16/Volumul 01

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

113


32002D2367


L 358/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA NR. 2367/2002/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 16 decembrie 2002

privind programul statistic comunitar pentru perioada 2003-2007

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 285 al acestuia,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (2),

în urma consultării Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (3),

întrucât:

(1)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (4) este necesară adoptarea unui program statistic comunitar.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului stabilește principiile elaborării statisticilor comunitare și se aplică prezentei decizii.

(3)

Uniunea economică și monetară impune cerințe substanțiale privind furnizarea de statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți pentru Comunitate.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97, Comunitatea trebuie să aibă acces în timp util la informații statistice comparabile între statele membre, care să fie actualizate, de încredere, pertinente și produse cât mai eficient cu putință în scopul formulării, aplicării, monitorizării și evaluării politicilor sale.

(5)

Disponibilitatea statisticilor comparabile actualizate de bună calitate este adesea o condiție necesară pentru punerea în aplicare a politicilor comunitare.

(6)

Pentru a asigura coerența și comparabilitatea informațiilor statistice în cadrul Comunității, este necesară stabilirea unui program statistic cincinal comunitar care să identifice abordările, domeniile principale și obiectivele acțiunilor avute în vedere în legătură cu aceste priorități.

(7)

În acest scop, autoritățile comunitare trebuie să asigure elaborarea de statistici comparabile și de înaltă calitate.

(8)

Metoda specifică de întocmire a statisticilor comunitare necesită, în special, o strânsă cooperare în cadrul unui sistem statistic comunitar în dezvoltare prin intermediul Comitetului pentru programul statistic, înființat prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului (5), în ceea ce privește adaptarea sistemului, în special prin introducerea instrumentelor juridice necesare stabilirii statisticilor comunitare menționate anterior. Trebuie să fie luată în considerare sarcina respondenților, indiferent dacă aceștia sunt întreprinderi, gospodării sau persoane fizice.

(9)

Sarcina elaborării statisticilor comunitare în cadrul legislativ al programului cincinal revine autorităților naționale la nivel național și autorității comunitare (Eurostat), la nivel comunitar.

(10)

În scopul realizării acestui obiectiv, este necesară o cooperare strânsă, coordonată și coerentă între Eurostat și autoritățile naționale.

(11)

În acest scop, Eurostat trebuie să asigure coordonarea sub diverse forme a autorităților naționale într-o rețea reprezentând Sistemul Statistic European (SSE) pentru asigurarea furnizării, în timp util, de statistici care să vină în sprijinul nevoilor politice ale Uniunii Europene.

(12)

Măsurile detaliate pentru punerea în aplicare a acțiunilor statistice individuale pot fi încredințate SSE de către Comisie, care trebuie să decidă obiectivele și măsurile în cauză.

(13)

În afară de aceasta, în cadrul punerii în aplicare a prezentului program, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97, Comisiei i se încredințează executarea anumitor sarcini de punere în aplicare sau de execuție după cum sunt definite în acte privind acțiuni statistice individuale.

(14)

Trebuie avută în vedere posibilitatea încredințării unora dintre aceste sarcini, în prezent executate la nivelul Comisiei, unui organism de punere în aplicare specializat.

(15)

În anumite domenii reglementate de diverse politici comunitare este importantă defalcarea datelor pe sexe.

(16)

Prezenta decizie stabilește, pentru întreaga durată a programului, un cadru financiar care constituie referința principală, în sensul punctului 33 din Acordul interinstituțional din 6 mai 1999 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și îmbunătățirea procedurii bugetare (6), pentru autoritatea bugetară pe durata procedurii bugetare anuale.

(17)

În conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 322/97, liniile directoare de stabilire a prezentului program au fost prezentate Comitetului pentru programul statistic, Comitetului consultativ european pentru informația statistică în domeniile economic și social înființat prin Decizia 91/116/CEE a Consiliului (7) și Comitetului pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți înființat prin Decizia 91/115/CEE a Consiliului (8),

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Stabilirea programului statistic

Prin prezenta se stabilește programul statistic comunitar pentru perioada 2003-2007 (denumit în continuare programul). Programul este inclus în anexe.

Anexa I definește abordările, domeniile principale și obiectivele acțiunilor avute în vedere pentru perioada respectivă și, de asemenea, oferă un rezumat al cerințelor statistice privite din perspectiva nevoilor politice ale Uniunii Europene. Aceste nevoi sunt defalcate pe titlurile tratatului.

Anexa II oferă un rezumat al temelor de lucru ale Eurostat.

Articolul 2

Obiective și politici prioritare

Luând în considerare resursele disponibile ale autorităților naționale și ale Comisiei, prezentul program se ghidează după principalele priorități ale politicii comunitare privind:

uniunea economică și monetară;

extinderea Uniunii Europene;

competitivitate, dezvoltare durabilă și agenda socială.

Programul asigură, de asemenea, continuarea susținerii statistice existente pentru deciziile din domeniile politice actuale și cerințele suplimentare ce rezultă din noile inițiative politice comunitare. Acesta ia în considerare necesitatea revizuirii continue a statisticilor, în scopul utilizării optime a resurselor disponibile și a reducerii sarcinii de răspuns.

Mai mult decât atât, Comisia trebuie să asigure statistici comparabile și de înaltă calitate.

Articolul 3

Finanțare

Cadrul financiar de punere în aplicare a prezentului program pentru perioada 2003-2007 se stabilește la valoarea de 192 500 000 euro.

150 727 000 euro sunt destinați perioadei 2003-2006. 41 773 000 euro sunt pentru 2007. Suma de 41 773 000 euro va fi considerată confirmată în cazul în care corespunde perspectivei financiare în vigoare pentru perioada care începe în 2007.

Alocările anuale sunt autorizate de autoritatea bugetară în limita perspectivelor financiare.

Articolul 4

Rapoarte

În timpul celui de-al treilea an de punere în aplicare a programului, Comisia pregătește un raport intermediar, cu indicarea stadiului de dezvoltare, pe care îl prezintă Comitetului pentru programul statistic.

La încheierea perioadei reglementate de program, Comisia, după consultarea Comitetului pentru programul statistic, prezintă un raport de evaluare corespunzător privind punerea în aplicare a programului, ținând seama de avizele experților independenți. Raportul respectiv trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2008 și trimis ulterior Parlamentului European și Consiliului.

Articolul 5

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Articolul 6

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 16 decembrie 2002.

Pentru Parlamentul European

Președintele

P. COX

Pentru Consiliu

Președintele

M. FISCHER BOEL


(1)  JO C 75 E, 26.3.2002, p. 274.

(2)  JO C 125, 27.5.2002, p. 17.

(3)  Avizul Parlamentului European din 25 aprilie 2002 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial), Poziția comună a Consiliului din 30 septembrie 2002 (JO C 275 E, 12.11.2002, p. 1) și Decizia Parlamentului European din 20 noiembrie 2002 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(4)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

(5)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

(6)  JO C 172, 18.6.1999, p. 1.

(7)  JO L 59, 6.3.1991, p. 21. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 97/255/CE a Consiliului (JO L 102, 19.4.1997, p. 32).

(8)  JO L 59, 6.3.1991, p. 19. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 96/174/CE a Consiliului (JO L 51, 1.3.1996, p. 48).


ANEXA I

PROGRAM STATISTIC CINCINAL: ABORDĂRI

INTRODUCERE

1.   Nevoia de informații statistice pentru politica Uniunii Europene

Cetățenii și instituțiile Uniunii Europene au nevoie de un mijloc real de evaluare a nevoii și progresului inițiativelor politice europene. Informațiile statistice de înaltă calitate au o mare importanță în satisfacerea acestei nevoi. Principala sarcină a Eurostat (Biroul de Statistică al Comunităților Europene) constă în elaborarea și difuzarea de informații relevante și actualizate cu privire la o gamă largă de subiecte sociale, economice și ecologice pentru susținerea politicilor actuale și viitoare ale Uniunii Europene. Într-o Europă electronică (eEuropa) în evoluție, informația statistică trebuie să fie disponibilă în forma și la momentul în care utilizatorul are nevoie de ea. Astfel, pe durata perioadei prezentului program sunt necesare eforturi suplimentare pentru a se asigura accesul cetățenilor la o cantitate din ce în ce mai mare de informații de bază referitoare la evoluțiile economice, sociale și de protecție a mediului din cadrul Uniunii Europene. SSE (Sistemul Statistic European) trebuie să continue dezvoltarea structurilor sale și a strategiilor necesare pentru a se asigura că sistemul în ansamblul său menține și dezvoltă calitatea și a eficiența necesare satisfacerii nevoilor tuturor utilizatorilor.

Structura anexei

Prezenta anexă se axează pe factorii determinanți ai politicii programului de lucru și prezintă un rezumat al cerințelor statistice europene privite din perspectiva nevoilor politice ale Uniunii Europene. Aceste nevoi sunt defalcate după titlurile Tratatului de instituire a Comunității Europene.

Pentru fiecare din aceste titluri prezenta anexă prevede:

principala orientare a activității statistice care urmează a fi efectuată în perioada cincinală respectivă pentru fiecare domeniu al politicilor precum și planurile de acțiuni specifice avute în vedere, inclusiv actele juridice previzibile;

domeniile activității statistice care vin în sprijinul politicilor titlului în conformitate cu temele activităților statistice astfel cum sunt definite în cadrul gestionării pe activități.

2.   Strategii de punere în aplicare

(a)   Obiective

Obiectivele stabilite în planul Eurostat (Eurostat Corporate Plan) sprijină executarea programului de lucru care trebuie realizat având în vedere principiul cost-eficiență prevăzut la articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 322/97. Obiectivele respective sunt:

Eurostat în serviciul Comisiei;

Eurostat în serviciul altor instituții europene și al utilizatorilor externi;

contribuția la menținerea și dezvoltarea Sistemului Statistic European;

creșterea motivației și satisfacției personalului;

îmbunătățirea calității produselor și serviciilor oferite;

creșterea productivității interne.

(b)   Producția statistică

Împreună cu partenerii săi din SSE, Eurostat pune în aplicare procese de producție menite să asigure atingerea de către statisticile europene a nivelului calitativ cerut pentru scopurile gestionării politicilor Uniunii Europene. Se acordă o atenție deosebită statisticilor pentru cerințele zonei euro.

Eurostat și partenerii din cadrul SSE realizează revizuirea permanentă a informațiilor statistice naționale și comunitare pentru a se asigura că acestea satisfac cerințele reale pentru scopurile politicilor naționale și ale Uniunii Europene și că cele două aspecte sunt complet integrate.

(c)   Eficiența punerii în aplicare

Comisia continuă să evalueze modalitățile sale de lucru pentru a asigura utilizarea cât mai eficientă a resurselor. Anumite sarcini din domeniul statisticii pot fi identificate ca fiind adecvate punerii în aplicare și urmăririi de către o agenție executivă. Înființarea unei asemenea agenții executive trebuie precedată de o analiză completă, în conformitate cu dispozițiile Consiliului și Comisiei privind astfel de organisme. Partenerii din SSE sunt consultați prin intermediul Comitetului pentru programul statistic și sunt informați asupra acestui proces.

(d)   Punerea în aplicare a programului din punct de vedere bugetar

Resursele bugetare puse la dispoziție pentru informațiile statistice în cadrul prezentului program sunt supuse procedurii bugetare anuale fără a aduce atingere resurselor bugetare puse la dispoziție în cadrul altor acte juridice. Resursele sunt utilizate în următoarele scopuri:

pentru producerea de statistici în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97, inclusiv dezvoltarea și menținerea sistemelor de informare statistică și a infrastructurii necesare;

pentru subvenții acordate partenerilor din SSE (Eurostat are în vedere încheierea de acorduri-cadru cu acești parteneri);

pentru asistență tehnică și administrativă, precum și pentru alte măsuri de susținere.

3.   Priorități

Prioritățile activităților statistice sunt gestionate în funcție de patru categorii diferite de activități.

(a)   Cerințele politicii comunitare

Implicațiile statistice ale principalelor politici comunitare sunt cele identificate în prezent de Comisie și pot fi rezumate după cum urmează:

Uniunea economică și monetară (UEM): toate statisticile necesare fazei a III-a a UEM și pactului de stabilitate și dezvoltare;

extinderea Uniunii Europene: încorporarea indicatorilor statistici de primă importanță în negocierile de aderare și pentru integrarea țărilor candidate în SSE;

competitivitatea, dezvoltarea durabilă și agenda socială: în special statisticile privind piața muncii, mediul, serviciile, condițiile de viață, migrația și eEuropa;

coordonarea deschisă: furnizarea de indicatori și statistici aferente, bazate pe metodologii îmbunătățite și o producție armonizată, în conformitate cu mandatele acordate de Consiliul European.

(b)   Proiecte majore

Acest capitol acoperă domeniile de activitate prioritare necesare asigurării funcționării sistemului. Acestea sunt supuse unei abordări de gestionare formală a proiectelor, după cum urmează:

Lucrări de infrastructură

Consolidarea funcționării SSE în cadrul unei Europe lărgite și aprofundate. Vor fi puse în aplicare diferite instrumente de cooperare între organizațiile statistice naționale și Eurostat. Acestea se bazează în principal pe schimbul de date între autoritățile statistice naționale, specializarea statelor membre în anumite domenii specifice și flexibilitatea în începerea anchetelor statistice, pentru satisfacerea necesităților naționale și europene.

Dezvoltarea unui sistem capabil să reacționeze la dezvoltarea nevoilor politice și, în același timp, promovarea dialogului dintre statisticieni și factorii de decizie politică în scopul asigurării flexibilității răspunsurilor și a relevanței produselor statistice.

Dezvoltarea infrastructurii tehnologice la nivelul Comisiei și al statelor membre pentru asigurarea unei productivități sporite, a reducerii sarcinii de răspuns și a facilitării accesului utilizatorilor la informațiile statistice.

Implicarea Eurostat în inițiativele eComisiei și eEuropei, precum și accesul SSE la programele de cercetare și dezvoltare și la programul de schimb reciproc de date între administrații (IDA) asigură cooperare și sinergie între eforturile comunitare și cele naționale.

Asigurarea calității și a bazei științifice a statisticilor comunitare ca rezultat al colaborării strânse dintre statisticieni oficiali și universitari.

Proiecte specifice

Statistici privind noua economie, inclusiv domenii precum societatea informațională și inovarea.

Statistici privind cercetarea și dezvoltarea, inclusiv evaluarea progreselor politicilor naționale de cercetare și dezvoltare tehnologică.

Statistici pe termen scurt.

Indicatori de susținere a politicilor de dezvoltare durabilă.

Excluderea socială și indicatorii sărăciei.

(c)   Susținerea statistică pentru politicile în curs de aplicare

Această susținere privește continuarea activităților statistice, care sprijină politicile comunitare existente în domenii precum agricultura, politica regională și comerțul exterior.

(d)   Alte domenii

Alte domenii de culegere a datelor statistice neincluse în cele de mai sus care sunt totuși necesare în scopuri politice.

În ceea ce privește activitățile care fac parte din acest cadru prioritar, modalitățile privind natura și domeniul de aplicare a datelor colectate sunt în general stabilite de Eurostat împreună cu statele membre, în cadrul CPS (Comitetul pentru programul statistic) și CMFB (Comitetul pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți). Acestea respectă normele stabilite în Regulamentul Consiliului privind statisticile comunitare și sunt conforme cu principiile convenite pentru deciziile privind gestionarea muncii.

4.   Subsidiaritatea

Cadrul legislativ al subsidiarității este următorul:

1.

Decizia 89/382/CEE prin care Euratom înființează un Comitet pentru programele statistice ale Comunităților Europene (CPS)

2.

Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului

3.

Decizia 97/281/CE a Comisiei din 21 aprilie 1997 privind rolul Eurostat în privința elaborării statisticilor comunitare (1).

Eurostat răspunde de asigurarea furnizării de statistici comunitare pentru scopurile politice ale Uniunii Europene. Eurostat poate îndeplini această sarcină numai în colaborare cu autoritățile statistice din statele membre. Astfel, activitățile se întemeiază întotdeauna pe principiul fundamental al subsidiarității. Aceasta implică participarea a numeroase agenții partenere dar în special a institutelor naționale de statistică din statele membre ale Uniunii Europene.

5.   Echilibrul dintre nevoi și resurse

SSE trebuie să supravegheze îndeaproape echilibrul dintre nevoile de informare pentru politicile comunitare și resursele necesare la nivel comunitar, național și regional pentru furnizarea informațiilor respective. Asigurarea de resurse adecvate la nivel național are o importanță deosebită în satisfacerea cerințelor pentru informații statistice pentru deciziile politice ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, este, de asemenea, important să se păstreze o flexibilitate suficientă pentru a le permite autorităților naționale să îndeplinească nevoile Comunității pentru informații statistice în modul care permite cel mai bun raport cost-eficiență cu putință.

Pentru susținerea unei strategii bazate pe o clasificare echilibrată a priorităților, procesul anual de programare trebuie să includă revizuirea neîntreruptă a temeiniciei statisticilor comunitare existente, identificându-le pe acelea care trebuie reduse sau abandonate. Această revizuire trebuie realizată în strânsă colaborare cu principalii utilizatori de statistici, ca un aspect important al introducerii noilor inițiative statistice.

Prezenta anexă identifică setul de cerințe statistice necesare susținerii politicilor comunitare. În contextul gestionării globale a resurselor, stabilirea priorității diverselor componente ale activității statistice este stabilită în cadrul descris anterior.

PROGRAMUL STATISTIC CINCINAL: OBIECTIVE ȘI ACȚIUNI

EXTINDEREA UNIUNII EUROPENE

Implicații statistice

Se anticipează că negocierile de aderare se vor încheia cu un tratat de aderare pentru un număr de țări candidate, pe durata valabilității programului 2003-2007. Pentru urmărirea și finalizarea potențială a acestor negocieri, Comisia trebuie să poată utiliza un set complet de statistici fiabile, comparabile metodologic cu cele ale țărilor Uniunii Europene. Uniunea va trebui să facă față la două provocări diferite:

integrarea noilor membri potențiali în toate mecanismele comunitare, inclusiv, de exemplu, bugetele din resurse proprii și fondurile structurale, precum și toate celelalte teme și programe;

continuarea pregătirii restului țărilor candidate și ajutorarea acestora în vederea armonizării complete cu legislația comunitară curentă.

În ambele cazuri, nu trebuie subestimate exigențele mari pe care trebuie să le respecte producția statistică a țărilor candidate, care trebuie să fie verificată și comunicată prin intermediul Eurostat. În mod evident, statisticile economice de bază sunt indispensabile, inclusiv distribuția sectorială și regională a creării PIB, a populației și a ocupării forței de muncă. Alte domenii cheie sunt cele care măsoară punerea în aplicare a pieței unice, adică activitățile cu efect transfrontalier, cum ar fi comerțul cu mărfuri, schimburile comerciale în sectorul de servicii și libertatea de stabilire, balanța de plăți, fluxurile de capital, mobilitatea persoanelor (lucrătorii migranți, migrația, solicitanții de azil etc.), producția și structura industrială din punctul de vedere al capacității etc. În general, producția statistică trebuie să susțină politica comunitară în cauză, inclusiv cerințele generate de uniunea monetară. În plus, există cerințe pentru statistici în sectoare sensibile pentru negocierile de aderare și care sprijină politicile comunitare primare în domeniile agriculturii, transportului, dezvoltării regionale și mediului.

Rezumat

În cursul perioadei cincinale, activitatea se va concentra pe:

consolidarea culegerii de date armonizate pentru negocieri și pentru utilizarea în cadrul Uniunii Europene;

continuarea asistenței pentru țările candidate și noii membri în vederea îmbunătățirii sistemelor statistice ale acestora, în scopul satisfacerii cerințelor comunitare, inclusiv o informare rapidă cu privire la orice legislație comunitară nouă.

TITLUL I

Libera circulație a mărfurilor

Implicații statistice

Intrarea în vigoare a Pieței Unice, în 1993, a dus la introducerea unui sistem de măsurare statistică a comerțului cu mărfuri dintre statele membre (Intrastat), o reducere a sarcinii de răspuns a furnizorilor de informații și, în consecință, a unui răspuns adecvat la nevoile Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, reducerea sarcinii de răspuns a fost limitată ținând cont de dorințele autorităților naționale și a numeroase federații profesionale de menținere a unui sistem de statistici detaliate privind comerțul intracomunitar, compatibil cu statisticile extracomunitare.

În conformitate cu planul strategic aprobat în 1999 de Eurostat și de statele membre, noi adaptări ale sistemului vor fi analizate și testate înaintea oricărei reforme a legislației. Noul sistem ar trebui, prin urmare, să se axeze pe furnizarea de rezultate care să corespundă nevoilor comunitare, în conformitate cu cerințe calitative stricte în ceea ce privește sfera de cuprindere, fiabilitatea și disponibilitatea. Conținutul rezultatelor ar trebui definit astfel încât să simplifice cerințele actuale, luându-se în considerare evoluția nevoilor pe măsură ce integrarea europeană continuă. Vor fi adoptate, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a fiabilității statisticilor prețurilor de import și de export pentru a permite măsurarea mai eficientă a competitivității interne a produselor Uniunii.

În paralel, consecințele posibile ale trecerii la un sistem comun de TVA vor fi analizate prin evaluarea surselor de informații administrative sau statistice care pot fi utilizate drept referință, acordându-se prioritate menținerii legăturii cu sistemul TVA și utilizării registrului general al întreprinderilor.

Rezumat

La terminarea programului cincinal, Comisia va fi adaptat și îmbunătățit sistemele de măsurare statistică a comerțului cu mărfuri dintre statele membre și cu țări terțe, ținând cont de evoluția cerințelor de informare și de mediul economic și administrativ.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL I   

LIBERA CIRCULAȚIE A MĂRFURILOR

Principale teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

53

Comerț cu mărfuri

Alte teme relevante importante

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

45

Energie

48

Transport

64

Producție vegetală

65

Producție animală

66

Statistici agroindustriale

TITLUL II

Agricultura

Implicații statistice

Agricultura

Politica agricolă comună (PAC) absoarbe aproape jumătate din bugetul comunitar. Astfel, Comisia are o sarcină importantă în ceea ce privește PAC, având rolul uzual de formulare, monitorizare, evaluare și adaptare a politicilor. Comisia dispune de competențe delegate lărgite pentru gestionare curentă. Principalul efort în perioada cincinală 2003-2007 îl constituie, ca și în cazul programului 1998-2002, gestionarea și actualizarea acestui ansamblu vast de statistici. O atenție deosebită continuă să se acorde aspectelor de mediu prin realizarea de statistici necesare analizării legăturii reciproce dintre agricultură și mediu, inclusiv îmbunătățirea statisticilor privind utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, agricultura ecologică și măsurile de păstrare a biodiversității și a habitatelor rurale.

Cadrul de gestionare a Planului de acțiune tehnică privind statisticile agricole (TAPAS) asigură o abordare colectivă și transparentă pentru îmbunătățirea continuă a utilizării resurselor naționale și comunitare disponibile pentru întocmirea statisticilor agricole. Statisticile întocmite vor avea o utilizare mai largă (de exemplu modelizare, accesul direct al statelor membre și al instituțiilor europene).

Vor fi întreprinse două sarcini orientate spre viitor. Statisticile agricole vor fi formulate astfel încât să satisfacă nevoile PAC pe o perioadă de șapte până la zece ani de acum înainte, luându-se în considerare modul în care PAC se poate schimba ca urmare a reformelor din „Agenda 2000”. Lucrările consacrate datelor agro-ecologice vor fi dezvolte în continuare. În special, se vor continua activitățile privind indicatorii integrării aspectelor de mediu în PAC și indicatorii operaționali ai peisajului. Se acordă de asemenea atenție nevoii crescânde de informare privind aspectele de consum/bunăstare ale agriculturii și susținerii statistice a componentei PAC privind dezvoltarea rurală. Concluziile revizuirii independente a actualului sistem vor fi folosite pentru adaptarea setului de statistici agricole comunitare în vederea satisfacerii nevoilor noi sau în schimbare. Cea de-a doua sarcină constă în stabilirea unui flux regulat de date comparabile, din surse oficiale, pentru toate țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Silvicultura

În acest domeniu trebuie să se acorde o atenție deosebită menținerii și îmbunătățirii lucrărilor efectuate împreună cu organizațiile internaționale, pentru realizarea unor statistici de silvicultură de o mai bună calitate, incluzând criterii specifice și indicatori necesari gestionării mediului și gestionării durabile a pădurilor. De asemenea, trebuie dezvoltate, în paralel, informații pentru gestionarea durabilă a nevoilor industriilor de prelucrare a lemnului. Va trebui să se țină seama de consecințele înțelegerilor de la Bonn, în contextul acordului de la Kyoto, pentru desfășurarea acestor activități.

Pescuitul

Evoluțiile viitoare în cadrul Politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) se vor axa pe integrarea diverselor componente, de la biologie la resurse, prin îmbunătățirea monitorizării activității vaselor de pescuit. Este puțin probabil ca aceste măsuri să aibă drept rezultat o cerere suplimentară de date și principalul efort din anii viitori constă în consolidarea și îmbunătățirea fluxurilor de date (exhaustivitate, actualitate, coerență, comparabilitate și accesibilitate), pe baza legislației existente.

Consecințele sociale și economice ale limitării activităților vaselor de pescuit și reducerii flotei de pescuit a Uniunii Europene produc o cerere crescută de date privind parametrii de evaluare a situației sociale și economice. Este posibil ca aceste evoluții să reprezinte elemente importante ale renegocierii PCP în 2002. Eurostat va urmări îndeaproape aceste negocieri pentru a se asigura că programul său de statistici în domeniul pescuitului continuă să reflecte nevoile de date ale PCP.

Rezumat

Pe durata perioadei programului, Comisia va depune eforturi:

să aplice programul TAPAS pentru îmbunătățirea continuă a setului existent de statistici agricole, în principal în ceea ce privește calitatea, comparabilitatea, economiile datorate randamentului, simplificarea și actualitatea;

să planifice dezvoltarea statisticilor agricole, în scopul satisfacerii viitoarelor nevoi ale PAC;

să furnizeze indicatori pentru o mai bună integrare a aspectelor ecologice în PAC și informații privind aspectele de consum/bunăstare ale agriculturii;

să contribuie la obținerea de date comparabile în țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană;

să consolideze, să îmbunătățească și să extindă (indicatorii) statisticile silviculturii;

să consolideze și să îmbunătățească calitatea statisticilor din domeniul pescuitului.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL II   

AGRICULTURĂ

Principale teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

61

Exploatarea terenurilor și peisajul

62

Structuri agricole

63

Statistică agro-monetară

64

Producție vegetală

65

Producție animală

66

Statistică agro-industrială

67

Coordonarea și reforma statisticilor agricole

68

Statistica silviculturii

69

Statistica pescuitului

Alte teme relevante importante

53

Comerț cu mărfuri

70

Dezvoltare durabilă

72

Statistici regionale

74

Informații geografice și locale

TITLUL III

Libera circulație a persoanelor, serviciilor și capitalurilor

Implicații statistice

Statisticile Uniunii Europene în ceea ce privește balanța de plăți furnizează informații destul de detaliate privind schimburile comerciale în sectorul de servicii și investițiile directe. În prezent sunt realizate statistici privind comerțul filialelor străine. Deși toate aceste statistici sunt realizate în principal ca răspuns la Acordul General privind Schimburile Comerciale în Sectorul de Servicii (GATS) și prin urmare pentru furnizarea de informații privind operațiunile cu țări din afara Comunității, statele membre consideră esențială continuarea elaborării unei balanțe de plăți naționale (incluzând fluxurile intracomunitare) chiar și în cadrul Uniunii economice și monetare. În prezent, statisticile produse acoperă atât comerțul extracomunitar, cât și pe cel intracomunitar, satisfăcându-se astfel nevoile pieței unice. Cu toate acestea, există riscul incertitudinii în ceea ce privește aceste informații. De asemenea, sistemele de culegere a datelor privind balanța de plăți sunt în prezent restructurate (a se vedea titlul VII). Prin urmare, nevoile Comisiei în acest domeniu trebuie reevaluate și redefinite.

Va fi pus în aplicare un sistem de indicatori privind globalizarea. Vor fi utilizate noi instrumente statistice, bazate pe schimbul de date dintre institutele naționale de statistică și pe culegerea de informații la nivel european, ca piloni pentru dezvoltarea acestui domeniu.

Identificarea și monitorizarea filialelor din străinătate (FATS) va permite măsurarea europenizării și internaționalizării sistemelor de producție.

Statisticile vor urmări din ce în ce mai mult analizarea turismului durabil în legătură cu dezvoltarea durabilă prin dezvoltarea conturilor satelit.

Decizia Consiliului privind statisticile din sectorul audiovizual va trebui pusă în aplicare. Astfel, Eurostat va continua consolidarea activității întreprinse începând din 1999 pentru stabilirea unei infrastructuri comunitare de informare statistică referitoare la industrie și la piețele sectoarelor audiovizuale și ale sectoarelor conexe. În plus, este necesară dezvoltarea unei baze juridice pentru statisticile din domeniul telecomunicațiilor.

Se va institui treptat un sistem flexibil și adaptabil de culegere a informațiilor privind indicatorii societății informaționale, pe baza unor anchete existente sau noi, în conformitate cu prioritățile fixate de Consiliu.

Rezumat

Pe durata perioadei cincinale, Comisia va depune eforturi:

să dezvolte un set stabil și flexibil de indicatori privind globalizarea;

să dezvolte un set stabil și flexibil de indicatori privind societatea informațională, inclusiv serviciile audiovizuale;

să progreseze în dezvoltarea conturilor satelit în domeniul turismului.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL III   

LIBERA CIRCULAȚIE A PERSOANELOR, SERVICIILOR ȘI CAPITALURILOR

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic a întreprinderilor

44

Statistici privind activitatea economică

48

Transport

49

Societatea informațională

50

Turism

54

Schimburi comerciale în sectorul de servicii și balanță de plăți

Alte teme relevante importante

57

Statistici privind analiza ciclului economic

70

Dezvoltare durabilă

71

Statistica mediului

TITLUL IV

Vize, azil, imigrare și alte politici privind libera circulație a persoanelor

Implicații statistice

Competența Comunității în domeniul imigrării și azilului a fost stabilită prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Amsterdam la 1 mai 1999. La solicitarea Consiliului European, Comisia a prezentat două comunicări în noiembrie 2000, în scopul lansării unei dezbateri comunitare privind aspectele pe termen lung ale unei politici comune a Uniunii Europene. Ambele comunicări abordează subiectul statistic din această perspectivă. Comunicarea privind o politică comunitară în domeniul imigrării (2) subliniază că sunt necesare mai multe informații privind fluxurile și modelele migrației în interiorul și în exteriorul Uniunii Europene. Comunicarea privind azilul (3) afirmă că elaborarea și punerea în aplicare a sistemului european comun de azil necesită o analiză aprofundată a dimensiunii fluxurilor migratoare, a originilor acestora, precum și o analiză a caracteristicilor cererilor pentru protecție și a răspunsurilor la acestea. Extinderea Uniunii și dezvoltarea cooperării cu țările din bazinul mediteranean nu face decât să întărească nevoia de informații statistice în aceste domenii.

Rezumat

Pe durata programului cincinal Comisia:

va dezvolta o nomenclatură mai standardizată în domeniile migrației și azilului, în colaborare cu autoritățile naționale;

va îmbunătăți câmpul de aplicare și calitatea statisticilor din acest domeniu pentru a răspunde cerințelor inițiale cuprinse în comunicările Comisiei privind acest subiect.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL IV   

VIZE, AZIL, IMIGRAREA ȘI ALTE POLITICI PRIVIND LIBERA CIRCULAȚIE A PERSOANELOR

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

31

Populație

TITLUL V

Transportul

Implicații statistice

Statisticile comunitare ale transportului sunt necesare pentru susținerea politicii comune în domeniul transportului (articolele 70-80) și a componentei „transport” a rețelelor transeuropene (RTE) (articolele 154-156).

De asemenea, transportul este o parte importantă a politicilor comunitare regionale și de mediu (a se vedea titlurile XVII și XIX) și va trebui să se acorde o atenție deosebită indicatorilor dezvoltării durabile.

Statisticile comunitare ar trebui să constituie un sistem de informare global privind transportul, incluzând date despre fluxurile de mărfuri și pasageri, precum și despre infrastructură, echipamente, fluxurile de trafic, mobilitatea persoanelor, siguranță, consumul de energie și impactul asupra mediului, precum și date despre costurile și prețurile transporturilor și despre întreprinderile de transport. Un obiectiv cheie îl constituie schimbarea echilibrului dintre modurile de transport prin favorizarea transportului feroviar și a transportului maritim pe distanțe mici față de transportul rutier și renunțarea, prin urmare, la actuala legătură dintre creșterea economică și creșterea traficului rutier. Este necesară furnizarea unor statistici îmbunătățite privind împărțirea modală care să acopere atât transportul de pasageri cât și pe cel de mărfuri, luându-se în considerare toate modurile de transport și îmbunătățirea aspectelor legate de actualitatea datelor.

Deschiderea piețelor de transport concurenței va necesita date statistice obiective pentru monitorizarea evoluțiilor de pe aceste piețe și evaluarea impactului acestor evoluții asupra ocuparea forței de muncă și a condițiilor de muncă din întreprinderile de transport și asupra viabilității economice a acestor întreprinderi. De asemenea, va face să crească cererea de indicatori statistici privind siguranța și calitatea serviciilor. Tendințele pieței vor necesita strângerea de date statistice privind transportul de mărfuri care sunt axate într-o măsură mai mică pe anumite moduri de transport dar care oferă informații referitoare la sistemul complet de transport intermodal și la transportul de bunuri văzut din perspectiva pieței.

Monitorizarea relației dintre transport și mediu va constitui elementul principal pentru îmbunătățirea calității și a acoperirii în toate domeniile datelor despre transport. De asemenea, va genera anumite cerințe specifice de date suplimentare, de exemplu despre mobilitatea persoanelor și despre echipamentele de transport. Necesitatea de a răspunde cererii crescânde de date referitoare la trafic, exprimate în vehicul-kilometri pentru toate modurile de transport, se datorează importanței pe care aceste date o au în monitorizarea congestiilor de trafic și a emisiilor de gaze.

Nivelul ridicat și continuu al investițiilor în infrastructura europeană a transporturilor și în special în RTE de transport, generează nevoi specifice pentru statistici privind infrastructura și tendințele pieței. RTE, împreună cu politicile regionale comunitare, vor continua să genereze cereri de date mai defalcate spațial privind rețelele și fluxurile de transport, care ar trebui să fie considerate parte integrantă din sistemul global de informare privind transporturile.

Rezumat

Pe durata perioadei cincinale Comisia va depune eforturi:

să extindă acoperirea statisticilor comunitare privind transportul pentru a include toate modurile de transport și toate tipurile de informații;

să continue adaptarea și completarea, acolo unde este necesar, a bazei juridice pentru statisticile privind transportul;

să promoveze strângerea de statistici suplimentare privind rețelele de transport intermodal, precum și a acelor date suplimentare necesare monitorizării integrării aspectelor legate de mediu în politicile de transport (exercițiul TERM).

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL V   

TRANSPORT

Principale teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

48

Transport

72

Statistici regionale

Alte teme relevante importante a întreprinderilor

44

Statistici privind activitatea economică

45

Energie

49

Societatea informațională

50

Turism

53

Comerț cu mărfuri

61

Exploatarea terenurilor și peisajul

70

Dezvoltare durabilă

71

Statistica mediului

74

Informații geografice și locale

TITLUL VI

Norme comune privind concurența, fiscalitatea și armonizarea legislativă

Nu se solicită nici un program statistic direct. Informațiile statistice pentru acest titlu sunt obținute, dacă este cazul, din datele și indicatorii produși pentru alte titluri din program.

Necesități ale politicilor și producții Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru Eurostat

TITLUL VI   

NORME COMUNE PRIVIND CONCURENȚA, FISCALITATEA ȘI ARMONIZAREA LEGISLATIVĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

32

Piața muncii

53

Comerț cu mărfuri

Alte teme relevante importante

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

45

Energie

48

Transport

49

Societatea informațională

63

Statistică agro-monetară

64

Producție vegetală

65

Producție animală

66

Statistică agro-industrială

TITLUL VII

Politica economică și monetară

Implicații statistice

Punerea în aplicare a Uniunii economice și monetare necesită o monitorizare statistică foarte atentă, pentru a susține coordonarea politicii macroeconomice și funcțiile politicii monetare a Sistemului European al Băncilor Centrale. Pactul de Stabilitate și Dezvoltare prezintă noile cerințe statistice. În același timp, rămâne importantă măsurarea gradului de convergență economică atins de statele membre.

Pentru a asigura statisticilor amploarea, comparabilitatea, actualizarea și frecvența necesare coordonării politicii macroeconomice și susținerii funcțiilor politicii monetare a Sistemului European al Băncilor Centrale, trebuie să fie continuată activitatea privind indicatorii pe termen scurt ai cererii, producției, pieței muncii, prețurilor și costurilor. Se vor aplica metode noi (de exemplu estimări rapide, prognoze pe termen foarte scurt etc.) pentru îmbunătățirea serviciului oferit analiștilor ciclului economic. Această activitate va completa dezvoltarea ulterioară a indicatorilor monetari și financiari.

Este necesară îmbunătățirea permanentă a actualizării și a sferei de cuprindere a datelor în cadrul planului de acțiune privind cerințele statistice ale UEM. Calculul în cel mai scurt timp cu putință al agregatelor zonei euro va necesita producerea în timp util a conturilor naționale trimestriale și punerea în aplicare a estimărilor rapide. Mai mult, va fi necesar să se întreprindă un efort major în domeniul conturilor nefinanciare și financiare trimestriale ale sectorului instituțional, care să fie conforme în întregime cu conturile anuale și finanțele publice pe termen scurt. Cererea de informații despre contrapartide în domeniul conturilor financiare, care indică relațiile „de la cine către cine” dintre sectoare, este un instrument important pentru analiza politicii monetare. În cursul prezentului program cincinal, aceste informații trebuie să fie culese progresiv.

Pe durata prezentului program, 2003-2007, evenimentul cel mai important va fi probabil extinderea Uniunii Europene de la 15 membri la 20 sau mai mult. Aceasta va necesita o activitate considerabilă în ceea ce privește furnizarea de date de către noii membri și validarea acestora de către Eurostat. Pentru a susține pe deplin politica de extindere a Comisiei, se va continua și se va dezvolta acordarea de asistență țărilor candidate pentru a asigura disponibilitatea, calitatea, actualizarea și comparabilitatea datelor.

Pentru toate statele membre se va acorda o atenție sporită calității datelor, atât la prețuri constante cât și la prețuri curente. Resursele proprii bazate pe venitul național brut, care constituie un exemplu de utilizare administrativă a datelor, vor reprezenta 60 % din bugetul Uniunii Europene. Sarcina principală va fi continuarea și intensificarea eforturilor depuse pentru armonizarea statisticilor bazate pe criteriul convergenței. Obiectivul menținerii stabilității prețurilor (articolul 105 din tratat) și furnizării de informații pentru politica monetară pentru zona euro a Băncii Centrale Europene (BCE) necesită menținerea și îmbunătățirea în continuare a calității indicilor armonizați ai prețurilor de consum (IAPC), în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (4). Metodologia IAPC urmează să fie finalizată și consolidată în cadrul Regulamentului Consiliului privind IAPC menționat anterior.

Monitorizarea situației bugetare și a cuantumului datoriei publice (articolul 104 din Tratatul și pactul de stabilitate și dezvoltare încheiat la Dublin) se va face pe baza conturilor administrațiilor publice elaborate prin utilizarea metodologiei SEC 95 aprobată de Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului din 25 iunie 1996 privind sistemul european de conturi naționale și regionale în Comunitate (5). Armonizarea și comparabilitatea vor continua să fie revizuite pentru a oferi factorilor de decizie instituționali instrumente statistice și comparabile de înaltă calitate, astfel încât să nu se creeze distorsiuni în evaluarea situației bugetare a fiecărui stat membru.

Monitorizarea dezvoltării economice din statele membre, prevăzută la articolul 99 din tratat, accentuează necesitatea punerii în aplicare pe deplin a programului existent de transmitere a datelor privind conturile naționale în conformitate cu Regulamentul SEC 95, în special în ceea ce privește actualizarea și sfera de cuprindere și extinderea progresivă la noi domenii prin revizuirea și extinderea legislației în vigoare.

Vor continua activitățile urmărind stabilirea principalelor agregate ale conturilor în parități de putere de cumpărare. Revizuirea metodologiei privind paritățile puterii de cumpărare, în scopul creșterii fiabilității rezultatelor pentru analize comparative, care a demarat în cadrul programului cincinal anterior, ar trebui să se încheie prin adoptarea Regulamentului Consiliului privind paritățile puterii de cumpărare.

Instituirea Uniunii economice și monetare are consecințe importante pentru statisticile privind balanța de plăți. Au o importanță deosebită pragurile de raportare, care, în cazul în care se modifică, după cum se prevede în prezent, vor necesita o activitate de dezvoltare importantă în scopul asigurării menținerii calității acestor date. Multe state membre (în special acelea în care declarațiile bancare reprezintă principala sursă pentru cei însărcinați cu elaborarea balanței de plăți) își revizuiesc în prezent sistemele de colectare a balanțelor de plăți pentru a se adapta noilor circumstanțe. Activitatea va continua în anii următori pentru a garanta furnizarea de către statele membre a unor date relevante și de bună calitate instituțiilor Uniunii Europene și BCE, în special în ceea ce privește schimburile comerciale în sectorul serviciilor, investițiile străine directe și comerțul filialelor din străinătate. De asemenea, strângerea (și analiza) datelor din țările candidate vor avea prioritate. Aceste date sunt solicitate de mai multe servicii ale Comisiei, în special de cele care se ocupă cu monitorizarea economică, politica comercială și relațiile externe.

Rezumat

Pe durata perioadei cincinale, Comisia va urmări:

să continue dezvoltarea și producerea de statistici, în cadrul Planului de acțiune al UEM pentru dirijarea coordonării politicii macroeconomice și a politicii monetare, pentru Pactul de stabilitate și dezvoltare și pentru evaluarea continuă a convergenței economice;

să intensifice punerea în aplicare a Regulamentului SEC 95;

să revizuiască sistemul de strângere a statisticilor privind balanța de plăți.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL VII   

POLITICA ECONOMICĂ ȘI MONETARĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

32

Piața muncii

40

Conturi economice anuale

41

Conturi trimestriale

42

Conturi financiare

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

52

Monedă și finanțe

54

Schimburi comerciale în sectorul de servicii și balanță de plăți

55

Prețuri

57

Statistici privind analiza ciclului economic

Alte teme relevante importante

53

Comerț cu mărfuri

TITLUL VIII

OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ

Implicații statistice

Dezvoltarea statisticilor Uniunii Europene privind forța de muncă va fi determinată de următoarele procese politice: extinderea Uniunii Europene, strategia europeană privind ocuparea forței de muncă, Uniunea economică și monetară și exercițiul de etalonare (cu prezentarea indicatorilor structurali Consiliului European în primăvara fiecărui an).

Statisticile forței de muncă sunt în mare parte reglementate de regulamentele Uniunii Europene. Grație acestui fapt, țările candidate vor putea să facă pași importanți spre îndeplinirea cerințelor Uniunii Europene înainte de 2003. Armonizarea deplină, transmiterea periodică de date și capacitatea de a păstra ritmul cu noile dezvoltări vor reprezenta provocarea perioadei 2003-2007.

Prin stabilirea noilor obiective privind rata ocupării forței de muncă pentru anii 2005 și 2010, Consiliul European a accentuat necesitatea monitorizării punerii în aplicare a strategiei europene privind ocuparea forței de muncă și în special punerea în aplicare anuală a orientărilor referitoare la ocuparea forței de muncă. Această monitorizare va necesita înregistrarea punerii în aplicare a anchetelor privind forța de muncă și adaptarea listei de variabile. Monitorizarea va necesita statistici mai frecvente și mai complete de măsurare a diferențierii între sexe (în special diferența de salarizare în toate activitățile economice) și a diferențierii în funcție de calificare. Aceasta va presupune statistici structurale privind veniturile și studii privind punerea în aplicare a anchetei comunitare referitoare la locurile de muncă vacante.

Într-o zonă atât de mare precum UEM, tendința costului forței de muncă constituie principalul factor potențial de presiune inflaționistă și trebuie, prin urmare, să fie monitorizat prin statistici pe termen scurt de înaltă calitate. Punerea în aplicare a regulamentului privind indicele costului forței de muncă și îmbunătățirea continuă a statisticilor pe termen scurt privind costul forței de muncă, precum și îmbunătățirea măsurării productivității muncii (ceea ce implică o serie îmbunătățită privind volumul de muncă) sunt sarcini de cea mai mare importanță.

Rezumat

punerea în aplicare a unei anchete continue privind forța de muncă care să ofere rezultate trimestriale în toate statele membre;

armonizarea unei părți din chestionare;

culegerea/analizarea rezultatelor anchetei din 2002 privind structura veniturilor;

punerea în aplicare a anchetei din 2004 privind costul forței de muncă acoperind secțiunile M-N-O din NACE;

punerea completă în aplicare a Regulamentului Consiliului privind indicele costului forței de muncă;

punerea în aplicare a anchetei din 2006 privind structura veniturilor;

elaborarea unui sistem țintă pentru statisticile europene privind costul forței de muncă.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL VIII   

OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

32

Piața muncii

33

Educație

35

Sănătate și siguranță la locul de muncă

36

Distribuția veniturilor și condiții de viață

37

Protecție socială

Alte teme relevante importante

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

49

Societatea informațională

50

Turism

63

Statistică agro-monetară

TITLUL IX

Politica comercială comună

Implicații statistice

În temeiul articolului 133 din tratat Comisia Europeană este responsabilă cu derularea negocierilor privind acordurile comerciale cu țări terțe. Aceasta include acordurile privind schimburile comerciale în sectorul de servicii (GATS). În acest scop, datele de bună calitate sunt esențiale.

Activitățile vor continua în anii următori pentru a asigura menținerea standardelor de calitate, a nivelului de detaliu și a gradului de armonizare solicitate de către serviciile Comisiei care răspund de conducerea politicii comerciale în ceea ce privește datele privind schimburile transfrontaliere în sectorul serviciilor (defalcate atât geografic, cât și pe componente), investițiile străine directe și comerțul filialelor din străinătate.

Runda de la Doha, lansată în noiembrie 2001, va face din dezvoltarea durabilă și impactul politicii comerciale comune asupra țărilor în curs de dezvoltare teme cheie. Va fi necesară o activitate de coordonare a culegerii de date globale.

Culegerea și analiza datelor provenite din țările candidate va avea, de asemenea, prioritate în anii următori. De asemenea, se va întreprinde și o activitate de continuare a coordonării discuțiilor de ordin metodologic dintre statele membre, în ciuda faptului că a fost deja atins un grad de armonizare deloc neglijabil în acest domeniu. Elaborarea statisticilor comunitare privind balanța de plăți este de asemenea indispensabilă obținerii unei balanțe de plăți exhaustive pentru Uniunea Europeană.

Activitatea de armonizare a normelor statistice va continua într-un cadru metodologic adaptat într-o mai mare măsură recomandărilor internaționale recent adoptate de Organizația Națiunilor Unite. Informațiile statistice vor fi îmbunătățite prin utilizarea mai eficientă a conținutului declarațiilor vamale și se va ține seama de nevoile apărute ca urmare a schimbărilor din Uniunea Europeană și comerțul internațional (extindere, globalizare, liberalizarea comerțului). Se vor lua acțiuni pentru îmbunătățirea fiabilității statisticilor prețurilor de import și export, în scopul asigurării unei mai bune măsurări a competitivității externe a produselor Uniunii.

Rezumat

La terminarea programului cincinal Comisia va fi:

integrat treptat datele țărilor candidate;

adaptat și îmbunătățit sistemelor de culegere și producere a datelor;

îmbunătățit și dezvoltat în continuare cadrul metodologic, luând în considerare recomandările internaționale, noile cerințe de informare și dezvoltarea mediului economic și vamal;

întărit utilizarea datelor existente pentru analiza dezvoltării durabile globale.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL IX   

POLITICA COMERCIALĂ COMUNĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

53

Comerț cu mărfuri

54

Schimburi comerciale în sectorul de servicii și balanță de plăți

Alte teme relevante importante

19

Cooperare statistică cu țările candidate

21

Cooperarea statistică cu alte țări terțe

42

Conturi financiare

52

Monedă și finanțe

TITLUL X

Cooperare vamală

Nu este necesar un program statistic direct. Informațiile statistice pentru acest titlu sunt obținute, după cum este necesar, din datele și indicatorii produși pentru alte titluri din program.

TITLUL XI

Politică socială, educație, formare profesională și tineri

Implicații statistice

Pe durata prezentului program se va elabora o strategie coerentă de asigurare a disponibilității unui set complet de indicatori care să acopere toate domeniile sociale, în strânsă coordonare cu acțiunile prevăzute la titlul VIII. Calitatea informațiilor existente va fi îmbunătățită și vor fi introduși indicatori noi pentru acoperirea domeniilor stabilite drept prioritare, precum excluderea socială și învățarea continuă. În contextul „raportului privind obiectivele concrete ale sistemelor de educație și formare” ratificat de Consiliul European de la Stockholm, trebuie pusă în aplicare o strânsă colaborare între DG „Educație și Cultură” și Eurostat. În plus față de continuarea activității statistice pe cele trei priorități stabilite pentru 2002 (calificări de bază, tehnologia informației și comunicațiilor, științele matematice și tehnologie), punerea în aplicare a celorlalte obiective va necesita noi activități. Vor trebui elaborați indicatori pentru care nu există încă date sau care nu satisfac criteriile de calitate necesare, dar care ar fi esențiali pentru realizarea obiectivelor stabilite.

Din punct de vedere geografic, domeniul de aplicare al statisticilor sociale va trebui extins pentru a cuprinde toate țările candidate și, de asemenea, zone din afara limitelor Europei, precum țările MEDSTAT (Program euro-mediteranean de cooperare statistică). Datele demografice vor reprezenta reperul pentru această dezvoltare; deoarece rezultatele recensământului din 2001 sunt prelucrate și publicate, acest proces va fi integrat în programul de actualizare periodică și pregătire a recensământului următor, promovându-se o abordare armonizată pe întreaga zonă geografică lărgită descrisă anterior. De asemenea, vor fi necesare proiecții demografice la nivel național pentru întreaga zonă.

Pe durata prezentului program, îmbunătățirile aduse culegerii și prelucrării datelor, în ceea ce privește mobilitatea internațională în învățământul superior și cercetare, vor juca un rol deosebit de important. Prima sarcină este armonizarea definițiilor de bază și a celor mai importanți indicatorilor.

Tema „Învățare continuă” va fi esențială în toată această perioadă, reflectând faptul că schimbările economice vor necesita actualizarea constantă a competențelor profesionale și sociale. Un sistem exhaustiv de statistici privind învățământul, care să acorde o atenție specială investițiilor publice și private în domeniul educației, va trebui pus la dispoziția politicilor privind ocuparea forței de muncă, economia și educația. Gama actuală de informații privind educația și formarea profesională va trebui suplimentată cu date privind educația adulților.

Comunicarea Comisiei din 2002 despre o nouă strategie comunitară privind sănătatea și siguranța la locul de muncă necesită punerea completă în aplicare a ultimei faze a statisticilor europene privind accidentele de muncă (ESAW) și a primei faze a statisticilor europene privind bolile profesionale (EODS). Va continua dezvoltarea indicatorilor privind calitatea muncii, problemele de sănătate legate de tipul de muncă și costurile socio-economice ale sănătății și siguranței la locul de muncă.

În contextul articolului 13 din tratat și a acțiunilor de combatere a discriminării, se va elabora o metodologie pentru furnizarea de statistici periodice privind integrarea în societate a persoanelor cu handicap.

Se așteaptă ca schimbările sociale semnificative, majoritatea deja perceptibile, să continue pe durata programului (de exemplu în ceea ce privește piramida vârstelor, structura gospodăriilor, tendințele migrației, tipologia programului de lucru, sistemele educaționale etc.) și să fie necesar un nou tip de instrument pe lângă cele menționate anterior. Statisticile Uniunii Europene privind veniturile și condițiile de viață (EU-SILC) se vor baza pe o selecție largă de surse și vor valorifica experiența dobândită în cursul anilor 1990 în ceea ce privește punerea în aplicare a valurilor succesive ale panelului comunitar al gospodăriilor. Aceste statistici vor fi puse în aplicare pentru a oferi o gamă de informații privind condițiile de viață ale cetățenilor europeni pe durata perioadei cincinale și după aceea.

Rezumat

Pe durata perioadei programului cincinal, Comisia:

va realiza o strategie coerentă care să asigure disponibilitatea unui set complet de indicatori care să acopere toate domeniile sociale;

va furniza informații periodice privind condițiile de viață ale cetățenilor prin intermediul indicatorilor nou creați;

va furniza informații privind infrastructurile de îngrijire și infrastructurile de îngrijire a copiilor.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XI   

POLITICĂ SOCIALĂ, EDUCAȚIE, FORMARE PROFESIONALĂ ȘI TINERI

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

31

Populație

32

Piața muncii

33

Educație

35

Sănătate și siguranță la locul de muncă

36

Distribuția veniturilor și condiții de viață

37

Protecție socială

38

Alte activități în domeniul statisticilor demografice și sociale

72

Statistici regionale

Alte teme relevante importante

70

Dezvoltare durabilă

TITLUL XII

Cultură

Implicații statistice

Temeiul acțiunii comunitare în domeniul cultural este articolul 151 din tratat. Îmbunătățirea cunoașterii și difuzării informațiilor privind aspecte culturale europene cheie constituie un element principal al competențelor comunitare în acest domeniu. Mai mult, s-a stipulat clar faptul că trebuie luate în considerare aspectele culturale de către Comunitate în definirea și punerea în aplicare a ansamblului politicilor sale.

În cadrul programului statistic comunitar 2003-2007, statisticile culturale vor avea drept prioritate consolidarea activităților pilot privind ocuparea forței de muncă în domeniul cultural, participarea la activități culturale și statistici privind cheltuielile culturale. În același timp și în strânsă colaborare cu statele membre și organizațiile internaționale competente, programul statistic va susține activitatea metodologică și dezvoltarea de statistici privind recuperarea investițiilor în cultură. Se va acorda o atenție deosebită realizării unor metodologii internaționale care să permită măsurarea statistică și analiza impactului pe care participarea la activități culturale o poate avea asupra realizării obiectivelor sociale, precum creșterea nivelului educațional și a ratei ocupării forței de muncă, precum și reducerea ratei infracționalității și a inegalităților în domeniul sănătății.

Rezumat

Pe durata perioadei programului cincinal, Comisia:

va consolida informațiile statistice existente privind cultura;

va crea și va pune în aplicare metodologii pentru măsurarea impactului culturii în societate;

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XII   

CULTURĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

34

Cultură

Alte teme relevante importante

49

Societatea informațională

TITLUL XIII

Sănătate publică

Implicații statistice

În conformitate cu articolul 152 din tratat, acțiunile comunitare în domeniul sănătății publice includ informațiile privind sănătatea. În cadrul Sistemului Statistic European a fost stabilit un cadru de bază pentru statisticile privind sănătatea publică, cuprinzând starea sănătății, factorii ce influențează starea de sănătate și resursele sanitare pentru susținerea programelor comunitare de acțiune în domeniul sănătății publice. Adoptarea noului program comunitar de acțiune în domeniul sănătății publice (6) va conduce la dezvoltarea ulterioară a componentei statistice a informațiilor referitoare la domeniul sănătății în cadrul Programului Statistic Comunitar, inclusiv strângerea de date defalcate, în cazul în care este necesar, pe sexe, categorii de vârstă, amplasare geografică și, atunci când sunt disponibile, pe nivel de venituri. Pe durata perioadei 2003-2007 vor continua activitățile pentru dezvoltarea setului de statistici privind sănătatea pentru a răspunde cerințelor specifice care rezultă din noul program de acțiune privind sănătatea publică. Va trebui ținut cont de nevoia de indicatori privind dezvoltarea durabilă.

Accentul general va fi pus pe consolidarea infrastructurii sistemului de bază al statisticilor sănătății publice (la nivelul statelor membre și al Uniunii Europene), pe armonizarea și îmbunătățirea comparabilității datelor existente, în colaborare cu organizațiile internaționale competente în domeniul sănătății publice (OMS și OCDE).

În scopul asigurării consecvenței și complementarității, acțiunile specifice prevăzute de prezentul program vor viza, de asemenea, garantarea utilizării conceptelor de bază, a definițiilor și clasificărilor din statistica sănătății pentru întreaga gamă de informații referitoare la domeniul sănătății.

În conformitate cu acordurile corespondente încheiate cu țările în cauză, domeniul de aplicare al statisticilor privind sănătatea publică va fi extins treptat la toate țările candidate.

Rezumat

Pe durata perioadei programului cincinal, Comisia:

va continua dezvoltarea setului de statistici ale sănătății pentru a răspunde cerințelor specifice care pot apare ca urmare a programului de acțiune privind sănătatea publică;

va consolida infrastructura sistemului de bază al statisticilor sănătății publice.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XIII   

SĂNĂTATE PUBLICĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

35

Sănătate și siguranță la locul de muncă

37

Protecție socială

Alte teme relevante importante

39

Protecția consumatorului

70

Dezvoltare durabilă

TITLUL XIV

Protecția consumatorului

Implicații statistice

În anii recenți, politica de protecție a consumatorului a căpătat o pondere mult mai importantă la nivelul instituțiilor Comunității Europene (articolul 153 din tratat).

Comisia a stabilit un plan de acțiune privind politica de protecție a consumatorului 1999-2001, care va fi urmat de activități în favoarea consumatorilor. Actualul plan de măsuri, la fel ca și cele precedente, a fost limitat de disponibilitatea limitată de date necesare pentru a se ajunge la o hotărâre în deplină cunoștință de cauză. Planul de acțiune privind politica de protecție a consumatorului 2002-2005 este în curs de elaborare. Acesta va pune accentul pe nevoia depunerii unui efort mai sistematic și complet, în scopul creării unei „baze de cunoștințe” adecvate, ca un instrument esențial de ajutor pentru elaborarea politicii.

Scopul eforturilor Eurostat în acest domeniu este să ofere date statistice de interes general pentru public, pentru a ajuta la înțelegerea problemelor legate de consum și de protecția consumatorului, la nivel european, național și regional.

Rezumat

Pe durata perioadei programului cincinal, Comisia:

va produce statistici privind protecția consumatorului într-un format mai ușor de utilizat, în special sub formă de publicații;

va continua susținerea metodologică privind accidentele domestice;

va sensibiliza toate domeniile de activitate statistică relevante cu privire la protecția consumatorului;

va asigura luarea în considerare a aspectelor referitoare la protecția consumatorului în noile politici statistice;

va promova dezvoltarea de statistici privind protecția consumatorului în cadrul serviciilor de statistică ale statelor membre.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XIV   

PROTECȚIA CONSUMATORULUI

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

36

Distribuția veniturilor și condiții de viață

39

Protecția consumatorului

Alte teme relevante importante

61

Exploatarea terenurilor și peisajul

64

Producție vegetală

65

Producție animală

66

Statistică agro-industrială

69

Statistica pescuitului

70

Dezvoltare durabilă

TITLUL XV

Rețele transeuropene

Nu este necesar un program statistic direct. Informațiile statistice pentru acest titlu sunt obținute, după cum este necesar, din datele și indicatorii obținuți pentru alte titluri din program.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XV   

REȚELE TRANSEUROPENE

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

48

Transport

49

Societatea informațională

Alte teme relevante importante

45

Energie

53

Comerț cu mărfuri

61

Exploatarea terenurilor și peisajul

71

Statistica mediului

72

Statistici regionale

73

Știință și tehnologie

74

Informații geografice și locale

TITLUL XVI

Industrie

Implicații statistice

Activitatea statistică din domeniul industriei, în sensul larg al termenului (incluzând în special construcția, serviciile, energia și agroalimentare) se va axa pe susținerea politicilor decise în cadrul Tratatului de la Amsterdam și în cadrul diverselor reuniuni la nivel înalt desfășurate ulterior (în special Reuniunea la nivel înalt de la Lisabona din martie 2000). Aceste evoluții sunt planificate în special pentru domeniile globalizare, organizare internă și externă a întreprinderilor (și, mai general, sistemul de producție), precum și colaborarea dintre întreprinderi, spiritul de întreprindere și de guvernare, cererea și, în cele din urmă, ocuparea forței de muncă și resursele umane.

Prima prioritate o va constitui punerea în aplicare a diverselor regulamente privind statistica întreprinderilor. Se va pune un accent deosebit pe calitatea rezultatelor.

În scopul urmăririi schimbărilor structurale din industrie, se va aplica un program de dezvoltare a statisticilor întreprinderilor, în strânsă colaborare cu sistemele statistice naționale. Această dezvoltare va acoperi adaptarea regulamentelor existente, precum și susținerea politicilor europene majore, în special piața unică, extinderea, politica economică și monetară, societatea informațională, ocuparea forței de muncă și susținerea indicatorilor structurali care susțin raportul anual al Uniunii.

Eurostat va studia împreună cu statele membre posibilități pentru raționalizarea la maxim a metodelor naționale de culegere a datelor, precum și coordonarea acestora, în scopul reducerii cât mai mult cu putință a sarcinii întreprinderilor. Se vor depune eforturi deosebite pentru îmbunătățirea analizei pieței unice prin utilizarea instrumentelor statistice existente sau a instrumentelor care urmează să fie create, în special Prodcom (și alte dezvoltări similare în domeniul serviciilor).

Energie

În domeniul statisticilor energiei, activitatea va consta în îmbunătățirea calității bilanțurilor energetice, mai ales în domeniul consumului, pentru a răspunde mai bine cerințelor care rezultă din mecanismul monitorizării emisiilor de gaze cu efect de seră. Sistemul actual va fi extins pentru a răspunde mai bine aspectelor dezvoltării durabile (eficiență energetică, cogenerare, energie regenerabilă); eficacitatea concurenței pe piețele liberalizate și impactul acesteia asupra consumatorilor, precum și industria energetică vor face obiectul unei monitorizări.

Rezumat

Pe durata perioadei programului cincinal, activitatea va progresa în următoarele direcții:

îmbunătățirea sistemului pentru crearea de statistici structurale cu privire la întreprinderi, ținând cont de nevoile politice și cu o capacitate de reacție rapidă la factorii de schimbare, precum mediul, politicile și utilizatorii;

menținerea infrastructurii necesare, precum registrele întreprinderilor și clasificările;

concentrarea pe evaluarea și îmbunătățirea calității datelor produse.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XVI   

INDUSTRIA

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

45

Energie

66

Statistică agro-industrială

Alte teme relevante importante

49

Societatea informațională

51

Registrele întreprinderilor

53

Comerț cu mărfuri

70

Dezvoltare durabilă

71

Statistica mediului

TITLUL XVII

Coeziune economică și socială

Implicații statistice

Unul dintre elementele cheie ale construcției Uniunii Europene este corectarea dezechilibrelor sociale și regionale. Acesta este, într-adevăr, obiectivul principal al fondurilor structurale. După reforma acestora din 1988, Comisia a pus în aplicare o politică integrată pentru coeziune socială și economică în cadrul căreia statisticile regionale joacă un rol esențial în procesul de punere în aplicare a deciziilor: eligibilitatea zonelor în conformitate cu obiectivele regionale este stabilită pe baza criteriilor socioeconomice, respectând anumite praguri; acordarea de ajutoare financiare statelor membre este decisă în mod obiectiv, pe baza indicatorilor statistici. În plus, evaluarea impactului politicilor comunitare la nivel regional și cuantificarea disparităților regionale sunt posibile numai prin accesul la statistici regionale extinse.

Rapoartele de evaluare periodice redactate de Comisie (Raport asupra coeziunii economice și sociale (7) privind tendințele socioeconomice regionale necesită o rezervă importantă de informații statistice. Aspectele urbane merită o atenție deosebită, având în vedere faptul că responsabilii politici solicită din ce în ce mai insistent o evaluare a calității vieții în orașele europene. Drept temei pentru acțiunile lor viitoare, aceștia solicită date comparabile privind toate orașele europene. Comunicările emise de Comisie în 1997 (Spre o politică urbană în Uniunea Europeană) și 1998 (Dezvoltarea urbană durabilă în Uniunea Europeană: un cadru de acțiune) au scos în evidență în special această nevoie de informații cu un grad de comparabilitate mai mare.

Activitatea care urmează să se desfășoare în cadrul programului statistic 2003-2007 va fi, ca urmare, influențată într-o măsură foarte mare de configurația politicii regionale comunitare în cadrul unei Uniuni Europene extinse și de începerea noii perioade de programare a fondurilor structurale. Cel de-al treilea raport privind coeziunea este programat pentru a fi adoptat de către Comisie la începutul anului 2004, în timp ce concluziile sale urmează a fi puse în aplicare (ca propuneri de regulamente) în cursul anului respectiv. Printre informațiile solicitate se vor număra proiecțiile demografice la nivel regional, precum și date referitoare la demografia regională.

Informare geografică

Un număr mare dintre departamentele Comisiei utilizează sistemele de informare geografică pentru elaborarea, punerea în aplicare și evaluarea politicilor de care sunt răspunzătoare. Această tendință va deveni din ce în ce mai evidentă în următorii ani, pe măsură ce tehnologia progresează și datele devin mai ușor disponibile. Inițiativele privind infrastructura europeană de date spațiale vor conduce la noi provocări în acest domeniu. Eurostat, în calitate de administrator al bazei de date de referință a Comisiei, trebuie să facă față acestor provocări.

Rezumat

Pe durata perioadei cincinale, activitatea va progresa în următoarele direcții:

punerea în aplicare a indicatorilor statistici solicitați pentru următoarea fază a fondurilor structurale;

furnizarea datelor necesare pentru raportul de coeziune și susținerea propunerilor Comisiei privind fondurile structurale după 2006;

continuarea integrării utilizării sistemelor de informare geografică pentru gestionarea politicilor.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XVII   

COEZIUNEA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

55

Prețuri

72

Statistici regionale

74

Informații geografice și locale

Alte teme relevante importante

31

Populație

32

Piața muncii

40

Conturi economice anuale

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

50

Turism

63

Statistică agro-monetară

71

Statistica mediului

TITLUL XVIII

Cercetare și dezvoltare tehnologică

Statistici privind știința, tehnologia și inovarea

Implicații statistice

Obiectivul general al politicii comunitare în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice este consolidarea bazei științifice și tehnologice a economiei europene și îmbunătățirea competitivității sale la nivel internațional. La reuniunea la nivel înalt de la Lisabona din 2000, Consiliul European a fixat un obiectiv strategic clar pentru Europa pentru următorul deceniu. Măsurarea factorilor de intrare și ieșire armonizați, a rezultatelor și a impacturilor socio-economice ale economiei bazate pe cunoaștere va continua să rămână o prioritate majoră a programului de cercetare european, după cum reiese în mod evident din dezbaterile privind spațiul european al cercetării.

Toate politicile recente în materie de cercetare și dezvoltare și inovare au necesitat date actualizate și armonizate, a căror culegere trebuie să fie negociată cu statele membre și coordonată de Eurostat. Actualizările anuale ale indicatorilor pentru ambele inițiative vor necesita anchete mai frecvente în statele membre, precum și îmbunătățiri calitative. Capacitatea de producere a statisticilor privind resursele umane din domeniile științei și tehnologiei, defalcate pe sexe, trebuie să fie dezvoltată pentru a furniza responsabililor politici datele necesare evaluării eficienței politicilor comunitare corespondente.

Rezumat

Pe durata următorilor cinci ani, se vor depune eforturi pentru:

îmbunătățirea calității indicatorilor existenți și continuarea activității conceptuale în scopul producerii și dezvoltării în continuare de noi indicatori pentru etalonarea performanțelor politicilor naționale din domeniul cercetării și inovării și, în special, pentru măsurarea resurselor umane și a mobilității acestora în cercetare și dezvoltare;

dezvoltarea în continuare a statisticilor privind cercetarea și dezvoltarea tehnologică și inovarea în contextul spațiului european al cercetării și în special dezvoltarea unui cadru teoretic pentru creșterea frecvenței producerii de statistici în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice și inovării;

crearea unui cadru general de măsurare a societății cunoașterii;

măsurarea evoluției tehnologice cu ajutorul statisticilor armonizate privind brevetele;

asocierea țărilor candidate în cadrul general al realizării de statistici armonizate și comparabile privind cercetarea și dezvoltarea tehnologică și inovarea.

Cercetare în statistică

Implicații statistice

Ca parte a politicii sale privind cercetarea și dezvoltarea, Comunitatea promovează activități de cercetare care vin în sprijinul politicilor proprii. Diverse programe-cadru (inclusiv proiectele de documente pentru cel de-al șaselea program-cadru) identifică statisticile oficiale ca un domeniu în care activitățile de cercetare și dezvoltare vor fi lansate la nivel comunitar.

Utilizarea crescută de statistici în luarea deciziilor politice la sfârșitul anilor 1990 a condus la o cerere de statistici mai precise și mai comparabile, în special pentru indicatorii pe termen scurt destinați monitorizării evoluției Pieței Unice Europene și Uniunii Monetare. Extinderea prevăzută a Uniunii Europene accentuează această nevoie de acces prompt la astfel de informații.

În paralel, tehnologia oferă noi posibilități de culegere a datelor și de difuzare a statisticilor. În același timp, respondenții (întreprinderi și persoane fizice) se plâng de sarcina de răspuns și solicită reducerea acesteia printr-o mai mare automatizare și o mai bună utilizare a informațiilor existente. Cercetarea și dezvoltarea în statistică are o dimensiune europeană majoră deoarece producția statistică este internațională prin natura ei și numai câteva state membre și-o pot permite. Împreună cu accentul sporit pus pe analiza raportului costuri-beneficii a statisticilor produse, aceasta implică noi cerințe pentru producția de statistici europene. Statisticienii oficiali europeni trebuie, prin urmare, să revizuiască procedurile utilizate în prezent pentru culegerea și elaborarea de statistici privind o gamă de fenomene din ce în ce mai largă.

Aceste cerințe subliniază importanța utilizării surselor de date existente pentru producerea de statistici destinate unei analize statistice mai aprofundate. Aceasta implică crearea de metode și instrumente care să susțină utilizarea combinată de date (de exemplu, combinare de date administrative și de anchete prin sondaj sau de statistici infra-anuale și statistici structurale).

Rezumat

Pe durata următorilor cinci ani, se vor depune eforturi pentru:

crearea de noi instrumente și metode pentru statisticile oficiale;

mai buna conceptualizare și realizarea de statistici destinate măsurării noilor fenomene socioeconomice;

transferul de tehnologie și de „know-how” în cadrul Sistemului Statistic European;

îmbunătățirea calității procesului de producție a statisticilor și a rezultatelor statistice.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru Eurostat

TITLUL XVIII   

CERCETARE ȘI DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ

Principale teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

22

Cercetare privind statistica și metodologie

73

Știință și tehnologie

Alte teme relevante importante

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

49

Societatea informațională

TITLUL XIX

Mediu

Implicații statistice

Principalul obiectiv al statisticilor mediului este ca acestea să fie un instrument eficient pentru punerea în aplicare și evaluarea politicii Uniunii Europene privind mediul. Principalele priorități pentru domeniul mediului sunt reglementate de al șaselea program de acțiune privind mediul, de strategia privind dezvoltarea durabilă și de strategia de la Cardiff privind integrarea mediului în alte politici sectoriale.

Propunerea Comisiei Europene pentru cel de-al șaselea program de acțiune pentru mediu „Mediul 2010: Viitorul nostru, alegerea noastră”, indică domeniile prioritare pentru statistica mediului. Noul program identifică patru domenii de acțiune principale: schimbările climatice, natura și biodiversitatea, mediul și sănătatea și calitatea vieții, resursele naturale și deșeurile. Programul subliniază nevoia continuării procesului pentru integrarea preocupărilor privind mediul în toate domeniile de acțiune relevante și pentru asigurarea unor informații mai bune și mai accesibile privind mediul pentru cetățeni. De asemenea, trebuie dezvoltată o atitudine mai responsabilă față de mediu în ceea ce privește exploatarea terenurilor.

Consiliul European de la Göteborg din iunie 2001 adoptă o strategie a Uniunii Europene pentru dezvoltare durabilă. Această strategie se bazează pe patru teme (schimbările climatice, transportul, sănătatea și resursele naturale) și urmează să fie monitorizată anual. Strategia va influența într-o mare măsură nevoile de statistici privind mediul, dar și aspectul durabilității va avea un impact asupra statisticilor sociale și economice. În scopul măsurării progreselor, dezvoltarea durabilă va fi inclusă în lista indicatorilor structurali pentru raportul de sinteză prezentat anual Consiliului European de primăvară, începând cu 2002.

Consiliul de la Göteburg a solicitat, de asemenea, o strategie privind dimensiunea externă a dezvoltării durabile și se așteaptă adoptarea unui program general pentru Reuniunea mondială la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă.

În ceea ce privește componenta de mediu a programului statistic, programul de acțiune și strategia pentru dezvoltare durabilă implică continuarea domeniilor de activitate actuale, precum și extinderea și adaptarea acestora. Programul statistic va continua să fie axat pe statistici strâns legate de statisticile socio-economice, cum ar fi presiunile asupra mediului ca rezultat al activităților umane și răspunsurile reprezentanților societății. Capacitatea statisticilor de a descrie interacțiunea dintre evoluțiile sociale, economice și de mediu va necesita activități suplimentare. Programul a fost conceput pentru a satisface nevoile de statistici împreună cu informațiile furnizate de Agenția europeană a mediului și domeniile de activitate vor fi în continuare complementare.

Un factor esențial al dezvoltării durabile este integrarea aspectelor legate de mediu în alte politici, însă progrese majore s-au înregistrat numai în trei din cele nouă sectoare (transport, agricultură și energie). Pentru a servi drept instrument pentru asemenea politici integrate, activitățile privind armonizarea deplină a componentei de mediu a statisticilor comunitare cu statisticile socio-economice relevante vor continua. În ultimii ani s-au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește elaborarea unor statistici relevante. Acțiuni analoage vor fi de asemenea indispensabile pentru alte domenii politice. De asemenea, ar trebui să se acorde o mare importanță indicatorilor biodiversității, intensității utilizării resurselor, precum și substanțelor chimice toxice și efectelor acestora asupra sănătății. Statisticile exploatării terenurilor sunt îmbunătățite prin intermediul statisticilor privind peisajul. Statisticile pescuitului vor fi importante pentru urmărirea evoluției acestei resurse limitate (a se vedea titlul II). Indicatorii agregați care utilizează statisticile producției și comerțului precum și alte surse pot contribui la descrierea dependenței societății față de substanțele chimice. De asemenea, statisticile sociale trebuie să includă o componentă de mediu pentru a reflecta obiceiurile de consum și posibilele efecte asupra sănătății ale poluării și utilizării substanțelor chimice.

Punerea în aplicare a regulamentului privind statisticile referitoare la deșeuri va fi o sarcină fundamentală. Noile politici care leagă deșeurile de gestionarea resurselor vor necesita, de asemenea, acțiuni statistice care să descrie fluxurile de materii, utilizarea resurselor, deșeurile, refolosirea și eficiența ecologică. Punerea în aplicare a directivei-cadru privind apele va necesita o susținere statistică și o mai bună armonizare a statisticii apelor. Un fundament juridic mai bun pentru astfel de statistici este esențial. Susținerea statistică pentru aplicarea directivei IPPC (prevenirea și reducerea integrată a poluării) va fi importantă pentru asigurarea comparabilității cu statisticile privind întreprinderile. O reexaminare a obligațiilor de raportare și coordonarea dintre declarațiile efectuate pentru analiza statistică și controlul conformității va constitui o sarcină esențială.

Au fost elaborate, de asemenea, conturi ale mediului aflate în legătură cu conturile naționale. Aceste conturi constituie o bază esențială pentru analiza mediului și realizarea de modele mai cuprinzătoare pentru interacțiunea dintre economie și mediu. Acestea vor fi adaptate și extinse în continuare pentru a fi utilizate ca instrument statistic esențial în cadrul analizelor dezvoltării durabile.

Rezumat

Pe durata următorilor cinci ani, se vor depune eforturi pentru:

îmbunătățirea statisticilor de bază ale mediului, în principal statisticile privind deșeurile, apa și cheltuielile cu protecția mediului, cu accent pe statisticile necesare indicatorilor de mediu și punerii în aplicare a legislației pentru astfel de statistici;

producerea de indicatori ai mediului și durabilității ușor de înțeles, în colaborare cu alte servicii ale Comisiei și cu Agenția europeană a mediului;

continuarea activității de producere a unei componente de mediu pentru statisticile socio-economice, în scopul satisfacerii nevoilor privind indicatorii pentru integrarea preocupărilor privind mediul și dezvoltarea durabilă în alte politici;

continuarea activității de adăugare a unui domeniu al mediului la conturile naționale prin producerea periodică a unui set de conturi ale mediului și adaptarea acestora la aspectele prioritare ale durabilității;

participarea la revizuirea obligațiilor de raportare și continuarea colaborării strânse cu Agenția europeană a mediului prin culegerea de date complementare de către cele două instituții;

intensificarea culegerii de date destinate analizei dezvoltării durabile globale.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru Eurostat

TITLUL XIX   

MEDIU

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

45

Energie

65

Producție animală

70

Dezvoltare durabilă

71

Statistica mediului

74

Informații geografice și locale

Alte teme relevante importante

35

Sănătate și siguranță la locul de muncă

39

Protecția consumatorului

44

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

48

Transport

50

Turism

61

Exploatarea terenurilor și peisajul

62

Structuri agricole

64

Producție vegetală

67

Coordonarea și reforma statisticilor agricole

68

Statistica silviculturii

69

Statistica pescuitului

72

Statistici regionale

TITLUL XX

Cooperare pentru dezvoltare (și alte acțiuni externe)

Implicații statistice

Obiectivul general constă în susținerea politicilor privind relațiile externe ale Uniunii Europene oferind asistență tehnică statistică adecvată și orientată în scopul îmbunătățirii capacității statistice a țărilor care beneficiază de ajutor din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, strategia viitoare recunoaște necesitatea adaptării pentru a ține cont de contextul în schimbare al politicii Uniunii Europene.

Reflectarea politicii Uniunii Europene în activitățile de cooperare statistică.

Cea mai importantă schimbare de orientare o constituie accentul sporit și explicit pus pe lupta contra sărăciei în cadrul politicii privind dezvoltarea CE, în special cu țările ACP. Prin urmare, cooperarea statistică va fi axată într-o mai mare măsură pe consolidarea măsurării și monitorizării sărăciei; aceasta va însemna o intensificare a activităților, în special în domeniul statisticilor sociale. În mod asemănător, direcțiile DG Dezvoltare, DG Relații externe și Europeaid vor primi asistență tehnică și sprijin în domeniul măsurării impactului programelor de dezvoltare ale CE asupra sărăciei.

Integrarea regională va fi o prioritate permanentă a programului și va reflecta multiplicarea inițiativelor luate de către țări pentru consolidarea structurilor lor regionale. Printre domeniile care vor beneficia de susținere se numără supravegherea multilaterală, îmbunătățirea conturilor naționale, statisticile privind prețurile, statisticile agricole, schimburile externe, statisticile privind întreprinderile și formarea în domeniul statisticii.

În cadrul cooperării cu cele douăsprezece țări mediteraneene partenere, obiectivul central îl va constitui consolidarea instituțională și interinstituțională a sistemelor statistice naționale. Producția și armonizarea statisticilor, precum și îmbunătățirea accesului utilizatorilor la date vor beneficia de susținere, în scopul asigurării unei baze solide pentru procesul de luare a deciziilor politice și pentru o bună guvernare. În afară de statisticile socio-economice, alte domenii prioritare sunt migrația, turismul și mediul.

Cooperarea statistică dintre Uniunea Europeană și Noile State Independente din fosta Uniune Sovietică vizează susținerea și monitorizarea cooperării economice și a procesului de reformă, precum și promovarea economiei de piață. Cerințele esențiale privesc statisticile economice și cele ale comerțului exterior.

Eurostat va continua și își va intensifica eforturile de îmbunătățire a coordonării dintre comunitatea țărilor donatoare (de exemplu, donatorii bilaterali și multilaterali). În consecință, Eurostat va susține, în special în cadrul OCDE/CAD, ONU și Banca Mondială, activitatea de evaluare a impactului cooperării pentru dezvoltare asupra șanselor de atingere a „obiectivelor de dezvoltare ale mileniului”, adoptate în cadrul Millenium summit al Organizației Națiunilor Unite din 2000. Eurostat va putea juca astfel un rol activ în cadrul inițiativei PARIS 21 și în Balcani. Activitățile de cooperare tehnică vor sublinia în special importanța focalizării pe utilizator și vor promova la recunoașterea valorii programării multianuale.

Se vor întreprinde activități inovatoare în scopul dezvoltării unor abordări și metode de măsurare și monitorizare a drepturilor omului și a bunei guvernări.

Rezumat

Pe durata perioadei cincinale, activitățile se vor concentra pe:

furnizarea de asistență tehnică statistică în scopul consolidării capacității statistice a țărilor care beneficiază de ajutoare din partea Uniunii Europene;

intensificarea măsurării și monitorizării sărăciei;

dezvoltarea de abordări și metode pentru măsurarea și monitorizarea drepturilor omului și a bunei guvernări.

Nevoi politice și producția Eurostat

Titlul din tratat

Teme de lucru ale Eurostat

TITLUL XX   

COOPERARE PENTRU DEZVOLTARE

Principalele teme de lucru necesare pentru acest domeniu politic

21

Cooperare statistică cu alte țări terțe


(1)  JO L 112, 29.4.1997, p. 56.

(2)  Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind o politică comunitară de imigrare, 22 noiembrie 2000 [COM (2000) 757 final].

(3)  Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European „Spre o procedură comună de azil și un statut uniform, valabil în toată Uniunea pentru persoanele cărora li s-a acordat azilul”, 22 noiembrie 2000 [COM (2000) 755 final].

(4)  JO L 257, 27.10.1995, p. 1.

(5)  JO L 310, 30.11.1996, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 359/2002 (JO L 58, 28.2.2002, p. 1).

(6)  Comunicarea Comisiei privind strategia Comunității Europene în domeniul sănătății și propunere pentru o Decizie a Parlamentului European și Consiliului privind adoptarea unui program comunitar de acțiune în domeniul sănătății publice (2001-2006) – COM (2000) 285 final din 16 mai 2000.

(7)  A se vedea „Unitate, solidaritate, diversitate pentru Europa, popoarele sale și teritoriul său”; cel de-al doilea raport asupra coeziunii economice și sociale, Comisia Europeană, ianuarie 2001.


ANEXA II

Programul statistic cincinal 2003-2007: temele de lucru ale Eurostat

Capitolul (subactivitatea)

Tema (acțiunea)

I.

Ajutor pentru producția de statistici și infrastructura tehnică

10.

Gestionarea calității și evaluare

11.

Clasificări

12.

Formare în domeniul statisticii

13.

Infrastructuri și servicii privind tehnologia informației pentru Eurostat

14.

Standardizarea tehnologiei informației și infrastructuri în serviciul SSE

15.

Depozite de date de referință și de metadate

16.

Informații

17.

Difuzare

18.

Coordonare statistică

19.

Cooperare statistică cu țările candidate

21.

Cooperare statistică cu alte țări terțe

22.

Cercetare privind statistica și metodologie

25.

Securitatea datelor și confidențialitatea statistică

II.

Statistici demografice și sociale

31.

Populație

32.

Piața muncii

33.

Educație

34.

Cultură

35.

Sănătate și siguranță la locul de muncă

36.

Distribuția veniturilor și condiții de viață

37.

Protecție socială

38.

Alte activități în domeniul statisticilor demografice și sociale

39.

Protecția consumatorului

III.

III.A.

Statistici macroeconomice

40.

Conturi economice anuale

41.

Conturi trimestriale

42.

Conturi financiare

43.

Controlul resurselor proprii

55.

Prețuri

57.

Statistici privind analiza ciclului economic

III.B.

Statistica de întreprindere

44.

Statistici privind activitatea economică a întreprinderilor

45.

Energie

48.

Transport

49.

Societatea informațională

50.

Turism

51.

Registrele întreprinderilor

III.C.

Statistici monetare, financiare, comerciale și referitoare la balanța de plăți

52.

Monedă și finanțe

53.

Comerț cu mărfuri

54.

Schimburi comerciale în sectorul de servicii și balanță de plăți

IV.

Agricultură, silvicultură și pescuit

61.

Exploatarea terenurilor și peisajul

62.

Structuri agricole

63.

Statistică agro-monetară

64.

Producție vegetală

65.

Producție animală

66.

Statistică agro-industrială

67.

Coordonarea și reforma statisticilor agricole

68.

Statistica silviculturii

69.

Statistica pescuitului

V.

Statistici privind domenii diferite

70.

Dezvoltare durabilă

71.

Statistica mediului

72.

Statistici regionale

73.

Știință și tehnologie

74.

Informații geografice și locale

VII.

Resurse și gestionare

91.

Relații internaționale și interinstituționale

92.

Gestionare și programe statistice

93.

Gestionarea resurselor umane

94.

Gestionarea resurselor financiare

95.

Gestionarea temeiurilor juridice

96.

Audit

97.

Administrare generală

99.

Gestionare descentralizată


  翻译: