Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019AE1686

Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2015/757 pentru a ține seama în mod corespunzător de sistemul global de colectare a datelor în ceea ce privește datele referitoare la consumul de păcură al navelor”[COM(2019) 38 final – 2019/0017(COD)]

EESC 2019/01686

JO C 240, 16.7.2019, p. 41–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.7.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 240/41


Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2015/757 pentru a ține seama în mod corespunzător de sistemul global de colectare a datelor în ceea ce privește datele referitoare la consumul de păcură al navelor”

[COM(2019) 38 final – 2019/0017(COD)]

(2019/C 240/10)

Raportor: Constantine CATSAMBIS

Sesizare

11.2.2019, Parlamentul European

13.2.2019, Consiliul

Temei juridic

Articolul 192 alineatul (1) și articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Decizia Biroului

19.2.2019

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

Data adoptării în secțiune

25.4.2019

Data adoptării în sesiunea plenară

15.5.2019

Sesiunea plenară nr.

543

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

204/0/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Prezentul aviz se referă la propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului (UE) 2015/757 privind monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul maritim (1) („Regulamentul UE privind MRV”). În acest sens, se face referire la avizul NAT/616 din 2013 al raportorului Stefan Back pentru emisiile de dioxid de carbon generate de transportul maritim, în ceea ce privește modificările propuse la Regulamentul din 2015 privind MRV, care conține numeroase propuneri importante, inclusiv articolul 22 din Regulamentul din 2015 care a fost adoptat de Comisie și potrivit căruia Comisia, în eventualitatea unui acord internațional privind un sistem global de monitorizare, raportare și verificare, va revizui Regulamentul UE privind MRV și, după caz, va propune amendamente pentru a asigura alinierea lui la respectivul acord internațional.

1.2.

De fapt, în 2016, Comitetul pentru protecția mediului marin (MEPC) al Organizației Maritime Internaționale (OMI) a Națiunilor Unite a adoptat o serie de amendamente la Convenția MARPOL, stabilind cadrul juridic pentru un sistem global de colectare a datelor privind consumul de păcură al navelor („sistemul global de colectare a datelor al OMI ONU”), potrivit căruia obligațiile de monitorizare au început în ianuarie 2019.

1.3.

Comisia a subliniat că o aliniere parțială a celor două sisteme de monitorizare, raportare și verificare ar putea contribui la reducerea sarcinii administrative pentru companiile de transport maritim și administrații, păstrând în același timp obiectivele-cheie ale Regulamentului UE privind MRV. În acest scop, Comisia a propus alinierea limitată a Regulamentului UE privind MRV la sistemul global de colectare a datelor al OMI ONU în ceea ce privește definițiile, parametrii de monitorizare, planurile și formatele-cadru de monitorizare.

1.4.

Modificările propuse cu privire la Regulamentul UE privind MRV sunt următoarele:

1.4.1.

Obligațiile de raportare în cazul schimbării societății trebuie să țină seama de dispozițiile paralele ale sistemului global de colectare a datelor al OMI ONU. Acest demers va asigura faptul că aceeași entitate juridică efectuează monitorizarea și raportarea, pe baza unor perioade de raportare calculate în mod similar.

1.4.2.

„Marfa transportată”este menținută ca parametru de monitorizare aplicat pe bază voluntară pentru companiile care doresc să furnizeze un calcul al eficienței energetice medii a navelor lor pe baza mărfii transportate.

1.4.3.

Parametrul „timpul pe mare”este înlocuit cu parametrul „ore în mișcare”(hours underway) definit în cadrul sistemului global de colectare a datelor al OMI ONU.

1.4.4.

Calculul „distanței parcurse”ar trebui să aibă ca bază opțiunile reținute în conformitate cu orientările relevante ale sistemului de colectare a datelor al OMI ONU.

1.4.5.

Conținutul minim al planurilor de monitorizare ar trebui raționalizat pentru a ține seama de „Orientările OMI ONU privind elaborarea unui plan de gestionare a eficienței energetice a navelor (SEEMP)”, cu excepția dispozițiilor care sunt necesare pentru a asigura că sunt monitorizate și raportate numai datele referitoare la UE în conformitate cu Regulamentul UE privind MRV.

1.4.6.

Emisiile de CO2 ale navelor din porturile UE trebuie, de asemenea, să fie monitorizate și raportate separat, astfel încât să se stimuleze utilizarea măsurilor disponibile pentru reducerea emisiilor de CO2 în porturile UE și să se sporească în continuare conștientizarea cu privire la emisiile generate de transportul maritim.

1.4.7.

Dispozițiile actuale ale UE privind MRV referitoare la verificarea datelor de către terți acreditați trebuie păstrate astfel încât să se mențină obiectivul UE de a furniza informații solide și comparabile în timp pentru luarea de decizii ulterioare la nivelul UE sau la nivel mondial.

1.5.

Restul aspectelor importante cu privire la realizarea alinierii integrale la orientările sistemului de colectare a datelor al OMI ONU vizează în principal autoritățile de verificare și modalitățile de verificare, elementele de monitorizare și publicarea datelor sensibile din punct de vedere comercial. Obiectivul unei alinieri integrale a Regulamentului UE privind MRV la sistemul de colectare a datelor al OMI ONU este de a obține o reglementare globală uniformă, cu scopul de a reduce la minimum sarcina suplimentară care are un mare impact, în special asupra companiilor de transport maritim mici și mijlocii, precum și a evita orice dublare a cerințelor de raportare în cadrul a două sisteme diferite.

2.   Observații generale

2.1.

În avizul din 2013 (2), CESE a pus sub semnul întrebării necesitatea și valoarea adăugată a informațiilor și datelor operaționale care depășesc sfera de aplicare a Regulamentului UE privind MRV, care vizează monitorizarea și raportarea consumului de păcură și a emisiilor, și în special necesitatea informațiilor menționate la articolul 9 alineatul (1) literele (d)-(g) privind monitorizarea per călătorie a parametrilor și la articolul 10 paragraful (1) literele (g)-(j) referitoare la monitorizarea anuală a parametrilor, precum și în anexa II referitoare la monitorizarea altor informații (relevante), întrucât aceste informații sunt sensibile din punct de vedere comercial și pot apărea semne de întrebare în ceea ce privește valoarea pe care o are disponibilitatea acestor informații într-o formă agregată.

2.2.

În general, în contextul modificărilor actuale propuse pentru Regulamentul UE privind MRV, Comisia își păstrează poziția cu privire la publicarea datelor colectate de la nave individuale. Modificările propuse sunt ajustări tehnice care reprezintă corecții tehnice la nivelul parametrizării. Ca atare, ele nu reprezintă o aliniere integrală a Regulamentului UE privind MRV la sistemul de colectare a datelor al OMI ONU, astfel cum au solicitat OMI ONU și industria transportului maritim în intervențiile lor publice, rămânând nesoluționate aspecte importante. Acestea vizează în principal autoritățile de verificare și modalitățile de verificare, elementele de monitorizare și publicarea datelor sensibile din punct de vedere comercial.

2.3.

În evaluarea sa a amendamentelor propuse, Comisia trebuie să țină seama de faptul că industria mondială a transportului maritim s-a angajat pe deplin să reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 40 % până în 2030 și să depună eforturi pentru obținerea unei reduceri de 70 % până în 2050, în comparație cu 2008, precum și să reducă emisiile de GES cu cel puțin 50 % până în 2050, în comparație cu 2008, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris. În aprilie 2018, OMI ONU a adoptat o strategie inițială, a cărei revizuire este programată pentru 2023 și care prevede cadrul pentru dezvoltarea și adoptarea de măsuri concrete pe termen scurt de reducere a emisiilor de CO2, precum și de măsuri potențiale pe termen mediu și lung respectând calendarele și programele de punere în aplicare convenite și asigurând consecvența cu foaia de parcurs convenită de OMI ONU pentru decarbonizare din prezent până în 2050.

2.4.

Având în vedere numărul de propuneri prezentate de statele membre și de industrie pentru a fi luate în considerare în cadrul viitoarelor deliberări ale OMI ONU, precum și contextul acestora, toate părțile interesate par să lucreze asiduu pentru a reglementa eficiența energetică a flotei comerciale mondiale într-un interval de timp concret, pe baza informațiilor și a datelor exacte furnizate de sistemul de colectare a datelor al OMI ONU în ceea ce privește emisiile de CO2 generate de nave.

2.5.

CESE consideră că alinierea parțială propusă va conduce la crearea unei sarcini și la dublarea ineficientă a cerințelor de monitorizare și raportare, întrucât se vor păstra obligații de raportare în cadrul a două sisteme diferite: unul regional (european), iar celălalt mondial (OMI ONU). În consecință, navele vor trebui să îndeplinească atât cerințele de monitorizare și de raportare prevăzute de Regulamentul UE privind MRV, cât și pe cele prevăzute de sistemul global de colectare a datelor al OMI ONU. Formatele-cadru de raportare ale UE și ale OMI ONU sunt diferite, ceea ce crește volumul de lucru, sarcina administrativă și costurile pentru echipajele navelor și pentru transportul maritim.

2.6.

Alinierea integrală a Regulamentului UE privind MRV la sistemul de colectare a datelor al OMI ONU nu ar avea drept scop doar crearea unei baze de date fiabile unificate la nivel internațional în ceea ce privește emisiile de CO2 ale navelor, ci ar fi, de asemenea, în conformitate cu Agenda Comisiei Europene pentru o mai bună reglementare, care vizează o reglementare direcționată pentru a-și îndeplini obiectivele și a aduce beneficii economiei europene cu un cost minim. De asemenea, aceasta va asigura condiții de concurență echitabile la nivel internațional pentru flota europeană. Obiectivul unei alinieri integrale a Regulamentului UE privind MRV la sistemul de colectare a datelor al OMI ONU este de a obține o reglementare globală uniformă cu scopul de a reduce la minimum sarcina suplimentară care are un mare impact, în special asupra companiilor de transport maritim mici și mijlocii, precum și de a evita orice dublare a cerințelor de raportare în cadrul a două sisteme diferite.

2.7.

Regulamentul UE privind MRV prevede că Comisia trebuie să publice datele primite împreună cu identificatorii navelor individuale, astfel încât acestea să poată fi utilizate de terți. Scopul sistemului OMI ONU este pur și simplu de a stabili emisiile totale de CO2 generate de sectorul internațional al transportului maritim pentru a facilita deciziile viitoare cu privire la elaborarea politicilor și luarea în considerare a unor măsuri ulterioare de reducere a GES. Totuși, Comisia dorește să publice date detaliate (și sensibile din punct de vedere comercial) în ceea ce privește navele individuale care vizitează porturile UE/SEE, existând riscul ca aceste date să fie utilizate în mod abuziv. Acest lucru ar putea conduce la sancționarea abuzivă a navelor și, de asemenea, ar putea distorsiona concurența și ar aduce dezavantaje concurențiale majore proprietarilor de nave din UE pe piața mondială a transportului maritim și navelor care fac escală în porturile din UE.

2.8.

Pentru asigurarea respectării legii și punerea în aplicare, ar fi oportun să se utilizeze mecanismele existente ale administrațiilor statelor de pavilion din cadrul OMI ONU, într-un sistem global unic și funcțional de colectare a datelor privind consumul de păcură al navelor. În cadrul sistemului OMI ONU informațiile pe care navele le furnizează OMI ONU prin intermediul statului de pavilion sunt anonime în raport cu terții.

3.   Observații specifice

3.1.

Ar trebui luate în considerare următoarele aspecte tehnice referitoare la propunere. În conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (f), consumul mediu anual de combustibil și emisiile medii anuale de CO2 per distanță parcursă și marfa transportată în cazul călătoriilor trebuie să fie puse în continuare la dispoziția Comisiei Europene. Acest lucru pare să fie în conflict cu noua dispoziție modificată propusă la articolul 9 alineatul (1) litera (f) (nouă) care prevede că orice monitorizare (per călătorie) a mărfii transportate se va efectua în mod voluntar, întrucât schimbarea propusă privind marfa transportată este doar un parametru de monitorizare aplicat în mod voluntar și, ca atare, nu este aliniat cu sistemul de colectare a datelor al OMI ONU. În plus, în ciuda faptului că definiția „tonajului deadweight”al navei a fost inclusă în propunere la articolul 3 litera (p) și la articolul 11 alineatul (3) litera (a) punctul (xi), se pare că această unitate de măsură nu este integrată în mod consecvent în toate articolele din propunere și ar putea să fie interpretată de Comisie drept o lipsă de încredere în ceea ce privește eficacitatea sistemului de colectare a datelor al OMI ONU.

3.2.

Modificările propuse la articolul 11 alineatul (2) și la articolul 3 litera (d) cu privire la schimbarea societății sunt binevenite întrucât introduc acum răspunderea proprietarului anterior, care este foarte necesară în cazul în care schimbarea societății s-a produs într-o perioadă de raportare. Definițiile termenilor „societate”și „perioadă de raportare”, precum și atribuirea obligațiilor de monitorizare și raportare în cazul „schimbării societății”sunt acum mai bine aliniate la dispozițiile paralele ale sistemului de colectare a datelor al OMI. Totuși, descrierea nou introdusă pare să nu fie suficient de exactă pentru a reglementa relația dintre o societate „anterioară”și una „nouă”. Pentru claritate juridică maximă, răspunderea legală a noului proprietar ar putea să înceapă la data la care finalizarea schimbării produce efecte. Articolul 11 alineatul (2) (nou) propus ar putea fi modificat după cum urmează:

„(2)

Atunci când se schimbă societatea, societatea anterioară prezintă Comisiei și autorităților statului de pavilion în cauză, cât mai aproape posibil de ziua finalizării schimbării și nu mai târziu de trei luni după momentul respectiv, un raport care să cuprindă aceleași elemente ca raportul privind emisiile, dar care să fie limitat la perioada corespunzătoare activităților desfășurate sub responsabilitatea sa. Societatea nouă se asigură că fiecare navă respectă cerințele prezentului Regulament începând cu data finalizării schimbării.

Bruxelles, 15 mai 2019.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  Regulamentul (UE) 2015/757 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul maritim și de modificare a Directivei 2009/16/CE (JO L 123, 19.5.2015, p. 55).

(2)  Avizul CESE privind emisiile generate de transportul maritim (JO C 67, 6.3.2014, p. 170).


Top
  翻译: