Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE0235

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus koulutukseen liittyvästä valtioiden rajat ylittävästä liikkuvuudesta yhteisössä: Liikkuvuutta koskeva eurooppalainen laatuperuskirja KOM(2005) 450 lopullinen — 2005/0179 COD

EUVL C 88, 11.4.2006, p. 20–21 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

11.4.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 88/20


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus koulutukseen liittyvästä valtioiden rajat ylittävästä liikkuvuudesta yhteisössä: Liikkuvuutta koskeva eurooppalainen laatuperuskirja”

KOM(2005) 450 lopullinen — 2005/0179 COD

(2006/C 88/06)

Neuvosto päätti 10. lokakuuta 2005 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellämainitusta aiheesta.

Asian valmistelusta vastannut ”työllisyys, sosiaaliasiat, kansalaisuus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 24. tammikuuta 2006. Esittelijä oli Tomasz Czajkowski.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 14.–15. helmikuuta 2006 pitämässään 424. täysistunnossa (helmikuun 14. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 144 ääntä puolesta 3:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Suositukset

1.1

ETSK ehdottaa, että kiinnitetään erityishuomiota seuraaviin seikkoihin:

jäsenvaltioiden järjestämä ohjelmista tiedottaminen sekä valtio- että paikallistasolla

yhdenvertaisista mahdollisuuksista tiedottaminen ehdokkaille

ohjelmiin osallistujien informoiminen vakuutuskysymyksistä, kansainvälisistä vakuutus–sopimuksista sekä vakuutuksen kattavuudesta isäntämaassa

selvät, avoimet ja täsmälliset menettelyt osanottajille

osanottajien tekemä arviointi ohjelman päätyttyä selvän kuvan ja arvion saamiseksi ohjelmasta; sen avulla voidaan parantaa edelleen ohjelman laatua sekä edistää komission sekä ohjelman täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten organisaatioiden nopeata reagointia

erityishuomion kiinnittäminen ohjelman osanottajien kielelliseen valmistautumiseen, jotta he voivat hyödyntää täysimittaisesti opintosuunnitelmaa

mentorit, jotka auttavat ulkomailla opiskelevia ja huolehtivat heistä, jotta nämä voisivat tottua ja sopeutua helpommin uuteen ympäristöön

ohjelman eri toimijoiden vastuualueiden tarkka määrittely, minkä ansiosta voidaan välttää esimerkiksi myöhemmät vaatimukset tai väärinymmärrykset lähettävien ja vastaanottavien organisaatioiden välillä

liikkuvuuspolitiikan koordinoiminen edelleen unionitasolla (eikä eri jäsenvaltioissa), mikä mahdollistaa komission ja Lissabonin strategian tavoitteiden saavuttamisen.

2.   Yleistä

2.1

ETSK on tyytyväinen komission ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston suositukseksi aiheesta ”Koulutukseen liittyvä liikkuvuus yhteisössä: Liikkuvuutta koskeva eurooppalainen laatuperuskirja” (1). Euroopan unionin asukkaiden liikkuvuus sekä ehdotus, joka koskee sen kaikkien rajoituksien poistamista EU:n jäsenvaltioiden välillä, parantavat EU:n kilpailukykyä Lissabonin strategian mukaisesti.

2.2

Komitea on tyytyväinen siihen, että Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan komissio pyrkivät poistamaan liikkuvuuden esteet koulutuksen alalla (2).

2.3

Liikkuminen EU:n alueella opiskelun vuoksi on ollut mahdollista jo joidenkin vuosikymmenien ajan, mikä on antanut eri ohjelmien osanottajille mahdollisuuden hankkia uusia kokemuksia sekä ylittää kieli- ja kulttuurirajoja Euroopassa.

2.4

ETSK huomauttaa, että opiskelutarkoituksessa maasta lähtevien määrä on vuoden 1999 jälkeen kolminkertaistunut komission jäsenvaltioille tarjoamien kansainvälisten koulutus- ja vaihto-ohjelmien ansiosta.

2.5

ETSK katsoo niin ikään, että nämä ohjelmat antavat tilaisuuden rakentaa suvaitsevaista eurooppalaista kansalaisyhteiskuntaa, joka on avoin eri uskontoa, etnistä taustaa, seksuaalista suuntautumista jne. edustaville ihmisille.

2.6

ETSK on erittäin tyytyväinen komission vuonna 2004 tarjoamiin uuden sukupolven koulutusohjelmiin. Näiden ohjelmien suurten osallistujamäärien perusteella voi olettaa, että nuoret toteuttavat epäsuorasti Lissabonin strategiaa.

3.   Erityistä

3.1

ETSK katsoo, että jäsenvaltioiden tulee huolehtia eri ohjelmien koordinoinnista sekä valtio- että paikallistasolla.

3.2

Toimielinten, organisaatioiden, korkeakoulujen ja yliopistojen, koulujen ja liikkuvuuden edistämiseen tähtäävien ohjelmien koordinoinnista vastaavien henkilöiden tulee pyrkiä kaikin tavoin siihen, että kaikissa valintamenettelyissä ja ehdokkaiden karsinnassa noudatetaan avoimuusperiaatetta. Käytännössä ohjelmaan osallistumisen kriteereistä päättävät henkilöt pitävät kansainvälisiä vaihto-ohjelmia usein palkkiona asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta.

3.3

Komitea suosittaa lisäksi kattavien tiedotuskampanjoiden järjestämistä mahdollisimman suuren osallistujamäärän varmistamiseksi. On pyrittävä kaikin tavoin siihen, että mahdollisimman moni Euroopan unionin nuori saisi tietoa ohjelmien periaatteista ja ohjelmien tarjoamista mahdollisuuksista.

3.4

ETSK:n mielestä jäsenvaltioiden tulee taata, että ohjelmien osanottajien ohjelman aikana hankkimat kokemukset ja pätevyydet tunnustetaan.

3.5

On myös hyvin myönteistä, että edistetään liikkuvuutta sekä ammatillisen koulutuksen hankkimiseksi että vapaaehtoisille suunnattuihin ohjelmiin osallistumiseksi. Nämä ohjelmat auttavat epäilemättä uralla etenemisessä ja helpottavat työntekijän sopeutumista kansainväliseen työympäristöön.

3.6

Liikkuvuutta koskevan eurooppalaisen laatuperuskirjan suosituksia koulutuksen alalla noudatetaan jo nyt tietyissä jäsenvaltioissa, joissa Bolognan prosessin eri vaiheiden toteuttaminen ollaan saamassa pian päätökseen. Komitea pitää myönteisinä laatuperuskirjan periaatteita ja ehdotettua toimintaa, sillä niiden tavoitteena on parantaa komission ehdottamien ohjelmien hyödyntämistä.

3.7

Todettakoon, että komission ehdotukseen sisältyvät vain ne tekijät, joilla voi olla myönteisiä vaikutuksia unionitasolla.

3.8

Tässä asiakirjassa käsiteltävissä komission suosituksissa on myönteistä se, että niissä ei aseteta koordinaatiota koskevia uusia taloudellisia rasitteita, minkä ansiosta ei ole mitään esteitä suositusten noudattamiselle.

3.9

Liikkuvuutta koskevan eurooppalaisen laatuperuskirjan hyväksymisen vapaaehtoisuudessa on se vaara, että jäsenvaltiot neuvottelevat määräyksistä, mikä vuorostaan voi vaikuttaa laatuperuskirjan periaatteiden noudattamisen tehokkuuteen ja hidastaa valtiotason täytäntöönpanoa.

3.10

ETSK ilmoittaa lisäksi saaneensa kansalaisyhteiskunnan organisaatioilta sellaista tietoa, että joissakin tapauksissa isäntä- tai kutsujaorganisaatiot eivät ole olleet hyvin valmistautuneita ohjelman toteuttamiseen, mikä on vaikuttanut kielteisesti ohjelman osanottajien loppuarvioon.

3.11

ETSK:n mielestä komission tulee määrittää laatuperuskirjan voimaantulopäivä, jotta jäsenvaltiot saadaan noudattamaan sitä.

Bryssel 14. helmikuuta 2006

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Anne-Marie SIGMUND


(1)  KOM(2005) 450 lopullinen, 23.9.2005.

(2)  Euroopan parlamentin mietintöluonnos koulutuksesta, Lissabonin prosessin kulmakivestä (2004/2272(INI)), esittelijä: Guy Bono, 19.7.2005.

Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma, annettu 14. joulukuuta 2000, liikkuvuutta koskevasta toimintasuunnitelmasta; Nizzassa 7.—9. joulukuuta 2000 kokoontunut Eurooppa-neuvosto.


Top
  翻译: