Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AR0167

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Kansalaisaloite”

EUVL C 267, 1.10.2010, p. 57–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.10.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 267/57


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Kansalaisaloite”

(2010/C 267/12)

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

1.   muistuttaa, että Lissabonin sopimuksella muutetun, Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 11 artiklan 4 kohdassa määrätään seuraavaa: ”Vähintään miljoona unionin kansalaista merkittävästä määrästä jäsenvaltioita voi tehdä aloitteen, jossa Euroopan komissiota kehotetaan toimivaltuuksiensa rajoissa tekemään asianmukainen ehdotus asioista, joissa näiden kansalaisten mielestä tarvitaan unionin säädöstä perussopimusten soveltamiseksi.”

2.   muistuttaa lisäksi, että Lissabonin sopimuksella muutetun, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 24 artiklan ensimmäisessä kohdassa tarkennetaan, että Euroopan parlamentti ja neuvosto antavat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen asetuksilla säännökset ”Euroopan kansalaisten aloiteoikeuden” edellyttämistä menettelyistä ja konkreettisesta muodosta.

3.   panee merkille, että komissio on toteuttanut 11. marraskuuta 2009 eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta antamansa vihreän kirjan (1) myötä laajan julkisen kuulemismenettelyn, jolla pyrittiin keräämään kaikkien asianosaisten kannanotot keskeisistä kansalaisaloitetta käsittelevässä asetuksessa tarkasteltavista aiheista, ja tuo esiin alue- ja paikallisviranomaisten keskusteluun antaman merkittävän panoksen.

4.   on tyytyväinen, että komissio on esittänyt ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kansalaisaloitteesta (2).

5.   korostaa, että kyseisen asetuksen hyväksymisen myötä voidaan toteuttaa kansalaisten oikeus osallistua suoraan unionin demokraattiseen elämään ja että kyseessä on virstanpylväs unionin demokraattisten periaatteiden vakiinnuttamiseksi.

6.   toivoo, että parlamentti ja neuvosto hyväksyvät pikaisesti asetuksen kansalaisaloitteesta, jotta säädöstä voidaan vuonna 2009 annetun vihreän kirjan mukaisesti soveltaa vuoden 2011 alusta.

7.   muistuttaa jo korostaneensa, että Lissabonin sopimuksen mukaisesti oikeus kehottaa esittämään lainsäädäntöehdotuksia on merkittävä kansalaisten oikeuksien vahvistamiseksi (3).

8.   vahvistaa, että komitean institutionaalisen roolin vakiinnuttaminen edellyttää alue- ja paikallisviranomaisia koskevien Lissabonin sopimuksen määräysten, kuten kansalaisten aloiteoikeuden, ensisijaista toteuttamista (4).

9.   painottaa, että kansalaisaloite on alue- ja paikallisviranomaisten kannalta mielenkiintoinen väline, sillä ne voisivat kansalaisläheisyytensä vuoksi itse toteuttaa ja/tai edistää aloitteita.

10.   on komission kanssa samaa mieltä siitä, että kansalaisille on tarjottava helppokäyttöinen väline ja että menettelyjen on oltava yksinkertaisia ja ne on voitava toteuttaa välittömästi. Kansalaisille on annettava selkeät ja yksiselitteiset ohjeet aloitteen toteuttamiseksi, ja samalla on estettävä järjestelmän mahdolliset väärinkäytökset.

11.   katsoo, että toimielinten on viestinnässään edistettävä laaja-alaisia aloitteita, joiden avulla unionin kansalaisille annetaan mahdollisimman paljon tietoa uudesta oikeudestaan sekä otetaan kansalaiset suoraan mukaan poliittiseen keskusteluun yleisesti kiinnostavista eurooppalaisista kysymyksistä, jotka ovat käynnissä olevien aloitteiden aiheita.

12.   korostaa sitä keskeistä roolia, joka voi tässä yhteydessä olla alueiden komitealla hajautetun viestinnän yhteydessä kehitettyjen välineiden ansiosta sekä alue- että paikallisviranomaisilla, sillä ne kykenevät levittämään tietoa kansalaisille suoraan ja kattavasti.

13.   tarjoaa apuaan toimielinten välistä yhteistä tiedotuspistettä perustettaessa ja katsoo, että komitean tulisi olla kiinteästi mukana sen toiminnassa.

14.   korostaa, että sen tulee EU:n toimielinten ja alue- ja paikallisviranomaisten kumppanina saada täysin avoimesti tietoa ja tarvittaessa tulla myös kuulluksi samanaikaisesti Euroopan parlamentin kanssa Euroopan komission tekemistä päätöksistä, jotka koskevat kansalaisaloitteiden hyväksyttävyyttä tai niihin liittyviä jatkotoimia, sekä kaikista muutoksista, joita ehdotetaan kyseistä välinettä koskeviin ehtoihin ja sääntöihin.

15.   toistaa olevansa halukas tarkastelemaan, olisiko niitä kansalaisaloitteita, jotka ovat AK:n ja siinä edustettuina olevien alue- ja paikallisviranomaisten kannalta kaikkein olennaisimpia, mahdollista tukea esimerkiksi

järjestämällä vireillä olevista tai onnistuneista kansalaisaloitteista kuulemismenettelyjä EU:n toimielimille, alue- ja paikallisviranomaisille ja näiden järjestöille sekä kansalaisyhteiskunnan edustajille

laatimalla lausuntoja onnistuneista kansalaisaloitteista, jotka ovat erityisen tärkeitä AK:lle ja alue- ja paikallisviranomaisille komitean poliittisten painopisteiden kannalta, tai komission päätöksistä, jotka koskevat tällaisten aloitteiden tuloksia.

16.   muistuttaa, että asetuksen ja sen täytäntöönpanon yhteydessä on etenkin varmistettava yhtäläisten mahdollisuuksien, avoimuuden, hyvän hallintotavan sekä oikeussuojan periaatteiden soveltaminen.

17.   kannattaa pitkälti komission ehdotusta mutta katsoo, että eräitä kohtia voitaisiin kuitenkin parantaa.

18.   korostaa eurooppalaisen kansalaisaloitteen merkitystä väheksymättä, että on tärkeää edistää alue- ja paikallistasolla kaikkia niitä aloitteita, jotka mahdollistavat avoimuuden sekä kansalaisten yhteistyön ja osallistumisen julkisiin politiikkoihin osallistavan demokratian periaatteen mukaisesti.

Jäsenvaltioiden vähimmäismäärä

19.   muistuttaa, että perussopimusten mukaan aloitteen on oltava peräisin ”merkittävästä määrästä jäsenvaltioita” (Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 11 artiklan 4 kohta) ja että kyseinen määräys perustuu tarpeeseen varmistaa, että aloite on yhteisten eurooppalaisten etujen mukainen.

20.   katsoo, että koska tarkoituksena on edistää kansalaisten oikeutta osallistua suoraan unionin demokraattiseen elämään, vaadittu jäsenvaltioiden vähimmäismäärä eli kolmannes jäsenvaltioista on liian korkea.

21.   pitää asianmukaisempana, että kynnysarvo on neljännes jäsenvaltioista, mikä on yhdenmukaista perussopimusten muiden määräysten, kuten Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 76 artiklan, kanssa.

Allekirjoittajien vähimmäisikä

22.   kannattaa määräystä aloitteen allekirjoittajien vähimmäisiästä, sillä se vastaa vähimmäisikää, joka oikeuttaa kansalaiset äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa.

Ehdotettujen kansalaisaloitteiden rekisteröinti ja tuenilmausten keruu

23.   kannattaa määräystä ehdotettujen aloitteiden rekisteröinnistä tätä varten perustettavaan sähköiseen rekisteriin.

24.   on samaa mieltä Euroopan parlamentin kanssa siitä, ettei kansalaisaloitteen hyväksyttävyyttä koskevissa päätöksissä tulisi ottaa huomioon poliittisiin tarkoitusperiin liittyviä näkökohtia (5).

25.   katsoo, että komission olisi torjuttava rekisteröinti vain tapauksissa, joissa ehdotus vaikuttaa ”selvästi loukkaavalta” tai ”selvästi unionin arvojen vastaiselta”. Käsitteen ”asiaton” käyttö ehdotetussa asetuksessa saattaa vaikuttaa asiaan kuulumattomalta.

26.   suhtautuu myönteisesti siihen, että on määrä laatia tuenilmausten keruuseen ja tarkastamiseen liittyviä yhteisiä menettelyvaatimuksia.

27.   on tyytyväinen siihen, että tuenilmauksia on tarkoitus kerätä tähän tarkoitukseen käytettävällä sähköisellä keruujärjestelmällä.

Avoimuusperiaate ja hallinnollinen yhteistyö

28.   on komission kanssa samaa mieltä siitä, että aloitteen järjestäjien käytettävissä olevien rahoitus- ja tukilähteiden avoimuus on varmistettava.

29.   korostaa, että kaikkien kansalaisten ja organisaatioiden on voitava esittää aloitteita, eikä tätä mahdollisuutta tule varata käytännössä vain suurimmille organisaatioille.

30.   toivoo näin ollen, että aloitteiden järjestämisestä kiinnostuneiden saataville tuotaisiin järjestelyjä konkreettista ja teknistä tukea varten.

31.   katsoo etenkin, että olisi järkevää perustaa kansalaisten lainsäädäntöaloitteita varten tiedotuspiste ja että komitean tulisi olla kiinteästi mukana sen toiminnassa.

32.   kehottaa lisäksi toimielimiä harkitsemaan mahdollisuutta tarjota käännösapua hyväksyttäväksi todetun aloitteen pääkohtien kääntämiseksi kaikille Euroopan unionin virallisille kielille, jotta kaikilla unionin kansalaisilla on mahdollisuus tutustua aloitteeseen.

Ehdotetun aloitteen hyväksyttävyys

33.   esittää, että ehdotetun kansalaisaloitteen hyväksyttävyys tulisi tarkistaa komissiossa jo rekisteröinnin yhteydessä. Näin voitaisiin välttää se, että järjestäjille aiheutuu huomattavia kustannuksia kansalaisaloitteesta, jota ei sitten osoittaudukaan hyväksyttäväksi.

34.   korostaa tarvetta määritellä hyväksyttävyysehdot yleisesti sekä selkeästi ja avoimesti ja sitä, että ne on julkaistava, jotta rajoitetaan sellaisten ehdotusten esittämistä, joita ei voida hyväksyä.

35.   kannattaa ehtoja, joiden mukaan ehdotuksen on a) käsiteltävä aihetta, josta voidaan antaa unionin säädös perussopimusten täytäntöön panemiseksi ja b) käsiteltävä aihetta, joka kuuluu komission toimivallan piiriin ehdotusten tekemiseksi.

36.   korostaa lisäksi, että kun unioni antaa säädöksiä aloilla, jotka eivät kuulu sen yksinomaiseen toimivaltaan, säädösten on Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklan 3 kohdan mukaisesti oltava toissijaisuusperiaatteen mukaisia.

37.   muistuttaa lisäksi, että kaikissa unionin säädöksissä on otettava huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, Euroopan ihmisoikeusyleissopimuksessa ja unionin yleisperiaatteissa mainitut perusoikeudet ja -vapaudet.

38.   katsoo näin ollen, että olisi asianmukaista mainita nimenomaisesti hyväksyttävyyden kaksi lisäehtoa eli että ehdotuksessa on otettava huomioon c) Euroopan unionin peruskirjassa mainitut perusoikeudet ja -vapaudet ja d) toissijaisuusperiaate.

39.   muistuttaa komitean saamista kokemuksista toissijaisuusperiaatteen noudattamisen arvioinnissa ja tarjoutuu tekemään komission kanssa yhteistyötä tutkittaessa, ovatko ehdotukset toissijaisuusperiaatteen mukaisia.

40.   korostaa, että päätös aloitteen järjestäjän hyväksyttävyydestä on annettava tiedoksi ja julkaistava Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

41.   korostaa, että päätös ehdotetun aloitteen hyväksyttävyydestä voidaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 263 ja 265 artiklan nojalla saattaa Euroopan unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi, ja toivoo, että asetuksessa mainittaisiin kyseinen oikeus tuomioistuinkäsittelyyn.

42.   kannattaa komission ajatusta, jonka mukaan hyväksyttäviksi todettujen aloitteiden tuenilmaisujen tarkistamiseen ja vahvistamiseen liittyvä hallinto- ja rahoitustaakka on rajoitettava minimiin, ja muistuttaa tässä yhteydessä, että monissa jäsenvaltioissa alue- ja paikallisviranomaiset osallistuvat kyseiseen menettelyyn.

Aloitteiden tutkinta komissiossa

43.   kannattaa ehdotusta, jonka mukaan komission on tutkittava sille virallisesti asetuksen mukaisesti esitetty aloite ja annettava neljän kuukauden kuluessa tiedonanto, jossa esitetään komission päätelmät aloitteesta, toimet, joihin komissio aikoo ryhtyä, sekä perustelut näille toimille.

44.   korostaa tässä yhteydessä, että jollei komissio ole esittänyt kantaansa asetetussa määräajassa, on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 265 artiklan nojalla mahdollista ryhtyä oikeustoimiin Euroopan unionin tuomioistuimessa. Komitea toivoo, että asetuksessa mainitaan nimenomaan kyseinen oikeus tuomioistuinkäsittelyyn.

45.   painottaa, että komission on otettava vakavasti huomioon jokainen aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään miljoona kansalaista.

46.   katsoo, että komission antama tiedonanto aloitteesta tulisi paitsi antaa tiedoksi järjestäjille, Euroopan parlamentille ja neuvostolle, myös julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä, ja siitä tulisi ilmoittaa alueiden komitealle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealla sekä jäsenvaltioiden parlamenteille.

II   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

4 artiklan 3 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Ehdotetun kansalaisaloitteen rekisteröinti

1.

Ennen kuin järjestäjä aloittaa kyseistä ehdotettua kansalaisaloitetta koskevien tuenilmausten keruun allekirjoittajilta, sen on rekisteröitävä kansalaisaloite komissioon ja ilmoitettava liitteessä II mainitut tiedot, erityisesti ehdotetun aloitteen aihetta ja tavoitteita sekä rahoituslähteitä ja tukea koskevat tiedot.

Tiedot on annettava jollakin unionin virallisista kielistä komission tätä tarkoitusta varten tarjoamaan sähköiseen rekisteriin, jäljempänä ”rekisteri”.

2.

Lukuun ottamatta 3 ja 4 kohdassa tarkoitettuja tapauksia komissio rekisteröi viipymättä ehdotetun aloitteen ja antaa sille yksilöllisen rekisteröintinumeron sekä lähettää vahvistuksen järjestäjälle.

3.

Sellaisia ehdotettuja kansalaisaloitteita ei rekisteröidä, jotka voidaan kohtuudella katsoa asiattomiksi siksi, että ne ovat loukkaavia tai eivät ole vakavasti otettavia.

4.

Komissio hylkää sellaisten ehdotettujen kansalaisaloitteiden rekisteröinnin, jotka ovat selvästi unionin arvojen vastaisia.

5.

Ehdotettu kansalaisaloite, joka on rekisteröity, julkaistaan rekisterissä.

Ehdotetun kansalaisaloitteen rekisteröinti

1.

Ennen kuin järjestäjä aloittaa kyseistä ehdotettua kansalaisaloitetta koskevien tuenilmausten keruun allekirjoittajilta, sen on rekisteröitävä kansalaisaloite komissioon ja ilmoitettava liitteessä II mainitut tiedot, erityisesti ehdotetun aloitteen aihetta ja tavoitteita sekä rahoituslähteitä ja tukea koskevat tiedot.

Tiedot on annettava jollakin unionin virallisista kielistä komission tätä tarkoitusta varten tarjoamaan sähköiseen rekisteriin, jäljempänä ”rekisteri”.

3.

Sellais ehdotett kansalaisaloitte ei, jotka ovat loukkaavia tai eivät ole vakavasti otettavia .

5.

Ehdotettu kansalaisaloite, joka on , julkaistaan rekisterissä.

Perustelu

Hyväksyttävyys voidaan aivan yhtä hyvin tarkistaa jo siinä yhteydessä, kun aloite rekisteröidään asetuksen 4 artiklan mukaisesti. Vaikuttaa järjenvastaiselta, että aloite rekisteröidään ja sitten, kun sen tueksi on esitetty 300 000 allekirjoitusta vähintään kolmesta jäsenvaltiosta, todetaan, ettei se ole hyväksyttävä esimerkiksi siksi, ettei EU:lla ole lainsäädäntävaltaa kyseisellä politiikanalalla. Tämän vuoksi tällä muutosehdotuksessa yhdistetään ehdotetun asetuksen 4 ja 8 artikla.

Muutosehdotus 2

7 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Allekirjoittajien vähimmäismäärä jäsenvaltiota kohden

1.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajien on tultava ainakin yhdestä kolmasosasta jäsenvaltioita.

Allekirjoittajien vähimmäismäärä jäsenvaltiota kohden

1.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajien on tultava ainakin yhdestä jäsenvaltioita.

Perustelu

Eurooppalaisen kansalaisten aloiteoikeuden tulisi olla kaikkien kansalaisten ulottuvilla oleva väline, ja näin ollen jäsenvaltioiden vähimmäismäärää ei tulisi asettaa liian korkeaksi. Neljäsosa jäsenvaltioista (eli seitsemän nykyisistä 27 jäsenvaltiosta) on määrä, joka vastaa Euroopan parlamentin ehdotusta.

Muutosehdotus 3

7 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Yhdessä kolmasosassa jäsenvaltioita allekirjoittajien joukossa on oltava ainakin liitteessä I vahvistettu vähimmäismäärä kansalaisia.

Yhdessä osassa jäsenvaltioita allekirjoittajien joukossa on oltava ainakin liitteessä I vahvistettu vähimmäismäärä kansalaisia.

Perustelu

Kansalaisaloitteen tulisi olla väline, joka on kansalaisten ulottuvissa, eikä vaadittava minimimäärä saisi sen vuoksi olla liian suuri. Vaatimus siitä, että allekirjoituksia kertyy yhdessä neljäsosassa jäsenvaltioita (eli seitsemässä EU:n nykyisistä 27 jäsenvaltiosta), noudattaa Euroopan parlamentin ehdotusta. Vastaavasti sama koskee 7 artiklan 2 kohtaa.

Muutosehdotus 4

8 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Päätös ehdotetun kansalaisaloitteen hyväksyttävyydestä

1.

Kerättyään 300 000 tuenilmausta vähintään kolmesta jäsenvaltiosta tulevilta allekirjoittajilta 5 artiklan mukaisesti järjestäjän on toimitettava komissiolle pyyntö antaa päätös ehdotetun kansalaisaloitteen hyväksyttävyydestä. Järjestäjän on käytettävä tähän tarkoitukseen liitteessä V vahvistettua lomaketta.

2.

Vastaanotettuaan 1 kohdassa tarkoitetun pyynnön komissio antaa kahden kuukauden kuluessa päätöksen hyväksyttävyydestä. Ehdotettu kansalaisaloite katsotaan hyväksyttäväksi, jos se täyttää seuraavat edellytykset:

a.

se koskee asiaa, jossa voidaan hyväksyä unionin säädös perussopimusten soveltamiseksi;

b.

se koskee asiaa, josta komissiolla on toimivaltuudet tehdä ehdotus.

3.

Tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetusta päätöksestä annetaan tieto ehdotetun kansalaisaloitteen järjestäjälle, ja se julkaistaan.

Perustelu

Muutos johtuu komitean suosittamaan muutosehdotukseen 1 ehdotetusta muutoksesta.

