This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Scopul său este de a îmbunătăți și de a simplifica cooperarea judiciară între țările UE și de a accelera obținerea de probe în procedurile judiciare în materie civilă și comercială.
Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 este abrogat de Regulamentul (UE) 2020/1783 (a se vedea sinteza) începând din 1 iulie 2022.
Domeniul de aplicare
Regulamentul se aplică în materie civilă și comercială, atunci când instanța dintr-o țară a UE solicită:
Cererea trebuie să se refere la obținerea de probe menite să fie utilizate într-o procedură judiciară angajată sau luată în considerare.
Comunicarea directă între instanțe
Țările UE trebuie să întocmească o listă a instanțelor judecătorești competente pentru obținerea de probe și trebuie să indice competența lor teritorială sau specială (cum ar fi o instanță specială care ar putea avea competențe de confiscare a activelor infracționale). Cererile se transmit direct de către instanța înaintea căreia procedura este angajată sau urmează a fi angajată („instanța solicitantă”) instanței din țara UE care trebuie să colecteze probele („instanța solicitată”).
Fiecare țară UE trebuie să desemneze o autoritate centrală responsabilă pentru:
Forma și conținutul cererii
Cererea trebuie depusă utilizând formularul specificat în prezentul regulament. Acest formular trebuie să conțină anumite detalii, cum ar fi:
Cererile trebuie să fie redactate în limba oficială a țării UE a instanței solicitate sau în orice altă limbă pe care țara respectivă o indică că o poate accepta.
Executare
Executarea cererii se desfășoară în conformitate cu legislația țării UE solicitate. Cererea trebuie executată, cel târziu, în termen de 90 de zile de la primirea acesteia.
Executarea unei cereri nu poate fi refuzată decât în următoarele cazuri:
În caz de refuz de executare a unei cereri, instanța solicitată informează instanța solicitantă cu privire la aceasta în termen de 60 de zile de la primirea cererii.
În cazul în care acest lucru este prevăzut în legislația statului instanței solicitante, reprezentanții instanței din țara respectivă au dreptul să fie prezenți atunci când instanța solicitată întreprinde acțiunea solicitată. Părțile și reprezentanții acestora (dacă există) pot fi, de asemenea, prezenți.
Regulamentul nu exclude două sau mai multe state membre UE de la a încheia sau menține acorduri pentru accelerarea sau simplificarea executării unei cereri.
Raportare
În 2007 Comisia Europeană a publicat un raport cu privire la aplicarea regulamentului. Comisia a concluzionat că încă trebuie luate anumite măsuri pentru îmbunătățirea funcționării acestuia. Aceste măsuri au vizat:
Consultare publică
În decembrie 2017, Comisia a lansat o consultare publică privind modernizarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială în UE. Consultarea acoperă atât Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 privind notificarea și comunicarea actelor, cât și regulamentul care face obiectul prezentului rezumat.
Abrogare
Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 este abrogat și înlocuit de Regulamentul (UE) 2020/1783 de la 1 iulie 2022.
Regulamentul se aplică din 1 ianuarie 2004 cu excepția articolelor:
toate acestea fiind aplicate începând cu 1 iulie 2001.
Danemarca nu participă la acest regulament.
Pentru informații suplimentare, consultați:
Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 al Consiliului din 28 mai 2001 privind cooperarea între instanțele statelor membre în domeniul obținerii de probe în materie civilă sau comercială (JO L 174, 27.6.2001, pp. 1-24)
Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1206/2001 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială („notificarea sau comunicarea actelor”) și abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului (JO L 324, 10.12.2007, pp. 79-120)
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 11.12.2020