13.12.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 334/17


UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 11 december 2013

tot wijziging van Beschikking 2006/771/EG inzake de harmonisatie van het radiospectrum voor gebruik door korteafstandsapparatuur en tot intrekking van Beschikking 2005/928/EG

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2013) 8776)

(Voor de EER relevante tekst)

(2013/752/EU)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap (Radiospectrumbeschikking) (1), met name artikel 4, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Beschikking 2006/771/EG (2) van de Commissie harmoniseert de technische voorwaarden voor het gebruik van spectrum voor verschillende soorten korteafstandsapparatuur, met inbegrip van toepassingen als alarmsystemen, lokale communicatieapparatuur, deuropeners, medische implantaten en intelligente vervoersystemen. Bij korteafstandsapparatuur gaat het meestal om al dan niet draagbare massaproducten die gemakkelijk kunnen worden meegenomen en grensoverschrijdend kunnen worden gebruikt; verschillen in voorwaarden voor spectrumtoegang verhinderen derhalve het vrije verkeer van deze producten, verhogen de productiekosten ervan en kunnen leiden tot schadelijke interferentie met andere radiotoepassingen en -diensten.

(2)

Op grond van Besluit nr. 243/2012/EU van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2012 tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor het radiospectrumbeleid (3) moeten de lidstaten met het oog op grotere efficiency en flexibiliteit, in samenwerking met de Commissie en indien passend, collectief en gedeeld gebruik van spectrum aanmoedigen.

(3)

Vanwege het groeiende belang van korteafstandsapparatuur voor de economie en de snelle veranderingen in de technologie en de maatschappelijke behoeften kunnen er nieuwe toepassingen voor korteafstandsapparatuur ontstaan. Deze vergen periodieke aanpassingen van de voorwaarden voor spectrumharmonisering.

(4)

Op 5 juli 2006 heeft de Commissie de Europese Conferentie van de Administraties van Posterijen en van Telecommunicatie (CEPT) overeenkomstig artikel 4, lid 2, van Beschikking nr. 676/2002/EG een permanent mandaat gegeven om de bijlage bij Beschikking 2006/771/EG aan te passen naar aanleiding van technologische en marktontwikkelingen op het gebied van korteafstandsapparatuur.

(5)

Beschikkingen 2008/432/EG (4) en 2009/381/EG (5) alsmede Besluit 2010/368/EU (6) en Uitvoeringsbesluit 2011/829/EU (7) van de Commissie hielden al een wijziging in van de geharmoniseerde technische voorwaarden voor korteafstandsapparatuur van Beschikking 2006/771/EG door de bijlage te vervangen.

(6)

In haar naar aanleiding van het mandaat ingediende verslag van maart 2013 (8) heeft de CEPT de Commissie de resultaten meegedeeld van de resultaten van het gevraagde onderzoek van de categorieën „Type korteafstandsapparatuur” en „Overige gebruiksbeperkingen” in de bijlage bij Beschikking 2006/771/EG en heeft zij de Commissie geadviseerd een aantal technische aspecten van die bijlage te wijzigen.

(7)

Uit de resultaten van het mandaat blijkt dat voor korteafstandsapparatuur die op niet-exclusieve en gedeelde basis wordt gebruikt enerzijds rechtszekerheid nodig is met betrekking tot de mogelijkheid om gedeeld gebruik te maken van spectrum. Dit kan worden geboden door voorspelbare technische voorwaarden voor gedeeld spectrumgebruik van geharmoniseerde banden die zorgen voor een betrouwbaar en doelmatig gebruik van geharmoniseerde banden. Deze korteafstandsapparatuur vraagt anderzijds ook voldoende flexibiliteit om uiteenlopende toepassingen mogelijk te maken en zo de voordelen van draadloze innovatie in de Unie optimaal te benutten. Harmonisatie van de technische gebruiksvoorwaarden die zijn gedefinieerd is dan ook noodzakelijk om schadelijke interferentie te voorkomen en te zorgen voor optimale flexibiliteit en tegelijkertijd een betrouwbaar en doelmatig gebruik van frequentiebanden door korteafstandsapparatuur te bevorderen.

(8)

Dit kan worden bereikt door bij korteafstandsapparatuur de term „type” te schrappen en de categorieën korteafstandsapparatuur te harmoniseren. Met twee categorieën kunnen voorspelbare kadervoorwaarden worden geschapen voor een gehele groep van korteafstandsapparatuur. Binnen deze categorieën wordt de korteafstandsapparatuur ingedeeld op basis van soortgelijke mechanismen voor spectrumtoegang of op basis van scenario’s voor gedeeld gebruik die de verwachte gebruiksdichtheid bepalen.

(9)

De werkingssfeer van de categorieën zoals die gedefinieerd zijn in de technische bijlage verschaft gebruikers voorspelbaarheid wat betreft andere korteafstandsapparatuur die ook gebruik mag maken van dezelfde frequentieband op een niet-exclusieve en gedeelde basis. Krachtens Richtlijn 1999/5/EG van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 1999 betreffende radioapparatuur en telecommunicatie-eindapparatuur en de wederzijdse erkenning van hun conformiteit (9) (hierna „de R&TTE-richtlijn” genoemd) moeten de fabrikanten ervoor zorgen dat korteafstandsapparatuur binnen deze categorieën schadelijke interferentie bij andere korteafstandsapparatuur doeltreffend voorkomt.

(10)

In de specifiek door dit Besluit bestreken frequentiebanden vormt de combinatie van de geharmoniseerde categorie korteafstandsapparatuur en de technische gebruiksvoorwaarden (frequentieband, maximaal zendvermogen/maximale veldsterkte/maximale vermogensdichtheid, aanvullende parameters en andere gebruiksbeperkingen) een geharmoniseerde omgeving voor gedeeld gebruik, waarbij korteafstandsapparatuur gemeenschappelijk en op niet-exclusieve basis gebruik kan maken van spectrum, ongeacht het doel van het gebruik.

(11)

Om de rechtszekerheid en de voorspelbaarheid van dergelijke geharmoniseerde omgevingen voor gedeeld gebruik te waarborgen, mag gebruik van geharmoniseerde banden door korteafstandsapparatuur die geen deel uitmaakt van een geharmoniseerde categorie of waarvoor minder beperkende technische voorwaarden gelden, alleen worden toegestaan, indien de desbetreffende omgeving voor gedeeld spectrumgebruik hierdoor niet in het gedrang komt.

(12)

Overeenkomstig artikel 4, lid 2, van Beschikking 676/2002/EG, heeft de Commissie op 6 juli 2011 de CEPT tevens een mandaat gegeven om de nodige technische studies uit te voeren met het oog op een eventuele herziening van Beschikking 2005/928/EG van de Commissie van 20 december 2005 inzake de harmonisatie van de frequentieband 169,4-169,8125 MHz in de Gemeenschap (10), om het efficiënte gebruik daarvan te verzekeren overeenkomstig artikel 5 van die beschikking.

(13)

In haar naar aanleiding van dit tweede mandaat ingediende verslag van juni 2012 (11) adviseerde de CEPT de Commissie bestaande en aanvullende harmonisatiemaatregelen voor apparatuur met een laag vermogen/korteafstandsapparatuur in de 169 MHz-band op te nemen in de komende wijziging van de bijlage bij Beschikking 2006/771/EG om het geharmoniseerde frequentiebereik (169,4-169,8125 MHz) meer zichtbaarheid en transparantie te verschaffen.

(14)

Uitgaande van de resultaten van de door de CEPT verrichte werkzaamheden kunnen de regelgevingsvoorwaarden voor korteafstandsapparatuur worden gestroomlijnd. Door de voorwaarden voor spectrumtoegang te harmoniseren, kan de in het programma voor radiospectrumbeleid vastgestelde doelstelling worden verwezenlijkt om het collectief gebruik van spectrum op de interne markt voor categorieën korteafstandsapparatuur te bevorderen.

(15)

Daarom moet de bijlage bij Beschikking 2006/771/EG worden gewijzigd en moet Beschikking 2005/928/EG worden ingetrokken.

(16)

Apparatuur die voldoet aan de in dit besluit uiteengezette voorwaarden moet tevens voldoen aan de R&TTE-richtlijn om het spectrum doelmatig te gebruiken teneinde schadelijke interferentie te voorkomen, hetgeen wordt aangetoond hetzij door naleving van de geharmoniseerde normen hetzij door te voldoen aan alternatieve procedures voor conformiteitsbeoordeling.

(17)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Radiospectrumcomité,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Aan artikel 2 van Beschikking 2006/771/EG wordt het volgende lid toegevoegd:

„3.   „categorie korteafstandsapparatuur”: een groep korteafstandsapparatuur die gebruik maakt van spectrum met gelijksoortige technische mechanismen voor spectrumtoegang of op basis van scenario’s voor gedeeld gebruik;”.

Artikel 2

Artikel 3 van Beschikking 2006/771/EG wordt vervangen door:

„Artikel 3

1.   De lidstaten wijzen op niet-exclusieve, interferentievrije en onbeschermde basis de frequentiebanden voor de categorieën korteafstandsapparatuur aan en stellen deze ter beschikking, met inachtneming van de specifieke voorwaarden en de uitvoeringstermijn zoals vastgesteld in de bijlage bij dit besluit.

2.   Onverminderd lid 1 kunnen de lidstaten verzoeken om in aanmerking te komen voor artikel 4, lid 5, van de Radiospectrumbeschikking.

3.   Dit besluit laat het recht van de lidstaten onverlet om het gebruik van de frequentiebanden onder minder beperkende voorwaarden of voor korteafstandsapparatuur die geen deel uitmaakt van de geharmoniseerde categorie toe te staan, op voorwaarde dat dit niet de mogelijkheid verhindert of vermindert voor onder een dergelijke categorie vallende korteafstandsapparatuur om gebruik te maken van de desbetreffende reeks geharmoniseerde technische en operationele voorwaarden, zoals vastgesteld in de bijlage bij dit besluit, waarmee korteafstandsapparatuur van dezelfde categorie op niet-exclusieve basis en voor verschillende doeleinden gedeeld gebruik kan maken van een specifiek gedeelte van het spectrum.”.

Artikel 3

De bijlage bij Beschikking 2006/771/EG wordt vervangen door de tekst in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 4

Beschikking 2005/928/EG wordt ingetrokken.

Artikel 5

De lidstaten brengen uiterlijk op 1 september 2014 bij de Commissie verslag uit over de tenuitvoerlegging van dit besluit.

Artikel 6

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 11 december 2013.

Voor de Commissie

Neelie KROES

Vicevoorzitter


(1)  PB L 108 van 24.4.2002, blz. 1.

(2)  PB L 312 van 11.11.2006, blz. 66.

(3)  PB L 81 van 21.3.2012, blz. 7.

(4)  PB L 151 van 11.6.2008, blz. 49.

(5)  PB L 119 van 14.5.2009, blz. 32.

(6)  PB L 166 van 1.7.2010, blz. 33.

(7)  PB L 329 van 13.12.2011, blz. 10.

(8)  CEPT-verslag nr. 44, RSCOM 13-25.

(9)  PB L 91 van 7.4.1999, blz. 10.

(10)  PB L 344 van 27.12.2005, blz. 47.

(11)  CEPT-verslag nr. 43, RSCOM 12-25.


BIJLAGE

„BIJLAGE

Geharmoniseerde frequentiebanden en technische parameters voor korteafstandsapparatuur

Band nr.

Frequentieband (1)

Categorie korteafstandsapparatuur (2)

Maximaal zendvermogen/maximale veldsterkte/maximale vermogensdichtheid (3)

Aanvullende parameters (regels voor kanaalindeling en/of toegang tot kanalen en kanaalbezetting) (4)

Overige gebruiksbeperkingen (5)

Uitvoerings-termijn

1

9-59,750 kHz

Inductieve apparatuur (20)

72 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

2

9-315 kHz

Actieve medische implantaten (7)

30 dΒμΑ/m op 10 m afstand

Maximale duty cycle (6): 10 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op actieve medische implantaten (13).

1 juli 2014

3

59,750-60,250 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

4

60,250-74,750 kHz

Inductieve apparatuur (20)

72 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

5

74,750-75,250 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

6

75,250-77,250 kHz

Inductieve apparatuur (20)

72 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

7

77,250-77,750 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

8

77,750-90 kHz

Inductieve apparatuur (20)

72 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

9

90-119 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

10

119-128,6 kHz

Inductieve apparatuur (20)

66 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

11

128,6-129,6 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

12

129,6-135 kHz

Inductieve apparatuur (20)

66 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

13

135-140 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dBμA/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

14

140-148,5 kHz

Inductieve apparatuur (20)

37,7 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

15

148,5-5 000 kHz (23)

Inductieve apparatuur (20)

– 15 dΒμΑ/m op 10 m afstand in alle bandbreedtes van 10 kHz.

De totale veldsterkte is voorts – 5 dΒμΑ/m op 10 m afstand voor systemen met een bandbreedte van meer dan 10 kHz.

 

 

1 juli 2014

16

315-600 kHz

Actieve medische implantaten (7)

– 5 dΒμΑ/m op 10 m afstand

Maximale duty cycle (6): 10 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op implantaten voor dieren (8).

1 juli 2014

17

400-600 kHz

RFID-apparaten (18)

– 8 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

18

456,9-457,1 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

7 dBμA/m op 10 m afstand

 

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing voor apparatuur die bestemd is om bedolven slachtoffers in noodsituaties en waardevolle voorwerpen op te sporen.

1 juli 2014

19

984-7 484 kHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

9 dΒμΑ/m op 10 m afstand

Maximale duty cycle (6): 1 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op Eurobalise-transmissies in aanwezigheid van treinen en met gebruik van de 27 MHz-band voor telelaadvermogen.

1 juli 2014

20

3 155-3 400 kHz

Inductieve apparatuur (20)

13,5 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

21

5 000-30 000 kHz (24)

Inductieve apparatuur (20)

– 20 dΒμΑ/m op 10 m afstand in alle bandbreedtes van 10 kHz. De totale veldsterkte is voorts – 5 dΒμΑ/m op 10 m afstand voor systemen met een bandbreedte van meer dan 10 kHz.

 

 

1 juli 2014

22a

6 765-6 795 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

22b

6 765-6 795 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

23

7 300-23 000 kHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

–7 dΒμΑ/m op 10 m afstand

Voor antennes gelden de in de geharmoniseerde normen gespecificeerde beperkingen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op Euroloop-transmissies in aanwezigheid van treinen en met gebruik van de 27 MHz-band voor telelaadvermogen.

1 juli 2014

24

7 400-8 800 kHz

Inductieve apparatuur (20)

9 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

25

10 200-11 000 kHz

Inductieve apparatuur (20)

9 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

26

12 500 -20 000 kHz

Actieve medische implantaten (7)

– 7 dΒμΑ/m op 10 m afstand in alle bandbreedtes van 10 kHz

Maximale duty cycle (6): 10 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op implantaten voor dieren bij gebruik binnenshuis (8).

1 juli 2014

27a

13 553-13 567 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

27b

13 553-13 567 kHz

RFID-apparaten (18)

60 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

27c

13 553-13 567 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

28a

26 957-27 283 kHz

Inductieve apparatuur (20)

42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

28b

26 957-27 283 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW effectief uitgestraald vermogen (ERP), hetgeen overeenkomt met 42 dΒμΑ/m op 10 m afstand

 

 

1 juli 2014

29

26 990-27 000 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Voor modelbesturingsapparatuur gelden geen beperkingen ten aanzien van de duty cycle (17).

1 juli 2014

30

27 040-27 050 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Voor modelbesturingsapparatuur gelden geen beperkingen ten aanzien van de duty cycle (17).

1 juli 2014

31

27 090-27 100 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Voor modelbesturingsapparatuur gelden geen beperkingen ten aanzien van de duty cycle (17).

1 juli 2014

32

27 140-27 150 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Voor modelbesturingsapparatuur gelden geen beperkingen ten aanzien van de duty cycle (17).

1 juli 2014

33

27 190-27 200 kHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Voor modelbesturingsapparatuur gelden geen beperkingen ten aanzien van de duty cycle (17).

1 juli 2014

34

30-37,5 MHz

Actieve medische implantaten (7)

1 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 10 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op actieve medische membraanimplantaten met ultralaag vermogen voor het meten van de bloeddruk die onder de definitie van actieve implanteerbare medische hulpmiddelen (13) van Richtlijn 90/385/EEG vallen.

1 juli 2014

35

40,66-40,7 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

 

Videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

36

87,5-108 MHz

Apparatuur met een hoge duty cycle/voor continue transmissie (14)

50 mW ERP

Maximaal kanaalraster: 200 kHz

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing voor zenders met analoge frequentiemodulatie (FM).

1 juli 2014

37a

169,4-169,475 MHz

Assistive Listening Devices (apparatuur voor ondersteund horen - ALD) (10)

500 mW ERP

Kanaalraster: max. 50 kHz.

 

1 juli 2014

37b

169,4-169,475 MHz

Meetapparatuur (11)

500 mW ERP

Kanaalraster: max. 50 kHz. Maximale duty cycle (6): 10,0 %

 

1 juli 2014

37c

169,4-169,475 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

500 mW ERP

Kanaalraster: max. 50 kHz. Maximale duty cycle (6): 1,0 %

 

1 juli 2014

38

169,4-169,4875 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duty cycle (6): 0,1 %

 

1 juli 2014

39a

169,4875-169,5875 MHz

Assistive Listening Devices (apparatuur voor ondersteund horen-ALD) (10)

500 mW ERP

Kanaalraster: max. 50 kHz.

 

1 juli 2014

39b

169,4875-169,5875 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duty cycle (6): 0,001 %

Tussen 0u00 en 6u00 plaatselijke tijd is een maximale duty cycle toegestaan (6) van 0,1 %.

1 juli 2014

40

169,5875-169,8125 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duty cycle (6): 0,1 %

 

1 juli 2014

41

401-402 MHz

Actieve medische implantaten (7)

25 μW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Individuele zenders kunnen aangrenzende kanalen combineren voor meer bandbreedte tot ten hoogste 100 kHz. Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 0,1 % toegestaan.

Onder deze categorie vallen systemen die specifiek ontworpen zijn om te kunnen zorgen voor andere digitale communicatie dan spraak tussen actieve medische implantaten, zoals gedefinieerd in voetnoot (13), en/of op het lichaam gedragen apparatuur en andere buiten het menselijke lichaam gedragen apparatuur die gebruikt wordt om andere niet-tijdgebonden fysiologische informatie met betrekking tot individuele patiënten over te brengen.

1 juli 2014

42

402-405 MHz

Actieve medische implantaten (7)

25 μW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Individuele zenders kunnen aangrenzende kanalen combineren voor meer bandbreedte tot ten hoogste 300 kHz. Andere technieken om toegang te krijgen tot spectrum of om interferentie te onderdrukken, met inbegrip van bandbreedtes van meer dan 300 kHz, kunnen worden gebruikt mits zij een vermogen hebben dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG zodat deze verenigbaar zijn met andere gebruikers en met name met meteorologische radiosondes.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op actieve medische implantaten (13).

1 juli 2014

43

405-406 MHz

Actieve medische implantaten (7)

25 μW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Individuele zenders kunnen aangrenzende kanalen combineren voor meer bandbreedte tot ten hoogste 100 kHz. Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 0,1 % toegestaan.

Onder deze categorie vallen systemen die specifiek ontworpen zijn om te kunnen zorgen voor andere digitale communicatie dan spraak tussen actieve medische implantaten, zoals gedefinieerd in voetnoot (13), en/of op het lichaam gedragen apparatuur en andere buiten het menselijke lichaam gedragen apparatuur die gebruikt wordt om andere niet-tijdgebonden fysiologische informatie met betrekking tot individuele patiënten over te brengen.

1 juli 2014

44a

433,05-434,04 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

1 mW ERP en – 13 dBm/10 kHz vermogensdichtheid voor bandbreedte met een modulatie van meer dan 250 kHz

Bij geavanceerde onderdrukkingstechnieken zijn spraaktoepassingen toegestaan.

Audio- en videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

44b

433,05-434,04 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 10 %

Andere analoge audiotoepassingen dan spraak zijn niet toegestaan. Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

45a

434,04-434,79 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

1 mW ERP en – 13 dBm/10 kHz vermogensdichtheid voor bandbreedte met een modulatie van meer dan 250 kHz

Bij geavanceerde onderdrukkingstechnieken zijn spraaktoepassingen toegestaan.

Audio- en videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

45b

434,04-434,79 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 10 %

Andere analoge audiotoepassingen dan spraak zijn niet toegestaan. Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

45c

434,04-434,79 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW ERP

Maximale duty cycle (6): 100 % afhankelijk van kanaalraster van maximaal 25 kHz. Bij geavanceerde onderdrukkingstechnieken zijn spraaktoepassingen toegestaan.

Audio- en videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

46a

863-865 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 0,1 % toegestaan.

Andere analoge audiotoepassingen dan spraak zijn niet toegestaan. Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

46b

863-865 MHz

Apparatuur met een hoge duty cycle/voor continue transmissie (14)

10 mW ERP

 

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op draadloze apparatuur voor audio- en multimediastreaming.

1 juli 2014

47

865-868 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 1 % toegestaan.

Andere analoge audiotoepassingen dan spraak zijn niet toegestaan. Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

48

868-868,6 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 1 % toegestaan.

Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

49

868,6-868,7 MHz

Apparatuur met een lage duty cycle/hoge betrouwbaarheid (21)

10 mW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. De hele band mag ook als één kanaal worden gebruikt voor zeer snelle datatransmissie.

Maximale duty cycle (6): 1,0 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op alarmsystemen.

1 juli 2014

50

868,7-869,2 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 0,1 % toegestaan.

Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

51

869,2-869,25 MHz

Apparatuur met een lage duty cycle/hoge betrouwbaarheid (21)

10 mW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op sociale alarmsystemen (12).

1 juli 2014

52

869,25-869,3 MHz

Apparatuur met een lage duty cycle/hoge betrouwbaarheid (21)

10 mW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Maximale duty cycle (6): 0,1 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op alarmsystemen.

1 juli 2014

53

869,3-869,4 MHz

Apparatuur met een lage duty cycle/hoge betrouwbaarheid (21)

10 mW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Maximale duty cycle (6): 1,0 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op alarmsystemen.

1 juli 2014

54a

869,4-869,65 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 0,1 % toegestaan.

Andere analoge audiotoepassingen dan spraak zijn niet toegestaan. Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

54b

869,4-869,65 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

500 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 10 % toegestaan.

Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

55

869,65-869,7 MHz

Apparatuur met een lage duty cycle/hoge betrouwbaarheid (21)

25 mW ERP

Kanaalraster: 25 kHz. Maximale duty cycle (6): 10 %

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op alarmsystemen.

1 juli 2014

56a

869,7-870 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

5 mW ERP

Bij geavanceerde onderdrukkingstechnieken zijn spraaktoepassingen toegestaan.

Audio- en videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

56b

869,7-870 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW ERP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Als alternatief is een maximale duty cycle (6) van 1 % toegestaan.

Andere analoge audiotoepassingen dan spraak zijn niet toegestaan. Analoge videotoepassingen zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

57a

2 400-2 483,5 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

10 mW equivalent isotroop uitgestraald vermogen (EIRP)

 

 

1 juli 2014

57b

2 400-2 483,5 MHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

25 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

57c

2 400-2 483,5 MHz

Breedbanddatatransmissieapparatuur (22)

100 mW EIRP en 100 mW/100 kHz EIRP dichtheid is van toepassing wanneer gebruik wordt gemaakt van een frequencyhoppingmodulatie, 10 mW/MHz EIRP dichtheid is van toepassing wanneer gebruik wordt gemaakt van andere soorten modulatie

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

 

1 juli 2014

58

2 446-2 454 MHz

RFID-apparaten (18)

500 mW EIRP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

 

1 juli 2014

59

2 483,5-2 500 MHz

Actieve medische implantaten (7)

10 mW EIRP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Kanaalraster: 1 MHz. De hele band mag ook dynamisch als één kanaal worden gebruikt voor zeer snelle datatransmissie. Maximale duty cycle (6): 10 %.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op actieve medische implantaten (13).

Buiten het lichaam bestaande master-units zijn alleen toegestaan voor gebruik binnenshuis.

1 juli 2014

60

4 500-7 000 MHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

24 dBm EIRP (25)

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor tankniveausondering (16).

1 juli 2014

61

5 725-5 875 MHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

25 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

62

5 795-5 805 MHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

2 W EIRP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden gelden alleen voor toepassingen voor tolheffing op wegen.

1 juli 2014

63

6 000-8 500 MHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

7 dBm/50 MHz piek EIRP en – 33 dBm/MHz gemiddelde EIRP

Automatische vermogensregeling en beperkingen ten aanzien van antennes en equivalente technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te beperken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor niveausondering.

Bestaande uitsluitingszones rond radio-astronomiestations moeten in acht worden genomen.

1 juli 2014

64

8 500-10 600 MHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

30 dBm EIRP (25)

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor tankniveausondering (16).

1 juli 2014

65

17,1-17,3 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

26 dBm EIRP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op terrestrische systemen.

1 juli 2014

66

24,05-24,075 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

100 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

67

24,05-26,5 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

26 dBm/50 MHz piek EIRP en – 14 dBm/MHz gemiddelde EIRP

Automatische vermogensregeling en beperkingen ten aanzien van antennes en equivalente technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te beperken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor niveausondering.

Bestaande uitsluitingszones rond radio-astronomiestations moeten in acht worden genomen.

1 juli 2014

68

24,05-27 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

43 dBm EIRP (25)

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor tankniveausondering (16).

1 juli 2014

69a

24,075-24,15 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

100 mW EIRP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duur van de frequentie en bereik van de frequentiemodulatie worden toegepast zoals vastgelegd in geharmoniseerde normen.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op terrestrische voertuigradars.

1 juli 2014

69b

24,075-24,15 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

0,1 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

70a

24,15-24,25 GHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

70b

24,15-24,25 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

100 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

71

24,25-24,495 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

– 11 dBm EIR

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duty cycle (6) en bereik van de frequentiemodulatie worden toegepast zoals vastgelegd in geharmoniseerde normen.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op terrestrische voertuigradars in het geharmoniseerde 24 GHz-frequentiebereik.

1 juli 2014

72

24,25-24,5 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

20 dBm EIRP (voorwaarts gerichte radars) 16 dBm EIRP (achterwaarts gerichte radars)

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duty cycle (6) en bereik van de frequentiemodulatie worden toegepast zoals vastgelegd in geharmoniseerde normen.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op terrestrische voertuigradars in het geharmoniseerde 24 GHz-frequentiebereik.

1 juli 2014

73

24,495-24,5 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

– 8 dBm EIRP

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Maximale duty cycle (6) en bereik van de frequentiemodulatie worden toegepast zoals vastgelegd in geharmoniseerde normen.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op terrestrische voertuigradars in het geharmoniseerde 24 GHz-frequentiebereik.

1 juli 2014

74a

57-64 GHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW EIRP, een maximaal zendvermogen van 10dBm en een maximale EIRP spectrale vermogensdichtheid van 13dBm/MHz

 

 

1 juli 2014

74b

57-64 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

43 dBm EIRP (25)

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor tankniveausondering (16).

1 juli 2014

74c

57-64 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

35 dBm/50 MHz piek EIRP en – 2 dBm/MHz gemiddelde EIRP

Automatische vermogensregeling en beperkingen ten aanzien van antennes en equivalente technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te beperken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor niveausondering.

1 juli 2014

75

57-66 GHz

Breedbanddatatransmissieapparatuur (22)

40 dBm EIRP en 13 dBm/MHz EIRP dichtheid

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Vaste installaties buitenshuis zijn niet toegestaan.

1 juli 2014

76

61-61,5 GHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

77

63-64 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

40 dBm EIRP

 

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op systemen voor communicatie tussen voertuig en voertuig, voertuig en infrastructuur alsmede infrastructuur en voertuig.

1 juli 2014

78a

75-85 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

34 dBm/50 MHz piek EIRP en – 3 dBm/MHz gemiddelde EIRP

Automatische vermogensregeling en beperkingen ten aanzien van antennes en equivalente technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te beperken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor niveausondering.

Bestaande uitsluitingszones rond radio-astronomiestations moeten in acht worden genomen.

1 juli 2014

78b

75-85 GHz

Apparatuur voor radiodeterminatie (15)

43 dBm EIRP (25)

Technieken om toegang te krijgen tot spectrum en om interferentie te onderdrukken met een vermogen dat ten minste equivalent is aan dat van de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht.

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op radar voor tankniveausondering (16).

1 juli 2014

79

76-77 GHz

Telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer (19)

55 dBm piek EIRP en 50 dBm gemiddelde EIRP en 23,5 dBm gemiddelde EIRP voor gepulseerde radarsystemen

 

Deze gebruiksvoorwaarden zijn alleen van toepassing op terrestrische voertuig- en infrastructuursystemen.

1 juli 2014

80

122-123 GHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW EIRP

 

 

1 juli 2014

81

244-246 GHz

Niet-specifieke korteafstandsapparatuur (9)

100 mW EIRP

 

 

1 juli 2014


(1)  Lidstaten moeten het gebruik van aangrenzende frequentiebanden binnen deze tabel als één frequentieband toestaan mits is voldaan aan de specifieke voorwaarden van elk van deze aangrenzende frequentiebanden.

(2)  Als vastgelegd in artikel 2, lid 3.

(3)  De lidstaten moeten het gebruik van spectrum toestaan tot het transmissievermogen, de veldsterkte of de vermogensdichtheid in deze tabel. Overeenkomstig artikel 3, lid 3, kunnen zij minder beperkende voorwaarden opleggen, dat wil zeggen gebruik van spectrum met hoger vermogen, hogere veldsterkte of hogere vermogensdichtheid, op voorwaarde dat de passende coëxistentie tussen korteafstandsapparatuur in de bij dit besluit geharmoniseerde banden hierdoor niet wordt verminderd of in het gedrang komt.

(4)  De lidstaten mogen alleen deze „aanvullende parameters” (regels voor kanaalindeling en/of toegang tot kanalen en kanaalbezetting) opleggen en geen andere parameters of voorwaarden voor spectrumtoegang en onderdrukkingsvoorschriften. Minder beperkende voorwaarden in de zin van artikel 3, lid 3, betekent dat de lidstaten de „aanvullende parameters” (regels voor kanaalindeling en/of toegang tot kanalen en kanaalbezetting) in een bepaalde cel volledig mogen weglaten of een hoger maximum mogen toestaan mits de adequate omgeving voor gedeeld gebruik in de geharmoniseerde band hierdoor niet in het gedrang komt.

(5)  De lidstaten mogen alleen deze „overige gebruiksbeperkingen” opleggen en geen aanvullende gebruiksbeperkingen toevoegen. Omdat minder beperkende voorwaarden in de zin van artikel 3, lid 3, kunnen worden ingevoerd, mogen de lidstaten een of alle beperkingen weglaten, mits de adequate omgeving voor gedeeld gebruik in de geharmoniseerde band hierdoor niet in het gedrang komt.

(6)  „Duty cycle” is het percentage van de tijd gedurende een periode van één uur waarin de apparatuur actief zendt. Minder beperkende voorwaarden in de zin van artikel 3, lid 3, betekent dat de lidstaten een hogere waarde kunnen toestaan voor de „duty cycle”.

(7)  Onder de categorie „actieve medische implantaten” valt het radiodeel van actieve implanteerbare medische apparatuur die is ontworpen om, volledig of gedeeltelijk, op operatieve of medische wijze in het menselijk lichaam of in het lichaam van een dier te worden geïmplanteerd en in indien van toepassing de bijbehorende buiten het lichaam bestaande apparatuur.

(8)  Onder de categorie „implantaten voor dieren” valt zendapparatuur die in het lichaam van een dier is geplaatst om diagnostische functies en/of therapeutische behandelingen te kunnen verrichten.

(9)  Onder de categorie „niet-specifieke korteafstandsapparatuur” valt elke soort radioapparatuur ongeacht de toepassing of het doel, die aan de voor een bepaalde frequentie vastgestelde technische voorwaarden voldoet. Karakteristieke voorbeelden zijn telemetrie, afstandsbediening, alarmsystemen en datatransmissie in het algemeen en andere toepassingen.

(10)  Onder de categorie „Assistive Listening Devices (apparatuur voor ondersteund horen - ALD)” vallen radiocommunicatiesystemen waarmee slechthorenden hun gehoorvermogen kunnen verbeteren. Karakteristieke systemen omvatten één of meer radiozendtoestellen en een of meer radio-ontvangers.

(11)  Onder de categorie „meetapparatuur” valt radioapparatuur die deel uitmaakt van bidirectionele radiocommunicatiesystemen waarmee monitoring op afstand, meting en datatransmissie in intelligente netinfrastructuren, zoals elektriciteit, gas en water kunnen worden verricht.

(12)  Onder de categorie „sociale alarmsystemen” vallen betrouwbare radiocommunicatiesystemen waarmee een persoon in nood binnen een beperkt gebied met behulp van een eenvoudige handeling een verzoek om hulp kan uitzenden. Sociale alarmsystemen worden vaak gebruikt om ouderen en gehandicapten te helpen.

(13)  „Actief implanteerbare medisch hulpmiddelen” zoals gedefinieerd in Richtlijn 90/385/EEG van de Raad van 20 juni 1990 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake actieve implanteerbare medische hulpmiddelen (PB L 189 van 20.7.1990, blz. 17).

(14)  Onder de categorie zendapparatuur met een hoge duty cycle of continue transmissie valt radioapparatuur waarbij transmissie afhankelijk is van korte wachttijden (low latency) en een hoge duty cycle. Karakteristieke voorbeelden zijn systemen voor draadloze persoonlijke audio- en multimediastreaming, mobiele telefoons, amusementssystemen voor in de auto of thuis, draadloze microfoons, snoerloze luidsprekers, snoerloze koptelefoons, radioapparatuur die een persoon bij zich draagt, apparatuur voor ondersteund horen, in-ear-monitoring, draadloze microfoons gebruikt bij concerten of andere podiumproducties en analoge FM-zenders met een laag vermogen (band 36).

(15)  Onder de categorie „apparatuur voor radiodeterminatie” valt apparatuur die wordt gebruikt om de positie, snelheid en/of andere kenmerken van een object vast te stellen of om informatie te verkrijgen over deze parameters. Karakteristieke voorbeelden zijn verschillende soorten meettoepassingen.

(16)  „Radar voor tankniveausondering” (TLPR) is een specifieke toepassing van radiodeterminatie die wordt gebruikt om het tankniveau te meten. TLPR is geïnstalleerd in tanks van metaal of gewapend beton of soortgelijke structuren die gemaakt zijn van materiaal met een vergelijkbare dempende werking. De tank heeft tot doel een stof te bevatten.

(17)  „Apparatuur voor modelbesturing” is een specifiek type radioapparatuur voor afstandsbesturing en telemetrie die gebruikt wordt om de beweging van modellen te besturen (hoofdzakelijk miniatuurvoertuigen) in de lucht, aan land of boven of onder het wateroppervlak.

(18)  Onder de categorie „RFID-apparaten” vallen op tag/lezer gebaseerde radiocommunicatiesystemen, bestaande uit radioapparatuur (tags) bevestigd aan levende wezens of levenloze objecten en zender-/ontvangereenheden (lezers) die de tags activeren en de gegevens weer ontvangen. Karakteristieke voorbeelden zijn het opsporen en de identificatie van objecten, zoals bij elektronische artikelbewaking (EAS), en het bijeenbrengen en doorgeven van gegevens met betrekking tot de objecten waaraan de tags, zonder batterij, met batterij of met batterijondersteuning zijn bevestigd. „Antwoorden” van een tag worden door de lezer gevalideerd en aan het host-systeem doorgegeven.

(19)  Onder de categorie „telematica-apparatuur voor vervoer en verkeer” valt radioapparatuur die wordt gebruikt op het gebied van vervoer (over de weg, per spoor, over water of door de lucht, afhankelijk van de relevante technische beperkingen), verkeersbeheer, navigatie, mobiliteitsbeheer en in intelligente vervoerssystemen (ITS). Karakteristieke toepassingen worden gebruikt voor interfaces tussen verschillende vervoersvormen, communicatie tussen voertuigen (bv. auto — auto), tussen voertuigen en vaste locaties (bv. auto — infrastructuur) en communicatie van en naar gebruikers.

(20)  Onder de categorie „inductieve apparatuur” valt radioapparatuur die gebruik maakt van magnetische velden met systemen met een inductieve lus voor near field communication. Onder deze categorie valt bijvoorbeeld apparatuur voor wegrijblokkering bij auto’s, identificatie van dieren, alarmsystemen, kabeldetectie, afvalbeheer, persoonsidentificatie, draadloze voice-links, toegangscontrole, benaderingssensoren, antidiefstalsystemen met inbegrip van RF-inductieantidiefstalsystemen, gegevensoverdracht naar handapparatuur, automatische artikelidentificatie, draadloze controlesystemen en automatische tolheffing op wegen.

(21)  Onder de categorie „apparatuur met een lage duty cycle/hoge betrouwbaarheid” valt radioapparatuur met een gering totaal spectrumgebruik en waarbij regels gelden voor spectrumtoegang met een lage duty cycle om te zorgen voor een hoge betrouwbaarheid van de spectrumtoegang en transmissie in gedeelde banden. Deze categorie omvat onder meer alarmsystemen die gebruikmaken van radiocommunicatie om een alarm op een locatie op afstand te melden en sociale alarmsystemen die een betrouwbare communicatie mogelijk maken voor personen die in nood verkeren.

(22)  Onder de categorie „breedbanddatatransmissieapparatuur” valt radioapparatuur die gebruikmaakt van breedbandmodulatietechnieken om toegang te krijgen tot spectrum. Karakteristieke voorbeelden van deze categorie zijn draadloze toegangssystemen zoals radio local area networks (WAS/RLAN’s).

(23)  In band 20 zijn hogere veldsterktes en aanvullende gebruiksbeperkingen van toepassing voor inductieve toepassingen.

(24)  In de banden 22a, 24, 25, 27a, en 28a zijn hogere veldsterktes en aanvullende gebruiksvoorwaarden van toepassing voor inductieve toepassingen.

(25)  Het maximale vermogen geldt in een afgesloten tank en komt overeen met een spectrale dichtheid van – 41,3 dBm/MHz EIRP buiten een testtank met een inhoud van 500 l.”


  翻译: