toimi- ja ohjelma-aloilla. Osana tällaista prosessia aloite voi johtaa toimien avoimeen koordinointimenettelyyn ja parhaiden menettelytapojen vaihtoon kaikkien EU:n jäsenvaltioiden välillä. Monissa jäsenvaltioissa on esitetty vastaväite, että WAI:n suuntaviivojen täytäntöönpano vaatii liian suurta taloudellista panosta. Tämä olettamus on väärä, sillä saavutettavuutta koskevien suuntaviivojen soveltaminen on vain alussa hieman kalliimpaa kuin niiden soveltamatta jättäminen. Komitea katsoo, että jäsenvaltioiden hallitusten tulisi kohdentaa varoja tiedonannossa mainittujen tavoitteiden toteuttamiseen ja ottaa huomioon kaikki näkökohdat ja toimet, mukaan lukien henkilöstönsä ammattikoulutus ja julkishallintojen tehostaminen.

4.10. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää siihen, että helposti käytettävissä olevia elektronisia päätelaitteita sijoitetaan kaikkialle, missä vammaiset todennäköisesti käyttävät niitä.

Bryssel 20. helmikuuta 2002.

Talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Göke Frerichs

(1) SEC(2001) 1428.

(2) KOM(2000) 284 lopullinen, 12. toukokuuta 2000.

(3) Eurobarometri N:o 55, 2. kesäkuuta 2001.

(4) Neuvosto ja Euroopan komissio: eEurope 2002 - Tietoyhteiskunta kaikille - Toimintasuunnitelma, 14. kesäkuuta 2000.

(5) eEurope+2003: ehdokasvaltioiden Euroopan komission avustuksella valmistelema toimintasuunnitelma, kesäkuu 2001, s. 18.

(6) KOM(2001) 279 lopullinen.

(7) CES 25/2002, 16. tammikuuta 2002.

(8) (KOM(2001) 271 lopullinen - 2001/0116 CNS)

Top
  翻译: