This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Actieplan staatssteun
Het door de Europese Commissie voorgestelde Actieplan staatssteun leidt een grondige hervorming in van het beleid inzake staatssteun, die in een periode van vijf jaar, van 2005 tot 2009, zal plaatsvinden. Het doel is de lidstaten een duidelijk en voorzienbaar kader te waarborgen, zodat zij staatssteun kunnen toekennen die gericht is op de verwezenlijking van de doelstellingen van de Lissabonstrategie.
BESLUIT
Actieplan staatssteun - Minder en beter gerichte staatssteun: een routekaart voor de hervorming van de staatssteun (2005-2009) [Niet in het Publicatieblad verschenen raadplegingsdocument].
SAMENVATTING
Het actieplan dat door de Commissie is voorgesteld, bestaat uit een indicatieve routekaart voor de hervorming van het staatssteunbeleid die in een periode van vijf jaar, van 2005 tot 2009, zal plaatsvinden.
Deze hervorming heeft met name tot doel de lidstaten aan te moedigen om bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Lissabonstrategie. Het nieuwe beleid inzake staatssteun zal op die wijze de lidstaten helpen om hun overheidssteun te richten op de verbetering van het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven en de schepping van duurzame werkgelegenheid.
De hervorming zal voorts de rationalisering en vereenvoudiging van de procedures nastreven, ten einde de lidstaten een duidelijk en voorzienbaar kader op het gebied van staatssteun te waarborgen.
Bestaansreden van het communautair beleid inzake staatssteun
Het toezicht op staatssteun maakt integraal deel uit van het communautair mededingingsbeleid en draagt bij tot het concurrerend houden van de markten. Het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap verbiedt steunmaatregelen van de staten die de mededinging op de gemeenschappelijke markt vervalsen of dreigen te vervalsen (artikel 87, lid 1, EG-Verdrag). Staatssteun kan immers de mededinging vervalsen door de begunstiging van bepaalde ondernemingen of bepaalde producties. Het toezicht erop waarborgt dus gelijke mededingingsvoorwaarden aan alle ondernemingen die op de interne markt actief zijn.
Het Verdrag staat niettemin bepaalde afwijkingen toe indien de steun gunstige effecten heeft voor de Europese Unie in het algemeen. Staatssteun blijkt immers soms zeer nuttig om doelstellingen van gemeenschappelijk belang te verwezenlijken (diensten van algemeen economisch belang, sociale en regionale samenhang, werkgelegenheid, onderzoek en ontwikkeling, duurzame ontwikkeling, bevordering van de culturele diversiteit enz.) en om marktfalen te corrigeren. Om uiteenlopende redenen (externaliteiten, marktmacht, coördinatieproblemen tussen marktdeelnemers enz.) werkt een markt soms niet op economisch efficiënte wijze. De lidstaten mogen dan ingrijpen en staatssteun verstrekken. Zij bevorderen zo de efficiëntie van de markt, wat voor groei zorgt.
Staatssteun kan dus verenigbaar zijn met het Verdrag indien die aan duidelijk omschreven doelstellingen van algemeen belang voldoet en de concurrentie niet vervalst in een mate die strijdig is met het gemeenschappelijk belang. Het toezicht op staatssteun bestaat dus in het vinden van een evenwicht tussen de negatieve effecten ervan op de mededinging en de positieve effecten voor het gemeenschappelijk belang, waarbij de veronderstelde voordelen voor het algemeen belang groter moeten zijn dan de verstoringen van de mededinging. Deze taak is door het Verdrag aan de Europese Commissie toevertrouwd.
Het gaandeweg complexer en talrijker worden van de regels inzake staatssteun, de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten in 2004 en de dringende behoefte om een nieuwe impuls te geven aan de Lissabonstrategie, maakten duidelijk dat het beleid inzake staatssteun moet worden gerationaliseerd en de grondbeginselen ervan moeten worden verduidelijkt.
Basisprincipes van het actieplan
De hervorming van het beleid inzake staatssteun beoogt grondig en samenhangend te zijn. Het actieplan stelt de beginselen voor waarop de hervorming gebaseerd zal zijn en die in de verschillende instrumenten terug te vinden zullen zijn.
Staatssteun gericht op de prioriteiten van de Lissabonstrategie
Het actieplan spoort de lidstaten er voorts toe aan hun overheidssteun te richten op de doelstellingen van de Lissabonstrategie. Het beleid inzake staatssteun zal het zo mogelijk maken marktfalen aan te pakken en die doelstellingen te behalen. Acht prioritaire terreinen worden belicht:
Volgende stappen
De Commissie zal in de periode 2005-2009 voorstellen indienen die de door het actieplan aangevangen hervorming verder uitwerken voor elk onderdeel van het staatssteunbeleid. Zij zal op die manier alle instrumenten met betrekking tot staatssteun doorlichten, zodat overal dezelfde beginselen op samenhangende en omvattende manier worden toegepast. De door het actieplan ingezette hervorming is evenwel niet van toepassing op bepaalde sectoren die aan zeer specifieke regels zijn onderworpen (landbouw, visserij, steenkool en vervoer).
De volledige tekst van het actieplan en nadere informatie over dit onderwerp zijn te vinden op de website van DG.
Concurrentie, onder de rubriek Actieplan staatssteun (EN).
Laatste wijziging: 30.09.2005