Muutosehdotus 5

9 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tuenilmausten tarkastamista ja vahvistamista jäsenvaltioissa koskevat säännökset

1.

Järjestäjän kerättyä vaadittavat tuenilmaukset allekirjoittajilta 5 ja 7 artiklan mukaisesti ja jos komissio on päättänyt 8 artiklan mukaisesti, että ehdotettu kansalaisaloite on hyväksyttävä, järjestäjä toimittaa tuenilmaukset paperilla tai sähköisesti 14 artiklassa tarkoitetuille toimivaltaisille viranomaisille tarkastamista ja vahvistamista varten. Järjestäjän on käytettävä tähän tarkoitukseen liitteessä VI vahvistettua lomaketta.

Järjestäjän on toimitettava tuenilmaukset sille jäsenvaltiolle, joka on myöntänyt niissä mainitun henkilötodistuksen.

2.

Toimivaltaisten viranomaisten on enintään kolmen kuukauden kuluessa tarkastettava tuenilmaukset ja toimitettava järjestäjälle todistus, joka on liitteessä VII vahvistetun mallin mukainen ja jossa vahvistetaan kyseisestä jäsenvaltiosta saatujen pätevien tuenilmausten määrä.

3.

Tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitettu todistus on annettava maksutta.

Tuenilmausten tarkastamista ja vahvistamista jäsenvaltioissa koskevat säännökset

1.

Järjestäjän kerättyä vaadittavat tuenilmaukset allekirjoittajilta 5 ja 7 artiklan mukaisesti ja jos komissio on päättänyt 8 artiklan mukaisesti, että ehdotettu kansalaisaloite on hyväksyttävä, järjestäjä toimittaa tuenilmaukset paperilla tai sähköisesti 14 artiklassa tarkoitetuille toimivaltaisille viranomaisille tarkastamista ja vahvistamista varten. Järjestäjän on käytettävä tähän tarkoitukseen liitteessä VI vahvistettua lomaketta .

Järjestäjän on toimitettava tuenilmaukset sille jäsenvaltiolle, joka on myöntänyt niissä mainitun henkilötodistuksen.

2.

Toimivaltaisten viranomaisten on enintään kolmen kuukauden kuluessa tarkastettava tuenilmaukset ja toimitettava järjestäjälle todistus, joka on liitteessä VII vahvistetun mallin mukainen ja jossa vahvistetaan kyseisestä jäsenvaltiosta saatujen pätevien tuenilmausten määrä.

3.

Tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitettu todistus on annettava maksutta.

Perustelu

Ehdotetun asetuksen 4 artiklassa järjestäjä velvoitetaan ilmoittamaan rahoituslähteet, joista aloitteesta johtuvat kulut maksetaan. Kuten esitetyssä muutosehdotuksessa on todettu, on mahdollista, että aloitteen käsittelyhetkellä ei ole vielä tietoa kaikesta aloitteelle saatavasta taloudellisesta tuesta, joten käsittelyprosessin lopuksi on pyydettävä selvitystä toteutuneista kuluista ja käytettyjen varojen lähteistä, jotta prosessi on tiedottamis- ja avoimuusperiaatteen mukainen. Tämän vaatimuksen noudattamisen helpottamiseksi asetukseen tulisi liittää asiaa koskeva yksinkertainen lomake.

Bryssel 10. kesäkuuta 2010

Alueiden komitean puheenjohtaja

Mercedes BRESSO


(1)  KOM(2009) 622 lopullinen.

(2)  KOM(2010) 119 lopullinen.

(3)  Alueiden komitean oma-aloitteinen lausunto aiheesta ”Kansalaisten oikeudet: perusoikeuksien ja Euroopan unionin kansalaisuuteen perustuvien oikeuksien edistäminen”, 9.10.2008, kohta 58.

(4)  R/CdR 79/2010, liite I.

(5)  Euroopan parlamentin päätöslauselma 7. toukokuuta 2009, jossa komissiota kehotetaan tekemään ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kansalaisaloitetta koskevien määräysten täytäntöönpanosta (A6-0043/2009), perusteluosan Y-kappale.


Top
  翻译: