10.3.2023 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
L 73/40 |
DECIZIA nr. 2020/05 A COMITETULUI DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR
referitoare la normele privind rambursarea cheltuielilor suportate de persoanele din afara Secretariatului permanent al Comunității transporturilor invitate să participe la reuniuni în calitate de experți [2023/556]
COMITETUL DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității transporturilor, în special articolul 24 alineatul (1) și articolul 35,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Se adoptă normele privind rambursarea cheltuielilor suportate de persoanele din afara Secretariatului permanent al Comunității transporturilor invitate să participe la reuniuni în calitate de experți.
Normele respective sunt stabilite în anexă.
Articolul 2
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.
Adoptată la Sarajevo, 29 iulie 2020.
Pentru Comitetul director regional
Președintele
ANEXĂ
NORME PRIVIND RAMBURSAREA CHELTUIELILOR SUPORTATE DE PERSOANELE DIN AFARA SECRETARIATULUI PERMANENT AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR INVITATE SĂ PARTICIPE LA REUNIUNI ÎN CALITATE DE EXPERȚI
Articolul 1
(1) Prezentele norme se aplică următoarelor persoane, denumite în continuare, în mod colectiv, „experți externi”:
(a) |
oricărei persoane din afara Comunității transporturilor care este invitată să emită un aviz profesional specific în cadrul unui comitet sau al unui grup de lucru, indiferent de locul reuniunii; |
(b) |
oricărei persoane care însoțește o persoană cu handicap care intră sub incidența literei (a). |
(2) Experții externi pot fi experți din sectorul privat sau experți guvernamentali:
(a) |
experții din sectorul privat sunt persoane care reprezintă societatea civilă sau lucrează pentru o organizație sau o societate privată și care au fost invitate să ofere Comunității transporturilor expertiza lor personală sau să își reprezinte organizațiile într-un domeniu specific, dar nu să apere interesele unei anumite țări; |
(b) |
experții guvernamentali sunt persoane care au fost invitate în calitate de reprezentanți ai unei autorități publice naționale, regionale sau locale a unui stat membru al UE ori a unei părți din sud-estul Europei sau care au fost numite de o astfel de autoritate. |
Articolul 2
Secretariatul permanent nu este răspunzător pentru daunele materiale, morale sau fizice suferite de experții externi sau de persoanele care însoțesc un expert extern cu handicap în cursul călătoriei lor către locul de desfășurare a reuniunii sau pe durata șederii lor în locul respectiv, cu excepția cazului în care astfel de daune pot fi atribuite în mod direct Secretariatului permanent.
În special, Comunitatea transporturilor nu este răspunzătoare pentru niciun accident în care sunt implicați experții externi care utilizează propriul mijloc de transport pentru a ajunge la reuniune.
Articolul 3
(1) Toți experții externi au dreptul la rambursarea cheltuielilor lor de călătorie de la locul specificat în invitație (adresa profesională sau adresa privată) la locul de desfășurare a reuniunii, cu cele mai adecvate mijloace de transport având în vedere distanța în cauză. În general, este vorba despre o călătorie cu trenul la clasa a doua pe distanțe mai mici de 400 km (dus, în funcție de distanța oficială pe calea ferată) și o călătorie cu avionul la clasa economică pe distanțe de cel puțin 400 km.
(2) Directorul Secretariatului permanent (denumit în continuare „directorul”) încearcă, în mod special, să se asigure că reuniunile sunt organizate astfel încât să le permită experților externi să beneficieze de cele mai economice tarife de călătorie. Directorul acordă o atenție deosebită cererilor de rambursare referitoare la rambursarea zborurilor anormal de costisitoare. Directorul își rezervă dreptul de a efectua orice verificare necesară și de a cere expertului extern orice document justificativ util în acest sens. De asemenea, dacă acest lucru se dovedește justificat, directorul are dreptul de a limita rambursarea la tarifele practicate în mod normal pentru o călătorie obișnuită între locul de muncă sau de reședință al expertului extern și locul reuniunii.
(3) Cheltuielile de călătorie se rambursează după prezentarea documentelor justificative originale: biletele și facturile sau, în cazul rezervărilor online, foaia imprimată cu rezervarea electronică și cărțile de îmbarcare pentru călătoria dus. În documentele prezentate trebuie să figureze clasa la care s-a călătorit, orarul călătoriei și suma plătită.
(4) Costurile de călătorie cu un autovehicul privat se rambursează la același tarif ca cel al biletului de tren de clasa a doua.
(5) Dacă traseul nu este deservit de tren, costul deplasării cu un autovehicul privat se rambursează la o rată de 0,22 EUR per km.
(6) Călătoriile cu taxiul nu sunt rambursate.
Articolul 4
(1) Diurna plătită pentru fiecare zi de reuniune este o sumă forfetară care acoperă toate cheltuielile suportate la locul de desfășurare a reuniunii, inclusiv cheltuielile de masă și deplasările cu mijloacele de transport locale (autobuz, tramvai, tren, metrou, taxi, parcare, taxa de autostradă etc.), precum și asigurările de călătorie și de accidente.
(2) Diurna este de 92,00 EUR.
(3) În cazul în care locul de plecare indicat în invitație se află la cel mult 100 km de locul de desfășurare a reuniunii, diurna se reduce cu 50 %.
(4) Experții externi care trebuie să petreacă una sau mai multe nopți la locul de desfășurare a reuniunii deoarece orarele de desfășurare a reuniunilor sunt incompatibile cu orarele zborurilor și ale trenurilor (1) beneficiază de o indemnizație de cazare. Această indemnizație este de 100,00 EUR pe noapte. Numărul de nopți nu trebuie să depășească numărul zilelor de reuniune + 1.
(5) În mod excepțional, se pot plăti o indemnizație de cazare și o diurnă suplimentare dacă, prin prelungirea șederii, expertul extern poate să obțină o reducere a cheltuielilor de transport mai mare decât valoarea indemnizațiilor respective.
(6) Diurna și/sau indemnizația de cazare pot fi majorate cu 50 %, printr-o decizie motivată a directorului, pentru experții externi de nivel foarte înalt.
Articolul 5
În cazul în care, având în vedere cheltuielile suportate de experții externi cu handicap din cauza handicapului lor sau de orice persoană însoțitoare, indemnizațiile prevăzute la articolul 4 sunt în mod evident inadecvate, cheltuielile respective se rambursează, la cererea directorului, pe baza prezentării documentelor justificative.
Articolul 6
(1) Cu excepția cazului în care se specifică altfel în scrisoarea de invitație și în cererea de organizare a reuniunii, experții din sectorul privat au dreptul la diurnă pentru fiecare zi de reuniune și, după caz, la o indemnizație de cazare, cu condiția să declare pe proprie răspundere că nu primesc o indemnizație similară sau indemnizații similare de la o altă instituție pentru aceeași vizită. Directorul asigură coerența dintre conținutul scrisorilor de invitație și cererea de organizare a reuniunii.
(2) Experții guvernamentali primesc diurnă pentru fiecare zi de reuniune și, după caz, o indemnizație de cazare, cu condiția ca acest lucru să fie prevăzut în regulamentul de procedură relevant al comitetului sau al grupului de lucru și ca experții respectivi să declare pe proprie răspundere că nu primesc indemnizații similare de la propria lor administrație pentru aceeași vizită.
(3) Directorul poate, printr-o decizie motivată și pe baza prezentării documentelor justificative, să autorizeze rambursarea cheltuielilor pe care experții externi au fost nevoiți să le suporte ca urmare a unor instrucțiuni speciale pe care le-au primit în scris.
(4) Toate rambursările cheltuielilor de călătorie, ale diurnelor și ale indemnizațiilor de cazare se virează într-un cont bancar unic pentru fiecare expert extern.
(5) Rambursările costurilor experților guvernamentali se plătesc într-un cont pe numele guvernului, al unuia dintre ministerele sale sau al unui organism public, în absența oricărei derogări de la aceste instituții (guvern, unul dintre ministerele sale sau un organism public).
Articolul 7
(1) Numărul maxim de experți externi pentru fiecare reuniune, indiferent dacă aceștia au dreptul sau nu la rambursarea cheltuielilor lor, este câte unul pentru fiecare parte din sud-estul Europei și pentru fiecare stat membru al UE invitat în calitate de expert guvernamental, precum și un număr de experți din sectorul privat egal cu numărul de experți guvernamentali.
(2) Directorul poate deroga de la norma stabilită la alineatul (1), printr-o decizie motivată, în cazul reuniunilor comune ale mai multor comitete sau grupuri de lucru.
Articolul 8
(1) Ordinul de plată se întocmește pe baza cererii de rambursare, completată în mod corespunzător și semnată de expertul extern și de secretarul reuniunii responsabil cu certificarea prezenței expertului extern.
(2) Experții externi pun la dispoziția secretarului reuniunii documentele necesare pentru rambursarea cheltuielilor lor, prin scrisoare, fax sau e-mail, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la ultima zi a reuniunii, conform ștampilei poștei sau datei faxului sau e-mailului.
(3) Secretariatul permanent rambursează cheltuielile experților externi în termen de 30 de zile calendaristice.
(4) Cu excepția cazului în care expertul extern poate să prezinte o justificare adecvată care să fie acceptată printr-o decizie motivată a directorului, nerespectarea dispozițiilor prevăzute la alineatul (2) exonerează Comunitatea transporturilor de obligația de a rambursa cheltuielile de călătorie sau de a plăti orice indemnizație.
Articolul 9
(1) Cheltuielile de călătorie se rambursează în euro, dacă este cazul, la cursul de schimb aplicabil în ziua reuniunii.
(2) Diurna și, dacă este cazul, indemnizația de cazare se rambursează în euro la rata forfetară aplicabilă în ziua reuniunii.
Articolul 10
Prezentele norme se aplică din ziua următoare datei adoptării lor.
(1) Ca regulă generală, experții externi nu pot fi obligați:
— |
să părăsească locul de muncă sau de reședință ori locul de desfășurare a reuniunii înainte de ora 7.00 (gară sau alt mijloc de transport) sau de ora 8.00 (aeroport); |
— |
să sosească la locul de desfășurare a reuniunii după ora 21.00 (aeroport) sau după ora 22.00 (gară sau alt mijloc de transport). |