EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 6.7.2015
COM(2015) 325 final
2015/0142(NLE)
Voorstel voor een
BESLUIT VAN DE RAAD
tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten in te nemen standpunt met betrekking tot de toetreding van de Republiek Moldavië tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten
TOELICHTING
1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL
•Motivering en doel van het voorstel
Op 7 januari 2002 heeft de Republiek Moldavië verzocht om toe te treden tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten van de WTO (hierna "de GPA" genoemd). Het land heeft herziene voorstellen ingediend op 13 september 2012, 16 januari 2014 en 24 juni 2014.
De Commissie heeft – zowel op bilaterale basis als in het kader van het WTO-comité voor overheidsopdrachten (hierna "het GPA-comité" genoemd) – namens de Unie onderhandeld over een reeks door de Republiek Moldavië voorgestelde verbintenissen inzake de opening van de markt.
Op 27 mei 2015 heeft de Republiek Moldavië een definitief voorstel ingediend bij het GPA-comité. Verderop volgt een samenvatting van het definitieve voorstel van de Republiek Moldavië en van de beoordeling ervan door de Commissie.
Dankzij het besluit kan de Commissie het standpunt van de Unie over de toetreding van de Republiek Moldavië in het GPA-comité kenbaar maken.
•Samenhang met andere initiatieven op het beleidsgebied in kwestie
Dit is de standaardprocedure wanneer de Commissie het standpunt van de Unie over de toetreding van een derde land in het GPA-comité moet kenbaar maken.
•Samenhang met andere beleidsmaatregelen van de Unie
Niet relevant.
2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID
•Rechtsgrondslag
Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie bepaalt dat wanneer een krachtens een internationale overeenkomst opgericht lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, de Raad op voorstel van de Commissie een besluit vaststelt tot bepaling van het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen. Het besluit van het GPA-comité met de voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Moldavië valt onder artikel 218, lid 9, VWEU, aangezien het besluit door een krachtens een internationale overeenkomst opgericht lichaam is vastgesteld en rechtsgevolgen zal hebben.
•Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)
De EU is exclusief bevoegd voor handelskwesties. Het gezamenlijke optreden van de Unie staat borg voor maximale invloed op derde landen.
•Evenredigheid
Niet relevant.
•Keuze van het instrument
Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie bepaalt dat wanneer een krachtens een internationale overeenkomst opgericht lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, de Raad op voorstel van de Commissie een besluit vaststelt tot bepaling van het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen.
3.RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN
•• Ex-postevaluaties/fitness checks van bestaande wetgeving
Niet relevant.
•Raadplegingen van belanghebbenden
Niet relevant.
•Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid
Niet relevant.
•Effectbeoordeling
De toetreding van een derde land tot een internationale overeenkomst waarbij de Unie partij is, vereist geen effectbeoordeling.
•Gezonde regelgeving en vereenvoudiging
Niet relevant.
•Grondrechten
Niet relevant.
4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING
Geen.
5.OVERIGE ELEMENTEN
•Uitvoeringsplannen en monitoring, evaluatie en rapportage
Niet relevant.
•Toelichting (voor richtlijnen)
Niet relevant.
•Gedetailleerde toelichting van de specifieke bepalingen van het voorstel
Het definitieve voorstel van de Republiek Moldavië
Verbintenissen inzake toegang tot de markt (onder de overeenkomst vallende entiteiten, goederen, diensten en diensten in de bouwsector)
Drempels
De door de Republiek Moldavië voorgestelde drempels voor de verschillende bijlagen komen overeen met de normale door de partijen bij de GPA toegepaste drempels. De Republiek Moldavië voorziet echter via voetnoten in een tweejarige overgangsperiode voor de drempels die gelden voor de aanbesteding van goederen en diensten door entiteiten die onder de bijlagen 1 tot en met 3 vallen.
Entiteiten
In bijlage 1 ("centrale overheidsentiteiten") neemt de Republiek Moldavië een exhaustieve lijst op van centrale overheidsentiteiten waarvan de opdrachten openstaan voor partijen bij de GPA. In deze bijlage zijn geen voetnoten opgenomen. De drempels voor goederen en diensten tijdens het eerste en het tweede jaar na de toetreding zijn vastgesteld op respectievelijk 300 000 SDR en 200 000 SDR.
In bijlage 2 ("niet-centrale overheidsentiteiten") neemt de Republiek Moldavië een exhaustieve lijst op van lokale aanbestedende autoriteiten, zoals gedefinieerd in de wet op het plaatselijk openbaar bestuur (wet nr. 436-XVI van 28 december 2006). In een voetnoot bij deze bijlage specificeert de Republiek Moldavië dat die entiteiten ook de ondergeschikte organen en organisaties omvatten die onder toezicht of controle van die autoriteiten staan. De drempels voor goederen en diensten tijdens het eerste en het tweede jaar na de toetreding zijn vastgesteld op respectievelijk 400 000 SDR en 300 000 SDR.
In bijlage 3 ("andere entiteiten") verleent de Republiek Moldavië aan de partijen bij de GPA toegang tot de opdrachten van alle juridische entiteiten (overheden, instellingen en stichtingen) die onder het publiekrecht ressorteren, geen industrieel of commercieel karakter hebben en waarvan de opdrachten onder de wet op overheidsopdrachten vallen (wet nr. 96-XVI van 13 april 2007). De bijlage bevat ook een indicatieve lijst van die entiteiten.
Bovendien biedt de Republiek Moldavië uit hoofde van bijlage 3 aan alle rechtspersonen (zoals gedefinieerd in de nationale wetgeving) die actief zijn in nutssectoren zoals productie, vervoer of distributie van drinkwater, elektriciteit en/of thermische energie, haven- of andere terminalfaciliteiten, luchthavenfaciliteiten, stedelijk vervoer en spoorwegen. De bijlage bevat ook een indicatieve lijst van entiteiten. De bijlage bevat geen voorbehoudsclausules.
De drempels voor goederen en diensten tijdens het eerste en het tweede jaar na de toetreding zijn vastgesteld op respectievelijk 600 000 SDR en 500 000 SDR.
Goederen
De door de Republiek Moldavië vermelde goederen zijn vrijwel identiek aan de door de EU geleverde goederen. De Republiek Moldavië vermeld in bijlage 4 met name de hoofdstukken 36, 72, 88 en 97 van het geharmoniseerd systeem. De Republiek Moldavië sluit de posten 65.05, 82.08 en 89.03 echter uit.
In de op 27 mei 2015 meegedeelde wijzigingen van het definitieve voorstel heeft de Republiek Moldavië bovendien hoofdstuk 85 van het geharmoniseerd systeem (met uitzondering van de posten 85.03, 85.13 en 85.15) aan de lijst van goederen en materiaal voor het Ministerie van Defensie toegevoegd.
Diensten
De door de Republiek Moldavië opgestelde lijst van diensten is uitgebreider dan de lijst van de EU. Een wederkerigheidsclausule in de bijlage bepaalt echter dat deze diensten voor een bepaalde partij alleen onder de overeenkomst vallen als die partij de betreffende diensten in haar bijlage 5 heeft opgenomen.
Dienstverlening in de bouwsector
De Republiek Moldavië verleent de gehele afdeling 51, CPC Prov. uit hoofde van bijlage 6. Het land biedt geen concessieovereenkomsten voor werken.
Algemene opmerkingen
In bijlage 7 heeft de Republiek Moldavië drie opmerkingen opgenomen. Opmerking 1 heeft betrekking op de aankoop van landbouwproducten in het kader van steunprogramma’s voor de landbouw en voedselhulpprogramma’s en komt overeen met het eerste deel van opmerking 1 van de EU in bijlage 7. De andere twee opmerkingen zijn niet relevant voor de EU.
De wetgeving van de Republiek Moldavië
De wetgeving van de Republiek Moldavië inzake overheidsopdrachten is niet-discriminerend. Er zijn geen bepalingen op grond waarvan binnenlandse leveringen en leveranciers een voorkeursbehandeling krijgen ten opzichte van buitenlandse leveringen of leveranciers. De wetgeving van de Republiek Moldavië inzake overheidsopdrachten lijkt – overeenkomstig de GPA – open, transparant en niet-discriminerend te zijn.
Beoordeling van het voorstel van de Republiek Moldavië door de Commissie
In het definitieve voorstel van de Republiek Moldavië komen entiteiten (centrale entiteiten, niet-centrale entiteiten en entiteiten die actief zijn in nutssectoren), goederen, diensten en dienstverleningen in de bouwsector uitgebreid aan bod. Daarom is het voorstel toereikend en aanvaardbaar. De Moldavische wetgeving inzake overheidsopdrachten strookt met de GPA.
Met name de volgende voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Moldavië zullen worden weerspiegeld in aanhangsel I van de EU:
Met betrekking tot het feit dat de Republiek Moldavië voorziet in een exhaustieve lijst van entiteiten in bijlage 1, moet de toegang van goederen, diensten, leveranciers en dienstverleners van de Republiek Moldavië tot de EU-dekking dezelfde zijn als die waarin bijlage 1 van de EU, onder 2, punt 2, voorziet, hetgeen toegang betekent tot de opdrachten van de aanbestedende diensten van de centrale autoriteiten die onder bijlage 1 worden opgesomd.
Aanbeveling
De toetreding van de Republiek Moldavië tot de GPA zal naar verwachting een zeer positieve bijdrage leveren aan de verdere internationale openstelling van de markten voor overheidsopdrachten, doordat het aantal partijen bij de GPA wordt uitgebreid en andere landen derhalve worden aangemoedigd om tot de GPA toe te treden. De Commissie beveelt aan dat het definitieve voorstel van de Republiek Moldavië wordt aanvaard onder de bovengenoemde voorwaarden.
Bijgevolg wordt voorgesteld de Commissie te machtigen het standpunt van de Unie ten gunste van de toetreding van de Republiek Moldavië in het Comité voor overheidsopdrachten naar voren te brengen, een standpunt dat moet worden opgenomen in het besluit van het GPA-comité betreffende de toetreding van de Republiek Moldavië.
2015/0142 (NLE)
Voorstel voor een
BESLUIT VAN DE RAAD
tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten in te nemen standpunt met betrekking tot de toetreding van de Republiek Moldavië tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,
Gezien het voorstel van de Europese Commissie,
Overwegende hetgeen volgt:
(1)Op 7 januari 2002 heeft de Republiek Moldavië verzocht om toe te treden tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten (hierna "de GPA" genoemd).
(2)De verbintenissen van de Republiek Moldavië zijn vastgesteld in het definitieve voorstel van het land, waarvan een verbeterde versie op 27 mei 2015 aan de partijen bij de GPA is voorgelegd.
(3)In het definitieve voorstel van de Republiek Moldavië komen entiteiten (centrale entiteiten, niet-centrale entiteiten en entiteiten die actief zijn in nutssectoren), goederen, diensten en dienstverleningen in de bouwsector uitgebreid aan bod. Daarom is het voorstel toereikend en aanvaardbaar. De in de bijlage bij dit besluit opgenomen voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Moldavië zullen worden opgenomen in het besluit van het Comité voor overheidsopdrachten (hierna het "GPA-comité" genoemd) betreffende de toetreding van de Republiek Moldavië.
(4)De toetreding van de Republiek Moldavië tot de GPA zal naar verwachting een positieve bijdrage leveren aan de verdere internationale openstelling van de markten voor overheidsopdrachten.
(5)Artikel XXII, lid 2, van de GPA bepaalt dat elk WTO-lid tot de overeenkomst kan toetreden op tussen dat lid en de partijen overeen te komen voorwaarden en dat deze voorwaarden worden vastgesteld in een besluit van het GPA-comité.
(6)Bijgevolg is het noodzakelijk het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het GPA-comité moet worden ingenomen in verband met de toetreding van de Republiek Moldavië,
HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:
Artikel 1
In het Comité voor overheidsopdrachten moet namens de Europese Unie het standpunt worden ingenomen dat de toetreding van de Republiek Moldavië tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten wordt goedgekeurd, mits aan de specifieke toetredingsvoorwaarden in de bijlage bij dit besluit is voldaan.
Artikel 2
Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.
Gedaan te Brussel,
Voor de Raad
De voorzitter
EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 6.7.2015
COM(2015) 325 final
BIJLAGE
bij het
Voorstel voor een besluit van de Raad
tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten in te nemen standpunt met betrekking tot de toetreding van de Republiek Moldavië tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten
BIJLAGE
VOORWAARDEN VAN DE EU VOOR DE TOETREDING VAN DE REPUBLIEK MOLDAVIË TOT DE GPA
Bij de toetreding van de Republiek Moldavië tot de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten komt punt 2 van afdeling 2 ("De aanbestedende diensten van de centrale overheden van de EU-lidstaten") van bijlage 1 bij aanhangsel I voor de Europese Unie als volgt te luiden:
'2. Voor de goederen, diensten, leveranciers en dienstverleners van Israël, Montenegro en de Republiek Moldavië: opdrachten van de volgende aanbestedende diensten van de centrale overheden.'