Verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen
SAMENVATTING VAN:
Besluit 2006/515/EG inzake de sluiting van het verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen
Het verdrag is opgenomen in de bijlage bij het besluit.
WAT IS HET DOEL VAN HET BESLUIT EN HET VERDRAG?
Met het besluit wordt het UNESCO-verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen goedgekeurd namens de Europese Unie (EU).
Het verdrag heeft als doel nationaal beleid en maatregelen te ondersteunen door:
- het creëren van een geïnformeerd, transparant en participatief governancesysteem voor cultuur;
- het stimuleren van het vrije verkeer van cultuurgoederen en -diensten en de mobiliteit van kunstenaars en culturele beroepsbeoefenaars;
- het bevorderen van duurzaam ontwikkelbeleid en internationale hulpprogramma’s voor strategische integratie van cultuur;
- het bevorderen van artistieke vrijheid en de sociale en economische rechten van kunstenaars.
KERNPUNTEN
Doelstellingen van het verdrag
- De diversiteit van cultuuruitingen te beschermen en te bevorderen.
- De voorwaarden te scheppen waarin culturen zich kunnen ontplooien en vrij met elkaar in wisselwerking kunnen staan, en elkaar aldus wederzijds kunnen verrijken.
- De dialoog tussen culturen aan te moedigen om in de wereld culturele uitwisselingen te verzekeren, die het intercultureel respect en een vredescultuur ten goede komen.
- De interculturaliteit – d.w.z. gezamenlijke cultuuruitingen via dialoog en wederzijds respect – te stimuleren om de culturele wisselwerking te ontwikkelen en zodoende bruggen tussen volkeren te slaan.
- Het respect voor de diversiteit van cultuuruitingen te bevorderen, alsook de bewustwording op lokaal, nationaal en internationaal vlak van de waarde van die diversiteit.
- Nogmaals het belang te bevestigen van het verband tussen cultuur en ontwikkeling voor alle landen, in het bijzonder voor de ontwikkelingslanden, en nationale en internationale maatregelen met het oog op de erkenning van de werkelijke waarde van dat verband aan te moedigen.
- De specifieke aard te erkennen van culturele activiteiten, goederen en diensten als dragers van identiteiten, waarden en betekenissen.
- Nogmaals het soevereine recht van de staten te bevestigen om een beleid uit te voeren voor de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen.
- De internationale samenwerking en solidariteit in een geest van partnerschap te versterken teneinde de capaciteiten van de ontwikkelingslanden om de diversiteit van cultuuruitingen te beschermen en te bevorderen, te verhogen.
Leidende beginselen
- Culturele diversiteit kan pas worden beschermd en bevorderd wanneer mensenrechten en fundamentele vrijheden gewaarborgd zijn.
- Landen hebben het soevereine recht om maatregelen te nemen en een beleid te voeren ter bescherming en bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen op hun grondgebied.
- De bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen impliceert de erkenning van de gelijke waardigheid van en het gelijke respect voor alle culturen, met inbegrip van culturen van personen die tot minderheden behoren en van autochtone volkeren.
- Internationale samenwerking en solidariteit moet het alle landen, en in het bijzonder de ontwikkelingslanden, mogelijk maken om de middelen te creëren en te versterken die voor hun cultuuruiting nodig zijn.
- Culturele aspecten van ontwikkeling zijn even belangrijk als economische aspecten, en individuen en volkeren hebben het fundamentele recht om eraan deel te nemen en ze te genieten.
- Culturele diversiteit is een grote rijkdom voor mens en samenleving en een essentiële voorwaarde voor een duurzame ontwikkeling ten gunste van de huidige en de toekomstige generaties.
- De billijke toegang tot een rijk en gediversifieerd scala van cultuuruitingen van over de hele wereld en de toegang tot de middelen om zich uit te drukken en hun uitingen te verspreiden, zijn belangrijke elementen om de culturele diversiteit te versterken en het wederzijds begrip te bevorderen.
- Wanneer staten maatregelen nemen om de diversiteit van cultuuruitingen te bevorderen, horen zij op een passende manier de openheid voor de andere culturen in de wereld te bevorderen en zich ervan te vergewissen dat deze maatregelen in overeenstemming zijn met de door dit verdrag nagestreefde doelstellingen.
Definities in het verdrag
- Onder culturele diversiteit wordt verstaan: de veelheid aan vormen waardoor de culturen van groepen en samenlevingen tot uiting komen. Deze uitingen worden binnen en tussen de groepen en samenlevingen overgebracht en omvatten tevens de wijzen om cultuuruitingen te scheppen en te genieten.
- Onder culturele inhoud wordt verstaan: de symbolische betekenis, de artistieke dimensie en de culturele waarden waaraan culturele identiteiten ten grondslag liggen of die deze tot uiting brengen.
- Cultuuruitingen zijn uitingen die het resultaat zijn van de creativiteit van individuen, groepen en samenlevingen, en die een culturele inhoud hebben.
- Onder culturele activiteiten, goederen en diensten wordt verstaan: activiteiten, goederen en diensten die gezien hun specifieke aard, aanwending of doel, vorm geven aan cultuuruitingen of deze overbrengen, ongeacht hun eventuele commerciële waarde.
- Onder cultuurindustrie wordt verstaan: de industrie die culturele goederen of diensten produceert of distribueert.
- Onder cultuurbeleid en culturele maatregelen wordt verstaan: het beleid en de maatregelen op cultuurgebied op lokaal, nationaal, regionaal of internationaal niveau. Deze kunnen zijn toegespitst op de eigenlijke cultuur, dan wel bedoeld zijn om een rechtstreekse uitwerking te hebben op cultuuruitingen van individuen, groepen of samenlevingen.
Rechten en verplichtingen van partijen bij het verdrag
- Maatregelen ter bevordering van cultuuruitingen, waarbij terdege rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden en behoeften van vrouwen en van diverse groepen in de samenleving, met inbegrip van personen die tot een minderheid behoren en autochtone volkeren.
- Maatregelen ter bescherming van cultuuruitingen, waaronder speciale situaties waarin cultuuruitingen gevaar lopen te verdwijnen, ernstig bedreigd worden of op de ene of andere manier dringend moeten worden gevrijwaard.
- Uitwisseling van informatie en transparantie, waaronder het iedere vier jaar indienen van verslagen bij UNESCO en het aanwijzen van een nationaal contactpunt.
- Voorlichting en bewustmaking van het publiek, waaronder de instelling van voorlichtings-, opleidings- en uitwisselingsprogramma’s.
- De rol van het maatschappelijk middenveld in de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen.
- Bevordering van internationale samenwerking om gunstige voorwaarden te scheppen voor de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen, waaronder die uitingen die ernstig bedreigd worden.
- Integratie van cultuur in duurzame ontwikkeling op alle niveaus.
- Ondersteuning van de samenwerking met het oog op duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding, in het bijzonder in ontwikkelingslanden, teneinde het ontluiken van een dynamische culturele sector te bevorderen.
- Ontwikkeling van partnerschappen tussen en in de overheidssector, de privésector en non-profitorganisaties.
- Voorkeursbehandeling voor ontwikkelingslanden.
- Opzetten van een Internationaal Fonds voor culturele diversiteit.
- Uitwisseling, analyse en verspreiding van informatie.
Organen van het verdrag
- De Conferentie van de partijen, het plenaire en hoogste orgaan van het verdrag, komt elke twee jaar in gewone zitting bijeen.
- Het Intergouvernementeel Comité voor de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen komt één keer per jaar bijeen. Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van de landen die partij zijn bij het verdrag. Zij worden voor vier jaar door de Conferentie van de partijen verkozen.
- Het secretariaat van UNESCO biedt administratieve bijstand.
DATUM VAN INWERKINGTREDING
Het Verdrag is op 18 maart 2007 in werking getreden.
ACHTERGROND
Zie ook:
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Besluit 2006/515/EG van de Raad van 18 mei 2006 inzake de sluiting, namens de Europese Gemeenschap, van het UNESCO-verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen (PB L 201 van 25.7.2006, blz. 15-30).
Laatste bijwerking 30.11.2021