Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DP0408

Decizia Parlamentului European din 16 aprilie 2014 privind modificarea Regulamentului de procedură în ceea ce privește dispozițiile referitoare la întrebările parlamentare (2013/2083(REG))

JO C 443, 22.12.2017, p. 89–97 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.12.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 443/89


P7_TA(2014)0408

Modificarea Regulamentului de procedură în ceea ce privește dispozițiile referitoare la întrebările parlamentare

Decizia Parlamentului European din 16 aprilie 2014 privind modificarea Regulamentului de procedură în ceea ce privește dispozițiile referitoare la întrebările parlamentare (2013/2083(REG))

(2017/C 443/20)

Parlamentul European,

având în vedere scrisoarea Președintelui său din 13 februarie 2013,

având în vedere articolele 211 și 212 din Regulamentul său de procedură,

având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri constituționale (A7-0123/2014),

1.

decide să aducă Regulamentului său de procedură modificările de mai jos;

2.

decide că aceste modificări intră în vigoare în prima zi a primei perioade de sesiune din a opta legislatură;

3.

decide ca sistemul de tragere la sorți instituit prin aceste amendamente pentru a decide ce deputați pot să adreseze o întrebare să fie evaluat după o perioadă de încercare de un an de la începutul celei de-a opta legislaturi;

4.

încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta decizie, spre informare, Consiliului și Comisiei.

Amendamentul 1

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 116

Textul în vigoare

Amendamentul

(1)   În fiecare perioadă de sesiune este inclus un timp afectat întrebărilor adresate Comisiei, în momente pe care Parlamentul le fixează la propunerea Conferinței președinților.

(1)   În fiecare perioadă de sesiune este inclus un timp afectat întrebărilor adresate Comisiei, cu o durată de 90 de minute, vizând una sau mai multe teme orizontale specifice decise de Conferința președinților cu o lună înaintea perioadei de sesiune .

(2)    În cursul perioadei de sesiune, fiecare deputat poate adresa o singură întrebare Comisiei.

(2)    Conferința președinților invită comisarii al căror portofoliu este legat de tema sau temele orizontale specifice cu privire la care le vor fi adresate întrebări. În fiecare perioadă de sesiune sunt invitați cel mult doi comisari, cu posibilitatea de a invita un al treilea în funcție de tema sau temele orizontale specifice alese pentru timpul afectat întrebărilor.

(3)     Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care hotărăște cu privire la admisibilitatea lor și la ordinea în care urmează a fi adresate. Această decizie se notifică de îndată autorilor întrebărilor.

 

( 4)     Procedura care trebuie urmată pentru organizarea timpului afectat întrebărilor face obiectul unor orientări stabilite într-o anexă la prezentul regulament (17).

( 3)     Timpul afectat întrebărilor se desfășoară utilizând un sistem de tragere la sorți descris într-o anexă la prezentul regulament (17).

( 5 )   În conformitate cu orientările definite de Conferința președinților, se pot prevedea perioade specifice pentru timpul afectat întrebărilor adresate Consiliului, Președintelui Comisiei, Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Președintelui Eurogrupului.

( 4 )   În conformitate cu orientările definite de Conferința președinților, se pot prevedea perioade specifice pentru timpul afectat întrebărilor adresate Consiliului, Președintelui Comisiei, Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Președintelui Eurogrupului.

Amendamentul 2

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 117 – alineatul 1

Textul în vigoare

Amendamentul

(1)   Orice deputat poate adresa Președintelui Consiliului European, Consiliului, Comisiei sau Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate întrebări cu solicitare de răspuns scris, în conformitate cu orientările stabilite într-o anexă la prezentul regulament (18). Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorilor acestora.

(1)   Orice deputat poate adresa Președintelui Consiliului European, Consiliului, Comisiei sau Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate întrebări cu solicitare de răspuns scris, în conformitate cu criteriile stabilite într-o anexă la prezentul regulament (18). Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorilor acestora.

Amendamentul 3

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 117 – alineatul 2

Textul în vigoare

Amendamentul

(2)   Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui , care le comunică destinatarilor . În cazul în care există îndoieli privind admisibilitatea unei întrebări, decizia aparține Președintelui. Decizia sa este comunicată autorului întrebării.

(2)   Întrebările sunt prezentate Președintelui. În cazul în care există îndoieli privind admisibilitatea unei întrebări, decizia aparține Președintelui. Președintele decide nu doar în temeiul dispozițiilor anexei menționate la alineatul (1), ci și în temeiul dispozițiilor Regulamentului de procedură în general. Decizia Președintelui este comunicată autorului întrebării.

Amendamentul 4

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 117 – alineatul 2 a (nou)

Textul în vigoare

Amendamentul

 

(2a)     Întrebările sunt prezentate în format electronic. Fiecare deputat poate prezenta cel mult cinci întrebări pe lună.

 

În mod excepțional, un deputat poate prezenta întrebări suplimentare sub forma unui document pe hârtie, semnat personal de către deputat și depus la serviciul competent din cadrul secretariatului.

 

După o perioadă care expiră la un an de la data începerii celei de-a opta legislaturi, Conferința președinților evaluează regimul în ceea ce privește întrebările suplimentare.

Amendamentul 7

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 117 – alineatul 4 – paragraful 3

Textul în vigoare

Amendamentul

Deputații precizează tipul de întrebare. Decizia în acest domeniu aparține Președintelui.

eliminat

Amendamentul 8

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 117 – alineatul 5

Textul în vigoare

Amendamentul

(5)   Întrebările se publică, însoțite de răspuns, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

(5)   Întrebările se publică, însoțite de răspuns, pe site-ul de internet al Parlamentului .

Amendamentul 9

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 118 – alineatul 1

Textul în vigoare

Amendamentul

(1)   Orice deputat poate adresa întrebări cu solicitare de răspuns scris Băncii Centrale Europene, în conformitate cu orientările stabilite într-o anexă la prezentul regulament (19).

(1)   Orice deputat poate adresa cel mult șase întrebări cu solicitare de răspuns scris pe lună Băncii Centrale Europene, în conformitate cu criteriile stabilite într-o anexă la prezentul regulament (19). Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorilor acestora.

Amendamentul 10

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 118 – alineatul 2

Textul în vigoare

Amendamentul

(2)   Întrebările de acest tip sunt prezentate în scris președintelui comisiei competente care le comunică Băncii Centrale Europene.

(2)   Întrebările de acest tip sunt prezentate în scris președintelui comisiei competente care le notifică Băncii Centrale Europene. În cazul în care există îndoieli privind admisibilitatea unei întrebări, decizia aparține Președintelui. Decizia președintelui este notificată autorului întrebării.

Amendamentul 11

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 118 – alineatul 3

Textul în vigoare

Amendamentul

(3)   Întrebările și răspunsurile care le însoțesc se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

(3)   Întrebările se publică , însoțite de răspuns, pe site-ul de internet al Parlamentului .

Amendamentul 12

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa II

Textul în vigoare

Amendamentul

Desfășurarea timpului afectat întrebărilor , prevăzut la articolul 116

Desfășurarea timpului afectat întrebărilor adresate Comisiei

A.

Orientări

1.

Deputații care adresează o întrebare unuia dintre comisari sunt aleși pe baza unui sistem de tragere la sorți astfel:

1.

Întrebările se admit, cu condiția:

cu o oră înaintea începerii timpului afectat întrebărilor, la intrarea în hemiciclu este amplasată o urnă;

să fie concise și redactate astfel încât să permită un răspuns scurt,

deputații care doresc să adreseze o întrebare își scriu numele pe un formular, pe care îl introduc în urnă;

să intre în competența și în sfera de responsabilitate a destinatarului și să fie de interes general,

deputații care doresc să adreseze o întrebare pot depune cel mult un formular;

să se refere, în cazul întrebărilor specifice adresate Consiliului, în special la exercitarea funcțiunilor sale de definire, de coordonare ori de punere în executare a politicilor Uniunii sau la atribuțiile sale în cadrul procedurilor de numire sau având legătură cu funcționarea instituțiilor, organelor și organismelor Uniunii sau cu o revizuire a tratatelor,

Președintele deschide timpul afectat întrebărilor și închide urna;

să nu necesite în prealabil un studiu sau o cercetare aprofundată din partea instituției vizate,

Președintele extrage, pe rând, câte un formular și îl invită pe deputatul ales să adreseze întrebarea comisarului competent.

să fie formulate precis și să se refere la un punct concret,

2.

Deputatul are la dispoziție un minut pentru a formula întrebarea, iar comisarul două minute pentru a răspunde. Deputatul în cauză poate adresa o întrebare suplimentară, de maximum 30 de secunde, având legătură directă cu întrebarea principală. Comisarul are apoi la dispoziție două minute pentru a da un răspuns suplimentar.

să nu conțină nicio afirmație sau apreciere,

3.

Întrebările și întrebările suplimentare trebuie să fie legate direct de tema orizontală specifică aleasă. Președintele poate hotărî cu privire la admisibilitatea întrebărilor.

să nu se refere la o chestiune strict personală,

 

să nu aibă drept scop obținerea de documente sau informații statistice,

 

să fie prezentate sub formă interogativă.

 

2.

Nu poate fi acceptată o întrebare privind un subiect care figurează deja pe ordinea de zi și pentru a cărui dezbatere este prevăzută participarea instituției interesate sau o întrebare în legătură cu exercitarea funcțiilor legislativă și bugetară ale Consiliului menționate la articolul 16 alineatul (1) prima teză din Tratatul privind Uniunea Europeană.

 

3.

Nu se admite o întrebare în cazul în care o întrebare identică sau similară a fost deja prezentată și a primit un răspuns în cursul ultimelor trei luni, sau în măsura în care urmărește doar obținerea de informații cu privire la măsurile întreprinse în urma unei rezoluții specifice a Parlamentului, dacă informațiile respective au fost deja furnizate de Comisie într-o comunicare scrisă, cu excepția cazului în care intervin elemente noi sau autorul întrebării dorește să obțină informații suplimentare. În primul caz, se trimite autorului o copie a întrebării și a răspunsului.

 

Întrebări suplimentare

 

4.

După primirea răspunsului, orice deputat poate adresa o întrebare suplimentară la o altă întrebare și poate adresa cel mult două întrebări suplimentare.

 

5.

Întrebările suplimentare fac obiectul condițiilor de admisibilitate menționate de prezentele orientări.

 

6.

Președintele hotărăște admisibilitatea întrebărilor suplimentare și limitează numărul acestora astfel încât fiecare deputat să poată primi răspuns la întrebarea adresată.

 

Președintele nu este obligat să declare admisibilă o întrebare suplimentară, chiar dacă aceasta îndeplinește condițiile de admisibilitate menționate anterior

 

(a)

în cazul în care aceasta este de natură să perturbe derularea normală a timpului afectat întrebărilor sau

 

(b)

în cazul în care întrebarea principală la care face trimitere a fost suficient explicitată de alte întrebări suplimentare sau

 

(c)

în cazul în care nu are o legătură directă cu întrebarea principală.

 

Răspunsuri la întrebări

 

7.

Instituția vizată se asigură că răspunsurile sale sunt concise și pertinente.

 

8.

În cazul în care conținutul întrebărilor permite acest lucru, Președintele poate hotărî, după consultarea autorilor întrebărilor, ca instituția vizată să dea un răspuns simultan.

 

9.

Se poate răspunde la întrebări numai în prezența autorului acestora, cu excepția cazului în care, înainte de începerea timpului afectat întrebărilor, acesta a adus la cunoștința Președintelui, în scris, numele supleantului său.

 

10.

În cazul absenței autorului întrebării și a supleantului acestuia, întrebarea devine caducă.

 

11.

În cazul în care un deputat a adresat o întrebare, dar nici deputatul în cauză, nici supleantul său nu sunt prezenți în timpul afectat întrebărilor, Președintele îi reamintește printr-o scrisoare că este obligat să fie prezent sau suplinit. În cazul în care Președintele trebuie să trimită de trei ori această scrisoare în interval de douăsprezece luni, deputatul în cauză pierde, pentru o perioadă de șase luni, dreptul de a adresa întrebări în timpul afectat întrebărilor.

 

12.

Întrebările care nu au primit niciun răspuns din lipsă de timp primesc răspuns în conformitate cu articolul 117 alineatul (4) primul paragraf, cu excepția cazului în care autorii solicită aplicarea articolului 117 alineatul (3).

 

13.

Procedura privind răspunsurile scrise este reglementată de dispozițiile articolului 117 alineatele (3) și (5).

 

Termene

 

14.

Întrebările trebuie adresate cu cel puțin o săptămână înaintea începerii timpului afectat întrebărilor. Întrebările care nu au fost adresate în acest termen pot fi dezbătute în intervalul de timp afectat întrebărilor, cu condiția ca instituția vizată să fie de acord.

 

Întrebările declarate admisibile se distribuie deputaților și se transmit instituțiilor vizate.

 

B.

Recomandări

 

(extras din Rezoluția Parlamentului din 13 noiembrie 1986)

 

Parlamentul European,

 

1.

dorește o aplicare mai strictă a orientărilor privind desfășurarea timpului afectat întrebărilor prevăzut la articolul 43  (27) din regulament, în special a punctului 1 din aceste orientări, privind admisibilitatea;

 

2.

recomandă să se recurgă mai frecvent la posibilitatea conferită Președintelui Parlamentului European de articolul 43 alineatul (3)  (28) din Regulamentul de procedură de a grupa tematic întrebările pentru timpul afectat întrebărilor; consideră totuși că numai întrebările prevăzute în prima jumătate a listei de întrebări adresate pentru o anumită perioadă de sesiune ar trebui să facă obiectul unei grupări de acest tip;

 

3.

recomandă, în ceea ce privește întrebările suplimentare, ca Președintele să autorizeze, ca regulă generală, o întrebare suplimentară din partea autorului întrebării principale și una sau cel mult două întrebări suplimentare din partea membrilor aparținând, de preferință, unui grup politic și/sau unui stat membru diferit de cel al autorului întrebării principale; reamintește că întrebările suplimentare trebuie să fie concise și prezentate sub formă interogativă și sugerează ca acestea să nu depășească 30 de secunde;

 

4.

invită Comisia și Consiliul să facă tot posibilul, în conformitate cu punctul (7) din orientări, pentru ca răspunsurile să fie concise și pertinente.

 

Amendamentul 13

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – titlu

Textul în vigoare

Amendamentul

Orientări privind întrebările cu solicitare de răspuns scris adresate în temeiul articolelor 117 și 118

Criterii privind întrebările cu solicitare de răspuns scris adresate în temeiul articolelor 117 și 118

Amendamentul 14

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 1 – liniuța 2

Textul în vigoare

Amendamentul

să intre în competența și sfera de responsabilitate a destinatarilor și să fie de interes general;

să intre exclusiv în limitele competențelor instituțiilor, astfel cum sunt prevăzute în tratatele relevante, și în sfera de responsabilitate a destinatarilor și să fie de interes general;

Amendamentul 15

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 1 – liniuța 3 a (nouă)

Textul în vigoare

Amendamentul

 

să nu depășească 200 de cuvinte;

Amendamentul 16

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 1 – liniuța 5 a (nouă)

Textul în vigoare

Amendamentul

 

să nu conțină mai mult de trei întrebări secundare.

Amendamentul 17

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 2

Textul în vigoare

Amendamentul

2.

În cazul în care o întrebare nu respectă aceste orientări , secretariatul oferă autorului întrebării consiliere privind modul în care aceasta poate fi formulată pentru a fi admisibilă .

2.

La cerere , secretariatul oferă autorilor consiliere privind modul în care să îndeplinească, într-un caz specific, criteriile stabilite la punctul 1 .

Amendamentul 18

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 3

Textul în vigoare

Amendamentul

3.

În cazul în care o întrebare identică sau similară a fost deja adresată și a primit un răspuns în cursul ultimelor șase luni, sau în măsura în care o întrebare urmărește doar obținerea de informații cu privire la măsurile întreprinse în urma unei rezoluții specifice a Parlamentului, dacă informațiile respective au fost deja furnizate de Comisie într-o comunicare scrisă, secretariatul trimite autorului o copie a întrebării precedente și a răspunsului. Noua întrebare nu este transmisă destinatarilor decât dacă autorul acesteia invocă elemente noi importante sau dacă dorește să obțină informații suplimentare .

3.

În cazul în care o întrebare identică sau similară a fost deja adresată și a primit un răspuns în cursul ultimelor șase luni, sau în măsura în care o întrebare urmărește doar obținerea de informații cu privire la măsurile întreprinse în urma unei rezoluții specifice a Parlamentului, dacă informațiile respective au fost deja furnizate de Comisie într-o comunicare scrisă, secretariatul trimite autorului o copie a întrebării precedente și a răspunsului. Noua întrebare nu este transmisă destinatarilor decât dacă Președintele decide astfel, în lumina unor elemente noi importante și ca răspuns la o cerere motivată din partea autorului .

Amendamentul 19

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 4

Textul în vigoare

Amendamentul

4.

Dacă întrebarea urmărește obținerea unor informații de fapt sau statistice care sunt deja disponibile la biblioteca Parlamentului , acesta îl informează pe autor, care își poate retrage întrebarea .

4.

Dacă întrebarea urmărește obținerea unor informații de fapt sau statistice care sunt deja disponibile la serviciile de cercetare ale Parlamentului , aceasta nu va fi transmisă destinatarului, ci serviciilor respective, cu excepția cazului în care Președintele decide altfel la cererea autorului .

Amendamentul 20

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Anexa III – punctul 5

Textul în vigoare

Amendamentul

5.

Întrebările privind chestiuni conexe pot primi un răspuns comun.

5.

Întrebările privind chestiuni conexe pot fi unite într-o singură întrebare de către secretariat și pot primi un răspuns comun.


(17)  A se vedea anexa II.

(17)  A se vedea anexa II.

(18)  A se vedea anexa III.

(18)  A se vedea anexa III.

(19)  A se vedea anexa III.

(19)  A se vedea anexa III.

(27)   În prezent articolul 116.

(28)   În prezent articolul 116 alineatul (3).


Top
  翻译: