Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Siguranța feroviară la nivelul UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2016/798 privind siguranța feroviară

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Directiva stabilește o serie de măsuri pentru asigurarea dezvoltării și ameliorării siguranței și a unui acces îmbunătățit pe piață pentru serviciile de transport feroviar, inclusiv:

  • înființarea agenției ca organism care emite certificate de siguranță întreprinderilor feroviare care funcționează în mai multe state membre ale UE;
  • definirea responsabilităților diferitelor organisme implicate în sistemul feroviar al UE;
  • elaborarea de obiective comune de siguranță și metode comune de siguranță în vederea eliminării normelor naționale și, astfel, a barierelor din calea dezvoltării unui spațiu feroviar unic european;
  • stabilirea de principii pentru eliberarea, reînnoirea, modificarea și restricționarea sau revocarea certificatelor și a autorizațiilor de siguranță;
  • cerința instituirii în fiecare stat membru a unei autorități naționale de siguranță și a unui organism de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare;
  • definirea unor principii comune pentru gestionarea și controlul siguranței feroviare.

Domeniul de aplicare

Directiva se aplică sistemelor feroviare din statele membre, dar nu se aplică:

  • metrourilor;
  • tramvaielor și vehiculelor feroviare ușoare, precum și infrastructurii utilizate exclusiv de aceste vehicule;
  • rețelelor care nu fac parte din sistemul feroviar al UE și sunt destinate exclusiv exploatării serviciilor de transport de călători locale, urbane sau suburbane, precum și întreprinderilor care operează exclusiv pe aceste rețele.

Dezvoltarea și managementul siguranței

  • În limitele competențelor care le revin în temeiul legislației UE, agenția și statele membre au responsabilitatea de a se asigura că siguranța feroviară este menținută și, în general, îmbunătățită, acordând prioritate prevenirii accidentelor.
  • Statele membre au, de asemenea, responsabilitatea de a se asigura că:
    • măsurile de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare urmează o abordare sistemică;
    • administratorilor de infrastructură și întreprinderilor feroviare le revine responsabilitatea pentru exploatarea sigură a sistemului feroviar al UE și pentru controlul tuturor riscurilor asociate.

Metode și obiective comune de siguranță

  • Evaluarea nivelurilor de siguranță, a realizării obiectivelor de siguranță și a conformității cu alte cerințe de siguranță se realizează prin metode comune de siguranță, în special pentru:
    • evaluarea și analiza riscurilor;
    • evaluarea conformității pentru eliberarea certificatelor de siguranță și a autorizațiilor de siguranță;
    • supravegherea de către autoritățile naționale de siguranță și monitorizarea de către întreprinderile feroviare, administratorii de infrastructură și organismele de întreținere feroviară;
    • evaluarea realizării obiectivelor de siguranță la nivelul UE și la nivel național.
  • Obiectivele minime de siguranță pe care trebuie să le realizeze sistemul feroviar al UE în ansamblu sunt definite în obiectivele comune de siguranță. Acestea pot fi exprimate prin criterii de acceptare a riscului sau prin niveluri de siguranță vizate.

Certificatul unic de siguranță

  • Accesul la infrastructura feroviară a UE se acordă exclusiv întreprinderilor care dețin un certificat unic de siguranță eliberat fie de agenție, fie de autoritățile naționale de siguranță competente.
  • Obiectivul certificatului este de a dovedi că întreprinderea în cauză și-a instituit propriul sistem de management al siguranței și că este capabilă să desfășoare operațiuni în condiții de siguranță în zona de funcționare preconizată.

Modificări în ceea ce privește aplicarea normelor de siguranță feroviară și interoperabilitate în cadrul legăturii fixe pe sub Canalul Mânecii

Regulamentul (UE) 2020/1530 extinde definiția autorității naționale de siguranță în ceea ce privește orice organism însărcinat de un stat membru și de o țară din afara UE și stabilește cerințe conexe.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 16 iunie 2020. Cu toate acestea, pentru a oferi sectorului feroviar o mai mare siguranță juridică și flexibilitate pentru a face față circumstanțelor excepționale care decurg din pandemia de COVID-19, această dată a fost prelungită suplimentar prin Directiva (UE) 2020/700 de modificare, până la 31 octombrie 2020.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind siguranța feroviară (JO L 138, 26.5.2016, p. 102).

Modificările succesive aduse Directivei (UE) 2016/798 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2020/698 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 de stabilire a unor măsuri specifice și temporare, în contextul pandemiei de COVID‐19, privind reînnoirea sau prelungirea anumitor certificate, licențe, permise și autorizații, precum și amânarea anumitor controale și formări periodice în anumite domenii ale legislației din sectorul transporturilor (JO L 165, 27.5.2020, p. 10).

Regulamentul (UE) 2016/796 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2016 privind Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 881/2004 (JO L 138, 26.5.2016, p. 1).

Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 22.12.2023

Top
  翻译: