Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE4761

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi verkossa tapahtuvan terroristisen sisällön levittämisen estämisestä” Euroopan komission panos johtajien kokoukseen Salzburgissa 19.–20. syyskuuta 2018 (COM(2018) 640 final – 2018–0331 (COD))

EESC 2018/04761

EUVL C 110, 22.3.2019, p. 67–71 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.3.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 110/67


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi verkossa tapahtuvan terroristisen sisällön levittämisen estämisestä”

Euroopan komission panos johtajien kokoukseen Salzburgissa 19.–20. syyskuuta 2018

(COM(2018) 640 final – 2018–0331 (COD))

(2019/C 110/13)

Esittelijä:

José Antonio MORENO DÍAZ

Lausuntopyyntö

Eurooppa-neuvosto, 24.10.2018

Euroopan parlamentti, 22.10.2018

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan 1 kohta ja 304 artikla

Vastaava erityisjaosto

”työllisyys, sosiaaliasiat, kansalaisuus”

Työvaliokunnan päätös

11.12.2018

Hyväksyminen täysistunnossa

12.12.2018

Täysistunnon numero

539

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

126/0/3

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK suhtautuu myönteisesti EU:ssa asuvien ihmisten turvallisuuden parantamiseen tähtäävään aloitteeseen. Keskustelussa turvallisuudesta ja vapaudesta komitea on kuitenkin aina korostanut tarvetta puolustaa vapauksia, kuten sananvapautta, tiedon saannin ja viestinnän vapautta sekä viestintäsalaisuutta. Komitea on niin ikään korostanut tarvetta huolehtia siitä, että kansalaisilla on käytettävissään tehokkaat oikeussuojakeinot sekä oikeudenmukaiset ja sujuvat menettelyt.

1.2

Viimeaikaiset terrori-iskut EU:n maaperällä ovat osoittaneet, miten terroristit väärinkäyttävät verkkoyhteisöpalveluja tukijoiden hankkimiseen ja heidän valmentamiseen. Terroristit käyttävät salattuja viestintämuotoja terroritoiminnan suunnitteluun ja helpottamiseen tarkoituksenaan herättää ihannointia hirmutekoja kohtaan, kannustaa muita seuraamaan esimerkkiä ja kylvää pelkoa yleisön keskuudessa.

1.3

ETSK kehottaa täsmentämään mahdollisimman selvästi kriteerit, joiden perusteella määritetään sellaiset epämääräiset oikeuskäsitteet kuin ”terroristinen tieto”, ”terroriteko”, ”terroristiryhmä” tai ”terrorismin ihannoiminen”.

1.4

Edellä mainittuja tarkoituksia varten verkossa jaettua terroristista sisältöä levitetään säilytyspalvelun tarjoajien kautta, jotka mahdollistavat kolmansien osapuolten sisällön lataamisen verkkoon. Terroristisen verkkosisällön on osoitettu olevan keskeisessä asemassa radikalisoitumisessa ja niin sanottujen yksinäisten susien Euroopassa viime aikoina tekemien useiden terrori-iskujen inspiroinnissa.

1.5

Myös teknologiset ehkäisykeinot (automatisoidut parametrit, algoritmit, selaimet jne.) ovat erittäin hyödyllisiä, mutta inhimillisellä tekijällä on olennainen merkitys ihmisen toimiessa sovittelijana ja välittäjänä näiden sisältöjen asianmukaisessa arvioinnissa.

1.6

ETSK korostaa, että terroristisen tiedon levittämistä ja rekrytointia verkkoyhteisöpalveluissa on torjuttava. Samoin on torjuttava internetin sensuuria ja pakotettua itsesensuuria. Komitea muistuttaa, että internetin alalla on olennaisen tärkeää, että kaikille EU:n asukkaille taataan tosiasiallinen oikeus tietoon sekä oikeus mielipiteenvapauteen.

1.7

Internetin suojaamisen ja radikaaliryhmien torjunnan pitäisi auttaa lisäämään luottamusta internetiä kohtaan ja näin ollen varmistamaan tämän talouden alan taloudellisen kehityksen.

1.8

ETSK korostaa tarvetta arvioida tarkastelun kohteena olevan ehdotuksen täytäntöönpanon vaikutuksia pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sekä mahdollisuutta soveltaa siirtymäjärjestelyä, jolla helpotetaan pk-yritysten mukautumista ja joka ei vaikuta vapaaseen kilpailuun suurten toimijoiden eduksi.

1.9

Internetin suojaamiseksi ja nuorten ja myös muiden väestönosien suojelun varmistamiseksi ehdotetuista sääntelytoimista on säädettävä tiukasti lainsäädännössä, ja niillä olisi taattava kaikille oikeus tiedonsaantiin ja oikeus hakea muutosta hallinnollisiin päätöksiin.

1.10

ETSK korostaa, että myös internetyhteyden tarjoajia on arvioitava ja että verkkoyhteisöpalvelujen hallinnoijien tulee toteuttaa ennakoivia toimenpiteitä edistääkseen yhdistysten, kansalaisjärjestöjen ja käyttäjien mahdollisuuksia ilmiantoon ja suoriin toimiin mainitunlaisia sisältöjä vastaan: näitä ”vasta-argumentteja” on hyödynnettävä, jotta voidaan toimia ennaltaehkäisevästi.

1.11

Digitaalisten alustojen suuri määrä Euroopassa ja erot yritysten koossa on otettava huomioon ehdotuksen ehtojen mukauttamiseksi pieniä yrityksiä silmällä pitäen.

1.12

ETSK painottaa, että käyttäjiä on muistutettava selvästi terroristisen sisällön käyttöä tai tuottamista koskevista kansallisista säännöksistä. Komitea kehottaa myös takaamaan hallinnollista päätöstä koskevan muutoksenhakuoikeuden huolehtimalla siitä, että kyseinen oikeus selitetään selvästi, ja asettamalla verkossa saataville välineet sen käyttämiseksi.

2.   Ehdotuksen tausta

2.1

Internetin yleisen ja laajan levinneisyyden ansiosta sen käyttäjät voivat viestiä, työskennellä, olla vuorovaikutuksessa sekä luoda, saada ja jakaa tietoa ja sisältöjä satojen miljoonien muiden käyttäjien kanssa kaikkialla maailmassa. Komissio ehdottaa sen vuoksi mekanismien perustamista terroristisen sisällön levittämisen estämiseksi (1).

2.2

On tärkeää erottaa käsitteet toisistaan. Sana ”internet” on liian laaja-alainen. Internet kattaa sekä www-järjestelmän verkkosivustot (World Wide Web) että verkkoyhteisöpalvelut ja pimeän verkon (darknet). Se kattaa niin ikään esineiden internetin, joka muodostaa elektronisessa sodankäynnissä selvän turva-aukon. Esimerkiksi ISISin rekrytoijat kommunikoivat nykyään vaivattomammin verkkoon kytkettyjen pelikonsoleiden kuin verkkosivustojen kautta. Ilmaus ”terroritoiminnan valmisteleminen ja helpottaminen” ei koske internetiä eikä verkkoyhteisöpalveluja vaan pimeää verkkoa. Suurilla verkkoyrityksillä (GAFAM eli Google, Amazon, Facebook, Apple ja Microsoft) ei ole toimintaa pimeässä verkossa eikä salatuissa verkoissa.

2.3

Kyky tavoittaa näin laaja yleisö hyvin vähäisin kustannuksin kuitenkin houkuttelee myös rikollisia, jotka haluavat väärinkäyttää verkkoa laittomiin tarkoituksiin. Viimeaikaiset terrori-iskut EU:n maaperällä ovat osoittaneet, miten terroristit väärinkäyttävät internetiä tukijoiden hankkimiseen ja värväykseen sekä terroritoiminnan suunnitteluun ja helpottamiseen tarkoituksenaan herättää ihannointia hirmutekoja kohtaan, kannustaa muita seuraamaan esimerkkiä ja kylvää pelkoa yleisön keskuudessa.

2.4

On totta, että EU:n internetfoorumi on koonnut yhteen eri toimijoita, mutta foorumiin eivät ole osallistuneet kaikki säilytyspalvelun tarjoajat, joita asia koskee. Myöskään edistymisen laajuus ja tahti säilytyspalvelun tarjoajien keskuudessa kokonaisuutena tarkasteltuna ei ole riittävä, jotta ongelmaan voitaisiin puuttua asianmukaisesti. Tarvitaan erityisiä toimia, jotta verkkoyhteisöpalveluissa toimivat moderaattorit saavat asianmukaista koulutusta.

2.5

Edellä mainittuja tarkoituksia varten verkossa jaettua terroristista sisältöä levitetään säilytyspalvelun tarjoajien kautta, jotka mahdollistavat kolmansien osapuolten sisällön lataamisen verkkoon. Terroristisen verkkosisällön on osoitettu olevan keskeisessä asemassa radikalisoitumisessa ja niin sanottujen yksinäisten susien Euroopassa tekemien useiden terrori-iskujen inspiroinnissa. On myös havaittu, että vaikutus on suurin nuoriin.

3.   Tiivistelmä ja yleishuomioita asetusehdotuksesta

3.1

ETSK on jo aiemmin antanut lausunnon laittomasta verkkosisällöstä (2). Nyt tarkastelun kohteena olevassa uudessa ehdotuksessa käsitellään nimenomaisesti terroristista verkkosisältöä.

3.2

Ehdotuksen henkilöllinen soveltamisala kattaa säilytyspalvelun tarjoajat, jotka tarjoavat palvelujaan EU:ssa, riippumatta palveluntarjoajan koosta tai sijoittautumispaikasta.

3.3

Komitea katsoo, että asetuksen soveltamisalan tulisi kattaa myös tiedon tuottajat, hakukoneet sekä säilytyspalveluja tarjoavat sivustot ja verkot.

3.4

Pienillä ja keskisuurilla internetyrityksillä ei ole teknisiä, inhimillisiä eikä taloudellisia voimavaroja terroristisen sisällön torjumiseksi tehokkaasti. ETSK katsoo, että määräaikoja ja menettelyjä on voitava mukauttaa tämäntyyppisten yritysten tarpeisiin. Pienille ja keskisuurille yrityksille voitaisiin myöntää tietty siirtymäaika asetuksen täytäntöönpanemiseksi.

3.5

On myös otettava huomioon kansalaisjärjestöjen, ammattijärjestöjen ja yleensä kansalaisyhteiskunnan ennaltaehkäisevät ja ennakoivat toimenpiteet.

3.6

Terroristisen sisällön poistamisen varmistamiseksi asetuksessa otetaan käyttöön poistamismääräys, jonka jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi antaa hallinnollisena tai oikeudellisena päätöksenä. Tällaisissa tapauksissa säilytyspalvelun tarjoajan on poistettava sisältö tai estettävä pääsy siihen tunnin kuluessa.

3.7

Terroristisen sisällön määritelmä voi vaihdella maasta toiseen. Mielivaltaisuuden ja oikeudellisen epävarmuuden välttämiseksi on tärkeää tuoda tähän asiaan selvennys.

3.8

Yhden tunnin määräaika ei ole realistinen, sillä esimerkiksi Ranskassa ilmoituksen tekohetkestä lähteen poistamiseen kuluu nykyisin 16 tuntia, kun on kyse pedofiilien sivustoista, ja 21 tuntia, kun on kyse terroristisista sivustoista, sillä sivustojen luokittelu on hyvin aikaa vievää. ETSK katsoo, että asetettavan määräajan tulisi olla realistisempi ja tarkoituksenmukaisempi.

3.9

Asetuksessa säädetään, että säilytyspalvelun tarjoajien on tarvittaessa toteutettava ennakoivia toimenpiteitä, jotka ovat oikeassa suhteessa riskin tasoon ja joiden tarkoituksena on poistaa palveluista terroristinen aineisto muun muassa automaattisten havaitsemisvälineiden avulla. Tämä on keskeisen tärkeää, ja teknologista innovointia onkin tuotava julki ja tuettava, jotta voidaan luoda teknisiä välineitä.

3.10

Komissio ehdottaa muun muassa automaattisten havaitsemisvälineiden käyttöä ja kannustaa yrityksiä merkittäviin ponnistuksiin tutkimuksen ylläpitämiseksi, jotta voidaan kehittää sopivia teknisiä välineitä.

3.11

Toimenpiteisiin sisältyy tekijöitä, joilla suojataan erheelliseltä poistamiselta sisältöä, joka ei ole terroristista. Tätä varten ehdotukseen sisältyy velvollisuuksia ottaa käyttöön muutoksenhaku- ja valitusmekanismeja, joilla varmistetaan, että käyttäjät voivat vastustaa sisältönsä poistamista. Lisäksi asetuksessa otetaan käyttöön säilytyspalvelun tarjoajien terroristista sisältöä vastaan toteuttamia toimenpiteitä koskevia avoimuusvelvoitteita, joilla varmistetaan vastuu käyttäjiä, kansalaisia ja viranomaisia kohtaan.

3.12

On korostettava paitsi sisältöjen tutkimista ja tarkastusta myös ihmisen suorittamaa ja teknistä sovittelua. Ihmissovittelijoiden suorittama sensuuri voi aiheuttaa vakavaa huolta työntekijöiden oikeuksista ja myös tiedonsaantioikeuden ja kaikkien EU:n asukkaiden yksityiselämän kunnioittamisen noudattamisesta.

3.13

ETSK katsoo, että palveluntarjoajan on ilmoitettava sivuston tai tiedon omistajalle, mitä sivustoa tai tietoa se haluaa sensuroida. On pidettävä mielessä, että ihmisillä on oikeus saada tietoa hallinnollisista päätöksistä.

3.14

Jotta voidaan taata hallinnollisia päätöksiä koskevat henkilöiden oikeudet, ETSK kehottaa internetyhteyden tarjoajia ilmoittamaan sisältöpolitiikoissaan asiakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista. Esimerkiksi tietojen tuottajille tulee ilmoittaa poistamispäätöksistä ja asiakkaille on tiedotettava heidän käytettävissään olevista oikeudellisista keinoista.

4.   Ehdotukseen sisältyvien säännösten selitykset

4.1

Terroristien verkkopropagandalla pyritään yllyttämään ihmisiä tekemään terrori-iskuja muun muassa antamalla yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten voi aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa. Tällaisten hirmutekojen jälkeen yleensä levitetään lisää propagandaa, jossa ihannoidaan näitä tekoja ja kannustetaan muita seuraamaan esimerkkiä. Ehdotetulla asetuksella edistetään yleistä turvallisuutta vähentämällä sellaisen terroristisen sisällön saatavuutta, joka kehottaa ja kannustaa perusoikeuksien loukkaamiseen.

4.2

Ehdotuksessa esitettyjen määritelmien mukaan asetuksessa tarkoitetaan

”säilytyspalvelun tarjoajalla” sellaisten tietoyhteiskuntapalvelujen tarjoajaa, jotka koostuvat sisällöntarjoajien tarjoamien tietojen säilytyksestä näiden pyynnöstä sekä säilytettyjen tietojen asettamisesta kolmansien osapuolien saataville (3);

”sisällöntarjoajalla” käyttäjää, joka on tarjonnut tiedot, jotka säilytyspalvelun tarjoaja säilyttää tai on säilyttänyt käyttäjän pyynnöstä (4).

ETSK ehdottaa, että määritelmään lisätään seuraavanlainen uusi kohta:

”tiedon toimittajalla” hakukonetta, jonka avulla voidaan tunnistaa sisältö ja pääsy siihen.

4.3

”Terroristisella sisällöllä” tarkoitetaan yhtä tai useampaa tiedoista, joilla

a)

yllytetään terrorismirikoksiin tai ylistetään terrorismirikoksia, myös ihannoimalla, ja siten aiheutetaan terroritekojen toteuttamisen vaara

b)

kannustetaan osallistumaan terrorismirikoksiin

c)

edistetään terroristiryhmän toimintaa, erityisesti kannustamalla osallistumaan direktiivin (EU) 2017/541 2 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuun terroristiryhmään tai tukemaan tällaista ryhmää

d)

annetaan ohjeita menetelmistä tai tekniikoista terrorismirikosten toteuttamiseksi (5).

ETSK ehdottaa, että määritelmään lisätään seuraavanlainen uusi alakohta:

värvätään ja valmennetaan henkilöitä tarkoituksena tehdä terroritekoja tai tukea niitä.

4.4

Sensuroitavan sisällön määritelmä on kovin lyhyt, kun otetaan huomioon, että on olemassa paljon tekstejä, kuvia, videoita ja muuta sisältöä ja tallennusmuotoja, joissa ei ihannoida väkivaltaan johtavaa ääriajattelua – koska niissä ei kannusteta konkreettisiin toimiin – mutta jotka edistävät sitä ja tuovat sitä esiin.

4.5

Asetus auttaa myös torjumaan sellaisia yrityksiä, jotka toiminnallaan edistävät ja tuovat esiin väkivaltaan johtavaa ääriajattelua. Asetuksen tulisi niin ikään auttaa torjumaan henkilöiden värväystä verkkoyhteisöpalveluissa.

4.6

Asetuksen kohde määritellään 1 artiklassa. Sen mukaan asetuksessa vahvistetaan säännöt, joiden tarkoituksena on estää säilytyspalvelujen väärinkäyttö terroristisen sisällön levittämiseen verkossa, ja siinä säädetään erityisesti säilytyspalvelun tarjoajien huolellisuusvelvollisuuksista ja toimenpiteistä, joita jäsenvaltioiden on toteutettava.

4.7

Sanamuoto ”säilytyspalvelujen väärinkäyttö terroristisen sisällön levittämiseen verkossa” tulisi korvata ilmauksella, jossa otetaan huomioon propagandaa sisältävän sisällön, viestien tai median levittäminen sekä URL-osoitteiden ja niiden tietojen ilmoittaminen, joiden avulla päästään käsiksi terroristiseen sisältöön tai viesteihin, sillä näin asetus kattaisi myös hakukoneet.

4.8

Asetuksen 5 artiklassa säädetään, että säilytyspalvelun tarjoajien on toteutettava toimenpiteitä, joiden avulla voidaan pikaisesti arvioida jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta tai unionin elimeltä saadussa ilmoituksessa ilmoitettu sisältö. Siinä ei kuitenkaan vaadita ilmoitetun sisällön poistamista eikä aseteta toimille erityisiä määräaikoja

4.9

ETSK katsoo, että tehokkuuden nimissä ja oikeusvarmuuden säilyttämiseksi on ensin laadittava luettelo lukumäärältään rajoitetuista kriteereistä, joiden avulla voidaan kartoittaa terroristiseksi tai terrorismia ihannoivaksi katsottavat sisällöt ja viestit, jotta voidaan välttää mielivaltaisuus sisällön poistamista koskevassa päätöksenteossa. Tämä on tarpeen myös tiedonsaantioikeuden ja mielipiteen vapauden suojelemiseksi. Asetuksessa tulisi myös vahvistaa kriteerit, jotka mahdollistavat sisällön luokittelun EU:n tasolla. Tämä koskee muun muassa terroristiryhmiä koskevaa tietoa, terrorismia ihannoivaa tai terroritekoja puolustavaa sisältöä, tietoa tekniikoista tai menetelmistä sellaisten aseiden valmistamiseksi, joita voidaan käyttää iskuissa, sekä värväykseen tähtääviä kehotuksia.

4.10

Asetuksen 14 artiklassa säädetään yhteyspisteistä, joita sekä säilytyspalvelun tarjoajien että jäsenvaltioiden on perustettava helpottaakseen keskinäistä yhteydenpitoaan, erityisesti sisältöä koskevien ilmoitusten ja poistamismääräysten osalta. ETSK katsoo, että asiaankuuluvien ihmisoikeuksien turvaamiseksi näillä yhteyspisteillä tulee olla käytettävissään erikoistuneita tuomareita, jotka pystyvät havaitsemaan ongelmat ja jotka ovat saaneet koulutusta paitsi terrorististen asenteiden, käyttäytymisen ja toiminnan tunnistamisessa myös teknologisissa taidoissa. Näitä ominaisuuksia on vaadittava sekä säilytyspalvelun tarjoajilta että jäsenvaltioiden tehtävään nimeämiltä tahoilta, jotta helpotetaan yhteyspisteiden keskinäistä yhteydenpitoa erityisesti sisältöä koskevien ilmoitusten ja poistamismääräysten osalta.

4.11

Yhteyspisteiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi asetuksessa on täsmennettävä, että säilytyspalvelun tarjoajilla on velvollisuus antaa tietoa, joka on kaikkien saatavilla, sekä määriteltävä yhteyspisteiden jäsenten kanssa tapahtuvan viestinnän sisältö ja muoto.

4.12

Asetuksen 16 artiklan mukaan säilytyspalvelun tarjoajien, joilla ei ole toimipaikkaa missään jäsenvaltiossa mutta jotka tarjoavat palveluja unionissa, on nimettävä unionissa oleva laillinen edustaja. ETSK:n mielestä tämä vaatimus tulisi ulottaa koskemaan myös internetyhteyden tarjoajia ja verkkoyrityksiä, jotta se kattaisi hakukoneet, verkkoyhteisöpalvelut, puhelimen verkkosovellukset ja peliteollisuuden.

4.13

Internetissä toimivilla säilytyspalvelun tarjoajilla on keskeinen asema digitaalitaloudessa, koska ne yhdistävät yritykset ja kansalaiset ja helpottavat julkista keskustelua sekä tietojen, mielipiteiden ja ajatusten jakamista ja vastaanottoa, mikä edistää merkittävästi innovointia, talouskasvua ja työpaikkojen luomista unionissa. ETSK katsoo, että vaatimus tulisi ulottaa myös internetpalveluntarjoajiin, sisällön säilytyspalveluihin, verkkoyhteisöpalveluihin ja digitaalisia puhelinpalveluja tarjoaviin yrityksiin.

4.14

Ehdotetussa asetuksessa vahvistetaan toimenpiteet, jotka jäsenvaltioiden on toteutettava terroristisen sisällön tunnistamiseksi, sen pikaisen poistamisen mahdollistamiseksi säilytyspalvelun tarjoajien toimesta ja yhteistyön helpottamiseksi muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten, säilytyspalvelun tarjoajien ja tarvittaessa asiaankuuluvien unionin elinten kanssa. ETSK toteaa, että nämä toimenpiteet ovat tarpeellisia terrorismiin liittyvän sisällön rajoittamiseksi, jotta säilytyspalvelun tarjoajat voivat poistaa tällaisen sisällön pikaisesti ja jotta voidaan vähentää terroristien propagandaa ja värväystoimintaa verkossa.

Bryssel 12. joulukuuta 2018.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Luca JAHIER


(1)  COM(2018) 640 final.

(2)  EUVL C 237, 6.7.2018, s. 19.

(3)  COM(2018) 640 final, 2 artiklan 1 kohta.

(4)  COM(2018) 640 final, 2 artiklan 2 kohta.

(5)  COM(2018) 640 final, 2 artiklan 5 kohta.


Top
  翻译: