Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AR0143

Alueiden komitean lausunto aiheesta Komission tiedonanto neuvostolle: Kosovon tulevaisuus Euroopassa

EUVL C 115, 16.5.2006, p. 53–55 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

16.5.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 115/53


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle: Kosovon tulevaisuus Euroopassa”

(2006/C 115/11)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle aiheesta ”Kosovon tulevaisuus Euroopassa” KOM(2005) 156 lopullinen,

ottaa huomioon Euroopan komission 11. toukokuuta 2005 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon työvaliokuntansa 12. huhtikuuta 2005 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu ”ulkosuhteet”-valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon Eurooppa-neuvoston 16.—17. kesäkuuta 2005 Brysselissä pitämän kokouksen puheenjohtajan päätelmät,

ottaa huomioon Eurooppa-neuvoston 19.—20. kesäkuuta 2003 Thessalonikissa pitämän kokouksen puheenjohtajan päätelmät,

ottaa huomioon neuvoston 14 päivänä kesäkuuta 2004 tekemän päätöksen ”Serbia ja Montenegron, mukaan luettuna Kosovo, Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista”,

ottaa huomioon komission tiedonannon Serbia ja Montenegron valmiudesta neuvotella vakautus- ja assosiaatiosopimus Euroopan unionin kanssa (SEK(2005) 478 final),

ottaa huomioon Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen 3. kesäkuuta 2005 hyväksymän lausunnon ”Kosovon nykytilanne” (doc. 10572, esittelijä Marianne Tritz),

ottaa huomioon Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin 23. toukokuuta 2005 julkaiseman raportin Yhdistyneiden Kansakuntien Kosovon väliaikaisesta siviilihallinto-operaatiosta (doc. 05-33918),

ottaa huomioon Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston 10. kesäkuuta 1999 antaman päätöslauselman 1244 (1999),

ottaa huomioon alueiden komitean ja Euroopan neuvoston alue- ja paikallishallintoasiain kongressin 13. huhtikuuta 2005 tekemän yhteistyösopimuksen (CdR 62/2005),

ottaa huomioon lausuntonsa aiheesta ”Euroopan unionin alue- ja paikallisyhteisöjen rooli demokratian vakiinnuttamisprosessissa Länsi-Balkanin alueella” (CdR 101/2003 fin) (1),

ottaa huomioon22. kesäkuuta 2005 Prištinassa pidetyn konferenssin osallistujien hyväksymät päätelmät (Prištinan julistus) (CdR 145/2005 fin),

ottaa huomioon”ulkosuhteet”-valiokunnan syyskuun 15. päivänä 2005 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 143/2005 rev. 2), jonka esittelijä oli Mengešin kunnanjohtaja Tomaž Štebe (SI-PPE),

pyrkii tarkastelemaan Kosovon tulevaisuutta Euroopassa paikallis- ja aluetason näkökulmasta,

sekä katsoo, että

1.

Eurooppa-neuvoston 19.—20. kesäkuuta 2003 Thessalonikissa pitämän kokouksen puheenjohtajan päätelmät ovat antaneet koko Länsi-Balkanin alueelle eurooppalaiset tulevaisuudennäkymät. Kyseisiä tulevaisuudennäkymiä korostettiin jälleen Eurooppa-neuvoston 16.—17. kesäkuuta 2005 Brysselissä pitämän kokouksen puheenjohtajan päätelmissä.

2.

Kaikissa Länsi-Balkanin valtioissa sekä Kosovossa on käynnissä myönteinen asennemuutos myös suhteessa entisen Jugoslavian alueen kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICTY). Muutos on tärkeä askel niiden mahdollisen Euroopan unioniin integroitumisen kannalta. Tarvitaan kuitenkin lisää konkreettista edistystä.

3.

Kosovossa ihmiset säilyttivät maltillisuutensa entisen pääministerin Haradinajin eron jälkeen, ja Kosovon hallitus osoitti poliittista kypsyyttä sujuvassa hallituksenvaihdossa, jolloin uuden hallituksen johtoon tuli Bajram Kosumi. Hallituksenvaihdon jälkeen uudistettiin sitoumus jatkaa edellisen hallituksen ohjelmaa, jossa keskitytään YK:n normien täytäntöönpanoon.

4.

Kosovon hallitus hyväksyi 22. helmikuuta 2005 ohjelman ”Paikallishallinnon uudistus — Työohjelma vuodeksi 2005”. Uudistuksella pyritään parantamaan paikallistason palveluja ja siten osaltaan edistämään a) kestävää hallintoa ja kaikkien Kosovon asukkaiden kestäviä elinoloja, b) kaikkien yhteisöjen integroitumista Kosovon demokraattisiin rakenteisiin sekä c) toimivien demokraattisten elinten perustamista ja vahvistamista Kosovossa, kuten normeissa edellytetään.

5.

Kosovon taloudellista integraatiota tällä alueella tukevat toimet jatkuvat. Kyseisillä ponnisteluilla pyritään lieventämään Kosovon jatkuvaa taloudellista ahdinkoa, jonka osatekijöitä ovat alhainen tulotaso, korkea työttömyys ja valtava infrastruktuurin vaje. Tarvitaan kiireisesti oikeudellinen kehys selkeiden omistusoikeuksien määrittelemiseksi.

6.

Käynnissä olevan kunnianhimoisen ja kattavan normien täytäntöönpanon tarkistuksen olisi käynnistettävä realistinen prosessi, joka johtaa Kosovon tulevan aseman vakiintumiseen. Vahvat, autonomiset ja monikulttuuriset alue- ja paikallisviranomaiset ovat välttämätön edellytys Kosovon kestävälle rauhalle ja hyvinvoinnille sekä keskeinen tekijä sopimuksissa Kosovon tulevasta asemasta.

7.

Alueiden komitean, komission, Euroopan neuvoston alue- ja paikallishallintoasiain kongressin sekä Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen osapuolten 22. kesäkuuta 2005 Prištinassa järjestämän konferenssin ”Euroopan unionin alue- ja paikallisyhteisöjen rooli demokratian vakiinnuttamisprosessissa Länsi-Balkanin alueella” päätösjulistuksessa painotetaan, että välttämättömänä ehtona Kosovon asukkaiden tulevaisuudelle Euroopan unionissa on aito hallinnon hajauttaminen ja osallistuva demokratia, jossa noudatetaan täysin demokraattisia arvoja ja vähemmistöjen oikeuksia.

hyväksyi 16.—17. marraskuuta 2000 pitämässään 62. täysistunnossa (marraskuun 16. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1.   Alueiden komitean näkemykset

Alueiden komitea

1.1

on tyytyväinen komission kertomukseen ja päätelmiin tiedonannossa ”Kosovon tulevaisuus Euroopassa” (KOM(2005) 156 lopullinen), jossa esitetään puitteet nykyisestä umpikujasta pääsemiseksi kehitettäessä demokraattista ja monikulttuurista yhteiskuntaa Kosovoon, jotta se voi toimia alueella rauhan ja hyvinvoinnin vallitessa.

1.2

on tyytyväinen kertomukseen Serbia ja Montenegron valmiudesta neuvotella vakautus- ja assosiaatiosopimus Euroopan unionin kanssa (SEK(2005) 478 lopullinen). Asiakirjan päätelmänä on suositus aloittaa vakautus- ja assosiaationeuvottelut, jos Serbia ja Montenegro jatkaa vakaasti valmistelutyötään.

1.3

on tyytyväinen Eurooppa-neuvoston 16.—17. kesäkuuta 2005 Brysselissä pitämän kokouksen puheenjohtajan päätelmiin sekä liitteenä olevaan Kosovon-julistukseen, jossa painotetaan, että Kosovon tilanteen perusteellisen tarkistuksen lopputulos ei ollut etukäteen varma: normien, erityisesti ensisijaisten normien täytäntöönpano ja hallinnon hajauttamisprosessi ovat erityisen tärkeitä.

1.4

katsoo, että Kosovon ja EU:n alue- ja paikallisviranomaisten olisi autettava toteuttamaan haaste Kosovon tulevaisuudesta Euroopassa.

1.5

on tyytyväinen komission sitoumukseen keskittyä Kosovon erityistilanteeseen ja erityistarpeisiin, jotta se voisi edistyä vakautus- ja assosiaatioprosessissa.

1.6

on tyytyväinen aktiiviseen keskittymiseen Kosovon kehitys- ja uudistustarpeisiin sekä sitoumukseen käyttää komission resursseja kehityksen ja uudistusten nopeuttamiseksi.

1.7

kannattaa komission ehdotusta tutkia uusia mahdollisuuksia sen varmistamiseksi, että Kosovo voi saada täyden hyödyn kaikista sopivista Euroopan unionin välineistä.

1.8

pitää Kosovon yhteisöjen sekä Belgradin ja Prištinan viranomaisten välistä poliittista vuoropuhelua erittäin tärkeänä, sillä se on ainoa keino saavuttaa vakaus, joka on ehdoton edellytys koko Länsi-Balkanin alueen integroitumiselle Eurooppaan.

1.9

on tyytyväinen Kosovon väliaikaisten itsehallintoelinten aloitteeseen uudistaa Kosovon paikallishallintoa.

1.10

muistuttaa, että hallinnon hajauttamisprosessiin on liityttävä alue- ja paikallisviranomaisille uskotun uuden vastuun mukainen aito vallan ja erityisesti varojen ja omaisuuden siirto.

1.11

kannattaa alue- ja paikallisviranomaisten järjestöjen keskeistä roolia alue- ja paikallisviranomaisten yhteisten näkemysten välittäjänä hallituksille ja keskeisenä välineenä alue- ja paikallisvaltuutettujen toimintamahdollisuuksien edistämisessä.

1.12

tukee komission sitoumusta kuulla korkealla tasolla tärkeimpiä kansainvälisiä toimijoita Kosovoa koskevan koordinoidun poliittisen lähestymistavan määrittämiseksi, ja on tyytyväinen päätökseen käynnistää Kosovon normien täytäntöönpanon edistymisen perusteellinen tarkistus.

2.   Alueiden komitean suositukset

Alueiden komitea

2.1

pyytää komissiota kutsumaan Kosovon paikallisviranomaiset aktiivisesti mukaan poliittisten, sosiaalisten ja taloudellisten uudistusten täytäntöönpanoon perustasolla, niin että toissijaisuuden, suhteellisuuden ja hyvän hallintotavan periaatetta noudatetaan täysin.

2.2

kannustaa komissiota edistämään ja tukemaan Kosovon-suhteista tiedottamista EU:n kansalaisille ja EU:n arvoista Kosovon asukkaille tiiviissä yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa.

2.3

kannustaa komissiota tukemaan tiiviissä yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa vaihto- ja kumppanuusohjelmia, jotka auttavat kasvattamaan kansalaisten sekä EU:n ja Kosovon hallinnon keskinäistä ymmärtämystä sekä vahvistamaan alue- ja paikallistason hallintokapasiteettia.

2.4

suosittaa, että yhteiskunnan rakenteiden kehittämiseen suunnatussa komission avussa kiinnitetään erityishuomiota aluehallinnon kapasiteettiin, ja tuetaan erityisesti lakien täytäntöönpanoa sekä keskus- ja aluehallinnon välisen viestinnän ja yhteistyön kehittämistä.

2.5

esittää yhteistyötoimia sekä niiden kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa, joita kertyi EU:n jäsenvaltioiden, ehdokasvaltioiden sekä Länsi-Balkanin valtioiden alue- ja paikallisviranomaisten kanssa toteutetusta laajentumista valmistelevasta politiikasta.

2.6

korostaa, että yksi keino luottamuksen ja vakauden kehittämiseksi Kosovossa ja Länsi-Balkanin alueella on alue- ja paikallisviranomaisten välinen aktiivinen rajatylittävä yhteistyö.

2.7

kannustaa kaikkia normien täytäntöönpanosta vastaavia, erityisesti Kosovon väliaikaisia itsehallintoelimiä, jatkamaan paikallishallinnon uudistusta koko Kosovon alueella ja avustamaan Kosovon paikallisviranomaisia Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan noudattamisessa muun muassa tarjoamalla Kosovon paikallisviranomaisille näiden sosiaalisten ja taloudellisten vastuiden vaatimat taloudelliset, maa- ja henkilöresurssit.

2.8

muistuttaa kaikkia normien täytäntöönpanosta vastaavia, erityisesti Kosovon väliaikaisia itsehallintoelimiä, että alueellisten ja vähemmistökielten sekä kaikkien yhteisöjen kulttuuriperinnön suojelu ja edistäminen ovat suvaitsevaisuuden ja keskinäisen ymmärtämyksen keskeisiä tekijöitä moniarvoisessa, monietnisessä ja monikulttuurisessa Kosovossa.

2.9

kannustaa kaikkia normien täytäntöönpanosta vastaavia, varsinkin Kosovon väliaikaisia itsehallintoelimiä, helpottamaan kaikkien etnisten ryhmien ja yhteisöjen jäsenien osallistumista päätöksentekoprosessiin, erityisesti paikallisella ja kunnallisella tasolla, ja korostaa, että monikulttuuriset kunnat ovat Kosovon vakautus- ja sovintoprosessin ydintekijä.

2.10

suosittaa kaikkia normien täytäntöönpanosta vastaavia, erityisesti Kosovon väliaikaisia itsehallintoelimiä, lisäämään ponnistelujaan konkreettisten tulosten aikaansaamiseksi mahdollisimman pian erityisesti seuraavissa kysymyksissä: pakolaisten ja karkoitettujen henkilöiden paluu sekä kaikkien yhteisöjen jäsenten vapaa liikkuvuus.

2.11

pyytää kaikkia normien täytäntöönpanosta vastaavia, erityisesti Kosovon väliaikaisia itsehallintoelimiä, katsomaan yhdessä EU:n ja kansainvälisten järjestöjen kanssa normien täytäntöönpanoa pidemmälle ja valmistautumaan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanoon myös paikallistasolla.

2.12

suosittaa, että tehdään tiivistä yhteistyötä Euroopan neuvoston alue- ja paikallishallintoasiain kongressin (CLRAE) kanssa ja kannustetaan Kosovon viranomaisia osallistumaan tiiviimmin Euroopan demokraattiseen prosessiin.

2.13

suosittaa, että vuosien 2007—2013 rahoitusnäkymissä varataan Kosovolle riittävästi taloudellista tukea.

Bryssel 16. marraskuuta 2005.

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB


(1)  EUVL C 73, 23.3.2004, s. 1.


Top
  翻译: