Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0763

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova

COM/2020/763 final

Bruxelles, 27.11.2020

COM(2020) 763 final

2020/0337(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere vizează o decizie de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova (denumit în continuare „acordul”) 1 .

2.Contextul propunerii

2.1.Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova

Acordul urmărește crearea unui spațiu aerian comun (SAC) pe baza deschiderii accesul la piețele părților, în condiții egale de concurență și respectând aceleași norme, inclusiv în materie de siguranță, de securitate, de management al traficului aerian, de aspecte sociale și de mediu. Normele SAC ar trebui să se bazeze pe legislația relevantă aflată în vigoare în Uniunea Europeană, astfel cum se prevede în anexa III la respectivul acord, în special în ceea ce privește siguranța, securitatea și managementul traficului aerian.

Acordul a intrat în vigoare la 2 august 2020.

2.2.Comitetul mixt

Prin articolul 22 din acord se instituie un comitet mixt. Comitetul mixt răspunde de administrarea acordului și asigură o punere în aplicare corespunzătoare a acestuia.

Sarcinile sale principale sunt de a coopera prin: (a) examinarea condițiilor de piață care influențează serviciile aeriene vizate de acord; (b) abordarea și, în măsura posibilului, soluționarea efectivă a chestiunilor legate de desfășurarea activității care, printre altele, pot împiedica accesul la piață și exploatarea fără probleme a serviciilor vizate de prezentul acord, astfel încât să se asigure condiții egale de concurență, convergența în domeniul reglementării și reducerea la minimum a sarcinii de reglementare a operatorilor comerciali; (c) încurajarea schimburilor la nivel de experți cu privire la noile inițiative și evoluții legislative și normative, inclusiv în materie de securitate, siguranță, mediu, infrastructură aviatică (inclusiv sloturile orare), mediu concurențial și protecția consumatorilor; (d) examinarea periodică a efectelor sociale produse de acord, astfel cum este implementat, în special în domeniul ocupării forței de muncă, și elaborarea de răspunsuri adecvate la motivele de îngrijorare considerate legitime; (e) analizarea domeniilor care ar putea fi incluse ulterior în acord, inclusiv recomandarea unor eventuale modificări ale acordului; (f) convenirea, prin consens, asupra unor propuneri, abordări sau documente cu caracter procedural care au legătură directă cu funcționarea acordului; (g) luarea în considerare și dezvoltarea asistenței tehnice în domeniile vizate de acord și (h) încurajarea cooperării în cadrul forurilor internaționale relevante.

În plus, în conformitate cu articolul 6 (Investiții) din acord, comitetul mixt examinează chestiunile referitoare la investițiile bilaterale ale proprietarilor majoritari sau modificările referitoare la controlul efectiv al transportatorilor aerieni ai părților.

În temeiul articolului 22 alineatul (3) din acord, comitetul mixt își adoptă regulamentul de procedură printr-o decizie.

2.3.Actul avut în vedere al comitetului mixt

În cursul primei sale reuniuni, comitetul mixt urmează să adopte o decizie privind adoptarea regulamentului său de procedură („actul avut în vedere”).

Scopul actului avut în vedere este adoptarea, în conformitate cu articolul 22 alineatul (3) din acord, a regulamentului de procedură pe baza căruia este organizat și funcționează comitetul mixt, pentru a permite punerea în aplicare corespunzătoare a acordului.

3.Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii

Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii ar trebui să vizeze adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt instituit prin acord. Această poziție ar trebui să se bazeze pe proiectul de decizie a comitetului mixt.

4.Temeiul juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. El include, de asemenea, instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii”.

4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

Comitetul mixt este un organism instituit printr-un acord, și anume prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova.

Actul pe care comitetul mixt este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice, deoarece va avea un caracter obligatoriu pentru părți în temeiul dreptului internațional.

Actul avut în vedere nu completează și nici nu modifică cadrul instituțional al acordului.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. Dacă actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la transportul aerian.

Prin urmare, temeiul juridic material al propunerii de decizie este articolul 100 alineatul (2) din TFUE.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al propunerii de decizie ar trebui să fie articolul 100 alineatul (2) din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

5.Publicarea actului avut în vedere

Întrucât actul comitetului mixt va stabili regulamentul său de procedură, este oportună publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptare.

2020/0337 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 100 alineatul (2) coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova (denumit în continuare „acordul”) a fost încheiat de Uniune prin Decizia (UE) 2020/951 a Consiliului 2 și a intrat în vigoare la 2 august 2020.

(2)Articolul 22 din acord instituie un comitet mixt însărcinat să asigure administrarea acordului și punerea în aplicare corespunzătoare a acestuia.

(3)Conform articolului 22 alineatul (3) din acord, comitetul mixt își adoptă regulamentul de procedură.

(4)Pentru a se asigura punerea în aplicare corespunzătoare a acordului, ar trebui adoptat regulamentul de procedură al comitetului mixt.

(5)Este oportun să se stabilească poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt, întrucât decizia prin care comitetul mixt își va adopta regulamentul de procedură va avea un caracter obligatoriu pentru Uniune. Poziția Uniunii în cadrul comitetului mixt ar trebui să se bazeze pe proiectul atașat de decizie a comitetului mixt,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul primei reuniuni a comitetului mixt instituit prin articolul 22 din Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova, în legătură cu adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt, se bazează pe proiectul de decizie a comitetului mixt atașat la prezenta decizie.

Reprezentanții Uniunii în cadrul comitetului mixt pot conveni modificări minore ale proiectului de decizie a comitetului mixt, fără a mai fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Decizia (UE) 2020/951 a Consiliului din 26 iunie 2020 privind încheierea, în numele Uniunii, a Acordului privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova (JO L 212, 3.7.2020, p. 8).
(2)    Decizia (UE) 2020/951 a Consiliului din 26 iunie 2020 privind încheierea, în numele Uniunii, a Acordului privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova (JO L 212, 3.7.2020, p. 8).
Top

Bruxelles, 27.11.2020

COM(2020) 763 final

ANEXĂ

la

Propunerea de Decizie a Consiliului

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova


DECIZIA Nr. 1/[anul] A COMITETULUI MIXT UE-MOLDOVA INSTITUIT PRIN ACORDUL PRIVIND SPAȚIUL AERIAN COMUN ÎNTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI STATELE SALE MEMBRE ȘI REPUBLICA MOLDOVA

din ...

de adoptare a regulamentului său de procedură

COMITETUL MIXT UE-MOLDOVA,

având în vedere Acordul privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova (denumit în continuare „acordul”), în special articolul 22 alineatul (3),

DECIDE:

Articol unic

Se adoptă regulamentul de procedură al comitetului mixt, prevăzut în anexa la prezenta decizie.

Adoptată la …,

Pentru comitetul mixt,

Șeful delegației Uniunii Europene

[nume]

Șeful delegației Republicii Moldova

[nume]



Anexă

Regulamentul de procedură al comitetului mixt

Articolul 1

Șefii delegațiilor

(1) Astfel cum se prevede la articolul 22 alineatul (1) din acord, comitetul mixt este format din reprezentanți ai părților.

(2) Comitetul mixt este prezidat în comun de șefii delegațiilor părților.

Articolul 2

Reuniunile

(1) În temeiul articolului 22 alineatul (4) din acord, comitetul mixt se întrunește ori de câte ori este necesar. Oricare dintre părți poate solicita convocarea unei reuniuni.

(2) Comitetul mixt organizează reuniuni față în față sau, în mod excepțional, prin alte mijloace (de exemplu teleconferințe sau videoconferințe).

(3) Reuniunile trebuie să aibă loc, pe cât posibil, în mod alternativ într-un loc dintr-un stat membru al Uniunii Europene și unul din Republica Moldova, cu excepția cazului în care părțile convin altfel.

(4) Limba de lucru este limba engleză.

(5) În momentul în care data și locul reuniunilor au fost convenite de părți, reuniunile sunt convocate de Comisia Europeană pentru Uniunea Europeană și pentru statele sale membre și de ministerul responsabil cu transportul aerian pentru Republica Moldova.

(6) Reuniunile comitetului mixt nu sunt publice, cu excepția cazului în care părțile convin altfel. Dacă este necesar, la sfârșitul reuniunii poate fi redactat, de comun acord, un comunicat de presă.

Articolul 3

Delegațiile

(1) Înaintea fiecărei reuniuni, șefii delegațiilor trebuie să se informeze reciproc cu privire la componența prevăzută a delegațiilor lor pentru reuniunea respectivă.

(2) La reuniuni pot fi invitați să participe, în calitate de observatori, reprezentanți ai părților interesate din domeniul transportului aerian în cazul în care comitetul mixt convine astfel.

(3) Dacă se convine astfel, comitetul mixt poate invita și alte părți interesate sau experți să participe la reuniunile sale pentru a furniza informații legate de subiecte specifice.

Articolul 4

Secretariatul

Funcția de secretar al comitetului mixt este îndeplinită în comun de un funcționar al Comisiei Europene și de un funcționar al Ministerului responsabil cu transportul aerian din Republica Moldova.

Articolul 5

Ordinea de zi a reuniunilor

(1) Șefii delegațiilor stabilesc de comun acord ordinea de zi provizorie a fiecărei reuniuni. Ordinea de zi provizorie este transmisă de secretari membrilor delegațiilor cu cel puțin cincisprezece zile înainte de data reuniunii.

(2) Comitetul mixt adoptă ordinea de zi la începutul fiecărei reuniuni. Pe ordinea de zi se pot include și alte puncte decât cele de pe ordinea de zi provizorie, dacă comitetul mixt convine astfel.

(3) Șefii delegațiilor pot scurta termenul indicat la alineatul (1) pentru a ține cont de necesitățile sau de urgența unui caz particular.

Articolul 6

Procesul-verbal

(1) După fiecare reuniune se întocmește un proiect de proces-verbal al reuniunii comitetului mixt. În acesta se indică punctele discutate și orice recomandări făcute și decizii adoptate.

(2) În termen de o lună de la reuniune, proiectul de proces-verbal este înaintat spre aprobare prin procedură scrisă de către șeful delegației gazdă celuilalt șef de delegație prin intermediul secretarilor comitetului mixt.

(3) Atunci când este aprobat, procesul-verbal trebuie să fie semnat în două exemplare de șefii delegațiilor, iar un original trebuie păstrat de fiecare dintre părți. Șefii delegațiilor pot stabili că această cerință este îndeplinită prin semnarea și schimbul de exemplare electronice.

(4) Procesele-verbale ale reuniunilor comitetului mixt nu sunt publice, cu excepția cazului în care una dintre părți solicită contrariul.

Articolul 7

Procedura scrisă

Atunci când este necesar și motivat corespunzător, deciziile și recomandările comitetului mixt pot fi adoptate prin procedură scrisă. În acest scop, șefii delegațiilor trebuie să își transmită reciproc proiectele de măsuri pentru care este solicitat avizul comitetului mixt, care poate fi apoi confirmat prin schimb de corespondență. Totuși, oricare dintre părți poate solicita convocarea comitetului mixt pentru a discuta chestiunea în cauză.

Articolul 8

Deliberările

(1) Comitetul mixt își formulează recomandările și își adoptă deciziile prin consens.

(2) Deciziile sau recomandările comitetului mixt se intitulează „Decizia” sau, respectiv, „Recomandarea”, urmată de un număr de ordine, de data adoptării și de o descriere a obiectului lor.

(3) Deciziile și recomandările comitetului mixt sunt semnate de șefii delegațiilor și atașate la procesul-verbal.

(4) Deciziile adoptate de comitetul mixt sunt puse în aplicare de părți în conformitate cu propriile lor proceduri interne.

(5) Deciziile adoptate de comitetul mixt pot fi publicate de părți în publicațiile oficiale ale fiecăreia dintre ele. Fiecare parte poate decide asupra publicării oricărui alt act adoptat de comitetul mixt. Fiecare dintre părți trebuie să păstreze un original al deciziilor și recomandărilor.

Articolul 9

Grupurile de lucru

(1) Comitetul mixt poate înființa grupuri de lucru care să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor sale. Mandatul unui grup de lucru trebuie să fie aprobat de comitetul mixt și trebuie inclus într-o anexă la decizia de înființare a respectivului grup de lucru.

(2) Grupurile de lucru trebuie să fie formate din reprezentanți ai părților.

(3) Grupurile de lucru își desfășoară activitatea sub autoritatea comitetului mixt, căruia îi prezintă un raport după fiecare reuniune a lor. Ele nu pot lua decizii, dar pot transmite recomandări comitetului mixt.

(4) Comitetul mixt poate decide în orice moment să dizolve orice grupuri de lucru existente, să le modifice mandatele sau să înființeze noi grupuri de lucru care să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor sale.

Articolul 10

Cheltuielile

(1) Fiecare dintre părți suportă cheltuielile aferente participării sale la reuniunile comitetului mixt și ale grupurilor de lucru, atât cheltuielile cu personalul, deplasarea și șederea, cât și costurile poștale și de telecomunicații.

(2) Orice alte cheltuieli aferente organizării efective a reuniunilor sunt suportate de partea care găzduiește reuniunea.

Articolul 11

Modificarea regulamentului de procedură

Comitetul mixt poate modifica în orice moment prezentul regulament de procedură, printr-o decizie adoptată în conformitate cu articolul 22 din acord.

Top
  翻译: