01/Volumul 05

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

139


32004D0706


L 321/53

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 15 octombrie 2004

de instituire a Forumului European pentru guvernanța corporativă

(2004/706/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

Calitatea și transparența guvernanței corporative sunt esențiale pentru îmbunătățirea competitivității și eficienței întreprinderilor în Uniunea Europeană și pentru consolidarea drepturilor acționarilor și a protecției terților.

(2)

Comisia a înființat în septembrie 2001 un grup de experți de înalt nivel în dreptul societăților comerciale, însărcinat să facă recomandări privind elaborarea unui cadru de reglementare modern în dreptul societăților comerciale; mandatul acestui grup de experți a fost prelungit pentru a se ocupa în mod special de o serie de aspecte privind guvernanța corporativă.

(3)

În urma prezentării, la 4 noiembrie 2002, a raportului final al grupului de experți de înalt nivel în dreptul societăților comerciale, Consiliul a invitat Comisia să elaboreze un plan de acțiune pentru dreptul societăților comerciale și guvernanța corporativă; acest plan de acțiune ar trebui, în special, să ofere un răspuns bine chibzuit la eșecurile înregistrate de întreprinderi în ultima vreme.

(4)

Planul de acțiune al Comisiei pentru modernizarea dreptului societăților comerciale și îmbunătățirea guvernanței corporative în Uniunea Europeană (1), adoptat în mai 2003, a identificat o serie de acțiuni necesare modernizării și simplificării cadrului de reglementare, între care crearea unui forum european pentru guvernanța corporativă.

(5)

La 22 septembrie 2003, Consiliul a salutat prezentarea acestui plan de acțiune pe care îl consideră un element important pentru stabilirea unei piețe de capital transparente și sănătoase într-o Uniune extinsă; Consiliul a subscris punctului de vedere al Comisiei privind importanța consultării experților și a publicului, care este parte integrantă a dezvoltării dreptului societăților comerciale și guvernanței corporative la nivel european, și a luat act de intenția Comisiei de a crea un forum privind sistemele de guvernanță corporativă în cadrul Uniunii Europene.

(6)

Forumul european pentru guvernanța corporativă ar trebui să servească drept organism pentru schimbul de informații și cele mai bune practici existente în cadrul statelor membre pentru o mai bună convergență a codurilor naționale de guvernanță corporativă și, de asemenea, drept organism de reflecție, dezbatere și recomandări către Comisie în domeniul guvernanței corporative.

(7)

Forumul european pentru guvernanței corporative ar trebui să își elaboreze propriul regulament de procedură și să respecte întocmai rolul și prerogativele instituțiilor (2),

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se instituie un grup de experți pentru guvernanța corporativă în Comunitate, numit Forumul european pentru guvernanța corporativă (denumit în continuare „forumul”).

Articolul 2

În vederea dezvoltării practicilor din domeniul administrării întreprinderii în statele membre, forumul are rolul de a consolida convergența codurilor naționale de guvernanță corporativă și de a face Comisiei recomandări strategice fie la cererea acesteia, fie din proprie inițiativă, cu privire la politica în domeniul guvernanței corporative.

Articolul 3

Forumul cuprinde cel mult 18 membri a căror experiență și competență privind guvernanța corporativă sunt recunoscute la nivel comunitar. Membrii forumului sunt numiți de Comisie. Lista membrilor apare în anexă.

Comisia asistă la întrunirile forumului și desemnează un reprezentant de înalt nivel care să participe la dezbaterile sale.

Forumul este prezidat de către un reprezentant al Comisiei.

Articolul 4

Mandatul membrilor forumului este de trei ani și se poate reînnoi. După expirarea perioadei de trei ani, membrii Forumului își păstrează funcțiile până când sunt înlocuiți sau desemnați din nou în funcție. În caz de demisie sau deces al unui membru în perioada mandatului, Comisia desemnează un nou membru al forumului, în conformitate cu articolul 3.

Articolul 5

Lista membrilor forumului este publicată cu titlu informativ de către Comisie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 6

Forumul poate invita experți și observatori care să asiste la întrunirile sale.

Forumul poate crea grupuri de lucru.

Articolul 7

Forumul prezintă Comisiei un raport anual.

Articolul 8

Forumul își stabilește propriul regulament de procedură.

Secretariatul forumului este asigurat de Comisie.

Articolul 9

Cheltuielile de transport și ședere suportate de membrii forumului, de observatori și experți în legătură cu activitățile forumului sunt rambursate de Comisie în conformitate cu dispozițiile în vigoare prevăzute de aceasta. Funcțiile acestora nu sunt remunerate.

Articolul 10

Forumul își intră în atribuții la 18 octombrie 2004.

Adoptată la Bruxelles, 15 octombrie 2004.

Pentru Comisie

Frederik BOLKESTEIN

Membru al Comisiei


(1)  COM(2003) 284 final.

(2)  Text extras de la punctul 9 din concluziile Consiliului din 22 septembrie 2003.


ANEXOPŘÍLOHABILAGANHANGANNEKSΠΑΡΑΡΤΗΜΑANNEXANNEXEALLEGATOPIELIKUMSPRIEDASMELLÉKLETANNESSBIJLAGEZAŁĄCZNIKANEXOPRÍLOHAPRILOGALIITEBILAGA

Antonio Borges,

Igor Adam Chalupec,

Bertrand Collomb,

Gerhardt Cromme,

David Devlin,

Emílio Gabaglio,

José María Garrido,

Peter Montagnon,

Colette Neuville,

Roland Oetker,

Alastair Ross Goobey,

Rolf Skog,

Andreas Trink,

Jaap Winter,

Eddy Wymeersch.


  翻译: