24.6.2014 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
L 183/57 |
NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS 2014/382/YUTP,
annettu 23 päivänä kesäkuuta 2014,
Keski-Afrikan tasavaltaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2013/798/YUTP täytäntöönpanosta
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 31 artiklan 2 kohdan,
ottaa huomioon Keski-Afrikan tasavaltaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä 23 päivänä joulukuuta 2013 annetun neuvoston päätöksen 2013/798/YUTP (1) ja erityisesti sen 2 c artiklan,
sekä katsoo seuraavaa:
(1) |
Neuvosto hyväksyi 23 päivänä joulukuuta 2013 päätöksen 2013/798/YUTP. |
(2) |
Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2127 (2013) nojalla perustettu pakotekomitea lisäsi 9 päivänä toukokuuta 2014 kolme henkilöä luetteloon henkilöistä ja yhteisöistä, joihin kohdistetaan turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2134 (2014) 30 ja 32 kohdassa määrättyjä toimenpiteitä. |
(3) |
Päätöksen 2013/798/YUTP liite olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti, |
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Lisätään tämän päätöksen liitteessä luetellut henkilöt päätöksen 2013/798/YUTP liitteessä olevaan luetteloon.
2 artikla
Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
Tehty Luxemburgissa 23 päivänä kesäkuuta 2014.
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja
C. ASHTON
(1) EUVL L 352, 24.12.2013, s. 51.
LIITE
1 artiklassa tarkoitetut henkilöt
1. FRANÇOIS YANGOUVONDA BOZIZÉ
SUKUNIMI: BOZIZÉ
ETUNIMI: François Yangouvonda
PEITENIMET: Bozize Yangouvonda
SYNTYMÄAIKA JA –PAIKKA: 14.10.1946 Mouila, Gabon
PASSI/TUNNISTUSTIEDOT: Martine Kofion poika
NIMEÄMINEN/PERUSTELUT: Osallistuu Keski-Afrikan tasavallan rauhaa, turvallisuutta tai vakautta heikentäviin toimiin tai tukee niitä: Bozizé on 24. maaliskuuta 2013 toteutetusta vallankaappauksesta lähtien antanut rahoitus- ja aineellista tukea puolisotilaallisille joukoille, jotka toimivat epävakauden luomiseksi meneillään olevalla siirtymäkaudella ja saattaakseen hänet takaisin valtaan. François Bozizé kannusti yhdessä tukijoidensa kanssa Banguissa 5. joulukuuta 2013 tehtyä iskua. Keski-Afrikan tasavallan tilanne huononi nopeasti sen jälkeen, kun anti-balaka-joukot suorittivat Banguissa 5. joulukuuta 2013 iskun, jossa menehtyi yli 700 henkilöä. Siitä lähtien hän on edelleen pyrkinyt toteuttamaan epävakautta luovia operaatioita ja yhdistämään anti-balaka-joukot pitääkseen Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungin jännitystilassa. Bozizé yritti järjestää uudelleen monia Keski-Afrikan armeijan osia, jotka hajaantuivat maaseudulle vallankaappauksen jälkeen. Hänelle uskolliset joukot ovat osallistuneet Keski-Afrikan tasavallan muslimiväestöön kohdistuneisiin kostotoimiin. Bozizé kehotti puolisotilaallisia joukkojaan jatkamaan nykyisen hallintoon ja islamisteihin kohdistuvia julmuuksia.
2. NOURREDINE ADAM
SUKUNIMI: ADAM
ETUNIMI: Nourredine
PEITENIMET: Nourredine Adam; Nureldine Adam; Nourreldine Adam; Nourreddine Adam
SYNTYMÄAIKA JA –PAIKKA: 1970 Ndele, Keski-Afrikan tasavalta
Vaihtoehtoiset syntymäajat: 1969, 1971
PASSI/TUNNISTUSTIEDOT:
NIMEÄMINEN/PERUSTELUT: Osallistuu Keski-Afrikan tasavallan rauhaa, turvallisuutta tai vakautta heikentäviin toimiin tai tukee niitä: Noureddine on yksi Séléka-joukkojen alkuperäisistä johtajista. Hän on sekä kenraali että yhden Sélékan aseistetun kapinallisryhmän (Central PJCC) johtaja. Ryhmä on virallisesti nimeltään patrioottien kokous oikeudenmukaisuuden ja rauhan edistämiseksi, ja siitä käytetään myös lyhennettä CPJP. Mainitusta kokouksesta irtautuneen ”fundamentalistisen” ryhmän (CPJP/F) aiempana johtajana hän oli entisen Sélékan sotilaskoordinaattori Keski-Afrikan tasavallassa aiemmin toteutetun kapinan aikana hyökkäyksissä, jotka tehtiin joulukuun 2012 alun ja maaliskuun 2013 välillä. Ilman Noureddinen osallistumista Séléka tuskin olisi pystynyt riistämään valtaa Keski-Afrikan tasavallan entiseltä presidentiltä François Bozizélta. Sen jälkeen kun Catherine Samba-Panza nimitettiin väliaikaiseksi presidentiksi 20. tammikuuta 2014, Bozizé oli yksi entisen Sélékan taktisen vetäytymisen pääarkkitehdeista Sibutissa tavoitteenaan toteuttaa suunnitelma muslimien tukikohdan perustamisesta maan pohjoisosaan. Hän oli selkeästi kehottanut joukkojaan vastustamaan väliaikaishallituksen ja Keski-Afrikan tasavallassa toteutettavan afrikkalaisjohtoisen kansainvälisen tukioperaation (MISCA) sotilasjohtajien määräyksiä. Noureddine johtaa aktiivisesti entistä Sélékaa eli entisiä Sélékan joukkoja, jotka Djotodia hajotti syyskuussa 2013. Lisäksi hän johtaa kristillisiin naapurialueisiin kohdistuvia operaatioita ja antaa edelleen merkittävää tukea ja ohjeita Keski-Afrikan tasavallassa toimivalle entiselle Sélékalle.
Osallistuu tapauksen mukaan kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön tai kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisten toimien tai ihmisoikeusloukkausten suunnitteluun, johtamiseen tai toteuttamiseen: Sélékan otettua Banguin hallintaansa 24. maaliskuuta 2013 Nourredine Adam nimitettiin ensin turvallisuusministeriksi, sitten ”demokraattisten saavutusten puolustuksen erityiskomitean” pääjohtajaksi (Comité extraordinaire de défense des acquis démocratiques — CEDAD, nyttemmin lakkautettu Keski-Afrikan tasavallan tiedustelupalvelu). Nourredine Adam käytti CEDADia henkilökohtaisena poliittisena poliisinaan, joka syyllistyi moniin mielivaltaisiin pidätyksiin, kidutukseen ja laittomiin teloituksiin. Noureddine oli lisäksi yksi Boy Rabessa toteutetun verisen operaation keskeisistä taustahenkilöistä. Sélékan joukot valloittivat elokuussa 2013 Boy Raben, joka on François Bozizén tukijoiden ja hänen etnisen ryhmänsä tukikohtana pidetty Keski-Afrikan tasavallan naapurialue. Sélékan joukot surmasivat tietojen mukaan kymmenittäin siviilejä ja ryöstelivät käyttäen asekätköjen etsimistä tekosyynä. Näiden hyökkäysten levitessä lähialueille tuhannet asukkaat tunkeutuivat kansainväliselle lentokentälle, jota pidettiin turvallisena paikkana ranskalaisten joukkojen läsnäolon vuoksi, ja ottivat haltuunsa sen kiitoradan.
Tukee aseellisia ryhmittymiä tai rikollisverkostoja luonnonvarojen laittomalla hyödyntämisellä: Nourredine Adamilla oli vuoden 2013 alkupuolella tärkeä rooli entisen Sélékan rahoitusverkostossa. Hän matkusti Saudi-Arabiaan, Qatariin ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin keräämään varoja aiempaa kapinaa varten. Hän toimi myös välittäjänä tšadilaiselle timanttien salakuljetusringille, joka toimi Keski-Afrikan tasavallan ja Tšadin välillä.
3. LEVY YAKETE
SUKUNIMI: YAKETE
ETUNIMI: Levy
PEITENIMET: Levi Yakite; Levy Yakite
SYNTYMÄAIKA JA –PAIKKA: 14.8.1964 Bangui, Keski-Afrikan tasavalta
Vaihtoehtoinen syntymäaika: 1965
PASSI/TUNNISTUSTIEDOT: Pierre Yakétén ja Joséphine Yamazonin poika
NIMEÄMINEN/PERUSTELUT: Osallistuu Keski-Afrikan tasavallan rauhaa, turvallisuutta tai vakautta heikentäviin toimiin tai tukee niitä: Yaketesta tuli 17. joulukuuta 2013 juuri muodostetun anti-balaka-kapinallisryhmän ”kansan vastarintaliike Keski-Afrikan tasavallan uudistamiseksi” poliittinen koordinaattori. Hän on ollut suoraan mukana Keski-Afrikan tasavallan rauhaa, turvallisuutta ja vakautta heikentäviin toimiin osallistuneen kapinallisryhmän päätöksissä, erityisesti 5. joulukuuta 2013 ja sen jälkeen. Lisäksi tämä ryhmä on nimenomaisesti mainittu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa 2127, 2134 ja 2149 tällaisten tekojen vuoksi. Yaketea on syytetty Sélékaan yhdistettyjen henkilöiden pidätysten määräämisestä, kehottamisesta hyökkäyksiin niitä henkilöitä kohtaan, jotka eivät kannata presidentti Bozizéa, ja puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluvien nuorten värväämisestä hyökkäämään viidakkoveitsin niitä henkilöitä kohtaan, jotka suhtautuvat vihamielisesti hallintoon. Yakete pysyi François Bozizén lähipiirissä maaliskuun 2013 jälkeen ja liittyi perustuslailliseen järjestykseen palaamista Keski-Afrikan tasavallassa ajavaan rintamaan (Front pour le Retour à l'Ordre Constitutionnel en CentrAfrique — FROCCA), jonka tavoitteena oli vallasta syöstyn presidentin paluu valtaan tarvittaessa keinolla millä hyvänsä. Loppukesällä 2013 hän matkusti Kameruniin ja Beniniin, missä hän yritti värvätä henkilöitä taistelemaan Sélékaa vastaan. Syyskuussa 2013 hän yritti saada jälleen hallintaansa Bozizéa tukevien taistelijoiden johtamia operaatioita Bossangoan lähellä olevissa kaupungeissa ja kylissä. Yaketea epäillään myös siitä, että hän on edistänyt viidakkoveitsien jakamista nuorille työttömille kristityille heidän muslimeihin kohdistuvien hyökkäyksiensä helpottamiseksi.