Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC0409(02)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 102, 9.4.2013, p. 12–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.4.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 102/12


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

2013/C 102/09

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

CERERE DE MODIFICARE ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 9

„VOLAILLE DE BRESSE”/„POULET DE BRESSE”/„POULARDE DE BRESSE”/„CHAPON DE BRESSE”

NR. CE: FR-PDO-0117-0145-17.11.2010

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele (actualizarea coordonatelor grupului, ale autorităților competente și ale structurilor de control)

2.   Tipul modificării (modificărilor):

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Rubrica „Descrierea produsului”:

Denumirea, astfel cum a fost înregistrată prin Regulamentul (CE) nr. 1107/96 din 12 iunie 1996, nu reia decât o parte din denumirea a cărei înregistrare fusese solicitată inițial. Este vorba, așadar, despre corectarea unei greșeli efectuate în momentul înregistrării. Denumirea înregistrată este: „Volaille de Bresse”/„Poulet de Bresse”/„Poularde de Bresse”/„Chapon de Bresse”.

3.2.   Rubrica „Descrierea produsului”:

Durata de creștere a fost calculată prin cumularea tuturor perioadelor de creștere și a fost exprimată sistematic în „zile”, pentru o stabilire mai ușoară a vârstei minime de sacrificare și facilitarea controalelor.

Durata creșterii puilor trece de la 106 la 108 zile. Ea este rezultatul prelungirii perioadei de finisare în cuști. De asemenea, greutatea minimă a puilor, fără intestine, crește de la 1,2 kg la 1,3 kg. Aceste modificări contribuie la îmbunătățirea calității finale a produsului (păsări cu mai multă carne).

De asemenea, a fost introdusă definiția puicuțelor (poularde): „femele ajunse la maturitate sexuală, care și-au format producția de ouă, dar nu au intrat încă în ouat.”

Pentru claponi, a fost definită perioada de comercializare cu scopul de a preciza că această practică tradițională de vânzare exclusivă are loc cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În fine, paragraful referitor la posibilitatea de înfășurare a puicuțelor, dar și a puilor a fost reformulat pentru a include o descriere mai detaliată a practicilor tradiționale și a preciza că păsările pot fi comercializate înfășurate sau nu în pânză.

3.3.   Rubrica „Specificitatea ariei geografice”:

Lista operațiunilor care se desfășoară în aria respectivă a fost detaliată pentru înlăturarea oricărei ambiguități: selecția, înmulțirea, incubația, creșterea, sacrificarea, pregătirea păsărilor și, dacă este cazul, congelarea lor rapidă. Această listă reprezintă o reluare a dispozițiilor naționale prevăzute în decretul referitor la denumire.

3.4.   Rubrica „Dovada originii”:

Având în vedere evoluțiile legislative și reglementare naționale, rubrica „Elemente care dovedesc că produsul este originar din aria geografică” a fost consolidată și regrupează, în special, obligațiile referitoare la declarare și la ținerea de registre privitoare la trasabilitatea produsului și la monitorizarea condițiilor de producție.

Aceste modificări sunt legate de reforma sistemului de control al denumirilor de origine, introdusă prin Ordonanța 2006-1547 din 7 decembrie 2006 privind valorificarea produselor agricole, forestiere sau alimentare și a produselor marine. Se prevede în special o autorizare a operatorilor prin care să se recunoască capacitatea acestora de a îndeplini cerințele din caietul de sarcini al denumirii al cărei beneficiu îl solicită. Controlul caietului de sarcini al DOP „Volaille de Bresse” este organizat pe baza unui plan de control elaborat de un organism de control.

De asemenea, acestei rubrici i-au fost adăugate mai multe dispoziții referitoare la registrele și documentele de declarare prin care se asigură trasabilitatea păsărilor.

3.5.   Rubrica „Metoda de obținere”:

3.5.1.   Selecția, înmulțirea și incubația

Sunt introduse cerințe suplimentare în privința selecției, în scopul de a garanta conservarea rasei. Se adaugă precizări referitoare la ouă și la pui mici, în speță o greutate minimă (50 g pentru ouă și 32 g pentru pui mici).

3.5.2.   Practicile de creștere

Modificarea le permite producătorilor să introducă în loturi un număr mic de bibilici care, prin comportamentul lor, să alunge prădătorii. Aceasta este o practică tradițională în Bresse. Păsările respective beneficiază de aceleași condiții de creștere și sunt, evident, luate în considerare la calcularea densității, cu scopul de a garanta bunăstarea și calitatea condițiilor de creștere.

Textele inițiale (1957) care reglementau creșterea „Volaille de Bresse” nu defineau densitatea. Densitatea, în perioada de demaraj, și precizările aduse cu privire la echipamentele necesare în acest stadiu (hrănitoare, adăpătoare) permit o mai bună gestionare sanitară a crescătoriilor. Ele contribuie la bunăstarea animalelor și, astfel, la calitatea finală a produsului.

Densitatea propusă în perioada de creștere este majorată (maximum 12 animale pe metru pătrat de clădire pentru pui și puicuțe), cu scopul de a ține seama de totalitatea animalelor pe întreaga perioadă de creștere. Această densitate corespunde practicii. În privința claponilor, densitatea rămâne neschimbată: se precizează că ea se aplică începând cu 15 iulie, adică în momentul castrării.

Perioada de finisare a puilor în cuști crește de la 8 la 10 zile, în scopul obținerii unei mai bune calități, iar cea a puicuțelor este redusă la minimum 21 de zile, păstrându-se însă durata totală de creștere (cel puțin 140 de zile). Datorită acestei dispoziții, se poate ține seama de variația duratei zilelor și a nopților în funcție de perioadele anului, evitându-se astfel intrarea în ouat a puicuțelor când se măresc zilele.

Condițiile de finisare în cuști au fost detaliate în privința următoarelor aspecte: amenajarea spațiilor, densitatea în cuști, efectivul total de animale din spațiul respectiv și chiar natura cuștilor, care nu sunt neapărat din lemn.

3.5.3.   Condițiile de creștere a animalelor și gestionarea pășunilor

Pentru păsările care beneficiază de denumirea „Volaille de Bresse”, pășunea constituie un aport important de resurse alimentare pe care le conțin iarba și organismele vii (moluște, insecte etc.) care se dezvoltă în special în sol și în clima umedă din Bresse (sol argilos, impermeabil la apa provenită de la ploile dese). Introducerea unor dispoziții referitoare la practicile de gestionare a pășunilor cu iarbă vizează asigurarea calității acestei resurse, favorizând totodată bunăstarea animalelor.

Propunerile se referă îndeosebi la următoarele chestiuni:

definirea noțiunilor de benzi și de loturi de păsări pentru o mai bună trasabilitate a producției;

precizarea că producția anuală este limitată la 1 500 de galinacee pe hectar de pășune, pentru a menține o stare bună a ierbii și a acoperirii cu iarbă a pășunii;

precizarea că vidul sanitar trebuie să aibă loc cu cel puțin două săptămâni înainte de ieșirea păsărilor pe pășune;

indicații referitoare la constituirea pajiștilor (pajiști permanente sau temporare de peste un an) și la întreținerea lor;

introducerea unei obligații referitoare la existența unor garduri vii cu o lungime minimă de 25 de metri pe hectar;

reducerea distanței autorizate dintre clădirile de creștere;

spații delimitate pentru gunoiul de grajd pe pășuni.

Alte modificări au ca scop să consolideze legătura denumirii de origine „Volaille de Bresse” cu regiunea și totodată să îmbunătățească trasabilitatea și calitatea păsărilor care beneficiază de denumirea de origine protejată:

precizări cu privire la fazele realizate pe aceeași exploatație. Gruparea a dorit să se precizeze că această practică tradițională presupune creșterea păsărilor în perioade succesive de creștere și de finisare pe aceeași exploatație. Acest lucru permite, de fapt, să se evite crearea unui stres pentru animale, precum și riscurile sanitare pe care le-ar putea crea schimbarea locului de creștere (transportul, schimbarea clădirii și a atmosferei, modificarea organizării „sociale” a lotului etc.) și care ar influența calitatea finală a produsului;

introducerea unei dimensiuni maxime a benzilor pentru pui mici pe clădire, precum și a unei densități maxime pentru pui mici;

creșterea efectivului maxim al unui lot de păsări la 700 de păsări;

introducerea de dispoziții privind hrănitoarele și adăpătoarele pentru diferite perioade de creștere a păsărilor;

precizări referitoare la măsurile profilactice pentru păsări și la măsurile privind curățarea, dezinfectarea și vidul sanitar aplicate clădirilor.

3.5.4.   Alimentația

Sunt detaliate modalitățile de alimentație a „Volaille de Bresse”, și anume:

în perioada de demaraj, se introduc o listă pozitivă a elementelor care constituie alimentul de demaraj, precum și o proporție maximă de substanță grasă totală (6 %) pentru a stabili regulile de alimentație în această perioadă. Se precizează că cerealele, care reprezintă cel puțin 50 % din rație, provin din aria geografică respectivă;

în perioada de creștere, modificările propuse aduc precizări despre practicile de alimentație. Într-adevăr, alimentația este în principal alcătuită din resursele de pe pășuni, la care se adaugă cereale provenite din aria geografică respectivă și produse lactate. Modificările vizează evitarea subcarenței păsărilor, furnizând norme mai precise pentru completarea alimentației acestora. Astfel, în perioadele de creștere și de finisare, se introduce în rație un procentaj de porumb de minimum 40 %, conform tradiției din Bresse. Au fost detaliate atât natura cerealelor și a produselor lactate distribuite în aceste perioade, cât și cantitățile acestora. Se precizează că poate interveni în alimentația păsărilor un supliment constând în proteine vegetale, minerale și vitamine, în completarea resurselor locale. Acesta este limitat cantitativ și calitativ (conținut limitat la 15 % proteine). Scopul limitării este de a echilibra rația, asigurând totodată o limitare a conținutului său de proteine, ceea ce obligă „Volaille de Bresse” să exploreze pășunile pentru a-și găsi principala parte din alimentație (iarbă, insecte, moluște de mici dimensiuni etc.), aceasta permițând astfel garantarea menținerii caracteristicilor specifice care sunt expresia legăturii cu regiunea;

se introduc atât interdicția de folosi OMG-uri în întreaga alimentație a „Volaille de Bresse”, inclusiv în alimentele distribuite în perioada de demaraj, cât și interdicția de plantare în exploatații a unor specii vegetale modificate genetic.

3.5.5.   Sacrificare, pregătire și ambalare

Greutatea minimă în momentul livrării sau al transportului la abator este suprimată întrucât dispoziția conducea la un dublu control între greutatea în viu estimată în momentul transportului sau al livrării și greutatea păsării fără intestine la abator. A părut mai pertinent să se mențină controlul în privința greutății păsării fără intestine care corespunde produsului comercializat.

Modificările aduse vizează creșterea limitei superioare a temperaturii de opărire în vederea adaptării acestei dispoziții pentru pui, puicuțe și claponi, care au greutăți și grade de îngrășare diferite.

Operațiunile de sângerare, de îndepărtare a intestinelor sau de eviscerare, de finalizare a jumulirii și de curățare a gulerului de fulgi sunt în continuare manuale. Au fost însă aduse precizări pentru a se indica faptul că incizia circulară a orificiului cloacal al păsărilor se poate realiza cu ajutorul unui pistol cloacal, o ustensilă semimanuală.

A fost definită noțiunea de „pregătire” a păsărilor: ea constă în încheierea operațiunii de jumulire și într-o curățare a gulerului de fulgi. Este vorba despre o etapă manuală care permite, în același timp, evaluarea produsului chiar înaintea aplicării mărcilor de identificare ce vor garanta trasabilitatea produsului.

Operațiunile de legare cu sfoară sunt detaliate cu mai multe precizări.

În fine, procedeul de congelare este înlocuit cu cel de congelare rapidă. Introducerea unor cerințe referitoare la congelarea rapidă (durata maximă de congelare rapidă, temperaturi, dată-limită de utilizare) permite garantarea unei calități optime a produsului.

3.6.   Rubrica „Legătura cu aria geografică”:

Această secțiune a fost rescrisă pentru a se demonstra specificitățile ariei geografice și ale produsului, precum și legătura cu aria geografică. Această rubrică a fost adăugată în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 510/2006.

3.7.   Rubrica „Etichetare”:

Au fost aduse precizări cu privire la procedura de eliberare a mărcilor de identificare, la utilizarea denumirii „Bresse” pe documentele de însoțire și pe facturi, precum și la mențiunile care figurează pe plăcuța de identificare și pe etichetă.

3.8.   Rubrica „Cerințele naționale”:

Ținând cont de evoluțiile legislative și reglementare naționale, rubrica „Cerințele naționale” este prezentată sub forma unui tabel conținând principalele puncte care trebuie controlate, valorile de referință ale acestora și metoda de evaluare aferentă.

3.9.   Coordonatele autorităților competente, ale grupului și ale structurilor de control:

Coordonatele organismului de certificare responsabil cu controlul DOP, precum și cele ale autorităților competente și ale grupului au fost actualizate.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

„VOLAILLE DE BRESSE”/„POULET DE BRESSE”/„POULARDE DE BRESSE”/„CHAPON DE BRESSE”

NR. CE: FR-PDO-0117-0145-17.11.2010

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire:

„Volaille de Bresse”/„Poulet de Bresse”/„Poularde de Bresse”/„Chapon de Bresse”

2.   Statul membru sau țara terță:

Franța

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.

Carne și organe comestibile proaspete

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

„Volaille de Bresse”/„Poulet de Bresse”/„Poularde de Bresse”/„Chapon de Bresse” aparțin genului Gallus și rasei galeze sau Bresse de varietate albă. La vârsta adultă, animalele prezintă caracteristici exterioare specifice.

„Poulet de Bresse” este un pui mascul sau femelă cu vârsta de cel puțin 108 zile și greutatea minimă fără intestine de 1,3 kg (adică 1 kg „gata pentru a fi gătit”). „Poularde de Bresse” este o femelă cu vârsta minimă de 140 de zile, ajunsă la maturitate sexuală, care și-a constituit producția de ouă fără a fi intrat însă în ouat (puicuță), cu greutatea minimă fără intestine de 1,8 kg. Puii și puicuțele pot să fie supuși unui proces de înfășurare și legare cu sfoară conform tradiției.

„Chapon de Bresse” este un mascul castrat, cu vârsta minimă de 224 de zile și greutatea minimă fără intestine de cel puțin 3,0 kg. Acesta este comercializat exclusiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, între 1 noiembrie și 31 ianuarie. Conform obiceiului, el trebuie să fi fost înfășurat într-o pânză de origine vegetală (in, cânepă, bumbac) și să fi fost legat cu sfoară astfel încât pasărea să fie complet „învelită”, cu excepția gâtului, a cărui treime superioară nu este jumulită.

Păsările sacrificate trebuie să aibă multă carne, cu fileuri dezvoltate; pielea trebuie să fie curată, fără tijele penelor, fără zdrențuiri, vânătăi sau colorații anormale; grăsimea trebuie să facă invizibilă coloana vertebrală; forma naturală a sternului nu trebuie să fie modificată. Membrele nu trebuie să prezinte fracturi. Gulerul de fulgi care rămâne pe treimea superioară a gâtului trebuie să fie curat. Ghearele trebuie curățate de orice fel de murdărie.

Păsările sunt comercializate „fără intestine”. Prezentările „gata pentru a fi gătit” și „congelat rapid” sunt admise numai pentru pui, cu condiția ca membrele, cu excepția falangelor, să nu fie tăiate.

Păsările care au fost înfășurate și legate cu sfoară pot fi comercializate înfășurate sau nu. Ele se prezintă în acest caz sub formă alungită. Aripile și ghearele sunt lipite de corp și nu se mai proiectează în afară. Carnea trebuie să fie fermă, tare și să își mențină bine forma.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Creșterea păsărilor se realizează în trei perioade succesive, și anume perioada de demaraj, de creștere și de finisare. În aceste perioade, sunt permise în alimentația păsărilor exclusiv următoarele:

cerealele provenite exclusiv din aria geografică a denumirii de origine și produse, dacă este posibil, în cadrul exploatației;

vegetalele, produsele derivate și alimentele complementare obținute din alte produse decât cele transgenice.

În perioada de „demaraj”, care durează maximum 35 de zile, rația alimentară este alcătuită în proporție minimă de 50 % în volum din cereale cărora li se poate adăuga un supliment compus din materii vegetale, produse lactate, vitamine și minerale.

După perioada numită „de demaraj”, păsările sunt crescute pe pășuni cu iarbă, moment în care alimentația este alcătuită în principal din resursele de pe pășune (iarbă, insecte, moluște de mici dimensiuni etc.) cărora li se adaugă cereale: porumb, hrișcă, grâu, ovăz, triticale, orz, precum și lapte și produse secundare ale acestuia. Aceste cereale, dintre care porumbul reprezintă cel puțin 40 % din rația alimentară, pot să fi fost fierte, să fi încolțit, să fi fost zdrobite sau măcinate, orice altă transformare fiind exclusă. Între a 36-a și a 84-a zi de creștere, perioadă care corespunde constituirii scheletului, poate interveni o completare a alimentației păsărilor cu proteine, minerale și vitamine, în completarea resurselor locale.

Conținutul de proteine al rației alimentare zilnice este maximum 15 %.

Această perioadă de „creștere” este urmată de o perioadă de „finisare” cu o durată minimă de zece zile pentru pui, trei săptămâni pentru puicuțe și patru săptămâni pentru claponi, care are loc în cuști, într-un spațiu întunecat, calm și aerisit. În această perioadă, rația alimentară a păsărilor este aceeași ca și în perioada de creștere, putându-i-se adăuga orez.

În final, alimentația păsărilor (pășune și cereale) provine în proporție de aproape 90 % din aria geografică respectivă.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Selecția, înmulțirea și incubația, precum și creșterea și sacrificarea păsărilor se desfășoară în aria geografică în cauză.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Pregătirea păsărilor (terminarea jumulirii și curățarea gulerului de fulgi), ambalarea acestora și, dacă este cazul, numai pentru pui, congelarea rapidă, au loc în aria geografică în cauză, conform modurilor de prezentare următoare:

prezentarea „fără intestine”;

prezentarea „înfășurate și legate cu sfoară”; operațiunile de înfășurare și de legare cu sfoară, obligatorii pentru claponi, constau într-o prezentare tradițională a „Volaille de Bresse” într-o pânză foarte strânsă de origine vegetală (in, bumbac sau cânepă) și cusută de mână (cel puțin 15 până la 20 de puncte de cusătură în funcție de categorie – pui, puicuță sau clapon);

prezentarea „gata pentru a fi gătit” sau „congelat rapid” numai pentru pui. Membrele păsărilor (cu excepția degetelor) sunt păstrate.

Obligația de efectuare a acestor etape în aria geografică în cauză este justificată din perspectiva cunoștințelor foarte specifice și tradiționale care sunt aplicate. Înfășurarea și legarea păsărilor cu sfoară sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Această tehnică se practică mai ales pentru sărbătorile de iarnă, permite o mai bună impregnare a mușchilor cu grăsimi și contribuie, de asemenea, la o mai bună manifestare a caracteristicilor organoleptice ale produselor. Operatorii din sectorul tradițional al „Volaille de Bresse” au păstrat aceste practici în ciuda trecerii timpului și a muncii care trebuie depuse pentru a prezenta astfel produsele. Modurile de prezentare „gata pentru a fi gătit” și „congelat rapid” sunt deopotrivă specifice pentru DOP „Volaille de Bresse” deoarece membrele (cu excepția falangelor) nu trebuie tăiate.

De asemenea, pielea foarte sensibilă a „Volaille de Bresse” necesită o atenție specială pentru a nu se sfâșia în cursul operațiunilor de jumulire, pliere și ambalare. Trebuie, așadar, să se limiteze la maximum manipulările care ar putea marca sau deteriora pielea (zdrențuirile, vânătăile și colorațiile anormale sunt motive de declasificare a păsărilor în conformitate cu descrierea produsului).

În fine, efectuarea operațiunilor în aria geografică în cauză este necesară în măsura în care acestea sunt realizate concomitent cu etapa de clasificare a păsărilor ca produse cu DOP. Începând din această ultimă etapă de clasificare, păsările pot fi comercializate cu logoul DOP. Clasificarea se materializează prin aplicarea mărcilor de identificare, și anume plăcuțele de identificare (și sigiliile pentru puicuțe și claponi). Aceste mărci vin în sprijinul identificării produselor, însă servesc deopotrivă la garantarea trasabilității acestora.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Produsele „Volaille de Bresse”/„Poulet de Bresse”/„Poularde de Bresse”/„Chapon de Bresse” poartă simultan inelul crescătorului, plăcuța de identificare a abatorului, o etichetă specifică, iar pentru puicuțe și claponi, un sigiliu de identificare.

Eticheta este aplicată pe spatele păsărilor prezentate fără intestine sau pe sternul păsărilor prezentate „gata pentru a fi gătite” în momentul clasificării păsărilor ca produse cu denumire de origine, înaintea expedierii. Pe etichetă este prezent logoul DOP al Uniunii Europene.

Modelele mărcilor de identificare:

 

Inelul netransferabil se prezintă sub forma unui cerc inviolabil care prezintă coordonatele crescătorului. Plăcuța de identificare netransferabilă are forma unei agrafe cu inscripția „Bresse”. În cazul abatoarelor, pe aceasta figurează coordonatele abatorului. În cazul sacrificării la fermă de către crescător, pe plăcuța de identificare se găsește indicația „Sacrificare în cadrul fermei”.

 

Sigiliile de identificare a „claponilor” și „puicuțelor” se prezintă sub forma unui sigiliu cu mențiunea „Poularde de Bresse roulée” sau „Poularde de Bresse” sau „Chapon de Bresse” și cu mențiunea „appellation d’origine contrôlée” ori „appellation d’origine protégée”.

Condiții de aplicare a mărcilor de identificare:

Inelul este aplicat de crescător pe gheara stângă înainte ca produsul să părăsească exploatația. Eticheta se aplică la baza gâtului la clasificarea păsărilor în produse cu denumire de origine, înaintea expedierii. Inelul și plăcuța de identificare nu pot servi decât o singură dată, iar fixarea lor trebuie făcută cu grijă pentru a le face inviolabile. Sigiliile sunt aplicate la baza gâtului și sunt fixate de plăcuțele de identificare.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria geografică a denumirii de origine „Volaille de Bresse” se întinde pe teritoriile localităților următoare sau pe părți ale acestora:

 

Departementul Ain (01):

Cantoanele Bâgé-le-Châtel, Bourg-en-Bresse-Est, Bourg-en-Bresse-Nord-Centre, Bourg-en-Bresse-Sud, Montrevel-en-Bresse, Péronnas, Pont-de-Vaux, Pont-de-Veyle, Saint-Trivier-de-Courtes și Viriat.

 

Localitățile din cantoanele următoare sau părți ale acestora:

 

Ceyzériat: Ceyzériat (partea Ouest D52), Jasseron (partea Ouest D52);

 

Châtillon-sur-Chalaronne: l’Abergement-Clémenciat (partea Nord Châtillon), Biziat, Chanoz-Châtenay, Châtillon-sur-Chalaronne (Nord Ouest), Chaveyriat, Condeissiat, Dompierre-sur-Chalaronne (partea Nord Chalaronne), Mézériat, Neuville-les-Dames, Saint-Julien-sur-Veyle, Sulignat, Vonnas;

 

Coligny: Beaupont, Bény, Coligny (partea Ouest N83/D52), Domsure, Marboz, Pirajoux, Salavre (partea Ouest N83), Verjon (partea Ouest N83), Villemotier;

 

Pont-d’Ain: Certines, Dompierre-sur-Veyle (parțial), Druillat (parțial), Saint-Martin-du-Mont (partea Ouest D52), Tossiat (partea Ouest D52), La Tranclière;

 

Thoissey: Garnerans, Illiat, Saint-Didier-sur-Chalaronne (partea Nord Chalaronne), Saint-Etienne-sur-Chalaronne (partea Nord Chalaronne), Thoissey;

 

Treffort-Cuisiat: Courmangoux (partea Ouest D52), Meillonnas (partea Ouest D52), Pressiat (partea Ouest D52), Saint-Etienne-du-Bois, Treffort-Cuisiat (partea Ouest D52).

 

Departamentul Jura (39)

Localitățile din cantoanele următoare sau părți ale acestora:

 

Beaufort: Augea (Ouest N83), Beaufort (Ouest N83), Bonnaud, Cezancey (Ouest N83), Cousance (Ouest N83), Cuisia (Ouest N83), Mallerey, Maynal (Ouest N83), Orbagnia (Ouest N83), Sainte-Agnès (Ouest N83), Vercia (Ouest N83), Vincelles (Ouest N83);

 

Bletterans: Bletterans, Chapelle-Voland, Cosges, Desnes (Ouest), Fontainebrux, Larnaud, Nance, Relans, Les Repôts, Ruffey-sur-Seille (parțial), Villevieux;

 

Chaumergy: Bois-de-Gand (Ouest), La Chassagne (Sud D468), Chaumergy (parțial), La Chaux-en-Bresse (Ouest D95), Chêne-Sec, Commenailles, Foulenay (parțial), Francheville (Ouest D95 + Sud D468), Froideville (parțial), Rye (Ouest D468), Vincent (Ouest D95);

 

Chaussin: Asnans-Beauvoisin (Ouest D468), Chaînée-des-Coupis (Sud-Ouest), Chaussin (Sud D468), Les Essards-Taignevaux (Ouest D468), Les Hays, Neublans-Abergement;

 

Chemins: Annoire (Sud du Doubs), Longwy-sur-le-Doubs (parțial), Petit-Noir (Ouest du Doubs);

 

Lons-le-Saunier Nord: Chilly-le-Vignoble, Condamine, Courlans, Courlaoux, Montmorot (Sud N78+Ouest N83);

 

Lons-le-Saunier-Sud: Frébuans, Gevingey (Ouest N83), Messia-sur-Sorne (Nord N83), Trenal;

 

Saint-Amour: Balanod (Ouest N83), Chazelles, Digna (Ouest N83), Nanc-lès-Saint-Amour (Ouest N83), Saint-Amour (Ouest N83), Saint-Jean-d’Etreux (Ouest N83).

 

Departamentul Saône-et-Loire (71):

Cantoanele Beaurepaire-en-Bresse, Cuisery, Louhans, Montpont-en-Bresse, Montret, Saint-Germain-du-Bois, Saint-Germain-du-Plain, Saint-Martin-en-Bresse.

 

Localitățile din cantoanele următoare sau părți ale acestora:

 

Chalon-sur-Saône-Sud: Chalon-sur-Saône (malul stâng), Châtenoy-en-Bresse, Epervans, Lans, Oslon, Saint-Marcel;

 

Cuiseaux: Champagnat (Ouest N83), Condal, Cuiseaux (parțial), Dommartin-les-Cuiseaux, Flacey-en-Bresse, Frontenaud, Joudes (Ouest N83), Le Miroir, Varennes-Saint-Sauveur;

 

Pierre-de-Bresse: Authumes, Beauvernois, Bellevesvre, La Chapelle-Saint-Sauveur, Charrette-Varennes (parțial), La Chaux, Dampierre-en-Bresse, Fretterans (parțial), Frontenard, Lays-sur-le-Doubs (parțial), Montjay, Mouthier-en-Bresse, Pierre-de-Bresse, La Racineuse, Saint-Bonnet-en-Bresse, Torpes;

 

Tournus: Lacrost, Préty, Ratenelle, Romenay, Tournus (parțial), La Truchère;

 

Verdun-sur-le-Doubs: Ciel, Longepierre (sud), Navilly (Sud du Doubs), Pontoux, Sermesse, Toutenant, Verdun-sur-le-Doubs, Verjux.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

—   Factori naturali

Aria de producție a „Volaille de Bresse” corespunde unei câmpii împădurite cu văi ușoare, provenită din materiale geologice periglaciare plio-cuaternare din care rezultă soluri foarte argiloase și impermeabile. Climatul, sub influență oceanică puternică, este umed și adesea cețos.

Porumbul, apărut în Bresse la începutul secolului XVII (la doar un pic mai mult de un secol de la sosirea sa pe coastele andaluze) a jucat un rol central în sistemul agricol din Bresse, servind în același timp ca bază a alimentației umane și a alimentației păsărilor de fermă. În acest context, s-a împământenit, de-a lungul secolelor, o policultură tradițională bazată pe culturi erbacee și cerealiere și pe creșterea păsărilor și a vitelor (vaci de lapte și, ulterior, vaci care alăptează), iar aceasta continuă și astăzi.

—   Factori umani

Încă din 1591, registrele municipale ale orașului Bourg-en-Bresse menționează produsele „Volailles de Bresse”, în special „claponii grași”. Începând din secolul XVII, redevențele în claponi și puicuțe se înmulțesc și, la sfârșitul secolului XVIII, acestea figurează în toate contractele de închiriere. Suculența cărnii este subliniată mai târziu de gastronomul Brillat-Savarin, care scrie în cartea sa Physiologie du goût (Fiziologia gustului) în 1825: „Pour la poularde, la préférence appartient à celle de Bresse”. (În privința puicuțelor, sunt preferate cele din Bresse.)

Dezvoltarea producției va fi favorizată de facilitățile de comercializare legate de construirea liniei de cale ferată Paris-Lyon-Marseille (PLM). Vecinătatea unui mare oraș, cum este Lyon, reprezintă și ea, desigur, un factor de dezvoltare deloc neglijabil.

Rasa locală recunoscută ca singura care poate duce la obținerea denumirii de origine este extrem de rezistentă și foarte bine adaptată la mediul și la solurile umede din Bresse. În trecut, fiecare crescător selecționa el însuși animalele reproducătoare din șeptel. Apoi, prin implicarea colectivă a sectorului, a fost creat un centru de selecție în 1955. Acesta realizează o selecție genealogică permițând o conservare a rasei.

Practicile de creștere se bazează pe un regim alimentar ancestral fundamentat pe o hrănire autonomă a păsărilor pe pășunile cu iarbă (râme, iarbă etc.), completată cu cereale și produse lactate (lapte diluat, zer, lapte praf, zară etc.). Îngrășarea finală a animalelor se realizează în cuștile numite „épinettes”, într-un spațiu calm și la adăpost de lumină, pentru a evita agitația. Odată sacrificate, păsările sunt în general prezentate într-un mod cu totul original și prezintă un guler de fulgi la baza gâtului.

Crescătorul acordă o atenție specială păsărilor fine: claponul, mascul născut la începutul primăverii și castrat înainte de 15 iulie, și puicuța, femelă cu vârsta mai mare decât a puilor, care nu a intrat în ouat. Finisarea în cuști este mai lungă pentru păsările fine decât pentru pui și acestea beneficiază cel mai adesea de o alimentație apetisantă distribuită sub formă de pastă. Ele sunt tratate, de asemenea, cu multă atenție la sacrificare și sunt jumulite cu multă grijă, astfel încât pielea să nu fie învinețită. Atunci când sunt „împodobite” după moda din Bresse, procedeu obligatoriu pentru claponi, ghearele și aripile păsărilor sunt lipite de corp. Păsările sunt apoi pliate și introduse într-o pânză solidă de origine vegetală, care este apoi cusută foarte strâns de mână cu ajutorul unei sfori fine, începându-se din centru și terminându-se spre cap și târtiță, astfel încât pasărea să fie complet „învelită”, cu excepția gâtului, a cărui treime superioară este lăsată cu fulgi. Odată scoasă din acest înveliș, pasărea prezintă forma caracteristică a unui cilindru din care ies în afară doar capul și gâtul.

5.2.   Specificitatea produsului:

Animalele se caracterizează printr-un schelet și o textură a pielii fine, care indică existența unui potențial de dezvoltare al cărnii și al grăsimii. Lungimea spatelui garantează cantitatea de fileuri.

„Volaille de Bresse” este calificată ca fiind un tip de „volaille grasse” (pasăre grasă), adică alungită și extrem de fină, ceea ce demonstrează aptitudinea pentru îngrășare a acestor animale. Ea se distinge ușor de tipul „poulet de grain” (pui de boabe), mai mare, mai slab și cu caracteristici de anemie mai puțin pronunțate.

După ce este gătit, lucru care trebuie să se facă cu pricepere pentru a conserva toate calitățile organoleptice ale păsărilor, acestea se caracterizează în special prin randamentul ridicat de carne, o mare frăgezime, gustul intens și suculența pronunțată a cărnii.

În privința randamentului de carne, „Volaille de Bresse” se remarcă prin dimensiunea bucăților alese, cum ar fi lungimea și lățimea fileurilor sau rotunjimea copanelor. Toate oasele sunt foarte fine, capul și gâtul sunt subțiri, astfel încât părțile neconsumabile sunt foarte mici. După sângerare și jumulire, pasărea arată bine împănată cu carne și grăsime, nelăsând să iasă nimic în afară.

Carnea este fragedă, fondantă, ceea ce i-a adus supranumele „moelleux” la halele pariziene. Aceasta se desface singură de pe os, iar diferiții mușchi se separă extrem de ușor unii de alții. Fibrele musculare sunt atât de fine încât aproape că nu se disting. Tendoanele și aponevrozele sunt aproape inexistente și se confundă cu carnea. În plus față de stratul de grăsime care îl acoperă și care variază în funcție de gradul de îngrășare, mușchiul păsărilor este întrepătruns cu grăsime. Fiecare dintre fibrele musculare minuscule este în oarece măsură „înfășurat” într-o membrană delicată de grăsime care, după ce produsul este gătit, îi conferă cărnii frăgezimea excepțională.

Puicuța este mai rotundă și mai grea decât puiul și are o calitate gustativă specială datorată gradului mai avansat de îngrășare. Claponul, datorită castrării și duratei mari de viață care favorizează pătrunderea îndelungă și regulată a grăsimii în țesuturile musculare, este o pasăre de mare calitate gastronomică, comercializată exclusiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În fine, degustătorii avizați recunosc că păsările au o carne cu un parfum special care o face să fie căutată de cei mai rafinați gastronomi.

Aceste produse, puternic ancorate în gastronomia locală, sunt gătite și promovate de cei mai mari maeștri bucătari din Franța și din străinătate.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Policultura din Bresse, rezultat direct al caracteristicilor mediului natural al regiunii, în special cele favorabile culturilor erbacee și de porumb, care au nevoie de un climat cu precipitații și de soluri cu rezerve mari de apă, este factorul determinant aflat la originea creșterii păsărilor în Bresse. Porumbul, folosit în completarea celorlalte cereale, a permis, datorită calităților sale nutritive, producția de păsări grase pe care se bazează reputația „Volaille de Bresse”.

Producătorii au știut să conserve rasa în stare pură pentru a dezvolta „Volaille de Bresse”. Într-adevăr, robustețea sa i-a permis păsării să trăiască în acest mediu dificil în care se hrănește parțial cu fauna existentă spontan în regiune și cu suplimentul substanțial provenit din aria geografică respectivă (porumb, lapte), adus de crescător în perioadele de creștere și îngrășare.

Astfel, creșterea se bazează pe o solidă tradiție care asociază un regim alimentar sărac în special în proteine, metode de îngrășare specifice și o vârstă de sacrificare înaintată, ceea ce le permite animalelor să ajungă la maturitatea fiziologică deplină.

Modul de creștere, îngrijirile și îngrășarea conferă păsărilor, după ce sunt gătite, caracteristici organoleptice remarcabile. Practicile tradiționale de înfășurare a păsărilor fine într-o pânză foarte strânsă favorizează în special pătrunderea grăsimilor în mușchi. Eterii absorbiți de grăsime și degajați prin gătirea produsului interacționează și impregnează întreaga masă, conferindu-i păsării parfumul delicat.

Multe dintre aceste păsări sunt vândute în urma a patru concursuri speciale denumite „Les glorieuses de Bresse”, dintre care primul a avut loc în Bourg-en-Bresse la 23 decembrie 1862. Alte trei manifestări se desfășoară în săptămâna dinaintea Crăciunului la Pont-de-Vaux, Montrevel-en-Bresse și Louhans și reunesc peste 1 000 de animale înfășurate, dintre care cele mai frumoase exemplare sunt supuse juriului. Vânzătorii de păsări își dispută primele premii pentru claponi și puicuțe, la cele mai mari prețuri, acestea fiind exemplarele de cea mai bună calitate care vor decora cele mai frumoase vitrine și cele mai importante mese de Revelion. Concursurile demonstrează în ce măsură crescătorii sunt mândri de produsele lor și dovedesc un mare atașament față de munca lor.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCVolailleDeBresse2011.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.


Top
  翻译: