52013PC0611

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS rautatieliikenteen tilastoista 16 päivänä joulukuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 91/2003 muuttamisesta tavaroita, matkustajia ja onnettomuuksia koskevien tietojen keruun osalta /* COM/2013/0611 final - 2013/0297 (COD) */


PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN TAUSTA

Euroopan unionin liikennepolitiikan päätavoite on perustaa sisämarkkinat laatimalla yhteiset toimintaperiaatteet, joilla edistetään korkeatasoista kilpailukykyä sekä taloudellisen toiminnan sopusointuista, tasapainoista ja kestävää kehittämistä. Aitojen sisämarkkinoiden luominen on olennaisen tärkeää rautatiealan elvyttämiselle, ja se auttaa tekemään rautateiden tavara- ja henkilöliikenteestä kilpailukykyisempää ja houkuttelevampaa ja lisäämään sen osuutta liikenteestä.

Euroopan komissio hyväksyi vuonna 2011 etenemissuunnitelman (Valkoinen kirja — Yhtenäistä Euroopan liikennealuetta koskeva etenemissuunnitelma – Kohti kilpailukykyistä ja resurssitehokasta liikennejärjestelmää), jossa esitellään seuraavaksi vuosikymmeneksi 40 konkreettista aloitetta, joiden tavoitteena on luoda kilpailukykyinen liikennejärjestelmä, joka lisää liikkuvuutta, poistaa merkittävimmät esteet avainaloilta ja edistää kasvua ja työllisyyttä. Ehdotuksilla on myös tarkoitus vähentää huomattavasti Euroopan riippuvuutta tuontiöljystä ja leikata liikenteen hiilipäästöjä 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Valkoisen kirjan mukaan yhtenäisen Euroopan liikennealueen syntymisen välttämätön edellytys on yhtenäisen eurooppalaisen rautatiealueen luominen. Tämä voidaan toteuttaa saattamalla päätökseen markkinoiden vapauttaminen, johon kuuluu Euroopan rautatieviraston ERA:n roolin vahvistaminen rautatieliikenteen turvallisuuden alalla, erityisesti sen suorittamassa, kansallisia turvallisuustoimenpiteitä ja niiden asteittaista yhdenmukaistamista koskevassa valvonnassa.

Tarkkojen ja ajantasaisten rautatieliikenteen tilastojen saatavuudesta on tulossa yhä tärkeämpää, kun otetaan huomioon näyttöön perustuvan politiikan valmistelun lisääntyminen komissiossa ja tarve seurata valkoisen kirjassa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa tapahtuvaa edistymistä.

Eurostatin rautatieliikenteen tilastot pohjautuvat pääasiassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 91/2003 (16. joulukuuta 2002), komission asetukseen (EY) N:o 1192/2003 ja komission asetukseen (EY) N:o 332/2007. Nämä asetukset kattavat rautateiden henkilö- ja tavaraliikenteen sekä rautateiden turvallisuuden.

Komissio tarvitsee tilastotietoja tavaroiden ja matkustajien rautatiekuljetuksista, jotta se voi seurata ja kehittää yhteistä liikennepolitiikkaa.

Yksityiskohtaisia rautatieliikenteen tavara- ja matkustajatilastoja ja tietoja eri liikennemuotojen yhteentoimivuudesta tarvitaan komission vuoden 2011 valkoisessa kirjassa asetettujen tavoitteiden seuraamiseksi.

Tavaroita ja matkustajia koskevissa yksinkertaistetuissa ilmoituksissa esitetään ainoastaan aggregoidut luvut (tavararyhmittäin kuljetetut tavarat yhteensä ja kuljetetut matkustajat yhteensä). Yksityiskohtaisia jaottelua ei ole, esimerkiksi lähtömaa/kuormausmaa ja tulomaa/purkausmaa, intermodaalisissa kuljetusyksiköissä kuljetetut tavarat kuljetustyypeittäin ja kuljetusyksikkötyypeittäin, kuljetetut tavarat vaarallisten aineiden luokkien mukaan sekä lastattujen intermodaalisten kuljetusyksiköiden määrä kuljetustyypeittäin ja kuljetusyksikkötyypeittäin.

Onnettomuudet ovat nousseet keskeiseksi kysymykseksi EU:n liikennepolitiikassa, samoin kuin eräät muut ei-toivotut liikenteen vaikutukset: ruuhkat, saasteet, melu ja hiilidioksidipäästöt. Siksi on tärkeää kerätä ja levittää tietoa onnettomuuksista, kuolemantapauksista, vakavista vammoista ja ympäristölle aiheutuneista vahingoista (kuljetettujen vaarallisten aineiden vuodoista) kaikissa liikennemuodoissa: tie-, rautatie-, sisävesi-, meri- ja lentoliikenteessä.

Rautatieonnettomuustietoja on tähän asti kerätty rautateiden tavaraliikennettä koskevan asetuksen (EY) N:o 91/2003 nojalla. Niitä kerää myös Euroopan rautatievirasto rautatieturvallisuusdirektiivin 2009/149/EY tilastoliitteen nojalla.

Virallisia tilastoja koskee relevanssivaatimus, eli niiden olisi vastattava käyttäjien nykyisiin ja mahdollisiin tarpeisiin. Tämän mukaisesti ehdotuksessa tarkistetaan nykyistä oikeusperustaa ja yksinkertaistetaan edelleen tietojen toimittamista koskevia vaatimuksia.

Ehdotuksessa otetaan samalla tarkoin huomioon se, että tilastojen käyttäjien tarpeet ja vastaajille ja kansallisille tilastolaitoksille koituva rasitus on voitava tasapainottaa.

EU:n tasolla on toteutettu rautatieliikenteen tilastoja koskevan EU:n lainsäädännön nojalla kerättyjen tietojen ja tulosten levittämispolitiikan tekninen analyysi, jotta voidaan ehdottaa mahdollisia teknisiä ratkaisuja, joilla yksinkertaistetaan mahdollisimman paljon tilastojen tuottamiseksi tarvittavia erilaisia toimia, ja samalla varmistaa, että lopputuotos vastaa nykyisten ja tulevien käyttäjien tarpeita.

Tämän ehdotuksen tavoitteena on näin ollen muuttaa asetusta (EY) N:o 91/2003 Euroopan rautatieliikennettä koskevien tilastojen nykyisen oikeudellisen kehyksen päivittämiseksi, yksinkertaistamiseksi ja optimoimiseksi sekä sen mukauttamiseksi uuteen institutionaaliseen kehykseen.

2.           KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Vuoden 2010 alussa rautatieliikenteen tilastoja käsittelevä työryhmä sai tehtäväkseen suorittaa nykyisen tiedonkeruu- ja levittämispolitiikan teknisen analyysin rautatieliikenteen tilastoja koskevan Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti. Työryhmän jäsenet olivat kaikki asiantuntijoita, jotka tuntevat hyvin nykyisen lainsäädännön, rautatieliikenteen tilastojen keruun ja kokoamisen kansalliset järjestelmät sekä rautatieliikenteen kehittämisen uudet kehityssuuntaukset.

Työryhmä laati ehdotuksen, jonka tarkoituksena on yksinkertaistaa asetusta (EY) N:o 91/2003. Ehdotuksen tavoitteena on keventää jäsenvaltioille ja vastaajille koituvaa rasitetta ilman, että tavaroiden ja matkustajien rautatiekuljetuksia koskevien tietojen laatu heikkenee merkittävästi, ja parantaa rautateiden henkilöliikenteen tietojen levittämisen aikataulua.

Ehdotuksesta on keskusteltu teknisellä tasolla tiedontuottajien ja -käyttäjien kanssa, rautatieliikenteen tilastoja käsittelevissä työryhmissä ja liikennetilastojen koordinointiryhmässä Euroopan tilastojärjestelmän puitteissa. Lisäksi on kuultu komission liikenteen ja liikkumisen pääosastoa komissiossa.

Ehdotus on kaikkien intressitahojen välillä käytyjen perusteellisten neuvottelujen tulos.

3.           EHDOTUKSEN OIKEUDELLINEN SISÄLTÖ

Ehdotus kattaa seuraavat muutokset:

1)           Henkilöliikennettä koskevat tiedot

Rautatieliikenteen tilastoista annetun asetuksen (EY) N:o 91/2003 liitteen C ja D mukaisesti maiden on tällä hetkellä toimitettava henkilöliikenteen vuosittaiset tilastot yksityiskohtaisen ja/tai yksinkertaistetun ilmoituksen mukaisesti. Tapa, jolla henkilöliikennettä koskevia tietoja tällä hetkellä levitetään, on epäselvä ja epäjohdonmukainen, koska taulukoiden toimittamisen määräajat ovat erilaiset riippuen siitä, onko kyseessä yksinkertaistettu vai yksityiskohtainen ilmoitus. Lisäksi eräät henkilöliikennettä koskevat alustavat tiedot (taulukot C1 ja C2) ja vapaaehtoiset luvut (taulukko C1 – henkilökilometrit) on esitettävä samassa ajassa kuin yksinkertaistetut tiedot – 8 kuukauden kuluttua viitejakson päättymisestä.

Ehdotuksessa esitetään, että liite D (yksinkertaistettu ilmoitus) ja liitteen C alustavat taulukot C1 ja C2 poistetaan ja lopullisten matkustajatietojen toimittamisen määräaika lyhennetään 14 kuukaudesta 8 kuukauteen viitejakson päättymisestä. Näin tiedot tulevat saataville nopeammin.

2)           Tavaraliikennettä koskevat tiedot

Yhdenmukaisuuden vuoksi ehdotuksessa esitetään poistettavaksi liite B (yksinkertaistettu ilmoitus).

3)           Uusi liite

Koska nykyinen yksinkertaistetun ilmoituksen käsite ehdotetaan poistettavaksi, jäsenvaltioiden olisi ilmoitettava täsmennettyjen kynnysarvojen alapuolelle jäävien pienimpien yritysten osalta ”yhdistetty” luku aggregoitujen indikaattoreiden osalta liitteessä L.

4)           Onnettomuuksia koskevat tiedot

Koska myös Euroopan rautatievirasto kerää onnettomuuksia koskevia tietoja, liite H (onnettomuustilastot) ehdotetaan poistettavaksi.

5)           Liite I

Koska yksinkertaistetun ilmoituksen käsite poistetaan, tämä liite ehdotetaan poistettavaksi, sillä sitä käytetään tällä hetkellä ainoastaan tarkistamaan yksinkertaistetun ja yksityiskohtaisen ilmoituksen kattavuus suhteessa rautatiekuljetusten kokonaismäärään.

6)           Kynnysarvot

Nykyiset kynnysarvot on vahvistettu tonnikilometreille ja henkilökilometreille, eli kuljetetut tonnit/matkustajat kerrottuna matkan pituudella kilometreinä.

Koska merkittävä rautateiden toiminta käsittää joissakin jäsenvaltioissa ainoastaan pieniä välimatkoja, sekä tavaroita että matkustajia koskevia kynnysarvoja ehdotetaan pienennettäviksi, jotta tärkeitä tietoja menetettäisiin mahdollisimman vähän. Samasta syystä tavaroille ehdotetaan kaksinkertaista kynnysarvoa, eli kuljetetut tonnit ja tonnikilometrit.

7)           Kauttakuljetusta koskevat tiedot

Yhdenmukaistamissyistä ehdotetaan käytettäväksi rahtikirjan tietoja (jos saatavilla) silloin, kun tiedonlähteenä käytetään hallinnollisia tietoja.

8)           Yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011[1] hyväksymisen yhteydessä komissio sitoutui[2] tarkastelemaan uudelleen säädöksiä, jotka tällä hetkellä sisältävät viittauksia valvonnan käsittävään sääntelymenettelyyn, jotta ne voidaan mukauttaa perussopimuksessa vahvistettuihin perusteisiin.

9)           Asetuksen (EY) N:o 91/2003 ehdotetussa muutoksessa otetaan lisäksi huomioon säädösvallan ja täytäntöönpanovallan siirtämistä komissiolle koskevat tarvittavat mukautukset Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen. Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa, jäljempänä ’perussopimus’, erotetaan toisistaan toisaalta 290 artiklan 1 kohdassa määrätty, komissiolle siirretty valta antaa SEUT-sopimuksen muita kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäviä ja soveltamisalaltaan yleisiä säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan lainsäätämisjärjestyksessä hyväksytyn säädöksen tiettyjä, muita kuin sen keskeisiä osia (delegoidut säädökset), ja toisaalta 291 artiklan 2 kohdassa määrätty, komissiolle siirretty valta antaa SEUT-sopimuksen oikeudellisesti velvoittavien unionin säädösten yhdenmukaisia täytäntöönpanosäädöksiä (täytäntöönpanosäädökset).

4.           TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

5.           LISÄTIEDOT

Ehdotuksen hyväksyminen ei johda voimassa olevan lainsäädännön kumoamiseen.

2013/0297 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

rautatieliikenteen tilastoista 16 päivänä joulukuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 91/2003 muuttamisesta tavaroita, matkustajia ja onnettomuuksia koskevien tietojen keruun osalta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 338 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä

sekä katsovat seuraavaa:

(1)       Rautatieliikenteen tilastoista 16 päivänä joulukuuta 2002 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 91/2003[3] luodaan yhteiset puitteet vertailukelpoisten rautatieliikenteen tilastojen laatimiselle, toimittamiselle, arvioimiselle ja levittämiselle unionissa.

(2)       Tilastotiedot tavaroiden ja matkustajien rautatiekuljetuksista ovat tarpeen, jotta komissio voi seurata ja kehittää yhteistä liikennepolitiikkaa sekä alueita ja Euroopan laajuisia verkkoja koskevien politiikkojen liikenneosuutta.

(3)       Myös rautateiden turvallisuutta koskevia tilastotietoja tarvitaan, jotta komissio voi valmistella ja seurata liikenteen turvallisuuteen liittyviä unionin toimia. Euroopan rautatievirasto kerää onnettomuustietoja yhteisön rautateiden turvallisuutta koskevan, 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY tilastoliitteen nojalla yhteisten turvallisuusindikaattoreiden ja onnettomuuksien kustannusten yhteisten laskentatapojen osalta.

(4)       Toimittaessaan komissiolle (Eurostatille) asetuksen (EY) N:o 91/2003 mukaisia matkustajatietoja useimmat jäsenvaltiot ovat antaneet säännönmukaisesti samat tiedot alustavissa ja lopullisissa tietokokonaisuuksissa.

(5)       Käyttäjien tarpeiden ja vastaajille aiheutuvan rasitteen olisi oltava tasapainossa tuotettaessa Euroopan tilastoja.

(6)       Eurostat on suorittanut unionin lainsäädännön nojalla kerättyjen nykyisten rautatietilastoja koskevien tietojen ja niiden levittämispolitiikan teknisen analyysin työryhmässään ja rautatieliikenteen tilastojen erityistyöryhmässä yksinkertaistaakseen mahdollisimman paljon erilaisia tilastojen tuottamiseksi tarvittavia toimia ja varmistaakseen samalla, että lopputuotos vastaa nykyisten ja tulevien käyttäjien tarpeita.

(7)       Euroopan parlamentille ja neuvostolle esittämässään kertomuksessa asetuksen (EY) N:o 91/2003 soveltamisesta saaduista kokemuksista komissio mainitsee, että pitkän aikavälin kehitys merkitsee todennäköisesti asetuksen nojalla jo kerättyjen tietojen poistamista tai yksinkertaistamista ja että aikomuksena on lyhentää rautatieliikenteen matkustajia koskevien vuosittaisten tietojen toimittamisaikaa.

(8)       Asetuksella (EY) N:o 91/2003 siirretään komissiolle valta panna täytäntöön joitakin mainitun asetuksen säännöksiä. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’perussopimus’, tultua voimaan komissiolle kyseisen asetuksen nojalla siirretty valta on yhdenmukaistettava perussopimuksen 290 ja 291 artiklan määräysten kanssa.

(9)       Jotta jäsenvaltioissa tapahtuva kehitys tulisi otetuksi huomioon, rautateitä koskevien tietojen keruu säilyisi samalla yhdenmukaisena unionissa ja jäsenvaltioiden lähettämien tietojen laatu pysyisi korkeana, komissiolle olisi perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti siirrettävä valta antaa säädöksiä, joilla voidaan mukauttaa määritelmiä, ilmoittamiselle asetettuja kynnysarvoja ja liitteiden sisältöä sekä määrittää toimitettavat tiedot.

(10)     On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

(11)     Komission olisi varmistettava, ettei näistä delegoiduista säädöksistä aiheudu huomattavaa hallinnollista lisärasitetta jäsenvaltioille ja vastaajille.

(12)     Asetuksen (EY) N:o 91/2003 täytäntöönpanon yhdenmukaisten edellytysten varmistamiseksi komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovalta tulosten laatua ja vertailtavuutta koskevia kertomuksia varten toimitettavien tietojen määrittämiseksi. Tätä valtaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011[4] mukaisesti.

(13)     Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevää komiteaa on kuultu.

(14)     Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 91/2003 olisi muutettava,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EY) N:o 91/2003 seuraavasti:

1)           Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

a)      Poistetaan 1 kohdan 24–30 alakohta.

b)      Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Siirretään komissiolle 10 artiklan mukaisesti valta antaa delegoituja säädöksiä 1 kohdassa tarkoitettujen teknisten määritelmien mukauttamiseksi ja lisämääritelmien antamiseksi silloin, kun se on tarpeen sellaisen uuden kehityksen huomioon ottamiseksi, joka edellyttää tietyn teknisten yksityiskohtien tason määrittämistä tilastojen yhdenmukaisuuden varmistamiseksi.”

2)           Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

a)      Poistetaan 1 kohdan b, d ja h alakohta.

b)      Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Jäsenvaltioiden on liitteiden A ja C mukaisesti ilmoitettava tiedot yrityksistä,

a)       joiden tavaraliikenteen kokonaismäärä on vähintään 200 miljoonaa tonnikilometriä tai vähintään 500 000 tonnia;

b)      joiden henkilöliikenteen kokonaismäärä on vähintään 100 miljoonaa henkilökilometriä.

c)       Liitteiden A ja C mukainen ilmoittaminen on vapaaehtoista näiden kynnysarvojen alapuolelle jäävissä tapauksissa.”

c)      Korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3. Jäsenvaltioiden on liitteen L mukaisesti toimitettava yhteen lasketut tiedot 2 kohdassa tarkoitetuista kynnysarvot alittavista yrityksistä, jos kyseisiä tietoja ei ole ilmoitettu liitteissä A ja C, kuten liitteessä L täsmennetään.”

d)      Korvataan 5 kohta seuraavasti:

”5. Siirretään komissiolle 10 artiklan mukaisesti valta antaa delegoituja säädöksiä, jotka koskevat liitteiden sisällön ja edellä 1 ja 3 kohdassa tarkoitettujen ilmoittamiselle asetettujen kynnysarvojen mukauttamista talouden ja tekniikan kehityksen ottamiseksi huomioon.”

e)      Lisätään 6 kohta seuraavasti:

”6. Käyttäessään tämän kohdan mukaista säädösvaltaansa komissio varmistaa, ettei hyväksytyistä delegoiduista säädöksistä aiheudu jäsenvaltioille ja vastaajille merkittävää hallinnollista lisärasitetta.”

3)           Korvataan 5 artiklan 2 kohdan b alakohta seuraavasti:

”b) hallinnolliset tiedot, myös sääntelystä vastaavien viranomaisten keräämät tiedot, erityisesti rautateiden tavaraliikenteen rahtikirja, jos saatavilla;”.

4)           Korvataan 7 artikla seuraavasti:

”7 artikla

Levittäminen

Komissio (Eurostat) levittää liitteissä A, C, E, F, G ja L määritettyihin tietoihin perustuvat tilastot”.

5)           Lisätään 8 artiklaan 3 ja 4 kohta seuraavasti:

”3. Toimitettaviin tietoihin sovelletaan tässä asetuksessa asetuksen (EY) N:o 223/2009 12 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja laatukriteerejä.

4. Komissio voi täytäntöönpanosäädöksillä täsmentää vakiomuotoisten laatuselvitysten menettelyt, rakenteen, jaksotuksen ja vertailukelpoisuutta koskevat seikat. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.”

6)           Poistetaan 9 artikla.

7)           Korvataan 10 artikla seuraavasti:

”10 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.      Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä tässä artiklassa säädetyin edellytyksin.

2.      Siirretään 3 artiklan 2 kohdassa ja 4 artiklan 5 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä komissiolle määräämättömäksi ajaksi [Publications office: please insert the exact date of the entry into force of the amending Regulation].

3.      Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 3 artiklan 2 kohdassa ja 4 artiklan 5 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan kyseisessä päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.      Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5.      Edellä olevan 3 artiklan 2 kohdan ja 4 artiklan 5 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.”

8)           Korvataan 11 artikla seuraavasti:

”11 artikla

Komitea

1.      Komissiota avustaa Euroopan tilastoista 11 päivänä maaliskuuta 2009 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 223/2009 perustettu Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea. Tämä komitea on yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.      Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.”

9)           Poistetaan 12 artikla.

10)         Poistetaan liitteet B, D, H ja I.

11)         Korvataan liite C tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

12)         Lisätään liite L tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta                    Neuvoston puolesta

Puhemies                                                       Puheenjohtaja

LIITE

”Liite C”

HENKILÖLIIKENTEEN VUOSITTAISET TILASTOT — YKSITYISKOHTAINEN ILMOITUS

Muuttujaluettelo ja mittayksiköt || Kuljetetut matkustajat: – matkustajamääränä – henkilökilometreinä Matkustajajunaliikenne: – junakilometreinä

Viitejakso || Vuosi

Toistuvuus || Vuosittain

Taulukkoluettelo ja kunkin taulukon jaottelu || Taulukko C3: kuljetetut matkustajat liikennelajeittain Taulukko C4: kuljetetut kansainväliset matkustajat lähtö- ja tulomaittain Taulukko C5: matkustajajunaliikenne

Tietojen toimittamisen määräaika || 8 kuukautta viitejakson päättymisestä

Ensimmäinen viitejakso || 2012

Huomautukset || 1. Liikennelaji jaotellaan seuraavasti: – kansallinen – kansainvälinen 2. Taulukoiden C3 ja C4 osalta jäsenvaltiot ilmoittavat tiedot, joihin sisältyvät ilmoittavan maan ulkopuolisen lipunmyynnin tiedot. Nämä tiedot voidaan saada suoraan joko muiden maiden viranomaisilta tai lippuja koskevien kansainvälisten korvausjärjestelyjen kautta.

”Liite L”

Taulukko L.1

LIIKENTEEN MÄÄRÄ TAVARALIIKENTEESSÄ

Muuttujaluettelo ja mittayksiköt || Kuljetetut tavarat: - tonneina yhteensä - tonnikilometreinä yhteensä Tavarajunaliikenne: - junakilometreinä yhteensä

Viitejakso || Yksi vuosi

Toistuvuus || Vuosittain

Tietojen toimittamisen määräaika || 5 kuukautta viitejakson päättymisestä

Ensimmäinen viitejakso || 201X

Huomautukset || Ainoastaan yritykset, joiden tavaraliikenteen kokonaismäärä on vähemmän kuin 200 miljoonaa tonnikilometriä ja vähemmän kuin 500 000 tonnia ja jotka eivät tee liitteen A mukaista ilmoitusta (yksityiskohtainen ilmoitus)

Taulukko L.2

LIIKENTEEN MÄÄRÄ HENKILÖLIIKENTEESSÄ

Muuttujaluettelo ja mittayksiköt || Kuljetetut matkustajat: - matkustajamääränä yhteensä - matkustajakilometreinä yhteensä Matkustajajunaliikenne: - junakilometreinä yhteensä

Viitejakso || Yksi vuosi

Toistuvuus || Vuosittain

Tietojen toimittamisen määräaika || 8 kuukautta viitejakson päättymisestä

Ensimmäinen viitejakso || 201X

Huomautukset || Ainoastaan yritykset, joiden henkilöliikenteen määrä yhteensä on vähemmän kuin 100 miljoonaa matkustajakilometriä ja jotka eivät tee liitteen C mukaista ilmoitusta (yksityiskohtainen ilmoitus)

[1]               EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

[2]               EUVL L 55, 28.2.2011, s. 19.

[3]               Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 91/2003, annettu 16 päivänä joulukuuta 2002, rautatieliikenteen tilastoista, EYVL L 14, 21.1.2003, s. 1.

[4]               EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

  翻译: