17.4.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 102/91


DECLARAȚIA COMUNĂ nr. 2/2023 A UNIUNII ȘI A REGATULUI UNIT ÎN CADRUL COMITETULUI MIXT ÎNFIINȚAT PRIN ACORDUL PRIVIND RETRAGEREA REGATULUI UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD DIN UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI DIN COMUNITATEA EUROPEANĂ A ENERGIEI ATOMICE

din 24 martie 2023

Uniunea și Regatul Unit doresc să își reafirme angajamentul de a utiliza pe deplin structurile prevăzute în Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (denumit în continuare „Acordul de retragere”), și anume Comitetul mixt, comitetele specializate și Grupul de lucru consultativ mixt pentru a supraveghea punerea în aplicare a acordului. Acestea își vor acorda reciproc asistență în îndeplinirea sarcinilor care decurg din Cadrul Windsor (1), cu deplin respect reciproc și cu bună-credință, în conformitate cu articolul 5 din Acordul de retragere.

Regatul Unit reamintește angajamentul său unilateral de a asigura participarea deplină a prim-ministrului și a viceprim-ministrului Irlandei de Nord la delegația reprezentând Regatul Unit în cadrul Comitetului mixt și, în acest context, hotărârea sa de a se asigura că aplicarea Cadrului Windsor ar trebui să aibă un impact cât mai redus posibil asupra vieții de zi cu zi a comunităților.

Uniunea și Regatul Unit intenționează să organizeze reuniuni periodice ale organismelor comune relevante pentru a încuraja dialogul și implicarea. În acest context, Comitetul specializat privind punerea în aplicare a Cadrului Windsor poate prevedea schimburi de opinii referitoare la orice viitoare legislație a Regatului Unit privind mărfurile relevante pentru funcționarea Cadrului Windsor. În special, acest lucru le-ar permite Regatului Unit și Uniunii să evalueze impactul potențial al acestei viitoare legislații în Irlanda de Nord, să anticipeze și să discute orice dificultăți practice care ar putea apărea.

În acest scop, Comitetul specializat se poate reuni într-o anumită componență, respectiv organismul special privind mărfurile. Dacă este necesar, acesta îi poate solicita grupului de lucru consultativ mixt și oricărui subgrup relevant al acestuia, compus din experți ai Comisiei Europene și ai Guvernului Regatului Unit, să examineze și să furnizeze informații cu privire la o anumită chestiune. După caz, reprezentanți ai întreprinderilor și ai părților interesate din cadrul societății civile pot fi invitați să participe la reuniunile relevante. Comitetul specializat îi poate adresa Comitetului mixt recomandări relevante, după caz.

Uniunea și Regatul Unit se angajează să soluționeze orice problemă legată de funcționarea Cadrului Windsor în cel mai bun și mai rapid mod posibil. Uniunea și Regatul Unit vor recurge la organismele comune pentru a aborda orice problemă care ar putea apărea în punerea în aplicare a Cadrului Windsor. Prin urmare, astfel de aspecte pot face obiectul unui dialog în cadrul organismelor comune ale Acordului de retragere, la cererea părților. Acest lucru le permite părților să analizeze periodic evoluțiile relevante importante pentru îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor care le revin în temeiul Cadrului Windsor.

Uniunea și Regatul Unit își reînnoiesc angajamentul de a depune toate eforturile, prin dialog, pentru a ajunge la rezoluții reciproc satisfăcătoare cu privire la chestiuni care afectează funcționarea Acordului de retragere. În acest scop, Uniunea și Regatul Unit intenționează să facă uz pe deplin de competențele Comitetului mixt, cu bună-credință, cu scopul de a ajunge la soluții convenite de comun acord cu privire la chestiuni de interes comun.

Schimburile în astfel de cadre nu aduc atingere autonomiei decizionale și ordinilor juridice ale Uniunii și, respectiv, ale Regatului Unit.


(1)  A se vedea Declarația comună nr. 1/2023.


  翻译: