Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Verkiezingen Europees Parlement - EUR-Lex

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Verkiezingen Europees Parlement (2014)

Van 22 tot 25 mei 2014 gaan kiezers in de 28 landen van de EU naar de stembus om de leden van het Europees Parlement te kiezen die hun belangen de komende vijf jaar zullen behartigen.

WET

Besluit van de Raad 2013/299/EU, Euratom van 14 juni 2013 tot vaststelling van de periode voor de achtste verkiezing van vertegenwoordigers in het Europees Parlement door middel van rechtstreekse algemene verkiezingen.

SAMENVATTING

De pan-Europese verkiezingen zijn een unieke toepassing van multinationale democratie en geven de Europese volkeren de kans om de toekomstige politieke richting van de Unie voor de nabije toekomst te beïnvloeden. Het zijn de eerste pan-Europese verkiezingen sinds het Europees Parlement in 2009 belangrijke nieuwe bevoegdheden toegewezen kreeg via het Verdrag van Lissabon. Het is de achtste keer dat de kiezers hun Europese vertegenwoordigers kiezen sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen van juni 1979.

Wanneer vinden de verkiezingen plaats?

Elk land uit de EU heeft zijn eigen verkiezingswetten waarin wordt bepaald op welke dag de burgers gaan stemmen in de verkiezingsperiode die vier dagen duurt. De resultaten worden pas na de sluiting van het laatste stembureau op zondag 25 mei meegedeeld.

Wie kan stemmen en wie kan zich kandidaat stellen?

De inwoners van EU-landen kunnen in hun eigen land stemmen en zich kandidaat stellen voor het Europees Parlement als ze aan de vereisten voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld in het kiesregister staan. Conform de Europese wetgeving van 1993 mogen ze aanspraak maken op dezelfde rechten als ze in een ander land van de EU wonen.

Ze moeten EU-burgers zijn, in het EU-land wonen waar ze willen stemmen of zich kandidaat willen stellen en aan dezelfde voorwaarden voldoen als de burgers van dat land. Die laatste vereiste zorgt ervoor dat het gelijkheidsprincipe tussen stemgerechtigde ingezetenen en niet-ingezetenen wordt nageleefd.

Niemand mag echter meer dan één keer stemmen of zich in meer dan één EU-land kandidaat stellen.

Hoeveel Europarlementariërs worden verkozen?

Sinds Kroatië in juli 2013 lid werd van de EU bestaat het Europees Parlement uit 766 leden. Dat aantal zal bij de verkiezingen worden teruggeschroefd naar 751, een aantal dat in de toekomst zal worden aangehouden. Landen met een groot aantal inwoners hebben meer zetels dan landen met een klein aantal inwoners, maar die laatste hebben meer zetels dan ze zouden krijgen indien een strikte proportionaliteit werd toegepast.

Wat maakt deze verkiezingen anders?

Dankzij deze verkiezingen kunnen kiezers laten weten wat ze vinden van de inspanningen van de EU om de economische en financiële crisis aan te pakken en te werken aan een betere economische en politieke integratie.

Een belangrijk nieuw element dat in werking trad met het Verdrag van Lissabon is dat de Europese leiders rekening moeten houden met de resultaten van de verkiezing wanneer ze de volgende voorzitter van de Commissie nomineren. De kandidaat die door de Europese landen naar voren wordt geschoven, moet door de meerderheid van de verkozen Europarlementariërs worden goedgekeurd. Dat betekent dat de kiezers nu mee kunnen beslissen wie de functie van de huidige voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, overneemt in het najaar van 2014. Als gevolg daarvan selecteren de verschillende politieke groeperingen, zoals de christendemocraten, de socialisten, de liberalen en de groenen, hun kandidaten voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie door hen aan te stellen als leider van hun verkiezingscampagne.

Referenties

Wet

Inwerkingtreding

Deadline voor omzetting in de nationale wetgeving

Publicatieblad

Besluit 2013/299/EU, Euratom

-

-

PB L 169 van 21.6.2013

VERWANTE WETTEN

Richtlijn 93/109/EG van de Raad van 6 december 1993 tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ten behoeve van de burgers van de Unie die verblijven in een lidstaat waarvan zij geen onderdaan zijn.

Laatste bijwerking 10.03.2014

Top
  翻译: