This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Eén EU-octrooi stimuleert de bescherming van intellectueel eigendom en doet verwante kosten dalen
Met het nieuwe EU-otrooi (eenheidsoctrooibescherming) kunnen uitvinders één aanvraag indienen om hun uitvinding in 25 lidstaten te beschermen. Dankzij deze regeling wordt de bescherming van octrooien ook eenvoudiger, goedkoper en wettelijk beter beveiligd.
WET
Verordening (EU) nr. 1257/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2012 tot het uitvoering geven aan nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming.
SAMENVATTING
Met Verordening (EU) nr. 1257/2012 betreffende eenheidsoctrooibescherming wordt het Europese octrooisysteem uitgebreid zodat een uitvinding in alle 25 deelnemende lidstaten kan worden beschermd via één enkele aanvraag. Met het nieuwe octrooi kunnen de kosten voor de vertaling van octrooien en de verwante kosten tot wel 80 % dalen met één jaarlijkse vernieuwingsvergoeding aan het Europees Octrooibureau.
Tot op heden werden octrooien nationaal of via het Europees Octrooibureau toegekend. Als een Europees octrooi echter van kracht moet zijn in een lidstaat moet de octrooihouder om validering verzoeken in elk land waarin hij octrooibescherming wil hebben. De vergoeding voor vertaling en jaarlijkse vernieuwing van deze octrooien kan hoog zijn en is algemeen een belasting voor de EU.
Zoals geschetst in de verordening is het EU-octrooi bedoeld om een eind te maken aan de complexiteit en de kosten van het huidige Europese octrooisysteem. Bijvoorbeeld:
Verbeterde samenwerking
Zowel deze verordening als Verordening (EU) nr. 1260/2012 betreffende vertaalregelingen voor eenheidsoctrooibeschermingen werden door 25 lidstaten aangenomen via de procedure voor verbeterde samenwerking*. Lidstaten die er niet aan deelnemen, kunnen later deelnemen.
Eengemaakt octrooigerecht
Het octrooihervormingspakket omvat een Overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht. Dit gerecht, dat werd opgericht volgens een internationale overeenkomst ondertekend op 19 februari 2013, zal over speciale jurisdictie beschikken voor octrooigeschillen. Op die manier worden dure meervoudige geschillen in tot wel 28 verschillende nationale rechtbanken vermeden.
* Hierdoor kunnen lidstaten van de EU die bereid zijn om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken dat ook doen buiten het kader van de traditionele samenwerking binnen de EU, in dit geval via een intergouvernementeel verdrag.
REFERENTIES
Wet |
Inwerkingtreding |
Deadline voor omzetting in de nationale wetgeving |
Publicatieblad |
Verordening (EU) nr. 1257/2012 |
20.1.2013Aanvraag: vanaf 01/01/2014 of de datum van inwerkingtreding van de Overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht, afhankelijk van wat laatst plaatsvindt. |
- |
PB L 361 31.12.2012 |
GERELATEERDE BESLUITEN
Verordening (EU) van de Raad nr. 1260/2012 van 17 december 2012 tot het uitvoering geven aan nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming met betrekking tot de toepasselijke vertaalregelingen. (Publicatieblad L 361 van 31.12.2012)
Overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht (Publicatieblad C 175 van 20.6.2013)
Laatste wijziging: 04.03.2014