Luottamus Euroopan avoimiin ja demokraattisiin oikeusjärjestelmiin
Euroopan komission tiedonannossa luodaan uusi EU:n toimintakehys oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi, jotta varmistetaan tuloksellinen ja yhdenmukainen oikeusvaltioperiaatteen suojelu kaikissa EU-maissa.
SÄÄDÖS
Euroopan komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle - Uusi EU:n toimintakehys oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi (COM(2014) 158 final, 11.3.2014).
TIIVISTELMÄ
Euroopan komission tiedonannossa luodaan uusi EU:n toimintakehys oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi, jotta varmistetaan tuloksellinen ja yhdenmukainen oikeusvaltioperiaatteen suojelu kaikissa EU-maissa.
TOIMINTAKEHYKSEN TARKOITUS
Toimintakehyksen tarkoituksena on käsitellä oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvia järjestelmätason uhkia kaikissa 28 EU-maassa. Se toimii varhaisvaroitusjärjestelmänä, jonka avulla komissio voi aloittaa vuoropuhelun kyseisen maan kanssa oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvien järjestelmätason uhkien ehkäisemiseksi.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Toimintakehys täydentää EU:n oikeusvaltioperiaatteen jo olemassa olevia suojelukeinoja. Näitä ovat muun muassa rikkomusmenettelyt (koskevat vain EU-lainsäädännön tietyn säännöksen rikkomista) EU-maita vastaan, ja viimeisenä keinona Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU-sopimuksen) 7 artiklassa määrätyt ehkäisy- ja seuraamusmekanismit.
Miten uusi oikeusvaltiotoimintakehys toimii?
Toimintakehyksen tarkoituksena on antaa komissiolle mahdollisuus löytää asianomaisen EU-maan kanssa ratkaisu, jolla estetään oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvan järjestelmätason uhkan syntyminen EU-maassa. Kehystä sovelletaan kaikissa EU-maissa samalla tavalla ja sen toimintasäännöt ovat niissä kaikissa samat.
Kansallisten oikeusvaltiotakeiden pitäisi periaatteessa olla riittävä keino puuttua mahdollisiin ongelmiin. Nämä takeet perustuvat kunkin maan
— |
poliittiseen, institutionaaliseen ja/tai oikeusjärjestykseen,
|
— |
perustuslailliseen rakenteeseen,
|
— |
vallanjakoon (lainsäätäjän, toimeenpanijan ja tuomioistuinten välillä),
|
— |
tuomioistuinten riippumattomuuteen tai puolueettomuuteen tai sen tuomioistuinvalvontajärjestelmään (esim. silloin kun tuomioistuin voi päättää toimen voimassaolosta).
|
Toimintakehys käynnistetään, kun näyttää siltä, että kansallisilla oikeusvaltiotakeilla ei pystytä tuloksellisesti puuttumaan uhkiin.
Kolmivaiheinen prosessi
Jos EU-maassa on selviä merkkejä oikeusvaltioon kohdistuvasta järjestelmätason uhkasta, komissio käynnistää asianmukaisen maan kanssa jäsennellyn näkemystenvaihdon. Prosessi sisältää seuraavat toimet:
— |
Komission toteuttama arviointi: komissio voi laatia ”oikeusvaltiolausunnon”, johon EU-maalla on mahdollisuus vastata.
|
— |
Komission suositus: komissio voi antaa ”oikeusvaltiosuosituksen” (keinoja, joilla ongelma voitaisiin ratkaista nopeasti ja käytännöllisesti).
|
— |
Komission suosituksen jatkotoimet: Jos EU-maa ei reagoi suositukseen tyydyttävästi, komissio arvioi mahdollisuutta käynnistää jompikumpi SEU-sopimuksen 7 artiklassa määrätyistä mekanismeista, joilla voidaan keskeyttää maan EU-perussopimusten mukaiset oikeudet, kuten äänioikeus neuvostossa.
|
Komissio tiedottaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle edistymisestä menettelyn kaikissa vaiheissa. Komissio voi myös pyytää ulkopuolista asiantuntija-apua esimerkiksi EU:n perusoikeusvirastolta tai Euroopan oikeudellisilta asiantuntijoilta.
TAUSTAA
EU ja oikeusvaltioperiaate
Oikeusvaltioperiaate on EU:n yhteisestä perustuslaillisesta perinteestä kumpuava perusperiaate. Se on kirjattu Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen sekä EU:n perusoikeuskirjaan. Sen ansiosta kaikki EU:n kansalaiset ja kansalliset viranomaiset voivat luottaa EU-maiden oikeusjärjestelmiin.
Lisätietoja löytyy Euroopan komission Effective Justice -verkkosivustolta.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan unionista tehden sopimuksen ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoidut toisinnot (2012/C 326/01) (EUVL C 326, 26.10.2012, s. 1-390).
Euroopan unionin perusoikeuskirja (2012/C 326/02) (EUVL C 326, 26.10.2012, s. 391-407).
Viimeisin päivitys 12.12.2014