This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Competitiveness
Concurrentievermogen
Concurrentievermogen
Een concurrerende economie is een economie met een aanhoudende productiviteit die in staat is groei, en bijgevolg inkomen en welvaart, te stimuleren. Economisch concurrentievermogen is al lang een van de belangrijkste politieke prioriteiten van de Europese Unie (EU).
Om te herstellen van de COVID-19-pandemie heeft de EU haar goedkeuring gegeven aan NextGenerationEU – een postpandemisch herstelplan ter waarde van 1,8 biljoen EUR (in prijzen van 2018), bedoeld om een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa op te bouwen – en de bijbehorende herstel- en veerkrachtfaciliteit.
In deze context heeft de EU haar overgang naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap versnelt, waarbij de economie, samenleving en industrie worden omgevormd en nieuwe technologieën, investeringen en innovatie nodig zijn om ervoor te zorgen dat de EU concurrerend blijft, terwijl EU-economieën en -samenlevingen kunnen groeien en armoede en ongelijkheid worden teruggedrongen. Met andere woorden: om een economie te creëren die werkt voor mensen. Dit impliceert onder meer een verschuiving van lineaire productie naar een circulaire economie voor producten, diensten, markten en bedrijfsmodellen.
Twee van de prioriteiten van de Europese Commissie die van bijzonder belang zijn voor het concurrentievermogen van de EU zijn:
De Europese Green Deal is gericht op het creëren van een hulpbronnenefficiënte en concurrerende economie. De mededeling werd gevolgd door de klimaatwet en andere maatregelen om het klimaat-, energie-, vervoers- en belastingbeleid van de EU geschikt te maken voor vermindering van de netto-broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 % ten opzichte van het niveau van 1990.
De digitale transformatie van de EU is voornamelijk gebaseerd op:
De nieuwe industriestrategie voor Europa, zoals bijgewerkt in 2021, biedt nieuwe maatregelen om de groene en digitale transities te versnellen, en beantwoordt ook aan oproepen om de belangrijkste indicatoren van economisch concurrentievermogen te identificeren en te monitoren:
ZIE OOK