52000PC0574

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden terveyssäännöistä /* KOM/2000/0574 lopull. - COD 2000/0259 */

Virallinen lehti nro 096 E , 27/03/2001 s. 0040 - 0122


Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden terveyssäännöistä

(Komission esittämä)

PERUSTELUT

A EHDOTUKSEN TAVOITTEET

B TAUSTAA

1 Lainsäädäntö

1.1. Yhteisön lainsäädäntö

1.2. Kansallinen lainsäädäntö

2 Lihaluujauhoa koskeva kansainvälinen tiedekonferenssi ja kuulemisasiakirja

3 Tieteelliset lausunnot

4 Jäsenvaltioihin tehtyjen yhteisön virkamatkojen tulokset

C EHDOTUKSEN OIKEUSPERUSTA JA PÄÄSEIKAT

1 Oikeusperusta

2 Ehdotuksen pääseikat

a) Kuolleiden eläinten ja kaiken hävitettäväksi määrätyn aineksen poistaminen eläinten ravintoketjusta

b) Yhteys yhteisön ympäristölainsäädäntöön

c) Eläinten sivutuotteiden alan uusi oikeudellinen kehys

d) Nykyisen yhteisön lainsäädännön yksinkertaistaminen

e) Tuonti kolmansista maista

D ASIANOMAISTEN OSAPUOLTEN KANNAT

Jäsenvaltiot

Teollisuus

E SÄÄDÖKSEN MUOTO

LIITE I Vaikutusten arviointi

LIITE II: Ehdotuksen sisältö

A EHDOTUKSEN TAVOITTEET

Tämän ehdotuksen päätarkoituksena on kieltää eräiden eläinten sivutuotteiden (erityisesti kuolleiden eläinten ja hävitettäväksi määrätyn eläinperäisen aineksen) kierrätys eläinten ravintoketjuun. Ainoa raaka-aine, jonka käyttö rehuntuotannossa on sallittu, tulee olemaan ihmisravinnoksi kelpaaviksi julistetuista eläimistä saatu aines.

Lisäksi tässä ehdotuksessa

-otetaan käyttöön vaihtoehtoisia menetelmiä eläinten sivutuotteiden käytölle tai hävittämiselle,

-vahvistetaan eläinten sivutuotteiden valvontaa ja jäljitettävyyttä koskevia sääntöjä,

-vahvistetaan yhteys yhteisön ympäristölainsäädäntöön,

-luodaan uusi oikeudellinen kehys eläinten sivutuotteille,

-yksinkertaistetaan yhteisön lainsäädäntöä laatimalla konsolidoitu säännös muuhun tarkoitukseen kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen, eläinten sivutuotteiden osalta.

Tämä ehdotus on elintarvikkeiden turvallisuudesta annettuun valkoiseen kirjaan sisältyvä toimi (toimi 30).

B TAUSTAA

1. LAINSÄÄDÄNTÖ

1.1. Yhteisön lainsäädäntö

a) Eläinten sivutuotteiden hävittäminen ja käsittely

Neuvoston direktiivissä 90/667/ETY vahvistetaan eläinten terveyttä ja kansanterveyttä koskevat vaatimukset seuraavien osalta:

-eläinjätteen hävittäminen ja sen käsitteleminen siinä mahdollisesti esiintyvien taudinaiheuttajien tuhoamiseksi,

-eläinperäisen rehun valmistaminen siten, että ehkäistään taudinaiheuttajien esiintyminen.

Eläinjätteellä tarkoitetaan eläinten tai kalojen ruhoja tai ruhonosia, tai muita eläinperäisiä tuotteita, joita ei ole tarkoitettu suoraan ihmisravinnoksi. Eläinjäte on luokiteltu suuririskiseksi aineeksi, jos se aiheuttaa vakavan riskin eläimiin tai ihmisiin tarttuvan taudin leviämisestä (eli kuolleet eläimet; eläimet, joilla oli kuollessaan kliinisiä taudinoireita; eläimet, jotka on teurastettu taudin hävittämissuunnitelmaa toteutettaessa; hävitettäväksi määrätty aines teurastamoissa), tai vähäriskiseksi aineeksi, jos se ei aiheuta vakavaa riskiä (esim. teurastamojen kelvolliset sivutuotteet, joita ei kuitenkaan ole tarkoitettu ihmisravinnoksi esimerkiksi kaupallisista syistä).

Direktiivin mukaan sekä suuririskinen että vähäriskinen aine on käsiteltävä hyväksytyssä laitoksessa virkaeläinlääkärin valvonnassa, jotta se voidaan sekoittaa eläinten rehuun. Poikkeustapauksissa se voidaan myös hävittää tuhkaksi polttamalla tai hautaamalla.

Kaikki nisäkäsperäinen eläinjäte on 1 päivästä huhtikuuta 1997 alkaen prosessoitava noudattaen seuraavia vähimmäisvaatimuksia, joiden katsotaan olevan tehokkaita scrapie- ja BSE-taudinaiheuttajien inaktivoinnissa:

-partikkelikoko vähintään 50 mm

-lämpötila > 133 °C

-aika 20 minuuttia

-absoluuttinen paine 3 baaria

-panosprosessissa tai jatkuvassa prosessissa.

Tätä uutta renderointistandardia ei sovelleta eräisiin nisäkäsperäisestä eläinjätteestä saatuihin tuotteisiin, kuten vähäriskistä ainetta sisältävään lemmikkieläinten ruokaan, eräisiin renderoituihin rasvoihin, gelatiiniin ja yleisesti sellaisiin tuotteisiin, joiden osalta voidaan taata, etteivät ne pääse ihmisten tai eläinten ravintoketjuihin.

Lisäksi märehtijöistä saatujen renderoitujen rasvojen, jotka on tarkoitettu eläinten ruokintaan, on täytettävä seuraavat edellytykset:

-ne on 1 päivästä heinäkuuta 2000 prosessoitava edellä esitettyjä vähimmäisvaatimuksia noudattaen ainoastaan, jos ne ovat peräisin suuririskisestä aineesta,

-ne on 1 päivästä tammikuuta 2001 puhdistettava siten, että kaikkien jäljelle jäävien liukenemattomien epäpuhtauksien kokonaismäärä ei ole yli 0,15 painoprosenttia.

Lihaluujauho, jota ei ole tuotettu edellä mainitun standardin mukaisesti, on hävitettävä hautaamalla, tuhkaksi polttamalla, polttamalla polttoaineena tai vastaavalla menetelmällä, jolla varmistetaan aineksen turvallinen hävittäminen.

Märehtijöistä saatu renderoitu rasva, jota ei ole tuotettu edellä mainitun standardin mukaisesti, on toimitettava öljykemianteollisuuteen tai hävitettävä hautaamalla, polttamalla, polttamalla polttoaineena tai vastaavalla menetelmällä, jolla varmistetaan aineksen turvallinen hävittäminen.

Muista kuin nisäkäsperäisistä sivutuotteista saatua lihaluujauhoa (esim. kalajauho ja siipikarjanlihajauho) ja muista kuin märehtijöistä saatuja renderoituja rasvoja voidaan edelleen tuottaa päätöksessä 92/562/ETY vahvistettuja vaihtoehtoisia lämpökäsittely- järjestelmiä tai muita prosessointijärjestelmiä käyttäen sillä edellytyksellä, että lopputuotteet täyttävät mikrobiologiset standardit.

Kolmansista maista tuotavalta lihaluujauholta ja renderoidulta rasvalta on vaadittava Euroopan unionissa sovellettavia toimenpiteitä vastaavia toimenpiteitä.

Päätöksen /EY mukaan erikseen määritelty riskiaines on 1 päivästä lokakuuta 2000 poistettava kokonaan ihmisten ja eläinten ravintoketjusta. Erikseen määriteltyä riskiainesta ovat yli vuoden ikäisten nautojen, lampaiden ja vuohien kallo, aivot, silmät, nielurisat ja selkäydin, yli vuoden ikäisten nautojen suoliluu sekä lampaiden ja vuohien pernat. Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Portugalissa on poistettava myös yli kuuden kuukauden ikäisten nautojen koko kallo, kateenkorva, perna, suolet ja selkäydin sekä yli 30 kuukauden ikäisten nautojen selkäranka. Maatilalla kuolleista naudoista, lampaista ja vuohista on joko poistettava erikseen määritelty riskiaines tai koko ruho on hävitettävä.

Päätöksen 98/272/EY mukaan TSE:n vuoksi teurastetut tai kuolleet eläimet on hävitettävä.

b) Rehunkäyttökielto

Kun BSE:n päälähteeksi vahvistui prosessoitua märehtijäperäistä jätettä sisältävä rehu, joka on tartunnanaiheuttajan saastuttama, päätöksellä 94/381/EY otettiin käyttöön vuoden 1994 puolivälissä yhteisön laajuinen kielto ruokkia märehtijöitä nisäkkäiden kudoksista saatavalla proteiinilla.

1.2. Kansallinen lainsäädäntö

Direktiivi 90/667/ETY ja päätös 94/381/EY on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä kaikissa Euroopan unionin 15 jäsenvaltiossa.

Jotkut jäsenvaltiot ovat kuitenkin vapaaehtoisesti ottaneet käyttöön tiukempia sääntöjä kuin edellä mainitussa yhteisön lainsäädännössä säädetään. Erityisesti:

-kaksi jäsenvaltiota (Ruotsi ja Ranska) on kieltänyt eräiden suuririskisten aineiden käytön eläinten rehuissa:

*Ruotsi on vuodesta 1986 kieltänyt maatilalla kuolleiden eläinten käytön eläinten rehun valmistuksessa,

*Ranska on 28 päivästä kesäkuuta 1996 kieltänyt maatilalla kuolleiden eläinten ja muiden suuririskisen aineiden käytön eläinten rehun valmistuksessa. Lisäksi Ranska on samasta päivästä lähtien kieltänyt muiden kuin nisäkäsperäisten proteiinien (esim. siipikarjasta ja kalasta saadun proteiinin) käytön märehtijöiden ruokinnassa.

*Belgia on ilmoittanut aikomuksestaan kieltää maatilalla kuolleiden eläinten käyttö eläinten rehun valmistuksessa.

-Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 4 päivästä huhtikuuta 1996 ollut lainvastaista ruokkia kotieläimiä nisäkäsperäisellä proteiinilla (verijauho ja maitoproteiinit pois luettuina).

-Portugalissa on laitonta ruokkia kotieläimiä nisäkäsperäisellä proteiinilla ja rasvalla. Lisäksi Portugali kielsi samasta päivästä alkaen märehtijöiden ruokkimisen siipikarjasta saadulla proteiinilla.

2. LIHALUUJAUHOA KOSKEVA KANSAINVÄLINEN TIEDEKONFERENSSI JA KUULEMISASIAKIRJA

BSE-kriisi herätti kysymyksiä siitä, täyttääkö muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden hävittämistä ja prosessointia koskeva EU:n lainsäädäntö perimmäiset tavoitteensa eli erityisesti takaako se korkeatasoisen kansanterveyden suojelun ja kuluttajansuojan koko yhteisössä.

Yleisesti ollaan erityisen huolestuneita tuotantoeläinten ruoassa sallittujen rehun valmistusaineiden laadusta.

Komissio ja Euroopan parlamentti järjestivät 1 ja 2 päivänä heinäkuuta 1997 Brysselissä lihaluujauhoja käsittelevän kansainvälisen tiedekonferenssin, joka aloitti keskustelun lihaluujauhon tuotannosta ja syöttämisestä eläimille.

Konferenssi kesti kaksi päivää, ja sen aikana tieteelliset asiantuntijat, Euroopan parlamentti, ympäristön, maatalouden, teollisuuden, kaupan sekä kuluttajaryhmien edustajat ilmaisivat kantansa.

Konferenssissa vaadittiin kuitenkin vielä pohtimaan tulevaa toimintaperiaatetta tällä alalla ja erityisesti mahdollisuutta sulkea kuolleet eläimet ja kaikki hävitettäväksi määrätty aines eläinten ravintoketjusta. Ainoa raaka-aine, jota saisi käyttää eläinten rehun tuotannossa, olisi ihmisravinnoksi soveltuva aines, jota ei kuitenkaan kaupallisista tai teknisistä syistä tarkoiteta ihmisravinnoksi.

Komissio viimeisteli marraskuussa 1997 lihaluujauhoa koskevan kuulemisasiakirjan mahdollisimman laajan julkisen keskustelun käynnistämiseksi yhteisön rehulainsäädännön tulevaisuudesta edellä esitetyn kysymyksen osalta.

Asiakirjan tarkoituksena oli kuvailla objektiivisesti nykytilanne ja eri lähestymistapojen mahdollisia seurauksia.

Komissio sai tämän kuulemismenettelyn yhteydessä 75 kommenttia. Niitä toimittivat lukuisat järjestöt, kuten maanviljelijät, renderoijat, rehunvalmistajat, lihantuottajat, jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden hallitukset, ammattialanjärjestöt, kuluttajayhdistykset ja yksittäiset kansalaiset.

Esitettyjen kommenttien perusteella teollisuus, ammattialanjärjestöt, kansalaiset ja kuluttajat kannattavat pääasiallisesti kuolleiden eläinten ja hävitettäväksi määrätyn aineksen poistamista eläinten ravintoketjusta. Sitä vastoin tahot, joiden vastattavaksi kustannukset lankeaisivat - kuten viljelijät ja jotkut jäsenvaltioiden hallintoelimet - vastustavat sitä vetoamalla riittämättömiin tieteellisiin perusteisiin. Jäsenvaltioiden hallintoelimet ovat erityisen huolestuneita toimenpiteen taloudellisista sekä ympäristöön ja terveyteen liittyvistä vaikutuksista. Niiden mukaan kielto lisäisi lainvastaista hautaamista maatiloilla.

Riippumatta siitä, miten kommenteissa suhtauduttiin toimenpiteeseen niissä kaikissa korostettiin ongelmia, jotka liittyvät vaihtoehtoihin eläinten sivutuotteiden renderoinnille. Erityisesti vaadittiin lisää tutkimuksia eri hävittämistapoihin liittyvistä terveysriskeistä.

Yleinen mielipide oli, että direktiiviä 90/667/ETY on tarpeen muuttaa. Direktiiviä pidetään vanhentuneena, ja se olisi mukautettava uusiin BSE:tä koskeviin tietoihin.

Kolmansien maiden viranomaiset ja yksityinen sektori vastustivat kieltoa. Niiden mukaan se rajoittaisi kauppaa, eikä sille olisi tarvittavia tieteellisiä perusteita.

3. TIETEELLISET LAUSUNNOT

Tietyn eläinperäisen aineksen poissulkemista vastustettiin kuulemismenettelyssä moneen otteeseen sillä perusteella, että sille ei ole tieteellisiä perusteita. Tämän vuoksi tieteelliseltä ohjauskomitealta pyydettiin useita tieteellisiä lausuntoja.

Tieteellinen ohjauskomitea antoi seuraavat eläimistä saatavia sivutuotteita koskevat tieteelliset lausunnot:

*Tieteellinen lausunto tarttuville spongiformisille enkefalopatioille (TSE) luonnollisesti tai kokeellisesti altistuneista nisäkkäistä peräisin olevan lihaluujauhon turvallisuudesta

Antopäivä: 26 ja 27 päivänä maaliskuuta 1998, päivitetty 24 ja 25 päivänä syyskuuta 1998

*Tieteellinen lausunto märehtijöiden kudoksesta saadun talin turvallisuudesta

Antopäivä: 26 ja 27 päivänä maaliskuuta 1998

*Tieteellinen kertomus ja lausunto gelatiinin turvallisuudesta

Antopäivä: 26 ja 27 päivänä maaliskuuta 1998, päivitetty 20 ja 21 päivänä tammi- kuuta 2000

*Tieteellinen kertomus ja lausunto märehtijöiden luista saostetun ja rehun lisäaineena käytettävän dikalsiumfosfaatin turvallisuudesta

Antopäivä: 25 ja 26 päivänä kesäkuuta 1998

*Tieteellinen kertomus ja lausunto nisäkäsperäisestä lihaluujauhosta eläinten rehun ristikontaminaatiossa.

Antopäivä: 24 ja 25 päivänä syyskuuta 1998

*Tieteellinen kertomus ja lausunto nautaeläinten nahoista tuotettujen hydrolisoitujen proteiinien turvallisuudesta

Antopäivä: 22 ja 23 päivänä lokakuuta 1998

*Tieteellinen lausunto riskeistä, jotka liittyvät epätavallisiin tarttuviin taudinaiheuttajiin, tavallisiin tartunnanaiheuttajiin ja muihin vaaroihin, kuten toksisiin aineisiin, jotka tulevat ihmisten tai eläinten ravintoketjuun maatilalla kuolleesta karjasta ja kuolleista eläimistä saatujen raaka-aineiden (märehtijät, siat, siipikarja, kalat, luonnon- varaiset/eksoottiset/eläintarhassa olevat eläimet, turkiseläimet, kissat ja laboratorioeläimet mukaan luettuina) tai hävitettäväksi määrätyn aineksen kautta (maatilalla kuollutta karjaa koskeva lausunto)

Antopäivä: 24 ja 25 päivänä kesäkuuta 1999, muotoiltu uudelleen 22 ja 23 päivänä heinäkuuta 1999

*Tieteellinen lausunto TSE:n muihin kotieläimiin kuin märehtijöihin leviämisriskistä, joka syntyy kierrätettäessä eläimistä saatavia sivutuotteita rehuna (kierrätystä lajien välillä koskeva lausunto)

Antopäivä: 17 päivänä syyskuuta 1999

*Tieteellinen lausunto märehtijäin veren turvallisuudesta TSE-riskien osalta

Antopäivä: 13 ja 24 päivänä huhtikuuta 2000.

Edellä mainittujen tieteellisten lausuntojen tärkein päätelmä on, että ihmisravinnoksi soveltumattomaksi terveystarkastuksessa katsotuista eläimistä saatua ainesta ei saisi päästää eläinten ravintoketjuun.

4. JÄSENVALTIOIHIN TEHTYJEN YHTEISÖN VIRKAMATKOJEN TULOKSET

Komission elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto on lokakuusta 1996 tehnyt lukuisia tarkastusmatkoja jäsenvaltioihin arvioidakseen BSE:n riskitekijöiden esiintymistä ja hallintaa sekä BSE:n valvontamenettelyjä.

Osa arvioinnista kohdistui kaupallisiin renderointijärjestelmiin sekä muihin eläinjätteen hävittämismenetelmiin jäsenvaltioissa.

Näistä tarkastuksista tehtiin yleisiä johtopäätöksiä ja suosituksia, jotka annettiin tiedoksi komissiolle ja jäsenvaltioille.

Jotkin näistä suosituksista on jo sisällytetty EY:n lainsäädäntöön (päätökset 97/735/EY ja 1999/534/EY), ja tässä asetusehdotuksessa ne laaditaan uudelleen.

Muita suosituksia käsitellään tässä asetuksessa, erityisesti niitä, jotka liittyvät seuraaviin:

*tuotteiden jäljitettävyys,

*välivarastoja koskevat säännöt,

*prosessointiteollisuuden virallista valvontaa koskevien suuntaviivojen kehittäminen,

*eräitä paikallisia käytäntöjä koskevat poikkeukset (esim. "Knackers Yards" -liikkeet).

C EHDOTUKSEN OIKEUSPERUSTA JA PÄÄSEIKAT

1. OIKEUSPERUSTA

Koska asetusehdotuksen tarkoituksena on kansanterveyden ja eläinten terveyden suojelu, ehdotuksen oikeusperusta on perustamissopimuksen 152 artiklan 4 kohdan b alakohta.

2. EHDOTUKSEN PÄÄSEIKAT

a) Kuolleiden eläinten ja kaiken hävitettäväksi määrätyn aineksen poistaminen eläinten ravintoketjusta

Kielto

Vuonna 1998 Euroopan renderointiteollisuus keräsi ja käsitteli 16,1 tonnia eläinperäistä ainesta 3 miljoonaksi tonniksi lihaluujauhoa ja 1,5 miljoonaksi tonniksi rasvaa, joita voidaan käyttää eläinten ravintoketjussa. Tästä aineksesta 14,3 tonnia saatiin terveystarkastuksessa ihmisravinnoksi kelpaaviksi katsotuista eläimistä, ja 1,8 miljoonaa tonnia kuolleista eläimistä tai muusta hävitettäväksi määrätystä eläinperäisestä aineksesta.

Tässä asetuksessa säädetään kuolleiden eläinten ja hävitettäväksi määrätyn aineksen poistamisesta eläinten ravintoketjusta. Ainoa raaka-aine, jonka käyttö eläinten rehun tuotannossa on sallittu, tulee olemaan terveystarkastuksessa ihmisravinnoksi kelpaaviksi katsotuista eläimistä saatu aines.

Kiellolla saavutetaan seuraavat edut:

*Kielto vähentää entisestään tautien tarttumisriskiä ja kemiallisten jäämien liian korkeiden pitoisuuksien esiintymisriskiä rehuissa, kuten tieteellinen ohjauskomitea lausunnoissaan on suosittanut. Esimerkiksi Belgiassa vuonna 1999 puhjenneen eläinperäisen rehun dioksiinisaastumisen toinen aalto johtui siitä, että saastuneen rehun vuoksi kuolleet eläimet kierrätettiin eläinten ravintoketjuun tavanomaisen renderointiprosessin (133 °C, 30 minuuttia, 3 baaria) jälkeen. Kun kemiallisia saastuttajia ei saatu lainkaan inaktivoitua tällä lämpökäsittelyllä (kuten ei muillakaan kaupallisilla lämpökäsittelyillä), ja näin saadulla lihaluujauholla ruokittiin eläimiä, tuloksena oli niistä saatavien elintarvikkeiden saastuminen.

*Se täyttää eettiset vaatimukset, joiden mukaan eläimille ei saa syöttää kuolleita eläimiä.

*Se parantaa eläintuotealan kuvaa ja palauttaa kuluttajien luottamuksen, sillä kuluttajat pelkäävät, että soveltumatonta ainesta kulkeutuu ihmisten ravintoketjuun. Tällä hetkellä ollaan vähitellen luopumassa arvokkaiden eläinten sivutuotteiden käytöstä eläinten rehussa niiden kielteisen kuvan vuoksi. Kiellon ansiosta tämä suuntaus saataisiin käännettyä, sillä on vaarallisia ympäristöön liittyviä ja taloudellisia vaikutuksia. Yhä useammat renderointilaitokset ovat lopettaneet eräiden eläinten sivutuotteiden keräämisen ja käyttävät niiden sijasta teurastamoista saatavaa ainesta, sillä niiden mielestä kuolleista eläimistä ja hävitettäväksi määrätystä aineksesta saatavan lihaluujauhon ja renderoidun rasvan markkinat ovat romahtamaisillaan.

*Poistaminen myös selkeyttäisi eläinten sivutuotteiden teollisuutta, joka voisi tehdä tulevaisuudensuunnitelmia.

Poistamisesta saattaa kuitenkin aiheutua erityisesti seuraavanlaisia ongelmia:

*Poistamisen taloudelliset vaikutukset ja lisäkustannukset sälyttyisivät viljelijöiden kannettaviksi. Lisäkustannukset saattaisivat johtaa hautaamisen lisääntymiseen maatiloilla, mikä mahdollisesti aiheuttaisi ympäristöongelmia.

*Jotkut tämän aineksen vaihtoehtoiset hävittämistavat ovat ympäristölle haitallisia, kalliita tai mahdottomia, sillä nykyisellään ei ole riittävästi kapasiteettia poistettujen ainesten prosessoimiseksi ja hävittämiseksi.

*Kolmannet maat saattavat pitää poistamista kauppaa rajoittavana tekijänä ja viedä tämän EU-asian WTO:n paneelin käsiteltäväksi.

Vaihtoehdot

Edellä esitettyjen ongelmien ja erityisesti ympäristöön liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi ehdotuksessa esitetään rehuaineksen tuotannolle lukuisia vaihtoehtoja näiden eläinten sivutuotteiden käyttämiseksi tai hävittämiseksi. Näitä ovat erityisesti

*tuhkaksi polttaminen

*rinnakkaispolttaminen (eli polttaminen polttoaineena)

*kaatopaikalle vieminen

*kompostointi ja kalasäilörehuksi valmistaminen

*biokaasu

*lannoitteet

*öljykemianteollisuus.

Joillakin näistä vaihtoehtoisista käyttö- tai hävittämismenetelmistä saadaan katettua kustannuksia. Liitteessä I esitetään näiden vaihtoehtoisten menetelmien tekninen kuvaus ja uuden toimintaperiaatteen vaikutusten analyysi.

Rahoitussäännöt

EU:n jäsenvaltioissa hiljattain tehty tutkimus osoittaa, että eläinten sivutuotteiden prosessointia ja hävittämistä rahoitetaan hyvin monin eri tavoin. Jotta tämä tilanne ei vaikuttaisi maataloustuotteiden väliseen kilpailuun, ehdotuksessa esitetään, komissio laatii asiasta kertomuksen asianmukaisine ehdotuksineen.

Uusi luokittelu

Koska eläinperäisen aineksen uudelleenkäytöstä saatavan lisäarvon on oltava yhdenmukainen ensisijaisen turvallisuusvaatimuksen kanssa, muut vaihtoehdot kuin polttaminen, rinnakkaispolttaminen tai hautaaminen kaatopaikalle on rajattava tiettyihin eläimistä saataviin sivutuotteisiin.

Tämä saavutetaan uudella eläinten sivutuotteiden luokittelulla:

*Luokkaan 1 kuuluva aines: tämä on korkein riskiluokka, joka sisältää eläimistä saatavat sivutuotteet, joissa on tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden (TSE) riski, tuntematon riski tai kiellettyjen aineiden (hormonit, beetasalpaajat jne.) tai ympäristömyrkkyjen (dioksiinit, PCB jne.) jäämien riski. Tähän luokkaan kuuluvat eläimistä saatavat sivutuotteet on kokonaan hävitettävä jätteenä tuhkaksi polttamalla, rinnakkaispolttamalla tai viemällä kaatopaikalle.

*Luokkaan 2 kuuluva aines: tähän luokkaan kuuluvat eläinten sivutuotteet, joissa on muiden eläintautien kuin TSE:iden riski tai eläinlääkejäämien riski. Tähän luokkaan kuuluvat myös lanta, ruoansulatuskanavan sisältö ja teurastamon jätevesiliete. Tähän luokkaan kuuluvia eläimistä saatavia sivutuotteita voidaan kierrättää eräisiin muihin tarkoituksiin kuin eläinten ruokintaan (biokaasuntuotanto, kompostointi, lannoitteet tai öljykemian tuotteet asianmukaisten lämpökäsittelyjen jälkeen).

*Luokkaan 3 kuuluva aines: tähän luokkaan kuuluvat terveistä eläimistä saatavat sivutuotteet (teurastamoissa teurastetut eläimet, jotka ovat läpäisseet yhteisön lainsäädännön mukaisen terveystarkastuksen, terveiden eläinten maito, avomerellä pyydetyt kalat). Ainoastaan tähän luokkaan kuuluvia eläinten sivutuotteita saa käyttää rehuaineena asianmukaisen käsittelyn jälkeen. Tämän vuoksi tässä luokassa vahvistetaan niiden eläinperäisten ainesten valmistuksessa käytettävien ainesten luettelo, joita voidaan lisätä eläinten rehuun ja lemmikkieläinten ruokaan. Lisäksi tähän luokkaan kuuluvat tuotteet, kuten villa, vuodat, turkikset ja höyhenet, jotka on tarkoitettu muuhun käyttöön kuin eläinten tai ihmisten ravinnoksi (tekniset tuotteet).

Asetus sisältää tarvittavat säännökset, jotta voidaan taata

*eri luokkiin kuuluvien eläinten sivutuotteiden erotteleminen selkeästi keruun ja kuljetuksen aikana

*eri luokkiin kuuluvien eläinten sivutuotteiden jäljitettävyys kirjausjärjestelmän ja saateasiakirjojen tai terveystodistusten avulla,

*eri luokkiin kuuluvien eläinten sivutuotteiden erotteleminen fyysisesti selkeästi varastoinnin ja/tai prosessoinnin aikana

*luotettava järjestelmä lopputuotteiden tunnistamiseksi ja kirjaamiseksi (esim. sellaisten renderoitujen rasvojen ja eläinperäisten proteiinijauhojen, joita ei ole tarkoitettu eläinten ravintoketjuun, värjääminen asianmukaisella merkintäaineella).

b) Yhteys yhteisön ympäristölainsäädäntöön

Jätteitä koskeva kehysdirektiivi

Jätteitä koskevassa kehysdirektiivissä (direktiivi 75/442/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 91/156/ETY) säädetään jätteen käsittelystä, hävittämisestä ja uudelleenkäytöstä.

Direktiivissä 'jätteellä' tarkoitetaan "mitä tahansa liitteessä I esitetyissä luokissa mainittua ainetta tai esinettä, jonka haltija hävittää, aikoo hävittää tai on velvollinen hävittämään".

Direktiivin 2 artiklassa säädetään, että direktiiviä ei sovelleta "eläinten raatoihin ja seuraaviin maatalouden jätteisiin: ulosteet ja muut luonnonmukaiset, vaarattomat maanviljelyksessä käytetyt aineet", silloin kun ne kuuluvat muun lainsäädännön alaan. Komissio on tähän saakka katsonut, että eläinten ruhoja koskee direktiivi 90/667/EY, joten ne eivät kuulu direktiivin 75/442/ETY soveltamisalaan.

Direktiivin 4 artiklassa säädetään, että jäsenvaltioiden varmistettava, että jätteet hyödynnetään tai niistä huolehditaan vaarantamatta ihmisten terveyttä tai aiheuttamatta vahinkoa ympäristölle.

On tapauskohtaista, pidetäänkö jotain ainetta jätteenä. Esimerkiksi teurastamossa tuotettua ainetta, jota ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi, voidaan käyttää monin eri tavoin. Se voidaan myydä lemmikkieläinten ruoaksi tai sulattaa talin tuottamiseksi saippuan tai eläinten rehun valmistukseen. Tällöin teurastamo ei hävitä ainetta jätteenä. Kun aine siirretään teurastamoista, tarkoituksena on että sen käyttää hyödyksi joku muu kuin jätteen poistosta tai uudelleenkäytöstä vastaava taho. Tällöin se pysyy edelleen tavanomaisen kaupallisen toiminnan piirissä /hyötykäytössä, eikä sitä pidetä jätteenä.

Jos aines siirretään teurastamosta poltettavaksi, tätä pidetään jätteenhävittämistoimenpiteenä. Renderointi ei itsessään ole jätteenhävittämis- tai hyödyntämistoimenpide, mutta sitä pidetään sellaisena silloin kun aines sulatetaan sellaisten tuotteiden tuottamiseksi, jotka hävitetään polttamalla tai viemällä kaatopaikalle tai jotka siirretään jätteen hyödyntämiseksi esimerkiksi polttoaineena (rinnakkaispolttaminen). Myös tällöin ainesta pidetään jätteenä.

Eläinjätedirektiivi

Direktiivissä 90/667/ETY (eläinjätedirektiivi) säädetään eläinten sivutuotteiden käsittelystä, prosessoinnista ja hävittämisestä. Epäselvyyttä on ollut tämän direktiivin soveltamisalasta, sen ja jätteitä koskevan kehysdirektiivin suhteesta ja siitä, katetaanko sen säännöksillä riittävästi hävittämis- tai hyödyntämistoimenpiteet. Tämä johtuu osittain siitä, että direktiivissä 90/667/ETY ei säädetä tarvittavista tarkastuksista jätteitä koskevan kehysdirektiivin 4 artiklan tavoitteiden saavuttamisen varmistamiseksi (eli ettei ihmisten terveydelle tai ympäristölle aiheudu vahinkoa) eikä myöskään renderoitujen tuotteiden valvonnasta. Tästä on joskus aiheutunut eturistiriitoja kansallisten elinten vastuualueiden osalta ja joskus myös valvonnan päällekkäisyyttä tai pahimmassa tapauksessa sen puuttumista.

Terveyden ja ympäristön suojelua koskeva valvonta

Vaikka direktiivissä 90/667/ETY sallitaan tuhkaksi polttaminen tietyissä olosuhteissa, siinä ei ole lainkaan säännöksiä siitä, miten ihmisten terveyttä tai ympäristöä on suojeltava polttamista toteutettaessa. Tämä direktiivi ei siis kata polttamista, joten on sovellettava jätteitä koskevaa kehysdirektiiviä.

Toisaalta hautaaminen on myös sallittua eräissä olosuhteissa. Direktiivissä 90/667/ETY säädetään, että hautaaminen on toteutettava siten, ettei jäte saastuta pohjavettä tai muuten haittaa ympäristöä. Direktiivissä on siis tarvittavat säännökset ihmisten terveyden ja ympäristön suojaamiseksi eli se kattaa hautaamisen. Hautaamiseen näissä olosuhteissa ei siis sovelleta jätteitä koskevan kehysdirektiivin mukaista valvontaa.

Renderoidut tuotteet (lihaluujauho ja renderoidut rasvat) eivät kuulu direktiivin 90/667/ETY soveltamisalaan. Jos niiden osalta siis toteutetaan jätteenhävitys- tai hyödyntämistoimenpiteitä, niihin on sovellettava jätteitä koskevassa kehysdirektiivissä säädettyä valvontaa.

Uusi ehdotus

Tässä ehdotuksessa on mahdollisuus selkeyttää eläinjätedirektiivin ja jätteitä koskevan kehysdirektiivin suhdetta ja luoda niiden välille yhteys. Sekä prosessoimattomille ja prosessoiduille eläimistä saataville sivutuotteille ehdotetaan kolmea mahdollista käyttötapaa:

*jätteiden hävittäminen (vieminen kaatopaikalle, hautaaminen, polttaminen),

*jätteiden hyödyntäminen (rinnakkaispolttaminen) tai

*saattaminen markkinoille (renderointi sellaisen prosessoidun eläinproteiinin ja renderoidun rasvan tuottamiseksi, jota on tarkoitus käyttää eläinten rehussa, lannoitteena, kosmeettisissa tai farmaseuttisissa tuotteissa, lemmikkieläinten ruoan tuotannossa, nahkatuotteiden valmistuksessa jne.).

Edellä esitetyn perusteella ehdotuksessa säädetään, että jos eläimistä saatavalle sivutuotteelle tehdään edellä esitetty jätteenhävittämis- tai hyödyntämistoimenpide, sitä pidetään jätteenä. Jätteenhävittämis- tai hyödyntämistoimien valvonnalla on pyrittävä varmistamaan, että jäte hävitetään tai hyödynnetään siten, että jätteitä koskevan kehysdirektiivin 4 artiklan tavoitteet täyttyvät ja ihmisten terveys ja ympäristö tulevat suojelluiksi.

c) Eläinten sivutuotteiden alan uusi oikeudellinen kehys

Direktiivin 90/667/ETY tarkoituksena on pääasiassa kattaa renderointiteollisuus eli eläinproteiinien ja rasvan tuottajat. Muihin aloihin vain viitataan, ja ainoastaan yhden prosessointimenetelmän korostaminen aiheuttaa sekaannusta. Joihinkin prosesseihin on täydellisiä viittauksia, kun taas niiden eläimenosien, joita ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi, muut käyttötavat on jätetty kokonaan huomiotta. Nautojen osalta tämä voi tarkoittaa jopa 60 prosenttia eläimen elopainosta.

Käyttötarkoituksia ja ainesten käsittelymenetelmiä on monia erilaisia.

Koska direktiivissä keskitytään vain yhteen alaan eli käytännössä vain aineksen siirtoon teurastamosta renderointilaitokseen, muiden alojen monitahoisempaa kaupankäyntiä ei oteta lainkaan huomioon. Tämä taas johtaa siihen, että joidenkin toimenpiteiden eri puolten valvomiseksi joudutaan soveltamaan epäasianmukaisia säännöksiä.

Lisäksi eräissä prosesseissa lopputuotteilla on oltava erittäin korkeat prosessointistandardit ja -parametrit (esimerkiksi prosesseissa, jotka koskevat eläimiä, joita ei ole teurastettu teurastamossa). Näin varmistetaan, että taudinaiheuttajat, joista on tehtävä ilmoitus, ovat tuhoutuneet ja että tuotteita on turvallista käyttää.

Toisissa prosesseissa, kuten täytteeksi käytettävien höyhenten osalta, kyse on pelkästään moitteettomasta käsittelystä sen varmistamiseksi, että aines on puhdasta ja soveltuu aiottuun käyttöön.

Tässä ehdotuksessa otetaan paremmin huomioon nämä erot ja säädetään ihmisten ja eläinten terveyden suojelemiseksi kehyksestä lukuisille eläinten sivutuotteiden käyttötarkoituksille. Asetuksessa vahvistetaan standardit, jos tuotteilla todennäköisesti käydään kauppaa koko EY:n markkinoilla ja jos ihmisten ja eläinten terveydelle aiheutuvat riskit ovat suuret, ellei niitä käsitellä asianmukaisesti.

Ehdotuksessa vahvistetaan erityisesti säännöt valvonnan tiukentamiseksi, jotta toimivaltainen viranomainen voi jäljittää minkä tahansa alan eläimistä saatavat sivutuotteet kunnes on vakuuttunut siitä, että ne eivät vaaranna ihmisten tai eläinten terveyttä eivätkä erityisesti palaudu eläinten ravintoketjuun (tiettyjen eläinten sivutuotteiden osalta) tai ihmisten ravintoketjuun.

d) Nykyisen yhteisön lainsäädännön yksinkertaistaminen

Toinen tärkeä elementti tässä ehdotuksessa on sellaisen yhteisön lainsäädännön yksinkertaistaminen, joka liittyy seuraaviin:

*eläinjätteen prosessointi ja hävittäminen (neuvoston direktiivi 90/667/ETY, komission päätös 92/562/ETY, neuvoston päätös 95/348/EY, komission päätös 97/735/EY, neuvoston päätös 1999/534/EY),

*eläinten ruokintaan tai muuhun tekniseen käyttöön tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden kauppaa ja tuontia koskevat edellytykset (neuvoston direktiivi 92/118/EY, sellaisena kuin se on muutettuna liittymisasiakirjalla, neuvoston direktiiveillä 96/90/EY ja 97/79/EY sekä komission päätöksillä 95/339/EY, 94/723/EY, 96/405/EY, 94/466/EY ja 96/103/EY; useat direktiivin 92/118/EY täytäntöönpanemiseksi tehdyt komission päätökset).

Näitä direktiivejä ja päätöksiä on vuodesta 1990 asteittain kehitetty sisämarkkinoiden tarpeiden mukaan. Niiden moninaisuus on aiheuttanut monimutkaisen tilanteen. Tilannetta voidaan parantaa kokoamalla oikeudelliset vaatimukset yhteen asetukseen.

e) Tuonti kolmansista maista

Ehdotuksessa vahvistetaan edellytykset eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden tuonnille kolmansista maista. Jotta voidaan varmistaa, että kolmansista maista tuodut tuotteet vastaavat hygieniavaatimuksiltaan vähintään yhteisössä sovellettuja vaatimuksia, kolmansia maita ja niiden laitoksia varten on erityisesti otettu käyttöön hyväksyntäjärjestelmä. Tämän järjestelmän ja yhteisön tarkastusmenettelyn avulla voidaan varmistaa, että hyväksynnän edellytyksiä noudatetaan.

Lisäksi tässä ehdotuksessa vahvistetaan terveystodistusten mallit. Terveystodistusten on seurattava tuotteita, jotta määräpaikan toimivaltaiset viranomaiset voivat olla varmoja siitä, että lähetys on yhteisön säännösten mukainen.

Lemmikkieläinten ruokia EY:ssä valmistava teollisuus on riippuvainen kolmansista maista tuotannossa tarvittavan raaka-aineen saamiseksi. Tämän kaupan jatkumisen varmistamiseksi ehdotuksessa säädetään, että vaikka eläimille olisi annettu tiettyjä direktiivin 96/22/EY nojalla kiellettyjä aineita, tällaisista eläimistä johdettujen lemmikkieläinten ruokien ja tällaisten ruokien tuotannossa tarvittavien raaka-aineiden tuonti sallitaan tietyillä komission vahvistamilla erityisedellytyksillä.

D ASIANOMAISTEN OSAPUOLTEN KANNAT

Niitä pääasiallisia osapuolia eli jäsenvaltioita ja teollisuutta, joita asetusehdotus koskee, on kuultu laajalti.

Jäsenvaltiot

Komissio järjesti lukuisia tapaamisia, joihin osallistui jäsenvaltioiden kansallisia asiantuntijoita.

Jäsenvaltioiden alustavat kannat voidaan esittää tiivistetysti seuraavasti:

-Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Ranska, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta ovat ilmaisseet kannattavansa ehdotusta.

-Itävalta ja Saksa ovat varauksellisia pääosin seuraavista syistä:

*Ne asettavat kyseenalaiseksi ehdotuksen eräiden osien tieteelliset perusteet;

*Ne väittävät, että nykyisessä yhteisön lainsäädännössä säädetyt menetelmiin liittyvät standardit takaavat, että kaikki eläimistä saatavat sivutuotteet käsitellään turvallisesti. Tämän vuoksi niitä ei pitäisi muuttaa.

*Niiden mukaan uuden politiikan taloudelliset vaikutukset ja lisäkustannukset olisivat huomattavat. Lisäksi maatilalla kuolleita eläimiä koskeva kielto saattaa lisätä hautaamista maatiloilla, koska teollisuudelle aiheutuu lisäkustannuksia.

-Espanja, Kreikka ja Luxemburgin kannat ovat epävarmoja ja/tai selkiintymättömiä.

Teollisuus

Teollisuuden etuja edustavat seuraavat tahot:

EURA (European Renderers Association) - Euroopan renderoijien yhdistys

UNEGA (Union Europeenne des Fondeurs et Fabricants de Corps Gras Animaux) - Euroopan eläinrasvojen sulattajien ja valmistajien liitto

FEDIAF (European Petfood Industry Federation) - Euroopan lemmikkieläinruokateollisuuden liitto

EAPA (European Animal protein organisation) - Euroopan eläinproteiinijärjestö

Edellä luetellut järjestöt ovat ilmaisseet kannattavansa yleisesti uutta ehdotettua toimintaperiaatetta.

E SÄÄDÖKSEN MUOTO

Komissio katsoo, että yhteisön lainsäädäntö on edullista antaa asetuksena, sillä tällöin varmistetaan sen yhdenmukainen soveltaminen koko sisämarkkinoilla, yhteisön lain suurempi avoimuus ja mahdollisuus saattaa yhteisön lainsäädäntö ajan tasalle teknisen ja tieteellisen kehityksen huomioon ottamiseksi. Niinpä tämän ehdotuksen muoto on asetus.

LIITE I

VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

1 NYKYTILANNE

1.1 EU:n renderointiteollisuus

EU:ssa on yli 400 hyväksyttyä renderointilaitosta. Laitokset työllistävät 17 000 työntekijää ja niissä kerätään ja käsitellään noin 50 000 tonnia eläinperäistä raaka-ainetta päivässä.

Vuonna 1998 Euroopan renderointiteollisuus keräsi ja käsitteli 16,1 tonnia eläimistä saatavia sivutuotteita 3 miljoonaksi tonniksi eläinperäistä jauhoa ja 1,5 miljoonaksi tonniksi rasvaa, joita voidaan käyttää eläinten ravintoketjussa (tuotantoeläinten rehu, lemmikkieläinten ruoka, turkiseläinten rehu) ja monissa teknisissä tuotteissa (kosmeettiset ja farmaseuttiset tuotteet). Se tuotti Euroopan maataloudelle yli 2,2 miljardin euron vuotuiset tulot.

Edellä mainituista eläimistä peräisin olevista sivutuotteista 14,3 miljoonaa tonnia tuli teurastamoista ja 1,8 miljoonaa tonnia (noin 15 prosenttia eläinten sivutuotteiden kokonaismäärästä) tuli kuolleista elämistä tai muusta hävitettäväksi määrätystä aineksesta.

1.2 Alaa kohdannut kriisi

Kuten edellä on esitetty, BSE-kriisi ja tuoreempi dioksiinikriisi on saanut ihmiset huolestumaan tuotantoeläinten ruokinnassa sallittujen eläinperäisten rehun valmistusaineiden laadusta.

Tästä on seurannut mm. seuraavaa:

-Lihaluujauhon nykyhinta on 130 euroa tonnilta, kun se ennen BSE-kriisiä oli 250 euroa tonnilta.

-Suurin osa EU:n kuolleista eläimistä tai muusta hävitettäväksi määrätystä aineksesta saatu lihaluujauho myydään kolmansiin maihin (Aasiaan ja Itä-Euroopan maihin).

-Yhä useammat renderointilaitokset ovat lopettaneet kuolleiden eläinten ja muun hävitettäväksi määrätyn aineksen keräämisen ja käyttävät niiden sijasta teurastamoista saatavia sivutuotteita, sillä niiden mukaan hävitettäväksi määrätystä aineksesta saatavan lihaluujauhon ja renderoidun rasvan markkinat ovat romahtamaisillaan.

-Yhteisön lainsäädäntöehdotuksissa, kuten ehdotuksissa luonnonmukaista tuotantotapaa koskevaksi direktiiviksi ja korkealaatuista naudanlihaa koskevaksi asetukseksi, kielletään eläinten sivutuotteiden (eli lihaluujauhon ja renderoitujen rasvojen) syöttäminen kyseisten säädösten soveltamisalaan kuuluville tuotantoeläimille.

-Monet Euroopan supermarketketjut merkitsevät oman ketjunsa eläinperäisiin tuotteisiin (siipikarjanliha, munat jne.), että ne ovat peräisin eläimistä, joita ei ole koskaan ruokittu eläinproteiineilla tai -rasvoilla.

Kuluttajien osoittama huolestuminen voidaan ottaa huomioon poistamalla eläinten ravintoketjusta kuolleet eläimet ja muu hävitettäväksi määrätty aines. Tämä voisi kääntää suuntauksen luopua vähitellen arvokkaiden eläinten sivutuotteiden käytöstä eläinten rehussa niiden kielteisen kuvan vuoksi, sillä tällä suuntauksella on vaarallisia ympäristöön liittyviä ja taloudellisia vaikutuksia.

1.3 Valtion tai paikallisviranomaisen tuki renderointiteollisuudelle eräissä EU:n jäsenvaltioissa [1]

[1] Lähde: Meat and Livestock Commission, 1998

Eräissä EU:n jäsenvaltioissa hiljattain tehty tutkimus osoittaa, että eläinten sivutuotteiden prosessointia ja hävittämistä rahoitetaan hyvin monin eri tavoin.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa kiellettiin 29. maaliskuuta 1996 nisäkäsperäisen lihaluujauhon käyttö. Hallitus lupasi tukea renderointialaa. Tuen myöntäminen lopetettiin kokonaan vuoden 1998 helmikuun lopussa. Siitä lähtien eläinperäisen jätteen keruu- ja hävittämiskustannukset ovat langenneet viljelijöiden ja lihateollisuuden kannettaviksi.

TANSKASSA tukikysymystä ei ole, sillä viljelijöillä on osuuskunnallinen järjestelmä, jossa viljelijät omistavat teurastamot ja teurastamot omistavat renderointilaitokset. Muutokset markkinoissa ja palvelukustannuksissa heijastuvat hintoihin.

ITALIASSA, IRLANNISSA ja ALANKOMAISSA lihaluujauhon ja rasvojen keruu- ja prosessointikustannukset määräytyvät suurelta osin niiden markkinahintojen mukaan.

SAKSAN lainsäädännön mukaan renderointiteollisuuden ensisijainen tavoite on kansanterveyden suojeleminen. Toissijainen tavoite on tuottaa arvokkaita sivutuotteita. Ensimmäinen suurempi ja kattava renderointia koskeva laki annettiin vuonna 1939 ja se ajantasaistettiin vuonna 1975. Vuodesta 1939 lähtien renderointilaitoksilla on takeet siitä, että julkisia varoja käytetään vastuun kantamiseksi kansanterveydestä. Kansanterveyden suojelemisperiaatteen mukaisesti tukea sovelletaan ainoastaan ainekseen, joka voi aiheuttaa terveysriskin (eli tilalle kuolleeseen karjaan ja hylättyyn ainekseen). Lain mukaan tällaisen aineksen keruu ja käsittely on paikallisviranomaisen (kuntien) vastuulla. Renderointilaitokset ovat ottaneet tehtävän hoitaakseen, joten ne suorittavat palvelun kuntien puolesta. Kuntien täytyy maksaa näistä palveluista, jos kustannuksia ei saada katettua lihaluujauhon ja rasvojen myynnistä saatavilla tuloilla. Renderointilaitos laskee vuosittain keruu- ja käsittelykustannukset. Niitä verrataan sivutuotteista saataviin tuloihin. Jos tulos on negatiivinen, laitos perii erotuksen kunnalta. Jos tulos on positiivinen, laitos palauttaa erotuksen kunnalle.

Keruuta ja käsittelyä koskevat rahoitusjärjestelyt vaihtelevat osavaltioittain. Perusperiaatteena on kuitenkin, että viljelijä ei maksa suoraan tästä palvelusta. Kussakin osavaltiossa on 'eläinvakuutusrahasto'. Rahastosta rahoitetaan kaikki eläinten turvallisuuteen liittyvät toimenpiteet, eläinlääkintäpalvelut mukaan luettuina. Joissakin osavaltioissa ainoastaan viljelijä maksaa eläinvakuutusrahaston kautta. Muissa osavaltioissa maksajana on paikallisyhteisö eli Landkreis. Yleisin järjestelmä on sellainen, jossa tukea maksetaan kolmesta lähteestä, joita ovat Landkreis, eläinvakuutusrahasto ja osavaltio.

RANSKASSA hallitus rahoittaa erikseen määritellyn riskiaineksen, kuolleiden eläinten ja teurastamoissa hävitettäväksi määrätyn aineksen keruun, kuljetuksen ja käsittelyn lihan, lihatuotteiden ja rehun verolla, jonka tukkukauppiaat maksavat. Sen määrä on noin 600 miljoonaa Ranskan frangia.

Joillakin ESPANJAN itsehallintoalueilla tilalla kuolleiden eläinten keruu, kuljetus ja hävittäminen katetaan verovaroin. Viljelijöiden on kuitenkin toimitettava kuolleet eläimet keräyskeskuksiin. Muilla alueilla kuolleiden eläinten hävittämiskustannukset lankeavat viljelijöille.

Edellä esitetyn vuoksi tässä asetuksessa säädetään, että tätä asiaa koskevat yhdenmukaiset säännöt voidaan vahvistaa yhteisön tasolla, jotta maataloustuotteiden kilpailun edellytyksiin ei vaikutettaisi.

2. VAIHTOEHTOJEN TARKASTELU

Nykyisellään renderointiteollisuus käsittelee suurimman osan eläimistä saatavista sivutuotteista, jotka sitten kierrätetään eläinten ravintoketjuun siten, että ympäristöön niitä leviää vain vähän.

Kielto kierrättää kuolleita eläimiä ja hävitettäväksi määrättyä ainesta voi aiheuttaa lukuisia ongelmia. Kaikkien ilmeisimmät ongelmat liittyvät tämän uuden politiikan ympäristövaikutuksiin ja taloudellisiin vaikutuksiin.

Edellä esitettyjen ongelmien ja erityisesti ympäristöön liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi asetusehdotuksessa esitetään rehuaineksen tuotannolle lukuisia vaihtoehtoja näiden eläinten sivutuotteiden käyttämiseksi tai hävittämiseksi.

Eri vaihtoehtoja tarkasteltaessa on otettava huomioon että jäsenvaltioiden erilaisten olosuhteiden vuoksi eläinten sivutuotteiden vaihtoehtoiseen käyttöön liittyvät ratkaisut ovat erilaisia.

*Eri jäsenvaltioissa on BSE-tilanteen mukaan erilaisia vaihtoehtoisten käyttö- tai hävittämistapojen tarpeita. Niinpä vaihtoehtoisten käsittelyjärjestelmien kapasiteetit vaihtelevat suuresti.

*Verolainsäädännöt ovat erilaisia. Energian myynti, jätehuolto ja saastuttavat savukaasupäästöt ovat tavallisesti sidoksissa veroihin. Useista eläinten sivutuotteiden hävittämismenetelmistä syntyy lämpöä tai sähköä ja saastuttavia kaasupäästöjä. Energia- ja saasteverot ovat luonnollisesti olennaisia tällaisten ratkaisujen talouden kannalta.

*Useissa jäsenvaltioissa jätepolitiikka kannustaa käyttämään energian hyödyntämisjärjestelmiä, kierrättämään jätteitä, tuottamaan mahdollisimman vähän saastetta ja käyttämään järjestelmiä, jotka eivät edistä ilmastonlämpenemistä. Tällaisiin järjestelmiin myönnetään huomattavaa tukea, mikä on ensisijaisen tärkeää niiden kannattavuudelle. Korkea energiaverotus mahdollistaa usein bioenergian myynnin markkinoilla.

*Rakennusluvan saaminen lihaluujauhon polttolaitoksen perustamiseksi voi olla lähes mahdotonta kansalaisten vastustuksen vuoksi. Samanlainen yleisen mielipiteen pelko voi estää lihaluujauhon polttamisen voimalaitoksissa ja sementtiuuneissa.

Seuraavassa esitetään yhteenveto uudessa asetuksessa ehdotetuista vaihtoehdoista renderoinnille sekä alustava kustannusarvio. [2]

[2] Lähde: Summary of Comments on Consultation Paper on Meat-and-Bone Meal, 1997; EURA, 1999

2.1 Tuhkaksi polttaminen

Koska käsittelemättömiä eläimistä saatavia sivutuotteita voidaan varastoida vain lyhyen aikaa, aines on usein asianmukaista esikäsitellä poistamalla siitä vesi ja rasva. Näin saadaan tuotteita, joita voidaan varastoida kunnes ne myöhemmin poltetaan. Eläinten sivutuotteiden keruu- ja esikäsittelykustannuksiksi arvioidaan 150 euroa tonnilta.

Eläinten sivutuotteiden polttokustannuksiksi arvioidaan 225 euroa tonnilta.

2.2 Rinnakkaispolttaminen (eli lihaluujauhon ja rasvan polttaminen voimalaitoksissa)

Eläimistä saatavat sivutuotteet sisältävät rasvaa ja lihaluujauhoa, joiden palamislämpötila on huomattavan korkea (vähäinen arvo). Erityisesti:

*Eläimistä saatavat sivutuotteet 9 MJ/Kg (vesi 60 %, lihaluujauho 25 %, rasva 15 %)

*lihaluujauho 17-20 MJ/Kg (riippuu rasvapitoisuudesta)

*Rasva 39 MJ/Kg

*Polttoöljy 40 MJ/Kg

Elämistä saatavissa sivutuotteissa on vettä, joka on poistettava joko ennen polttamista tai sen aikana. Se voidaan tehdä perinteisessä renderointiprosessissa kuivausvaiheessa tai polttamisprosessissa.

Märät elämistä saatavat sivutuotteet voidaan periaatteessa polttaa suoraan, mutta vesi haittaa polttamisprosessia. Vesi on ensin kuumennettava kiehumispisteeseen, minkä jälkeen se on haihdutettava. Lopuksi höyry on kuumennettava polttolämpötilaan. Tämä on käytännössä vaikeaa, ja nykyisellään ainoa tähän pystyvä polttotekniikka teollisessa mittakaavassa on leijukerroskattila. Muissa kattiloissa poltettaessa eläimistä saatavista sivutuotteista on poistettava vesi tai käytettävä kuivaa lihaluujauhoa.

Polttamisprosessi synnyttää savukaasuja ja tuhkaa.

Lihaluujauhon käyttöä voimalaitoksissa pidetään energiatehokkaimpana ratkaisuna, mutta karjankasvattajan pitäisi mieluiten saada siitä tuottoa. On kuitenkin huomautettu, että tästä vaihtoehdosta saadaan hieman taloudellista tuottoa verrattuna tuhkaksi polttamiseen, jossa syntynyttä lämpöä/energiaa ei oteta talteen, mutta tuotto olisi vähäinen.

Voimalaitoksessa lihaluujauho voidaan sekoittaa hiileen ja käyttää polttoaineena. Tämän vaihtoehdon etuna on suuri kapasiteetti ja savukaasun puhdistamismahdollisuus. Tuhka sekoitetaan muista polttoaineista saatavaan tuhkaan.

Tämän menetelmän käyttörajoitukset näyttävät liittyvän pikemminkin poliittisiin syihin ja yleiseen vastustukseen kuin teknisiin vaikeuksiin.

Alankomaissa suunnitellaan erikseen määritellystä riskiaineksesta saatavan lihaluujauhon polttamista voimalaitoksessa. Voimalaitos polttaa lihaluujauhon korvauksetta, sillä energian arvo kattaa kustannukset.

2.3 Sementtiuunit

Lihaluujauho voidaan sementintuotannossa sekoittaa sementintuotannon raaka-aineeseen ja kuumentaa yhdessä kiertoilmauunissa. Tämän menetelmän etuna on suuri kapasiteetti, ja tuhka käytetään sementinvalmistuksessa.

Ranskassa voidaan sementtiuunissa käyttää lihaluujauhoa enintään noin 10 prosenttia sementintuotannossa. Ranskan sementintuotannon määrä on noin 20 miljoonaa tonnia vuodessa ja lihaluujauhon tuotannon määrä 0,425 miljoonaa tonnia vuodessa.

Sementintuotannossa käytettävän lihaluujauhon määrää rajoittavat sen sisältämä fosfori ja kloridi. Rajoitukset vaihtelevat sementintuotantojärjestelmän ja muiden sementinvalmistuksessa käytettävien raaka-aineiden mukaan. Lihaluujauhon korkean typpipitoisuuden vuoksi toimenpiteitä on toteutettava typpidioksidin vähentämiseksi sementintuotantoprosessissa.

Lihaluujauhoa poltetaan sementtiuuneissa Ranskassa ja Sveitsissä.

2.4 Rasvan polttaminen polttoaineena

Eläinrasvaa voidaan polttaa useimmissa tavallisissa kattiloissa, ja sen lämpöarvo on noin 90 prosenttia polttoöljyn lämpöarvosta. Eläinrasvan rikkipitoisuus on alhainen, minkä vuoksi sen käyttö polttoaineena on houkuttava ajatus.

Joissakin tapauksissa eläinrasvaa pidetään biopolttoaineena eli rasvan hintaan lisätään polttoainevero. Tällöin rasvan arvo saattaa olla korkeampi kuin rehuna käytettäessä.

2.5 Hävittäminen hautaamalla tai viemällä kaatopaikalle

2.5.1 Hautaaminen

Useimmissa kuulemismenettelyssä saaduissa kommenteissa korostettiin, että lihaluujauhon hautaaminen maatilalla olisi kiellettävä terveyteen ja ympäristöön liittyvistä syistä. Haudattaessa jäljitettävyysketju katkeaa, ja kuolleiden eläinten ruhoja saatetaan käyttää valvonnan ulkopuolella lainvastaisessa kaupassa.

Erityisesti yhdessä kommentissa esitettiin, että eräissä maissa BSE-toimenpiteiden vuoksi käsittelyketjuun tarjottujen maatilalla kuolleiden eläinten lukumäärä on viime vuosina romahtanut ja laskee edelleen hyvin nopeasti. Niinpä maatilalle hautaamisen on pitänyt lisääntyä vastaavasti. Maatilalla kuolleiden eläinten hävittämisestä valvonnan ulkopuolella ympäristölle, ihmisten ja eläinten terveydelle sekä kaupalle aiheutuvat riskit ovat poikkeuksellisen suuret.

2.5.2 Kaatopaikka

Yleisesti ottaen useimmissa tätä hävittämistapaa koskevissa kommenteissa esitettiin, että kaatopaikkojen käyttö olisi lopetettava. Nesteiden imeytyminen maaperään voi johtaa veden saastumiseen.

Jos kaatopaikalle vieminen kuitenkin hyväksytään vaihtoehtoisena hävittämistapana, kaatopaikalle olisi mieluummin vietävä käsiteltyä kuin käsittelemätöntä ainesta, vaikka tällöin hävittämisen kokonaiskustannukset lisääntyvät huomattavasti.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa viedään nykyään kaatopaikalle lihaluujauhoa 3 000-5 000 tonnia viikossa. Kaatopaikat valitaan siten, että ne eivät saastuta pohjavettä, ja pohjaveden suojelemiseksi käytetään myös kalvoja. Yhdistyneessä kuningaskunnassa peritään kaatopaikalle vietäessä maksu, joka on 37 euroa tonnilta lihaluujauhoa.

On huomattava, että kaatopaikalle vieminen korvattaneen tulevaisuudessa ympäristöä säästävämmillä menetelmillä.

2.6 Biokaasu

Biokaasua voidaan tuottaa orgaanisista aineksista kuten hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Biokaasu koostuu pääasiassa metaanista ja hiilidioksidista. Syntyneiden kaasujen määrät ovat teoreettisesti esitettynä seuraavat (30 °C:ssa):

Metaani Biokaasu Polttolämpötila

L/Kg L/Kg MJ/Kg

Hiilihydraatti 415 830 14,7

Proteiini 504 793 17,9

Rasva 1014 1444 37,3

Teoreettisista arvoista saadaan tavallisesti noin 90 prosenttia. Noin 10-20 prosenttia tuotetusta biokaasusta tarvitaan biokaasulaitoksen toimintaan.

Biokaasua ei voida tuottaa yksinomaan eläinperäisestä aineksesta, sillä sen typpipitoisuus on liian korkea metaanintuotantoon. Typpipitoisuuden on oltava alle 5,5 g itrassa. Eläinperäinen jäte on sekoitettava muuhun orgaaniseen ainekseen typpipitoisuuden alentamiseksi.

Ruotsissa biokaasulaitoksissa steriloituja (133 °C, 20 minuuttia, 3 baaria, 50 mm) eläimistä saatavia sivutuotteita sekoitetaan ruoansulatuskanavan sisältöön, lantaan ja jätevesilietteeseen. Steriloidut eläimistä saatavat sivutuotteet toimitetaan ilmaiseksi biokaasulaitokseen. Biokaasu koostuu pääasiassa metaanista, ja sen energiasisältö on hyvin samanlainen kuin energian, joka saadaan polttamalla sama määrä rasvasta ja lihaluujauhosta käsiteltyä kuiva-ainetta. Sen jälkeen biokaasu puhdistetaan, paineistetaan ja käytetään pääasiassa kulkuneuvojen (esim. linja-autojen) polttoaineena. Se on lisäksi ainoa kulkuneuvojen polttoaine, joka on hyväksytty vaihtoehtoisia polttoaineita koskevassa tutkimuksessa käyttöympäristöluokalle A. Sen etuja ovat: melutaso on alhaisempi, kasvihuoneilmiö ei lisäänny, hiukkaspäästöjä ei ole ja typpioksidipäästöt ovat vähäiset.

Biokaasulaitoksissa syntyvä liete sisältää 3-4 prosenttia kuiva-ainetta, ja typpi on ammoniakin muodossa. Liete levitetään maatalousmaalle nurmialueita lukuun ottamatta. Biolannoitteiden edut ovat samat kuin eloperäisten lannoitteiden eli ne ovat hajuttomia ja niissä käytetään uudelleen maatilojen tuottamaa jätettä.

Biokaasun kannattavuus parantuu, kun polttoaineena käytetty kaasu myydään siten, että hintaan lisätään korkea polttoainevero. Kaasu myydään dieselpolttoaineen hinnalla. Biokaasulaitoksia on jo monissa jäsenvaltioissa pääasiassa Pohjois-Euroopassa.

2.7 Kompostointi

Kompostoituminen on aerobinen ja termofiilinen biotekninen prosessi, jossa orgaaninen aines hajoaa. Syntynyttä kompostia käytetään tavallisesti lannoitteena.

Avokompostointi on varsin hidas prosessi, joka vaatii laajan alueen ja paljon hoitoa, eikä se aina ole ympäristöystävällinen (nesteiden suodattumisongelma, kontrolloimattomat kaasupäästöt sekä haju- ja tuhoeläinongelmat). Tämän vuoksi suositeltavampia ovat reaktorikompostointitekniikat, sillä niitä voidaan valvoa ja kontrolloida. Näitä tekniikoita käytettäessä hajoaminen on nopeampaa ja täydellisempää, ja päästöjä voidaan mitata ja puhdistaa.

Menetelmää käytetään pääasiassa maaseutualueilla vähäisten eloperäisen jätteen määrien käsittelemiseksi.

2.8 Lihaluujauhon käyttö lannoitteena

Käytettäessä lihaluujauhoa lannoitteena kustannuksia saataisiin osittain katettua.

Jotta lihaluujauhoa voisi käyttää lannoitteena, siitä on poistettava huolellisesti rasva ja se on jauhettava. Lihaluujauho on helpompi levittää maaperään, jos se puristetaan pelleteiksi.

Lannoitteiden turvallisuudesta annetun tieteellisen ohjauskomitean lausunnon mukaan ainoastaan sellaisista eläimistä, joiden epäillään tai joiden on todettu kantavan TSE-taudinaiheuttajaa, saatu aines ei sovellu lannoitteiden tuotantoon. Tämä tarkoittaa, että luokan 2 ainesta voidaan käyttää lannoitteena. Tieteellinen ohjauskomitea on myös todennut, että on kudosten joutuminen ihmisten tai märehtijöiden ravintoon on estettävä. Tämä tarkoittaa, että lannoitteen käyttöä nurmialueilla on vältettävä.

Lihaluujauhon lannoitteena käyttöön liittyviä hyödyntämiskustannuksia ei vielä tiedetä. Lihaluujauhoa on jo vuosia käytetty puutarhalannoitteena. Tämän vuoksi siitä voidaan saada rehun hintaa vastaava tai korkeampi hinta, mutta tuotteen markkinat ovat rajalliset. Lihaluujauhon käytöstä viljakasvien lannoitteena on vain vähän tietoja. Tanskassa testataan parhaillaan lihaluujauhon käyttöä viljakasvien lannoitteena.

Kaupalliselta kannalta on korostettu, että lihaluujauho on erinomainen orgaaninen kasvualusta eloperäisten lannoitteiden ja eloperäisten kivennäislannoitteiden tuotannolle. Nykyisten käyttömahdollisuuksien perusteella ei ole ongelmia, sillä luokan 2 ainesta käsittelemällä voitaisiin saada kaikissa EU-maissa noin 350 000 tonnia eläinperäistä proteiinijauhoa. Yleensä hehtaarille käytetään 150 kiloa typpeä, mikä vastaa noin 2 000 kiloa lihaluujauhoa hehtaarille. Kaikissa EU-maissa luokan 2 aineksesta saatavaa lihaluujauhoa voitaisiin käyttää pieninä annoksina 3 500 km :n suuruisen alueen lannoittamiseksi. Lisäarvon kannalta katsottuna lihaluujauhon käyttö lannoitteena on selkeästi suositeltavampi vaihtoehto kuin muut käytön eläinten rehuna korvaavat käyttötavat. Terveysriskin kannalta turvallisinta on, jos proteiinijauho ei ole peräisin eläimistä, joilla epäillään TSE-tartuntaa, ja jos siihen sovelletaan uusia renderointistandardeja.

3. PÄÄTELMÄT

Voidaan tehdä seuraava yhteenveto:

-Jos lihaluujauho hävitetään tuhkaksi polttamalla, rinnakkaispoltolla tai viemällä kaatopaikalle, kustannuksia ei saada katettua, minkä lisäksi näihin hävittämistapoihin liittyy ekologisia haittoja ja paikallisen kapasiteetin puutetta.

EU:ssa kerätään vuosittain 1,8 miljoonaa tonnia tilalla kuolleita eläimiä ja hävitettäväksi määrättyä ainesta. Siitä johtuvien 450 000 lihaluujauhotonnin arvioidut hävittämiskustannukset ovat seuraavanlaiset:

*Tuhkaksi polttaminen: 1,08 miljoonaa euroa.

*Sementtiuunit: 87,7 miljoonaa euroa.

*Kaatopaikalle vienti: 84,1 miljoonaa euroa.

-Sitä vastoin rasvojen rinnakkaispoltosta saadaan huomattavaa taloudellista tuottoa.

-Kompostoinnista ja lihaluujauhon käytöstä lannoitteena voisi olla ekologista hyötyä, ja kustannukset saataisiin osittain katettua.

-Biokaasun tuotanto on kehittyvää teknologiaa, se vaikuttaa monin tavoin myönteisesti ympäristöön, ja sillä voidaan saada kustannukset katettua tuottamalla vihreää energiaa.

Edellä esitetyn perusteella eläimistä saatavia sivutuotteita polttamalla tai kaatopaikalle viemällä hävittämisen sijasta on syytä suosia muita vaihtoehtoja, erityisesti biokaasua, kompostointia tai lannoitteina käyttämistä.

LIITE II

EHDOTUKSEN SISÄLTÖ

I LUKU: Yleiset säännökset

1 artikla: Soveltamisala

2 artikla: Määritelmät

3 artikla: Yleiset velvoitteet

II LUKU: Eläinten sivutuotteiden luokittelu, keräys, kuljetus ja välivarastointi

4 artikla: Luokkaan 1 kuuluva aines

5 artikla: Luokkaan 2 kuuluva aines

6 artikla: Luokkaan 3 kuuluva aines

7 artikla: Keräys ja kuljetus

8 artikla: Kirjanpito

9 artikla: Väliasteen laitokset ja varastointilaitokset

III LUKU: Luokan 1 ja 2 käsittelylaitosten, biokaasulaitosten, kompostointilaitosten ja öljykemian laitosten hyväksyminen

10 artikla: Luokan 1 ja 2 käsittelylaitosten hyväksyminen

11 artikla: Öljykemian laitosten hyväksyminen

12 artikla: Biokaasu- ja kompostointilaitosten hyväksyminen

13 artikla: Käsiteltyjen eläinten sivutuotteiden toimittaminen poltto- tai rinnakkaispolttolaitokseen tai kaatopaikalle

IV LUKU: Jalostettujen eläinvalkuaisten ja muiden rehuaineiden, lemmikkieläinten ruokien, puruluiden ja teknisten tuotteiden markkinoille saattaminen

14 artikla: Yleiset säännöt eläinten terveydestä

15 artikla: Luokan 3 käsittelylaitosten hyväksyminen

16 artikla: Lemmikkieläinten ruokia valmistavien laitosten ja teknisten laitosten hyväksyminen

17 artikla: Jalostetun eläinvalkuaisen ja muiden rehuaineiden markkinoille saattaminen

18 artikla: Lemmikkieläinten ruokien, puruluiden ja teknisten tuotteiden markkinoille saattaminen

19 artikla: Suojatoimenpiteet

20 artikla: Eloperäiset lannoitteet ja maanparannusaineet

V LUKU: Poikkeukset

21 artikla: Poikkeukset

VI LUKU: Väliasteen laitoksissa ja käsittelylaitoksissa suoritettava valvonta ja tarkastukset

22 artikla: Laitoksen omavalvonta

23 artikla: Viralliset tarkastukset

24 artikla: Tarkastusten ja mikrobiologisten analyysien tiheys

25 artikla: Luettelo hyväksytyistä laitoksista

VII LUKU: Yhteisön tarkastukset

26 artikla: Yhteisön tarkastukset

VIII LUKU: Tiettyjen eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden yhteisöön tuonnissa sovellettavat säännökset

27 artikla: Yleiset säännökset

28 artikla: Kiellot

29 artikla: Yhteisön sääntöjen noudattaminen

30 artikla: Vastaavuus

31 artikla: Yhteisön tarkastukset ja auditoinnit

IX LUKU: Loppusäännökset

32 artikla: Liitteiden muuttaminen ja siirtymäkauden toimenpiteet

33 artikla: Sääntelymenettely

34 artikla: Tiedekomiteoiden kuuleminen

35 artikla: Kansallisista säännöksistä ilmoittaminen

36 artikla: Säännöt rahoituksesta

37 artikla: Kumoaminen

38 artikla: Voimaantulo

LIITE I Määritelmät

LIITE II: Hygieniavaatimukset eläinten sivutuotteiden keräykselle ja kuljetukselle

LIITE III: Yleiset hygieniavaatimukset eläinten sivutuotteiden käsittelylaitoksille

I luku: Yleiset edellytykset eläinten sivutuotteiden käsittelylaitoksille

II luku: Yleiset hygieniavaatimukset

III luku: Käsittelymenetelmät

IV luku: Tuotannon valvonta

V luku: Varmennusmenettelyt

LIITE IV: Biokaasulaitokseen, kompostointilaitokseen tai öljykemian laitokseen tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden käsittelyä ja hävittämistä koskevat hygieniavaatimukset

I luku: Luokkaan 1 ja luokkaan 2 kuuluvan aineksen käsittelyä koskevat erityisedellytykset

II luku: Biokaasu- ja kompostointilaitoksia koskevat erityisvaatimukset

III luku: Märehtijöiden renderoitujen rasvojen lisäkäsittelyn vaatimukset käsittelemiselle

LIITE V: Jalostetun eläinvalkuaisen ja muiden rehuaineiden markkinoille saattamista ja tuontia koskevat erityisedellytykset

I luku: Yleiset vaatimukset

II luku: Jalostettua eläinvalkuaista koskevat erityisedellytykset

III luku: Verituotteita koskevat erityisedellytykset

IV luku: Renderoitua rasvaa ja kalaöljyä koskevat erityisedellytykset

V luku: Maitoa, maitopohjaisia tuotteita ja ternimaitoa koskevat erityisedellytykset

VI luku: Gelatiinia ja hydroloituja proteiineja koskevat erityisedellytykset

VII luku: Dikalsiumfosfaattia koskevat erityisedellytykset

LIITE VI: Lemmikkieläinten ruoan, puruluiden ja eläinten teknisten sivutuotteiden kaupan pitämistä, kauppaa ja tuontia koskevat erityisedellytykset

I luku: Lemmikkieläinten ruokia valmistavien laitosten ja teknisten laitosten hyväksymistä koskevat yleiset edellytykset

II luku: Lemmikkieläinten ruoka ja puruluut

III luku: Lanta, käsitelty lanta ja käsitellyt lantatuotteet

IV luku: Veri ja verituotteet, joita käytetään teknisiin tai farmaseuttisiin tarkoituksiin, in vitro -analyyseissä tai laboratorioaineina, hevoseläinten seerumia lukuun ottamatta

V luku: Hevoseläinten seerumi

VI luku: Sorkka- ja kavioeläinten nahat ja vuodat

VII luku: Metsästysmuistot

VIII luku: Käsittelemätön villa, karva, sianharjakset, sulat ja höyhenet ja sulkien ja höyhenten osat

IX luku: Mehiläistuotteet

X luku: Luut ja luutuotteet (lukuun ottamatta luujauhoa), sarvet ja sarvituotteet (lukuun ottamatta sarvijauhoa), kaviot, sorkat ja niistä valmistetut tuotteet (lukuun ottamatta sorkka- ja kaviojauhoa), jotka on tarkoitettu muuhun käyttöön kuin eläinten ruokintaan tai lannoitteiksi

XI luku: Lemmikkieläinten ruuan sekä farmaseuttisten tai teknisten tuotteiden valmistukseen tarkoitetut käsittelemättömät eläinten sivutuotteet

XII luku: Renderoitu rasva öljykemian tarkoituksiin

LIITE VII: Terveystodistus käsitellyille eläinten sivutuotteille, jotka on tarkoitus polttaa tuhkaksi tai rinnakkaispolttaa toisessa jäsenvaltiossa

LIITE VIII: Väliasteen laitosten ja varastointilaitosten hygieniavaatimukset

I luku: Väliasteen laitosten hyväksymisedellytykset

II luku: Yleiset hygieniavaatimukset

III luku: Varastointilaitosten hyväksymisedellytykset

LIITE IX: Säännöt, joita sovelletaan erään sellaisen luokkaan 2 ja luokkaan 3 kuuluvan aineksen käsittelyyn, joka on tarkoitus käyttää 21 artiklassa lueteltujen eläinluokkien ravinnoksi

LIITE X: Terveystodistusten mallit tiettyjen eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden kolmansista maista tuontia varten

LIITE XI: Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat muuksi kuin elintarvikkeeksi tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden tuonnin

2000/0259(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden terveyssäännöistä

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 152 artiklan 4 kohdan b alakohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen [3],

[3] EYVL C

ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [4],

[4] EYVL C

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon [5],

[5] EYVL C

noudattavat perustamissopimuksen [6] 251 artiklassa säädettyä menettelyä,

[6] EYVL C

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Eläinlääkintäsäännöistä eläinjätteen hävittämisessä, käsittelyssä ja markkinoille saattamisessa sekä taudinaiheuttajien ehkäisemisestä eläin- ja kalaperäisissä rehuissa sekä direktiivin 90/425/ETY muuttamisesta on annettu 27 päivänä marraskuuta 1990 neuvoston direktiivi 90/667/ETY [7]. Direktiivissä 90/667/ETY vahvistetaan periaate, että kaikkea eläinjätettä voidaan sen alkuperästä riippumatta asianmukaisen käsittelyn jälkeen käyttää rehuaineiden tuotantoon.

[7] EYVL L 363, 27.12.1990, s. 51. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Itävallan, Suomen ja Ruotsin liittymisasiakirjalla.

(2) Tieteellinen ohjauskomitea on antanut asiasta lukuisia lausuntoja. Mainittujen tieteellisten lausuntojen tärkein päätelmä on, että ihmisravinnoksi kelpaamattomista eläinten sivutuotteiden pääsyä eläinten ravintoketjuun ei tulisi sallia.

(3) Toteutettavat toimenpiteet olisi esitettyjen tieteellisten lausuntojen perusteella jaoteltava selvästi eläinten sivutuotteiden ominaisuuksien mukaan. On tarpeen rajoittaa mahdollisuuksia käyttää tiettyjä eläinperäisiä aineksia. Olisi vahvistettava vaihtoehtoiset menetelmät rehuaineiden tuotannolle ja eläinten sivutuotteiden käytölle tai hävittämiselle.

(4) Viime vuosina saadun kokemuksen perusteella olisi selvennettävä direktiivin 90/667/ETY ja jätteistä 15 päivänä heinäkuuta 1975 annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY [8] välinen suhde sekaannusten ja eturistiriitojen välttämiseksi jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten kesken. Erityisesti jos eläimistä saatava sivutuote hävitetään tai hyödynnetään, sitä olisi käsiteltävä jätteenä sen varmistamiseksi, että se hävitetään tai hyödynnetään siten, että direktiivin 75/442/ETY 4 artiklan tavoitteet saavutetaan ja ihmisten terveyttä ja ympäristöä suojellaan.

[8] EYVL L 194, 25.7.1975, s. 39. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä 96/350/EY, EYVL L 135, 6.6.1996, s. 32.

(5) Komission ja Euroopan parlamentin Brysselissä 1 ja 2 päivänä heinäkuuta 1997 järjestämässä lihaluujauhoa käsitelleessä kansainvälisessä tiedekonferenssissa käynnistettiin keskustelu lihaluujauhon tuotannosta ja ruokinnasta eläimille. Konferenssissa todettiin, että tämän alan tulevat toimintaperiaatteet kaipaavat edelleen pohdintaa. Komissio viimeisteli vuoden 1997 marraskuussa lihaluujauhoa koskevan kuulemisasiakirjan käynnistääkseen mahdollisimman laajan julkisen keskustelun yhteisön rehulainsäädännön tulevaisuudesta. Tämän kuulemisen jälkeen vaikuttaa siltä, että yleisesti tunnustetaan, että direktiiviä 90/667/ETY on tarpeen muuttaa sen yhdenmukaistamiseksi uusien tieteellisten tietojen kanssa.

(6) Vuoden 1996 lokakuun jälkeen komission elintarvike- ja eläinlääkintävirasto on tehnyt tarkastuskäyntejä jäsenvaltioissa arvioidakseen tärkeimpien BSE:n riskitekijöiden esiintymistä ja hallintaa sekä BSE:n valvontamenettelyjä. Osa arvioinnista koski kaupallista renderointia ja muita eläinjätteen hävityksessä käytettyjä keinoja. Näiden tarkastusten jälkeen tehtiin yleiset päätelmät ja laadittiin joitakin suosituksia, jotka koskivat erityisesti eläinten sivutuotteiden jäljitettävyyttä.

(7) Taudinaiheuttajien ja/tai jäämien leviämisriskin välttämiseksi eläinten sivutuotteet olisi käsiteltävä ja varastoitava hyväksytyssä ja valvotussa laitoksessa, jonka asianomainen jäsenvaltio on nimennyt, tai muutoin hävitettävä sopivalla tavalla. Tietyissä tapauksissa, erityisesti, jos se on perusteltua kuljetusmatkan, -ajan tai kapasiteettiin liittyvien ongelmien vuoksi, nimetty käsittely-, poltto- tai rinnakkaispolttolaitos voi sijaita toisen jäsenvaltion alueella.

(8) Käsittelylaitosten valvonnasta olisi annettava erityiset säännöt, joissa viitataan erityisesti yksityiskohtaisiin menettelyihin käsittelymenetelmien validoimiseksi ja laitosten itse suorittamaan tuotannon valvontaan.

(9) Olisi oltava mahdollista poiketa säädetyistä prosesseista tiettyjen käytäntöjen huomioon ottamiseksi.

(10) Jäsenvaltioissa olisi tehtävä yhteisön tarkastuksia sen varmistamiseksi, että terveysvaatimuksia noudatetaan yhdenmukaisesti. Näihin tarkastuksiin olisi kuuluttava myös auditointimenettely.

(11) Terveyskysymyksiä koskeva yhteisön lainsäädäntö perustuu luotettaviin tieteellisiin tietoihin. Tätä varten komission päätöksillä 97/404/EY [9] ja 97/579/EY [10] perustettuja asianomaisia tiedekomiteoita olisi kuultava tarvittaessa.

[9] EYVL L 169, 27.6.1997, s. 85. Päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2000/443/EY, EYVL L 179, 18.7.2000, s. 13.

[10] EYVL L 237, 28.8.1997, s. 18. Päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2000/443/EY.

(12) Eläinten sivutuotteiden prosessointia ja hävittämistä rahoitetaan jäsenvaltioissa hyvin monin eri tavoin. Jotta maataloustuotteiden kilpailun edellytyksiin ei vaikutettaisi, yhteisön tasolla on tarpeen suorittaa arviointi ja tarvittaessa toteuttaa asianmukaiset toimenpiteet.

(13) Edellä esitetyn perusteella eläinten sivutuotteisiin sovellettavien yhteisön sääntöjen perinpohjainen tarkastus on tarpeen.

(14) Muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitetut eläinten sivutuotteet (erityisesti jalostettu eläinvalkuainen, sulatettu rasva, lemmikkieläinten ruoat, vuodat ja nahat, villa jne.) kuuluvat perustamissopimuksen liitteessä I olevaan tuoteluetteloon. Näiden tuotteiden markkinoille saattaminen on tärkeä tulolähde osalle maatalousväestöä. Tämän alan järkiperäisen kehityksen varmistamiseksi ja tuottavuuden lisäämiseksi kyseisille tuotteille olisi vahvistettava eläinten terveyttä ja kansanterveyttä koskevat säännöt yhteisön tasolla. Eläintautien merkittävän leviämisriskin vuoksi olisi eriteltävä erityisvaatimukset tiettyjen eläinperäisten tuotteiden markkinoille saattamisessa erityisesti sellaisilla alueilla käytävää kauppaa varten, joilla on hyvä terveystilanne.

(15) Sen varmistamiseksi, että kolmansista maista tuodut tuotteet ovat hygieniavaatimuksiltaan vähintään samoja kuin yhteisössä tuotetut tai vastaavia, kolmansien maiden ja niiden laitosten osalta on otettava käyttöön hyväksyntäjärjestelmä, johon liitetään yhteisön tarkastusmenettely sen varmistamiseksi, että hyväksyntäedellytyksiä noudatetaan. Kolmansista maista voidaan tuoda lemmikkieläinten ruokaa ja lemmikkieläinten ruoan raaka-aineita erilaisin edellytyksin kuin mitä yhteisössä tuotettuun tällaiseen ainekseen sovelletaan. Tämä koskee erityisesti takeita neuvoston direktiivin 96/22/EY [11] mukaisesti kiellettyjen aineiden jäämistä. Sen varmistamiseksi, että tällainen lemmikkieläinten ruoka ja raaka-aineet käytetään ainoastaan tarkoitetulla tavalla, on tarpeen vahvistaa tarkoituksenmukaiset valvontatoimenpiteet poikkeusluvan saanutta ainesta varten.

[11] EYVL 125, 23.5.1996, s. 3. Komission ehdotuksessa KOM(2000) 320 esitetty muutos.

(16) Eläinperäisten tuotteiden saateasiakirja on sopivin keino antaa määräpaikan toimivaltaisille viranomaisille vakuutus siitä, että lähetys vastaa tämän asetuksen säännöksiä. Terveystodistus olisi säilytettävä tiettyjen tuontituotteiden käyttötarkoituksen varmistamiseksi.

(17) Mainittuja tavoitteita käsittelee eläinten terveyttä ja kansanterveyttä koskevista vaatimuksista sellaisten tuotteiden yhteisön sisäisessä kaupassa ja yhteisöön tuonnissa, joita eivät koske direktiivin 89/662/ETY ja, taudinaiheuttajien osalta, direktiivin 90/425/ETY liitteessä A olevassa I luvussa mainittujen erityisten yhteisön säädösten kyseiset vaatimukset 17 päivänä joulukuuta 1992 annettu neuvoston direktiivi 92/118/ETY [12].

[12] EYVL L 62, 15.3.1993, s. 49. Direktiiviä on viimeksi muutettu komission päätöksellä 1999/724/EY, EYVL L 290, 12.11.1999, s. 32.

(18) Neuvosto ja komissio ovat tehneet useita päätöksiä direktiivien 90/667/ETY ja 92/118/ETY täytäntöönpanemiseksi. Lisäksi direktiiviä 92/118/ETY on muutettu huomattavasti, ja uusia muutoksia on tarkoitus tehdä. Näin ollen muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden alaa säännellään nykyään useilla yhteisön säädöksillä. Tämän vuoksi on tarpeen yksinkertaistaa kyseisiä tuotteita koskevaa yhteisön lainsäädäntöä.

(19) Tällainen yksinkertaistaminen johtaa myös suurempaan avoimuuteen muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitettuja eläinperäisiä tuotteita koskevien erityisten terveyssääntöjen osalta. Erityisten hygieniasääntöjen yksinkertaistaminen ei saa johtaa sääntelyn purkamiseen. Tämän vuoksi muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitettuja eläinperäisiä tuotteita koskevat yksityiskohtaiset terveyssäännöt on tarpeen pitää ennallaan ja tiukentaa niitä silloin kun kansanterveyden ja eläinten terveyden suojelun varmistaminen sitä edellyttää.

(20) Eläinlääkärintarkastusten ja suojatoimenpiteiden, joista säädetään eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa 26 päivänä kesäkuuta 1990 annetussa neuvoston direktiivissä 90/425/ETY [13], olisi koskettava kyseisiä tuotteita.

[13] EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 92/118/ETY.

(21) Yhteisöön tuotavat tuotteet olisi tarkastettava tehokkaasti. Tämä voidaan toteuttaa toteuttamalla tarkastukset, joista säädetään kolmansista maista yhteisöön tuotavien tuotteiden eläinlääkinnällisten tarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista 18 päivänä joulukuuta 1997 annetussa neuvoston direktiivissä 97/78/EY [14].

[14] EYVL L 24, 30.1.1998, s. 9.

(22) Sen vuoksi olisi kumottava direktiivi 90/667/ETY, tiettyjen eläinryhmien ruokintaa varten paikallisesti kaupan pidettävien tietyn tyyppisten eläinjätteiden käsittelyyn Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Irlannissa sovellettavista eläinlääkintää ja eläinten terveyttä koskevista säännöistä 22 päivänä kesäkuuta 1995 tehty neuvoston päätös 95/348/EY [15] ja eläinjätteen prosessoimisessa sovellettavista toimenpiteistä tarttuvilta spongiformisilta enkefalopatioilta suojaamiseksi ja komission päätöksen 97/735/EY muuttamisesta 19 päivänä heinäkuuta 1999 tehty neuvoston päätös 1999/534/EY [16].

[15] EYVL L 202, 26.8.1995, s. 8.

[16] EYVL L 204, 4.8.1999, s. 37.

(23) Tekniikan ja tieteen kehityksen huomioon ottamiseksi olisi varmistettava tiivis ja tehokas yhteistyö komission ja jäsenvaltioiden välillä neuvoston päätöksellä 68/361/ETY [17] perustetun pysyvän eläinlääkintäkomitean puitteissa.

[17] EYVL L 255, 18.10.1968, s. 23.

(24) Koska tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet ovat menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY [18] 2 artiklassa tarkoitettuja laajakantoisia toimenpiteitä, toimenpiteistä olisi päätettävä mainitun päätöksen 5 artiklassa säädettyä sääntelymenettelyä noudattaen,

[18] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla Soveltamisala

1. Tässä asetuksessa vahvistetaan

a) eläinten terveyttä ja kansanterveyttä koskevat säännöt eläinten sivutuotteiden keräämiselle, kuljetukselle, varastoinnille, esikäsittelemiselle, käsittelylle, käytölle ja hävittämiselle, jotta estetään näistä tuotteista aiheutuvat riskit eläinten terveydelle tai kansanterveydelle;

b) säännöt eläinten terveydestä ja kansanterveydestä eläimistä saatavien, muuksi kuin elintarvikkeiksi tarkoitettujen sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden saattamiselle markkinoille, kaupalle ja tuonnille.

2. Rajoittamatta asiaa koskevien eläinten terveyttä ja kansanterveyttä koskevien sääntöjen soveltamista tätä asetusta ei sovelleta

a) raakaan lemmikkieläinten ruokaan, joka tulee vähittäismyymälöistä tai jota säilytetään myyntipisteiden yhteydessä sijaitsevissa tiloissa, jos leikkaus ja varastointi suoritetaan ainoastaan kuluttajille toimittamiseksi suoraan paikalla;

b) nestemäiseen maitoon tai ternimaitoon, joka hävitetään tai käytetään alkuperätilalla;

c) sellaisten luonnonvaraisten eläinten ruhoihin tai ruhonosiin, joiden ei epäillä kantavan ihmisiin tai eläimiin tarttuvaa tautia;

d) raakaan paikalla käytettävään lemmikkieläinten ruokaan, joka on saatu alkuperätilalla ainoastaan viljelijän ja hänen perheensä omaan elintarvikekäyttöön teurastetuista eläimistä kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

3. Tämä asetus ei vaikuta kansalliseen eläinlääkintälainsäädäntöön, jota sovelletaan tiettyjen tautien hävittämiseen ja torjuntaan sekä ruokajätteeseen.

2 artikla Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan seuraavia määritelmiä ja liitteessä I vahvistettuja määritelmiä:

1) 'Eläimistä saatavat sivutuotteet': eläinten ruohot tai ruhonosat taikka 4, 5 ja 6 artiklassa tarkoitetut eläinperäiset tuotteet, joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeiksi, lukuun ottamatta munasoluja, alkioita, siemennestettä ja ruokajätettä.

2) 'Luokkaan 1 kuuluva aines': 4 artiklassa tarkoitetut eläimistä saatavat sivutuotteet.

3) 'Luokkaan 2 kuuluva aines': 5 artiklassa tarkoitetut eläimistä saatavat sivutuotteet.

4) 'Luokkaan 3 kuuluva aines': 6 artiklassa tarkoitetut eläimistä saatavat sivutuotteet.

5) 'Eläimet': kaikki selkärangalliset tai selkärangattomat eläimet (mukaan lukien kalat, matelijat ja sammakkoeläimet).

6) 'Tuotantoeläimet': kaikki eläimet, joita pidetään, lihotetaan tai jalostetaan elintarvikkeiden (liha, maito, munat,) villan, turkisten, sulkien ja höyhenten, nahkojen tai muiden eläinperäisten tuotteiden tuottamiseksi.

7) 'Luonnonvaraiset eläimet': eläimet, joita ihminen ei hoida, lukuun ottamatta kaloja.

8) 'Lemmikkieläimet': sellaiseen lajiin kuuluvat eläimet, jota ihminen tavallisesti ruokkii ja pitää muussa kuin tuotantotarkoituksessa muttei käytä ravinnoksi.

9) 'Toimivaltainen viranomainen': jäsenvaltion keskusviranomainen, joka varmistaa tämän asetuksen vaatimusten noudattamisen, tai viranomainen, jolle tämä toimivalta on siirretty.

10) 'Markkinoille saattaminen': kaikki toimet, joiden tarkoituksena on toimittaa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia eläimistä saatavia sivutuotteita tai näistä sivutuotteista johdettuja tuotteita kolmannelle niiden myymiseksi tai siirtämiseksi muulla tavoin maksua vastaan tai maksutta kolmannelle ja varastointia kolmannelle toimittamista varten riippumatta siitä, tapahtuuko toimenpide jäsenvaltiossa, jäsenvaltioiden välillä tai jäsenvaltion ja kolmannen maan välillä tai päinvastoin.

11) 'Kauppa': perustamissopimuksen 23 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu jäsenvaltioiden välinen tavarakauppa.

12) 'Tuottaja': kuka tahansa, jonka toiminnan tuloksena saadaan eläinten sivutuotteita.

13) 'Käsittelylaitos': eläinten sivutuotteita käsittelevä laitos.

14) 'Luokan 1 käsittelylaitos': laitos, jossa luokkaan 1 kuuluvaa aineista käsitellään ennen sen lopullista hävittämistä tai jatkokäsittelyä.

15) 'Luokan 2 käsittelylaitos': laitos, jossa luokkaan 2 kuuluvaa aineista käsitellään ennen sen lopullista hävittämistä tai jatkokäsittelyä.

16) 'Luokan 3 käsittelylaitos': laitos, jossa luokkaan 3 kuuluvaa ainesta käsitellään rehuaineeksi.

17) 'Käsittelymenetelmät': Liitteessä III olevassa III luvussa luetellut menetelmät.

18) 'Öljykemian laitos': laitos, jossa käsitellään renderoitua rasvaa, joka on johdettu luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvasta aineksesta liitteessä IV olevassa III luvussa määritellyillä edellytyksillä.

19) 'Tuhkaksi polttaminen': eläinten sivutuotteiden tai niistä johdettujen tuotteiden hävittäminen polttolaitoksessa.

20) 'Rinnakkaispoltto': eläinten sivutuotteiden tai niistä johdettujen tuotteiden hävittäminen rinnakkaispolttolaitoksessa.

21) 'Polttolaitos': jätteenpoltosta ... päivänä ...kuuta ... annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/.../EY [19] 3 artiklan 4 kohdassa määritelty käsittelypaikka.

[19] EYVL L [KOM(1998) 558 lopullinen].

22) 'Rinnakkaispolttolaitos': Direktiivin 2000/.../EY 3 artiklan 5 kohdassa määritelty käsittelypaikka.

23) 'Kaatopaikka': Kaatopaikoista ... päivänä ...kuuta ... annetussa neuvoston direktiivissä 1999/31/EY [20] määritelty käsittelypaikka.

[20] EYVL L 182, 16.7.1999, s. 1.

24) 'Biokaasulaitos': laitos, jossa eloperäinen aines hajotetaan biologisesti anaerobisissa olosuhteissa biokaasun tuotantoa ja keräystä varten.

25) 'Kompostointilaitos': laitos, jossa eloperäinen aines hajotetaan biologisesti aerobisissa olosuhteissa.

26) 'Tekniset tuotteet': eläimistä saatavista tietyistä sivutuotteista johdetut tuotteet, joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeiksi tai eläinten ruokintaan. Tähän kuuluvat parkitut ja käsitellyt vuodat ja nahat, metsästysmuistot, käsitelty villa, karva, harjakset, sulat ja höyhenet ja niiden osat, mehiläistuotteet, hevoseläinten seerumi, verituotteet, farmaseuttiset tuotteet, luutuotteet posliinitavaroita varten, gelatiini ja liima, käsitelty lanta jne.

27) 'Tekninen laitos': laitos, jossa valmistetaan teknisiä tuotteita.

28) 'Luokan 1 tai luokan 2 väliasteen laitos': laitos, jossa käsittelemätöntä luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvaa ainesta esikäsitellään ja/tai väliaikaisesti varastoidaan tarkoituksena kuljettaa aines edelleen lopulliseen määräpaikkaansa; laitosta voidaan käyttää tiettyihin alustaviin käsittelytoimiin, kuten märehtijöiden vuotien ja nahkojen poistamiseen ja post mortem -tarkastusten tekemiseen.

29) 'Luokan 3 väliasteen laitos': laitos, jossa käsittelemätöntä luokkaan 3 kuuluvaa ainesta lajitellaan ja/tai leikataan ja/tai jäähdytetään tai jäädytetään suurehkoiksi kappaleiksi ja/tai väliaikaisesti varastoidaan tarkoituksena kuljettaa aines edelleen lopulliseen määräpaikkaansa.

30) 'Keräyskeskukset': tilat, joissa kerätään ja esikäsitellään tiettyjä eläinten sivutuotteita, jotka on tarkoitus käyttää 21 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen eläinluokkien ruokinta-aineena.

31) 'Varastointilaitos': laitos, joka ei ole neuvoston direktiivin 95/69/EC [21] soveltamisalaan kuuluva laitos tai välittäjä ja jossa käsiteltyjä eläinten sivutuotteita väliaikaisesti varastoidaan ennen niiden lopullista käyttöä tai hävittämistä.

[21] EYVL L 332, 30.12.1995, s. 15.

32) 'Käsittelemättömät eläinten sivutuotteet': eläinten sivutuotteet, jos ne on vain jäähdytetty tai esikäsitelty muulla tavalla, joka ei ole riittävä tappamaan taudinaiheuttajia turvallisesti.

33) 'Jalostettu eläinvalkuainen': eläinvalkuainen, joka on saatu yksinomaan luokkaan 3 kuuluvasta aineksesta ja joka on käsitelty niin, että se soveltuu käytettäväksi suoraan rehuaineena, eloperäisenä lannoitteena, maanparannusaineena taikka rehussa tai lemmikkieläinten ruoassa. Tähän jalostettuun eläinvalkuaiseen kuuluu kalajauho, lihajauho, luujauho, lihaluujauho, verijauho, kuiva rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös, sulka- ja höyhenjauho, sorkka- ja kaviojauho, sarvijauho ja muut vastaavat tuotteet, mukaan luettuina näitä tuotteita sisältävät seokset.

34) 'Rehuaine': tuotantoeläimille tarkoitettu eläinperäinen rehu. Siihen kuuluvat jalostetut eläinvalkuaiset, renderoitu rasva, kalaöljy, gelatiini, hydroloidut proteiinit, dikalsiumfosfaatti, maito ja maitotuotteet.

35) 'Eloperäiset lannoitteet ja maanparannusaineet': eläinperäiset ainekset, joita käytetään joko erikseen tai yhdessä kasvien ravinnonsaannin, maaperän fyysisten ja kemiallisten ominaisuuksien sekä biologisen toiminnan säilyttämiseksi tai parantamiseksi; siihen voi sisältyä biokaasun tuotannosta tulevaa kompostia tai mädätysjätteitä.

36) 'Erä': tuotemäärä, joka on tuotettu, valmistettu tai pakattu käytännössä katsottuna samoin edellytyksin.

37) 'Renderoitu rasva': luokkaan 2 tai 3 kuuluvan aineksen jalostuksesta saatava rasva.

38) 'Rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös': proteiineja sisältävä rasvan sulatuksen jäännös rasvan ja veden osittaisen erottamisen jälkeen.

39) 'Lemmikkieläinten ruoka': lemmikkieläinten ruoka, joka sisältää luokkaan 3 kuuluvaa ainesta.

40) 'Puruluut': lemmikkieläimille tarkoitetut parkitsemattomat syötävät tuotteet, jotka on valmistettu sorkka- ja kavioeläinten vuodista ja nahoista tai muusta eläinaineksesta.

41) 'Lemmikkieläinten ruokia valmistava laitos': laitos, jossa valmistetaan lemmikkieläinten ruokia, lemmikkieläinten ruokien ainesosia tai puruluita ja jossa tiettyjä eläimistä saatavia sivutuotteita käytetään tällaisten lemmikkieläinten ruokien, lemmikkieläinten ruokien ainesosien tai puruluiden valmistuksessa.

42) 'Lanta': sorkkaeläinten, hevoseläinten ja/tai siipikarjan ulosteet ja/tai virtsa, kuivikkeiden kanssa tai ilman, sekä guano.

43) 'Tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat' (TSE): kaikki TSE:t ihmisellä esiintyviä lukuun ottamatta.

44) 'Erikseen määritelty riskiaines': [tiettyjen spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä ja valvontaa koskevista säännöistä ... annettu] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o ../... [22] liitteessä II olevassa B luvussa tarkoitettu aines.

[22] EYVL L

3 artikla Yleiset velvoitteet

Eläinten sivutuotteet ja niistä johdetut tuotteet on tämän asetuksen mukaisesti kerättävä, kuljetettava, varastoitava, käsiteltävä, käsiteltävä, hävitettävä, saatettava markkinoille, tuotava kolmansista maista ja käytettävä.

II LUKU

ELÄINTEN SIVUTUOTTEIDEN LUOKITTELU, KERÄYS, KULJETUS JA VÄLIVARASTOINTI

4 artikla Luokkaan 1 kuuluva aines

1. Luokkaan 1 kuuluva aines sisältää seuraavat sivutuotteet tai tällaisia sivutuotteita sisältävän aineksen:

a) seuraavien eläimien kaikki ruumiinosat, vuodat ja nahat mukaan lukien:

i) eläimet, joilla epäillään olevan jokin TSE-tartunta tai joissa TSE:tä on virallisesti vahvistettu esiintyvän, mukaan lukien eläimet, jotka on teurastettu TSE:n hävittämistoimenpiteiden yhteydessä,

ii) eläimet, lukuun ottamatta tuotantoeläimiä ja luonnonvaraisia eläimiä, mukaan lukien erityisesti lemmikkieläimet, eläintarhoissa olevat eläimet ja sirkuseläimet,

iii) koe-eläimet, siten kuin ne määritellään neuvoston direktiivin 86/609/ETY [23] 2 artiklassa,

[23] EYVL L 358, 18.12.1986, s. 1.

iv) luonnonvaraiset eläimet, joita ihminen ei hoida ja joiden epäillään olevan jonkin ihmisiin tai eläimiin tarttuvan taudin tartuttamia;

b) erikseen määritelty riskiaines, mukaan lukien tällaista ainesta sisältävät kuolleet märehtijät;

c) sellaisista eläimistä, joille on annettu direktiivin 96/22/EY nojalla kiellettyjä aineita, johdetut tuotteet ja eläinperäiset tuotteet, jotka sisältävät neuvoston direktiivin 96/23/EY [24] liitteessä I olevan B ryhmän 3 kohdassa lueteltujen ympäristösaasteiden ja muiden aineiden jäämiä, jos tällaiset jäämät ylittävät yhteisön lainsäädännössä sallitun tason tai, jos tällaista yhteisön lainsäädäntöä ei ole, kansallisessa lainsäädännössä sallitun tason;

[24] EYVL L 125, 23.5.1996, s. 10.

d) kaikki eläinaines, joka on kerätty käsiteltäessä sellaisista luokan 1 käsittelylaitoksista ja teurastamoista tulevaa jätevettä, joissa erikseen määriteltyä riskiainesta poistetaan, mukaan lukien seulontajätteet, hiekanpoistosta saatava aines, rasva- ja öljyseokset, liete sekä näiden tilojen viemäriputkista poistettu aines;

e) luokkaan 1 kuuluvan aineksen seokset luokkaan 2 ja/tai 3 kuuluvan aineksen kanssa.

2. Luokkaan 1 kuuluva aines on viipymättä 7 artiklan mukaisesti kerättävä ja kuljetettava, ja

a) hävitettävä suoraan jätteenä polttamalla se tuhkaksi direktiivin .../... /EY nojalla hyväksytyssä polttolaitoksessa,

b) käsiteltävä 10 artiklan nojalla hyväksytyssä käsittelylaitoksessa, ja syntyvä aines on hävitettävä lopullisesti jätteenä tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla direktiivin .../... /EY nojalla hyväksytyssä poltto- tai rinnakkaispolttolaitoksessa;

c) edellä 1 kohdan a alakohdan i alakohdassa lueteltua ainesta lukuun ottamatta käsiteltävä 10 artiklan nojalla hyväksytyssä käsittelylaitoksessa ensimmäisellä käsittelymenetelmällä, ja syntyvä aines on toimitettava jätteenä direktiivin 1999/31/EY nojalla hyväksytylle kaatopaikalle.

d) hävitettävä muulla tavalla, joka on hyväksytty 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen asianomaisen tiedekomitean kuulemisen jälkeen.

3. Luokkaan 1 kuuluvan aineksen välikäsittely ja/tai -varastointi on tehtävä ainoastaan 9 artiklan mukaisesti hyväksytyissä väliasteen laitoksissa.

4. Poiketen siitä, mitä 2 kohdassa säädetään, kuolleet lemmikkieläimet voi hävittää suoraan jätteenä hautaamalla direktiivin 75/442/ETY 4 artiklan mukaisesti.

5 artikla Luokkaan 2 kuuluva aines

1. Luokkaan 2 kuuluva aines sisältää seuraavat sivutuotteet tai tällaisia sivutuotteita sisältävän aineksen:

a) kaikkien eläinlajien lanta ja nisäkkäiden ruuansulatuskanavan sisältö;

b) kaikki eläinaines, joka on kerätty käsiteltäessä muista kuin 4 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetuista teurastamoista tai luokan 2 käsittelylaitoksista tulevia jätevesiä, mukaan lukien seulontajätteet, hiekanpoistosta saatava aines, rasva- ja öljyseokset, liete sekä näiden tilojen viemäriputkista poistettu aines;

c) eläinperäiset tuotteet, jotka sisältävät direktiivin 96/23/EY liitteessä I olevan B ryhmän 1 ja 2 kohdassa lueteltujen eläinlääkkeiden ja saasteiden jäämiä, jos tällaiset jäämät ylittävät yhteisön lainsäädännössä sallitun tason;

d) luokkaan 2 kuuluvan ja luokkaan 3 kuuluvan aineksen seos;

e) muut eläinten sivutuotteet kuin luokkaan 1 kuuluva aines tai luokkaan 3 kuuluva aines.

2. Luokkaan 2 kuuluva aines on viipymättä 7 artiklan mukaisesti kerättävä ja kuljetettava ja

a) hävitettävä tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla direktiivin .../... /EY nojalla hyväksytyssä poltto- tai rinnakkaispolttolaitoksessa,

b) käsiteltävä 10 artiklan mukaisesti hyväksytyssä käsittelylaitoksessa ja

i) tuloksena oleva aines on hävitettävä lopullisesti jätteenä joko tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla direktiivin .../... /EY nojalla hyväksytyssä poltto- tai rinnakkaispolttolaitoksessa tai toimitettava direktiivin 1999/31/EY nojalla hyväksytylle kaatopaikalle, tai

ii) renderoitu rasva on käsiteltävä edelleen rasvajohdannaisiksi käytettäväksi eloperäisinä lannoitteina, maanparannusaineena tai muussa teknisessä käyttötarkoituksessa 11 artiklan mukaisesti hyväksytyssä öljykemian laitoksessa;

c) käsiteltävä 10 artiklan mukaisesti hyväksytyssä käsittelylaitoksessa ensimmäisellä käsittelymenetelmällä ja

i) tuloksena oleva valkuaispitoinen aines on käytettävä eloperäisenä lannoitteena tai maanparannusaineena, taikka

ii) tuloksena oleva aines on käsiteltävä biokaasu- tai kompostointilaitoksessa, jonka jäsenvaltio on hyväksynyt 12 artiklan mukaisesti;

d) jos kyseessä on kalaperäinen aines, siitä on tehtävä säilörehua 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistettavien sääntöjen mukaisesti;

e) jos kyseessä on lanta, ruuansulatuskanavan sisältö tai 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista teurastamoista kerätty aines,

i) se on käytettävä käsittelemättömänä raaka-aineena biokaasu- tai kompostointilaitoksessa taikka esikäsiteltävä tätä tarkoitusta varten hyväksytyssä teknisessä laitoksessa,

ii) jonka ei epäillä voivan levittää vakavia tartuntatauteja, on levitettävä maahan tämän asetuksen mukaisesti;

f) hävitettävä muulla tavalla, joka on hyväksytty 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen asianomaisen tiedekomitean kuulemisen jälkeen.

3. Luokkaan 2 kuuluvan aineksen välikäsittely ja/tai -varastointi on tehtävä ainoastaan 9 artiklan mukaisesti hyväksytyissä väliasteen laitoksissa.

4. Poiketen siitä, mitä 2 kohdassa säädetään, toimivaltainen viranomainen voi tarvittaessa päättää, että luokkaan 2 kuuluva aines voidaan hävittää jätteenä hautaamalla, jos

i) laajalle levinnyt eläinkulkutauti johtaa kapasiteetin puutteeseen käsittely- tai polttolaitoksessa,

ii) asianomaiset eläimistä saatavat sivutuotteet ovat peräisin vaikeapääsyisestä paikasta, eikä eläinten sivutuotteiden kerääminen ole perusteltua määrän ja kuljettavan matkan vuoksi.

Hautaaminen on tehtävä direktiivin 75/442/ETY 4 artiklan mukaisesti.

6 artikla Luokkaan 3 kuuluva aines

1. Luokkaan 3 kuuluva aines sisältää seuraavia sivutuotteita tai tällaisia sivutuotteita sisältävää ainesta:

a) kaikki teuraseläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi;

b) kaikki teuraseläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, mutta joissa ei ole merkkejä ihmiseen tai eläimiin tarttuvista taudeista ja jotka on johdettu ihmisravinnoksi kelpaavista ruhoista yhteisön lainsäädännön mukaisesti;

c) vuodat, nahat, sorkat, kaviot, sarvet, sianharjakset, höyhenet ja sulat, jotka ovat peräisin teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti;

d) veri, joka on saatu teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti;

e) eläimistä saatavat sivutuotteet, jotka on johdettu elintarvikkeiksi tarkoitettujen tuotteiden tuotannosta, mukaan luettuina luut, joista on poistettu rasva, ja rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös;

f) eläinperäiset elintarvikkeet tai eläinperäisiä tuotteita sisältävät elintarvikkeet, jotka on alun perin tarkoitettu ihmisravinnoksi, mutta jotka on ohjattu eläinten ravinnoksi kaupallisista syistä tai sellaisten valmistuksessa tai pakkauksessa esiintyneiden ongelmien tai muiden vikojen vuoksi jotka eivät aiheuta riskiä ihmisille tai eläimille, jotka ovat tuotantoeläimille tarkoitettuja ja joita ei ole käsitelty eläinten terveyttä koskevan lainsäädännön mukaisesti ruokajätteen tuotantoa varten;

g) sellaisista eläimistä peräisin oleva raakamaito, joissa ei ole kliinisiä merkkejä tuotteen välityksellä ihmisiin tai eläimiin tarttuvista taudeista;

h) avomereltä kalajauhon valmistusta varten pyydetyt kalat tai muut merieläimet, lukuun ottamatta merinisäkkäitä;

i) tuoreet kalan sisälmykset, joita saadaan kalatuotteita ihmisravinnoksi valmistavalta tehtaalta;

j) kuoret, hautomoiden sivutuotteet ja säröillä olevien munien sivutuotteet, jotka ovat peräisin eläimistä, joissa ei ole ilmennyt kliinisiä merkkejä jostakin kyseisen tuotteen välityksellä ihmisiin tai eläimiin tarttuvasta taudista;

k) veri, vuodat, nahat, sorkat, kaviot, höyhenet, sulat, villa, sarvet, karva ja turkikset, jotka ovat peräisin eläimistä, joissa ei ole ilmennyt kliinisiä merkkejä jostakin kyseisen tuotteen välityksellä ihmisiin tai eläimiin tarttuvasta taudista.

2. Eläimistä saatavat sivutuotteet on viipymättä 7 artiklan mukaisesti kerättävä ja kuljetettava ja

a) hävitettävä tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla direktiivin .../... /EY nojalla hyväksytyssä poltto- tai rinnakkaispolttolaitoksessa,

b) käsiteltävä 15 artiklan mukaisesti hyväksytyssä käsittelylaitoksessa,

c) muunnettava 16 artiklan mukaisesti hyväksytyssä teknisessä laitoksessa,

d) käytettävä raaka-aineena 16 artiklan mukaisesti hyväksytyssä lemmikkieläinten ruokia valmistavassa laitoksessa,

e) käsiteltävä 10 artiklan mukaisesti hyväksytyssä käsittelylaitoksessa tai 15 artiklan mukaisesti hyväksytyssä käsittelylaitoksessa, ja tuloksena oleva aines on hävitettävä lopullisesti jätteenä joko tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla direktiivin .../... /EY nojalla hyväksytyssä poltto- tai rinnakkaispolttolaitoksessa tai toimitettava direktiivin 1999/31/EY nojalla hyväksytylle kaatopaikalle, taikka

f) muunnettava 12 artiklan mukaisesti hyväksytyssä biokaasu- tai kompostointilaitoksessa.

3. Luokkaan 3 kuuluvan aineksen välikäsittely ja/tai -varastointi on tehtävä ainoastaan 9 artiklan mukaisesti hyväksytyissä väliasteen laitoksissa.

7 artikla Keräys ja kuljetus

Käsittelemättömät ja käsitellyt eläinten sivutuotteet on kerättävä, kuljetettava ja merkittävä liitteen II mukaisesti.

8 artikla Kirjanpito

1. Eläinten sivutuotteita mistä tahansa tiloista lähettävien tuottajien on pidettävä jokaisesta lähetyksestä kirjaa, josta selviää

a) päivämäärä, jona aines vietiin pois tiloista;

b) aineksen määrä ja kuvaus;

c) määräpaikka, johon se lähetettiin; sekä

d) kuljettajan nimi.

2. Eläinten sivutuotteita kuljettavan henkilön on hakuhetkellä kirjattava

a) tilojen, josta aines haettiin, osoite;

b) päivämäärä, jona aines haettiin;

c) aineksen määrä ja kuvaus;

d) määräpaikka, johon aines on tarkoitus viedä.

3. Eläinten sivutuotteita vastaanottavan henkilön on pidettävä saapuvista lähetyksistä kirjaa, josta selviää

a) päivämäärä, jona aines tuotiin;

b) tilojen, josta aines lähetettiin, osoite;

c) aineksen määrä ja kuvaus;

d) kuljettajan nimi ja osoite.

4. Edellä 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut tiedot on säilytettävä toimivaltaisia viranomaisia varten vähintään kaksi vuotta.

9 artikla Väliasteen laitokset ja varastointilaitokset

1. Eläinten sivutuotteiden väliasteen laitoksilla ja varastointilaitoksilla on oltava toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntä.

2. Saadakseen hyväksynnän luokan 1 tai luokan 2 väliasteen laitoksen on

a) täytettävä liitteessä VIII olevan I luvun vaatimukset;

b) käsiteltävä ja varastoitava luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines liitteessä VIII olevan II luvun B osan mukaisesti;

c) oltava toteuttanut 22 artiklassa säädetyn laitoksen omavalvonnan;

d) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa 23 artiklan mukaisesti.

3. Saadakseen hyväksynnän luokan 3 väliasteen laitoksen on

a) täytettävä liitteessä VIII olevan I luvun vaatimukset;

b) käsiteltävä ja varastoitava luokkaan 3 kuuluva aines liitteessä VIII olevan II luvun A osan mukaisesti;

c) oltava toteuttanut 22 artiklassa säädetyn laitoksen omavalvonnan;

d) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa 23 artiklan mukaisesti.

4. Saadakseen hyväksynnän varastointilaitoksen on

a) täytettävä liitteessä VIII olevan III luvun vaatimukset;

b) varastoitava käsitellyt eläinten sivutuotteet liitteessä VIII olevan III luvun 3 kohdan mukaisesti;

c) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa.

III LUKU

LUOKAN 1 JA 2 KÄSITTELYLAITOSTEN, BIOKAASULAITOSTEN, KOMPOSTOINTILAITOSTEN JA ÖLJYKEMIAN LAITOSTEN HYVÄKSYMINEN

10 artikla Luokan 1 ja luokan 2 käsittelylaitosten hyväksyminen

1. Jäsenvaltioiden on hyväksyttävä joko koko alueelleen tai osalle alueestaan yksi tai useampi luokan 1 ja luokan 2 käsittelylaitos luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen keräämistä ja käsittelyä varten. Jäsenvaltio voi myös hyväksyä käytettävän toisen jäsenvaltion alueella sijaitsevaa luokan 1 tai luokan 2 käsittelylaitosta sovittuaan asiasta kyseisen jäsenvaltion kanssa.

2. Toimivaltaisen viranomaisen hyväksynnän saadakseen luokan 1 ja luokan 2 käsittelylaitosten on

a) täytettävä liitteessä III olevan I luvun vaatimukset;

b) käsiteltävä, käsiteltävä ja varastoitava luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines liitteessä III olevan II luvun ja liitteessä IV olevan I luvun mukaisesti;

c) oltava toimivaltaisten viranomaisten varmentama liitteessä III olevan V luvun mukaisesti;

d) oltava toteuttanut 22 artiklassa säädetyn laitoksen omavalvonnan;

e) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa 23 artiklan mukaisesti;

f) laadittava ja toteutettava käytetyn prosessin kriittisten kohtien valvonta- ja tarkastusmenetelmiä;

g) varmistettava, että käsitellyt tuotteet täyttävät liitteessä IV olevan I luvun vaatimukset.

3. Hyväksyntä on peruttava viipymättä, kun hyväksymisen perusteena olevat vaatimukset eivät enää täyty.

11 artikla Öljykemian laitosten hyväksyminen

1. Öljykemian laitoksilla on oltava toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntä.

2. Saadakseen hyväksynnän öljykemian laitoksen on

a) käsiteltävä renderoidut rasvat liitteessä IV olevassa III luvussa vahvistettujen vaatimusten mukaisesti;

b) laadittava ja toteutettava käytetyn prosessin kriittisten kohtien valvonta- ja tarkastusmenetelmiä;

c) pidettävä toimivaltaista viranomaista varten kirjaa b alakohdan mukaisesti saaduista tiedoista;

d) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa sen varmistamiseksi, että laitoksen hoitaja tai johtaja noudattaa tämän asetuksen vaatimuksia.

3. Hyväksyntä on peruttava viipymättä, kun hyväksymisen perusteena olevat vaatimukset eivät enää täyty.

12 artikla Biokaasu- ja kompostointilaitosten hyväksyminen

1. Eläinten sivutuotteita muuntavilla biokaasu- ja kompostointilaitoksilla on oltava toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntä.

2. Saadakseen hyväksynnän biokaasu- ja kompostointilaitoksen on

a) täytettävä liitteessä IV olevan II luvun vaatimukset;

b) käsiteltävä ja muunnettava eläimistä saatavat sivutuotteet liitteessä IV olevan II luvun A jakson mukaisesti;

c) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa;

d) kehitettävä ja otettava käyttöön kriittisten kohtien valvontaan ja tarkastamiseen käytettävät menetelmät;

e) varmistettava, että mädätysjätteet täyttävät liitteessä IV olevassa II luvun D jaksossa vahvistetut mikrobiologiset vaatimukset.

3. Hyväksyntä on peruttava viipymättä, kun hyväksymisen perusteena olevat vaatimukset eivät enää täyty.

13 artikla Käsiteltyjen eläinten sivutuotteiden lähettäminen poltto- tai rinnakkaispolttolaitokseen tai kaatopaikalle

1. Käsiteltyjä eläinten sivutuotteita saa lähettää hävitettäviksi tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla taikka kaatopaikalle ainoastaan, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a) Käsitellyt eläinten sivutuotteet on

i) kuljetettava sinetöidyissä katetuissa säiliöissä tai ajoneuvoissa, joihin on merkitty selkeästi tapauksen mukaan ilmaisu "ei eläinten ruokintaan - ainoastaan poltettavaksi tuhkaksi/rinnakkaispoltettavaksi/kaatopaikalle";

ii) lähetettävä ainoastaan direktiivin ../.../EY nojalla hyväksyttyyn poltto- tai rinnakkaispolttolaitokseen taikka direktiivin 1999/31/EY nojalla hyväksytylle kaatopaikalle.

b) Alkuperäpaikan toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava määräpaikan toimivaltaiselle viranomaiselle jokaisen lähetyksen lähettämisestä.

c) Määräpaikan toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava alkuperäpaikan toimivaltaiselle viranomaiselle kunkin lähetyksen saapumisesta.

d) Määräpaikan toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että nimetyt laitokset tai kaatopaikat käyttävät lähetyksen ainoastaan sallittuihin tarkoituksiin ja pitävät täydellistä kirjanpitoa, joka osoittaa tämän asetuksen noudattamisen.

2. Käsiteltyjä eläinten sivutuotteita saa lähettää toiseen jäsenvaltioon hävitettäviksi tuhkaksi polttamalla tai rinnakkaispolttamalla ainoastaan, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a) Määräjäsenvaltio on antanut luvan mainitun aineksen vastaanottoon.

b) Käsitellyt eläinten sivutuotteet täyttävät seuraavat vaatimukset:

i) niiden mukana seuraa liitteessä VII säädetty virallinen todistus;

ii) ne kuljetetaan sinetöidyissä katetuissa säiliöissä tai ajoneuvoissa, joihin on merkitty selkeästi alkuperä-, määrä- ja kauttakulkujäsenvaltion kielillä tapauksen mukaan ilmaisu "ei eläinten ruokintaan - ainoastaan poltettavaksi tuhkaksi/rinnakkaispoltettavaksi/kaatopaikalle";

iii) ne toimitetaan suoraan poltto- tai rinnakkaispolttolaitokseen.

c) Jäsenvaltioiden, jotka lähettävät käsiteltyjä eläinten sivutuotteita toisiin jäsenvaltioihin, on ilmoitettava määräpaikan toimivaltaisille viranomaisille Animo-järjestelmällä jokaisen lähetetyn lähetyksen määräpaikka, ja Animo-viestissä on oltava sanat "ei eläinten ruokintaan - ainoastaan tuhkaksi poltettavaksi tai rinnakkaispoltettavaksi".

d) Määräjäsenvaltioiden on ilmoitettava Animo-järjestelmällä alkuperäpaikan toimivaltaiselle viranomaiselle jokaisen lähetyksen saapumisesta.

e) Määräjäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden alueella olevat nimetyt laitokset käyttävät lähetyksen ainoastaan sallittuihin tarkoituksiin ja pitävät täydellistä kirjanpitoa, joka osoittaa tämän asetuksen noudattamisen.

IV LUKU

JALOSTETTUJEN ELÄINVALKUAISTEN JA MUIDEN REHUAINEIDEN, LEMMIKKIELÄINTEN RUOKIEN, PURULUIDEN JA TEKNISTEN TUOTTEIDEN MARKKINOILLE SAATTAMINEN

14 artikla Yleiset säännöt eläinten terveydestä

1. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että liitteissä V ja VI tarkoitettuja eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita ei lähetetä sellaisella vyöhykkeellä sijaitsevilta tiloilta, joihin kohdistuu rajoitus siellä esiintyvän sellaisen taudin vuoksi, jolle eläinlaji, josta tuote on johdettu, on altis, tai sellaisesta laitoksesta tai sellaiselta vyöhykkeeltä, josta siirrot tai jonka kanssa käytävä kauppa aiheuttaisivat riskin jäsenvaltioiden eläinten terveystilanteelle tai jäsenvaltioiden alueille, ellei ole kyse tämän asetuksen mukaisesti kaupan käytävistä tuotteista.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetuilla toimenpiteillä on varmistettava, että tuotteet saadaan eläimistä

a) jotka tulevat tilalta, alueelta tai alueen osasta, tai kun kyseessä on vesiviljelytuotteet, viljelylaitoksesta, vyöhykkeeltä tai vyöhykkeen osasta, johon ei kohdistu näihin eläimiin ja tuotteisiin sovellettavia eläinten terveydentilan vuoksi asetettavia rajoituksia ja erityisesti yhteisön lainsäädännön mukaisia taudintorjuntatoimenpiteitä tai neuvoston direktiivissä 91/119/EY [25] lueteltujen vakavien tartuntatautien vuoksi asetettavia rajoituksia;

[25] EYVL L 62, 15.3.1993, s. 69.

b) joita ei ole teurastettu laitoksessa, jossa teurastushetkellä oli eläimiä, joilla on tai joilla epäiltiin olevan jokin sellainen tauti, jota koskevat a alakohdassa tarkoitetut säännöt.

3. Noudattaen 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja taudintorjuntatoimenpiteitä on sallittua saattaa markkinoille sellaisia käsittelemättömiä eläinten sivutuotteita, jotka tulevat alueelta tai alueen osasta, johon kohdistuu eläinten terveydentilan vuoksi asetettavia rajoituksia, mutta jotka eivät ole saastuneita tai joiden ei epäillä olevan saastuneita, edellyttäen että

a) tuotteet on saatu, käsitelty, kuljetettu ja varastoitu erillään tai eri aikana kuin tuotteet, jotka täyttävät kaikki eläinten terveyttä koskevat vaatimukset,

b) tuotteille on tehty riittävä käsittely eläinten terveyttä koskevan ongelman poistamiseksi tämän asetuksen mukaisesti sen jäsenvaltion, jossa eläinten terveysongelma todettiin, tähän tarkoitukseen hyväksymässä laitoksessa,

c) tuotteet on asianmukaisesti tunnistettu,

d) tuotteet ovat liitteessä V ja VI vahvistettujen erityisten edellytysten tai 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen annettujen yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisia.

Ensimmäisessä alakohdassa poikkeavia edellytyksiä voidaan vahvistaa erityisissä tilanteissa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen. Tällaisissa päätöksissä on otettava huomioon kaikki toimenpiteet, jotka koskevat eläimiä tai niillä tehtyjä kokeita ja taudin erityispiirteisiin kyseisellä lajilla ja yksilöitävä kaikki tarvittavat toimenpiteet eläinten terveyden suojelemiseksi yhteisössä.

15 artikla Luokan 3 käsittelylaitosten hyväksyminen

1. Luokan 3 käsittelylaitoksilla on oltava toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntä.

2. Saadakseen hyväksynnän luokan 3 käsittelylaitoksen on

a) täytettävä liitteessä III olevan I ja II luvun ja liitteen V vaatimukset;

b) esikäsiteltävä, käsiteltävä ja varastoitava luokkaan 3 kuuluva aines liitteen V mukaisesti;

c) oltava toimivaltaisten viranomaisten varmentama liitteessä III olevanV luvun mukaisesti;

d) oltava toteuttanut 22 artiklassa säädetyn laitoksen omavalvonnan ja oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa 23artiklan mukaisesti;

e) varmistettava, että käsitellyt tuotteet täyttävät liitteessä V olevan I luvun vaatimukset.

3. Hyväksyntä on peruttava viipymättä, kun hyväksymisen perusteena olevat vaatimukset eivät enää täyty.

16 artikla Lemmikkieläinten ruokia valmistavien laitosten ja teknisten laitosten hyväksyminen

1. Lemmikkieläinten ruokia valmistavilla laitoksilla ja teknisillä laitoksilla on oltava toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntä.

2. Hyväksynnän saadakseen lemmikkieläinten ruokia valmistavan laitoksen tai teknisen laitoksen on

a) sitouduttava liitteessä VI laitoksessa tuotetuille tuotteille vahvistettujen erityisvaatimusten perusteella

i) noudattamaan tässä asetuksessa vahvistettuja erityisiä tuotantoedellytyksiä;

ii) laatimaan ja toteuttamaan käytetyn prosessin kriittisten kohtien valvonta- ja tarkastusmenetelmiä;

iii) tuotteista riippuen ottamaan näytteitä toimivaltaisen viranomaisen hyväksymässä laboratoriossa tehtävää määritystä varten tässä asetuksessa vahvistettujen vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi;

iv) pitämään kirjaa ii ja iii alakohdan mukaisesti saaduista tiedoista toimivaltaista viranomaista varten. Tarkastusten ja kokeiden tulokset on säilytettävä vähintään kahden vuoden ajan;

v) tiedottamaan toimivaltaiselle viranomaiselle, jos iii alakohdassa tarkoitetun laboratoriotutkimuksen tulos tai jokin muu sen hallussa oleva tieto tuo esiin vakavan eläinten terveyteen liittyvän tai kansanterveydellisen vaaran;

vi) lähettämään ainoastaan tuotteita, joiden mukana seuraa kaupallinen asiakirja, jossa tarkennetaan tuotteen laatu, tuotantolaitoksen nimi ja sen eläinlääkinnällinen hyväksyntänumero;

b) oltava toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa sen varmistamiseksi, että laitoksen hoitaja tai johtaja noudattaa tämän asetuksen vaatimuksia.

3. Hyväksyntä on peruttava viipymättä, kun hyväksymisen perusteena olevat vaatimukset eivät enää täyty.

17 artikla Jalostetun eläinvalkuaisen ja muiden rehuaineiden markkinoille saattaminen

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että jalostetut eläinvalkuaiset ja muut rehuaineet saatetaan markkinoille ainoastaan, jos

a) ne on valmistettu 15 artiklan mukaisesti hyväksytyssä ja valvotussa luokan 3 käsittelylaitoksessa;

b) ne on valmistettu yksinomaan 6 1 kohdan artiklan a-j alakohdassa luetellusta, luokkaan 3 kuuluvasta aineksesta;

c) ne on käsitelty, jalostettu, varastoitu ja kuljetettu liitteen V mukaisesti;

d) ne täyttävät liitteessä V vahvistetut vaatimukset.

18 artikla Lemmikkieläinten ruokien, puruluiden ja teknisten tuotteiden markkinoille saattaminen

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että lemmikkieläinten ruuat, puruluut ja tekniset tuotteet saatetaan markkinoille ainoastaan, jos

a) ne täyttävät liitteessä VI vahvistetut erityisvaatimukset;

b) ne tulevat 16 artiklan mukaisesti hyväksytyistä ja valvotuista laitoksista.

19 artikla Suojatoimenpiteet

Direktiivin 90/425/ETY 10 artiklaa sovelletaan tämän asetuksen liitteiden V ja VI soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin.

20 artikla Eloperäiset lannoitteet ja maanparannusaineet

On kiellettyä levittää laitumelle muita eloperäisiä lannoitteita ja maanparannusaineita kuin lantaa.

V LUKU

POIKKEUKSET

21 artikla Poikkeukset

1. Jäsenvaltiot voivat sallia toimivaltaisten viranomaisten valvonnassa

a) eläinten sivutuotteiden käytön diagnostisiin, koulutuksellisiin ja tutkimuksellisiin tarkoituksiin;

b) eläinten sivutuotteiden käytön eläinten täyttämistarkoituksiin 16 artiklan mukaisesti tätä tarkoitusta varten hyväksytyissä teknisissä laitoksissa;

c) liitteessä IX vahvistettujen sääntöjen mukaisesti luokkaan 2 kuuluvan aineksen käytön edellyttäen, että aines on saatu eläimistä, joita ei ole tapettu tai jotka eivät kuolleet ihmisiin tai eläimiin tarttuvan taudin esiintymisen tai tällaisen taudin epäilyn vuoksi, ja 6 artiklan 1 kohdan a-j alakohdassa tarkoitetun, luokkaan 3 kuuluvan aineksen käytön seuraavien eläinten ruokintaan:

i) eläintarhojen eläimet;

ii) sirkuseläimet;

iii) muut matelijat kuin eläintarhojen eläimet tai sirkuseläimet;

iv) turkiseläimet;

v) uhanalaisiin lajeihin kuuluvat luonnonvaraiset eläimet;

vi) minkä tahansa lajien luonnonvaraiset eläimet silloin kun se on tarpeen vaikeassa ravitsemustilanteessa tai dokumentointitarkoituksessa;

vii) hyväksytyt kennelit tai ajokoirat;

viii) kalansyötiksi kasvatetut toukat.

2. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle 1 kohdassa tarkoitettujen poikkeuksien käytöstä ja annettava tiedoksi järjestelyt, jotka ne ovat ottaneet käyttöön varmistaakseen, että tällaisia eläinten sivutuotteita ei käytetä muihin tarkoituksiin.

3. Jokaisen jäsenvaltion on laadittava luettelo käyttäjistä sekä 1 kohdan c alakohdan mukaisesti hyväksytyistä ja rekisteröidyistä keräyskeskuksista omalla alueellaan. Jokaiselle käyttäjälle ja keräyskeskukselle on annettava virallinen numero tarkastustarkoituksia varten ja asianomaisten tuotteiden alkuperän selvittämiseksi.

Toimivaltaisen viranomaisen on valvottava käyttäjiä ja keräyskeskuksia, ja sillä on oltava pääsy kaikkiin tilojen osiin 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi.

Jos tällaisessa tarkastuksessa ilmenee, että kyseiset vaatimukset eivät täyty, toimivaltaisen viranomaisen on ryhdyttävä asianmukaisiin toimiin.

4. Soveltamista koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä tarkastustoimenpiteistä voidaan antaa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

VI LUKU

VÄLIASTEEN LAITOKSISSA JA KÄSITTELYLAITOKSISSA SUORITETTAVA VALVONTA JA TARKASTUKSET

22 artikla Laitoksen omavalvonta

1. Väliasteen laitosten ja käsittelylaitosten hoitajien ja omistajien tai heidän edustajiensa on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet tämän asetuksen vaatimusten noudattamiseksi ja erityisesti

a) tunnistettava laitoksensa kriittiset kohdat ja valvottava niitä;

b) kehitettävä ja otettava käyttöön tällaisten kriittisten kohtien seurantaan ja tarkastamiseen käytettävät menetelmät;

c) otettava käsittelylaitoksissa edustavia näytteitä kustakin käsitellystä erästä tässä asetuksessa tuotteille asetettujen vaatimusten ja yhteisön lainsäädännössä sallittujen fysikaalis-kemiallisten jäämien enimmäismäärien noudattamisen tarkastamiseksi;

d) tallennettava b ja c alakohdassa tarkoitettujen tarkastusten ja testien tulokset ja säilytettävä niitä vähintään kaksi vuotta toimivaltaisia viranomaisia varten;

e) otettava käyttöön järjestelmä, joka mahdollistaa jokaisen toimitetun erän valmistusajan selvittämisen.

2. Jos 1 kohdan c alakohdan mukaisesti otetuista näytteistä tehdyn testin tulos ei ole tämän asetuksen mukainen, käsittelylaitoksen hoitajan on

a) ilmoitettava tästä viipymättä toimivaltaiselle viranomaiselle;

b) selvitettävä syyt siihen, ettei tulos täytä vaatimuksia;

c) varmistettava, ettei saastunutta tai saastuneeksi epäiltyä ainesta siirretä laitoksesta ennen toimivaltaisen viranomaisen välittömässä valvonnassa tapahtuvaa uudelleenkäsittelyä eikä ennen kuin uudet viralliset näytteet on otettu tämän asetuksen säännösten noudattamiseksi.

3. Soveltamista koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä tämän artiklan täytäntöönpanosta voidaan antaa 33 artiklan 2 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen.

23 artikla Viralliset tarkastukset

1. Toimivaltaisen viranomaisen on säännöllisin väliajoin suoritettava tarkastuksia ja valvontaa väliasteen laitoksissa tai käsittelylaitoksissa liitteessä III olevan IV luvun mukaisesti.

2. Tarkastusten ja valvonnan tiheys riippuu laitoksen koosta, valmistettujen tuotteiden tyypistä, riskinarvioinnista ja järjestelmän vaarojen analysointi ja kriittiset kohdat niiden hallitsemiseksi tarjoamista takeista.

3. Jos toimivaltaisen viranomaisen suorittamassa tarkastuksessa ilmenee, että kaikki tämän asetuksen vaatimukset eivät täyty, toimivaltaisen viranomaisen on toteutettava asianmukaisia toimia. Siinä tapauksessa, että tämän artiklan säännöksiä ei mikrobiologisten vaatimusten ja tarkastusten osalta ole noudatettu, valmistajan on

a) toimitettava viipymättä toimivaltaiselle viranomaiselle yksityiskohtaiset tiedot näytteen laadusta sekä erästä, josta näyte on peräisin;

b) käsiteltävä ja uudelleenkäsiteltävä saastunut erä toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa;

c) lisättävä näytteenottoa ja tuotannon tarkkailua;

d) tutkittava valmiista tuotteesta otettuun näytteeseen liittyvät käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden tiedot;

e) suoritettava laitoksessa tarvittava sterilointi ja puhdistus.

4. Soveltamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt tämän artiklan täytäntöönpanosta voidaan antaa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

24 artikla Tarkastusten ja mikrobiologisten analyysien tiheys

1. Soveltamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt 22 ja 23 artiklassa tarkoitettujen tarkastusten suoritustavasta ja tiheydestä annetaan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

2. Mikrobiologisten määritysten vertailumenetelmät annetaan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

25 artikla Luettelo hyväksytyistä laitoksista

Jäsenvaltioiden on laadittava luettelo alueellaan olevista 9-12, 15 ja 16 artiklan mukaisesti hyväksytyistä laitoksista. Jokaiselle laitokselle on annettava virallinen numero, jolla laitos ja sen toiminnan laatu tunnistetaan.

Jäsenvaltion on toimitettava tämä luettelo ja sen päivitykset muille jäsenvaltioille ja komissiolle.

VII LUKU

YHTEISÖN TARKASTUKSET

26 artikla Yhteisön tarkastukset

1. Komissio tekee yhteistyössä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa paikalla tarkastuksia ja auditointeja, jotka koskevat eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden tuotannon, markkinoille saattamisen ja hävittämisen kaikkia tasoja sekä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten organisaatiota ja toimintaa koskevia tarkastuksia ja auditointeja varmistaakseen, että tämän asetuksen säännöksiä, sen nojalla hyväksyttyjä sääntöjä tai suojatoimenpiteitä sovelletaan yhdenmukaisesti.

2. Tämän artiklan täytäntöönpanemista koskevat säännöt annetaan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

VIII LUKU

TIETTYJEN ELÄINTEN SIVUTUOTTEIDEN JA NIISTÄ JOHDETTUJEN TUOTTEIDEN YHTEISÖÖN TUONNISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖKSET

27 artikla Yleiset säännökset

Liitteessä V tarkoitetun rehuaineen ja liitteessä VI tarkoitettujen lemmikkieläinten ruokien, puruluiden ja teknisten tuotteiden tuontiin kolmansista maista sovellettavat säännökset eivät saa olla suotuisampia tai vähemmän suotuisia kuin kyseisten tuotteiden tuotantoon ja kaupan pitämiseen yhteisössä sovellettavat säännökset.

Kuitenkin tiettyjä direktiivin 96/22/EY nojalla kiellettyjä aineita, johdettujen lemmikkieläinten ruokien ja tällaisten ruokien tuotannossa käytettävien raaka-aineiden tuonti kolmansista maista sallitaan erityisedellytyksillä, jotka vahvistetaan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

28 artikla Kiellot

Muiden kuin tämän asetuksen mukaisten eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden tuonti yhteisöön kielletään.

29 artikla Yhteisön sääntöjen noudattaminen

1. Liitteissä V ja VI tarkoitettuja tuotteita saa tuoda yhteisöön ainoastaan, jos ne täyttävät 2-5 kohdassa säädetyt vaatimukset.

2. Jollei liitteissä V ja VI nimenomaisesti toisin säädetä, niissä tarkoitettujen tuotteiden on oltava lähtöisin kolmannesta maasta tai kolmannen maan osasta, joka kuuluu 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen laadittavaan ja ajan tasalla pidettävään luetteloon.

Tämä luettelo voidaan yhdistää muihin luetteloihin, jotka on laadittu kansanterveydellisiin ja eläinten terveyttä koskeviin tarkoituksiin.

Näitä luetteloita laadittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota

a) kolmannen maan lainsäädäntöön;

b) kolmannen maan toimivaltaisen viranomaisen ja tarkastuslaitosten organisaatioon, näiden laitosten toimivaltaan ja niihin kohdistuvaan valvontaan sekä niiden mahdollisuuksiin valvoa tehokkaasti lainsäädännön täytäntöönpanoa;

c) terveysvaatimuksiin, joita sovelletaan yhteisöön tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, valmistukseen, käsittelyyn, varastointiin ja lähettämiseen;

d) takeisiin, jotka kolmas maa voi antaa kyseessä olevien terveysvaatimusten noudattamisen osalta;

e) kolmannesta maasta peräisin olevan tuotteen kaupan pitämisestä ja tehdyistä tuontitarkastuksista saatuun kokemukseen;

f) kolmannessa maassa tehtyjen yhteisön tarkastusten tuloksiin;

g) kolmannen maan karjan, muiden kotieläinten ja luonnonvaraisten eläinten terveystilanteeseen, ottaen huomioon erityisesti eksoottiset eläintaudit ja maan yleinen terveystilanne siltä osin kuin se voi aiheuttaa riskin kansanterveydelle tai eläinten terveydelle yhteisössä;

h) kolmannen maan toimittamien, sen alueella esiintyviä tarttuvia eläintauteja koskevien tietojen säännöllisyyteen ja nopeuteen, erityisesti Maailman eläintautiviraston (OIE) eläintautiluetteloissa A ja B lueteltujen tautien osalta tai, vesiviljeltyjen eläinten osalta, OIE:n vesiviljeltyjen eläinten terveyssäännöstössä lueteltujen ilmoitettavien tautien osalta;

i) tarttuvien eläintautien ehkäisyä ja torjuntaa koskeviin kolmannen maan säännöksiin ja niiden täytäntöönpanoon, mukaan lukien sen muista maista tuontia koskevat säännöt.

3. Liitteessä V tarkoitettujen tuotteiden on oltava lähtöisin laitoksista, jotka sisältyvät yhteisön luetteloon, joka laaditaan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen kolmannen maan komissiolle toimittaman sellaisen tiedonannon perusteella, jossa vakuutetaan laitoksen täyttävän yhteisön vaatimukset ja sen olevan kolmannen maan virallisen tarkastuslaitoksen valvonnassa.

Hyväksyttyä luetteloa muutetaan seuraavasti:

a) komissio ilmoittaa jäsenvaltioille asianomaisen kolmannen maan ehdottamista muutoksista yritysluetteloon viiden päivän kuluessa ehdotettujen muutosten vastaanottamisesta;

b) jäsenvaltioiden on lähetettävä kirjalliset huomautuksensa komissiolle seitsemän työpäivän kuluessa a alakohdassa tarkoitettuun yritysluetteloon ehdotettujen muutosten vastaanottamisesta;

c) jos ainakin yksi jäsenvaltio on toimittanut kirjallisen huomautuksen, komissio antaa siitä tiedon jäsenvaltioille viiden työpäivän kuluessa ja ottaa sen käsittelyyn pysyvän eläinlääkintäkomitean seuraavassa kokouksessa, jotta siitä tehtäisiin päätös 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen;

d) jos jäsenvaltioilta ei saada yhtään huomautusta ii alakohdassa tarkoitetussa määräajassa, jäsenvaltioiden katsotaan hyväksyneen luettelon muutokset. Komissio ilmoittaa tästä jäsenvaltioille viiden työpäivän kuluessa, ja tuonti sallitaan tällaisista laitoksista viiden työpäivän kuluttua siitä, kun jäsenvaltiot ovat vastaanottaneet kyseisen tiedon.

4. Liitteessä VI tarkoitettujen tuotteiden on oltava lähtöisin laitoksista, jotka kolmannen maan toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja rekisteröinyt.

5. Jollei liitteissä V ja VI toisin säädetä, kyseisissä liitteissä tarkoitettujen tavaralähetysten mukana on oltava liitteessä X olevan mallin mukainen terveystodistus, jossa todistetaan, että tuotteet täyttävät kyseisissä liitteissä vahvistetut edellytykset ja että ne ovat lähtöisin nämä edellytykset täyttävistä laitoksista.

30 artikla Vastaavuus

1. Jäljempänä 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen voidaan tehdä päätös tunnustaa, että kolmannen maan, kolmannen maan ryhmän tai kolmannen maan alueen yhteen taikka useampaan liitteissä V ja VI tarkoitettujen tuotteiden luokkaan tuotannossa, valmistuksessa, käsittelyssä, varastoinnissa ja kuljetuksessa soveltamat terveystoimenpiteet ovat takeiltaan yhteisössä sovellettavia vastaavat, jos kolmas maa antaa tästä objektiiviset todisteet.

Päätöksessä esitetään edellytykset eläinten sivutuotteiden tuonnille kyseisestä alueesta, maasta tai maiden ryhmästä.

2. Edellä olevassa 1 kohdassa tarkoitettuihin edellytyksiin kuuluvat

a) sen terveystodistuksen luonne ja sisältö, jonka on seurattava tuotteen mukana;

b) yhteisöön tuontiin sovellettavat erityiset terveysedellytykset;

c) tarvittaessa niistä alueista tai laitoksista, joista tuonti on sallittua, laadittavien luettelojen laatimis- ja muutosmenettelyt.

3. Yksityiskohtaiset säännöt tämän artiklan täytäntöönpanemiseksi annetaan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

31 artikla Yhteisön suorittamat tarkastukset ja auditoinnit

1. Komission asiantuntijat voivat tapauksen mukaan yhdessä jäsenvaltioiden asiantuntijoiden kanssa tehdä tarkastuksia paikalla

a) laatiakseen luettelon kolmansista maista tai niiden osista ja päättääkseen tuontiedellytyksistä;

b) tarkastaakseen seuraavien noudattamisen:

i) kolmansien maiden yhteisön luetteloon kuulumisen edellytykset,

ii) tuontiedellytykset,

iii) edellytykset toimenpiteiden vastaavuuden tunnustamiselle,

iv) yhteisön lainsäädännön mukaisesti laaditut hätätoimenpiteet.

Komissio nimeää näistä tarkastuksista vastuussa olevat jäsenvaltioiden asiantuntijat.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tarkastukset tehdään yhteisön puolesta, ja yhteisö vastaa niistä aiheutuvista kuluista.

3. Komissio voi vahvistaa 1 kohdassa tarkoitettujen tarkastusten suoritustiheyden ja suoritustavan 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

4. Jos 1 kohdassa tarkoitetussa tarkastuksessa todetaan vakava terveyttä koskevien sääntöjen rikkominen, komissio kehottaa viipymättä kolmatta maata toteuttamaan asianmukaiset toimenpiteet tai keskeyttää tuotteiden lähetykset ja ilmoittaa tästä viipymättä jäsenvaltioille.

IX LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

32 artikla Liitteiden muuttaminen ja siirtymäkauden toimenpiteet

Liitteitä voidaan muuttaa ja täydentää ja asianmukaisia siirytmäkauden toimenpiteitä voidaan hyväksyä 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

33 artikla Sääntelymenettely

1. Komissiota avustaa päätöksen 68/361/ETY 1 artiklalla perustettu pysyvä eläinlääkintäkomitea.

2. Viitattaessa tähän kohtaan sovelletaan päätöksen 1999/486/EY 5 artiklassa säädettyä sääntelymenettelyä ja otetaan huomioon mainitun päätöksen 7 ja 8 artikla.

3. Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa säädetty määräaika on viisitoista päivää.

34 artikla Tiedekomiteoiden kuuleminen

Asianmukaisia tiedekomiteoita kuullaan kaikista tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvista seikoista, joilla todennäköisesti on vaikutusta eläinten terveyteen tai kansanterveyteen.

35 artikla Kansallisista säännöksistä ilmoittaminen

Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä asetuksessa tarkoitetuista kysymyksistä antamansa kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

36 artikla Säännöt rahoituksesta

Komissio laatii kertomuksen siitä, miten eläinten sivutuotteiden käsittely ja hävittäminen rahoitetaan jäsenvaltioissa erityisesti luokkaan 1 ja luokkaan 2 kuuluvan aineksen osalta, ja liittää siihen asianmukaiset ehdotukset.

37 artikla Kumoaminen

Kumotaan direktiivi 90/667/ETY sekä päätös 95/348/EY ja päätös 1999/534/EY.

Viittauksia kumottuun direktiiviin 90/667/ETY pidetään viittauksina tähän asetukseen.

38 artikla Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä helmikuuta 2003 [26].

[26] Tämä päivämäärä on ilmoitettu, jotta uusien säännösten täytäntöönpanolle jäisi aikaa 18 kuukautta.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

LIITE I

Määritelmät

Gelatiini: luonnollinen, liukoinen ja hyytelöivä tai ei-hyytelöivä proteiini, jota saadaan eläinten (myös kalojen ja siipikarjan) luista, vuodasta, nahasta ja jänteistä valmistetun kollageenin osittaisella hydrolyysilla.

Hydroloidut proteiinit: kollageenin hydrolyysilla saadut polypeptidien, peptidien ja aminohappojen seokset.

Vuodat ja nahat: kaikki nahkakudos ja nahanalainen kudos.

Parkitus: vuotien kovettaminen käyttämällä kasviparkitusaineita, kromisuoloja tai muita aineita kuten alumiinisuoloja, rautasuoloja, piihapon suoloja, aldehydejä ja kinoneja tai muita synteettisiä kovetteita.

Jalostettu lemmikkieläinten ruoka: muu kuin raaka lemmikkieläinten ruoka, jolle on tehty käsittely sen vakauden varmistamiseksi.

Purkitettu lemmikkieläinten ruoka: lämpökäsitelty lemmikkieläinten ruoka ilmatiiviisti suljetuissa säiliöissä.

Ilmatiiviisti suljettu säiliö: säiliö, joka on suunniteltu ja tarkoitettu suojaamaan pieneliöiden sisäänpääsyltä.

Raaka lemmikkieläinten ruoka: lemmikkieläinten ruoka, jolle ei ole tehty mitään muuta säilyttävää käsittely kuin jäähdytys, jäädytys tai pakastus tai vastaavat käsittelyt säilyvyyden varmistamiseksi.

Kalajauho: merieläimistä, merinisäkkäitä lukuun ottamatta, johdettu jalostettu eläinvalkuainen.

Veri: tuore kokoveri.

Verituotteet: Verestä tai verifraktioista johdetut tuotteet, verijauhoa lukuun ottamatta. Niihin sisältyvät: kuivattu/jäädytetty/nestemäinen plasma, kuivattu kokoveri, kuivatut/jäädytetyt/nestemäiset punasolut tai niiden fraktiot ja sekoitukset.

Verijauho: Verituotteet, jotka on johdettu veren lämpökäsittelystä liitteessä V olevan II luvun mukaisesti ja tarkoitettu eläinten ravinnoksi tai lannoitteiksi.

Tekniseen tai farmaseuttiseen käyttöön tarkoitetut verituotteet: Verituotteet, jotka on tarkoitettu teknisiin tai farmaseuttisiin tarkoituksiin.

In vitro -analyysissä käytetyt tuotteet: pakattu, verivalmistetta sisältävä tuote (muu kuin luovutetut elimet tai veri), joka on valmis käytettäväksi yksin tai yhdistelmän osana reagenssina, reagenssituotteena, kalibrointireagenssina, testipakkauksena tai muuna järjestelmänä ja joka on tarkoitettu käytettäväksi ihmisestä tai eläimistä otettujen näytteiden in vitro -tutkimukseen yksinomaan tai pääasiallisesti fysiologisen tilan, terveydentilan, sairauden tai geneettisen epänormaaliuden analysoimiseksi tai turvallisuuden ja yhteensopivuuden määrittämiseksi reagenssien kanssa.

Laboratorioreagenssit: pakattu, lopullisen käyttäjän kannalta käyttövalmis tuote, joka sisältää verituotteen ja joka on valmistettu laboratoriokäyttöön käytettäväksi yksin tai yhdistelmän osana reagenssina tai reagenssituotteena.

Käsittelemätön villa, karva ja harjakset: lampaanvilla, märehtijöiden karva ja sianharjakset, joita ei ole pesty tehdasmaisesti tai saatu parkitsemisen avulla.

Käsittelemättömät sulat ja höyhenet ja niiden osat: sulat ja höyhenet ja niiden osat, joita ei ole käsitelty höyryllä tai jollakin muulla menetelmällä sen varmistamiseksi, että taudinaiheuttajat eivät välity.

Mehiläistuotteet: hunaja, mehiläisvaha, emoaine, kittivaha ja siitepöly, jota ei ole tarkoitettu elintarvikkeeksi eikä teolliseen käyttöön.

LIITE II

Hygieniavaatimukset eläinten sivutuotteiden keräykselle ja kuljetukselle

1. On toteutettava kaikki mahdolliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että luokkaan 1, luokkaan 2 ja luokkaan 3 kuuluva aines on ja säilyy tunnistettavissa keräyksen ja kuljetuksen aikana.

2. Eläinten sivutuotteet on kerättävä sopiviin säiliöihin tai ajoneuvoihin ja kuljetettava niissä siten, että vuotoja ei tapahdu. Säiliön tai ajoneuvon on oltava asianmukaisesti peitetty. Kylmäkuljetusajoneuvojen on oltava suunniteltu siten, että vaadittu lämpötila voidaan säilyttää koko kuljetuksen ajan.

3. Ajoneuvo, peitteet ja uudelleen käytettävät säiliöt on puhdistettava ja desinfioitava jokaisen käyttökerran jälkeen ja säilytettävä puhtaina.

4. Jos eläinten sivutuotteita ei kuljeteta irtotavarana, niiden alkuperä, nimi, laatu sekä sanat "Eläinten sivutuote - ei ihmisravinnoksi" on merkittävä säiliöön, pakkaukseen tai muuhun pakkausmateriaaliin kiinnitettävään etikettiin vähintään 2 cm korkein kirjaimin.

5. Kuljetuksen aikana

a) käsittelemättömien ja käsiteltyjen eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden mukana on seurattava joko

i) kaupallinen asiakirja, jossa osoitetaan

-päivämäärä, jona aines vietiin pois tiloista,

-aineen kuvaus, tämän asetuksen mukainen luokittelu mukaan luettuna,

-aineksen määrä,

-aineksen lähtöpaikkakunta,

-kuljettajan nimi ja osoite,

-vastaanottajan nimi ja osoite ja rekisterinumero,

-tapauksen mukaan

I) alkuperälaitoksen hyväksyntä- tai rekisterinumero

II) käsittelyn luonne ja käsittelytavat.

Kaupallinen asiakirja on toimitettava kolmena kappaleena (1 alkuperäiskappale ja kaksi jäljennöstä). Alkuperäiskappaleen on oltava lähetyksen mukana sen lopulliseen määräpaikkaan asti, ja vastaanottajan on säilytettävä se itsellään. Tuottajan ja kuljettajan on kummankin säilytettävä itsellään yksi jäljennös;

tai

ii) tai kun tässä asetuksessa erityisesti niin edellytetään, toimivaltaisen viranomaisen myöntämä ja allekirjoittama terveystodistus.

Edellä i alakohdassa tarkoitettu kaupallinen asiakirja ja ii alakohdassa tarkoitettu terveystodistus on säilytettävä vähintään kaksi vuotta toimivaltaisia viranomaisia varten.

Edellä i alakohdassa tarkoitetun kaupallisen asiakirjan tai ii alakohdassa tarkoitetun terveystodistuksen malli voidaan vahvistaa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

6. Toimivaltaisen viranomaisen on toteutettava tarvittavat toimenpiteet käsittelemättömien ja käsiteltyjen eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden siirtojen valvomiseksi tarkastamalla, että vaaditut tiedot ja asiakirjat seuraavat kyseisten tuotteiden mukana koko kuljetuksen ajan määräpaikkaan asti, ja tarvittaessa sinetöimällä kuorma.

LIITE III

Yleiset hygieniavaatimukset eläinten sivutuotteiden käsittelylaitoksille

I LUKU

Yleiset edellytykset eläinten sivutuotteiden käsittelylaitoksille

1. Tilojen ja laitteiden on täytettävä ainakin seuraavat vaatimukset:

a) Käsittelylaitoksen on oltava asianmukaisella tavalla erotettu yleisestä kulkuväylästä ja muista kiinteistöistä, kuten teurastamoista. Eläinten sivutuotteiden käsittelyssä käytetyt tilat eivät saa olla samassa paikassa kuin teurastamo, elleivät ne sijaitse rakennuksen täysin erillään sijaitsevissa osissa. Ulkopuolisia ihmisiä tai eläimiä ei saa päästää laitokseen.

b) Käsittelylaitoksessa täytyy olla toisistaan riittävällä tavalla erotettu "puhdas" ja "likainen" alue. Likaisella alueella on oltava eläinten sivutuotteiden vastaanottoa varten katettu tila, ja sen on oltava helposti puhdistettavissa ja desinfioitavissa. Lattioiden on oltava sellaiset, että ne tekevät nesteiden poisvalumisen helpoksi. Käsittelylaitoksessa on oltava henkilökunnalle tarkoituksenmukaiset käymälät, pukuhuoneet ja pesutilat.

c) Käsittelylaitoksella on oltava riittävä toimintakyky ja lämpimän veden ja höyryn tuotanto eläinten sivutuotteiden käsittelemiseksi.

d) Likaisella alueella on tapauksen mukaan oltava laitteet eläinten sivutuotteiden hienontamista ja käsittely-yksikköön siirtämistä varten.

e) Kaikkien laitteiden, joilla eläinten sivutuotteita käsitellään, on toimittava II luvun vaatimusten mukaisesti. Silloin kun vaaditaan lämpökäsittelyä, laitteissa on oltava seuraavat varusteet

-mittarit lämpötilan mittaamiseksi tosiaikaisesti ja tarvittaessa myös painemittarit kriittisissä kohdissa,

-tallentimet, joihin mittaustuloksia voidaan tallentaa jatkuvasti,

-riittävä turvajärjestelmä, joka estää liian alhaisen käsittelylämpötilan.

f) Tehtaalle tuotavan käsiteltävän aineksen purkaminen, kyseisen tuotteen käsittely ja käsiteltävän tuotteen varastointi on suoritettava selvästi erillään toisistaan, jotta voidaan estää lopputuotteiden uudelleen saastuminen vastaanotettavista, käsittelemättömien eläinten sivutuotteista.

2. Käsittelylaitoksessa on oltava riittävät laitteet niiden säiliöiden tai astioiden, joissa eläinten sivutuotteet vastaanotetaan, ja ajoneuvojen, joissa ne kuljetetaan - laivoja lukuun ottamatta - puhdistusta ja desinfiointia varten.

3. Ajoneuvojen pyörien desinfioimiseksi ajoneuvojen lähtiessä käsittelylaitoksen likaisesta osasta on oltava riittävät välineet.

4. Käsittelylaitoksella on oltava toimivaltaisen viranomaisen vaatimukset täyttävä jäteveden poistojärjestelmä.

5. Käsittelylaitoksella on oltava oma laboratorio tai sen on käytettävä ulkopuolista laboratoriota. Laboratoriossa on oltava tarvittava varustus olennaisten analyysien suorittamiseksi, ja sen on oltava toimivaltaisen viranomaisen hyväksymä.

II LUKU

Yleiset hygieniavaatimukset

1. Eläinten sivutuotteet on esikäsiteltävä mahdollisimman pian niiden saavuttua laitokseen. Ne on varastoitava sopivalla tavalla kunnes ne käsitellään.

2. Eläinten sivutuotteiden kuljetukseen käytettävät säiliöt, vastaanottokalusto ja ajoneuvot on puhdistettava, pestävä ja desinfioitava jokaisen käyttökerran jälkeen. Käsittelemättömän aineksen kuljetuksessa käytetyt säiliöt, vastaanottokalusto ja ajoneuvot on puhdistettava erikseen osoitetulla alueella. Tämä alue on sijoitettava tai suunniteltava siten, että käsiteltyjen tuotteiden saastumisriski estetään.

3. Likaisella puolella työskentelevät henkilöt eivät saa mennä puhtaalle puolelle vaihtamatta työvaatteita ja jalkineita tai desinfioimatta jalkineita. Laitteita ja työvälineitä ei saa viedä likaiselta puolelta puhtaalle puolelle. Henkilöstön siirtymistä varten on laadittava menettelyt, jotta voidaan valvoa henkilöstön siirtymistä alueiden välillä ja määrätä jalkineiden ja renkaiden asianmukaisesta pesusta.

4. Likaiselta puolelta tuleva jätevesi on käsiteltävä siten, ettei siihen jää taudinaiheuttajia.

Komissio vahvistaa käsittelylaitoksista tulevan jäteveden käsittelyä koskevat vaatimukset 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

5. Lintuja, jyrsijöitä, hyönteisiä ja muita tuholaisia on torjuttava järjestelmällisesti. Tätä tarkoitusta varten on käytettävä asiakirjoilla osoitettua tuholaisten torjuntaohjelmaa.

6. Puhdistusmenettelyt on osoitettava asiakirjoilla ja laadittava kaikille osille tiloista. Puhdistusta varten on oltava sopivat välineet ja puhdistusaineet.

7. Hygieniavalvontaan on kuuluttava ympäristön ja laitteiden säännöllinen tarkastus. Tarkastusaikataulut ja -tulokset on osoitettava asiakirjoin.

8. Koneet ja laitteet on pidettävä hyvässä kunnossa, ja mittauslaitteet on kalibroitava säännöllisin väliajoin.

9. Käsiteltyjen eläinten sivutuotteista on huolehdittava ja ne varastoitava siten, ettei niiden saastuminen uudelleen ole mahdollista.

III LUKU

Käsittelymenetelmät

Ensimmäinen menetelmä

Jatkuva prosessi tai panosprosessi

Hienontaminen

1. Jos käsiteltävien eläinten sivutuotteiden partikkelikoko on yli 50 millimetriä, kyseisten tuotteiden kokoa on pienennettävä asianmukaisilla välineillä niin, että hienonnuksen jälkeen partikkelikoko ei ylitä 50 millimetriä. Laitteiden tehokkuus on tarkastettava päivittäin, ja laitteiden kunto on kirjattava. Jos tarkastuksissa havaitaan yli 50 millimetrin suuruisia partikkeleita, prosessi on keskeytettävä ja korjauksia suoritettava ennen prosessin jatkamista.

Aika, lämpötila ja paine

2. Hienonnuksen jälkeen eläimistä saatavat sivutuotteet on kuumennettava keskeytyksettä yli 133 °C:n sisälämpötilaan vähintään 20 minuutin ajaksi vähintään 3 baarin (absoluuttisessa) paineessa, joka on tuotettu kyllästetyllä höyryllä [27]; tätä lämpökäsittelyä voidaan käyttää yksinomaisena prosessina tai prosessia edeltävänä tai sitä seuraavana sterilointivaiheena.

[27] Kyllästetyllä höyryllä tarkoitetaan sitä, että kaikki ilma poistetaan sterilointitilasta ja korvataan höyryllä.

3. Prosessointi voidaan suorittaa panosprosessina tai jatkuvana prosessina.

Toinen menetelmä

Luonnollinen rasva

Hienontaminen

1. Jos käsiteltävien eläinten sivutuotteiden partikkelikoko on yli 150 millimetriä, kyseisten tuotteiden kokoa on pienennettävä asianmukaisilla välineillä niin, että hienonnuksen jälkeen partikkelikoko ei ylitä 150 millimetriä. Laitteiden tehokkuus on tarkastettava päivittäin, ja laitteiden kunto on kirjattava. Jos tarkastuksissa havaitaan yli 150 millimetrin suuruisia partikkeleita, prosessi on keskeytettävä ja korjauksia suoritettava ennen prosessin jatkamista.

Aika, lämpötila ja paine

2. Hienonnuksen jälkeen eläimistä saatavat sivutuotteet on lämmitettävä yli 100 °C:n sisälämpötilaan vähintään 125 minuutin ajaksi, yli 110 °C:n sisälämpötilaan vähintään 120 minuutin ajaksi ja yli 120 °C:n sisälämpötilaan vähintään 50 minuutin ajaksi.

3. Prosessointi on suoritettava panosprosessina.

4. Eläinten sivutuotteet voidaan keittää siten, että aika- ja lämpötilavaatimukset saavutetaan samanaikaisesti.

Kolmas menetelmä

Luonnollinen rasva Jatkuva prosessi tai panosprosessi

Hienontaminen

1. Jos käsiteltävien eläinten sivutuotteiden partikkelikoko on yli 30 millimetriä, kyseisten tuotteiden kokoa on pienennettävä asianmukaisilla välineillä niin, että hienonnuksen jälkeen partikkelikoko ei ylitä 30 millimetriä. Laitteiden tehokkuus on tarkastettava päivittäin, ja laitteiden kunto on kirjattava. Jos tarkastuksissa havaitaan yli 30 millimetrin suuruisia partikkeleita, prosessi on keskeytettävä ja korjauksia suoritettava ennen prosessin jatkamista.

Aika, lämpötila ja paine

2. Hienonnuksen jälkeen eläinten sivutuotteet on lämmitettävä yli 100 °C:n sisälämpötilaan vähintään 95 minuutin ajaksi, yli 110 °C:n sisälämpötilaan vähintään 55 minuutin ajaksi ja yli 120 °C:n sisälämpötilaan vähintään 13 minuutin ajaksi.

3. Prosessointi voidaan suorittaa panosprosessina tai jatkuvana prosessina.

4. Eläinten sivutuotteet voidaan keittää siten, että aika- ja lämpötilavaatimukset saavutetaan samanaikaisesti.

Neljäs menetelmä

Lisätty rasva Jatkuva prosessi tai panosprosessi

Hienontaminen

1. Jos käsiteltävien eläinten sivutuotteiden partikkelikoko on yli 30 millimetriä, kyseisten tuotteiden kokoa on pienennettävä asianmukaisilla välineillä niin, että hienonnuksen jälkeen partikkelikoko ei ylitä 30 millimetriä. Laitteiden tehokkuus on tarkastettava päivittäin, ja laitteiden kunto on kirjattava. Jos tarkastuksissa havaitaan yli 30 millimetrin suuruisia partikkeleita, prosessi on keskeytettävä ja korjauksia suoritettava ennen prosessin jatkamista.

Aika, lämpötila ja paine

2. Hienonnuksen jälkeen eläimistä saatavat sivutuotteet laitetaan astiaan, johon lisätään rasva, ja lämmitetään yli 100 °C:n sisälämpötilaan vähintään 16 minuutin ajaksi, yli 110 °C:n sisälämpötilaan vähintään 13 minuutin ajaksi, yli 120 °C:n sisälämpötilaan vähintään 8 minuutin ajaksi ja yli 130 °C:n sisälämpötilaan vähintään 3 minuutin ajaksi.

3. Prosessointi voidaan suorittaa panosprosessina tai jatkuvana prosessina.

4. Eläinten sivutuotteet voidaan keittää siten, että aika- ja lämpötilavaatimukset saavutetaan samanaikaisesti.

Viides menetelmä

Rasvanpoisto Jatkuva prosessi tai panosprosessi

Hienontaminen

1. Jos käsiteltävien eläinten sivutuotteiden partikkelikoko on yli 20 millimetriä, kyseisten tuotteiden kokoa on pienennettävä asianmukaisilla välineillä niin, että hienonnuksen jälkeen partikkelikoko ei ylitä 20 millimetriä. Laitteiden tehokkuus on tarkastettava päivittäin, ja laitteiden kunto on kirjattava. Jos tarkastuksissa havaitaan yli 20 millimetrin suuruisia partikkeleita, prosessi on keskeytettävä ja korjauksia suoritettava ennen prosessin jatkamista.

Aika, lämpötila ja paine

2. Hienonnuksen jälkeen eläimistä saatavia sivutuotteita on lämmitettävä niin kauan, että ne hyytyvät, minkä jälkeen niitä on puristettava, jotta rasva ja vesi poistuvat valkuaispitoisesta aineksesta. Valkuaispitoinen aines on lämmitettävä tämän jälkeen yli 80 °C:n sisälämpötilaan vähintään 120 minuutin ajaksi ja yli 100 °C:n sisälämpötilaan vähintään 60 minuutin ajaksi.

3. Prosessointi voidaan suorittaa panosprosessina tai jatkuvana prosessina.

4. Eläinten sivutuotteet voidaan keittää siten, että aika- ja lämpötilavaatimukset saavutetaan samanaikaisesti.

Kuudes menetelmä

(Ainoastaan kalaperäiset eläimistä saatavat sivutuotteet) Yhdistetty happamointi- ja lämpökäsittely

1. Eläinten sivutuotteet on hienonnettava .... millimetriin. Tämän jälkeen niihin lisätään muurahaishappoa pH-arvon alentamiseksi.... Seos on varastoitava... tunniksi ennen uutta käsittelyä.

2. Tämän jälkeen seos laitetaan lämpömuuntimeen ja se lämmitetään... °C:n sisälämpötilaan vähintään... minuutin ajaksi. Tuotteen siirtymistä lämpömuuntimen läpi valvotaan mekaanisilla käskyillä, jotka rajoittavat sen siirtymistä niin, että lämpökäsittelyn loputtua tuote on käynyt läpi ajallisesti ja lämpötilan kannalta riittävän prosessin.

3. Lämpökäsittelyn jälkeen tuote erotellaan mekaanisesti nesteeksi, rasvaksi ja rasvan sulatuksessa syntyväksi proteiinijäännökseksi. Jalostetun eläinvalkuaiskonsentraatin saamiseksi nestefaasi pumpataan kahteen höyrylämmitteiseen alipainekammioin varustettuun lämmönsiirtimeen kosteuden poistamiseksi lämpöhöyrynä. Rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös yhdistetään valkuaiskonsentraattiin ennen varastointia.

Seitsemäs menetelmä

Mikä tahansa toimivaltaisen viranomaisen hyväksymä menetelmä, jos toimivaltaiselle viranomaiselle on osoitettu, että lopputuotteesta on otettu päivittäin näytteitä yhden kuukauden ajan seuraavia mikrobiologisia vaatimuksia noudattaen

1. Heti lämpökäsittelyn jälkeen aineksesta otetut näytteet:

-1 gramma tuotetta ei saa sisältää Clostridium perfrigens -bakteeria.

2. Käsittelylaitokseen varastoinnin aikana tai varastosta poiston yhteydessä aineksesta otetut näytteet:

-25 grammassa ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

-enterobakteerit: n=5, c=2, m=10, M=3 X 10 1 grammassa

jossa

n = näytteen muodostavien osanäytteiden määrä;

m = bakteerimäärän raja-arvo; tulosta pidetään hyväksyttävänä, mikäli bakteerimäärä kaikissa osanäytteissä on enintään m;

M = bakteerien enimmäismäärä; tulosta on pidettävä epätyydyttävänä, mikäli bakteerien lukumäärä yhdessä tai useammassa osanäytteessä on vähintään M;

c = sellaisten osanäytteiden lukumäärä, joissa bakteerien lukumäärät voivat olla m:n ja M:n välillä ja näytettä silti pidetään hyväksyttävänä, jos muiden osanäytteiden bakteerimäärät ovat enintään m.

Tiedot kriittisistä kohdista, joita noudattaen jokainen käsittelylaitos täyttää tyydyttävästi mikrobiologiset vaatimukset, on talletettava ja säilytettävä siten, että omistaja, hoitaja tai hänen edustajansa ja toimivaltainen viranomainen voi valvoa kyseisen käsittelylaitoksen toimintaa. Talletettavat ja valvottavat tiedot ovat partikkelikoko, kriittinen lämpötila ja tapauksen mukaan käsittelyn ehdoton kesto, paineprofiili, raaka-aineiden syöttönopeus ja rasvan uudelleenkierrätysnopeus.

Nämä tiedot on annettava komission käyttöön sen pyynnöstä.

IV luku

Tuotannon valvonta

1. Käsittelylaitoksia valvoo toimivaltainen viranomainen, jonka on varmistettava, että tämän asetuksen vaatimukset täytetään, ja jonka on erityisesti

a) tarkastettava

i) yleiset tiloihin, laitteisiin ja henkilöstöön sovellettavat hygieniavaatimukset;

ii) laitoksen 22 artiklan mukaisesti suorittaman omavalvonnan tehokkuus erityisesti tarkastamalla tulokset ja ottamalla näytteitä;

iii) tuotteiden laatu käsittelyn jälkeen; analyysit ja kokeet on suoritettava hyväksytyillä tieteellisillä menetelmillä, erityisesti yhteisön säännöksissä vahvistetuilla menetelmillä, tai jos niitä ei ole, muilla yleisesti hyväksytyillä kansainvälisillä menetelmillä;

iv) varastointi- ja kuljetusolosuhteet;

b) otettava laboratoriokokeita varten tarvittavat näytteet;

c) tehtävä muut tarkastukset, joita se pitää tarpeellisina tämän asetuksen vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi.

2. Toimivaltaisella viranomaisella on oltava kaikkina aikoina vapaa pääsy kaikkiin käsittelylaitoksen osiin sekä mahdollisuus tutustua kirjattuihin tietoihin ja kaupallisiin asiakirjoihin tai terveystodistuksiin tämän asetuksen tiukan noudattamisen varmistamiseksi.

V luku

Varmennusmenettelyt

1. Toimivaltaisen viranomaisen on varmennettava käsittelylaitos seuraavia menettelyjä noudattaen ja otettava huomioon vähintään seuraavat indikaattorit:

a) prosessin kuvaus (prosessin vuokaavio);

b) kriittisten kohtien tunnistaminen, aineksen prosessointinopeus jatkuvassa prosessissa mukaan luettuna;

c) tässä asetuksessa vahvistettujen erityisten käsittelyedellytysten noudattaminen;

d) seuraavien vaatimusten täyttyminen:- partikkelikoko panosprosessissa ja jatkuvassa prosessissa; partikkelikoko määräytyy myllyn tai alasimen reiän mukaan,

-lämpötila, paine, prosessointiaika ja aineksen prosessointinopeus (vain jatkuvassa prosessissa):

I) Panosprosessi:

-lämpötilaa on seurattava jatkuvasti lämpösähköparilla, ja se on rekisteröitävä tosiaikaisesti,

-painetta on seurattava jatkuvasti painemittarilla; paine on rekisteröitävä tosiaikaisesti,

-prosessointiaika on merkittävä aika-lämpötila- ja aika-painekäyriin.

Lämpösähköpari ja painemittari on kalibroitava vähintään kerran vuodessa.

II) Jatkuva prosessi:

-lämpötilaa on seurattava lämpösähköpareilla tai infrapunalämpömittarilla, ja painetta on seurattava koko prosessissa tietyissä kohdissa käytetyillä painemittareilla siten, että koko jatkuvalle prosessille tai sen osalle vahvistetut lämpötilaa ja painetta koskevat edellytykset täyttyvät. Lämpötila ja paine on rekisteröitävä tosiaikaisesti,

-toimivaltaisille viranomaisille on toimitettava tiedot vähimmäisviipymisajasta jatkuvan prosessin koko asianomaisessa osassa, jossa lämpötila ja paine ovat vaadittujen edellytysten mukaiset. Mittaustiedot on kirjattava liukenemattomilla merkintäaineilla (esim. mangaanidioksidilla) tai vastaavalla varmalla menetelmällä. Aineksen prosessointinopeuden tarkka mittaaminen ja ohjaus ovat olennaisia tekijöitä. Prosessointinopeus on mitattava suhteessa johonkin jatkuvasti valvottavaan kriittiseen kohtaan kuten:

-syöttönopeus (ruuvin kierrosta minuutissa), tai

-sähköteho (ampeeria tietyllä jännitteellä), tai

-haihtumis- tai tiivistysnopeus, tai

-pumpunmännän lyönnit (aikayksikköä kohti).

Kaikki mittaus- ja valvontalaitteet on kalibroitava vähintään kerran vuodessa.

Varmennusmenettely on toistettava määräajoin tai silloin, kun toimivaltainen viranomainen pitää sitä tarpeellisena, tai ainakin aina kun prosessiin tehdään merkittäviä muutoksia (esim. muutetaan koneita tai vaihdetaan raaka-ainetta).

Komissio vahvistaa testausmenetelmään perustuvat varmennusmenettelyt 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

LIITE IV

BIOKAASULAITOKSEEN, KOMPOSTOINTILAITOKSEEN TAI ÖLJYKEMIAN LAITOKSEEN TARKOITETTUJEN ELÄINTEN SIVUTUOTTEIDEN KÄSITTELYÄ JA HÄVITTÄMISTÄ KOSKEVAT HYGIENIAVAATIMUKSET

I luku

Luokkaan 1 ja luokkaan 2 kuuluvan aineksen käsittelyä koskevat erityisedellytykset

Luokan 1 ja luokan 2 käsittelylaitosten hyväksymistä koskevat vaatimukset

Liitteessä III vahvistettujen yleisten vaatimusten lisäksi:

1. Luokkaan 1 kuuluvan aineksen käsittelyssä käytettävät tilat eivät saa olla samassa paikassa kuin luokkaan 2 kuuluvan aineksen käsittelyssä käytettävät tilat, elleivät ne sijaitse rakennuksen täysin erillään sijaitsevissa osissa.

2. Edellä 1 kohdasta poiketen jäsenvaltiot voivat sallia, että luokan 2 käsittelylaitoksen tiloja

i) käytetään väliaikaisesti luokkaan 1 kuuluvan aineksen käsittelyssä, jos laajalle levinnyt eläinkulkutauti johtaa kapasiteetin puutteeseen luokan 1 käsittelylaitoksessa, tai

ii) käytetään pysyvästi luokkaan 1 kuuluvan aineksen käsittelyssä, jos lisäkapasiteettia, jota tarvitaan laitoksen hyväksymiseksi erityistarkoituksiin, ei ole

ainoastaan seuraavilla edellytyksillä:

-laitoksen on oltava pysyvässä virallisessa valvonnassa,

-luokkaan 1 kuuluvan aineksen purkamisen, käsittelyn, varastoinnin tai muun käsittelyn on tapahduttava virallisessa valvonnassa,

-luokkaan 1 kuuluva aines on säilytettävä täysin erillisessä huoneessa tai täysin erillisellä vastaanottoalueella,

-luokkaan 1 kuuluva aines on käsiteltävä erillisissä huoneissa erillisillä välineillä ja laitteilla, paitsi jos

i) käsittely tapahdu täysin suljetussa koneessa tai laitteessa, jota käytetään yksinomaan tähän tarkoitukseen; tai

ii) luokkaan 1 kuuluvan aineksen käsittelyn jälkeen käsitellään välittömästi erä luokkaan 2 kuuluvaa ainesta, tämä erä luokitellaan luokkaan 1 kuuluvaksi ainekseksi,

-käsitelty luokkaan 1 kuuluva aines on säilytettävä erillisessä huoneessa tai erillisissä, asianmukaisesti merkityissä tankeissa. Huone tai erilliset tankit on lukittava toimivaltaisen viranomaisen sinetillä, jos viranomainen ei ole paikalla,

-luokan 2 käsittelylaitos, jossa on väliaikaisesti tai pysyvästi käsitelty luokkaan 1 kuuluvaa ainesta, on puhdistettava perusteellisesti ja desinfioitava toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tavalla ennen kuin siinä käsitellään korkeampaan terveysluokkaan kuuluvaa ainesta.

Käsittelyvaatimukset

3. Luokkaan 2 kuuluvasta aineksesta johdetut ja öljykemian laitokseen tarkoitetut eläinten sivutuotteet, renderoituja rasvoja lukuun ottamatta, on käsiteltävä

-ensimmäisellä käsittelymenetelmällä, jos kyseessä on muu sellainen luokkaan 2 kuuluva aines kuin lanta tai nisäkkäiden ruuansulatuskanavan sisältö, joka on tarkoitettu biokaasu- tai kompostointilaitokseen taikka käytettäväksi eloperäisenä lannoitteena tai maanparannusaineena, tai jos kyseessä on luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines, joka on tarkoitettu kaatopaikalle,

-millä tahansa liitteessä III olevassa III luvussa luetellulla käsittelymenetelmällä, jos kyseessä on luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines, joka on tarkoitettu poltettavaksi tuhkaksi tai rinnakkaispoltettavaksi.

Käsiteltyjen tuotteiden laatua koskevat vaatimukset

4. Käsittelyn jälkeen tuotteet on värjättävä pysyvästi tai merkittävä toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä järjestelmällä. Komissio vahvistaa edellisessä kohdassa tarkoitettua järjestelmää koskevat yksityiskohtaiset säännöt 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

5. Käsitellyistä eläinten sivutuotteista, jotka on tarkoitettu biokaasulaitokseen, kompostointilaitokseen tai kaatopaikalle taikka käytettäviksi eloperäisenä lannoitteena tai maanparannusaineena, heti lämpökäsittelyn jälkeen otetut näytteet eivät saa sisältää tautia-aiheuttavien lämmönkestävien bakteerien itiöitä (1 gramma tuotetta ei saa sisältää Clostridium perfrigens -bakteeria).

II luku

Biokaasu- ja kompostointilaitoksia koskevat erityisvaatimukset

A Eläimistä saatavia sivutuotteita käsittelevien biokaasu- ja kompostointilaitosten hyväksymisedellytykset

1. Biokaasulaitoksissa on oltava

a) pastörointi/hygieniayksikkö, jota ei voida ohittaa ja jossa käsitelty luokkaan 2 kuuluva aines tai käsittelemätön luokkaan 3 kuuluva aines lämpökäsitellään ennen biokaasureaktoriin siirtämistä. Tässä yksikössä on oltava

-laitteet lämpötilan valvomiseksi tosiaikaisesti,

-tallentimet, joihin mittaustuloksia voidaan tallentaa jatkuvasti,

-riittävä turvajärjestelmä, joka estää liian alhaisen käsittelylämpötilan;

b) riittävät välineet ajoneuvojen ja säiliöiden puhdistamiseksi ja desinfioimiseksi niiden lähtiessä biokaasulaitoksesta.

2. Kompostointilaitoksissa on oltava

a) suljettu kompostointireaktori, jossa on oltava

-laitteet lämpötilan valvomiseksi tosiaikaisesti,

-tallentimet, joihin mittaustuloksia voidaan tallentaa jatkuvasti,

-riittävä turvajärjestelmä, joka estää liian alhaisen käsittelylämpötilan;

b) riittävät välineet käsittelemättömiä eläimistä saatavia sivutuotteita kuljettavien ajoneuvojen ja säiliöiden puhdistamiseksi ja desinfioimiseksi.

3. Biokaasu- ja kompostointilaitoksessa on oltava oma laboratorio tai laitoksen on käytettävä sellaisen laboratorion palveluita, joissa on välineet tarvittavien analyysien tekemiseksi.

B Erityiset hygieniavaatimukset

1. Ainoastaan luokkaan 2 kuuluvaa ainesta, joka on käsitelty ensimmäisellä käsittelymenetelmällä luokan 2 käsittelylaitoksessa, ja luokkaan 3 kuuluvaa ainesta voidaan muuntaa biokaasu- tai kompostointilaitoksessa.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut eläinten sivutuotteet on muunnettava mahdollisimman nopeasti niiden saavuttua laitokseen. Ne on säilytettävä sopivalla tavalla kunnes ne käsitellään.

3. Eläinten sivutuotteiden kuljetukseen käytettävät säiliöt, vastaanottokalusto ja ajoneuvot on puhdistettava, pestävä ja desinfioitava jokaisen käyttökerran jälkeen. Käsittelemättömän aineksen kuljetuksessa käytetyt säiliöt, vastaanottokalusto ja ajoneuvot on puhdistettava erikseen osoitetulla alueella. Tämä alue on sijoitettava tai suunniteltava siten, että riski käsiteltyjen tuotteiden saastumisesta estetään.

4. Lintuja, jyrsijöitä, hyönteisiä ja muita tuholaisia on torjuttava järjestelmällisesti. Tätä tarkoitusta varten on käytettävä asiakirjoilla osoitettua tuholaisten torjuntaohjelmaa.

5. Puhdistusmenettelyt on osoitettava asiakirjoilla ja laadittava kaikille osille tiloista. Puhdistusta varten on oltava sopivat välineet ja puhdistusaineet.

6. Hygieniavalvontaan on kuuluttava ympäristön ja laitteiden säännöllinen tarkastus. Tarkastusaikataulut ja -tulokset on osoitettava asiakirjoin.

7. Koneet ja laitteet on pidettävä hyvässä kunnossa, ja mittauslaitteet on kalibroitava säännöllisin väliajoin.

8. Mädätysjätteet on käsiteltävä ja varastoiva laitoksessa siten, ettei uudelleensaastuminen ole mahdollista.

C. Lämpökäsittelyä koskevat vaatimukset

1. Raaka-aineena biokaasulaitoksessa käytettävien eläinten sivutuotteiden on täytettävä seuraavat vähimmäisvaatimukset:

a) enimmäispartikkelikoko ennen pastörointiyksikköön siirtymistä: 12 mm

b) kaikkien ainesten vähimmäislämpötila pastörointiyksikössä: 70 °C

c) vähimmäisaika keskeytyksettä pastörointiyksikössä: 60 minuuttia

2. Raaka-aineena kompostointilaitoksessa käytettävien eläinten sivutuotteiden on täytettävä seuraavat vähimmäisvaatimukset:

a) enimmäispartikkelikoko ennen kompostointireaktoriin siirtymistä: 12 mm

b) kaikkien ainesten vähimmäislämpötila reaktorissa: 70 °C

c) vähimmäisaika reaktorissa 70 °C:ssa (kaikki aines): 60 minuuttia

D. Mädätysjätteitä ja kompostia koskevat vaatimukset

Biokaasu- tai kompostointilaitokseen varastoinnin aikana tai varastosta oton yhteydessä mädätysjätteistä tai kompostista otettujen näytteiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

25 grammassa ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

enterobakteerit: n=5, c=2, m=10, M=3 X 10 1grammassa

jossa

n = näytteen muodostavien osanäytteiden määrä;

m = bakteerimäärän raja-arvo; tulosta pidetään hyväksyttävänä, mikäli bakteerimäärä kaikissa osanäytteissä on enintään m;

M = bakteerien enimmäismäärä; tulosta on pidettävä epätyydyttävänä, mikäli bakteerien lukumäärä yhdessä tai useammassa osanäytteessä on vähintään M;

c = sellaisten osanäytteiden lukumäärä, joissa bakteerien lukumäärät voivat olla m:n ja M:n välillä ja näytettä silti pidetään hyväksyttävänä, mikäli muiden osanäytteiden bakteerimäärät ovat enintään m.

III luku

Märehtijöistä saatujen renderoitujen rasvojen lisäkäsittelyä koskevat käsittelyvaatimukset

1. Transesteröinti tai hydrolyysi vähintään 200 °C:n lämpötilassa ja vastaavassa soveliaassa paineessa 20 minuutin ajan (glyseroli, rasvahapot ja esterit);

2. saippuoiminen 12 M NaOH:lla (glyserolin ja saippuan valmistus)

-panosprosessina: 95 °C:n lämpötilassa kolmen tunnin ajan,

tai

-jatkuvana prosessina: 140 °C, 2 baaria (2 000 hPa) kahdeksan minuutin ajan tai vastaavissa olosuhteissa

LIITE V

JALOSTETUN ELÄINVALKUAISEN JA MUIDEN REHUAINEIDEN MARKKINOILLE SAATTAMISTA JA TUONTIA KOSKEVAT ERITYISEDELLYTYKSET

I LUKU

Yleiset vaatimukset

Käsittelylaitosten hyväksymistä koskevat vaatimukset

Liitteessä III vahvistettujen yleisten vaatimusten lisäksi:

1. Luokkaan 3 kuuluvan aineksen käsittelyssä käytettävät tilat eivät saa olla samassa paikassa kuin luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen käsittelyssä käytettävät tilat, elleivät ne sijaitse rakennuksen täysin erillään sijaitsevissa osissa.

2. Edellä 1 kohdasta poiketen jäsenvaltiot voivat sallia, että luokan 3 käsittelylaitoksen tiloja

i) käytetään väliaikaisesti luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen käsittelyssä, jos laajalle levinnyt eläinkulkutauti johtaa kapasiteetin puutteeseen luokan 1 tai 2 käsittelylaitoksessa, tai

ii) käytetään pysyvästi luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen käsittelyssä, jos lisäkapasiteettia, jota tarvitaan laitoksen hyväksymiseksi erityistarkoituksiin, ei ole

ainoastaan seuraavilla edellytyksillä:

-laitoksen on oltava pysyvässä virallisessa valvonnassa,

-luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen purkamisen, käsittelyn, varastoinnin tai muun käsittelyn on tapahduttava virallisessa valvonnassa,

-luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines on säilytettävä täysin erillisessä huoneessa tai täysin erillisellä vastaanottoalueella,

-luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines on käsiteltävä erillisissä huoneissa erillisiä koneita ja laitteita käyttäen, jollei käsittely tapahdu täysin suljetussa koneessa tai laitteessa, jota käytetään yksinomaan tähän tarkoitukseen,

-käsitelty luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines on varastoitava erilliseen huoneeseen tai erillisiin tankkeihin, jotka on merkitty asianmukaisesti, eikä se saa joutua eläinten ravinnoksi. Huone tai erilliset tankit on lukittava toimivaltaisen viranomaisen sinetillä, jos viranomainen ei ole paikalla,

-luokan 3 käsittelylaitos, jossa on väliaikaisesti tai pysyvästi käsitelty luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvaa ainesta, on puhdistettava perusteellisesti ja desinfioitava toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tavalla ennen kuin siinä käsitellään korkeampaan terveysluokkaan kuuluvaa ainesta.

3. Luokan 3 käsittelylaitoksissa on oltava

a) laite vieraan aineksen tunnistamiseksi (pakkausaine, metallinpalat jne.) käsittelemättömissä eläinten sivutuotteissa;

b) tarkastusyksikön yksinomaiseen käyttöön varattu riittävästi varusteltu lukittava huone, jos esikäsiteltävien tuotteiden määrä edellyttää toimivaltaisen viranomaisen suorittamaa toistuvaa tai jatkuvaa tarkastusta.

Käsittelylaitosten erityiset hygieniavaatimukset

Raaka-aineen vastaanotto

4. Jalostetun eläinvalkuaisen ja muiden rehuaineiden tuotannossa voidaan käyttää ainoastaan 6 artiklan a-l alakohdassa lueteltua luokkaan 3 kuuluvaa ainesta.

5. Eläinten sivutuotteet on tarkastettava ennen käsittelyä vieraan aineksen havaitsemiseksi. Tarvittaessa tällainen aines on poistettava.

Lämpökäsittelyä koskevat vaatimukset

6. Kriittiset kohdat, joiden perusteella käsittelyn aikana käytettyjen lämpökäsittelyjen laajuus määräytyy, on tunnistettava kaikkien liitteessä III olevassa III luvussa täsmennettyjen käsittelymenetelmien osalta. Kriittisiin kohtiin voivat sisältyä

-raaka-aineen partikkelikoko,

-lämpökäsittelyprosessissa saavutettu lämpötila,

-raaka-aineeseen sovellettu paine,

-lämpökäsittelyprosessin kesto tai syöttönopeus jatkuvaan järjestelmään,

-vähimmäisprosessointiarvot, jotka on täsmennettävä jokaiselle kriittiselle kohdalle.

7. Kirjanpidolla on osoitettava, että jokaisen kriittisen kohdan vähimmäis- prosessointiarvoja noudatetaan.

8. Asianmukaisesti kalibroituja lämpötilamittareita/lämpötilan kirjaamislaitteita on käytettävä prosessointiedellytysten seuraamiseksi jatkuvasti. Kirjanpidolla on osoitettava lämpötilamittareiden/lämpötilan kirjaamislaiteiden kalibrointipäivät.

9. Aines, joka ei ole käynyt läpi täsmennettyä lämpökäsittelyä (eli prosessin alussa ulos päässyt aines tai keitinvuoto), on kierrätettävä uudelleen lämpökäsittelyjärjestelmän läpi tai kerättävä ja prosessoitava uudelleen.

Käsiteltyjen tuotteiden laatua koskevat vaatimukset

10. Käsittelylaitokseen varastoinnin aikana tai varastosta oton yhteydessä lopputuotteista otettujen näytteiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

25 grammassa ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

enterobakteerit: n=5, c=2, m=10, M=3 X 10 1grammassa

jossa

n = näytteen muodostavien osanäytteiden määrä;

m = bakteerimäärän raja-arvo; tulosta pidetään hyväksyttävänä, mikäli bakteerimäärä kaikissa osanäytteissä on enintään m;

M = bakteerien enimmäismäärä; tulosta on pidettävä epätyydyttävänä, mikäli bakteerien lukumäärä yhdessä tai useammassa osanäytteessä on vähintään M;

c = sellaisten osanäytteiden lukumäärä, joissa bakteerien lukumäärät voivat olla m:n ja M:n välillä ja näytettä silti pidetään hyväksyttävänä, mikäli muiden osanäytteiden bakteerimäärät ovat enintään m.

II LUKU

Jalostettua eläinvalkuaista koskevat erityisedellytykset

Luvussa I vahvistettujen edellytysten lisäksi sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

Käsittelyvaatimukset

1. Nisäkkäistä peräisin oleva jalostettu eläinvalkuainen, verijauhoa lukuun ottamatta, on käsiteltävä ensimmäisellä käsittelymenetelmällä.

2. Verijauho ja muista kuin nisäkkäistä peräisin oleva jalostettu eläinvalkuainen, kalajauhoa lukuun ottamatta, on käsiteltävä jollakin liitteessä III olevassa III luvussa luetellulla käsittelymenetelmällä.

3. Kalajauho on käsiteltävä

i) jollakin liitteessä III olevassa III luvussa luetellulla käsittelymenetelmällä; tai

ii) menetelmällä ja parametreillä, joilla varmistetaan, että käsitelty tuote vastaa tämän liitteen I luvun 10 kohdassa vahvistettuja mikrobiologisia vaatimuksia.

Jalostettujen eläinvalkuaisten varastointi ja lähettäminen

4. Jalostettu eläinvalkuainen on pakattava ja varastoitava uusiin tai steriloituihin pusseihin, tai se on varastoitava asianmukaisesti rakennettuihin irtotavaralaareihin.

5. Asianmukaisia toimenpiteitä on toteutettava kondensaation vähentämiseksi mahdollisimman pieneksi laareissa, kuljettimissa ja nostolaitteissa.

6. Kuljettimissa, nostolaitteissa ja laareissa olevat tuotteet on suojattava saastumiselta.

7. Jalostettujen eläinvalkuaisten käsittelylaitteet on säilytettävä puhtaina ja kuivina, ja niissä on oltava riittävästi tarkastuspisteitä, jotta laitteiden puhtaus voidaan tarkastaa. Kaikki varastotilat on tyhjennettävä ja puhdistettava säännöllisesti tuotantovaatimusten mukaisesti.

8. Jalostettu eläinvalkuainen on säilytettävä kuivana. Vuodot ja kondensaatio varastoalueella on estettävä.

9. Jalostettu eläinvalkuainen on lähetettävä sinetöidyissä uusissa pusseissa tai katetuissa säiliöissä tai ajoneuvoissa.

10. Kaikki ajoneuvot on tarkastettava, ja niiden on oltava puhtaita ja kuivia ennen lastausta.

Jalostetun eläinvalkuaisen tuonti

11. Jäsenvaltioiden on sallittava jalostetun eläinvalkuaisen tuonti ainoastaan jos

-se tulee liitteessä XI olevan II osan, tai kalajauhon osalta liitteessä XI olevan III osan, luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-se tulee käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-se on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-sen mukana on liitteessä X olevassa 1 luvussa vahvistettu terveystodistus.

12. Jotta yhteisöön tuodut jalostetun eläinvalkuaisen lähetykset voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen yhteisön alueella, toimivaltaisten viranomaisten on otettava lähetyksistä näytteitä rajatarkastusasemalla ottamalla näytteet

i) jokaisesta irtotavarana tuodusta tavaralähetyksestä;

ii) pistokokein tavaralähetyksistä, jotka on pakattu alkuperävalmistuslaitoksessa.

13. Jäsenvaltiot voivat ottaa pistokokein näytteitä kolmannesta maasta peräisin olevista irtotavaralähetyksistä, jos viimeiset kuusi peräkkäistä koetta ovat osoittautuneet negatiivisiksi. Jos yhden tällaisen tarkastuksen tulos osoittautuu positiiviseksi, alkuperävaltion toimivaltaiselle viranomaiselle on ilmoitettava, jotta se voi toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Nämä toimenpiteet on saatettava toimivaltaisen viranomaisen tietoon tuontitarkastuksia varten. Jos samasta lähteestä saadaan uusi positiivinen tulos, lisätestejä on tehtävä kaikille samasta lähteestä tuleville lähetyksille siihen saakka, kunnes ensimmäisessä virkkeessä vahvistetut vaatimukset täyttyvät uudelleen.

14. Jäsenvaltioiden on pidettävä kirjaa näytteenoton tuloksista kaikkien sellaisten lähetysten osalta, joista on otettu näytteitä.

15. Jos lähetys osoittautuu positiiviseksi salmonellan osalta se on joko

a) jälleenvietävä yhteisöstä,

b) käsiteltävä uudelleen tämän asetuksen nojalla hyväksytyssä käsittelylaitoksessa tai puhdistettava saasteista yhteisön lainsäädännössä sallituilla käsittelyillä. Lähetystä ei saa vapauttaa ennen kuin se on käsitelty, toimivaltainen viranomainen on sen testannut salmonellan havaitsemiseksi tämän liitteen I luvun 10 kohdan mukaisesti ja testistä on saatu negatiivinen tulos.

III LUKU

Verituotteita koskevat erityisedellytykset

Luvussa I vahvistettujen edellytysten lisäksi sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

1. Verituotteiden valmistukseen saa käyttää ainoastaan 6 artiklan a-b alakohdassa tarkoitettua verta.

2. Verituotteet on käsiteltävä

i) jollakin liitteessä III olevassa III luvussa luetellulla käsittelymenetelmällä; tai

ii) menetelmällä ja parametreillä, joilla varmistetaan, että käsitelty tuote vastaa tämän liitteen I luvun 10 kohdassa vahvistettuja mikrobiologisia vaatimuksia.

Käsiteltyjen verituotteiden tuonti

3. Jäsenvaltioiden on sallittava verituotteiden tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä X olevassa V osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-ne tulevat käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-ne on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-niiden mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

IV LUKU

Renderoitua rasvaa ja kalaöljyä koskevat erityisedellytykset

Luvussa I vahvistettujen edellytysten lisäksi sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

1. Märehtijöistä johdettu renderoitu rasva on puhdistettava siten, että kaikkien jäljelle jäävien liukenemattomien epäpuhtauksien kokonaismäärä ei ole yli 0,15 painoprosenttia.

Renderoidun rasvan tuonti

2. Jäsenvaltioiden on sallittava renderoidun rasvan tuonti yhteisöön ainoastaan, jos

-se tulee liitteessä XI olevassa IV osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-se tulee käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-se on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti, ja

a) jos rasva on kokonaan tai osittain johdettu siasta saadusta raaka-aineesta, se on peräisin sellaisesta maasta tai maan osasta, jossa ei ole edellisten 24 kuukauden aikana todettu suu- ja sorkkatautia ja edellisten kahdentoista kuukauden aikana todettu klassista sikaruttoa tai afrikkalaista sikaruttoa;

b) jos rasva on kokonaan tai osittain johdettu siipikarjasta saadusta raaka-aineesta, se on peräisin sellaisesta maasta tai maan osasta, jossa ei ole edellisten kuuden kuukauden aikana todettu Newcastlen tautia;

c) jos rasva on kokonaan tai osittain johdettu märehtijöistä saadusta raaka-aineesta, se on peräisin sellaisesta maasta tai maan osasta, jossa ei ole edellisten 24 kuukauden aikana todettu suu- ja sorkkatautia ja edellisten kahdentoista kuukauden aikana todettu karjaruttoa;

tai

d) jos jotakin edellä mainittua tautia on esiintynyt asianomaisena edellä mainittuna ajanjaksona, rasvalle on tehty yksi seuraavista lämpökäsittelyprosesseista:

i) vähintään 70 °C vähintään 30 minuuttia, tai

ii) vähintään 90 °C vähintään 15 minuuttia,

ja yksityiskohdat kriittisistä kohdista talletetaan ja säilytetään siten, että omistaja, hoitaja tai hänen edustajansa sekä tarvittaessa toimivaltainen viranomainen voivat valvoa laitoksen toimintaa. Tietoihin on sisällyttävä partikkelikoko, kriittinen lämpötila ja tapauksen mukaan käsittelyn ehdoton kesto, paineprofiili, raaka-aineiden syöttönopeus ja rasvan uudelleenkierrätysnopeus;

-niiden mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

Kalaöljyn tuonti

3. Jäsenvaltioiden on sallittava kalaöljyn tuonti yhteisöön ainoastaan, jos

-se tulee liitteessä XI olevassa III osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-se tulee käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-se on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-sen mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

4. Jos renderoitua rasvaa tai kalaöljyä pakataan, tuotteet on pakattava uusiin tai puhdistettuihin säiliöihin ja on ryhdyttävä kaikkiin varotoimenpiteisiin uudelleensaastumisen ehkäisemiseksi. Kuljetettaessa tuotetta irtotavarana putket, pumput, irtotavaratankit ja muut irtotavarasäiliöt ja säiliövaunut, joita käytetään kuljetettaessa tuotantolaitoksen tuotteita joko suoraan laivaan, rannalla oleviin tankkeihin tai suoraan laitoksiin, on tarkastettu ja todettu puhtaiksi ennen käyttöä.

V LUKU

Maitoa, maitopohjaisia tuotteita ja ternimaitoa koskevat erityisedellytykset

Luvussa I vahvistettujen edellytysten lisäksi sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

1. Raakamaito ja ternimaito on tuotettava edellytyksin, jotka antavat riittävät takeet eläinten terveyden osalta. Nämä edellytykset on laadittava 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

2. Maito tai esikäsitellyt tai käsitellyt maitotuotteet on lämpökäsiteltävä vähintään 72 °C:ssa vähintään 15 sekuntia tai jollakin vastaavalla lämpötila- ja aikayhdistelmällä, jonka lämpövaikutus on vähintään vastaava ja joka johtaa negatiiviseen reaktioon fosfataasikokeessa, sekä lisäksi:

i) kun kyseessä on maitojauhe tai maitopohjainen jauhe, se on kuivattu,

ii) kun kyseessä on hapatettu maitopohjainen tuote, sen pH-arvo on laskettu alle 6,0:n ja pidetty tällä tasolla vähintään tunnin ajan.

3. Edellä 2 kohdassa vahvistettujen vaatimusten lisäksi maitojauheen ja maitopohjaisten jauheiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

i) kuivauksen jälkeen on ryhdytty kaikkiin varotoimenpiteisiin tuotteiden saastumisen estämiseksi,

ii) lopputuote on pakattava uusiin säiliöihin.

4. Kun tuote kuljetetaan irtotavarana, kulkuneuvo tai säiliö on ennen maidon, maitotuotteiden ja ternimaidon lastaamista määräpaikkaan kuljetusta varten desinfioitava toimivaltaisten viranomaisten hyväksymällä aineella.

Maidon ja maitopohjaisten tuotteiden tuonti

5. Jäsenvaltioiden on sallittava maidon ja maitopohjaisten tuotteiden tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä XI olevassa I osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta ja

a) maidon ja maitopohjaisten tuotteiden tuonti päätöksen 95/340/EY liitteessä olevassa B sarakkeessa luetelluista kolmansista maista tai kolmansien maiden osista, jos maidolle ja maitopohjaisille tuotteille on tehty pastörointi siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, ja jos tuotteiden mukana on jäljennös liitteessä X olevan 2 luvun A kohdassa olevasta terveystodistuksesta;

b) maitopohjaisten tuotteiden, joiden pH-arvo on laskettu alle 6:een, tuonti päätöksen 95/340/EY liitteessä olevassa C sarakkeessa luetelluista kolmansista maista tai kolmansien maiden osista, jos tuotteille on ensin tehty pastörointi siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, ja jos tuotteiden mukana on jäljennös liitteessä X olevan 2 luvun B kohdassa olevasta terveystodistuksesta;

c) maidon ja maitopohjaisten tuotteiden tuonti päätöksen 95/340/EY liitteessä olevassa C sarakkeessa luetelluista kolmansista maista tai kolmansien maiden osista, jos maidolle ja maitopohjaisille tuotteille on tehty sterilointi tai kaksinkertainen lämpökäsittely siten, että jokainen käsittely antaa yksistään negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, ja jos tuotteiden mukana on jäljennös liitteessä X olevan 2 luvun C kohdassa olevasta terveystodistuksesta;

-ne tulevat käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

6. Sellaisista kolmansista maista tai kolmansien maiden osista, jotka on lueteltu päätöksen 95/304/EY liitteessä olevassa C sarakkeessa ja joissa on viimeisen 12 kuukauden aikana ollut suu- ja sorkkatautia tai jossa on viimeisen 12 kuukauden aikana rokotettu suu- ja sorkkatautia vastaan, tuoduille maidolle ja maitopohjaisille tuotteille on oltava tehty ennen yhteisön alueelle saapumista

joko

i) sterilointi siten, että Fo-arvo on vähintään 3; tai

ii) alustava lämpökäsittely, jonka lämpövaikutus on vähintään sama kuin pastöroinnilla, jonka aikana lämpötila saatetaan vähintään 72 °C:seen vähintään 15 sekunnin ajaksi ja joka jälkeen se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, jonka jälkeen tehdään

-toinen lämpökäsittely, jonka lämpövaikutus on vähintään sama kuin alustavalla lämpökäsittelyllä saadun lämpövaikutuksen siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, jonka jälkeen kuivatulle maidolle tai kuivatulle maitopohjaiselle tuotteelle tehdään kuivauskäsittely, tai

-happamointikäsittely, jolloin pH-arvo lasketaan alle 6:een ja pidetään tällä tasolla vähintään tunnin ajan.

7. Jos havaitaan riski eksoottisen taudin kulkeutumisesta tai jokin muu eläinten terveyttä uhkaava riski, eläinten terveyden suojeluun liittyviä lisäedellytyksiä voidaan vahvistaa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

VI LUKU

Gelatiinia ja hydroloituja proteiineja koskevat erityisedellytykset

Luvussa I vahvistettujen edellytysten lisäksi sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

A Gelatiini

1. Gelatiinin valmistuksessa on varmistettava, että

-käsittelemättömälle luokkaan 3 kuuluvalle ainekselle tehdään happo- tai alkalikäsittely, jonka jälkeen se huuhdellaan yhden tai useamman kerran. Tämän jälkeen pH on mukautettava. Gelatiini on uutettava kuumentamalla sitä kerran tai useita kertoja peräkkäin, minkä jälkeen se puhdistetaan suodattamalla ja steriloimalla.

-kun 1 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet on toteutettu, gelatiinia saadaan kuivata ja tapauksen mukaan pulveroida ja laminoida.

-muiden säilöntäaineiden kuin rikkidioksidin ja vetyperoksidin käyttö on kielletty.

2. Gelatiini on käärittävä, pakattava, varastoitava ja kuljetettava tyydyttävissä hygieniaoloissa, ja erityisesti

-materiaalien varastointia, käärimistä ja pakkaamista varten on oltava varattu huone

-kääriminen ja pakkaaminen on tehtävä tätä varten tarkoitetussa huoneessa tai paikassa,

-gelatiinia sisältävissä kääreissä ja pakkauksissa on oltava ilmaisu "Eläinten ruokintaan tarkoitettua gelatiinia".

B Hydroloidut proteiinit

3. Hydroloidut proteiinit on tuotettava tuotantomenetelmällä, jossa luokkaan 3 kuuluvien raaka-aineiden saastuminen on mahdollisimman vähäistä asianmukaisten toimenpiteiden ansiosta ja jossa luokkaan 3 kuuluvaa raaka-aineetta valmistellaan käsittelemällä se suolavedellä ja kalkilla ja pesemällä voimakkaasti, mitä seuraa

-aineksen altistaminen yli 3 tunniksi yli 80 °C:n lämpötilaan pH:ssa yli 11 ja lämpökäsittely yli 140 °C:ssa 30 minuutin ajan yli 3,6 baarin paineessa, tai

-aineksen altistaminen pH:ssa 1-2, mitä seuraa altistaminen pH:ssa yli 11; tämän jälkeen lämpökäsittely yli 140 °C:ssa 30 minuutin ajan 3 baarin paineessa, tai

-vastaava tuotantomenetelmä, joka on hyväksytty 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

Gelatiinin ja hydroloitujen proteiinien tuonti

4. Jäsenvaltioiden on sallittava gelatiinin tuonti ainoastaan, jos

-se tulee liitteessä X olevassa XI osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-se tulee käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-se on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-sen mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

5. Jäsenvaltioiden on sallittava hydroloitujen proteiinien tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä X olevassa XI osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-ne tulevat käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-ne on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-niiden mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

VII LUKU

Dikalsiumfosfaattia koskevat erityisedellytykset

1. Dikalsiumfosfaatti on tuotettava menetelmällä, jossa kaikki luokkaan 3 kuuluva luuaines murskataan hienoksi, ja siitä poistetaan rasva kuumalla vedellä ja laimealla suolahapolla (konsentraatio vähintään 4 % ja pH alle 1,5) vähintään kahden vuorokauden ajan. Tämän jälkeen fosfaattipitoista nestettä käsitellään kalkilla, jolloin saostuu dikalsiumfosfaattia pH:ssa 4-7. Tämä kuivataan lopuksi 15 minuutin ajan siten, että alkulämpötila on 270-325 ºC ja loppulämpötila 60-65 ºC, tai vastaavalla 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen hyväksytyllä menettelyllä.

Dikalsiumfosfaatin tuonti

2. Jäsenvaltioiden on sallittava dikalsiumfosfaatin tuonti ainoastaan, jos

-se tulee liitteessä X olevassa XI osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-se tulee käsittelylaitoksesta, joka on 29 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa,

-se on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-sen mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

LIITE VI

LEMMIKKIELÄINTEN RUUAN, PURULUIDEN JA TEKNISTEN TUOTTEIDEN KAUPAN PITÄMISTÄ, KAUPPAA JA TUONTIA KOSKEVAT ERITYISEDELLYTYKSET

I luku

Lemmikkieläinten ruokia valmistavien laitosten ja teknisten laitosten hyväksymistä koskevat yleiset edellytykset

Lemmikkieläinten ruokia, puruluita ja teknisiä tuotteita valmistavien laitosten on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a) niissä on oltava riittävät välineet saapuvan aineksen varastoimiseksi ja käsittelemiseksi ehdottoman turvallisesti;

b) niissä on oltava riittävät välineet tuotteiden tuotannon jälkeen jäljelle jääneiden käyttämättömien käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden hävittämiseksi tämän asetuksen mukaisesti tai niiden on lähetettävä tällainen aines käsittelylaitokseen, polttolaitokseen tai rinnakkaispolttolaitokseen tämän asetuksen mukaisesti.

II luku

Lemmikkieläinten ruoka ja puruluut

Lemmikkieläinten ruokien ja puruluiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a) lemmikkieläinten ruokien valmistuksessa käytetään eläinperäisinä valmistusaineina ainoastaan 6 artiklan a-l alakohdassa tarkoitettuja eläimistä saatavia sivutuotteita;

b) purkitettu lemmikkieläinten ruoka lämpökäsitellään siten, että sen Fc-arvo on vähintään 3,0;

c) jalostettu lemmikkieläinten ruoka:

-se lämpökäsitellään kuumentamalla se läpikotaisin vähintään 90 °C:seen,

-käsittelyn jälkeen on toteutettava varotoimenpiteet, joilla varmistetaan, ettei tuote saastu,

-tuote on pakattava uuteen pakkaukseen;

d) puruluut:

-ne on lämpökäsiteltävä käsittelyn aikana siten, että taudinaiheuttajat (salmonella mukaan luettuna) tuhoutuvat,

-käsittelyn jälkeen on ryhdyttävä kaikkiin varotoimenpiteisiin, joilla varmistetaan, ettei tuote saastu,

-tuote on pakattava uuteen pakkaukseen;

e) raaka lemmikkieläinten ruoka:

-se on valmistettava ainoastaan eläimistä saatavista, 6 artiklan a alakohdassa luetelluista sivutuotteista, jotka on johdettu EY:n hyväksymissä teurastamoissa teurastetuista elämistä,

-lopputuote on pakattava kaikki vuodot estävään uuteen pakkaukseen,

-tehokkaita toimia on toteutettava sen varmistamiseksi, että tuote ei saastu myyntipisteeseen saakka ulottuvan tuotantoketjun aikana,

-pakkauksessa on oltava selkeästi ja luettavasti ilmaisu "ainoastaan lemmikkieläinten ruokaa";

f) on tutkittava ottamalla pistokokeita tuotannon ja/tai varastoinnin aikana (ennen lähettämistä), jotta seuraavien vaatimusten noudattaminen voidaan tarkastaa:

Salmonellaa ei saa esiintyä 25 g:ssa näytettä: n=5, c=0, m=0, M=0

Lemmikkieläinten ruuan ja puruluiden tuonti

Jäsenvaltioiden on sallittava lemmikkieläinten ruuan ja puruluiden tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä X olevassa XI osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-ne tulevat lemmikkieläinten ruokia valmistavista laitoksista, jotka kolmannen maan toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja jotka täyttävät tässä asetuksessa säädetyt erityisedellytykset,

-ne on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti,

-niiden mukana on

a) jos kyseessä on purkitettu lemmikkieläinten ruoka, liitteessä X olevan 3 luvun A kohdassa olevan mallin mukainen todistus;

b) jos kyseessä on jalostettu lemmikkieläinten ruoka, liitteessä X olevan 3 luvun B kohdassa olevan mallin mukainen todistus;

c) jos kyseessä ovat puruluut, liitteessä X olevan 3 luvun C kohdassa olevan mallin mukainen todistus;

d) jos kyseessä on raaka lemmikkieläinten ruoka, liitteessä X olevan 3 luvun D kohdassa olevan mallin mukainen todistus.

III luku

Lanta, käsitelty lanta ja käsitellyt lantatuotteet

I Käsittelemätön lanta

Käsittelemättömällä lannalla käytävä kauppa

1. a) Muiden lajien kuin siipikarjan ja hevoseläinten käsittelemättömällä lannalla käytävä kauppa on kiellettyä, lukuun ottamatta lantaa

-joka on peräisin alueelta, jota eivät koske vakavan tartuntataudin vuoksi asetettavat rajoitukset, ja

-joka on tarkoitettu levitettäväksi toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa samaan tilaan kuuluville maille, jotka sijaitsevat kahden jäsenvaltion välisen rajan molemmilla puolilla.

b) Poiketen siitä, mitä a alakohdassa säädetään, jäsenvaltio voi erityisellä hyväksynnällä sallia tuotavan alueelleen

-lantaa, joka on tarkoitettu käsiteltäväksi toimivaltaisten viranomaisten tämän asetuksen mukaisesti hyväksymässä teknisessä laitoksessa, biokaasulaitoksessa tai kompostointilaitoksessa jäljempänä II kohdassa tarkoitettujen tuotteiden valmistusta varten. Laitosten hyväksynnän yhteydessä on otettava huomioon lannan alkuperä, tai

-lantaa, joka on tarkoitettu levitettäväksi tilalla. Tällaista kauppaa voidaan käydä ainoastaan alkuperämaana ja vastaanottajamaana olevien jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten suostumuksella. Hyväksynnän yhteydessä otetaan huomioon lannan alkuperä, sen määräpaikka sekä eläinten terveyttä ja turvallisuutta koskevat seikat.

Tällöin lannan mukana on oltava terveystodistus, jonka malli on vahvistettu 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

2. Siipikarjan käsittelemättömällä lannalla käytävää kauppaa koskevat seuraavat edellytykset:

a) Lannan on oltava peräisin alueelta, jota eivät koske Newcastlen taudin tai lintuinfluenssan vuoksi asetetut rajoitukset.

b) Lisäksi Newcastlen tautia vastaan rokotetuista siipikarjaparvista peräisin olevaa käsittelemätöntä lantaa ei saa lähettää alueelle, jolla tautitilanteen perusteella ei rokoteta Newcastlen tautia vastaan direktiivin 90/539/ETY 12 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

c) Lannan mukana on oltava terveystodistus, jonka malli on vahvistettu 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

3. Hevoseläinten käsittelemättömällä lannalla käytävää kauppaa eivät koske mitkään eläinten terveyttä koskevat vaatimukset.

Käsittelemättömän lannan tuonti

4. Jäsenvaltioiden on sallittava käsittelemättömän lannan tuonti ainoastaan, jos

-se tulee liitteessä XI olevassa IX osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-se täyttää kyseisen lajin osalta edellä 1 kohdan a alakohdassa säädetyt edellytykset,

-sen mukana on 29 artiklan c alakohdassa säädetty terveystodistus.

II Käsitelty lanta ja käsitellyt lantatuotteet

5. Käsitellyn lannan ja käsiteltyjen lantatuotteiden markkinoille saattamista koskevat seuraavat edellytykset:

a) Niiden on tultava toimivaltaisen viranomaisen tämän asetuksen mukaisesti hyväksymästä teknisestä laitoksesta, biokaasulaitoksesta tai kompostointilaitoksesta.

b) Niille on täytynyt tehdä lämpökäsittely vähintään 70 °C:ssa vähintään 60 minuutin ajan.

c) Niiden on oltava

-puhtaita salmonellasta (25 grammassa käsiteltyä tuotetta ei esiinny salmonellaa),

-puhtaita enterobakteereista (aerobisen bakteerimäärän mukaan: < 1000 pesäkkeitä muodostavaa yksikköä grammassa käsiteltyä tuotetta),

-käsiteltyjä itiöiden ja myrkyllisten aineiden muodostuksen vähentämiseksi.

d) Varastoituja tavalla, joka estää saastumisen tai toisen tartunnan ja kosteuden esiintymisen käsittelyn jälkeen.

Ne on varastoitava

-tiiviisiin ja lämpöeristettyihin siiloihin, tai

-asiamukaisesti suljettuihin säkkeihin (muovisäkit tai suursäkit).

Käsitellyn lannan ja käsiteltyjen lantatuotteiden tuonti

6. Jäsenvaltioiden on sallittava käsitellyn lannan ja käsiteltyjen lantatuotteiden tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä XI olevassa IX osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-ne tulevat laitoksista, jotka kolmannen maan toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja jotka täyttävät tässä asetuksessa säädetyt erityisedellytykset,

-ne täyttävät edellä 5 kohdassa säädetyt vaatimukset,

-niiden mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

III Guano

7. Guanolla käytävää kauppaa eivät koske mitkään eläinten terveyttä koskevat vaatimukset.

IV luku

Veri ja verituotteet, joita käytetään teknisiin tai farmaseuttisiin tarkoituksiin, in vitro -analyyseissä tai laboratorioaineina, hevoseläinten seerumia lukuun ottamatta

A Markkinoille saattaminen

1. Tämän luvun soveltamisalaan kuuluvien verituotteiden markkinoille saattamista koskevat tämän asetuksen 18 artiklassa säädetyt edellytykset.

B Veren ja verituotteiden, joita käytetään teknisiin tai farmaseuttisiin tarkoituksiin, in vitro -analyyseissä tai laboratorioaineina, hevoseläinten seerumia lukuun ottamatta, tuonti

2. Veren tuontia koskevat tässä liitteessä olevassa XI luvussa säädetyt edellytykset.

3. Jäsenvaltioiden on sallittava verituotteiden tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä XI olevassa VI osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-ne ovat peräisin kolmannesta maasta, jossa ei ole taudille alttiissa lajeissa todettu ainuttakaan suu- ja sorkkatautitapausta vähintään 24 kuukauteen eikä ainuttakaan tapausta vesicular stomatitis -tautia, sian vesikulaaritautia, karjaruttoa, pienten märehtijäin ruttoa, Rift Valley -kuumetta, bluetongue-tautia, afrikkalaista hevosruttoa, klassista sikaruttoa, afrikkalaista sikaruttoa, Newcastlen tautia tai lintuinfluenssaa 12 kuukauteen ja joissa ei ole rokotettu mainittuja tauteja vastaan vähintään 12 kuukauteen. Terveystodistus voidaan laatia sen eläinlajin mukaan, josta verituotteet on johdettu,

tai

-jos on kyse nautaeläimistä johdetuista verituotteista, niiden on oltava peräisin sellaiselta kolmannen maan alueelta, joka täyttää ensimmäisessä luetelmakohdassa esitetyt vaatimukset ja jolta nautaeläinten, niiden tuoreen lihan tai siemennesteen tuonti on sallittu yhteisön lainsäädännön nojalla; tällöin veren, josta tuotteet on valmistettu, on oltava peräisin kolmannen maan kyseisen alueen alkuperää olevista naudoista ja oltava kerätty joko

i) yhteisön lainsäädännön mukaisesti hyväksytyissä teurastamoissa,

tai

ii) kolmannen maan toimivaltaisten viranomaisten tätä tarkoitusta varten hyväksymissä ja valvomissa teurastamoissa. Näiden teurastamojen osoite ja hyväksyntänumero on annettava komissiolle ja jäsenvaltioille tiedoksi tai sen on käytävä ilmi todistuksesta,

tai

-jos on kyse nautaeläimistä johdetuista verituotteista, tuotteille on täytynyt tehdä yksi seuraavista käsittelyistä, jolla varmistetaan ensimmäisessä luetelmakohdassa lueteltujen nautaeläimiä koskevien tautien taudinaiheuttajien tuhoutuminen

i) lämpökäsittely 65 °C:n lämpötilassa vähintään kolmen tunnin ajan, minkä jälkeen tehdään tehokkuuskoe,

ii) säteilytys 2,5 megaradiaanin säteilyllä tai gammasäteilyllä, minkä jälkeen tehdään tehokkuuskoe,

iii) pH:n muuttaminen pH 5:ksi kahden tunnin ajan, minkä jälkeen tehdään tehokkuuskoe,

iv) lämpökäsittely kuumentamalla ne läpikotaisin vähintään 90 °C:seen, minkä jälkeen tehdään tehokkuuskoe,

v) mikä tahansa muu käsittely, josta on säädetty 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen,

tai

-jos on kyse nautaeläimistä johdetuista verituotteista, niiden on täytettävä tässä liitteessä olevassa X luvussa esitetyt vaatimukset; tällöin pakkauksia ei saa avata varastoinnin aikana, ja käsittelylaitoksen on tehtävä näille tuotteille yksi edellisessä luetelmakohdassa luetelluista käsittelyistä,

sekä

-ne tulevat laitoksista, jotka kolmannen maan toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja jotka täyttävät tässä asetuksessa säädetyt erityisedellytykset, sekä

-niiden mukana on 29 artiklan 5 kohdassa säädetty terveystodistus.

4. In vitro -analyyseissä ja laboratorioreagensseina käytettyjen tuotteiden tuontia koskevat erityisedellytykset vahvistetaan tarvittaessa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

V luku

Hevoseläinten seerumi

1. Seerumin on oltava peräisin hevoseläimistä, joissa ei ole todettu yhtäkään direktiivissä 90/426/ETY tarkoitetuista vakavista tartuntataudeista eikä mitään vakavaa tartuntatautia, jolle hevoseläimet ovat alttiita, ja sen on oltava peräisin laitoksesta tai keskuksesta, joka ei ole kyseisen direktiivin mukaisten eläinten terveydentilan vuoksi asetettavien rajoitusten kohteena.

Hevoseläinten seerumin tuonti

2. Jäsenvaltioiden on sallittava hevoseläinten seerumin tuonti ainoastaan, jos

-se on peräisin hevoseläimistä, jotka ovat syntyneet ja kasvatettu kolmannessa maassa, josta teurashevosten tuonti on sallittu,

-se on saatu, käsitelty ja lähetetty seuraavien edellytysten mukaisesti

a) se on lähtöisin maasta, jossa seuraavista taudeista on ilmoitettava pakollisesti: afrikkalainen hevosrutto, astumatauti, räkätauti, hevosen enkefalomyeliitti (kaikissa muodoissaan, VEE mukaan luettuna), hevoseläinten näivetystauti, vesicular stomatitis -tauti, raivotauti, pernarutto;

b) se on saatu eläinlääkärin valvonnassa hevoseläimistä, joissa ei keruuhetkellä ilmennyt tartuntataudin kliinisiä oireita;

c) se on saatu hevoseläimistä, jotka ovat olleet syntymästään lähtien sellaisen kolmannen maan alueella - tai jos kyseessä on yhteisön lainsäädännön mukainen virallinen aluejako - kolmannen maan osissa, jossa tai joissa

i) kahden viime kuukauden aikana ei ole esiintynyt venezuelalaista hevosen enkefalomyeliittia;

ii) kuuden viime kuukauden aikana ei ole esiintynyt astumatautia;

iii) kuuden viime kuukauden aikana ei ole esiintynyt räkätautia;

d) se on saatu hevoseläimistä, jotka keruuhetkellä eivät tulleet tilalta eivätkä olleet tilalla, johon kohdistuu eläinten terveyteen liittyvistä syistä asetettavia rajoituksia:

i) hevosten enkefalomyeliitin osalta kuusi kuukautta päivästä, jona sairastuneet hevoseläimet on teurastettu;

ii) näivetystaudin osalta siihen päivään asti, jona tartunnan saaneiden eläinten teurastuksen jälkeen jäljelle jääneet eläimet ovat reagoineet negatiivisesti kahteen kolmen kuukauden välein tehtyyn Cogginsin testiin;

iii) vesicular stomatitis -taudin osalta kuuden kuukauden aikana;

iv) pernaruton osalta 15 vuorokauden aikana viimeisimmästä tapauksesta.

Jos tilan kaikki taudille alttiit eläimet on teurastettu ja tilat desinfioitu, kieltoaika on 30 vuorokautta siitä, kun eläimet hävitettiin ja tilat desinfioitiin, jollei kyseessä ole pernarutto, jolloin kieltoaika on 15 vuorokautta;

e) sen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman saastumisen estämiseksi tuotannon, käsittelyn ja pakkauksen aikana;

f) se on pakattu sinetöityihin läpäisemättömiin säiliöihin, joihin on selvästi merkitty ilmaisu "hevoseläinten seerumia" ja keräyslaitoksen rekisterinumero;

-se tulee laitoksista, jotka kolmannen maan toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja jotka täyttävät tässä asetuksessa säädetyt erityisedellytykset,

-sen mukana on liitteessä X olevassa 4 luvussa säädetty terveystodistus.

VI luku

Sorkka- ja kavioeläinten nahat ja vuodat

1. Tämän luvun säännöksiä ei sovelleta

-direktiivin 64/433/ETY vaatimukset täyttäviin vuotiin ja nahkoihin,

-vuotiin ja nahkoihin, joille on tehty täydellinen parkitus,

-"wet blue" -vuotiin ja nahkoihin,

-"pickled pelts" -vuotiin ja nahkoihin,

-kalkilla käsiteltyihin vuotiin ja nahkoihin (käsitelty kalkilla ja suolaliuoksessa, jonka pH-arvo on 12-13 vähintään 8 tunnin ajan).

2. Edellä 1 kohdassa määritellyllä soveltamisalalla tämän luvun säännöksiä sovelletaan tuoreisiin, jäähdytettyihin tai käsiteltyihin vuotiin ja nahkoihin.

Tämän luvun mukaisesti vuodilla ja nahoilla tarkoitetaan vuotia ja nahkoja, jotka on

-kuivattu, tai

-suolattu joko kuivina tai suolaliuoksessa vähintään 14 vuorokautta ennen lähettämistä, tai

-suolattu vähintään 7 päivän ajan käyttäen merisuolaa, johon on lisätty 2 prosenttia natriumkarbonaattia, tai

-kuivattu 42 päivän ajan vähintään 20 °C:n lämpötilassa, tai

-säilötty muulla menetelmällä kuin parkituksella, josta päätetään 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

Kauppa

3. Tuoreiden tai jäähdytettyjen vuotien ja nahkojen kauppaa koskevat samat terveysvaatimukset kuin direktiivin 72/461/ETY mukaisesti tuoreeseen lihaan sovellettavat vaatimukset.

4. Käsiteltyjen nahkojen ja vuotien kauppa on sallittua sillä edellytyksellä, että jokaisen lähetyksen mukana seuraa liitteessä II säädetty kaupallinen asiakirja, jossa todistetaan, että

i) vuodat ja nahat on käsitelty 2 kohdan mukaisesti, ja

ii) lähetykset eivät ole ollut kosketuksissa muun eläinperäisen tuotteen kanssa eikä elävien eläinten kanssa, jotka olisivat voineet aiheuttaa vakavan tartuntataudin leviämisriskin.

Vuotien ja nahkojen tuonti

5. Jäsenvaltioiden on sallittava tuoreiden ja jäähdytettyjen vuotien ja nahkojen tuonti ainoastaan, jos

a) ne on saatu eläimistä, jotka on teurastettu teurastamoissa, ja

b) ne ovat peräisin sellaisesta kolmannesta maasta - tai jos kyseessä on yhteisön lainsäädännön mukainen aluejako - kolmannen maan osasta, josta sallitaan vastaavien lajien kaikkien tuoreen lihan luokkien tuonti ja joka on ollut vähintään 12 kuukauden ajan ennen lähetystä vapaa seuraavista taudeista:

-klassinen sikarutto,

-afrikkalainen sikarutto,

-karjarutto

ja joka on ollut vähintään 24 kuukauden ajan ennen lähetystä vapaa suu- ja sorkkataudista ja jossa 12 kuukauteen ennen lähetystä ei ole rokotettu suu- ja sorkkatautia vastaan;

c) ne on saatu

-eläimistä, jotka ovat olleet alkuperämaan alueella vähintään kolme kuukautta ennen teurastusta tai syntymästään asti, jos on kyse alle kolmen kuukauden ikäisistä eläimistä,

-jos kyseessä ovat sorkkaeläimistä saatavat vuodat ja nahat, eläimistä, jotka ovat lähtöisin tiloilta, joilla ei ole esiintynyt suu- ja sorkkatautia 30 viime päivän aikana ja joiden ympärillä 10 kilometrin säteellä ei ole esiintynyt suu- ja sorkkatautia 30 päivään,

-jos kyseessä ovat sioista saatavat vuodat ja nahat, eläimistä, jotka ovat lähtöisin tiloilta, joilla ei ole esiintynyt sian vesikulaaritautia 30 viime päivän aikana tai afrikkalaista sikaruttoa 40 viime päivän aikana ja joiden ympärillä 10 kilometrin säteellä ei ole esiintynyt kyseisiä tauteja 30 päivään,

-eläimistä, joille on teurastamossa tehty ante mortem -tarkastus teurastusta edeltäneiden 24 tunnin aikana ja joissa ei ole ilmennyt oireita suu- ja sorkkataudista, karjarutosta, klassisesta sikarutosta, afrikkalaisesta sikarutosta tai sian vesikulaaritaudista;

d) niiden osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi;

e) niiden mukana on liitteessä X olevan 5 luvun A kohdassa säädetty eläinten terveystodistus.

6. Jäsenvaltioiden on sallittava käsiteltyjen vuotien ja nahkojen tuonti ainoastaan, jos

a) niiden mukana on liitteessä X olevan 5 luvun B kohdassa säädetty eläinten terveystodistus;

b) joko - jos vuodat ja nahat on saatu eläimistä, jotka ovat peräisin joltakin kolmannen maan alueelta tai kolmannesta maasta, joka ei yhteisön lainsäädännön mukaisesti ole rajoitustoimenpiteiden alaisena sellaisen vakavan tartuntataudin vuoksi, jolle kyseiset lajit ovat alttiita - ne on käsitelty 2 kohdan mukaisesti;

tai

jos vuodat ja nahat ovat peräisin kolmannen maan muista osista tai muista kolmansista maista, ne on käsitelty 2 kohdan kolmannen ja neljännen luetelmakohdan mukaisesti;

tai

jos vuodat ja nahat ovat peräisin märehtijöistä, ne on käsitelty 2 kohdan mukaisesti ja pidetty erillään 21 päivän ajan tai niitä on kuljetettu keskeytyksettä 21 päivän ajan. Tässä tapauksessa 6 kohdan a alakohdassa tarkoitettu todistus korvataan liitteessä X olevan 5 kohdan C alakohdassa säädetyllä ilmoituksella, jossa todistetaan vaatimusten täyttyminen;

c) laivattavien suolattujen vuotien ja nahkojen ollessa kyseessä, vuotia ja nahkoja on suolattu ennen tuontia lähetyksen mukana olevassa todistuksessa ilmoitetun ajan;

d) lähetys ei ole ollut kosketuksissa muun eläinperäisen tuotteen kanssa eikä elävien eläinten kanssa, jotka olisivat voineet aiheuttaa vakavan tartuntataudin leviämisriskin.

7. Sorkka- ja kavioeläinten tuoreet, jäähdytetyt ja käsitellyt vuodat ja nahat on tuotava viejämaana toimivan kolmannen maan toimivaltaisen viranomaisen sinetöimissä säiliöissä, rekka-autoissa, junavaunuissa tai paaleissa.

VII luku

Metsästysmuistot

1. Seuraavanlaisten metsästysmuistojen kauppaan ja tuontiin ei sovelleta mitään eläinten terveysnäkökohtiin perustuvia kieltoja tai rajoituksia:

i) sorkka- ja kavioeläimistä ja linnuista peräisin olevat metsästysmuistot, jotka on täyttämällä käsitelty huoneenlämmössä säilyviksi,

ii) muista lajeista kuin sorkka- ja kavioeläimistä ja linnuista peräisin olevat metsästysmuistot,

sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksessa (ETY) N:o 3626/82 annettujen säännösten soveltamista.

2. Rajoittamatta asetuksessa (ETY) N:o 3626/82 annettujen säännösten soveltamista edellä i alakohdassa mainitulla tavalla käsittelemättömiä sorkka- ja kavioeläimistä ja linnuista peräisin olevia metsästysmuistoja koskevat seuraavat edellytykset:

-niiden oltava peräisin sellaiselta alueelta lähtöisin olevista eläimistä, joka ei ole yhteisön lainsäädännön mukaisten rajoitustoimenpiteiden kohteena sellaisten vakavien tartuntatautien esiintymisen vuoksi, joille kyseisten lajien eläimet ovat alttiita, tai

-niiden on oltava 3 tai 4 kohdan edellytysten mukaisia, jos ne ovat peräisin sellaiselta alueelta lähtöisin olevista eläimistä, joka on yhteisön lainsäädännön mukaisten rajoitustoimenpiteiden kohteena sellaisten vakavien tartuntatautien esiintymisen vuoksi, joille kyseisten lajien eläimet ovat alttiita.

3. Yksinomaan luista, sarvista, sorkista ja kavioista, kynsistä, hirvensarvista ja hampaista koostuvien metsästysmuistojen on oltava

-riittävän kauan kiehuvassa vedessä liotettuja sen varmistamiseksi, ettei mitään muuta ainesta kuin luita, sarvia, sorkkia ja kavioita, kynsiä, hirvensarvia tai hampaita ole jäänyt jäljelle,

-toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tuotteella, luisten osien osalta erityisesti vetyperoksidilla, desinfioituja,

-pakattu välittömästi käsittelyn jälkeen siten etteivät ne ole olleet kosketuksissa muiden eläinperäisten tuotteiden kanssa, jotka voivat saastuttaa ne, läpinäkyviin yksittäispakkauksiin, jotka on suljettu myöhemmän saastumisen estämiseksi,

-varustettuja asiakirjalla tai todistuksella, josta ilmenee, että edellä tarkoitetut edellytykset täyttyvät.

4. Yksinomaan vuodasta tai nahasta koostuvien metsästysmuistojen on oltava

-joko

i) kuivattuja, tai

ii) kuivana tai suolavedessä vähintään 14 päivän ajan ennen niiden lähettämistä suolattuja, tai

iii) 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistetun muun menetelmän kuin parkitsemisen avulla säilöttyjä,

-pakattuja välittömästi käsittelyn jälkeen siten, etteivät ne ole olleet kosketuksissa muiden eläinperäisten tuotteiden kanssa, jotka voivat saastuttaa sen, läpinäkyviin yksittäispakkauksiin, jotka on suljettu myöhemmän saastumisen estämiseksi,

-varustettuja asiakirjalla tai todistuksella, josta ilmenee, että edellä tarkoitetut edellytykset täyttyvät.

Metsästysmuistojen tuonti

5. Jäsenvaltioiden on sallittava yksinomaan luista, sarvista, sorkista ja kavioista, kynsistä, hirvensarvista, hampaista, vuodista tai nahoista koostuvien, linnuista ja sorkka- ja kavioeläimistä peräisin olevien käsiteltyjen metsästysmuistojen tuonti ainoastaan, jos

-niiden mukana on liitteessä X olevan 6 luvun A kohdassa säädetty todistus/asiakirja, ja

-laivattavien, joko kuivina tai suolaliuoksessa suolattujen nahkojen ollessa kyseessä, nahkoja on suolattu vähintään 14 vuorokautta ennen lähettämistä.

6. Jäsenvaltioiden on sallittava kokonaisista anatomisista osista koostuvien, linnuista ja sorkka- ja kavioeläimistä peräisin olevien metsästysmuistojen, joita ei ole käsitelty millään tavalla, tuonti komission päätöksessä 94/86/EY olevassa luettelossa mainituista kolmansista maista, joista vastaavien eläinlajien tuoreen lihan kaikkien luokkien tuonti sallitaan, jos tuotteiden mukana on liitteessä X olevan 6 luvun B kohdassa säädetty eläinlääkärintodistus.

VIII luku

Käsittelemätön villa, karva, sianharjakset, sulat ja höyhenet ja sulkien ja höyhenten osat

1. Käsittelemätön villa, karva, sianharjakset, sulat ja höyhenet sekä sulkien ja höyhenten osat on suljettava turvallisesti pakkauksiin, ja niiden on oltava kuivia. Sianharjasten tuonti sellaisilta alueilta, joilla afrikkalaista sikaruttoa esiintyy endeemisesti, on kielletty lukuun ottamatta sianharjaksia,

a) jotka on keitetty, värjätty tai valkaistu; tai

b) joille on tehty jonkinlainen käsittely, joka tappaa varmasti taudinaiheuttajat, edellyttäen että tämä todistetaan alkuperäpaikasta vastaavan eläinlääkärin myöntämällä todistuksella. Tehdaspesua ei pidetä tämän säännöksen mukaisena käsittelynä.

2. Edellä olevan kohdan säännöksiä ei sovelleta koristesulkiin ja -höyheniin ja höyheniin,

a) joita matkailijat kuljettavat yksityiskäyttöön; tai

b) jotka ovat yksityishenkilöille muuhun kuin teolliseen käyttöön osoitettuja lähetyksiä.

Sianharjasten tuonti

3. Jäsenvaltioiden on sallittava sianharjasten tuonti kolmansista maista tai, kun on kyse yhteisön lainsäädännön mukaisesta aluejaosta, niiden alueilta, joissa/joilla ei ole todettu yhtään tapausta afrikkalaista sikaruttoa 12 viime kuukauden aikana, jos lähetyksen mukana on liitteessä X olevan 7 luvun A kohdan mukainen eläinten terveystodistus.

4. Jäsenvaltioiden on sallittava sianharjasten tuonti kolmansista maista tai, kun on kyse yhteisön lainsäädännön mukaisesta aluejaosta, niiden alueilta, joissa/joilla on ilmennyt yksi tai useampi afrikkalaisen sikaruton tapaus 12 viime kuukauden aikana, jos lähetyksen mukana on liitteessä X olevan 7 luvun B kohdan mukainen eläinten terveystodistus.

5. Jäsenvaltioiden on sallittava käsittelemättömän villan, karvan, sulkien ja höyhenten sekä sulkien ja höyhenten osien tuonti ainoastaan, jos ne on pakattu turvallisesti ja jos ne ovat kuivia.

6. Käsittelemätön villa, karva, harjakset, sulat ja höyhenet ja sulkien ja höyhenten osat on lähetettävä suoraan määräpaikkana olevaan laitokseen tai väliasteen varastointilaitokseen sellaisissa edellytyksissä, että taudinaiheuttajien leviäminen estyy.

IX luku

Mehiläistuotteet

1. Ainoastaan mehiläishoidossa käytettäväksi tarkoitetut mehiläistuotteet

a) eivät saa olla lähtöisin alueelta, joka on asetettu kieltoon esikotelomädän tai punkin esiintymisen vuoksi, jos viimeksi mainitussa tapauksessa määrämaana oleva jäsenvaltio on saanut direktiivin 92/68/ETY 14 artiklan 2 kohdan mukaiset lisätakeet,

b) ja niiden on täytettävä direktiivin 92/65/ETY 8 artiklan a kohdan vaatimukset.

Mahdolliset poikkeukset on vahvistettava tarvittaessa 33 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

Mehiläishoitotuotteiden tuonti

2. Jäsenvaltiot voivat sallia mehiläishoidossa käytettäväksi tarkoitettujen mehiläistuotteiden tuonnin ainoastaan, jos lähetyksen mukana olevassa kaupallisessa asiakirjassa on rekisteröityä tuotantolaitosta valvovan toimivaltaisen viranomaisen leiman lisäksi seuraavat tiedot:

-alkuperämaa,

-tuotantolaitoksen nimi,

-tuotantolaitoksen rekisterinumero,

-tuotteiden luonne:

"Ainoastaan mehiläishoidossa käytettäväksi tarkoitettuja mehiläistuotteita, jotka ovat peräisin tilalta, johon ei kohdistu rajoituksia jonkin mehiläistaudin vuoksi, ja jotka on kerätty sellaisen alueen keskeltä, jonka ympäristössä ei ole 3 kilometrin säteellä ollut vähintään 30 päivään rajoituksia esikotelomädän (joka on ilmoitettava tauti) vuoksi."

X luku

Luut ja luutuotteet (luujauhoa lukuun ottamatta), sarvet ja sarvituotteet (sarvijauhoa lukuun ottamatta), kaviot, sorkat ja niistä valmistetut tuotteet (sorkka- ja kaviojauhoa lukuun ottamatta), jotka on tarkoitettu muuhun käyttöön kuin eläinten ruokintaan tai lannoitteiksi

1. Jäsenvaltioiden on sallittava lisäkäsiteltäväksi - muttei käytettäväksi suoraan ihmisten ja eläinten ravinnoksi tai lannoitteiksi - tarkoitettujen luiden ja luutuotteiden (lukuun ottamatta luujauhoa), sarvien ja sarvituotteiden (lukuun ottamatta sarvijauhoa), sekä kavioiden ja sorkkien ja niistä valmistettujen tuotteiden (lukuun ottamatta sorkka- ja kaviojauhoa) tuonti edellyttäen, että

i) tuotteet on ennen vientiä kuivattu eikä niitä ole jäähdytetty eikä jäädytetty;

ii) tuotteet on kuljetettu maitse tai meritse suoraan niiden alkuperämaasta yhteisön rajatarkastusasemalle ilman, että lastia on purettu välillä tai siirretty toiseen kulkuneuvoon satamassa tai muussa yhteisön ulkopuolella sijaitsevassa paikassa;

iii) tuotteet on kuljetettu suoraan valmistuslaitokseen direktiivissä 97/78/ETY säädettyjen asiakirjatarkastusten jälkeen.

2. Jokaisen lähetyksen mukana on oltava

i) Alkuperälaitosta valvovan toimivaltaisen viranomaisen leimaama kaupallinen asiakirja, josta käyvät ilmi seuraavat tiedot:

Alkuperämaa Tuotantolaitoksen nimi Tuotteen luonne (kuivattu luu / kuivattu luutuote / kuivatut sarvet / kuivatut sarvituotteet / kuivatut kaviot ja sorkat / kuivatut kavio- ja sorkkatuotteet) Tuotteet/tuotteita

-on saatu teurastamossa teurastetuista terveistä elämistä, tai

-on kuivattu 42 päivän ajan vähintään 20°C:n lämpötilassa, tai

-on kuumennettu tunnin ajan vähintään 80°C:n sisälämpötilassa ennen kuivausta, tai

-on tuhkattu tunnin ajan vähintään 80°C:n sisälämpötilassa ennen kuivausta, tai

-on tehty happamointikäsittely, jolloin tuotteen sisäosan pH-arvo lasketaan alle 6:een ja pidetään tällä tasolla vähintään tunnin ajan ennen kuivausta.

Tuotteita ei ole missään vaiheessa tarkoitus käyttää elintarvikkeina, rehuna tai lannoitteina.

ii) tuotteiden mukana on seuraava tuojan ilmoitus, joka on laadittava vähintään yhdellä sen jäsenvaltion virallisista kielistä, jonka kautta lähetys saapuu yhteisöön ensimmäistä kertaa ja vähintään yhdellä määräjäsenvaltion virallisista kielistä:

ILMOITUKSEN MALLI

Ilmoitan, että aion tuoda yhteisöön seuraavat tuotteet: luut ja luutuotteet (luujauhoa lukuun ottamatta), sarvet ja sarvituotteet (sarvijauhoa lukuun ottamatta) ja sorkat ja kaviot sekä niistä saadut tuotteet (sorkka- ja kaviojauhoa lukuun ottamatta) ja ilmoitan, että näitä tuotteita ei käytetä missään vaiheessa elintarvikkeina, rehuna tai lannoitteina ja että ne kuljetetaan suoraan seuraavaan käsittelylaitokseen:

Nimi Osoite

Tuoja

Nimi Osoite

Tehty

(Paikka) (Päiväys)

Allekirjoitus

Komission päätöksen 93/13/ETY liitteessä B säädetyssä todistuksessa tarkoitettu viitenumero:...

EY:n rajatarkastusaseman leima

Allekirjoitus

(Rajatarkastusaseman virkaeläinlääkärin allekirjoitus)

(Nimi suuraakkosin)

3. Yhteisön alueelle lähettämistä varten aines on suljettava lyijyllä sinetöityihin kontteihin tai kuorma-autoihin tai se on lastattava irtotavarana laivaan. Säiliökuljetuksissa säiliöissä ja joka tapauksessa aina saateasiakirjoissa on oltava käsittelylaitoksen nimi ja osoite.

4. Aines on kuljetettava saapumispaikastaan yhteisön alueelle sinetöidyissä säiliöissä tai kuljetusvälineissä suoraan käsittelylaitokseen.

5. Aikomuksesta lähettää aines on ilmoitettava sen saapuessa yhteisön alueelle ja ennen aineksen lähettämistä käsittelylaitokseen Animo-tietoverkon välityksellä tai sen puuttuessa teleksillä tai telefaksilla paikalliselle virkaeläinlääkärille tai toimivaltaiselle viranomaiselle mahdollisimman pian.

6. Kirjanpito käytetyn aineksen määrästä ja luonteesta on säilytettävä tuotteen valmistuksen ajan sen varmistamiseksi, että tuote tosiasiallisesti käytetään aiottuihin tarkoituksiin.

XI luku

Lemmikkieläinten ruuan sekä farmaseuttisten tai teknisten tuotteiden valmistukseen tarkoitetut käsittelemättömät eläinten sivutuotteet

1. Jäsenvaltioiden on sallittava lemmikkieläinten ruuan sekä farmaseuttisten tai teknisten tuotteiden valmistukseen tarkoitettujen käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden tuonti ainoastaan, jos

-ne tulevat liitteessä XI olevassa VII osassa olevassa luettelossa mainitusta kolmannesta maasta,

-niiden mukana on liitteessä X olevassa 8 luvussa säädetty terveystodistus,

-ne kuljetetaan direktiivissä 97/78/EY säädetyn rajatarkastuksen jälkeen ja kyseisen direktiivin 8 artiklan 4 kohdassa säädettyjen sääntöjen mukaisesti joko

i) suoraan lemmikkieläinten ruokia valmistavaan laitokseen tai tekniseen laitokseen, joka on antanut takeet siitä, että käsittelemättömät eläinten sivutuotteet käytetään ainoastaan sallittuun tarkoitukseen ja että niitä ei lähetetä laitoksesta käsittelemättöminä, tai

ii) eläinten sivutuotteita käsittelevään väliasteen laitokseen.

XII luku

Renderoitu rasva öljykemian tarkoituksiin

Jäsenvaltioiden on sallittava renderoidun rasvan tuonti, jos rasva on tarkoitettu käsiteltäväksi menetelmällä, joka täyttää ainakin yhden liitteessä IV olevassa III luvussa kuvatun prosessin vaatimukset, ainoastaan jos

-tuotteet on kuljetettu maitse tai meritse suoraan niiden alkuperämaasta yhteisön rajatarkastusasemalle,

-tuotteet kuljetetaan direktiivissä 97/78/EY säädettyjen asiakirjatarkastusten jälkeen ja kyseisen direktiivin 8 artiklan 4 kohdassa säädettyjen sääntöjen mukaisesti öljykemian laitokseen, jossa ne käsitellään,

-jokaisen lähetyksen mukana on tuojan ilmoitus sitä, että tämän kohdan nojalla tuotuja tuotteita ei käytetä muihin tarkoituksiin kuin lisäkäsiteltäväksi menetelmällä, joka täyttää ainakin yhden liitteessä IV olevassa III luvussa kuvatun prosessin vaatimukset.

Tämä ilmoitus on esitettävä merkintöjen tekoa varten sen rajatarkastusaseman virkaeläinlääkärille, jonka kautta tavarat tuodaan yhteisön alueelle, ja sen on seurattava lähetystä valmistuslaitokseen asti.

LIITE VII

TERVEYSTODISTUS

Käsiteltyjen eläinten sivutuotteille, jotka on tarkoitus polttaa tuhkaksi tai rinnakkaispolttaa toisessa jäsenvaltiossa

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määräjäsenvaltio:

Alkuperäjäsenvaltio:

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Lähetyksen tunnistetiedot

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

II Lähetyksen alkuperä

Käsittelylaitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III Lähetyksen määräpaikka

Käsitelty eläinten sivutuote lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

-Tyyppi ......................................................................................................

-Rekisterinumero tai aluksen nimi ......................................................

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvattua tuotetta ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen kuin polttaa tuhkaksi tai rinnakkaispolttaa ja että se täyttää neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY 13 artiklan B kohdan b alakohdan vaatimukset.

Tehty

(Paikka) (Päiväys)

Leima1

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus) [28]

[28] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

LIITE VIII

VÄLIASTEEN LAITOSTEN JA VARASTOINTILAITOSTEN HYGIENIAVAATIMUKSET

I LUKU

Väliasteen laitosten hyväksymisedellytykset

1. Tilojen ja laitteiden on täytettävä ainakin seuraavat vaatimukset:

a) Tilojen on oltava asianmukaisella tavalla erotettu yleisestä kulkuväylästä ja muista kiinteistöistä, kuten teurastamoista.

b) Laitoksessa on oltava katettu tila eläinten sivutuotteiden vastaanottamista varten.

c) Laitoksen on oltava helposti puhdistettavissa ja desinfioitavissa. Lattioiden on oltava sellaiset, että ne tekevät nesteiden poisvalumisen helpoksi.

d) Laitoksessa on oltava henkilökunnalle tarkoituksenmukaiset käymälät, pukuhuoneet ja pesutilat.

e) Laitoksessa on oltava asianmukaiset järjestelyt tuhoeläimiltä, kuten hyönteisiltä, jyrsijöiltä ja linnuilta suojautumista varten.

f) Laitoksessa on oltava hygieniavaatimukset täyttävä jäteveden poistojärjestelmä.

2. Laitoksessa on oltava riittävät laitteet niiden säiliöiden tai astioiden, joissa eläimistä saatavat sivutuotteet vastaanotetaan, ja ajoneuvojen, joissa ne kuljetetaan - laivoja lukuun ottamatta - puhdistusta ja desinfiointia varten. Ajoneuvojen pyörien desinfioimiseksi on oltava riittävät välineet.

II LUKU

Yleiset hygieniavaatimukset

A Luokan 3 väliasteen laitos

1. Laitoksessa ei saa toteuttaa muita toimia kuin luokkaan 3 kuuluvan aineksen tuonti, keruu, lajittelu, leikkaaminen, jäähdytys, jäädytys kappaleiksi, väliaikainen varastointi ja lähettäminen.

2. Luokkaan 3 kuuluva aines on lajiteltava siten, että eläintautien kulkeutumisriskit estetään.

3. Luokkaan 3 kuuluvaa ainesta on lajittelun tai varastoinnin aikana käsiteltävä ja se on varastoitava erillään muista tavaroista ja siten, että eläinkulkutautien leviäminen estetään.

4. Luokkaan 3 kuuluva aines on varastoitava asianmukaisesti kunnes se jälleenlähetetään.

5. Käsittelemättömän luokkaan 3 kuuluvan aineksen kuljetukseen käytetyt kulkuneuvot ja astiat sekä kaikki välineet ja kalusto, jotka ovat joutuneet kosketuksiin käsittelemättömän luokkaan 3 kuuluvan aineksen kanssa, on puhdistettava, pestävä ja desinfioitava jokaisen käyttökerran jälkeen. Pakkaukset on poltettava tai hävitettävä muulla tavoin virkaeläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.

B Luokan 1 tai luokan 2 väliasteen laitos

1. Laitoksessa ei saa toteuttaa muita toimia kuin luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen keruu, käsittely, väliaikainen varastointi ja lähettäminen.

2. Luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines on lajiteltava siten, että eläintautien kulkeutumisriskit estetään.

3. Luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvaa ainesta on varastointiaikana käsiteltävä ja se on varastoitava erillään muista tavaroista ja siten, että eläinkulkutautien leviäminen estetään.

4. Luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluva aines on varastoitava asianmukaisesti kunnes se jälleenlähetetään.

5. Luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen kuljetukseen käytetyt kulkuneuvot ja astiat sekä kaikki välineet ja kalusto, jotka ovat joutuneet kosketuksiin luokkaan 1 tai luokkaan 2 kuuluvan aineksen kanssa, on puhdistettava, pestävä ja desinfioitava jokaisen käyttökerran jälkeen. Pakkaukset on poltettava tai hävitettävä muulla tavoin virkaeläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.

III LUKU

Varastointilaitosten hyväksymisedellytykset

1. Tilojen ja laitteiden on täytettävä ainakin seuraavat vaatimukset:

a) Laitoksessa on oltava katettu tila tuotteiden vastaanottamista varten.

b) Laitoksen on oltava helposti puhdistettavissa ja desinfioitavissa. Lattioiden on oltava sellaiset, että ne tekevät nesteiden poisvalumisen helpoksi.

c) Laitoksessa on oltava henkilökunnalle tarkoituksenmukaiset käymälät, pukuhuoneet ja pesutilat.

d) Laitoksessa on oltava asianmukaiset järjestelyt tuhoeläimiltä, kuten hyönteisiltä, jyrsijöiltä ja linnuilta suojautumista varten.

2. Laitoksessa on oltava riittävät laitteet niiden säiliöiden tai astioiden, joissa tuotteet vastaanotetaan, ja ajoneuvojen - laivoja lukuun ottamatta - joissa ne kuljetetaan, puhdistusta ja desinfiointia varten. Ajoneuvojen pyörien desinfioimiseksi on oltava riittävät välineet.

3. Tuotteet on säilytettävä asianmukaisesti kunnes ne jälleenlähetetään.

LIITE IX

SÄÄNNÖT, JOITA SOVELLETAAN TIETYN SELLAISEN LUOKKAAN 2 JA LUOKKAAN 3 KUULUVAN AINEKSEN KÄSITTELYYN, JOKA ON TARKOITUS KÄYTTÄÄ 21 ARTIKLASSA LUETELTUJEN ELÄINLUOKKIEN RAVINNOKSI

1. Luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluva aines on kuljetettava käyttäjille tai keräyskeskuksiin liitteen II mukaisesti.

2. Tilojen on täytettävä ainakin liitteessä III olevan I luvun 1 kohdan a, b, c, d ja f alakohdan sekä 2, 3 ja 4 kohdan sekä luvussa II olevan 1, 2, 4, 5 ja 9 kohdan vaatimukset ja niissä on oltava riittävät välineet käyttämättömän käsittelemättömän luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvan aineksen hävittämiseksi, tai tällainen aines on lähetettävä käsittelylaitokseen tai polttolaitokseen tämän asetuksen mukaisesti.

3. Tämän asetuksen 8 artiklassa säädetyn kirjanpidon lisäksi on pidettävä kirjaa seuraavista:

i) jos kyseessä ovat loppukäyttäjät, käytetyn luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvan aineksen määrä ja käyttöpäivä;

ii) jos kyseessä ovat keräyskeskukset, jotka toimittavat luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvaa ainesta loppukäyttäjille,

a) sellaisen luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvan aineksen määrä, joka on käsitelty jäljempänä olevan 4 kohdan mukaisesti,

b) käsiteltyä luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvaa ainesta ostavien loppukäyttäjien nimet ja osoitteet,

c) tilat, joihin luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluva aines viedään käytettäväksi,

d) lähetetty määrä, sekä

e) päivämäärä, jona aines lähetettiin.

4. Jos kyseessä ovat keräyskeskukset, jotka toimittavat luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvaa ainesta loppukäyttäjille, luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluva aines kalan sisälmyksiä lukuun ottamatta on

i) käsiteltävä jollakin seuraavista tavoista:

a) denaturointi toimivaltaisen viranomaisen hyväksymää väriaineliuosta käyttäen. Liuoksen on oltava niin väkevää, että värjääntyminen selvästi näkyy käsitellyssä lihassa eli kaikkien lihapalojen koko pinta on ollut kyseisen liuoksen peittämä joko siten, että liha on upotettu liuokseen tai siten, että liha on sumutettu tai muulla tavoin käsitelty liuoksella;

b) steriloiminen eli vedessä keittäminen tai autoklavointi kunnes kaikki lihapalat ovat täysin kypsät;

c) muu toimivaltaisen viranomaisen hyväksymä käsittely;

ii) käsittelyn jälkeen luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluva aines on pakattava ennen levitystä siten, että pakkauksessa on keräyskeskuksen nimi ja osoite sekä selkeästi ja luettavasti merkintä "ei ihmisravinnoksi".

LIITE X

Terveystodistusten mallit eräiden eläinten sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden kolmansista maista tuontia varten

1 luku

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäville, muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitetuille jalostetuille eläinvalkuaisille, myös seoksille, lukuun ottamatta kyseistä valkuaista sisältävää lemmikkieläinten ruokaa

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I. Jalostetun eläinvalkuaisen tai tuotteen tunnistetiedot

Jalostetun eläinvalkuaisen tai tuotteen laatu:

Jalostettu eläinvalkuainen, joka on saatu seuraavan lajin eläimistä:

(laji)

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II. Jalostetun eläinvalkuaisen tai tuotteen alkuperä

Hyväksytyn laitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III. Jalostetun eläinvalkuaisen tai tuotteen määräpaikka

Jalostettu eläinvalkuainen lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV. Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri ilmoittaa lukeneensa ja ymmärtäneensä neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY ja vakuuttaa, että

a) edellä kuvattu jalostettu eläinvalkuainen tai tuote sisältää yksinomaan tai osittain jalostettua eläinvalkuaista, jota ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi ja

i) joka on valmistettu ja varastoitu käsittelylaitoksessa, joka on toimivaltaisen viranomaisen neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY 15 artiklan mukaisesti hyväksymä, varmentama ja valvoma,

ii) joka on valmistettu yksinomaan seuraavista eläimistä saatavista sivutuotteista:

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi,

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, mutta joissa ei ole merkkejä ihmiseen tai eläimiin tarttuvista taudeista ja jotka on johdettu ihmisravinnoksi kelpaavista ruhoista yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-vuodat, nahat, sorkat, kaviot, sarvet, sianharjakset, höyhenet ja sulat, jotka ovat peräisin teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-veri, joka on saatu teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-eläimistä saatavat sivutuotteet, jotka on johdettu ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden tuotannosta, kuten luut, joista on poistettu rasva, ja rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös,

-eläinperäiset elintarvikkeet tai eläinperäisiä tuotteita sisältävät elintarvikkeet, jotka on alun perin tarkoitettu ihmisravinnoksi, mutta jotka on ohjattu eläinten ravinnoksi kaupallisista syistä tai sellaisten valmistuksessa tai pakkauksessa esiintyneiden ongelmien tai muiden vikojen vuoksi, jotka eivät aiheuta riskiä ihmisille tai eläimille,

-avomereltä kalajauhon valmistusta varten pyydetyt kalat tai muut merieläimet, merinisäkkäitä lukuun ottamatta,

-tuoreet kalan sisälmykset, joita saadaan kalatuotteita ihmisravinnoksi valmistavalta tehtaalta,

-kuoret, hautomoiden sivutuotteet ja säröillä olevien munien sivutuotteet, jotka ovat peräisin eläimistä, joissa ei ole ilmennyt kliinisiä merkkejä jostakin kyseisen tuotteen välityksellä ihmisiin tai eläimiin tarttuvasta taudista;

iii) joka on kuumennettu

-keskeytyksettä yli 133 °C:n sisälämpötilaan vähintään 20 minuutin ajan vähintään 3 baarin (absoluuttisessa) paineessa, joka on tuotettu kyllästetyllä höyryllä sen jälkeen, kun partikkelikoko on pienennetty vähintään 50 millimetriin [29], tai

[29] Tarpeeton viivataan yli.

-kun kyseessä on verijauho tai muu kuin nisäkäsperäinen valkuainen - ei kuitenkaan kalajauho - neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY1 liitteessä III olevassa III luvussa luetellulla .................... käsittelymenetelmällä

pistokokein otettu näyte täyttää seuraavat vaatimukset [30]:

[30] jossa

-1 grammassa näytettä ei esiinny Clostridium perfringens -bakteeria

-25 grammassa näytettä ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

-enterobakteerit: n=5, c=2, n=10, M 3 X 10 1 grammassa

-kun kyseessä on kalajauho, neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY1 liitteessä III olevassa III luvussa luetellulla .................... käsittelymenetelmällä tai läpikotaisin vähintään 80 °C:seen1, ja pistokokeena otettu näyte täyttää vähintään seuraavat vaatimukset:

-25 grammassa näytettä ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

-enterobakteerit: n=5, c=2, n=10, M 3 X 10 1 grammassa;

b) toimivaltainen viranomainen on tutkinut lopputuotteesta pistokokeena otetun näytteen välittömästi ennen lähettämistä ja todennut sen täyttävän seuraavat vaatimukset:

25 grammassa näytettä ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0;

c) lopputuote

-pakattiin uuteen pakkaukseen1,

tai

-jos kyseessä on irtotavaralähetys, säiliöt tai muut kuljetusvälineet puhdistettiin perusteellisesti ja desinfioitiin ennen käyttöä toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä desinfiointiaineella1;

d) lopputuote oli varastoitu suljettuun varastoon;

e) lopputuotteen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi käsittelyn jälkeen.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima3

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus) [31]

[31] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

2 luku

(A)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettävälle maidolle ja maitopohjaisille tuotteille, joille on tehty yksi lämpökäsittely ja joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeeksi

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Maidon / maitopohjaisten tuotteiden tunnistetiedot

Maito, joka on saatu seuraavan lajin eläimistä:

(laji)

Maidon / maitopohjaisten tuotteiden kuvaus:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Alkuperä

Esikäsittelylaitoksen tai käsittelylaitoksen [32] osoite ja rekisterinumero:

[32] Tarpeeton viivataan yli.

III Maidon / maitopohjaisten tuotteiden määräpaikka

Maito / maitopohjaiset tuotteet lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä [33]:

[33] Tavarankuljetusajoneuvoista ilmoitetaan rekisterinumero. Irtotavarakonteista ilmoitetaan kontin numero ja sinetin numero.

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että

1. ........................ (viejämaa) / .........................ssa/ssä (viejämaassa) sijaitseva.......................... (alue) [34] on ollut vapaa suu- ja sorkkataudista sekä karjarutosta vientiä välittömästi edeltävien 12 kuukauden ajan, eikä siellä ole rokotettu suu- ja sorkkatautia tai karjaruttoa vastaan vientiä välittömästi edeltäneiden 12 kuukauden aikana;

[34] Täydennettävä, jos lupa tuoda yhteisöön on rajoitettu kyseisen kolmannen maan tietyille alueille.

2. tässä todistuksessa tarkoitettu maito / maitopohjainen tuote

a) on valmistettu raakamaidosta, joka on saatu eläimistä,

-joissa ei ole sellaisten tautien kliinisiä oireita, jotka voivat tarttua ihmisiin tai eläimiin maidon välityksellä,

-jotka kuuluvat tiloihin, joihin ei sovelleta rajoituksia suu- ja sorkkataudin tai karjaruton vuoksi, ja

b) on kuumennettu ....... °C:seen ..........n ajaksi siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, minkä jälkeen kuivatulle maidolle tai kuivatulle maitopohjaiselle tuotteelle on tehty kuivauskäsittely;

3. kaikki varotoimenpiteet on toteutettu maidon / maitopohjaisen tuotteen saastumisen estämiseksi käsittelyn jälkeen;

4. maito / maitopohjainen tuote pakattiin uuteen pakkaukseen1 tai

-jos tuote oli irtotavarana, säiliöt desinfioitiin ennen lastaamista toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tuotteella1, ja

-säiliöön on merkitty tiedot maidon / maitopohjaisen tuotteen laadusta.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [35]

[35] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)4

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(B)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäville lämpökäsitellyille maitopohjaisille tuotteille, joiden pH-arvo on laskettu alle 6:een ja joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeeksi

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Maitopohjaisten tuotteiden tunnistetiedot

Maito, joka on saatu seuraavan lajin eläimistä:

(laji)

Maitopohjaisten tuotteiden kuvaus:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Alkuperä

Esikäsittelylaitoksen tai käsittelylaitoksen [36] osoite ja rekisterinumero:

[36] Tarpeeton viivataan yli.

III Maitopohjaisten tuotteiden määräpaikka

Maitopohjaiset tuotteet lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä [37]:

[37] Tavarankuljetusajoneuvoista ilmoitetaan rekisterinumero. Irtotavarakonteista ilmoitetaan kontin numero ja sinetin numero.

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että

1. tässä todistuksessa tarkoitettu maitopohjainen tuote

a) on valmistettu raakamaidosta, joka on saatu eläimistä,

-joissa ei ole sellaisten tautien kliinisiä oireita, jotka voivat tarttua ihmisiin tai eläimiin maidon välityksellä,

-jotka kuuluvat tiloihin, joihin ei sovelleta rajoituksia suu- ja sorkkataudin tai karjaruton vuoksi, ja

b) on kuumennettu ....... °C:seen ..........n ajaksi siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, ja

c) on käsitelty happamointikäsittelyllä, jossa pH-arvo lasketaan alle 6:een ja pidetään tällä tasolla vähintään tunnin ajan;

2. kaikki varotoimenpiteet on toteutettu maitopohjaisen tuotteen saastumisen estämiseksi käsittelyn jälkeen;

3. maitopohjainen tuote pakattiin uuteen pakkaukseen1 tai

-jos tuote oli irtotavarana, säiliöt desinfioitiin ennen lastaamista toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tuotteella1 ja

-säiliöön on merkitty tiedot maidon / maitopohjaisen tuotteen laadusta.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [38]

[38] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)3

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(C)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettävälle maidolle ja maitopohjaisille tuotteille, joille on tehty sterilointi tai kaksi lämpökäsittelyä ja joita ei ole tarkoitettu elintarvikkeeksi

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Maidon / maitopohjaisten tuotteiden tunnistetiedot

Maito, joka on saatu seuraavan lajin eläimistä:

(laji)

Maidon / maitopohjaisten tuotteiden kuvaus:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Alkuperä

Esikäsittelylaitoksen tai käsittelylaitoksen [39] osoite ja rekisterinumero:

[39] Tarpeeton viivataan yli.

III Maidon / maitopohjaisten tuotteiden määräpaikka

Maito/maitopohjaiset tuotteet lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä [40]:

[40] Tavarankuljetusajoneuvoista ilmoitetaan rekisterinumero. Irtotavarakonteista ilmoitetaan kontin numero ja sinetin numero.

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että

1. tässä todistuksessa tarkoitettu maito / maitopohjainen tuote

a) on valmistettu raakamaidosta, joka on saatu eläimistä,

-joissa ei ole sellaisten tautien kliinisiä oireita, jotka voivat tarttua ihmisiin tai eläimiin maidon välityksellä,

-jotka kuuluvat tiloihin, joihin ei sovelleta rajoituksia suu- ja sorkkataudin tai karjaruton vuoksi, ja

b) on käsitelty seuraavasti:

joko

i) sterilointi siten, että Fo-arvo on vähintään 3; tai

ii) ensimmäinen kuumennus ....... °C:seen ..........n ajaksi siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, minkä jälkeen se on vielä kuumennettu ....... °C:seen ..........n ajaksi siten, että se antaa negatiivisen tuloksen fosfataasikokeessa, minkä jälkeen kuivatulle maidolle tai kuivatulle maitopohjaiselle tuotteelle on tehty kuivauskäsittely;

2. kaikki varotoimenpiteet on toteutettu maidon / maitopohjaisen tuotteen saastumisen estämiseksi käsittelyn jälkeen;

3. maito / maitopohjainen tuote pakattiin uuteen pakkaukseen1 tai

-jos tuote oli irtotavarana, säiliöt desinfioitiin ennen lastaamista toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tuotteella1, ja

-säiliöön on merkitty tiedot maidon / maitopohjaisen tuotteen laadusta.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [41]

[41] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)3

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

3 luku

(A)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettävälle purkitetulle lemmikkieläinten ruoalle

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Lemmikkieläinten ruoan tunnistetiedot

Lemmikkieläinten ruoka on valmistettu seuraavista lajeista saaduista raaka-aineista:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Lemmikkieläinten ruoan alkuperä:

Hyväksytyn laitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III Lemmikkieläinten ruoan määräpaikka

Lemmikkieläinten ruoka lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri ilmoittaa lukeneensa ja ymmärtäneensä neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY ja vakuuttaa, että edellä kuvattu lemmikkieläinten ruoka täyttää seuraavat edellytykset:

a) Se on valmistettu ja varastoitu käsittelylaitoksessa, joka on toimivaltaisen viranomaisen neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY 16 artiklan mukaisesti hyväksymä ja valvoma.

b) Se on valmistettu yksinomaan seuraavista eläimistä saatavista sivutuotteista:

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi,

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, mutta joissa ei ole merkkejä ihmiseen tai eläimiin tarttuvista taudeista ja jotka on johdettu ihmisravinnoksi kelpaavista ruhoista yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-vuodat, nahat, sorkat, kaviot, sarvet, sianharjakset, höyhenet ja sulat, jotka ovat peräisin teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-veri, joka on saatu teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-eläimistä saatavat sivutuotteet, jotka on johdettu ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden tuotannosta, kuten luut, joista on poistettu rasva ja rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös,

-eläinperäiset elintarvikkeet tai eläinperäisiä tuotteita sisältävät elintarvikkeet, jotka on alun perin tarkoitettu ihmisravinnoksi, mutta jotka on ohjattu eläinten ravinnoksi kaupallisista syistä tai sellaisten valmistuksessa tai pakkauksessa esiintyneiden ongelmien tai muiden vikojen vuoksi, jotka eivät aiheuta riskiä ihmisille tai eläimille,

-avomereltä kalajauhon valmistusta varten pyydetyt kalat tai muut merieläimet, merinisäkkäitä lukuun ottamatta,

-tuoreet kalan sisälmykset, joita saadaan kalatuotteita ihmisravinnoksi valmistavalta tehtaalta,

-kuoret, hautomoiden sivutuotteet ja säröillä olevien munien sivutuotteet, jotka ovat peräisin eläimistä, joissa ei ole ilmennyt kliinisiä merkkejä jostakin kyseisen tuotteen välityksellä ihmisiin tai eläimiin tarttuvasta taudista.

c) Se on lämpökäsitelty siten, että sen Fc-arvo on vähintään 3,0 ilmatiiviisti suljetuissa astioissa.

d) Siitä on otettu kunkin käsitellyn erän osalta vähintään viidestä säiliöstä pistokokein näyte, joka on analysoitu diagnostisin laboratoriomenetelmin sen varmistamiseksi, että koko erä on lämpökäsitelty riittävästi a alakohdan mukaisesti.

e) Sen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi käsittelyn jälkeen.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [42]

[42] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)1

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(B)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettävälle jalostetulle, muulle kuin purkitetulle lemmikkieläinten ruoalle

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Lemmikkieläinten ruoan tunnistetiedot

Lemmikkieläinten ruoka on valmistettu seuraavista lajeista saaduista raaka-aineista:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Lemmikkieläinten ruoan alkuperä

Hyväksytyn laitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III Lemmikkieläinten ruoan määräpaikka

Lemmikkieläinten ruoka lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri ilmoittaa lukeneensa ja ymmärtäneensä neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY ja vakuuttaa, että edellä kuvattu lemmikkieläinten ruoka täyttää seuraavat edellytykset:

a) Se on valmistettu ja varastoitu käsittelylaitoksessa, joka on toimivaltaisen viranomaisen neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY 16 artiklan mukaisesti hyväksymä ja valvoma.

b) Se on valmistettu yksinomaan seuraavista eläimistä saatavista sivutuotteista:

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi,

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, mutta joissa ei ole merkkejä ihmiseen tai eläimiin tarttuvista taudeista ja jotka on johdettu ihmisravinnoksi kelpaavista ruhoista yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-vuodat, nahat, sorkat, kaviot, sarvet, sianharjakset, höyhenet ja sulat, jotka ovat peräisin teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-veri, joka on saatu teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem -tarkastus ja jotka on tarkastuksessa todettu teurastuskelpoisiksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-eläimistä saatavat sivutuotteet, jotka on johdettu ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden tuotannosta, kuten luut, joista on poistettu rasva ja rasvan sulatuksessa syntyvä proteiinijäännös,

-eläinperäiset elintarvikkeet tai eläinperäisiä tuotteita sisältävät elintarvikkeet, jotka on alun perin tarkoitettu ihmisravinnoksi, mutta jotka on ohjattu eläinten ravinnoksi kaupallisista syistä tai sellaisten valmistuksessa tai pakkauksessa esiintyneiden ongelmien tai muiden vikojen vuoksi, jotka eivät aiheuta riskiä ihmisille tai eläimille,

-avomereltä kalajauhon valmistusta varten pyydetyt kalat tai muut merieläimet, merinisäkkäitä lukuun ottamatta,

-tuoreet kalan sisälmykset, joita saadaan kalatuotteita ihmisravinnoksi valmistavalta tehtaalta,

-kuoret, hautomoiden sivutuotteet ja säröillä olevien munien sivutuotteet, jotka ovat peräisin eläimistä, joissa ei ole ilmennyt kliinisiä merkkejä jostakin kyseisen tuotteen välityksellä ihmisiin tai eläimiin tarttuvasta taudista.

c) Se on valmistettu siten, että jalostettu lemmikkieläinten ruoka tai eläinperäiset valmistusaineet on lämpökäsitelty kuumentamalla ne läpikotaisin vähintään 90°C:seen;

d) Siitä on otettu käsittelylaitoksessa varastoinnin aikana tai sen jälkeen pistokokein kunkin jalostetun erän osalta vähintään viisi näytettä, ja kyseinen lemmikkieläinten ruoka täyttää seuraavat vaatimukset [43]:

[43] jossa

-25 grammassa näytettä ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

-enterobakteerit: n=5, c=2, n=10, M 3 X 10 1 grammassa.

e) Se osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi käsittelyn jälkeen.

f) Se pakattiin uuteen pakkaukseen.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [44]

[44] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(C)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäville puruluille

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Puruluiden tunnistetiedot

Puruluut on valmistettu seuraavista lajeista saaduista raaka-aineista:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

II Puruluiden alkuperä

Hyväksytyn laitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III Puruluiden määräpaikka

Puruluut lähetetään

mistä:

(lastauspaikka):

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri ilmoittaa lukeneensa ja ymmärtäneensä neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY ja vakuuttaa, että edellä kuvatut puruluut täyttävät seuraavat vaatimukset:

a) Ne on valmistettu ja varastoitu käsittelylaitoksessa, joka on toimivaltaisen viranomaisen neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY 16 artiklan mukaisesti hyväksymä ja valvoma.

b) Ne on valmistettu yksinomaan seuraavista eläimistä saatavista sivutuotteista:

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi,

-teurastamoissa teurastettujen eläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, mutta joissa ei ole merkkejä ihmiseen tai eläimiin tarttuvista taudeista ja jotka on johdettu ihmisravinnoksi kelpaavista ruhoista yhteisön lainsäädännön mukaisesti,

-vuodat ja nahat, jotka ovat peräisin teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem- ja post mortem -tarkastukset ja joilla ei ole tartuntatautien kliinisiä oireita.

c) Niille

i) on tehty riittävä lämpökäsittely salmonellan tuhoamiseksi, jos kyseessä ovat sorkka- ja kavioeläinten vuodista ja nahoista valmistetut puruluut [45];

[45] Tarpeeton viivataan yli.

ii) on tehty lämpökäsittely kuumentamalla ne läpikotaisin vähintään 90 °C:seen, jos kyseessä ovat muista eläinten sivutuotteista kuin sorkka- ja kavioeläinten vuodista ja nahoista valmistetut puruluut.

d) Niistä on otettu käsittelylaitoksessa varastoinnin aikana tai sen jälkeen pistokokein kunkin jalostetun erän osalta vähintään viisi näytettä, ja kyseinen lemmikkieläinten ruoka täyttää seuraavat vaatimukset [46]:

[46] jossa

-25 grammassa näytettä ei esiinny salmonellaa: n=5, c=0, m=0, M=0

-enterobakteerit: n=5, c=2, n=10, M 3 X 10 1 grammassa.

e) Niiden osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi käsittelyn jälkeen.

f) Ne pakattiin uuteen pakkaukseen.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [47]

[47] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)3

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(D)

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettävälle raa'alle lemmikkieläinten ruoalle

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Raa'an lemmikkieläinten ruoan tunnistetiedot

Raaka lemmikkieläinten ruoka on valmistettu seuraavista lajeista saaduista sivutuotteista:

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Raa'an lemmikkieläinten ruoan alkuperä:

Hyväksytyn laitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III Raa'an lemmikkieläinten ruoan määräpaikka

Raaka lemmikkieläinten ruoka lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri ilmoittaa lukeneensa ja ymmärtäneensä neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY ja vakuuttaa, että edellä kuvattu raaka lemmikkieläinten ruoka täyttää seuraavat edellytykset:

a) Se koostuu I kohdassa mainituista lajeista saaduista eläimistä saatavista sivutuotteista ja täyttää asianmukaiset eläinten terveyttä koskevat vaatimukset, joista säädetään komission päätöksessä (päätöksissä) .../.../... [48].

[48] Merkitään vastaavien kotieläinlajien tuoretta lihaa koskevien asianmukaisten päätösten numerot.

b) Se koostuu ainoastaan EY:n hyväksymässä teurastamossa teurastettujen eläinten osista, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi.

c) Se on valmistettu ja varastoitu käsittelylaitoksessa, joka on toimivaltaisen viranomaisen neuvoston ja Euroopan parlamentin asetuksen .../.../EY 16 artiklan mukaisesti hyväksymä ja valvoma.

d) Sen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi käsittelyn jälkeen.

e) Se pakattiin vuodot estävään uuteen pakkaukseen.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [49]

[49] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

4 luku

TERVEYSTODISTUS

Hevoseläinten seerumin tuonnille sellaisista kolmansista maista tai kolmansien maiden osista, joista elävien teurastettaviksi tarkoitettujen hevoseläinten tuonti yhteisöön on sallittua

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Seerumin tunnistetiedot

Seerumi, joka on saatu seuraavien lajien eläimistä:

(laji)

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

II Seerumin alkuperä

Rekisteröidyn keräyslaitoksen osoite ja eläinlääkäritarkastuksen numero:

III Seerumin määräpaikka

Seerumi lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvattu hevoseläinten seerumi täyttää seuraavat edellytykset:

a) Se on lähtöisin maasta, jossa seuraavista taudeista on ilmoitettava pakollisesti: afrikkalainen hevosrutto, astumatauti, räkätauti, hevosen enkefalomyeliitti (kaikissa muodoissaan, mukaan luettuna VEE), hevoseläinten näivetystauti, vesicular stomatitis -tauti, raivotauti, pernarutto.

b) Se on saatu eläinlääkärin valvonnassa hevoseläimistä, joissa ei keruuhetkellä ilmennyt tartuntatautien kliinisiä oireita.

c) Se on saatu hevoseläimistä, jotka ovat olleet syntymästään lähtien sellaisen kolmannen maan alueella - tai jos kyseessä on yhteisön lainsäädännön mukainen virallinen aluejako - kolmannen maan osissa, jossa tai joissa

i) kahden viime kuukauden aikana ei ole esiintynyt venezuelalaista hevosen enkefalomyeliittia;

ii) kuuden viime kuukauden aikana ei ole esiintynyt astumatautia;

iii) kuuden viime kuukauden aikana ei ole esiintynyt räkätautia.

d) Se on saatu hevoseläimistä, jotka keruuhetkellä eivät tulleet tilalta eivätkä olleet tilalla, johon on kohdistunut eläinten terveyteen liittyvistä syistä asetettavia rajoituksia

i) hevosten enkefalomyeliitin osalta edeltävien kuuden kuukauden aikana päivästä, jona sairastuneet hevoseläimet on teurastettu;

ii) näivetystaudin osalta siihen päivään asti, jona tartunnan saaneiden eläinten teurastuksen jälkeen jäljelle jääneet eläimet ovat reagoineet negatiivisesti kahteen kolmen kuukauden välein tehtyyn Cogginsin testiin;

iii) vesicular stomatitis -taudin osalta edeltävien kuuden kuukauden aikana;

iv) raivotaudin osalta edeltävän kuukauden aikana viimeisimmästä tapauksesta;

v) pernaruton osalta edeltävien 15 vuorokauden aikana viimeisimmästä tapauksesta.

Jos tilan kaikki taudille alttiiseen lajiin kuuluvat eläimet on teurastettu ja tilat desinfioitu, kieltoaika on 30 vuorokautta siitä, kun eläimet hävitettiin ja tilat desinfioitiin, jollei kyseessä ole pernarutto, jolloin kieltoaika on 15 vuorokautta.

e) Sen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman saastumisen estämiseksi tuotannon, käsittelyn ja pakkauksen aikana.

f) Se on pakattu sinetöityihin läpäisemättömiin säiliöihin, joihin on selvästi merkitty ilmaisu "hevoseläinten seerumia" ja keräyslaitoksen rekisterinumero;

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [50]

[50] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)1

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

5 luku

(A)

ELÄINTEN TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäville tuoreille ja jäähdytetyille sorkka- ja kavioeläinten vuodille ja nahoille

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa:

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Vuotien ja nahkojen tunnistetiedot

Vuodat ja nahat, jotka on saatu seuraavien lajien eläimistä:

(laji)

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Säiliöiden, rekka-autojen, junavaunujen tai paalien sinettien numerot:

II Vuotien ja nahkojen alkuperä

Rekisteröidyn ja valvotun laitoksen osoite ja eläinlääkinnällinen hyväksyntänumero:

III Vuotien ja nahkojen määräpaikka

Vuodat ja nahat lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvatut vuodat ja nahat täyttävät seuraavat edellytykset:

a) Ne on saatu teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem- ja post mortem -tarkastukset ja jotka on todettu vapaiksi ihmisiin tai eläimiin tarttuvista vakavista taudeista ja joita ei ole teurastettu eläinkulkutautien hävittämiseksi.

b) Ne ovat peräisin sellaisesta maasta - tai jos kyseessä on yhteisön lainsäädännön mukainen aluejako - maan osasta, josta sallitaan vastaavien lajien kaikkien tuoreen lihan luokkien tuonti ja joka on ollut vähintään 12 kuukauden ajan ennen lähetystä vapaa seuraavista taudeista ja jossa ei ole kyseisenä aikana rokotettu niitä vastaan:

-klassinen sikarutto [51]

[51] Viivataan yli taudit, jotka eivät koske asianomaista lajia.

-afrikkalainen sikarutto1

-teschenintauti1

-karjarutto1

ja joka on ollut vähintään 24 kuukauden ajan ennen lähetystä vapaa suu- ja sorkkataudista ja jossa 12 kuukauteen ennen lähetystä ei ole rokotettu suu- ja sorkkatautia vastaan1.

c) Ne on saatu

-eläimistä, jotka ovat olleet alkuperämaan alueella vähintään kolme kuukautta ennen teurastusta tai syntymästään asti, jos on kyse alle kolmen kuukauden ikäisistä eläimistä,

-jos kyseessä ovat sorkkaeläimistä saatavat vuodat ja nahat, eläimistä, jotka ovat lähtöisin tiloilta, joilla ei ole esiintynyt suu- ja sorkkatautia 30 viime päivän aikana ja joiden ympärillä 10 kilometrin säteellä ei ole esiintynyt suu- ja sorkkatautia 30 päivään,

-jos kyseessä ovat sioista saatavat vuodat ja nahat, eläimistä, jotka ovat lähtöisin tiloilta, joilla ei ole esiintynyt sian vesikulaaritautia 30 viime päivän aikana tai afrikkalaista sikaruttoa 40 viime päivän aikana ja joiden ympärillä 10 kilometrin säteellä ei ole esiintynyt kyseisiä tauteja 30 päivään,

-eläimistä, joille on teurastamossa tehty ante mortem -tarkastus teurastusta edeltäneiden 24 tunnin aikana ja joissa ei ole ilmennyt oireita suu- ja sorkkataudista1, karjarutosta1, klassisesta sikarutosta1, afrikkalaisesta sikarutosta 1 tai sian vesikulaaritaudista1.

d) Niiden osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [52]

[52] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(B)

ELÄINTEN TERVEYSTODISTUS

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetelluista kolmansista maista tai niiden alueilta lähtöisin oleville ja Euroopan yhteisöön lähetettäville sorkka- ja kavioeläinten käsitellyille vuodille ja nahoille

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Vuotien ja nahkojen tunnistetiedot

Vuodat ja nahat, jotka on saatu seuraavien lajien eläimistä:

(laji)

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Säiliöiden, rekka-autojen, junavaunujen tai paalien sinettien numerot:

II Vuotien ja nahkojen alkuperä

Rekisteröidyn ja valvotun laitoksen osoite ja eläinlääkinnällinen hyväksyntänumero:

III Vuotien ja nahkojen määräpaikka

Vuodat ja nahat lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvatut vuodat ja nahat on saatu teurastamoissa teurastetuista eläimistä, joille on tehty ante mortem- ja post mortem -tarkastukset ja jotka on todettu vapaiksi ihmisiin tai eläimiin tarttuvista vakavista taudeista ja joita ei ole teurastettu eläinkulkutautien hävittämiseksi ja että

1. kyseiset vuodat ja nahat joko [53]

[53] Tarpeeton viivataan yli.

a) ovat peräisin maasta tai maan osasta, jossa ei ole 12 viime kuukauden aikana esiintynyt seuraavia tauteja, joista alkuperämaassa on ilmoitettava pakollisesti:

-karjarutto [54]

[54] Viivataan yli taudit, jotka eivät koske asianomaista lajia.

-suu- ja sorkkatauti2

-klassinen sikarutto2

-afrikkalainen sikarutto2,

ja ne on

-kuivattu1 tai

-suolattu joko kuivina tai suolaliuoksessa vähintään 14 vuorokautta ennen lähettämistä1, tai

-suolattu joko kuivina tai suolaliuoksessa ................... (päiväys) ja kuljettajan ilmoituksen mukaan laivataan siten, että suolauksesta on kulunut vähintään 14 päivää ennen kuin ne saapuvat EY:n rajatarkastusasemalle1,

tai

b) on

-suolattu vähintään 7 päivän ajan käyttäen merisuolaa, johon on lisätty 2 prosenttia natriumkarbonaattia,

tai

-suolattu ................... (päiväys) käyttäen merisuolaa, johon on lisätty 2 prosenttia natriumkarbonaattia, ja kuljettajan ilmoituksen mukaan laivataan siten, että suolauksesta on kulunut vähintään 7 päivää ennen kuin ne saapuvat EY:n rajatarkastusasemalle1, tai

-kuivattu 42 päivän ajan vähintään 20 °C:n lämpötilassa1;

2. kyseisten vuotien ja nahkojen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [55]

[55] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)3

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(C)

VIRALLINEN ILMOITUS

Muiden sorkka- ja kavioeläinten kuin sikojen ja hevoseläinten Euroopan yhteisöön lähetettävistä vuodista ja nahoista, jotka on pidetty erillään 21 päivän ajan tai joita on kuljetettu keskeytyksettä 21 päivää ennen tuontia

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän virallisen ilmoituksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Vuotien ja nahkojen tunnistetiedot

Vuodat ja nahat, jotka on saatu seuraavien lajien eläimistä:

(laji)

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Säiliöiden, rekka-autojen, junavaunujen tai paalien sinettien numerot:

II Vuotien ja nahkojen alkuperä

Laitoksen osoite ja virallinen rekisterinumero:

III Vuotien ja nahkojen määräpaikka

Vuodat ja nahat lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvatut vuodat ja nahat täyttävät seuraavat edellytykset:

a) Niille on tehty seuraavat käsittelyt:

-kuivaus [56], tai

[56] Tarpeeton viivataan yli.

-suolaus joko kuivina tai suolaliuoksessa vähintään 14 vuorokautta ennen lähettämistä1, tai

-suolaus vähintään 7 päivän ajan käyttäen (meri)suolaa, johon on lisätty 2 prosenttia natriumkarbonaattia1, tai

-kuivaus 42 päivän ajan vähintään 20 °C:n lämpötilassa.

b) Niille on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi, eivätkä ne olleet kosketuksissa muiden eläintuotteiden tai elävien eläinten kanssa.

c) -Ne on pidetty ennen lähettämistä erillään virallisessa valvonnassa 21 päivän ajan a alakohdassa kuvatun käsittelyn jälkeen1, tai

- niiden kuljetus kestää kuljettajan ilmoituksen mukaan vähintään 21 päivää1.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [57]

[57] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

6 luku

(A)

TODISTUS/ASIAKIRJA

Euroopan yhteisöön lähettäviä yksinomaan luista, sarvista, sorkista ja kavioista, kynsistä, hirvensarvista, hampaista, vuodista tai nahoista koostuvia, linnuista ja sorkka- ja kavioeläimistä peräisin olevia käsiteltyjä metsästysmuistoja varten

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän todistuksen/asiakirjan viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Metsästysmuistojen tunnistetiedot

Metsästysmuistot, jotka on saatu seuraavien lajien eläimistä:

(laji)

Metsästysmuistojen luonne:

a) yksinomaan luut, sarvet, sorkat, kaviot, kynnet, hirvensarvet, hampaat [58]

[58] Tarpeeton viivataan yli.

b) yksinomaan vuodat ja nahat1:

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Cites-todistuksen viitenumero1:

II Metsästysmuistojen määräpaikka

Metsästysmuistot lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

III Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvatut metsästysmuistot täyttävät seuraavat edellytykset:

a) Ne on pakattu välittömästi käsittelyn jälkeen siten, etteivät ne ole olleet kosketuksissa muiden eläinperäisten tuotteiden kanssa, jotka voivat saastuttaa sen, läpinäkyviin yksittäispakkauksiin, jotka on suljettu myöhemmän saastumisen estämiseksi.

b) Kun kyseessä ovat yksinomaan vuodista tai nahoista koostuvat metsästysmuistot, ne on1

-kuivattu1,

-suolattu kuivana tai suolavedessä vähintään 14 päivän ajan ennen niiden lähettämistä1,

-suolattu joko kuivina tai suolaliuoksessa ................... (päiväys) ja kuljettajan ilmoituksen mukaan laivataan siten, että suolauksesta on kulunut vähintään 14 päivää ennen kuin ne saapuvat EY:n rajatarkastusasemalle1.

c) Kun kyseessä ovat yksinomaan luista, sarvista, sorkista, kavioista, kynsistä, hirvensarvista tai hampaista koostuvat metsästysmuistot1,

-niitä on liotettu riittävän kauan kiehuvassa vedessä sen varmistamiseksi, ettei mitään muuta ainesta kuin luita, sarvia, sorkkia ja kavioita, kynsiä, hirvensarvia tai hampaita ole jäänyt jäljelle,

-ne on desinfioitu lähettäjämaan toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tuotteella, luisten osien osalta erityisesti vetyperoksidilla.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [59]

[59] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(B)

ELÄINLÄÄKÄRINTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäville kokonaisista osista koostuville, linnuista ja sorkka- ja kavioeläimistä peräisin oleville metsästysmuistoille, joita ei ole käsitelty millään tavalla

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän todistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Metsästysmuistojen tunnistetiedot

Metsästysmuistot, jotka on saatu seuraavien lajien eläimistä:

(laji)

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Cites-todistuksen viitenumero [60]:

[60] Tarpeeton viivataan yli.

II Metsästysmuistojen määräpaikka

Metsästysmuistot lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

III Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että

1. kun kyseessä ovat muista sorkkaeläimistä kuin sioista peräisin olevat metsästysmuistot1,

a) ........................ssa/ssä sijaitseva.......................... (alue) on ollut vapaa suu- ja sorkkataudista sekä karjarutosta edeltävien 12 kuukauden ajan, eikä siellä ole samana aikana rokotettu kumpaakaan tautia vastaan,

b) edellä kuvatut metsästysmuistot

a) on saatu eläimistä, jotka on tapettu ..........................ssa/ssä ............................n alueella, josta vastaavien kotieläinlajien tuoreen lihan vienti on sallittua ja jossa ei 60 viime päivään ole asetettu eläinten terveydentilan vuoksi rajoituksia sellaisen taudin esiintymisen johdosta, jolle kyseiset riistaeläimet ovat alttiita,

b) ovat peräisin eläimistä, jotka on tapettu vähintään 20 kilometrin päässä sellaisen kolmannen maan tai kolmannen maan osan rajalta, josta muista sorkkaeläimistä kuin sioista peräisin olevien käsittelemättömien metsästysmuistojen vienti yhteisöön ei ole sallittua;

2. kun kyseessä ovat luonnonvaraisesta siasta peräisin olevat metsästysmuistot1,

a) .............................. on ollut 12 viime kuukauden ajan vapaa klassisesta sikarutosta, afrikkalaisesta sikarutosta, sian vesikulaaritaudista, suu- ja sorkkataudista ja teschenintaudista (tarttuva sikahalvaus), eikä mitään näitä tauteja vastaan ole rokotettu 12 viime kuukauden aikana,

b) edellä kuvatut metsästysmuistot

a) on saatu eläimistä, jotka on tapettu ..........................ssa/ssä, josta vastaavien kotieläinlajien tuoreen lihan vienti on sallittua ja jossa ei 60 viime päivään ole asetettu eläinten terveydentilan vuoksi rajoituksia sellaisen taudin esiintymisen johdosta, jolle siat ovat alttiita;

b) ovat peräisin eläimistä, jotka on tapettu vähintään 20 kilometrin päässä sellaisen kolmannen maan tai kolmannen maan osan rajalta, josta luonnonvaraisista sioista peräisin olevien käsittelemättömien metsästysmuistojen vienti yhteisöön ei ole sallittua;

3. kun kyseessä ovat kavioeläimistä peräisin olevat metsästysmuistot, edellä kuvatut metsästysmuistot on saatu luonnonvaraisista kavioelämistä, jotka on tapettu ....................ssa/ssä (viejämaa)1;

4. kun kyseessä ovat riistalinnuista peräisin olevat metsästysmuistot1,

a) ........................ssa/ssä sijaitseva.......................... (alue) on vapaa lintuinfluenssasta ja Newcastlen taudista,

b) edellä kuvatut metsästysmuistot on saatu luonnonvaraisista riistalinnuista, jotka on tapettu ................................ssa/ssä .................................n alueella, jossa 30 viime päivänä aikana ei ole asetettu eläinten terveydentilan vuoksi rajoituksia sellaisen taudin esiintymisen johdosta, jolle luonnonvaraiset linnut ovat alttiita;

5. edellä kuvatut metsästysmuistot on pakattu siten, etteivät ne ole olleet kosketuksissa muiden eläinperäisten tuotteiden kanssa, jotka voivat saastuttaa sen, läpinäkyviin yksittäispakkauksiin, jotka on suljettu myöhemmän saastumisen estämiseksi.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [61]

[61] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2 ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

7 luku

(A)

ELÄINTEN TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäviä, kolmansista maista tai niiden alueilta, jotka ovat vapaita afrikkalaisesta sikarutosta, lähtöisin olevia sianharjaksia varten

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän eläinten terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Sianharjasten tunnistetiedot

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

II Sianharjasten alkuperä

Rekisteröidyn laitoksen osoite ja eläinlääkinnällinen tarkastusnumero:

III Sianharjasten määräpaikka

Sianharjakset lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että

1. edellä kuvatut sianharjakset on saatu sioista, jotka ovat peräisin alkuperämaasta ja jotka on teurastettu alkuperämaan teurastamossa;

2. sioissa, joista sianharjakset on saatu, ei ilmennyt teurastushetkellä tehdyssä tarkastuksessa ihmisiin tai eläimiin tarttuvien tautien oireita, eikä niitä ole teurastettu eläinkulkutautien hävittämiseksi;

3. alkuperämaa tai - jos kyseessä on yhteisön lainsäädännön mukainen aluejako - alkuperäalue on ollut vapaa afrikkalaisesta sikarutosta vähintään 12 kuukauden ajan;

4. sianharjakset ovat kuivia ja turvallisesti pakattuja.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [62]

[62] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)1

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

(B)

ELÄINTEN TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäviä, kolmansista maista tai niiden alueilta, jotka eivät ole vapaita afrikkalaisesta sikarutosta, lähtöisin olevia sianharjaksia varten

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän eläinten terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Sianharjasten tunnistetiedot

Pakkauslaji:

Osien tai pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

II Sianharjasten alkuperä

Rekisteröidyn laitoksen osoite ja eläinlääkinnällinen tarkastusnumero:

III Sianharjasten määräpaikka

Sianharjakset lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että

1. edellä kuvatut sianharjakset on saatu sioista, jotka ovat peräisin alkuperämaasta ja jotka on teurastettu alkuperämaan teurastamossa;

2. sioissa, joista sianharjakset on saatu, ei ilmennyt teurastushetkellä tehdyssä tarkastuksessa ihmisiin tai eläimiin tarttuvien tautien oireita, eikä niitä ole teurastettu eläinkulkutautien hävittämiseksi;

3. edellä kuvatut sianharjakset on

-keitetty [63]

[63] Tarpeeton viivataan yli.

-värjätty1

-valkaistu1;

4. sianharjakset ovat kuivia ja turvallisesti pakattuja.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [64]

[64] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

8 luku

TERVEYSTODISTUS

Euroopan yhteisöön lähetettäviä lemmikkieläinten ruoan tai teknisten tuotteiden, farmaseuttiset tuotteet mukaan luettuina, valmistukseen tarkoitettuja käsittelemättömiä eläinten sivutuotteita varten

Huomautus tuojalle: Tämä todistus on laadittu yksinomaan eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ja sen on seurattava tavaralähetyksen mukana rajatarkastusasemalle saapumiseen asti.

Tämän terveystodistuksen viitenumero:

Määrämaa:

(EY:n jäsenvaltion nimi)

Viejämaa

Vastuullinen ministeriö:

Todistuksen myöntävä osasto:

I Käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden tunnistetiedot

Käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden laatu:

(laji)

Pakkauslaji:

Pakkausten lukumäärä:

Nettopaino:

Tuotantoerän viitenumero:

II Käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden alkuperä

Hyväksytyn laitoksen osoite ja hyväksyntänumero:

III Käsittelemättömien eläinten sivutuotteiden määräpaikka

Käsittelemätön eläinten sivutuote lähetetään

mistä:

(lastauspaikka)

mihin:

(määrämaa ja määräpaikka)

seuraavalla kuljetusvälineellä:

Sinetin numero:

Lähettäjän nimi ja osoite:

Vastaanottajan nimi ja osoite:

IV Terveyttä koskeva vakuutus

Allekirjoittanut virkaeläinlääkäri vakuuttaa, että edellä kuvattu käsittelemätön eläinten sivutuote täyttää seuraavat edellytykset:

a) Se koostuu I kohdassa mainituista lajeista saaduista eläinten sivutuotteista ja täyttää asianmukaiset eläinten terveyttä koskevat vaatimukset, joista säädetään komission päätöksessä (päätöksissä) .../.../... [65].

[65] Merkitään vastaavien kotieläinlajien tuoretta lihaa koskevien asianmukaisten päätösten numerot.

b) Se koostuu ainoastaan teurastamossa teurastettujen eläinten osista, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi yhteisön lainsäädännön mukaisesti, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi.

c) Se on pakastettu alkuperälaitoksessa.

d) Sen osalta on toteutettu kaikki varotoimenpiteet taudinaiheuttajien aiheuttaman uudelleensaastumisen välttämiseksi käsittelyn jälkeen.

e) Se pakattiin vuodot estävään uuteen pakkaukseen.

Tehty ,

(Paikka) (Päiväys)

Leima [66]

[66] Allekirjoituksen ja leiman on oltava erivärisiä kuin painoväri.

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Virkaeläinlääkärin allekirjoitus)2

...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...

(Nimi suuraakkosin, pätevyys ja virkanimike)

LIITE XI

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat muuksi kuin elintarvikkeeksi tarkoitettujen eläinten sivutuotteiden tuonnin

Seuraavat luettelot ovat voimassa periaatteessa, ja tuonnissa on noudatettava asianmukaisia eläinten ja ihmisten terveyteen liittyviä vaatimuksia.

I osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat maidon ja maitopohjaisten tuotteiden tuonnin

Päätöksen 95/340/ETY liitteessä olevassa B tai C kohdassa luetellut kolmannet maat.

II osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat jalostetun eläinvalkuaisen (kalajauhoa lukuun ottamatta) tuonnin

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

III osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat kalajauhon ja -öljyn tuonnin

Päätöksen 97/296/EY liitteessä luetellut kolmannet maat sekä seuraavat maat:

(EE) Viro

(PR) Puerto Rico

(UA) Ukraina.

IV osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat renderoitujen rasvojen (kalaöljyä lukuun ottamatta) tuonnin

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

V osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat verituotteiden tuonnin

A Kavio- ja sorkkaeläimistä peräisin olevat verituotteet

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat tai maiden osat, joista vastaavien lajien kaikkiin luokkiin kuuluvan tuoreen lihan tuonti on sallittua.

B Muista lajeista peräisin olevat verituotteet

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

VI osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat tekniseen tai farmaseuttiseen käyttöön tarkoitettujen verituotteiden tuonnin (hevoseläimistä saatavia verituotteita lukuun ottamatta)

A Kavio- ja sorkkaeläimistä peräisin olevat verituotteet

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat tai maiden osat, joista vastaavien lajien kaikkiin luokkiin kuuluvan tuoreen lihan tuonti on sallittua.

B Muista lajeista peräisin olevat verituotteet

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

VII osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat lemmikkieläinten ruoan ja teknisten tuotteiden valmistukseen käytettävän käsittelemättömän aineksen tuonnin

A Naudan-, lampaan-, vuohen- ja siansukuisista eläimistä sekä kavioeläimistä peräisin oleva käsittelemätön aines

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat tai maiden osat, joista vastaavien lajien kaikkiin luokkiin kuuluvan tuoreen lihan tuonti on sallittua.

B Siipikarjasta peräisin oleva käsittelemätön aines

Kolmannet maat, joista jäsenvaltiot sallivat tuoreen siipikarjanlihan tuonnin

C Muista lajeista peräisin oleva käsittelemätön aines

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

VIII osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat käsittelemättömien sianharjasten tuonnin

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

IX osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat maanparannukseen käytettävän lannan tuonnin

A Käsitellyt lantatuotteet

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat.

B Käsitelty hevoseläinten lanta

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat elävien hevoseläinten osalta.

C Käsittelemätön siipikarjanlanta

Kolmannet maat, joista jäsenvaltiot sallivat tuoreen siipikarjanlihan tuonnin

X osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat lemmikkieläinten ruoan ja puruluiden tuonnin

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat ja seuraavat maat:

(LK) Sri Lanka [67]

[67] Ainoastaan sorkka- ja kavioeläinten vuodasta ja nahasta tehdyt puruluut.

(JP) Japani [68]

[68] Ainoastaan koristekaloille tarkoitettu jalostettu lemmikkieläinten ruoka.

(TW) Taiwan2

XI osa

Luettelo kolmansista maista, joista jäsenvaltiot sallivat eläinten ravinnoksi tarkoitetun gelatiinin, hydroloidun proteiinin ja dikalsiumfosfaattin tuonnin

Päätöksen 79/542/ETY liitteessä olevassa 1 osassa luetellut kolmannet maat ja seuraavat maat:

(KR) Korean tasavalta [69]

[69] Ainoastaan gelatiini.

(MY) Malesia3

(PK) Pakistan3

(TW) Taiwan3

  翻译: