Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Măsuri restrictive ale UE având în vedere sprijinul militar acordat de Iran invaziei Rusiei în Ucraina și grupurilor armate din Orientul Mijlociu și din regiunea Mării Roșii

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia (PESC) 2023/1532 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

Regulamentul (UE) 2023/1529 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

CARE ESTE ROLUL REGULAMENTULUI ȘI AL DECIZIEI?

Legislația a instituit inițial măsuri restrictive revizuite (sancțiuni) ca răspuns la sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Având în vedere sprijinul acordat de Iran grupurilor armate din Orientul Mijlociu și din zona Mării Roșii, precum și atacurile sale cu drone/vehicule aeriene fără pilot (UAV) și cu rachete împotriva Israelului, Uniunea Europeană (UE) a modificat, în mai 2024, regulamentul și decizia, extinzând domeniul de aplicare al legislației și introducând sancțiuni suplimentare împotriva acestei țări.

Sancțiunile impun:

  • o interdicție de export din UE către Iran a componentelor utilizate pentru fabricarea de vehicule aeriene fără pilot;
  • o interdicție de călătorie care implică persoanele fizice și entitățile enumerate; și
  • o înghețare a activelor împotriva persoanelor fizice și entităților enumerate care sunt implicate în programele iraniene privind vehiculele aeriene fără pilot și rachetele.

ASPECTE-CHEIE

Interdicție de export

Legislația interzice vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, de bunuri și tehnologii care ar putea contribui la capacitatea Iranului de a fabrica vehicule aeriene fără pilot, inclusiv:

  • asistență tehnică, servicii de intermediere sau alte servicii;
  • finanțare sau asistență financiară; și
  • drepturi de proprietate intelectuală sau secrete comerciale.

Există excepții în cazul în care asistența tehnică sau financiară este destinată unor utilizări nemilitare și unor utilizatori finali nemilitari, inclusiv:

  • uz medical sau farmaceutic;
  • ca răspuns la dezastrele naturale;
  • scopuri umanitare și urgențe sanitare; și
  • pentru a preveni un impact grav și semnificativ asupra sănătății și siguranței umane sau asupra mediului.

Interdicție de călătorie

Statele membre ale UE trebuie să împiedice intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor a persoanelor (și a asociaților acestora) care sprijină sau sunt implicate în programul iranian privind vehiculele aeriene fără pilot sau rachetele, astfel cum sunt enumerate în anexele la legislație.

Există excepții, după cum urmează:

  • în cazul în care statele membre sunt obligate de dreptul internațional în calitate de gazde ale unei organizații internaționale interguvernamentale sau ale unei conferințe a Organizației Națiunilor Unite;
  • în temeiul unui acord multilateral care conferă privilegii și imunități;
  • în temeiul Tratatului de conciliere din 1929 (Pactul de la Lateran) convenit de Sfântul Scaun și Italia;
  • în cazul în care există nevoi umanitare urgente.

În plus, statele membre nu sunt obligate să refuze intrarea propriilor cetățeni;

Înghețarea activelor

Legislația îngheață toate fondurile și resursele economice deținute sau controlate de persoane fizice (și de asociații acestora) sau de entități, astfel cum sunt enumerate în anexele la legislație, care sunt responsabile, susțin sau sunt implicate în alt mod în programele iraniene privind vehiculele aeriene fără pilot sau rachetele sau în tegnologiile conexe. Nu pot fi puse la dispoziție fonduri sau resurse economice în beneficiul persoanelor fizice sau entităților enumerate în aceste anexe.

Statele membre pot, în anumite condiții, să autorizeze deblocarea resurselor înghețate dacă acestea sunt:

  • pentru nevoile de bază ale persoanelor fizice în cauză și ale membrilor de familie aflați în întreținere, cum ar fi chirie sau ipotecă, medicamente și tratamente medicale, impozite, prime de asigurare și utilități;
  • utilizate exclusiv pentru plata unor onorarii profesionale rezonabile, a cheltuielilor juridice și a taxelor de aferente serviciilor de păstrare a fondurilor înghețate;
  • pentru alte cheltuieli extraordinare, în urma consultării cu alte state membre și Comisia Europeană și cu un preaviz de două săptămâni;
  • în scopuri diplomatice care implică imunitate;
  • utilizate pentru a plăti creanțele rezultate în urma unor hotărâri judecătorești anterioare înghețării activelor, atât timp cât acestea nu sunt în beneficiul celor sancționați.

Persoanele fizice și entitățile trebuie să furnizeze imediat orice informații autorităților statelor membre și Comisiei pentru a contribui la respectarea regulamentului, inclusiv informații privind conturile și sumele înghețate.

Măsuri suplimentare

  • Participarea intenționată la activități care eludează sancțiunile este interzisă.
  • UE încurajează țările din afara UE să adopte sancțiuni similare pentru a le maximiza impactul.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA ȘI REGULAMENTUL?

  • Decizia (PESC) 2023/1532 și Regulamentul (UE) 2023/1529 se aplică de la 26 iulie 2023.
  • Decizia și regulamentul, astfel cum au fost modificate prin Regulamentul (UE) 2024/1338 și Decizia (PESC) 2024/1336, au fost prelungite pentru a se aplica până la 27 iulie 2025.
  • Decizia va fi revizuită și reînnoită sau modificată în cazul în care Consiliul Uniunii Europene decide că nu și-a atins obiectivele.

CONTEXT

Sancțiunile suplimentare survin ca urmare a îngrijorării exprimate de Consiliu cu privire la rapoartele din decembrie 2022 privind vehiculele iraniene aeriene fără pilot, folosite de Rusia, care ar fi fost fabricate cu componente de origine internațională, inclusiv din UE.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia (PESC) 2023/1532 a Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei (JO L 186, 25.7.2023, pp. 20-27).

Modificările succesive aduse Deciziei (PESC) 2023/1532 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2023/1529 al Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei (JO L 186, 25.7.2023, pp. 1-15).

A se vedea versiunea consolidată.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 269/2014 al Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO L 78, 17.3.2014, pp. 6-15).

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO L 78, 17.3.2014, pp. 16-21).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 23.09.2024

Top
  翻译: