Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Măsuri antidumping

Măsuri antidumping

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor din afara UE

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul (UE) 2016/1036 stabilește normele UE de apărare comercială pentru a proteja împotriva importurilor din țări din afara UE care fac obiectul unui dumping pe piața UE.

Acesta a fost modificat de 3 ori prin Regulamentul (UE) 2017/2321, prin Regulamentul (UE) 2018/825 și prin Regulamentul delegat (UE) 2020/1173.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (UE) 2016/1036 stabilește următoarele reguli.

Condiții

Pentru a putea impune măsuri antidumping asupra importurilor unui produs, trebuie îndeplinite 4 condiții:

  • importurile trebuie să facă obiectul unui dumping – dacă prețul de export al unui produs în UE este mai mic decât valoarea sa normală*;
  • trebuie să existe un prejudiciu important* adus industriei UE care produce produsul similar*;
  • trebuie să existe o legătură de cauzalitate între importurile care fac obiectul unui dumping și prejudiciul material; și
  • măsura antidumping* nu trebuie să fie împotriva interesului UE – măsurile nu ar trebui să cauzeze mai mult prejudiciu economiei sale generale decât scutirea adusă industriei care suferă din cauza importurilor.

Inițierea unei plângeri

  • O plângere antidumping este depusă la Comisia Europeană de către sau în numele producătorilor UE ai produsului în cauză, fie direct, fie prin intermediul autorităților unei țări din UE. Sindicatele pot, de asemenea, să depună plângeri împreună, în conformitate cu industria UE, și să devină părți interesate la procedură. În circumstanțe speciale, Comisia poate deschide, de asemenea, o examinare privind dumpingul din proprie inițiativă.
  • Orice reclamație trebuie să includă dovezi privind dumpingul, prejudiciul și o legătură de cauzalitate între importurile presupuse care fac obiectul unui dumping și prejudiciul presupus.
  • Pentru a proteja datele comerciale confidențiale, trebuie depuse 2 versiuni ale unei plângeri: o versiune confidențială și o versiune neconfidențială. Prima va fi disponibilă numai personalului Comisiei care lucrează direct la caz. Versiunea neconfidențială va fi accesibilă tuturor părților interesate după deschiderea examinării.
  • Comisia trebuie să examineze acuratețea și adecvarea dovezilor furnizate în plângere pentru a stabili dacă există o bază suficientă pentru a justifica inițierea unei examinări. Acest lucru trebuie făcut în termen de 45 de zile de la depunerea plângerii.

Ancheta antidumping

  • Odată ce Comisia decide lansarea unei anchete, aceasta trebuie să publice o notificare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta contactează toți producătorii cunoscuți și toate celelalte părți interesate solicitându-le să completeze chestionare într-un termen strict.
  • În cazul în care există multe părți potențial interesate, Comisia poate decide să își desfășoare ancheta pe baza unui eșantion de operatori (producători-exportatori, producători din UE, importatori, utilizatori).
  • În temeiul Regulamentului (UE) 2016/1036 inițial, anchetele ar putea dura 9 luni până când Comisia ar putea impune măsuri provizorii pe baza constatărilor sale provizorii.

O constatare a dumpingului

Următoarele pot avea loc în cazul în care, pe baza anchetei sale, Comisia consideră că s-a făcut dumping.

  • Măsurile antidumping pot fi impuse importurilor produsului în cauză în UE, care în general iau forma:
    • unei taxe ad valorem – un procent din valoarea de import a produsului în cauză;
    • unei taxe specifice – o valoare fixă pentru o anumită cantitate de bunuri, de exemplu, 100 de euro per tonă de produs; sau
    • unui angajament de preț – un angajament din partea unui exportator de a respecta prețurile minime de import.
  • Măsurile provizorii, în cazul în care Comisia le impune, sunt de maximum 6 luni. Acestea pot fi urmate de măsuri definitive care rămân în vigoare timp de 5 ani.
  • Aceste taxe sunt plătite de importatorul din UE și colectate de autoritățile vamale naționale ale țărilor UE în cauză.
  • Măsurile aflate în vigoare pot fi revizuite (reexaminare intermediară) în anumite condiții. Domeniul de aplicare al acestei reexaminări este limitat, de obicei, la unul sau mai multe elemente ale măsurilor inițiale, cum ar fi nivelul dumpingului și/sau al prejudiciului, domeniul de aplicare al produsului sau forma măsurilor.
  • După 5 ani, măsurile încetează să mai fie aplicabile, cu excepția cazului în care, în urma unei reexaminări a măsurilor care urmează să expire, se concluzionează că, dacă măsurile ar expira, dumpingul și prejudiciul important probabil că ar continua sau s-ar relua.
  • Importatorii pot solicita o rambursare totală sau parțială a taxelor plătite dacă pot demonstra că marja de dumping*, pe baza căreia au fost plătite taxele, a fost eliminată sau redusă.

Regulamentul (UE) 2017/2321 de modificare introduce o metodologie de calcul al dumpingului care trebuie utilizată în cazurile referitoare la importurile din țările membre ale Organizației Mondiale a Comerțului în care există distorsiuni semnificative ale pieței ca urmare a intervenției statului.

Regulamentul (UE) 2018/825 de modificare

Printre altele, regulamentul impune următoarele:

  • Acesta a scurtat perioada de timp pentru instituirea măsurilor antidumping provizorii, dacă există, de la 9 luni de la inițiere la 7 luni, cu posibilitatea prelungirii perioadei la 8 luni.
  • Acesta facilitează participarea întreprinderilor mai mici la investigațiile de apărare comercială [inclusiv un birou de asistență pentru apărarea comercială a unei întreprinderi mici și mijlocii (IMM), crearea unei pagini web dedicate IMM-urilor și publicarea unui ghid pentru IMM-uri].
  • Acesta modifică modul în care se aplică regula cunoscută sub numele de „regula taxelor mai mici” în cazurile antidumping. Anterior, UE putea impune măsuri la un nivel mai mic decât dumpingul stabilit, unde un nivel inferior („marja de prejudiciu”) era suficient pentru a elimina prejudiciul suferit de industria UE. În conformitate cu noile norme, măsurile antidumping pot fi impuse la amploarea reală a dumpingului în cazul în care există dovezi ale unor denaturări semnificative pe piața exportatoare a materiilor prime relevante utilizate la fabricarea produsului în cauză și cu condiția ca acest lucru să fie în interesul UE în ansamblu, pentru a se face acest lucru.
  • Acesta introduce noi reguli privind calcularea „prețului neprejudiciabil” (prețul pe care industria se așteaptă să îl perceapă în circumstanțe normale). Calculul poate lua acum în considerare costul investițiilor necesare, de exemplu, pentru infrastructură sau cercetare și dezvoltare, dar și cheltuielile viitoare legate de standardele sociale și de mediu, de exemplu în cadrul sistemului de comercializare a cotelor de emisii al UE. Prețul neprejudiciabil presupune acum un profit minim de 6 % care va fi inclus în calcul, cu o marjă de profit mai mare posibilă de la caz la caz.
  • Acesta introduce o perioadă de informare prealabilă, în care părțile interesate au primit informații cu privire la impunerea sau neimpunerea măsurilor provizorii cu 3 săptămâni înainte, cu obligația Comisiei de a revizui, până la 9 iunie 2020, dacă a avut loc o creștere substanțială a importurilor în perioada de 3 săptămâni de informare prealabilă și dacă, în cazul producerii unei astfel de creștere, ar fi cauzat un prejudiciu suplimentar industriilor UE în cauză.
  • Acesta introduce rambursarea taxelor colectate în timp ce se desfășoară o reexaminare a expirării măsurilor, în cazul în care revizuirea are ca rezultat încetarea măsurilor.

Regulamentul delegat (UE) 2020/1173

În cadrul revizuirii efectuate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/825 de modificare, Comisia a concluzionat că, în ansamblu, importurile nu au cauzat un prejudiciu suplimentar industriei UE în perioada de informare prealabilă. Prin urmare, aceasta a adoptat un act delegat de modificare a duratei perioadei de informare prealabilă la 4 săptămâni.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Se aplică de la 20 iulie 2016. Regulamentul (UE) 2016/1036 a codificat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1225/2009 și modificările ulterioare ale acestuia.
  • Regulamentul (UE) 2017/2321 de modificare se aplică de la 20 decembrie 2017.
  • Regulamentul (UE) 2018/825 de modificare se aplică de la 8 iunie 2018.
  • Regulamentul delegat (UE) 2020/1173 se aplică de la 11 august 2020.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Valoare normală: considerată, în general, a fi prețul de piață pentru produsul din țara exportatoare. Cu toate acestea, dacă nu există vânzări, doar un volum redus de vânzări sau dacă vânzările se realizează cu pierderi pe piața internă, valoarea normală a produsului este calculată de obicei pe baza costului de producție din țara exportatoare plus o suma rezonabilă pentru vânzare, cheltuieli generale și administrative și pentru profituri. Există reguli specifice pentru economiile supuse unor distorsiuni semnificative.
Prejudiciu important: prejudiciu semnificativ pentru industria UE, de exemplu, pierderea cotei de piață, niveluri reduse ale prețurilor și/sau rentabilitate redusă.
Produs similar: un produs care este identic sau care se aseamănă foarte mult cu produsul respectiv importat.
Măsuri antidumping: măsuri impuse importurilor unui produs care sunt vândute la un preț mai mic decât valoarea normală a produsului și care cauzează prejudicii materiale producătorilor din UE.
Marja de dumping: diferența dintre valoarea normală și prețul pe care același exportator îl percepe pentru acel produs pe piața UE (preț de export).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (text codificat) (JO L 176, 30.6.2016, pp. 21-54)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2016/1036 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENT CONEX

Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (text codificat) (JO L 176, 30.6.2016, pp. 55-91)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 16.10.2020

Top
  翻译: