09/Volumul 02 |
RO |
Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene |
19 |
31996R0031
L 008/11 |
JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE |
REGULAMENTUL (CE) NR. 31/96 AL COMISIEI
din 10 ianuarie 1996
privind certificatul de scutire de accize
COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,
având în vedere Directiva 92/12/CEE a Consiliului din 25 februarie 1992 privind acordurile generale pentru produsele care fac obiectul accizelor și cu privire la deținerea, circulația și monitorizarea respectivelor produse (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 94/74/CE (2), în special articolul 23 alineatul (1a),
întrucât statele membre trebuie să scutească de la plata accizelor produsele care sunt supuse accizelor, dar care se livrează forțelor armate și organizațiilor menționate în articolul 23 alineatul (1) din Directiva 92/12/CEE;
întrucât, în conformitate cu articolul 23 alineatul (1a) din Directiva 92/12/CEE, forțele armate și organizațiile menționate în articolul 23 alineatul (1) sunt autorizate să primească de la alte state membre produse care intră sub incidența acordurilor de scutire de accize sub acoperirea unui document de însoțire, cu condiția ca acest document să fie însoțit, la rândul său, de un certificat de scutire; întrucât trebuie să se stabilească forma și conținutul certificatului de scutire;
întrucât statele membre trebuie să aibă posibilitatea să extindă prevederile prezentului regulament la alte domenii de impozitare indirectă;
întrucât măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru accize,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Documentul prevăzut în anexă se utilizează ca certificat de scutire în sensul articolului 23 alineatul (1a) din Directiva 92/12/CEE, sub rezerva notelor explicative prevăzute în anexă.
Articolul 2
Statele membre pot adapta certificatul de scutire menționat în articolul 1 pentru a acoperi și alte domenii cu impozitare indirectă și pentru a se asigura că scutirea este compatibilă cu condițiile și limitările impuse pentru acordarea scutirii prin legislația națională relevantă.
Articolul 3
Un stat membru care dorește să adapteze certificatul de scutire informează Comisia și de asemenea furnizează Comisiei toate informațiile relevante sau necesare. Comisia informează celelalte state membre.
Articolul 4
Certificatul de scutire se întocmește în două exemplare:
— |
unul pentru expeditor; |
— |
unul care să însoțească documentul administrativ de însoțire menționat în articolul 18 din Directiva 92/12/CEE. |
Statele membre pot solicita un exemplar suplimentar în scopuri administrative.
Articolul 5
(1) Un antrepozitar autorizat care livrează produse supuse procedurilor de suspendare a accizei către forțele armate și organizațiile menționate în articolul 23 alineatul (1) din Directiva 92/12/CEE are obligația să dețină un certificat de scutire de accize ca parte a documentației sale.
(2) Destinatarul prezintă antrepozitarului autorizat certificatul de scutire de accize, ștampilat corespunzător de către autoritățile competente din țara membră gazdă, pentru scopurile menționate în alineatul (1).
Totuși, dacă bunurile livrate sunt destinate utilizării oficiale, statele membre pot scuti destinatarul de obligația de a deține un certificat ștampilat în condițiile stabilite.
Articolul 6
(1) Statele membre informează Comisia cu privire la serviciul care răspunde de ștampilarea certificatului de scutire de accize.
(2) Un stat membru care permite destinatarului o derogare de la obligația de a deține un certificat ștampilat în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) al doilea paragraf informează Comisia cu privire la aceasta.
(3) În termen de o lună, Comisia informează celelalte state membre cu privire la informația primită de la statele membre în conformitate cu alineatele (1) și (2).
Articolul 7
Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 10 ianuarie 1996.
Pentru Comisie
Mario MONTI
Membru al Comisiei
(2) JO L 365, 31.12.1994, p. 46.
ANEXĂ