26.5.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 135/25


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

2010/C 135/11

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

SAMENVATTING

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„LIMONE DI SIRACUSA”

EG-nummer: IT-PGI-0005-0502-11.10.2005

BOB ( ) BGA ( X )

Deze samenvatting bevat de belangrijkste gegevens uit het productdossier ter informatie.

1.   Bevoegde dienst van de lidstaat:

Naam:

Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Adres:

Via XX Settembre 20

00187 Roma RM

ITALIA

Tel.

+39 0646455104

Fax

+39 0646655306

E-mail:

saco7@politicheagricole.gov.it

2.   Groepering:

Naam:

Consorzio del Limone di Siracusa

Adres:

c/o SOAT 30 — viale Teracati 39

96100 Siracusa SR

ITALIA

Tel.

+39 093138234

Fax

+39 093138234

E-mail:

Samenstelling:

Producenten/verwerkers ( X ) anderen ( )

3.   Productcategorie:

Categorie 1.6:

Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

4.   Overzicht van het productdossier:

(samenvatting van de eisen als bedoeld in artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

4.1.   Naam:

„Limone di Siracusa”

4.2.   Beschrijving:

De beschermde geografische aanduiding „Limone di Siracusa” mag uitsluitend worden verleend aan de cultivar „Femminello” en klonen daarvan die tot de botanische soort Citrus limon (L) Burm. behoren en die worden geteeld in gespecialiseerde boomgaarden op het in punt 4.3 omschreven gebied in de provincie Siracuse.

Per oogstperiode zijn de volgende elementen kenmerkend voor elke soort vruchten:

Primofiore: dit zijn de vruchten die van 1 oktober tot en met 14 april worden geoogst en die de volgende kenmerken hebben:

kleur van de schil: van lichtgroen tot citroengeel;

vorm: elliptisch;

formaat: van gemiddeld tot groot;

gewicht van de vruchten: ten minste 100 g;

vruchtvlees: van lichtgroen tot citroengeel;

sap: citroengeel;

minimumgehalte aan gefilterd sap: > 34 % van het gewicht;

graden Brix van het vruchtvlees: > 7;

zuurgraad: > 6 %.

Bianchetto of Maiolino (of voorjaarscitroen): dit zijn de vruchten die van 15 april tot en met 30 juni worden geoogst en die de volgende kenmerken hebben:

kleur van de schil: lichtgeel;

vorm: elliptisch of eivormig;

formaat: groot;

gewicht van de vruchten: ten minste 100 g;

vruchtvlees: geel;

sap: citroengeel;

minimumgehalte aan gefilterd sap: > 30 % van het gewicht;

graden Brix van het vruchtvlees: > 6,5;

zuurgraad: > 5,5 %.

Verdello (of zomercitroen): dit zijn de vruchten die van 1 juli tot en met 30 september worden geoogst en die de volgende kenmerken hebben:

kleur van de schil: lichtgroen;

vorm: elliptisch tot bolvormig;

formaat: gemiddeld tot groot;

gewicht van de vruchten: ten minste 100 g;

vruchtvlees: citroengeel;

sap: citroengeel;

minimumgehalte aan gefilterd sap: > 25 % van het gewicht;

graden Brix van het vruchtvlees: > 6;

zuurgraad: > 5,5 %.

Om in aanmerking te komen voor de beschermde geografische aanduiding „Limone di Siracusa”, moeten de citroenen vers in de handel worden gebracht en van de categorieën Extra of I zijn. De toegestane groottesorteringen zijn: 3, 4, 5.

4.3.   Geografisch gebied:

Het geografische teeltgebied van de „Limone di Siracusa BGA” omvat de gemeenten Augusta, Melilli, Siracusa, Avola, Noto, Rosolini, Floridia, Solarino, Sortino en Priolo Gargallo.

Dat geografische gebied strekt zich niet meer dan 10 kilometer van de Ionische Zee uit en ligt op niet meer dan 210 meter boven zeeniveau en wordt in het noorden begrensd door de op het zuiden georiënteerde valleien van de rivier Porcaria en in het zuiden door de op het zuiden georiënteerde dalen van de rivier Tellaro.

4.4.   Bewijs van oorsprong:

Elk stadium van het productieproces moet worden gecontroleerd, en voor elk stadium moeten de input en de output worden genoteerd. Daardoor, en door de registratie in speciale, door de controlestructuur bijgehouden registers van de kadastrale percelen waarop de teelt plaatsvindt, van de telers en van de verpakkers, alsmede door de tijdige aanmelding bij de controlestructuur van de geproduceerde hoeveelheden, wordt de traceerbaarheid van het product gegarandeerd. Alle op de lijsten opgenomen natuurlijke en rechtspersonen worden op basis van de voorschriften van het productdossier en het controleprogramma door de controlestructuur gecontroleerd.

4.5.   Werkwijze voor het verkrijgen van het product:

De plantafstand, de teeltwijzen en de snoeiwijzen ervoor moeten zorgen dat de bomen zich in perfect evenwicht kunnen ontwikkelen, goed worden belucht en goed door de zon worden beschenen. De maximale plantdichtheid bedraagt 400 bomen per hectare. Voor dynamische plantverbanden is een maximale dichtheid van 850 bomen per hectare toegestaan.

Als onderstammen worden gebruikt: „Arancio amaro”, „Poncirus trifoliata”, „Citrange Troyer”, „Citrange Carrizo” en „Citrus macrophylla”, die genetisch zeer stabiel zijn.

De vruchten moeten handmatig worden geoogst.

De vruchten moeten daartoe met behulp van speciale, voor het afknippen van de vruchtsteel bestemde oogstschaartjes van de boom worden gehaald. De oogst vindt plaats volgens traditionele methoden, op een moment waarop de vruchten zodanig zijn ontwikkeld dat ze de juiste organoleptische en esthetische kwaliteit hebben bereikt.

De maximaal toegestane productie aan citroenen voor het gehele verkoopseizoen is vastgesteld op 29 ton vruchten van alle verschillende bloeiperioden tezamen per hectare.

4.6.   Verband:

De „Limone di Siracusa” wordt gekenmerkt door het hoge sapgehalte, door de gemiddelde tot grote afmetingen en door de oogstkalender die het hele jaar omspant. Die bijzondere eigenschappen zijn het gevolg van de eigenschappen van de bodem en het klimaat en van de cultivars in het productiegebied. De „Limone di Siracusa” wordt geteeld in de kuststrook en in enkele kleinere gebieden in het binnenland, in de dalen van de waterlopen in de provincie Siracuse. Uit analyse van de gemiddelde jaarlijkse temperaturen die in de kustvlakte bij Siracuse zijn gemeten, kan worden afgeleid dat het klimaat in de buurt van Siracuse van oktober tot maart gematigd is en van april tot september droog. In het hele gebied rond Siracuse zijn de bodems zeer vruchtbaar, tamelijk dik en rijk aan voedingselementen en organische stoffen.

Water is echter de bepalende factor voor de citroenteelt. In het productiegebied van de „Limone di Siracusa” bestaat een gegarandeerde waterreserve in de vorm van een groot grondwaterreservoir van de Monti Iblei, dat het belangrijkste natuurlijke waterreservoir van heel Sicilië is, en in de vorm van waterlopen. De beschikbaarheid van water en de luchtvochtigheid zijn samen bepalend voor de kwaliteit van de „Limone di Siracusa”. Het feit dat er nooit watertekorten optreden en dat de luchtvochtigheid gemiddeld is, zorgt ervoor dat de vruchten sappiger en regelmatiger gevormd zijn, een dunne schil hebben en 12 maanden per jaar geoogst kunnen worden.

Sicilië heeft een lange traditie op het gebied van de citrusteelt. Tot op de dag van vandaag worden de oude, van generatie op generatie doorgegeven tradities op het gebied van de citrusteelt in Siracuse en omgeving nog bewaard, waardoor een echte „school” van specialisten van de teelt van de „Limone di Siracusa” is ontstaan.

4.7.   Controlestructuur:

De controlestructuur voldoet aan de in de EN-norm 45011 vastgestelde voorwaarden.

Naam:

Det Norske Veritas Italia

Adres:

Viale A. De Gasperi 187

95127 Catania CT

ITALIA

Tel.

+39 095370020

Fax

+39 095372871

E-mail:

4.8.   Etikettering:

In het geval van verpakte vruchten is het verplicht in leesbare en zichtbare letters op ten minste een van de zijden van de verpakking door middel van een rechtstreeks aangebracht onuitwisbaar stempel of door middel van een etiket dat in de verpakking is geïntegreerd of daaraan stevig is vastgehecht de variëteit, de oorsprong, de categorie, de groottesortering en het partijnummer aan te duiden.

Van de vruchten die los worden verkocht moet 100 % van een zegeltje zijn voorzien.

De verpakkingsmaterialen zijn: karton, hout en plastic. Het gebruik van gehuurde, recycleerbare plastic verpakkingen is toegestaan. De toegestane soorten onmiddellijke verpakking zijn: netten en zakken met daaraan vastgehecht een band van kunststof. Op elke verpakking en op elke onmiddellijke verpakking moet het logo van de „Limone di Siracusa” zijn aangebracht.

Het logo bestaat uit een horizontaal ovaal waarin in zwart-wit het Griekse theater van Siracuse is afgebeeld, en waarin aan de rechterzijde in het amfitheater twee citroenen liggen. Een daarvan is in zijn geheel afgebeeld, iets meer op de achtergrond, met een blad daaraan, de andere citroen is doorgesneden en dekt de eerste citroen gedeeltelijk af. De citroen met blad heeft een vruchtsteeltje, en dat blad is groen in vierkleurendruk. De punt van het blad wijst naar het midden van het logo en bedekt gedeeltelijk de citroen waaraan het met het vruchtsteeltje is verbonden.

Binnenin het ovaal staan bovenaan de woorden „Limone di Siracusa”.

Toevoeging van andere dan de expliciet toegestane kwalificaties en vermeldingen is verboden, zoals onder meer bijvoeglijke naamwoorden als „fine, superiore, selezionato, scelto” (fijn, superieur, speciaal geselecteerd) en dergelijke. Het gebruik van lovende bewoordingen is niet toegestaan.

Image


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.


  翻译: