Fondul de garantare pentru acțiuni externe
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 privind constituirea Fondului de garantare pentru acțiuni externe
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
- Regulamentul stabilește normele privind Fondul de garantare pentru acțiuni externe.
- Fondul are obiectivul de a proteja bugetul UE împotriva riscurilor bugetare aferente împrumuturilor, precum și garantării împrumuturilor acordate unor țări din afara UE sau pentru proiecte puse în aplicare în țările respective.
ASPECTE-CHEIE
- Ca urmare a împrumuturilor acordate unor țări din afara UE și a garanțiilor care acoperă împrumuturile pentru finanțarea operațiunilor de investiții din aceste țări, UE este expusă unor riscuri financiare considerabile.
- Acest regulament descrie modul de funcționare a Fondului de garantare al UE și stabilește procedura de alimentare a acestuia, precum și normele de gestiune a acestuia.
Misiune
Misiunea fondului pentru acțiuni externe este de a rambursa creditorii UE în cazul neîndeplinirii obligațiilor de către beneficiar în ceea ce privește:
Mai mult, fondul poate acoperi doar împrumuturile și garanțiile acordate în beneficiul unei țări din afara UE sau în scopul finanțării unor proiecte într-o țară din afara UE.
Gestiunea și alimentarea financiară
Comisia Europeană încredințează BEI gestiunea financiară a fondului, în cadrul unui mandat în numele UE. Fondul este alimentat cu:
- posibilitatea unei plăți anuale din bugetul UE (dacă este necesar);
- dobânda aferentă plasamentelor financiare făcute din disponibilitățile fondului;
- sumele recuperate de la debitorii ce nu și-au achitat datoria.
Regulamentul a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2018/409, care a adăugat o a patra sursă de fonduri: venituri din prima de risc* generate în cadrul operațiunilor de finanțare ale BEI pentru care UE oferă o garanție care este remunerată.
Suma-țintă și transferul anual
- Suma-țintă se referă la suma resurselor necesare pentru ca fondul să își îndeplinească misiunea. Suma-țintă a fondului este stabilită la 9 % din totalul UE al obligațiilor de capital datorate și neachitate* care decurg din fiecare împrumut sau operațiune de garantare, la care se adaugă dobânda datorată și neachitată.
- Regulamentul (UE) 2018/409 a introdus o modificare prin care, dacă suma fondului depășește 10 % din totalul obligațiilor de capital datorate și neachitate ale UE, surplusul ar trebui să fie rambursat la bugetul general al UE. Obiectivul este de a proteja mai bine bugetul general al UE împotriva unui eventual risc suplimentar de nerambursare asociat operațiunilor de finanțare ale BEI care abordează problemele pe termen lung aferente migrației.
- Transferul anual de la bugetul UE la fond este calculat prin aplicarea sumei-țintă la suma restantă a împrumuturilor acordate și garantate. Diferența dintre suma-țintă și valoarea efectivă a activelor fondului se plătește fie de la bugetul general al UE către fond, fie de la fond către bugetul UE în cazul înregistrării unui surplus la fond.
- Valoarea provizionului* se calculează la începutul anului financiar „n” pe baza împrumuturilor acordate și garantate în anul financiar precedent („n-1”). Suma astfel calculată se introduce în bugetul anului n+1. Există deci un decalaj de aproximativ doi ani între momentul în care sumele devin restante și provizionarea efectivă a fondului.
Raportarea
Obligațiile Comisiei:
- să prezinte, până la 30 iunie 2019, o evaluare externă independentă a avantajelor și a dezavantajelor de a încredința Comisiei, BEI sau unei combinații între cele două gestiunea financiară a activelor fondului și ale Fondului european pentru dezvoltare durabilă;
- să prezinte anual un raport care să conțină o prezentare a situației financiare și informații privind funcționarea fondului la sfârșitul anului calendaristic anterior, inclusiv informații detaliate cu privire la capitalul restant aferent împrumuturilor garantate sau activele fondului din cursul anului calendaristic anterior, precum și concluzii și lecții învățate. Acest raport ar trebui să includă, de asemenea, informații cu privire la gestiunea financiară, performanța și riscul aferent fondului la sfârșitul anului calendaristic anterior. Începând cu 2019 și o dată la trei ani după aceea, raportul trebuie să includă o evaluare a adecvării țintei de 9 % și a pragului de 10 % pentru fond.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 se aplică de la 30 iunie 2009.
Regulamentul (UE) 2018/409, de modificare, se aplică de la 8 aprilie 2018.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Venit din prima de risc: prima de risc este orice profit obținut de către un investitor care depășește rata fără risc estimată (adică randamentul unei investiții teoretic lipsite de risc, cum ar fi o obligațiune guvernamentală). De exemplu, dacă randamentul estimat al unei investiții este de 12 %, iar rata fără risc este de 2 %, prima de risc este 10 %.
Obligații de capital datorate și neachitate: capital care a fost acordat ca împrumut, dar nu a fost rambursat.
Provizion: o sumă rezervată pentru acoperirea unor obligații viitoare.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind constituirea Fondului de garantare pentru acțiuni externe (versiune codificată) (JO L 145, 10.6.2009, pp. 10-14)
Modificările succesive aduse Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENT CONEX
Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind Fondul de garantare pentru acțiuni externe și gestiunea acestuia în 2015 [COM(2016) 439 final, 5.7.2016]
Data ultimei actualizări: 25.10.2019