29.12.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 342/7


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/2462 AL COMISIEI

din 30 octombrie 2015

de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (1), în special articolele 58, 60, 101, 103, 104, 104a, 105, 106, 107, 108, 110, 111, 112, 113, 115, 116, 117, 118, 119, 124, 131, 138, 139, 190, 191, 204 și 209,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 a fost modificat prin Regulamentul (UE, Euratom) 2015/1929 al Parlamentului European și al Consiliului (2) în vederea alinierii acestuia la Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind achizițiile publice (3) și la Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4) privind atribuirea contractelor de concesiune, astfel cum au fost modificate, precum și în vederea consolidării sistemului de protecție a bugetului Uniunii. Prin urmare, este necesar să se actualizeze Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei (5) privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(2)

Articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „TFUE”) prevede că un act legislativ poate delega Comisiei competența de a adopta acte fără caracter legislativ doar pentru a completa sau a modifica anumite elemente neesențiale ale actului legislativ.

(3)

Este necesar să se alinieze conținutul acordului de delegare cu entitățile cărora le-a fost încredințată execuția bugetară în cadrul gestiunii indirecte cu extinderea obligațiilor introduse prin Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 de a notifica și de a impune sancțiuni administrative pentru operatorii economici în caz de nereguli sau fraudă.

(4)

Asimilarea organizațiilor nonprofit ca organizații internaționale, care permite aplicarea normelor specifice relevante privind gestiunea indirectă, ar trebui limitată și supusă anumitor condiții. Prin urmare, este necesar să se stabilească procedurile care trebuie urmate și criteriile care urmează a fi aplicate pentru orice astfel de asimilare.

(5)

Din motive de claritate și de consecvență, este necesar să se adauge definiții noi și să se aducă clarificări tehnice pentru a se asigura că terminologia din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 corespunde celei din Directivele 2014/24/UE și 2014/23/UE în măsura posibilului.

(6)

Este necesar ca procedurile de achiziții care urmează să fie publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene să fie conforme cu informațiile prevăzute pentru anunțuri în Directiva 2014/24/UE și ca aceste anunțuri să fie transmise prin mijloace electronice. Întrucât aceste anunțuri trebuie să fie publicate în toate limbile oficiale ale UE, este necesar să se adapteze termenul pentru primirea ofertelor, prelungindu-se intervalul de timp dintre expediere și publicarea la nivelul Uniunii dincolo de cel prevăzut în Directiva 2014/24/UE.

(7)

Este oportun să se simplifice publicarea atribuirilor de contracte care nu intră sub incidența Directivei 2014/24/UE și ca această publicare să aibă loc, în principal, pe site-ul web al autorității contractante, mai degrabă decât în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, astfel cum este cazul pentru publicitatea ex ante.

(8)

Procedura competitivă cu negociere ar trebui să fie considerată o procedură-standard și ar trebui să înlocuiască fosta procedură de negociere cu publicare prealabilă. Prin urmare, este oportun să se limiteze raportarea anuală cu privire la procedurile excepționale la procedura de negociere fără publicare prealabilă.

(9)

Este necesar să se asigure că parteneriatul pentru inovare este utilizat numai în cazul în care produsul dorit nu există pe piață. Prin urmare, este necesar să se prevadă că este necesar să se efectueze o analiză preliminară a pieței înainte de a se utiliza un parteneriat pentru inovare.

(10)

Este necesar să se acopere toate achizițiile posibile, inclusiv cele care nu se încadrează în domeniul de aplicare al Directivei 2014/24/UE. Procedura de negociere ar trebui, prin urmare, să fie utilizată fără publicarea prealabilă pentru aceste achiziții, inclusiv pentru anumite servicii juridice, anumite categorii de servicii financiare, împrumuturi și rețelele de comunicații publice.

(11)

Organizațiile internaționale pot presta servicii în calitate de operatori economici, prin urmare, este oportun să se prevadă posibilitatea participării lor la procedurile de achiziții. De asemenea, este necesar să se prevadă posibilitatea de a se utiliza procedura de negociere fără publicare prealabilă pentru anumite organizații internaționale cărora le este interzisă, prin statutul lor, participarea la procedurile competitive de ofertare. Contractul rezultat ar trebui adaptat în ceea ce privește legislația aplicabilă și jurisdicția.

(12)

În vederea armonizării și simplificării, procedurile standard aplicabile pentru achizițiile publice ar trebui, de asemenea, să se aplice contractelor de concesiune, inclusiv procedurii competitive cu negociere. Aceasta respectă cerințele Directivei 2014/23/UE privind concesiunea, care prevede obligații ex ante și ex post de publicitate. Prin urmare, pragul pentru concesionările de servicii ar trebui să fie aliniat cu pragul pentru contractele de achiziții de servicii.

(13)

În vederea armonizării și simplificării, procedurile standard aplicabile pentru achizițiile publice ar trebui, de asemenea, să se aplice achizițiilor prevăzute în cadrul regimului moderat în Directiva 2014/24/UE, inclusiv procedurii competitive cu negociere. Prin urmare, pragul pentru achizițiile în regim moderat ar trebui să fie aliniat cu pragul pentru contractele de achiziții de servicii.

(14)

Din motive de claritate și simplificare, durata unei cereri de exprimare a interesului și termenul pentru primirea cererilor de participare ar trebui să fie aliniate cu cele din cadrul sistemului dinamic de achiziție, întrucât ambele sisteme sunt foarte asemănătoare în toate celelalte privințe.

(15)

În vederea simplificării administrative și pentru a încuraja participarea întreprinderilor mici și mijlocii, este oportun să se prevadă proceduri de negociere pentru contractele cu o valoare medie.

(16)

Anumite dispoziții ar trebui adaptate pentru a facilita utilizarea de proceduri de achiziții electronice, inclusiv depunerea electronică a ofertelor. În special, documentele de achiziție, inclusiv întregul caiet de sarcini, ar trebui să fie puse la dispoziție prin mijloace electronice de la începutul procedurii, inclusiv în cazul procedurilor în două etape, cu excepția unor cazuri justificate. În plus, rezultatul unei proceduri ar trebui să fie notificat prin mijloace electronice, iar ofertanții și candidații ar trebui să accepte să primească notificări în acest fel atunci când își prezintă ofertele sau cererile de participare și ar trebui să furnizeze o adresă de e-mail validă în acest scop.

(17)

Contractanții ar trebui să fie obligați să respecte toate obligațiile aplicabile în domeniul mediului, social și al legislației muncii.

(18)

Autoritatea contractantă ar trebui să accepte documentul european de achiziție unic (DEAU), astfel cum este definit în Directiva 2014/24/UE, în ceea ce privește criteriile de excludere și de selecție, în calitate de declarație standardizată ori de câte ori este posibil, sau, în lipsa acesteia, o declarație pe propria răspundere. Aceasta ar trebui să solicite documente justificative de la ofertantul declarat câștigător sau, în anumite cazuri, din partea tuturor ofertanților sau candidaților.

(19)

În vederea asigurării bunei funcționări a bazei de date pentru sistemul de detectare timpurie și de excludere, este necesar să se prevadă norme privind accesul la informațiile conținute în baza de date și privind transmiterea acestora.

(20)

În vederea simplificării și a reducerii sarcinii administrative, este oportun să se utilizeze sistemul de informații automatizat existent, instituit de Comisie pentru raportarea neregulilor și fraudelor în conformitate cu normele sectoriale pentru sistemul de detectare timpurie și de excludere.

(21)

Este necesar să se stabilească norme detaliate privind organizarea și componența grupului creat pentru a se asigura că sistemul de impunere a sancțiunilor administrative este eficace și coerent.

(22)

Este necesar să se stabilească, în documentele de achiziții, criteriile de selecție atât pentru un singur operator economic, cât și pentru un grup de operatori economici, asigurându-se, în același timp, proporționalitatea și egalitatea de tratament.

(23)

Din motive de securitate juridică, este necesar să se clarifice faptul că criteriile de selecție sunt strict legate de evaluarea candidaților sau a ofertanților și că criteriile de atribuire sunt strict legate de procesul de evaluare a ofertelor. În special, calificările și experiența personalului desemnat să execute contractul ar trebui să fie utilizate doar ca un criteriu de selecție, și nu ca un criteriu de atribuire, deoarece acest lucru ar introduce un risc de suprapunere și de dublă evaluare a aceluiași element. În plus, orice schimbare în ceea ce privește personalul desemnat să execute contractul, chiar și atunci când acest lucru este justificat din motive de boală sau de o schimbare de poziție, ar pune sub semnul întrebării condițiile în care a fost atribuit contractul și, în felul acesta, s-ar crea insecuritate juridică.

(24)

În vederea simplificării, este oportun să se coreleze cerințele pentru comisiile de deschidere și de evaluare cu nivelul analizei riscurilor efectuată de ordonatorul de credite.

(25)

Este oportun ca, odată cu comunicarea rezultatului unei proceduri, candidații și ofertanții să fie informați cu privire la motivele pentru care a fost luată decizia respectivă și să primească o motivare detaliată pe baza conținutului raportului de evaluare.

(26)

Este necesar să se prevadă posibilitatea unei garanții de bună execuție pentru lucrări, produse și servicii complexe, pentru a asigura respectarea obligațiilor contractuale substanțiale, precum și o bună execuție pe toată durata contractului. De asemenea, este necesar să se prevadă o garanție sub forma unei sume de bani reținute pentru a acoperi perioada de răspundere contractuală, în conformitate cu practica stabilită în aceste sectoare.

(27)

Ar trebui să fie posibil ca anumite entități administrative să acționeze în calitate de organisme centrale de achiziție pentru achiziții en gros sau pentru achiziții centralizate.

(28)

Este necesar să se amâne punerea în aplicare a modificării privind intervalul limită dintre expediție și publicarea unui anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu scopul de a adapta sistemul utilizat pentru traducerea anunțurilor.

(29)

Este necesar să se amâne aplicarea dispoziției privind disponibilitatea, în baza de date pentru sistemul de detectare timpurie și de excludere, a informațiilor despre fraude și nereguli incluse în sistemul de informații automatizat al Comisiei (Sistemul de gestionare a neregulilor) până ce baza de date poate primi aceste informații.

(30)

Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a se asigura posibilitatea aplicării de la începutul exercițiului financiar.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 se modifică după cum urmează:

1.

Teza introductivă de la articolul 32 alineatul (1) primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Actele susceptibile să fie viciate de un conflict de interese în sensul articolului 57 alineatul (2) din Regulamentul financiar pot, inter alia, să aibă una dintre următoarele forme, fără a aduce atingere încadrării lor ca activități ilegale în temeiul articolului 106 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul financiar:”

2.

Titlul articolului 40 se înlocuiește cu următorul titlu:

„Articolul 40

Conținutul acordului de încredințare a sarcinilor de execuție bugetară entităților și persoanelor

[articolul 60 alineatul (3) și articolul 61 alineatul (3) din Regulamentul financiar]”

3.

La articolul 40, litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

normele care permit entității sau persoanei să excludă operatorii economici care se află într-o situație menționată la articolul 106 alineatul (1) literele (d) și (f) și la articolul 107 litera (b) din Regulamentul financiar de la participarea la proceduri de achiziții sau de atribuire de granturi sau de premii și normele care permit entității sau persoanei să impună o sancțiune financiară acestor operatori economici;”

4.

La articolul 40, litera (h) punctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(h)

dispozițiile care prevăd:

(i)

un angajament al entității căreia i-a fost încredințată execuția de a informa fără întârziere Comisia cu privire la fraude sau nereguli, astfel cum se menționează la articolul 106 alineatul (1) literele (d) și (f) din Regulamentul financiar, care apar în gestionarea fondurilor Uniunii, precum și cu privire la măsurile luate;”

5.

La articolul 40, se adaugă următoarele alineate:

„În cazul prevăzut la litera (f) de la primul paragraf, în sensul articolului 106 alineatul (5) din Regulamentul financiar, o țară terță este luată în considerare în constatarea abținerii de a acționa, inter alia, în cazul în care legislația sa națională nu permite să se excludă un operator economic de la toate procedurile de atribuire a contractelor finanțate de UE, în sensul articolului 106 din Regulamentul financiar. Acordurile de delegare precizează când se consideră că o țară terță nu a acționat.

În sensul literei (h) punctul (i) de la primul paragraf, în ceea ce privește țările terțe și organizațiile internaționale, aceste acorduri precizează când țara terță și organizația internațională previn, detectează, corectează și notifică neregulile și frauda în conformitate cu articolul 60 alineatul (3) din Regulamentul financiar.”

6.

Articolul 43 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 43

Dispoziții specifice privind gestiunea indirectă cu organizații internaționale

[articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (ii) și articolul 188 din Regulamentul financiar]

(1)   Organizațiile internaționale menționate la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (ii) din Regulamentul financiar sunt organizații internaționale din sectorul public constituite prin acorduri internaționale și agenții specializate înființate de astfel de organizații.

Acordurile menționate la primul paragraf se transmit ordonatorului de credite responsabil de evaluarea ex ante menționată la articolul 39 înainte de încredințarea de către Comisie a sarcinilor de execuție bugetară.

(2)   Sunt asimilate organizațiilor internaționale următoarele organizații:

(a)

Comitetul Internațional al Crucii Roșii;

(b)

Federația Internațională a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

(3)   Comisia poate adopta o decizie justificată în mod corespunzător prin care asimilează o organizație nonprofit unei organizații internaționale, cu condiția ca aceasta să îndeplinească următoarele condiții:

(a)

să aibă personalitate juridică proprie și organisme autonome de administrare;

(b)

să fi fost înființată în vederea îndeplinirii unor sarcini specifice de interes internațional general;

(c)

cel puțin șase state membre să fie membre ale organizației nonprofit;

(d)

să ofere garanții financiare adecvate;

(e)

să funcționeze pe baza unei structuri permanente și în conformitate cu sisteme, norme și proceduri care pot fi evaluate în conformitate cu articolul 61 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

(4)   În cazul în care Comisia execută bugetul în cadrul gestiunii indirecte cu organizații internaționale, se aplică acordurile de verificare încheiate cu acestea.”

7.

Articolul 53 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 53

Raportul privind procedurile de negociere

(articolul 66 din Regulamentul financiar)

Ordonatorii de credite delegați înregistrează, pentru fiecare exercițiu financiar, contractele încheiate prin procedurile de negociere menționate la articolul 134 alineatul (1) literele (a)-(f) și la articolul 266 din prezentul regulament. Dacă proporția procedurilor de negociere în raport cu numărul contractelor atribuite de același ordonator de credite delegat crește considerabil față de anii anteriori sau dacă proporția în cauză este în mod clar mai mare decât media înregistrată pentru instituție, ordonatorul de credite responsabil prezintă instituției un raport în care precizează toate măsurile luate pentru inversarea tendinței respective. Fiecare instituție trimite Parlamentului European și Consiliului un raport privind procedurile de negociere. În cazul Comisiei, raportul în cauză se anexează la sinteza rapoartelor anuale de activitate menționate la articolul 66 alineatul (9) din Regulamentul financiar.”

8.

În partea întâi denumirea titlului V se înlocuiește cu:

„TITLUL V

ACHIZIȚII PUBLICE ȘI CONCESIUNI”

9.

În partea întâi titlul V capitolul 1, secțiunile 1, 2 și 3 se înlocuiesc cu următorul text:

„Secțiunea 1

Domeniul de aplicare și principiile de atribuire

Articolul 121

Domeniu de aplicare și definiții

[Articolul 101 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Contractele de construcție au ca obiect achiziționarea, închirierea pe termen lung, uzufructul, leasingul, închirierea sau cumpărarea în rate, cu sau fără opțiunea de cumpărare, de terenuri, clădiri existente sau alte bunuri imobile.

(2)   Contractele de achiziții de produse au ca obiect achiziționarea, leasingul, închirierea sau cumpărarea în rate, cu sau fără opțiune de cumpărare, de produse. Un contract de achiziții de produse poate include, cu titlu accesoriu, lucrări de amplasare și de instalare.

(3)   Contractele de achiziții de lucrări au ca obiect fie execuția, fie execuția și proiectarea de lucrări sau a unei lucrări aferente uneia dintre activitățile menționate în anexa II la Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6), fie realizarea, prin orice mijloace, a unei lucrări corespunzătoare cerințelor specificate de autoritatea contractantă care exercită o influență decisivă asupra tipului sau proiectului lucrării.

O «lucrare» înseamnă rezultatul unor lucrări de construcții sau de geniu civil luate în ansamblu care este suficient prin el însuși pentru a îndeplini o funcție economică sau tehnică.

(4)   Contractele de achiziții de servicii au ca obiect toate serviciile intelectuale și neintelectuale, altele decât cele care fac obiectul contractelor de achiziții de produse, contractelor de achiziții de lucrări și contractelor de construcție.

(5)   În cazul unor contracte mixte care constau în produse și servicii, principalul obiect al contractului este determinat printr-o comparație între valorile respectivelor produse sau servicii.

Un contract care are ca obiect un singur tip de achiziție (de lucrări, de produse sau de servicii) și de concesiuni (lucrări sau servicii) se atribuie în conformitate cu dispozițiile aplicabile pentru contractul de achiziții publice.

(6)   Orice trimitere la nomenclaturi în contextul achizițiilor publice se efectuează cu ajutorul «Vocabularului comun privind achizițiile publice» prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 2195/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (7).

(7)   Autoritatea contractantă nu impune unui grup de operatori economici să aibă o anumită formă juridică pentru a putea depune o ofertă sau o cerere de participare, însă grupului selectat i se poate cere să adopte o anumită formă juridică după atribuirea contractului, în cazul în care această modificare este necesară pentru executarea corespunzătoare a contractului.

(8)   Toate schimburile de informații cu contractanții, inclusiv încheierea de contracte și orice modificare a acestora, pot fi realizate prin intermediul unor sisteme de schimb de informații electronice instituite de autoritatea contractantă.

(9)   Sistemele electronice de schimb de informații îndeplinesc următoarele cerințe:

(a)

numai persoanele autorizate pot avea acces la sistem și la documentele transmise prin intermediul său;

(b)

numai persoanele autorizate pot semna sau transmite electronic un document prin intermediul sistemului;

(c)

persoanele autorizate trebuie identificate în cadrul sistemului prin mijloacele convenite;

(d)

ora și data operațiunii electronice trebuie să fie stabilite cu exactitate;

(e)

integritatea documentelor trebuie păstrată;

(f)

disponibilitatea documentelor trebuie păstrată;

(g)

după caz, caracterul confidențial al documentelor trebuie respectat;

(h)

protecția datelor cu caracter personal trebuie asigurată în conformitate cu cerințele Regulamentului (CE) nr. 45/2001.

(10)   Datele transmise sau primite prin intermediul unui astfel de sistem se bucură de prezumția legală a integrității datelor și a exactității datei și orei de transmitere sau de primire a datelor, indicate de sistem.

Un document transmis sau notificat prin intermediul unui astfel de sistem este considerat ca fiind echivalent cu un document pe suport de hârtie, este admisibil ca probă în procedurile judiciare, se consideră original și se bucură de prezumția legală a autenticității și integrității sale, cu condiția ca acesta să nu conțină nici un element dinamic în măsură să permită modificarea sa automată.

Semnăturile electronice menționate la alineatul (9) litera (b) au efectul juridic echivalent al semnăturilor olografe.

Articolul 122

Contracte-cadru și contracte specifice

[Articolul 101 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Durata unui contract-cadru nu poate fi mai mare de patru ani, cu excepția unor cazuri excepționale corespunzător justificate, în special de obiectul contractului-cadru.

Contractele specifice care au la bază contracte-cadru se atribuie în conformitate cu condițiile contractului-cadru.

Atunci când atribuie contracte specifice, părțile nu pot aduce modificări substanțiale la contractul-cadru.

(2)   Atunci când un contract-cadru este încheiat cu un singur operator economic, contractele specifice se atribuie în limitele condițiilor prevăzute în contractul-cadru.

În cazurile justificate în mod corespunzător, autoritățile contractante pot consulta în scris contractantul, cerându-i să-și completeze oferta, dacă este necesar.

(3)   Atunci când un contract-cadru urmează să fie încheiat cu mai mulți agenți economici (denumit în continuare «contract-cadru multiplu»), acesta poate lua forma unor contracte separate, semnate în condiții identice cu fiecare contractant.

Contractele specifice care au la bază contracte-cadru încheiate cu mai mulți operatori economici se execută în unul din următoarele moduri:

(a)

în conformitate cu condițiile contractului-cadru: fără reluarea procedurii concurențiale, atunci când acesta stabilește toate condițiile care reglementează furnizarea lucrărilor, produselor sau serviciilor în cauză și condițiile obiective pentru a stabili care dintre contractanți le execută;

(b)

în cazul în care nu sunt precizate în contractul-cadru toate condițiile care reglementează furnizarea lucrărilor, produselor sau serviciilor în cauză: prin reluarea procedurii concurențiale pentru contractanți, în conformitate cu alineatul (4) și pe baza oricăruia dintre următoarele:

(i)

acelorași condiții și, dacă este necesar, unor condiții formulate mai exact,

(ii)

după caz, pe baza altor condiții menționate în documentele de achiziție aferente contractului-cadru;

(c)

parțial fără reluarea procedurii concurențiale în conformitate cu litera (a) și parțial cu reluarea procedurii concurențiale pentru contractanți în conformitate cu litera (b), în cazul în care această posibilitate a fost stipulată de către autoritatea contractantă în documentele de achiziție aferente contractului-cadru.

Documentele de achiziție menționate la litera (c) de la al doilea paragraf precizează, de asemenea, care sunt condițiile care pot fi supuse reluării procedurii concurențiale.

(4)   Un contract-cadru multiplu cu reluarea procedurii concurențiale se încheie cu cel puțin trei operatori economici, cu condiția să existe un număr suficient de oferte admisibile, astfel cum se menționează la articolul 158 alineatul (4).

Atunci când se atribuie un contract specific prin reluarea procedurii concurențiale pentru contractanți, autoritatea contractantă îi consultă în scris și stabilește un termen suficient pentru a permite depunerea ofertelor specifice. Ofertele specifice se prezintă în scris. Autoritatea contractantă atribuie fiecare contract specific ofertantului care prezintă cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, în baza criteriilor de atribuire stabilite în documentele de achiziție aferente contractului-cadru.

(5)   În sectoarele în care se înregistrează o tendință de evoluție rapidă a prețurilor și a tehnologiei, contractele-cadru fără reluarea procedurii concurențiale conțin o clauză care prevede fie o evaluare la jumătatea perioadei, fie un sistem de evaluare comparativă. După evaluarea la jumătatea perioadei, în cazul în care condițiile stabilite inițial nu mai corespund evoluției prețurilor sau a tehnologiei, autoritatea contractantă nu utilizează contractul-cadru în cauză și ia măsurile corespunzătoare pentru a-l rezilia.

(6)   Contractele specifice încheiate în baza unor contracte-cadru sunt precedate de un angajament bugetar.

Secțiunea 2

Publicitate

Articolul 123

Publicitatea procedurilor pentru contracte a căror valoare este egală sau mai mare decât pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar sau pentru contractele care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2014/24/UE

[Articolul 103 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Anunțurile prevăzute pentru publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cuprind toate informațiile prevăzute în formularele standard relevante menționate în Directiva 2014/24/UE, pentru a se asigura transparența procedurii.

(2)   Autoritatea contractantă își poate face cunoscute intențiile cu privire la achizițiile planificate pentru exercițiul financiar prin publicarea unui anunț de intenție. Acesta acoperă o perioadă egală cu cel mult 12 luni de la data la care anunțul este transmis către Oficiul pentru Publicații.

Autoritatea contractantă poate publica anunțul de intenție în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau pe profilul său de cumpărător. În acest din urmă caz, un anunț prevăzut pentru publicare pe profilul cumpărătorului se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(3)   Anunțul de participare se utilizează ca mijloc de a lansa o procedură cu o valoare estimată egală sau mai mare decât pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar, cu excepția procedurii prevăzute la articolul 134 din prezentul regulament.

(4)   Autoritatea contractantă trimite Oficiului pentru Publicații un anunț de atribuire privind rezultatele procedurii în termen de cel mult 30 de zile de la semnarea unui contract sau a unui contract-cadru cu o valoare egală sau mai mare decât pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

Cu toate acestea, anunțurile referitoare la contractele bazate pe un sistem dinamic de achiziție pot fi grupate trimestrial. În astfel de cazuri, autoritatea contractantă trimite anunțul în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea fiecărui trimestru.

Anunțurile de atribuire nu se publică în cazul contractelor specifice care au la bază un contract-cadru.

(5)   Autoritatea contractantă publică un anunț de atribuire:

(a)

înainte de a semna un contract sau un contract-cadru cu o valoare egală sau mai mare decât pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar și care este atribuit în temeiul procedurii prevăzute la articolul 134 alineatul (1) litera (b) din prezentul regulament;

(b)

după ce a semnat un contract sau un contract-cadru cu o valoare egală sau mai mare decât pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar, inclusiv cele care sunt atribuite în temeiul procedurilor prevăzute la articolul 134 alineatul (1) literele (a) și (c) – (f) din prezentul regulament.

(6)   Autoritatea contractantă publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene un anunț de modificare a contractului pe durata acestuia în cazurile prevăzute la articolul 114a alineatul (3) literele (a) și (b) din Regulamentul financiar, atunci când valoarea modificării este egală sau mai mare decât pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

(7)   În cazul procedurii interinstituționale, autoritatea contractantă responsabilă de procedură răspunde de măsurile de publicitate aplicabile.

Articolul 124

Publicitatea procedurilor pentru contracte a căror valoare este sub pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar sau care nu intră în domeniul de aplicare al Directivei 2014/24/UE

[Articolul 103 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Procedurile cu o valoare estimată a contractului sub pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar fac obiectul unei publicități adecvate. Această publicitate implică publicitate adecvată ex ante pe internet sau un anunț de participare sau, în cazul contractelor atribuite în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 136 din prezentul regulament, publicarea unui anunț de cerere de exprimare a interesului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Această obligație nu se aplică procedurii stabilite la articolul 134 din prezentul regulament, și nici procedurii de negociere în cazul contractelor de valoare foarte scăzută, în conformitate cu articolul 137 alineatul (2) din prezentul regulament.

(2)   Pentru contractele atribuite în conformitate cu articolul 134 literele (g) și (i) din prezentul regulament, autoritatea contractantă transmite Parlamentului European și Consiliului o listă a contractelor până în data de 30 iunie, cel târziu, a exercițiului financiar următor. În cazul Comisiei, lista se anexează la rezumatul rapoartelor anuale de activitate prevăzut la articolul 66 alineatul (9) din Regulamentul financiar.

(3)   Informațiile privind atribuirea contractului conțin numele contractantului, suma acordată și obiectul contractului și, în cazul unor contracte directe și specifice, acestea trebuie să fie în conformitate cu articolul 21 alineatul (3).

Autoritatea contractantă publică o listă a contractelor pe site-ul său web până la data de 30 iunie, cel târziu, a exercițiului financiar următor pentru:

(a)

contractele cu o valoare sub pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar;

(b)

contractele atribuite în conformitate cu articolul 134 literele (h) și (j)-(m) din prezentul regulament;

(c)

modificări ale contractelor menționate la articolul 114a alineatul (3) litera (c) din Regulamentul financiar;

(d)

modificări ale contractelor, astfel cum sunt prevăzute la articolul 114a alineatul (3) literele (a) și (b) din Regulamentul financiar, atunci când valoarea modificării este sub pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar;

(e)

contracte specifice în temeiul unui contract-cadru.

În sensul literei (e) de la al doilea paragraf, informațiile publicate pot fi agregate pe contractant, cu privire la același obiect al contractului.

(4)   În cazul contractelor-cadru interinstituționale, fiecare autoritate contractantă este responsabilă de publicitatea contractelor sale specifice și a modificărilor acestora în condițiile stabilite la alineatul (3).

Articolul 125

Publicarea anunțurilor

[Articolul 103 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă redactează și transmite Oficiului pentru Publicații, prin mijloace electronice, anunțurile menționate la articolele 123 și 124.

(2)   Oficiul pentru Publicații publică anunțurile prevăzute la articolele 123 și 124 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nu mai târziu de:

(a)

șapte zile de la trimiterea lor în cazul în care autoritatea contractantă folosește sistemul electronic pentru completarea formularelor standard prevăzute la articolul 123 alineatul (1) și limitează textul liber la 500 de cuvinte;

(b)

12 zile de la trimiterea lor în toate celelalte cazuri.

(3)   Autoritatea contractantă trebuie să fie în măsură să furnizeze dovezi cu privire la data trimiterii.

Articolul 126

Alte forme de publicitate

[Articolul 103 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

Pe lângă publicitatea prevăzută la articolele 123 și 124, procedurile de achiziții pot beneficia de publicitate în orice alt mod, în special sub formă electronică. Orice astfel de publicitate face trimitere la anunțul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în cazul în care acesta a fost publicat, și nu poate preceda publicarea respectivului anunț, care este singurul anunț autentic.

O astfel de publicitate nu poate introduce nicio discriminare între candidați sau ofertanți și nu poate conține alte detalii decât cele incluse în anunțul de participare, dacă acesta se publică.

Secțiunea 3

Proceduri de achiziții

Articolul 128

Numărul minim de candidați și modalitățile de negociere

[Articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar]

(1)   Într-o procedură restrânsă și în cazul procedurilor menționate la articolul 136 alineatul (1) literele (a) și (b) și la articolul 136a, numărul minim de candidați este cinci.

(2)   În procedura competitivă cu negociere, dialogul competitiv, parteneriatul pentru inovare, prospectarea pieței locale în temeiul articolului 134 alineatul (1) litera (g) și procedura de negociere pentru contractele cu valoare scăzută prevăzută la articolul 137 alineatul (1), numărul minim de candidați este trei.

(3)   Alineatele (1) și (2) ale prezentului articol nu se aplică în următoarele cazuri:

(a)

procedurile de negociere pentru contractele cu valoare foarte scăzută, efectuate în temeiul articolului 137 alineatul (2);

(b)

procedurile de negociere fără publicare prealabilă efectuate în temeiul articolului 134, cu excepția concursurilor de proiecte, conform articolului 134 alineatul (1) litera (d), și a prospectării pieței locale, conform articolului 134 alineatul (1) litera (g).

(4)   Atunci când numărul candidaților care îndeplinesc criteriile de selecție este mai mic decât numărul minim specificat la alineatele (1) și (2), autoritatea contractantă poate continua procedura prin invitarea candidaților care posedă capacitățile necesare. Autoritatea contractantă nu poate să includă alți operatori economici care nu au depus inițial o cerere de participare sau pe care nu i-a invitat inițial.

(5)   În cursul negocierii, autoritatea contractantă asigură un tratament egal pentru toți ofertanții.

O negociere se poate desfășura în etape succesive, în scopul reducerii numărului de oferte care urmează să fie negociate, aplicând criteriile de atribuire indicate în documentele de achiziție. Autoritatea contractantă indică în documentele de achiziție dacă va recurge la această opțiune.

(6)   Pentru procedurile prevăzute la articolul 134 alineatul (1) literele (d) și (g) și la articolele 136a și 137, autoritatea contractantă invită cel puțin toți operatorii economici care și-au exprimat interesul în urma publicității ex ante, astfel cum se prevede la articolul 124 alineatul (1) sau în urma prospectării pieței locale sau a unui concurs de proiecte.

Articolul 129

Parteneriatul pentru inovare

[Articolul 104 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Parteneriatul pentru inovare are ca scop dezvoltarea unui produs, a unui serviciu inovator sau a unor lucrări inovatoare, precum și achiziționarea ulterioară a lucrărilor, produselor sau serviciilor care rezultă, cu condiția ca acestea să corespundă nivelurilor de performanță și costurilor maxime convenite de autoritățile contractante cu partenerii.

Parteneriatul pentru inovare se structurează în faze succesive, urmând succesiunea etapelor din procesul de cercetare și de inovare, care poate include finalizarea lucrărilor, fabricarea produselor sau prestarea serviciilor. Parteneriatul pentru inovare stabilește obiective intermediare care trebuie atinse de către parteneri.

Pe baza obiectivelor intermediare, autoritatea contractantă poate hotărî după fiecare fază să înceteze parteneriatul pentru inovare sau, în cazul unui parteneriat pentru inovare încheiat cu mai mulți parteneri, să reducă numărul partenerilor prin rezilierea anumitor contracte, cu condiția ca autoritatea contractantă să fi menționat în documentele de achiziție posibilitățile respective, precum și condițiile în care se poate face uz de ele.

(2)   Înainte de lansarea unui parteneriat pentru inovare, autoritatea contractantă consultă piața, astfel cum se prevede la articolul 137a, pentru a se asigura că lucrările, produsele sau serviciile respective nu există pe piață sau ca activitate de dezvoltare aproape-de-piață.

Se respectă modalitățile de negociere prevăzute la articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar și la articolul 128 alineatul (5) din prezentul regulament.

În documentele de achiziție, autoritatea contractantă identifică nevoia unor lucrări, produse sau servicii inovatoare care nu poate fi satisfăcută prin achiziționarea lucrărilor, produselor sau serviciilor deja disponibile pe piață. Aceasta indică acele elemente ale descrierii care definesc cerințele minime. Informațiile furnizate sunt suficient de precise pentru a permite operatorilor economici să identifice natura și sfera de aplicare a soluției necesare și să decidă dacă depun sau nu o cerere de participare la procedură.

Autoritatea contractantă poate decide să instituie parteneriatul pentru inovare cu unul sau mai mulți parteneri care derulează activități de cercetare și dezvoltare separate.

Contractele se atribuie exclusiv pe baza celui mai bun raport calitate-preț, astfel cum se prevede la articolul 110 alineatul (4) din Regulamentul financiar.

(3)   În cadrul documentelor de achiziție, autoritatea contractantă definește mecanismele aplicabile drepturilor de proprietate intelectuală.

În cadrul parteneriatului pentru inovare, autoritatea contractantă nu dezvăluie celorlalți parteneri soluțiile propuse sau alte informații confidențiale comunicate de un partener fără acordul acestuia.

Autoritatea contractantă se asigură că structura parteneriatului și, în special, durata și valoarea diferitelor faze reflectă gradul de inovație al soluției propuse și succesiunea activităților de cercetare și inovare necesare pentru dezvoltarea unei soluții inovatoare care nu este încă disponibilă pe piață. Valoarea estimată a lucrărilor, produselor sau serviciilor nu trebuie să fie disproporționată în raport cu investițiile solicitate pentru dezvoltarea acestora.

Articolul 130

Concursuri de proiecte

[Articolul 104 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Concursurile de proiecte sunt supuse normelor privind publicitatea prevăzute la articolul 123 și pot include acordarea de premii.

În cazul în care concursurile de proiecte se adresează unui număr limitat de candidați, autoritatea contractantă stabilește criterii de selecție clare și nediscriminatorii.

Numărul candidaților invitați să participe trebuie să fie suficient pentru a asigura o concurență reală.

(2)   Juriul este numit de către ordonatorul de credite competent. Acesta este format exclusiv din persoane fizice independente față de candidații la concurs. Dacă pentru participarea la concurs este necesară o anumită calificare profesională, cel puțin o treime din membrii juriului trebuie să aibă aceeași calificare sau o calificare echivalentă.

Juriul de selecție dispune de autonomie în emiterea avizelor sale. Avizele sale se adoptă pe baza proiectelor care îi sunt transmise anonim de către candidați și numai în funcție de criteriile stabilite în anunțul de concurs.

(3)   Propunerile juriului, bazate pe meritele fiecărui proiect și pe ierarhizările și observațiile sale, sunt înregistrate într-un raport semnat de membrii săi.

Candidații rămân anonimi până la emiterea avizului de către juriu.

Juriul le poate cere candidaților să răspundă la întrebările înregistrate în raport pentru a clarifica un proiect. Se redactează un raport complet al dialogului respectiv.

(4)   Autoritatea contractantă adoptă apoi o decizie de atribuire în care se indică numele și adresa candidatului selectat și motivele acestei alegeri, cu trimitere la criteriile anunțate în anunțul de concurs, în special dacă alegerea se îndepărtează de propunerile din avizul juriului.

Articolul 131

Sistemul dinamic de achiziție

[Articolul 104 alineatul (6) din Regulamentul financiar]

(1)   Sistemul dinamic de achiziție este un proces în totalitate informatizat pentru efectuarea de achiziții uzuale, care este deschis pe toată durata sa oricărui operator economic care îndeplinește criteriile de selecție. Sistemul poate fi împărțit pe categorii de lucrări, produse sau servicii care sunt definite în mod obiectiv, pe baza caracteristicilor achizițiilor care urmează a fi realizate în cadrul categoriei în cauză. În acest caz, trebuie să fie definite criterii de selecție pentru fiecare categorie.

(2)   Autoritatea contractantă indică în documentele de achiziție natura și cantitatea estimată a achizițiilor avute în vedere, precum și toate informațiile necesare privind sistemul de achiziții, echipamentele electronice utilizate, modalitatea tehnică de conectare și specificațiile tehnice ale acesteia.

(3)   Autoritatea contractantă acordă fiecărui operator economic, pe toată perioada de valabilitate a sistemului dinamic de achiziții, posibilitatea de a solicita să participe la sistem. Aceasta își finalizează evaluarea cererilor în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea cererii. Acest termen poate fi prelungit la 15 zile lucrătoare în cazuri justificate. Cu toate acestea, autoritatea contractantă poate prelungi perioada de evaluare, cu condiția să nu se emită între timp nicio invitație de participare la procedura de ofertare.

Autoritatea contractantă informează candidatul, în cel mai scurt timp posibil, dacă a fost admis sau nu în sistemul dinamic de achiziții.

(4)   Autoritatea contractantă invită toți candidații admiși în sistem la categoria relevantă să depună o ofertă într-un termen rezonabil. Autoritatea contractantă atribuie contractul ofertantului care prezintă cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, pe baza criteriilor de atribuire stabilite în anunțul de participare. După caz, aceste criterii pot fi formulate mai exact în invitația de participare la procedura de ofertare.

(5)   Autoritatea contractantă indică perioada de valabilitate a sistemului dinamic de achiziții în anunțul de participare.

Un sistem dinamic de achiziție nu poate dura mai mult de patru ani, cu excepția unor cazuri excepționale justificate în mod corespunzător.

Autoritatea contractantă nu poate recurge la acest sistem pentru a împiedica, a limita sau a denatura concurența.

Articolul 132

Dialogul competitiv

[Articolul 104 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă își precizează nevoile și cerințele, criteriile de atribuire și un calendar orientativ în anunțul de participare sau într-un document descriptiv.

Aceasta atribuie contractul ofertei care prezintă cel mai bun raport calitate-preț.

(2)   Autoritatea contractantă deschide un dialog cu candidații care îndeplinesc criteriile de selecție, în scopul identificării și stabilirii celor mai adecvate mijloace de satisfacere a nevoilor identificate. Aceasta poate discuta toate aspectele achiziției cu candidații selectați în timpul dialogului, dar nu poate să își modifice nevoile, cerințele și criteriile de atribuire, astfel cum se prevede la alineatul (1).

Pe durata dialogului, autoritatea contractantă asigură tratamentul egal al tuturor ofertanților și nu dezvăluie soluțiile propuse sau alte informații confidențiale comunicate de un ofertant, fără acordul acestuia de a se renunța la confidențialitatea acelor informații.

Dialogul competitiv se poate derula în etape succesive, în scopul reducerii numărului de soluții care urmează să fie discutate, prin aplicarea criteriilor de atribuire anunțate, în cazul în care o asemenea posibilitate este prevăzută în anunțul de participare sau în documentul descriptiv.

(3)   Autoritatea contractantă continuă dialogul până când este în măsură să identifice soluția sau soluțiile care pot răspunde nevoilor sale.

După informarea celorlalți ofertanți în legătură cu închiderea dialogului, autoritatea contractantă le cere acestora să își prezinte ofertele finale pe baza soluției sau soluțiilor prezentate și specificate pe parcursul dialogului. Aceste oferte conțin toate elementele cerute care sunt necesare pentru realizarea proiectului.

La cererea autorității contractante, acestor oferte finale li se pot aduce clarificări, precizări și îmbunătățiri, cu condiția ca acest lucru să nu presupună modificări substanțiale ale procedurii de ofertare sau ale documentelor de achiziție.

Autoritatea contractantă poate negocia cu ofertantul care a depus oferta cu cel mai bun raport calitate-preț să confirme unele angajamente din ofertă, cu condiția ca acest lucru să nu aibă drept consecință modificarea aspectelor esențiale ale ofertei și să nu riște să denatureze concurența sau să producă discriminare.

(4)   Autoritatea contractantă poate preciza plățile către candidații selectați care participă la dialog.

Articolul 133

Procedurile interinstituționale

[Articolul 104a alineatul (1) din Regulamentul financiar]

În cazul unei proceduri interinstituționale, o autoritate contractantă gestionează procedura și contractul direct sau contractul-cadru care decurge, acționând în nume propriu și în numele celorlalte autorități contractante în cauză.

În anunțul de participare se indică autoritățile contractante menționate la articolul 104a alineatul (1) din Regulamentul financiar care sunt implicate în procedura de achiziție, instituția responsabilă de procedură și volumul global al contractelor pentru toate aceste autorități contractante.

Articolul 134

Utilizarea unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare

[Articolul 104 alineatul (5) din Regulamentul financiar]

(1)   Atunci când autoritatea contractantă utilizează procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, aceasta respectă modalitățile de negociere prevăzute la articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar, precum și la articolul 128 alineatul (5) din prezentul regulament.

Autoritatea contractantă poate utiliza procedura de negociere indiferent de valoarea estimată a contractului, în următoarele cazuri:

(a)

dacă nu a fost depusă nicio ofertă sau nicio ofertă adecvată sau nicio cerere de participare sau nicio cerere adecvată de participare, astfel cum se prevede la alineatul (2), ca răspuns la o procedură deschisă sau restrânsă după ce această procedură a fost finalizată, cu condiția ca documentele de achiziție inițiale să nu fie modificate substanțial;

(b)

dacă lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de către un singur operator economic, în conformitate cu condițiile stabilite la alineatul (3) și pentru oricare din următoarele motive:

(i)

scopul achiziției este crearea sau achiziționarea unei opere de artă sau reprezentații artistice unice;

(ii)

concurența lipsește din motive tehnice;

(iii)

trebuie să fie asigurată protecția unor drepturi exclusive, inclusiv a drepturilor de proprietate intelectuală;

(c)

în măsura în care este absolut necesar atunci când, din motive de extremă urgență determinate de evenimente care nu pot fi prevăzute, este imposibil să se respecte termenele stabilite la articolele 152, 154 și 275 și în cazul în care justificarea urgenței extreme nu este imputabilă autorității contractante;

(d)

dacă un contract de achiziționare de servicii apare în urma unui concurs de proiecte și urmează să fie atribuit câștigătorului sau unuia dintre câștigători. În acest din urmă caz, toți câștigătorii trebuie să fie invitați să participe la negocieri;

(e)

pentru servicii sau lucrări noi care constau în repetarea unor servicii sau lucrări similare încredințate operatorului economic căruia i s-a atribuit contractul inițial de către aceeași autoritate contractantă, cu condiția ca aceste servicii sau lucrări să fie conforme cu proiectul de bază și ca acest proiect să fi făcut obiectul unui contract inițial atribuit după publicarea unui anunț de participare, sub rezerva condițiilor prevăzute la alineatul (4);

(f)

pentru contractele de achiziție de produse:

(i)

în cazul livrărilor suplimentare destinate fie unei înlocuiri parțiale a produselor sau instalațiilor, fie extinderii produselor sau instalațiilor existente, dacă schimbarea unui furnizor ar obliga autoritatea contractantă să achiziționeze produse cu caracteristici tehnice diferite care ar cauza incompatibilitate sau dificultăți tehnice de utilizare și întreținere disproporționate. În cazul în care instituțiile atribuie contracte în nume propriu, durata unor astfel de contracte nu poate depăși trei ani;

(ii)

în cazul în care produsele sunt fabricate numai în scopul cercetării, experimentării, studierii sau dezvoltării. Cu toate acestea, astfel de contracte nu includ producția în serie care urmărește să asigure viabilitatea comercială sau să amortizeze costurile de cercetare și dezvoltare;

(iii)

pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri;

(iv)

pentru achiziționarea de produse în condiții deosebit de avantajoase, fie de la un operator economic care își încetează definitiv activitățile comerciale, fie de la lichidatorul dintr-o procedură de insolvență, un concordat preventiv sau o procedură de aceeași natură prevăzută în legislația națională;

(g)

pentru contractele de construcții, după prospectarea pieței locale;

(h)

pentru contracte încheiate pentru oricare din următoarele scopuri:

(i)

reprezentare juridică de către un avocat în sensul articolului 1 din Directiva 77/249/CEE a Consiliului (8) în proceduri de arbitraj sau de conciliere sau în cadrul procedurilor judiciare;

(ii)

consiliere juridică oferită în vederea pregătirii procedurilor menționate mai sus sau în cazul în care există un indiciu tangibil și o mare probabilitate ca respectiva cauză la care face referire consilierea să devină obiectul unor astfel de proceduri, cu condiția ca respectiva consiliere să fie acordată de un jurist în sensul articolului 1 din Directiva 77/249/CEE;

(iii)

servicii de arbitraj și de conciliere;

(iv)

servicii de certificare și autentificare a documentelor care trebuie să fie furnizate de notari;

(i)

pentru contractele declarate secrete sau a căror derulare trebuie să fie însoțită de măsuri de securitate speciale, în conformitate cu dispozițiile administrative în vigoare, sau atunci când protejarea intereselor esențiale ale Uniunii impune acest lucru, cu condiția ca interesele esențiale în cauză să nu poată fi garantate prin alte măsuri. Aceste măsuri pot consta în cerințe de protejare a naturii confidențiale a informațiilor pe care autoritatea contractantă le pune la dispoziție în procedura de achiziții;

(j)

pentru servicii financiare referitoare la emisiunea, vânzarea, achiziționarea sau transferul de valori mobiliare sau alte instrumente financiare în sensul Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9), servicii furnizate de băncile centrale și operațiuni efectuate cu Fondul european de stabilitate financiară și cu Mecanismul european de stabilitate;

(k)

împrumuturi, indiferent dacă sunt sau nu legate de emisiunea, vânzarea, achiziționarea sau transferul de valori mobiliare sau de alte instrumente financiare;

(l)

pentru achiziționarea de rețelele publice de comunicații și de servicii de comunicații electronice în sensul Directivei 2002/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului (10);

(m)

servicii furnizate de o organizație internațională în cazul în care aceasta nu poate participa la proceduri competitive, în conformitate cu statutul sau actul său de constituire.

(2)   O ofertă este considerată neadecvată dacă aceasta nu are legătură cu obiectul contractului, iar o cerere de participare este considerată neadecvată în cazul în care operatorul economic se află într-o situație de excludere în temeiul articolului 106 alineatul (1) din Regulamentul financiar sau nu îndeplinește criteriile de selecție.

(3)   Excepțiile prevăzute la alineatul (1) litera (b) punctele (ii) și (iii) se aplică numai atunci când nu există o alternativă sau un substitut rezonabil, iar absența concurenței nu este rezultatul unei restrângeri artificiale a parametrilor atunci când se stabilește achiziția.

(4)   În cazurile menționate la alineatul (1) litera (e), proiectul de bază indică amploarea eventualelor servicii sau lucrări noi, precum și condițiile în care vor fi atribuite. De îndată ce proiectul de bază este supus ofertării, se face cunoscută posibilitatea utilizării procedurii de negociere, iar valoarea totală estimată a serviciilor sau lucrărilor ulterioare se ia în considerare la aplicarea pragurilor menționate la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar și la articolul 265 alineatul (1) litera (a), la articolul 267 alineatul (1) litera (a) sau la articolul 269 alineatul (1) litera (a) din prezentul regulament în domeniul acțiunilor externe. În cazul în care instituțiile atribuie contracte în nume propriu, o astfel de procedură poate fi utilizată numai în timpul executării contractului inițial și cel târziu în termen de trei ani de la semnarea acestuia.

Articolul 135

Utilizarea unei proceduri competitive cu negociere sau a dialogului competitiv

[Articolul 104 alineatul (5) din Regulamentul financiar]

(1)   Atunci când autoritatea contractantă utilizează procedura competitivă cu negociere sau dialogul competitiv, aceasta respectă modalitățile de negociere prevăzute la articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar și la articolul 128 alineatul (5) din prezentul regulament. Autoritatea contractantă poate utiliza aceste proceduri indiferent de valoarea estimată a contractului, în următoarele cazuri:

(a)

dacă nu a fost depuse decât oferte neregulamentare sau inacceptabile, astfel cum sunt definite la alineatele (2) și (3), ca răspuns la o procedură deschisă sau restrânsă, după ce această procedură a fost finalizată, cu condiția ca documentele de achiziții inițiale să nu fie modificate substanțial. Publicarea unui anunț de participare poate fi anulată în condițiile prevăzute la alineatul (4);

(b)

în cazul lucrărilor, produselor sau serviciilor care îndeplinesc unul sau mai multe dintre următoarele criterii:

(i)

atunci când nevoile autorității contractante nu pot fi îndeplinite fără adaptarea unei soluții imediat disponibile;

(ii)

lucrările, produsele sau serviciile includ soluții de proiectare sau soluții inovatoare;

(iii)

contractul nu poate fi atribuit fără negocieri prealabile din cauza circumstanțelor specifice legate de natura, complexitatea sau structura juridică și financiară a contractului sau de riscurile legate de obiectul contractului;

(iv)

caracteristicile tehnice nu pot fi definite cu suficientă precizie de către autoritatea contractantă prin trimitere la un standard, astfel cum se prevede la articolul 139 alineatul (3);

(c)

pentru contractele de concesiune;

(d)

pentru contractele de achiziții de servicii menționate în anexa XIV la Directiva 2014/24/UE;

(e)

pentru servicii de cercetare și dezvoltare, altele decât cele acoperite de codurile CPV 73000000-2-73120000-9, 73300000-5, 73420000-2 și 73430000-5, cu excepția cazului în care beneficiarul exclusiv este autoritatea contractantă care le utilizează în desfășurarea propriilor activități sau cu excepția cazului în care serviciul oferit este remunerat în întregime de autoritatea contractantă;

(f)

pentru contractele de achiziții de servicii pentru dezvoltarea, producția sau coproducția de materiale pentru programe destinate serviciilor mass-media audiovizuale sau de radiodifuziune, astfel cum sunt definite în Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului (11) sau pentru contractele pentru spațiu de emisie sau furnizarea de programe.

(2)   O ofertă este considerată neregulamentară în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)

în cazul în care nu este conformă cu cerințele minime menționate în documentele de achiziție;

(b)

în cazul în care nu este conformă cu cerințele privind depunerea prevăzute la articolul 111 alineatul (4) din Regulamentul financiar;

(c)

în cazul în care ofertantul este respins în temeiul articolului 107 alineatul (1) literele (b) sau (c) din Regulamentul financiar;

(d)

în cazul în care autoritatea contractantă a declarat că oferta este anormal de mică.

(3)   O ofertă este considerată inacceptabilă în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)

în cazul în care prețul ofertei depășește bugetul maxim al autorității contractante, astfel cum a fost stabilit și documentat înainte de lansarea procedurii de achiziție;

(b)

în cazul în care oferta nu respectă nivelurile minime de calitate pentru criteriile de atribuire.

(4)   În cazurile menționate la alineatul (1) litera (a), autoritatea contractantă nu are obligația de a publica un anunț de participare în cazul în care include în procedura competitivă cu negociere toți ofertanții care îndeplinesc criteriile de excludere și de selecție, cu excepția celor care au prezentat o ofertă declarată a fi anormal de mică.

Articolul 136

Procedura care implică o cerere de exprimare a interesului

[Articolul 104 alineatul (5) din Regulamentul financiar]

(1)   Pentru contractele cu o valoare sub pragurile menționate la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar și la articolul 265 alineatul (1) litera (b) din prezentul regulament și fără a aduce atingere articolelor 134 și 135 din prezentul regulament, autoritatea contractantă poate utiliza o cerere de exprimare a interesului pentru:

(a)

preselectarea candidaților care urmează să fie invitați să depună oferte în cadrul unor proceduri restrânse de ofertare viitoare

(b)

sau constituirea unei liste de vânzători care să fie invitați să depună cereri de participare sau oferte.

(2)   Lista întocmită ca urmare a unei cereri de exprimare a interesului este valabilă pentru cel mult patru ani de la data la care este publicat anunțul prevăzut la articolul 124 alineatul (1).

Lista menționată la primul paragraf poate include subliste.

Orice operator economic interesat își poate exprima interesul în orice moment pe parcursul perioadei de valabilitate a listei, cu excepția ultimelor trei luni din perioada în cauză.

(3)   În cazul în care urmează să se atribuie un contract, autoritatea contractantă îi invită pe toți candidații sau vânzătorii înscriși pe lista sau sublista în cauză:

(a)

să depună o ofertă în cazul menționat la alineatul (1) litera (a);

(b)

să depună, în cazul listei menționate la alineatul (1) litera (b), oricare dintre următoarele:

(i)

oferte care includ documente legate de criterii de excludere și de selecție;

(ii)

documente legate de criterii de excludere și de selecție și, într-o a doua etapă, oferte pentru cei care îndeplinesc aceste criterii.

Articolul 136a

Contractele cu o valoare medie

[Articolul 104 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

Un contract cu o valoare medie sub pragurile menționate la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar poate fi atribuit prin procedura de negociere conform modalităților de negociere prevăzute la articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar și la articolul 128 alineatul (5) din prezentul regulament. Pentru astfel de proceduri se aplică articolul 124 alineatul (1) și articolul 128 alineatele (1) și (4) din prezentul regulament. Numai candidații care sunt invitați simultan, în scris, de către autoritatea contractantă pot depune o ofertă inițială.

Articolul 137

Contractele cu valoare scăzută

[Articolul 104 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Un contract cu valoare scăzută care nu depășește 60 000 EUR poate fi atribuit prin procedura de negociere conform modalităților de negociere prevăzute la articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar și la articolul 128 alineatul (5) din prezentul regulament. Articolul 124 alineatul (1) și articolul 128 alineatele (2) și (4) din prezentul regulament se aplică acestor proceduri. Numai candidații care sunt invitați simultan, în scris, de către autoritatea contractantă pot depune o ofertă inițială.

(2)   Un contract cu o valoare foarte scăzută, care nu depășește 15 000 EUR poate fi atribuit prin procedura de negociere conform modalităților de negociere prevăzute la articolul 104 alineatul (4) din Regulamentul financiar și la articolul 128 alineatul (5) din prezentul regulament. Pentru astfel de proceduri se aplică articolul 128 alineatul (3). Numai candidații care sunt invitați simultan, în scris, de către autoritatea contractantă pot depune o ofertă inițială.

(3)   Plățile în valoare mai mică de 1 000 EUR pentru cheltuieli se pot realiza pe baza unei facturi, fără acceptarea prealabilă a unei oferte.

Articolul 137a

Consultare preliminară a pieței

[Articolul 105 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Pentru consultarea preliminară a pieței, autoritatea contractantă poate solicita sau accepta consultanță din partea unor experți sau autorități independente sau din partea unor operatori economici. Respectiva consultanță poate fi utilizată la planificarea și derularea procedurii de achiziții, cu condiția ca o astfel de consultanță să nu aibă ca efect denaturarea concurenței și să nu ducă la o încălcare a principiilor nediscriminării și transparenței.

(2)   În cazul în care un operator economic a oferit consultanță autorității contractante sau a participat în alt mod la pregătirea procedurii de achiziție, autoritatea contractantă ia măsurile corespunzătoare, astfel cum este prevăzut la articolul 142, pentru a garanta că nu există denaturări ale concurenței prin participarea operatorului economic respectiv.

Articolul 138

Documentele de achiziție

[Articolul 105 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Documentele de achiziție conțin următoarele:

(a)

dacă este cazul, anunțul de participare sau alte măsuri de publicitate, astfel cum se prevede la articolele 123-126;

(b)

invitația la procedura de ofertare;

(c)

caietul de sarcini sau documentele descriptive în cazul unui dialog competitiv. Acestea includ caracteristicile tehnice și criteriile relevante;

(d)

proiectul de contract bazat pe modelul de contract.

Litera (d) de la primul paragraf nu se aplică atunci când, din cauza unor circumstanțe excepționale și justificate în mod corespunzător, modelul de contract nu poate fi utilizat.

(2)   Invitația de participare la licitație precizează următoarele:

(a)

normele care reglementează depunerea ofertelor, inclusiv, în special, condițiile de menținere a confidențialității până la deschidere, data și ora limită pentru primire și adresa la care trebuie trimise sau depuse sau adresa de internet în cazul în care depunerile se fac electronic;

(b)

faptul că depunerea unei oferte implică acceptarea termenilor și condițiilor menționate în documentele de achiziție și faptul că depunerea ofertei stabilește obligații pentru contractantul căruia îi este atribuit contractul, pe perioada de execuție a contractului;

(c)

perioada în care oferta va rămâne valabilă și nu va putea fi modificată în niciun fel;

(d)

faptul că se interzice orice contact între autoritatea contractantă și ofertant pe parcursul procedurii, cu excepția cazului excepțional în care, în condițiile prevăzute la articolul 160 și, dacă se prevede o vizită la fața locului, se precizează detaliile pentru vizita în cauză;

(e)

elementul prin care se dovedește că s-a respectat termenul pentru primirea ofertelor;

(f)

faptul că depunerea unei oferte implică acceptarea primirii prin mijloace electronice a comunicării privind rezultatul procedurii.

(3)   Caietul de sarcini conține următoarele:

(a)

criteriile de excludere și de selecție;

(b)

criteriile de atribuire și ponderea relativă a acestora sau, în cazul în care ponderarea nu este posibilă din motive obiective, ordinea descrescătoare a importanței lor, care se aplică și în cazul elementelor variabile, dacă acestea sunt autorizate în anunțul de participare;

(c)

caracteristicile tehnice prevăzute la articolul 139;

(d)

în cazul în care sunt autorizate elemente variabile, cerințele minime pe care acestea trebuie să le îndeplinească;

(e)

informații privind aplicabilitatea Protocolului privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene sau, după caz, a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice sau a Convenției de la Viena privind relațiile consulare;

(f)

dovada accesului la achiziție, astfel cum se prevede la articolele 172 și 263;

(g)

în cazul unui sistem dinamic de achiziții sau al unor cataloage electronice, echipamentul electronic utilizat și modalitățile și specificațiile tehnice de conectare necesare.

(4)   Proiectul contractului precizează următoarele:

(a)

clauzele penale aplicate în cazul neîndeplinirii clauzelor contractuale;

(b)

detaliile care trebuie menționate pe facturi și în documentele justificative relevante în conformitate cu articolul 102;

(c)

faptul că atunci când instituțiile atribuie contracte în nume propriu legislația care se aplică contractului este dreptul Uniunii, completat, dacă este necesar, de legislația națională, sau exclusiv legislația națională, în cazul în care acest lucru este necesar pentru contractele menționate la articolul 121 alineatul (1);

(d)

instanța competentă pentru soluționarea litigiilor;

(e)

faptul că contractantul respectă obligațiile aplicabile în domeniul mediului, social și al legislației muncii instituite prin dreptul Uniunii, prin dreptul național, prin acorduri colective sau prin dispozițiile internaționale de drept în domeniul mediului, social și al legislației muncii enumerate în anexa X la Directiva 2014/24/UE;

(f)

dacă va fi necesar transferul drepturilor de proprietate intelectuală;

(g)

faptul că prețul menționat în ofertă este definitiv și că nu poate fi revizuit, sau precizează condițiile sau formulele de revizuire a prețurilor pe durata contractului.

În sensul literei (g) de la primul paragraf, în cazul în care este prevăzută în contract o revizuire a prețurilor, autoritatea contractantă ține seama în special de:

(i)

obiectul procedurii de achiziții și situația economică în care are loc;

(ii)

tipul contractului și sarcinile și durata sa;

(iii)

interesele sale financiare.

Literele (c) și (d) din primul paragraf pot fi anulate pentru contractele semnate în conformitate cu articolul 134 alineatul (1) litera (m).

Articolul 139

Caracteristicile tehnice

[Articolul 105 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Caracteristicile tehnice asigură accesul egal al operatorilor economici la procedurile de achiziție și nu au drept efect crearea de obstacole nejustificate în calea deschiderii către concurență a achizițiilor.

Caracteristicile tehnice includ caracteristicile necesare pentru lucrări, produse sau servicii, inclusiv cerințele minime, astfel încât acestea să corespundă utilizării prevăzute de autoritatea contractantă.

(2)   Caracteristicile menționate la alineatul (1) includ, după caz:

(a)

nivelurile de calitate;

(b)

performanțele în materie de protecție a mediului și de combatere a schimbărilor climatice;

(c)

pentru achizițiile destinate utilizării de către persoane fizice, criteriile de accesibilitate pentru persoanele cu handicap sau proiectarea pentru toți utilizatorii, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător;

(d)

nivelurile și procedurile pentru evaluarea conformității;

(e)

funcționarea sau utilizarea produsului;

(f)

siguranța sau dimensiunile, inclusiv, în cazul produselor, denumirea la vânzare și instrucțiunile de utilizare și, pentru toate contractele, terminologia, simbolurile, metodele de încercare și testare, ambalarea, marcarea și etichetarea, procesele și metodele de producție;

(g)

pentru contractele de achiziții de lucrări, procedurile de asigurare a calității și normele de proiectare și evaluare a costurilor, condițiile de testare, verificare și recepție pentru lucrări și metodele sau tehnicile de construcție, precum și toate celelalte condiții tehnice pe care autoritatea contractantă le poate prestabili în temeiul reglementărilor generale sau specifice pentru lucrările finalizate și pentru materialele și piesele componente.

(3)   Caracteristicile tehnice se formulează într-unul dintre următoarele moduri:

(a)

în ordinea preferinței, prin trimitere la standarde europene, evaluări tehnice europene, caracteristici tehnice comune, standarde internaționale, alte sisteme tehnice de referință stabilite de organismele europene de standardizare sau, în absența acestora, de organismele echivalente naționale; fiecare trimitere este însoțită de mențiunea «sau echivalent»;

(b)

în termeni de performanțe sau de cerințe funcționale, incluzând caracteristici de mediu, cu condiția ca parametrii să fie suficient de exacți pentru ca ofertanții să poată stabili obiectul contractului și pentru ca autoritatea contractantă să poată atribui contractul;

(c)

printr-o combinație a celor două metode prevăzute la literele (a) și (b).

(4)   Atunci când autoritatea contractantă recurge la posibilitatea de a face trimitere la caracteristicile prevăzute la alineatul (3) litera (a), aceasta nu respinge o ofertă pe motiv că nu respectă caracteristicile în cauză dacă ofertantul îi demonstrează autorității contractante, prin orice mijloc adecvat, că oferta îndeplinește în mod echivalent cerințele stabilite în caracteristicile tehnice.

(5)   În cazul în care autoritatea contractantă recurge la opțiunea prevăzută la alineatul (3) litera (b) de a formula caracteristici tehnice din punctul de vedere performanței sau al cerințelor funcționale, aceasta nu respinge o ofertă care respectă un standard național care transpune un standard european, un agrement tehnic european, o caracteristică tehnică comună, un standard internațional sau sisteme tehnice de referință stabilite de un organism european de standardizare, dacă aceste caracteristici se referă la cerințele funcționale sau de performanță pe care le-a stabilit.

Ofertantul dovedește, prin orice mijloace adecvate, că lucrările, produsele sau serviciile conforme standardului satisfac cerințele de performanță sau funcționale stabilite de autoritatea contractantă.

(6)   În cazul în care o autoritate contractantă intenționează să achiziționeze lucrări, produse sau servicii cu anumite caracteristici de mediu, sociale sau de altă natură, aceasta poate impune o etichetă specifică sau cerințe specifice prevăzute de o etichetă, cu condiția ca toate condițiile de mai jos să fie îndeplinite:

(a)

cerințele de etichetare se referă numai la criterii care sunt legate de obiectul contractului și sunt adecvate pentru a defini caracteristicile achiziției;

(b)

cerințele de etichetare se bazează pe criterii verificabile în mod obiectiv și nediscriminatorii;

(c)

etichetele sunt stabilite printr-o procedură deschisă și transparentă, în cadrul căreia pot participa toate părțile interesate relevante;

(d)

etichetele sunt accesibile tuturor părților interesate;

(e)

cerințele de etichetare sunt stabilite de o terță parte asupra căreia operatorul economic care solicită acordarea etichetei nu poate exercita o influență decisivă.

Autoritatea contractantă poate impune operatorilor economici obligația de a furniza un raport de încercare sau un certificat, ca dovadă a conformității cu documentele de achiziție, emis de un organism de evaluare a conformității acreditat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (12) sau de un organism de evaluare a conformității echivalent.

(7)   Autoritatea contractantă acceptă orice alte mijloace de probă adecvate în plus față cele menționate la alineatul (6), cum ar fi un dosar tehnic al producătorului, în cazul în care operatorul economic nu are acces la certificate sau rapoarte de încercare, și nici posibilitatea de a le obține sau de a obține o etichetă specifică în termenele stabilite, din motive care nu sunt imputabile operatorului economic respectiv, cu condiția ca operatorul economic în cauză să demonstreze că lucrările, produsele sau serviciile care urmează a fi furnizate îndeplinesc cerințele etichetei specifice sau cerințele specifice indicate de autoritatea contractantă.

(8)   Cu excepția cazului în care acest lucru este justificat de obiectul contractului, caracteristicile tehnice nu precizează un anumit producător, o anumită origine sau un anumit procedeu care caracterizează produsele sau serviciile furnizate de un anumit operator economic, și nici nu se referă la o marcă, la un brevet, la un tip, la o origine sau la o producție specifică, fapt care ar avea ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor produse sau operatori economici.

Această mențiune este autorizată, cu titlu excepțional, în cazul în care nu este posibilă o descriere suficient de detaliată și de inteligibilă a obiectului contractului. Mențiunea respectivă trebuie să fie însoțită de cuvintele «sau echivalent».

Articolul 141

Declarația privind inexistența unei situații de excludere și dovada privind aceasta

(Articolele 106 și 107 din Regulamentul financiar)

(1)   În sensul articolului 106 alineatul (10) din Regulamentul financiar, autoritatea contractantă acceptă documentul european de achiziție unic (DEAU) menționat în Directiva 2014/24/UE sau, în lipsa acestuia, o declarație pe proprie răspundere, semnată și datată, conform căreia operatorul economic nu se află în niciuna din situațiile menționate la articolul 106 alineatele (1) și (4) și la articolul 107 din Regulamentul financiar sau că se află în unul din cazurile menționate la articolul 106 alineatul (7) litera (a) din Regulamentul financiar.

Un operator economic poate reutiliza un DEAU deja utilizat într-o procedură de achiziții anterioară, cu condiția să confirme că informațiile cuprinse în acesta sunt în continuare corecte.

În cazul în care autoritatea contractantă limitează numărul de candidați în temeiul articolului 104 alineatul (3) din Regulamentul financiar, toți candidații prezintă dovezile menționate la alineatul (3) din prezentul articol.

În funcție de evaluarea riscurilor, autoritatea contractantă poate hotărî să nu solicite DEAU sau declarație pe proprie răspundere pentru oricare din următoarele:

(a)

procedurile în cazul contractelor de valoare foarte scăzută, în conformitate cu articolul 137 alineatul (2);

(b)

procedurile pentru contracte în domeniul acțiunilor externe cu o valoare de maximum 20 000 EUR, în temeiul articolului 265 alineatul (1), al articolului 267 alineatul (1) și al articolului 269 alineatul (1).

(2)   Ofertantul care a fost declarat câștigător prezintă, într-un termen definit de autoritatea contractantă și anterior semnării contractului, dovezile menționate la alineatul (3), care confirmă DEAU sau declarația pe proprie răspundere, în următoarele cazuri:

(a)

în cazul contractelor atribuite de instituții în nume propriu, având o valoare egală sau care depășește pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar;

(b)

în cazul contractelor în domeniul acțiunilor externe cu o valoare egală sau care depășește pragurile stabilite la articolul 265 alineatul (1) litera (a), la articolul 267 alineatul (1) litera (a) sau la articolul 269 alineatul (1) litera (a).

(3)   Autoritatea contractantă acceptă, ca dovadă satisfăcătoare a faptului că operatorul economic nu se află în niciuna din situațiile descrise la articolul 106 alineatul (1) literele (a), (c), (d) sau (f) din Regulamentul financiar, un extras recent din cazierul judiciar sau, în absența acestuia, un document echivalent eliberat recent de către o autoritate judiciară sau administrativă din țara în care își are sediul principal, din care să rezulte îndeplinirea cerințelor în cauză.

Autoritatea contractantă acceptă, ca dovadă satisfăcătoare a faptului că operatorul economic nu se află în situația descrisă la articolul 106 alineatul (1) literele (a) sau (b) din Regulamentul financiar, un certificat emis recent de autoritatea competentă din statul în cauză.

În cazul în care certificatul nu este eliberat în țara în cauză, operatorul economic poate furniza o declarație sub jurământ făcută în fața unei autorități judiciare sau a unui notar sau, în lipsa acesteia, o declarație solemnă făcută în fața unei autorități administrative sau a unui organism profesional calificat din țara în care își are sediul principal.

(4)   Autoritatea contractantă exonerează un operator economic de obligația de a depune documentele justificative menționate la alineatul (3) în cazul organizațiilor internaționale, dacă poate avea acces gratuit la ele într-o bază de date națională sau dacă astfel de dovezi au fost depuse deja pentru o altă procedură și cu condiția ca data de emitere a documentelor să nu depășească un an și ca acestea să fie încă valabile.

În acest caz, operatorul economic declară pe proprie răspundere că documentele justificative au fost deja depuse în cadrul unei proceduri anterioare și confirmă că nu au intervenit schimbări în ceea ce privește situația sa.

Articolul 142

Măsuri pentru evitarea denaturărilor concurenței

[Articolul 107 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

Măsurile menționate la articolul 107 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul financiar includ comunicarea către ceilalți candidați și ofertanți a informațiilor relevante care au fost transmise în contextul participării candidatului sau ofertantului la pregătirea procedurii de achiziție sau care rezultă în urma acesteia și stabilirea unor termene adecvate pentru primirea ofertelor.

Candidatul sau ofertantul în cauză este exclus din cadrul procedurii numai dacă nu există un alt mijloc pentru a asigura respectarea principiului egalității de tratament.

Înainte de orice astfel de excludere, candidaților sau ofertanților li se acordă posibilitatea de a demonstra că implicarea lor în pregătirea procedurii de achiziții nu poate denatura concurența.

Articolul 143

Funcționarea bazei de date pentru sistemul de detectare timpurie și de excludere

[Articolul 108 alineatele (1), (2), (3), (4) și (12) din Regulamentul financiar]

Pentru a asigura funcționarea bazei de date menționate la articolul 108 alineatul (1) din Regulamentul financiar, instituțiile, organismele, oficiile, agențiile și entitățile menționate la articolul 108 alineatul (2) literele (c), (d) și (e) din Regulamentul financiar desemnează persoanele autorizate.

După caz, aceste persoane autorizate furnizează informațiile menționate la articolul 108 alineatul (3) din Regulamentul financiar. Acestea primesc acces în conformitate cu articolul 108 alineatele (4) și (12) din Regulamentul financiar.

Persoanele autorizate desemnate deja de către entitățile menționate la articolul 108 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul financiar, în conformitate cu normele sectoriale, pot fi utilizate în sensul articolului 108 alineatul (12) din Regulamentul financiar.

Informațiile solicitate entităților menționate la articolul 108 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul financiar sunt transmise numai prin intermediul sistemului de gestionare a neregulilor care este sistemul automatizat de informații instituit de Comisie și utilizat în mod curent pentru raportarea fraudelor și neregulilor, în conformitate cu normele sectoriale.

În sensul articolului 108 alineatul (4) din Regulamentul financiar, informațiile transmise prin intermediul acestui sistem automatizat de informații sunt puse la dispoziție de către Comisie în baza de date menționată la articolul 108 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

Articolul 144

Comitetul

[Articolul 108 alineatul (6) din Regulamentul financiar]

(1)   Președintele comitetului este desemnat de Comisie. Acesta este ales din rândul foștilor membri ai Curții de Conturi, ai Curții de Justiție sau din rândul unor foști funcționari care au cel puțin rangul de director general în cadrul unei instituții a Uniunii Europene, alta decât Comisia. Președintele este selectat pe baza calităților sale personale și profesionale, a unei vaste experiențe în domeniul juridic și financiar și a competenței, independenței și integrității de care a făcut dovadă. Mandatul este de cinci ani și nu se reînnoiește. Președintele este numit în funcția de consilier special în sensul articolului 5 din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene.

Președintele comitetului prezidează toate reuniunile acestuia. Acesta este independent în exercitarea atribuțiilor sale. Președintele nu trebuie să se afle într-un conflict de interese între îndatoririle sale în calitate de președinte al comitetului și orice alte îndatoriri oficiale.

(2)   Doi membri permanenți sunt desemnați de Comisie. Un membru suplimentar reprezintă autoritatea contractantă solicitantă și este desemnat în conformitate cu propria organizare internă a autorității.

(3)   Secretariatul permanent al comitetului asigură următoarele:

(a)

pregătirea analizei informațiilor transmise comitetului în temeiul articolului 108 alineatul (8) litera (a) din Regulamentul financiar;

(b)

legătura cu operatorii economici și alți ordonatori de credite în sensul articolului 108 alineatul (8) literele (b), (c) și (f) din Regulamentul financiar;

(c)

păstrarea registrului conținând recomandările adoptate de către comitet în conformitate cu articolul 108 alineatul (5) din Regulamentul financiar și deciziile luate de autoritatea contractantă în conformitate cu articolul 106 alineatul (3) din Regulamentul financiar;

(d)

asigură publicarea centralizată în conformitate cu articolul 106 alineatul (16) din Regulamentul financiar.

(4)   Fiecare membru al comitetului analizează fiecare caz prezentat în conformitate cu normele și procedurile stabilite în prezentul regulament, în Regulamentul financiar și în orice alte norme aplicabile stabilite de către Comisie. Înainte de desemnare, precum și pe tot parcursul mandatului său, fiecare membru al comitetului are obligația de a comunica cu promptitudine orice acte care ar putea constitui un conflict de interese în sensul articolului 57 din Regulamentul financiar și al articolului 32 din prezentul regulament. Membrii comitetului se recuză în orice caz în care au un conflict de interese real.

(5)   Regulamentul de procedură al comitetului se adoptă de către Comisie.

Articolul 146

Criteriile de selecție

[Articolul 110 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă precizează în documentele de achiziție criteriile de selecție, nivelurile minime de capacitate și dovezile necesare pentru a demonstra această capacitate. Toate cerințele sunt legate de obiectul contractului și sunt proporționale cu acesta.

Autoritatea contractantă precizează în documentele de achiziție în ce mod grupurile de operatori economici trebuie să îndeplinească criteriile de selecție, ținând seama de alineatul (6).

Atunci când un contract este împărțit în loturi, autoritatea contractantă poate stabili niveluri minime ale capacității pentru fiecare lot. Aceasta poate stabili niveluri minime suplimentare ale capacității în cazul în care mai multe loturi sunt atribuite aceluiași contractant.

(2)   În ceea ce privește capacitatea de exercitare a activității profesionale, autoritatea contractantă poate solicita unui operator economic să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)

să fie înscris într-un registru profesional sau de comerț relevant, cu excepția organizațiilor internaționale;

(b)

pentru contractele de achiziții de servicii, să dețină o autorizație specială care să dovedească faptul că este autorizat să execute contractul în țara în care își are sediul principal sau că este membru al unei anumite organizații profesionale.

(3)   La primirea cererilor de participare sau a ofertelor, autoritatea contractantă acceptă DEAU sau, în lipsa acesteia, o declarație pe propria răspundere conform căreia candidatul sau ofertantul îndeplinește criteriile de selecție.

Autoritatea contractantă poate cere ofertanților și candidaților, în orice moment în timpul procedurii, să depună o declarație actualizată sau toate ori o parte dintre documentele justificative, dacă acest lucru este necesar pentru a asigura desfășurarea corespunzătoare a procedurii.

Autoritatea contractantă solicită candidaților sau ofertantului câștigător să prezinte documente justificative actualizate, cu excepția cazului în care aceasta le-a primit deja pentru o altă procedură și cu condiția ca documentele să fie de actualitate sau în care le poate accesa gratuit într-o bază de date națională.

(4)   Autoritatea contractantă poate, în funcție de evaluarea riscurilor efectuată de aceasta, să hotărască să nu solicite dovada capacității juridice, regulamentare, financiare, economice, tehnice și profesionale a operatorului economic în următoarele cazuri:

(a)

în cazul procedurilor pentru contractele de valoare medie sau scăzută atribuite de instituții în nume propriu, având o valoare egală sau inferioară valorilor menționate la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar;

(b)

în cazul procedurilor pentru contracte atribuite în domeniul acțiunilor externe, având o valoare inferioară pragurilor menționate la articolul 265 alineatul (1) litera (a), articolul 267 alineatul (1) litera (a) sau articolul 269 alineatul (1) litera (a).

Nu se acordă prefinanțare în cazul în care autoritatea contractantă hotărăște să nu solicite dovada capacității juridice, regulamentare, financiare, economice, tehnice și profesionale a operatorilor economici.

(5)   Un operator economic poate, dacă este cazul și pentru un anumit contract, să se bazeze pe capacitățile altor entități, indiferent de natura juridică a legăturilor pe care le are cu acestea. În acest caz, operatorul economic trebuie să dovedească autorității contractante că va dispune de resursele necesare pentru executarea contractului, prezentând angajamentul respectivelor entități în acest sens.

În ceea ce privește criteriile tehnice și profesionale, un operator economic se poate baza pe capacitățile altor entități numai atunci când acestea din urmă vor executa lucrările sau serviciile pentru care sunt necesare aceste capacități.

În cazul în care un operator economic se bazează pe capacitățile altor entități în ceea ce privește criteriile referitoare la capacitatea economică și financiară, autoritatea contractantă poate solicita ca operatorul economic și acele entități să fie răspunzătoare solidar pentru executarea contractului.

Autoritatea contractantă poate solicita ofertantului informații privind orice parte a contractului pe care ofertantul intenționează să o subcontracteze și privind identitatea eventualilor subcontractanți.

Pentru lucrări sau servicii prestate la o instalație direct sub supravegherea autorității contractante, autoritatea contractantă cere contractantului să indice numele, contactele și reprezentanții autorizați ai subcontractanților implicați în executarea contractului, inclusiv orice schimbare a subcontractanților.

(6)   Autoritatea contractantă verifică dacă entitățile pe a căror capacitate operatorul economic intenționează să se bazeze și subcontractanții avuți în vedere, în cazul în care subcontractarea reprezintă o parte semnificativă a contractului, îndeplinesc criteriile de selecție relevante.

Autoritatea contractantă cere ca operatorul economic să înlocuiască o entitate sau un subcontractant care nu îndeplinește un criteriu de selecție relevant.

(7)   În cazul contractelor de achiziții de lucrări sau de servicii și al lucrărilor de amplasare sau de instalare din cadrul unui contract de achiziții de produse, autoritatea contractantă poate impune ca anumite sarcini critice să fie efectuate direct de către ofertantul însuși sau, în cazul unei oferte depuse de un grup de operatori economici, de un participant din cadrul acestui grup.

Articolul 147

Capacitatea economică și financiară

[Articolul 110 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Pentru a asigura faptul că operatorii economici dispun de capacitatea economică și financiară necesare pentru a executa contractul, autoritatea contractantă poate cere în special următoarele:

(a)

operatorii economici să aibă o anumită cifră de afaceri anuală minimă, inclusiv o anumită cifră de afaceri minimă în domeniul acoperit de contract;

(b)

operatorii economici să furnizeze informații privind conturile lor anuale care să arate raporturile dintre active și pasive;

(c)

operatorii economici să furnizeze o asigurare la nivel adecvat împotriva riscurilor profesionale.

În sensul literei (a) de la primul paragraf, cifra de afaceri anuală minimă nu depășește dublul valorii anuale estimate a contractului, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător legate de natura achiziției, pe care autoritatea contractantă le explică în documentele de achiziție.

În sensul literei (b) de la primul paragraf, autoritatea contractantă explică metodele și criteriile pentru aceste raporturi în documentele de achiziție.

(2)   În cazul unor sisteme dinamice de achiziții, cifra de afaceri anuală maximă se calculează pe baza dimensiunii maxime anticipate a contractelor specifice care urmează să fie atribuite în cadrul sistemului respectiv.

(3)   Autoritatea contractantă precizează în documentele de achiziție dovezile care trebuie furnizate de către un operator economic pentru a-și demonstra capacitatea economică și financiară. Aceasta poate cere în special unul sau mai multe dintre următoarele documente:

(a)

declarații bancare corespunzătoare sau, după caz, dovada unei asigurări a riscului profesional;

(b)

declarațiile financiare sau extrasele acestora pentru o perioadă egală sau mai mică decât ultimii trei ani pentru care conturile au fost închise;

(c)

o declarație privind cifra totală de afaceri a operatorului economic și, după caz, cifra de afaceri din domeniul de activitate acoperit de contract, pentru cel mult ultimele trei exerciții financiare disponibile.

În cazul în care, din motive întemeiate, operatorul economic nu poate prezenta referințele solicitate de autoritatea contractantă, acesta poate face dovada capacității sale economice și financiare prin orice alt document pe care autoritatea contractantă îl consideră adecvat.

Articolul 148

Capacitatea tehnică și profesională

[Articolul 110 alineatul (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă verifică dacă candidații sau ofertanții îndeplinesc criteriile minime de selecție referitoare la capacitatea tehnică și profesională în conformitate cu alineatele (2)-(5).

(2)   Autoritatea contractantă precizează în documentele de achiziție datele care trebuie furnizate de către un operator economic pentru a-și demonstra capacitatea tehnică și profesională. Aceasta poate cere unul sau mai multe dintre următoarele documente:

(a)

pentru lucrări, produse care necesită operațiuni sau servicii de amplasare și instalare, studiile și calificările profesionale, competențele, experiența și cunoștințele de specialitate ale persoanelor responsabile cu executarea;

(b)

o listă cu următoarele:

(i)

principalele servicii prestate și produsele livrate în ultimii trei ani, cu indicarea valorilor lor, a datelor și a clienților, publici sau privați, însoțite, la cerere, de declarații ale clienților;

(ii)

lucrările executate în decursul ultimilor cinci ani, alături de certificate de bună execuție pentru lucrările cele mai importante;

(c)

o descriere a echipamentelor tehnice, a instrumentelor și a utilajelor aflate la dispoziția operatorului economic pentru executarea contractului de achiziții de servicii sau de lucrări;

(d)

o descriere a instalațiilor tehnice și a mijloacelor aflate la dispoziția operatorului economic pentru asigurarea calității, precum și o descriere a mijloacelor de studiu și de cercetare disponibile;

(e)

o indicație privind tehnicienii sau organismele tehnice aflate la dispoziția operatorului economic, indiferent dacă îi aparțin sau nu direct, în special cei responsabili de controlul calității;

(f)

în ceea ce privește produsele, eșantioane, descrieri sau fotografii ori certificate autentice întocmite de institute sau agenții oficiale pentru controlul calității, a căror competență este recunoscută și care atestă conformitatea produselor clar identificată prin trimitere la caracteristicile sau la standardele tehnice;

(g)

pentru lucrări sau servicii, o declarație privind personalul mediu anual și efectivul personalului de conducere al operatorului economic în ultimii trei ani;

(h)

o indicație privind sistemele de management și de trasabilitate din cadrul lanțului de aprovizionare pe care operatorul economic le va putea aplica în cursul executării contractului;

(i)

o indicație referitoare la măsurile privind managementul de mediu pe care operatorul economic le va putea aplica în cursul executării contractului.

În sensul literei (b) punctul (i) de la primul paragraf, atunci când este necesar în scopul asigurării unui nivel adecvat de concurență, autoritatea contractantă poate preciza faptul că vor fi luate în considerare dovezile privind produsele sau serviciile relevante prestate cu mai mult de trei ani în urmă.

În sensul literei (b) punctul (ii) de la primul paragraf, atunci când este necesar în scopul asigurării unui nivel adecvat de concurență, autoritatea contractantă poate preciza faptul că vor fi luate în considerare dovezile privind lucrările relevante prestate cu mai mult de cinci ani în urmă.

(3)   Dacă produsele sau serviciile sunt complexe sau, în mod excepțional, sunt necesare pentru un scop special, dovada capacității tehnice și profesionale poate fi făcută prin intermediul unei verificări efectuate de autoritatea contractantă sau în numele acesteia de către un organism oficial competent din țara în care este stabilit operatorul economic, cu acordul organismului în cauză. Aceste verificări vizează capacitatea tehnică și de producție a furnizorului și, dacă este necesar, mijloacele de studiu și cercetare și măsurile de control al calității.

(4)   Atunci când autoritatea contractantă solicită prezentarea unor certificate eliberate de organisme independente care să ateste faptul că operatorul economic respectă anumite standarde de asigurare a calității, inclusiv cu privire la accesibilitatea pentru persoanele cu handicap, aceasta face trimitere la sistemele de asigurare a calității bazate pe seriile de standarde europene relevante certificate de organisme acreditate. Autoritatea contractantă acceptă și alte dovezi ale unor măsuri echivalente de asigurare a calității de la un operator economic care poate demonstra că nu are acces la astfel de certificate sau nu are posibilitatea de a obține aceste certificate în termenele relevante, din motive care nu sunt imputabile operatorului economic respectiv, cu condiția ca operatorul economic să dovedească faptul că măsurile de asigurare a calității propuse respectă standardele de asigurare a calității cerute.

(5)   Atunci când autoritatea contractantă solicită prezentarea unor certificate eliberate de organisme independente care să ateste faptul că operatorul economic respectă anumite standarde sau sisteme de management de mediu, autoritatea contractantă face trimitere la sistemul de management de mediu și audit al Uniunii Europene sau la alte sisteme de management de mediu recunoscute în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (13) sau la alte standarde de management de mediu bazate pe standardele europene sau internaționale relevante emise de organisme acreditate. În cazul în care se poate demonstra că un operator economic nu a avut acces la astfel de certificate sau nu are posibilitatea de a le obține în termenele stabilite din motive care nu îi sunt imputabile, autoritatea contractantă acceptă și alte dovezi ale unor măsuri de management de mediu, cu condiția ca operatorul economic să dovedească faptul că aceste măsuri sunt echivalente cu cele impuse în temeiul sistemului sau standardului de management de mediu aplicabil.

(6)   O autoritate contractantă poate ajunge la concluzia că un operator economic nu deține capacitățile profesionale necesare pentru a executa contractul la un standard de calitate corespunzător în cazul în care autoritatea contractantă a constatat că operatorul economic se află într-o situație de conflict de interese care ar putea afecta executarea contractului.

Articolul 149

Criterii de atribuire

[Articolul 110 alineatul (3) din Regulamentul financiar]

(1)   Criteriile de calitate pot include elemente cum ar fi caracteristicile tehnice, estetice și funcționale, accesibilitatea, proiectarea pentru toți utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu și inovatoare, producția, furnizarea și procesul de tranzacționare și orice alt proces specific în orice stadiu al ciclului lor de viață, organizarea personalului desemnat să execute contractul, serviciile post-vânzare, asistența tehnică și condițiile de livrare, cum ar fi data livrării, procesul de livrare și termenul de livrare sau de execuție.

(2)   Autoritatea contractantă precizează, în documentele achiziției, ponderea relativă pe care o acordă fiecărui criteriu ales pentru determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, cu excepția cazului în care se aplică metoda prețului cel mai mic. Aceste ponderi pot fi exprimate ca un interval a cărui întindere maximă trebuie să fie adecvată.

Ponderea atribuită prețului sau costurilor față de celelalte criterii nu trebuie să conducă la neutralizarea criteriului prețului sau costului.

În cazul în care ponderarea nu este posibilă din motive obiective, autoritatea contractantă indică criteriile în ordinea descrescătoare a importanței lor.

(3)   Autoritatea contractantă poate stabili niveluri minime de calitate. Ofertele aflate sub aceste niveluri de calitate sunt respinse.

(4)   Calcularea costurilor pe ciclu de viață acoperă parțial sau integral următoarele costuri, în măsura în care este relevant, pe durata ciclului de viață al lucrărilor, produselor sau serviciilor:

(a)

costurile suportate de autoritatea contractantă sau de alți utilizatori, cum ar fi:

(i)

costuri legate de achiziție;

(ii)

costuri de utilizare, cum ar fi consumul de energie și de alte resurse;

(iii)

costuri de întreținere;

(iv)

costuri de la sfârșitul ciclului de viață, cum ar fi costurile de colectare și de reciclare;

(b)

costurile atribuite efectelor externe asupra mediului legate de lucrări, produse sau servicii în cursul ciclului lor de viață, cu condiția ca valoarea lor monetară să poată fi determinată și verificată.

(5)   În cazul în care autoritatea contractantă evaluează costurile folosind o abordare ce are la bază costul pe ciclu de viață, aceasta indică în documentele de achiziții datele care trebuie furnizate de către ofertanți și metoda pe care autoritatea contractantă o va utiliza pentru a stabili costurile pe ciclu de viață pe baza datelor respective.

Metoda utilizată pentru evaluarea costurilor atribuite efectelor externe asupra mediului îndeplinește următoarele condiții:

(a)

se bazează pe criterii verificabile în mod obiectiv și nediscriminatorii;

(b)

este accesibilă tuturor părților interesate;

(c)

operatorii economici pot furniza datele solicitate cu un efort rezonabil.

După caz, autoritatea contractantă utilizează metodele comune obligatorii pentru calcularea costurilor pe ciclu de viață prevăzute în anexa XIII la Directiva 2014/24/UE.

Articolul 150

Utilizarea licitațiilor electronice

[Articolul 110 alineatul (5) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă poate să utilizeze licitațiile electronice, în cadrul cărora sunt prezentate noi prețuri, revizuite în sens descrescător și/sau noi valori aferente anumitor elemente ale ofertelor.

Autoritatea contractantă structurează licitația electronică sub forma unui proces electronic repetitiv, care are loc după o evaluare inițială integrală a ofertelor, permițând clasarea lor prin metode automate de evaluare.

(2)   În procedurile deschise, restrânse sau competitive cu negociere, autoritatea contractantă poate decide ca atribuirea unui contract de achiziții publice să fie precedată de o licitație electronică în cazul în care documentele de achiziție pot fi stabilite cu exactitate.

O licitație electronică poate avea loc în momentul restabilirii concurenței între părțile la un contract-cadru, în conformitate cu articolul 122 alineatul (3) litera (b) și cu ocazia lansării unei invitații la o procedură concurențială de ofertare pentru contractele care urmează să fie atribuite prin sistemul dinamic de achiziție menționat la articolul 131.

Licitația electronică se bazează pe una dintre metodele de atribuire prevăzute la articolul 110 alineatul (4) din Regulamentul financiar.

(3)   Autoritatea contractantă care decide să organizeze o licitație electronică precizează acest lucru în anunțul de participare.

Documentele de achiziție includ următoarele detalii:

(a)

valorile caracteristicilor care vor face obiectul licitației electronice, cu condiția ca aceste caracteristici să fie cuantificabile și să poată fi exprimate în cifre sau procente;

(b)

eventualele limite ale valorilor care pot fi prezentate, astfel cum rezultă din specificațiile privind obiectul contractului;

(c)

informațiile care vor fi puse la dispoziția ofertanților pe parcursul licitației electronice și, după caz, în ce moment vor fi disponibile;

(d)

informațiile relevante privind procesul de licitație electronică, inclusiv dacă acesta include etape și modul în care acesta va fi închis, astfel cum se prevede la alineatul (7);

(e)

condițiile în care ofertanții vor putea licita și în special diferențele minime care, dacă este cazul, vor fi cerute la depunerea ofertei;

(f)

informațiile relevante privind echipamentele electronice utilizate, precum și modalitățile și caracteristicile tehnice de conectare.

(4)   Toți ofertanții care au depus oferte admisibile sunt invitați simultan, prin mijloace electronice, să participe la licitația electronică utilizând conexiunile în conformitate cu instrucțiunile. Invitația precizează data și ora începerii licitației electronice.

Licitația electronică se poate desfășura în mai multe runde succesive. Licitația electronică nu poate începe mai devreme de două zile lucrătoare de la data trimiterii invitațiilor.

(5)   Invitația este însoțită de rezultatul unei evaluări complete a ofertei relevante.

Invitația precizează, de asemenea, formula matematică ce va fi utilizată în cadrul licitației electronice pentru determinarea repoziționării automate în clasament în funcție de noile prețuri și/sau de noile valori prezentate. Formula respectivă include ponderarea tuturor criteriilor stabilite pentru identificarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, astfel cum se menționează în documentele de achiziție. În acest scop, eventualele intervale valorice sunt totuși reduse în prealabil la o valoare determinată.

În cazul în care sunt permise elemente variabile, se furnizează o formulă separată pentru fiecare element variabil.

(6)   În cursul fiecărei runde a unei licitații electronice, autoritatea contractantă comunică instantaneu tuturor ofertanților cel puțin informațiile necesare pentru a le permite acestora să își determine, în orice moment, poziția în clasament. Aceasta poate, de asemenea, dacă acest lucru a fost indicat anterior, să comunice și alte informații referitoare la alte prețuri sau valori prezentate și să anunțe numărul de participanți la o anumită rundă a licitației. Cu toate acestea, nu poate dezvălui, în nicio rundă a unei licitații electronice, identitatea ofertanților.

(7)   Autoritatea contractantă închide o licitație electronică într-unul sau mai multe dintre următoarele moduri:

(a)

la data și ora indicate anterior;

(b)

dacă nu mai primește alte prețuri noi sau alte valori noi care să corespundă cerințelor privind diferențele minime, cu condiția să fi specificat anterior termenul pe care îl vor lăsa să treacă de la primirea ultimei oferte înainte să închidă licitația electronică;

(c)

după un număr de runde de licitare indicat în prealabil.

(8)   După închiderea unei licitații electronice, autoritatea contractantă atribuie contractul pe baza rezultatelor licitației electronice.

Articolul 151

Oferte anormal de mici

[Articolul 110 alineatul (5) din Regulamentul financiar]

(1)   În cazul în care, pentru un anumit contract, prețul sau costurile propuse în ofertă par anormal de mici, autoritatea contractantă solicită în scris detalii privind elementele constitutive ale prețului sau ale costurilor pe care aceasta le consideră relevante și îi oferă ofertantului posibilitatea de a-și prezenta observațiile.

Autoritatea contractantă poate, în special, să ia în considerare observații referitoare la:

(a)

economia procesului de producție, a prestării de servicii sau a metodei de construcție;

(b)

soluțiile tehnice alese sau condițiile extrem de favorabile de care dispune ofertantul;

(c)

originalitatea ofertei;

(d)

respectarea de către ofertant a obligațiilor aplicabile în domeniile mediului, social și al legislației muncii;

(d)

respectarea de către subcontractanți a obligațiilor aplicabile în domeniile mediului, social și al legislației muncii;

(f)

posibilitatea ca ofertantul să obțină un ajutor de stat în conformitate cu normele aplicabile.

(2)   Autoritatea contractantă poate respinge oferta numai atunci când dovezile furnizate nu justifică în mod satisfăcător nivelul scăzut al prețului sau al costurilor propuse.

Autoritatea contractantă respinge oferta atunci când constată că aceasta este anormal de mică deoarece nu respectă obligațiile aplicabile în domeniile mediului, social și al legislației muncii.

(3)   În cazul în care autoritatea contractantă stabilește că o ofertă este anormal de mică pentru că ofertantul a obținut un ajutor de stat, oferta poate fi respinsă doar din acest motiv numai dacă ofertantul nu este în măsură să demonstreze, într-un interval de timp suficient stabilit de autoritatea contractantă, că ajutorul în cauză este compatibil cu piața internă în sensul articolului 107 din TFUE.

Articolul 152

Termene pentru primirea ofertelor și a cererilor de participare

[Articolul 111 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă stabilește termene pentru primirea ofertelor și a cererilor de participare.

Atunci când stabilește termenele, autoritatea contractantă ține seama de complexitatea contractului și de timpul necesar pentru elaborarea ofertelor. Termenele trebuie să fie mai lungi decât termenele minime stabilite la prezentul articol atunci când ofertele pot fi prezentate doar după o vizită la fața locului sau după consultarea la fața locului a documentelor justificative ale documentelor de achiziție.

Termenul se prelungește cu cinci zile în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)

autoritatea contractantă nu oferă acces direct și gratuit, prin mijloace electronice, la documentele de achiziție;

(b)

anunțul de participare este publicat în conformitate cu articolul 125 alineatul (2) litera (b).

(2)   În procedurile de ofertare deschise, termenul minim pentru primirea ofertelor este de 37 de zile de la data la care este transmis anunțul de participare.

(3)   În procedurile restrânse, în dialogurile competitive, în procedurile competitive cu negociere, în sistemele dinamice de achiziții și în parteneriatele pentru inovare, termenul pentru primirea cererilor de participare este de minimum 32 de zile de la data trimiterii anunțului de participare.

(4)   În procedurile restrânse și în procedurile competitive cu negociere, termenul pentru primirea ofertelor este de minimum 30 de zile de la data trimiterii invitației de participare la procedura de ofertare.

(5)   În sistemul dinamic de achiziții, termenul minim pentru primirea ofertelor este de minimum 10 zile de la data la care este transmisă invitația de participare la procedura de ofertare.

(6)   În procedurile inițiate în urma unei cereri de exprimare a interesului, menționate la articolul 136 alineatul (1), termenul este:

(a)

de minimum 10 zile de la data trimiterii invitației de participare la procedura de ofertare pentru primirea ofertelor în cazul procedurii menționate la articolul 136 alineatul (1) litera (a) și articolul 136 alineatul (3) litera (b) punctul (i);

(b)

de minimum 10 zile de la data primirii cererilor de participare și de minimum 10 zile de la primirea ofertelor în cazul procedurii în două etape menționate la articolul 136 alineatul (3) litera (b) punctul (ii).

(7)   Autoritatea contractantă poate reduce termenele de primire a ofertelor cu cinci zile pentru procedurile deschise sau restrânse, în cazul în care acceptă ca ofertele să fie depuse prin mijloace electronice.

Articolul 153

Accesul la documentele de achiziție și termenul pentru furnizarea informațiilor suplimentare

[Articolul 111 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă oferă acces direct și gratuit, prin mijloace electronice, la documentele de achiziție de la data publicării anunțului de participare sau, pentru procedurile fără anunț de participare sau pentru cele prevăzute la articolul 136, de la data trimiterii invitației de participare la procedura de ofertare.

În cazuri justificate, autoritatea contractantă poate transmite documentele de achiziție prin alte mijloace pe care le precizează, dacă accesul direct pe cale electronică nu este posibil din motive tehnice sau dacă documentele de achiziție conțin informații de natură confidențială. În aceste cazuri se aplică dispozițiile de la articolul 152 alineatul (1) al treilea paragraf, cu excepția cazurilor urgente, astfel cum se prevede la articolul 154 alineatul (1).

Autoritatea contractantă poate impune operatorilor economici cerințe care vizează protejarea naturii confidențiale a informațiilor conținute în documentele de achiziție. Aceasta anunță aceste cerințe, precum și modul în care poate fi obținut accesul la documentele de achiziție în cauză.

(2)   Autoritatea contractantă furnizează, cât mai curând posibil, informații suplimentare legate de documentele de achiziție, simultan și în scris, tuturor operatorilor economici interesați.

Autoritatea contractantă nu este obligată să răspundă la cererile de informații suplimentare făcute cu mai puțin de șase zile lucrătoare înainte de termenul pentru primirea ofertelor.

(3)   Autoritatea contractantă prelungește termenul pentru primirea ofertelor în cazul în care:

(a)

nu a furnizat informații suplimentare cu cel puțin șase zile înainte de termenul stabilit pentru primirea ofertelor, deși operatorul economic le-a solicitat la timp;

(b)

face modificări semnificative ale documentelor de achiziție.

Articolul 154

Termene pentru cazuri de urgență

[Articolul 111 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Atunci când o urgență bine justificată face imposibilă respectarea termenelor minime prevăzute la articolul 152 alineatele (2) și (3) pentru procedurile deschise sau restrânse, autoritatea contractantă poate stabili:

(a)

un termen pentru primirea cererilor de participare sau a ofertelor în cazul procedurii deschise de minimum 15 zile de la data trimiterii anunțului de participare;

(b)

un termen pentru primirea ofertelor în cazul procedurilor restrânse de minimum 10 zile de la data trimiterii invitației de participare la procedura de ofertare.

(2)   În situații urgente, termenul stabilit la articolul 153 alineatul (2) primul paragraf și la articolul 153 alineatul (3) litera (a) este de patru zile.

Articolul 155

Modalitățile de depunere a ofertelor

[Articolul 111 alineatele (1) și (2) din Regulamentul financiar]

(1)   Modalitățile de depunere a ofertelor și a cererilor de participare se stabilesc de către autoritatea contractantă, care poate opta pentru o metodă exclusivă de depunere.

Mijloacele de comunicare alese sunt de așa natură încât să asigure îndeplinirea următoarelor condiții:

(a)

fiecare document depus cuprinde toate informațiile necesare evaluării sale;

(b)

este menținută integritatea datelor;

(c)

este păstrată confidențialitatea ofertelor și a cererilor de participare, iar autoritatea contractantă examinează conținutul ofertelor și cererilor de participare numai după expirarea termenului fixat pentru depunerea acestora;

(d)

protecția datelor cu caracter personal se asigură în conformitate cu cerințele Regulamentului (CE) nr. 45/2001.

(2)   Cu excepția contractelor a căror valoare se află sub pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar, dispozitivele pentru primirea în format electronic a ofertelor și a cererilor de participare garantează, prin mijloace tehnice și proceduri adecvate, următoarele:

(a)

că operatorul economic poate fi identificat cu certitudine;

(b)

că data și ora exactă a primirii ofertelor și a cererilor de participare pot fi stabilite cu exactitate;

(c)

că se poate asigura în mod rezonabil ca nimeni să nu poată avea acces la informațiile transmise conform prezentelor cerințe înainte de termenele specificate;

(d)

că numai persoanele autorizate pot stabili sau modifica datele pentru deschiderea informațiilor primite;

(e)

că în timpul diferitelor etape ale procedurii de achiziție numai persoanele autorizate pot avea acces la toate datele prezentate și pot acorda acces la aceste date dacă este necesar pentru procedură;

(f)

că se poate asigura în mod rezonabil că poate fi depistată orice încercare de a încălca vreuna dintre condițiile prevăzute la literele (a) – (e).

(3)   În cazul în care autoritatea contractantă autorizează depunerea ofertelor și a cererilor de participare prin mijloace electronice, documentele electronice transmise prin intermediul unor astfel de sisteme sunt considerate a fi originale.

(4)   În cazul în care depunerea se face prin scrisoare, candidații sau ofertanții pot opta să depună cereri de participare sau oferte:

(a)

prin poștă sau printr-un serviciu de curierat, caz în care dovada o constituie ștampila poștei sau data avizului de trimitere;

(b)

prin livrare directă la sediul autorității contractante de către ofertant sau candidat în persoană sau de un agent, caz în care dovada o constituie confirmarea de primire.

(5)   Prin depunerea unei cereri de participare sau a unei oferte, candidații sau ofertanții acceptă să primească notificarea rezultatului procedurii prin mijloace electronice.

Articolul 155a

Cataloage electronice

[Articolul 111 alineatul (7) din Regulamentul financiar]

(1)   În cazul în care se impune utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, autoritatea contractantă poate cere ca ofertele să fie prezentate sub formă de catalog electronic sau să includă un catalog electronic.

(2)   Atunci când se acceptă sau se impune prezentarea ofertelor sub formă de cataloage electronice, autoritatea contractantă:

(a)

precizează acest lucru în anunțul de participare;

(b)

indică în documentele de achiziție toate informațiile necesare în ceea ce privește formatul, echipamentul electronic utilizat și aranjamentele și specificațiile tehnice de conectare pentru catalog.

(3)   În cazul în care a fost încheiat un contract-cadru multiplu în urma prezentării de oferte sub formă de cataloage electronice, autoritatea contractantă poate prevedea că reluarea procedurii concurențiale pentru contractele specifice se realizează pe baza cataloagelor actualizate utilizând una dintre metodele următoare:

(a)

autoritatea contractantă invită contractanții să își depună din nou cataloagele electronice, adaptate la cerințele contractului specific în cauză;

(b)

autoritatea contractantă le comunică contractanților că intenționează să colecteze din cataloagele electronice care au fost deja depuse informațiile necesare pentru a constitui oferte adaptate la cerințele contractului specific în cauză, cu condiția ca utilizarea acestei metode să fi fost anunțată în documentele de achiziție pentru contractul-cadru.

(4)   În cazul în care se utilizează metoda prevăzută la alineatul (3) litera (b), autoritatea contractantă notifică contractanților data și ora la care intenționează să colecteze informațiile necesare pentru a constitui oferte adaptate la cerințele contractului specific în cauză și le oferă contractanților posibilitatea de a refuza această colectare de informații.

Autoritatea contractantă prevede o perioadă corespunzătoare de timp între notificare și colectarea efectivă a informațiilor.

Înainte de atribuirea contractului specific, autoritatea contractantă prezintă informațiile colectate contractantului în cauză, pentru a-i da acestuia posibilitatea de a contesta sau confirma că oferta astfel constituită nu conține erori semnificative.

Articolul 156

Garanții de participare la procedura de ofertare

[Articolul 111 alineatul (3) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă poate solicita o garanție de participare la procedura de ofertare, depusă în conformitate cu articolul 163, care să reprezinte între 1 % și 2 % din valoarea totală a contractului.

(2)   Autoritatea contractantă blochează garanția de participare la procedura de ofertare în cazul în care oferta este retrasă înainte de semnarea contractului.

Autoritatea contractantă eliberează garanția de participare la procedura de ofertare:

(a)

în cazul ofertanților respinși, astfel cum se menționează la articolul 159 alineatul (2) litera (b), și al ofertelor respinse, astfel cum se menționează la articolul 159 alineatul (2) litera (c), după informarea cu privire la rezultatul procedurii;

(b)

în cazul ofertelor clasate astfel cum se menționează la articolul 159 alineatul (2) litera (e), în cazul în care contractul este semnat.

Articolul 157

Deschiderea ofertelor și a cererilor de participare

[Articolul 111 alineatul (4) din Regulamentul financiar]

(1)   În procedurile deschise, reprezentanții autorizați ai ofertanților pot participa la sesiunea de deschidere.

(2)   În cazul în care valoarea unui contract este egală sau depășește pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar, ordonatorul de credite competent numește o comisie de deschidere a ofertelor. Ordonatorul de credite poate elimina această obligație, pe baza unei analize a riscurilor, atunci când competiția se reia în contextul unui contract-cadru și în cazurile prevăzute la articolul 134 alineatul (1) din prezentul regulament, cu excepția literelor (d) și (g) ale articolului respectiv.

Comisia de deschidere este formată din cel puțin două persoane, reprezentând cel puțin două entități organizaționale ale instituției implicate, fără să existe o legătură ierarhică între ele. Pentru a evita eventualele conflicte de interese, persoanele în cauză intră sub incidența obligațiilor prevăzute la articolul 57 din Regulamentul financiar.

În cazul reprezentanțelor sau unităților locale menționate la articolul 72 din prezentul regulament sau izolate într-un stat membru, dacă nu există entități separate, cerința privind entitățile organizaționale fără o legătură ierarhică între ele nu se aplică.

(3)   În cazul unei proceduri de achiziții lansate la nivel interinstituțional, comisia de deschidere este numită de ordonatorul de credite competent al instituției responsabile cu procedura de achiziții.

(4)   Autoritatea contractantă verifică și se asigură de integritatea ofertei inițiale, inclusiv oferta financiară și dovezile cu privire la data și ora primirii acesteia, astfel cum se prevede la articolul 155 alineatele (2) și (4), prin orice metodă corespunzătoare.

(5)   În cadrul procedurilor deschise, în cazul în care contractul se atribuie pe baza metodelor care au în vedere prețul cel mai mic sau costul cel mai scăzut, în conformitate cu articolul 110 alineatul (4) din Regulamentul financiar, prețurile menționate în ofertele care îndeplinesc cerințele se citesc voce tare.

(6)   Procesul-verbal de deschidere a ofertelor primite se semnează de către persoana sau persoanele responsabile de deschidere sau de membri ai comisiei de deschidere. Acesta identifică ofertele care respectă cerințele prevăzute la articolul 155, precum și pe cele care nu respectă acele cerințe, și precizează motivele pentru care au fost respinse ofertele, astfel cum se prevede la articolul 111 alineatul (4) din Regulamentul financiar. Acest proces-verbal poate fi semnat printr-un sistem electronic care să ofere o identificare suficientă a semnatarului.

Articolul 158

Evaluarea ofertelor și a cererilor de participare

[Articolul 111 alineatul (5) din Regulamentul financiar]

(1)   Ordonatorul de credite responsabil numește un comitet de evaluare care să emită un aviz consultativ cu privire la contractele cu o valoare egală sau mai mare decât pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar. Ordonatorul de credite poate elimina această obligație, pe baza unei analize a riscurilor, atunci când competiția se reia în contextul unui contract-cadru și în cazurile prevăzute la articolul 134 alineatul (1) literele (c), (e), litera (f) punctele (i) și (iii) și litera (h).

Cu toate acestea, ordonatorul de credite competent poate decide ca evaluarea și clasarea ofertanților să fie realizată de comitetul de evaluare exclusiv pe baza criteriilor de atribuire și ca respectivele criterii de excludere și de selecție să fie evaluate prin alte mijloace adecvate care să garanteze absența conflictelor de interese.

(2)   Comitetul de evaluare este format din cel puțin trei persoane reprezentând cel puțin două entități organizaționale ale instituțiilor sau ale organismelor menționate la articolul 208 din Regulamentul financiar, fără nicio legătură ierarhică între ele, cel puțin una dintre acestea nefiind subordonată ordonatorului de credite competent.

În cazul reprezentanțelor și al unităților locale prevăzute la articolul 72 sau izolate într-un stat membru, dacă nu există entități separate, cerința privitoare la entitățile organizaționale fără o legătură ierarhică între ele nu se aplică.

În temeiul unei decizii a ordonatorului de credite competent, comitetul poate beneficia de asistență din partea unor experți externi.

Ordonatorul de credite competent se asigură că persoanele care participă la evaluare, inclusiv experții externi, îndeplinesc obligațiile prevăzute la articolul 57 din Regulamentul financiar.

(3)   În cazul unei proceduri de achiziții lansate la nivel interinstituțional, comitetul de evaluare este numit de ordonatorul de credite competent de la instituția responsabilă de procedura de achiziții. Componența comitetului de evaluare reflectă, pe cât posibil, caracterul interinstituțional al procedurii de achiziții.

(4)   Cererile de participare și ofertele care sunt adecvate în temeiul articolului 134 alineatul (2) și care nu sunt neregulamentare sau inacceptabile în temeiul articolului 135 alineatele (2) și (3) sunt considerate admisibile.

Articolul 159

Rezultatele evaluării și decizia de atribuire

[Articolul 113 alineatul (1) din Regulamentul financiar]

(1)   Rezultatul evaluării constă într-un raport de evaluare care conține propunerea de atribuire a contractului. Raportul de evaluare se datează și semnează de către persoana sau persoanele care au efectuat evaluarea sau de către membrii comitetului de evaluare. Raportul poate fi semnat printr-un sistem electronic care să ofere o identificare suficientă a semnatarului.

În cazul în care comitetul de evaluare nu a fost însărcinat cu verificarea ofertelor pe baza criteriilor de excludere și de selecție, raportul de evaluare este semnat, de asemenea, de către persoanele cărora ordonatorul de credite competent le-a încredințat această responsabilitate.

(2)   Raportul de evaluare conține următoarele informații:

(a)

numele și adresa autorității contractante și obiectul și valoarea contractului sau obiectul și valoarea maximă ale contractului-cadru;

(b)

numele candidaților sau al ofertanților respinși și motivele respingerii lor, prin referire la o situație prevăzută la articolul 107 din Regulamentul financiar sau la criteriile de selecție;

(c)

referințele la ofertele respinse și la motivele pentru care acestea au fost respinse prin trimitere la oricare dintre următoarele:

(i)

nerespectarea cerințelor minime astfel cum sunt prevăzute la articolul 110 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar;

(ii)

neîndeplinirea nivelurilor minime de calitate stabilite la articolul 149 alineatul (3) din prezentul regulament;

(iii)

oferte considerate anormal de mici astfel cum se menționează la articolul 151 din prezentul regulament;

(d)

numele candidaților sau ale ofertanților selectați și motivele selecționării acestora;

(e)

numele ofertanților, prezentate în ordinea punctajelor obținute și împreună cu justificările acestor punctaje;

(f)

numele candidaților propuși sau ale ofertanților declarați câștigători și motivele respectivei alegeri;

(g)

dacă se cunoaște, proporția din contract sau din contractul-cadru pe care contractantul intenționează să o subcontracteze unor terțe părți.

(3)   După aceea autoritatea contractantă adoptă o decizie, prezentând oricare dintre următoarele:

(a)

o aprobare a raportului de evaluare care conține toate informațiile enumerate la alineatul (2), la care se adaugă următoarele:

(i)

numele ofertantului declarat câștigător și motivele acestei alegeri prin referire la criteriile de selecție și de atribuire anunțate în prealabil, inclusiv, atunci când este cazul, motivele pentru care nu s-a dat curs recomandării din raportul de evaluare;

(ii)

în cazul procedurii de negociere fără publicare prealabilă, al procedurii competitive cu negociere sau al dialogului competitiv, circumstanțele menționate la articolele 134, 135 și 266 care justifică utilizarea lor;

(b)

dacă este cazul, motivele pentru care autoritatea contractantă a decis să nu atribuie un contract.

(4)   Ordonatorul de credite poate să fuzioneze conținutul raportului de evaluare și decizia de atribuire într-un singur document și să îl semneze, în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)

pentru procedurile situate sub pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar, în cazul în care a fost primită o singură ofertă;

(b)

atunci când se redeschide competiția în contextul unui contract-cadru, dacă nu a fost numit nici un comitet de evaluare;

(c)

pentru cazurile prevăzute la articolul 134 alineatul (1) literele (c), (e), litera (f) punctele (i) și (iii) și litera (h), în cazul în care nu a fost numit nici un comitet de evaluare.

(5)   În cazul unei proceduri de achiziții lansate pe o bază interinstituțională, decizia menționată la alineatul (3) este adoptată de către autoritatea contractantă responsabilă cu procedura de achiziții.

Articolul 160

Contactele dintre autoritățile contractante și candidați sau ofertanți

(Articolul 112 din Regulamentul financiar)

(1)   Contactele dintre autoritatea contractantă și candidați sau ofertanți pot avea loc pe durata procedurii de achiziție, în mod excepțional, în condițiile prevăzute la alineatele (2) și (3).

(2)   Înainte de data-limită pentru primirea cererilor de participare sau a ofertelor, autoritatea contractantă poate comunica informații suplimentare în conformitate cu articolul 153 alineatul (2):

(a)

la inițiativa candidaților sau a ofertanților, exclusiv în scopul de a clarifica documentele de achiziție;

(b)

din proprie inițiativă, în cazul în care descoperă o eroare, o lipsă de precizie, o omisiune sau orice alt tip de greșeală de redactare în textul documentelor de achiziție.

(3)   De fiecare dată când are loc un contact, precum și în cazurile, justificate corespunzător, în care nu a avut loc un contact în conformitate cu articolul 96 din Regulamentul financiar, se ține o evidență în dosarul de achiziții.

Articolul 161

Informații pentru candidați și ofertanți

[Articolul 113 alineatele (2) și (3) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă comunică tuturor candidaților sau ofertanților, în mod simultan și individual, prin mijloace electronice, deciziile la care s-a ajuns în ceea ce privește rezultatul procedurii, cât mai curând posibil, după una dintre următoarele etape:

(a)

etapa de deschidere pentru cazurile menționate la articolul 111 alineatul (4) din Regulamentul financiar;

(b)

luarea unei decizii pe baza criteriilor de excludere și de selecție în cazul procedurilor de achiziții organizate în două etape separate;

(c)

luarea deciziei de atribuire.

Autoritatea contractantă precizează, pentru fiecare caz, motivele pentru care cererea de participare sau oferta nu a fost acceptată, precum și căile legale de atac disponibile.

Atunci când informează ofertantul declarat câștigător, autoritatea contractantă precizează că decizia comunicată nu constituie un angajament din partea sa.

(2)   Autoritatea contractantă comunică informațiile prevăzute la articolul 113 alineatul (3) din Regulamentul financiar cât mai curând posibil și, în orice caz, în termen de 15 zile de la primirea unei cereri în scris. În cazul în care autoritatea contractantă atribuie contracte în nume propriu, aceasta utilizează mijloace electronice. De asemenea, ofertantul poate să trimită cererea prin mijloace electronice.

(3)   Atunci când autoritatea contractantă comunică prin mijloace electronice, se consideră că informațiile au fost primite de către candidați sau ofertanți dacă autoritatea contractantă poate demonstra că le-a trimis la adresa electronică menționată în ofertă sau în cererea de participare.

În acest caz, se consideră că informațiile au fost primite de candidat sau ofertant la data expedierii de către autoritatea contractantă.

(6)

(1)*

Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

(7)

(2)*

Regulamentul (CE) nr. 2195/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind Vocabularul comun privind achizițiile publice (CPV) (JO L 340, 16.12.2002, p. 1).

(8)

(3)*

Directiva 77/249/CEE a Consiliului din 22 martie 1977 de facilitare a exercitării efective a libertății de a presta servicii de către avocați (JO L 78, 26.3.1977, p. 17).

(9)

(4)*

Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (JO L 145, 30.4.2004, p. 1).

(10)

(5)*

Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind un cadru de reglementare comun pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice (Directivă-cadru) (JO L 108, 24.4.2002, p. 33).

(11)

(6)*

Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 martie 2010 privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) (JO L 95, 15.4.2010, p. 1).

(12)

(7)*

Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 (JO L 218, 13.8.2008, p. 30).

(13)

(8)*

Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizațiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 și a Deciziilor 2001/681/CE și 2006/193/CE ale Comisiei (JO L 342, 22.12.2009, p. 1).”

10.

În partea întâi titlul V capitolul 1, secțiunea 4 se înlocuiește cu următorul text:

„Secțiunea 4

Executarea contractului, garanții și acțiuni corective

Articolul 163

Garanții

(Articolul 115 din Regulamentul financiar)

(1)   În cazul în care autoritatea contractantă hotărăște să solicite o garanție, notifică acest lucru în documentele de achiziție.

(2)   În cazul în care contractanților li se solicită să depună o garanție, aceasta trebuie să acopere o sumă și o perioadă suficiente pentru activarea ei.

(3)   Garanția este oferită de către o bancă sau o instituție financiară autorizată acceptată de autoritatea contractantă. Ea poate fi înlocuită cu o garanție personală și solidară depusă de o parte terță, după acceptarea sa de către autoritatea contractantă.

Garanția se stabilește în euro.

Prin această garanție, banca, instituția financiară sau partea terță oferă o garanție colaterală irevocabilă sau devine garant la prima solicitare pentru obligațiile contractantului.

Articolul 164

Garanție pentru prefinanțare

(Articolul 115 din Regulamentul financiar)

(1)   Odată ce a stabilit necesitatea unei prefinanțări, autoritatea contractantă evaluează riscurile asociate plăților de prefinanțare, înainte de lansarea procedurii de achiziții, luând în considerare în special următoarele criterii:

(a)

valoarea estimată a contractului;

(b)

obiectul său;

(c)

durata și ritmul acestuia;

(d)

structura pieței.

(2)   Nu se solicită nicio garanție pentru contractele cu valoare scăzută menționate la articolul 137 alineatul (1).

Garanția se eliberează pe parcurs în momentul deducerii prefinanțării din plățile intermediare sau din plățile de solduri efectuate în beneficiul contractantului, în conformitate cu termenii contractului.

Articolul 165

Garanția de bună execuție

(Articolul 115 din Regulamentul financiar)

(1)   De la caz la caz, cu condiția efectuării unei analize de risc preliminare, autoritatea contractantă poate solicita o garanție de bună execuție pentru a se asigura că contractantul își respectă obligațiile contractuale importante.

(2)   Garanția de bună execuție se ridică la maximum 10 % din valoarea totală a contractului.

(3)   Aceasta se eliberează integral după acceptarea finală a lucrărilor, a produselor sau a serviciilor complexe, într-un termen care, în conformitate cu articolul 92 alineatul (1) din Regulamentul financiar, urmează să fie precizat în contract. Aceasta poate fi eliberată parțial sau integral în momentul acceptării provizorii a lucrărilor, produselor sau serviciilor complexe.

Articolul 165a

Garanție constând în reținerea unei sume de bani

(Articolul 115 din Regulamentul financiar)

(1)   De la caz la caz, cu condiția efectuării unei analize de risc preliminare, autoritatea contractantă poate solicita o garanție constând în reținerea unei sume de bani, pentru a se asigura că contractantul remediază defectele în cursul perioadei de răspundere contractuală.

Garanția constând în reținerea unei sume de bani nu se utilizează într-un contract în cazul în care s-a solicitat o garanție de bună execuție, iar aceasta nu a fost eliberată.

(2)   O garanție constând în reținerea unei sume de bani corespunzătoare unui procent de 10 % din valoarea totală a contractului se poate constitui prin deduceri din plățile intermediare, în momentul în care și pe măsură ce acestea se efectuează sau printr-o deducere din plata finală.

Suma este determinată de către autoritatea contractantă și este proporțională cu riscurile identificate în legătură cu executarea contractului, ținând cont de obiectul său, precum și de clauzele comerciale uzuale aplicabile sectorului.

(3)   Sub rezerva aprobării de către autoritatea contractantă, contractantul poate solicita înlocuirea garanției constând în reținerea unei sume de bani cu o garanție menționată la articolul 163.

(4)   Autoritatea contractantă eliberează garanția constând în reținerea unei sume de bani după expirarea perioadei de răspundere contractuală, într-un termen stabilit în conformitate cu articolul 92 alineatul (1) din Regulamentul financiar, care urmează să fie precizat în contract.

Articolul 166

Suspendarea în cazul unor erori substanțiale sau nereguli

[Articolul 116 alineatul (3) din Regulamentul financiar]

În cazul în care, după suspendarea executării contractului în conformitate cu articolul 116 alineatul (3) din Regulamentul financiar, erorile substanțiale, neregulile sau fraudele presupuse nu sunt confirmate, executarea contractului se reia cât mai curând posibil.”

11.

În partea întâi titlul V, capitolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„CAPITOLUL 2

Dispoziții aplicabile contractelor atribuite de instituțiile Uniunii în cont propriu

Articolul 166a

Organismul central de achiziție

(Articolul 117 din Regulamentul financiar)

(1)   Un organism central de achiziție poate acționa ca oricare dintre următoarele entități:

(a)

ca angrosist prin activități de cumpărare, depozitare și revânzare de produse și servicii către alte autorități contractante;

(b)

ca intermediar prin atribuirea de contracte-cadru sau operarea de sisteme dinamice de achiziție care pot fi utilizate de alte autorități contractante, astfel cum s-a precizat în anunțul inițial.

(2)   Organismul central de achiziție efectuează toate procedurile de achiziție utilizând mijloace electronice de comunicare.

Articolul 167

Identificarea nivelului adecvat pentru calcularea valorii contractului

(Articolul 117 din Regulamentul financiar)

Fiecare ordonator de credite delegat sau subdelegat din cadrul fiecărei instituții evaluează dacă au fost atinse pragurile prevăzute la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

Articolul 168

Loturi

[Articolul 118 alineatul (4) din Regulamentul financiar]

(1)   Ori de câte ori este cazul, fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, contractele se atribuie sub formă de loturi separate în cadrul aceleiași proceduri.

(2)   Atunci când obiectul unui contract este subdivizat în mai multe loturi, fiecare făcând obiectul unui contract individual, pentru evaluarea globală a pragului aplicabil se ia în considerare valoarea totală a tuturor loturilor.

Atunci când valoarea totală a tuturor loturilor este egală sau mai mare decât pragurile stabilite la articolul 118 alineatul (1) din Regulamentul financiar, fiecărui lot i se aplică articolul 103 alineatul (1) și articolele 104 și 104a din Regulamentul financiar.

(3)   În cazul în care un contract urmează a fi atribuit sub formă de loturi separate, ofertele sunt evaluate separat pentru fiecare lot. Dacă mai multe loturi sunt atribuite aceluiași ofertant, se poate semna un contract unic pentru toate aceste loturi.

Articolul 169

Modalitățile de estimare a valorii unui contract

[Articolul 118 alineatul (4) din Regulamentul financiar]

(1)   Autoritatea contractantă estimează valoarea unui contract pe baza sumei totale de plată care include orice formă de opțiuni și orice reînnoire.

Această estimare se face, cel târziu, în momentul în care autoritatea contractantă lansează procedura de achiziții.

(2)   În cazul contractelor-cadru și al sistemelor dinamice de achiziție, valoarea care trebuie luată în calcul este valoarea maximă a tuturor contractelor avute în vedere pentru întreaga durată a contractului-cadru sau a sistemului dinamic de achiziție.

În cazul parteneriatelor pentru inovare, valoarea care trebuie luată în calcul este valoarea maximă estimată a activităților de cercetare și dezvoltare care urmează să aibă loc pe durata tuturor etapelor parteneriatului avut în vedere, precum și a lucrărilor, produselor sau serviciilor care urmează să fie achiziționate la sfârșitul parteneriatului avut în vedere.

În cazul în care prevede plăți pentru candidați sau ofertanți, autoritatea contractantă ține seama de acestea la calcularea valorii estimate a contractului.

(3)   Pentru contractele de achiziții de servicii se ține seama de următoarele elemente:

(a)

în cazul serviciilor de asigurare, de prima de plată și de alte forme de remunerație;

(b)

în cazul serviciilor bancare sau financiare, de onorarii, comisioane, dobândă și de alte tipuri de remunerație;

(c)

în cazul contractelor de proiectare, de onorarii, de comisioanele de plată și de alte forme de remunerație.

(4)   În cazul contractelor de achiziții de servicii care nu precizează un preț total sau al contractelor de achiziții de produse având ca obiect leasingul, închirierea în numele unui terț, închirierea sau cumpărarea de produse în rate, baza de calcul pentru valoarea estimată a contractului este:

(a)

în cazul contractelor cu durată determinată:

(i)

dacă durata acestora este de maximum 48 de luni în cazul serviciilor sau de maximum 12 luni în cazul produselor, valoarea totală a contractului pe durata acestora;

(ii)

dacă durata acestora este de peste 12 luni în cazul produselor, valoarea totală, inclusiv valoarea reziduală estimată;

(b)

în cazul contractelor cu durată nedeterminată sau, în cazul serviciilor, cu o durată de peste 48 de luni, valoarea lunară înmulțită cu 48.

(5)   În cazul contractelor de achiziții de servicii sau de produse care sunt atribuite periodic sau care urmează să fie reînnoite într-o perioadă determinată, valoarea estimată a contractului se calculează pe baza:

(a)

valorii reale totale a contractelor succesive analoge atribuite în decursul celor 12 luni anterioare sau în exercițiul financiar anterior, ajustată, dacă este posibil, pentru a se ține seama de modificările de cantitate sau de valoare care pot apărea în decursul celor 12 luni de după contractul inițial;

(b)

valorii totale estimate a contractelor succesive de același tip care urmează să fie atribuite în cursul exercițiului financiar.

(6)   În cazul contractelor de achiziții de lucrări, se ține seama nu numai de valoarea lucrărilor, ci și de valoarea totală estimată a produselor și serviciilor necesare pentru executarea lucrărilor și puse la dispoziția contractantului de către autoritatea contractantă.

(7)   În cazul contractelor de concesiune, valoarea este cifra totală de afaceri estimată a concesionarului generată pe durata contractului.

Valoarea se calculează utilizându-se o metodă obiectivă specificată în documentele de achiziție, ținând seama în special de:

(a)

venitul din achitarea onorariilor și a amenzilor de către utilizatorii lucrărilor sau serviciilor, altele decât cele colectate în numele autorității contractante;

(b)

valoarea granturilor sau a oricăror avantaje financiare primite de la terți pentru executarea concesiunii;

(c)

venitul obținut din vânzarea oricăror active care fac parte din concesiune;

(d)

valoarea tuturor produselor și serviciilor care sunt puse la dispoziția concesionarului de către autoritatea contractantă, cu condiția ca acestea să fie necesare pentru executarea lucrărilor sau prestarea serviciilor;

(e)

plățile către candidați sau ofertanți.

Articolul 171

Perioada de așteptare dinaintea semnării contractului

[Articolul 118 alineatele (2) și (3) din Regulamentul financiar]

(1)   Această perioadă începe de la oricare dintre datele următoare:

(a)

ziua următoare datei notificărilor simultane către ofertanții declarați câștigători și cei declarați necâștigători prin mijloace electronice;

(b)

în cazul în care contractul sau contractul-cadru este atribuit în temeiul articolului 134 alineatul (1) litera (b), ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunțului de atribuire a contractului, menționat la articolul 123 alineatul (5).

Dacă este necesar, autoritatea contractantă poate suspenda semnarea contractului în scopul efectuării unei analize suplimentare, în cazul în care acest lucru este justificat de solicitările sau observațiile formulate de candidații sau ofertanții necâștigători sau lezați sau de orice altă informație relevantă primită în cursul perioadei precizate la articolul 118 alineatul (3) din Regulamentul financiar. În cazul unei suspendări, toți candidații sau ofertanții sunt informați în termen de trei zile lucrătoare de la data deciziei de suspendare.

În cazul în care contractul sau contractul-cadru nu poate fi semnat de ofertantul câștigător avut în vedere, autoritatea contractantă îl poate atribui ofertantului clasat pe locul doi.

(2)   Termenul stabilit la alineatul (1) nu se aplică în următoarele cazuri:

(a)

al oricărei proceduri deschise în cadrul căreia s-a depus doar o ofertă;

(b)

al contractelor specifice bazate pe un contract-cadru;

(c)

al sistemelor dinamice de achiziții;

(d)

al procedurii de negociere fără publicare prealabilă, menționate la articolul 134, cu excepția procedurii prevăzute la articolul 134 alineatul (1) litera (b).

Articolul 172

Documente necesare pentru accesul la achiziții

(Articolul 119 din Regulamentul financiar)

Documentele de achiziție impun candidaților sau ofertanților să indice statul în care își au sediul și să prezinte documente justificative în acest sens acceptabile uzual conform legislației statului respectiv.”

12.

La articolul 182, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Atunci când se constată, în urma unui control ex post, că evenimentul generator nu s-a produs și că a fost efectuată o plată necuvenită către beneficiar pentru un grant bazat pe sume forfetare, costuri unitare sau finanțare la rate forfetare, Comisia are dreptul de a recupera suma respectivă, care poate fi echivalentă chiar cu valoarea totală a grantului.”

13.

Articolul 197 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 197

Dovada neaplicării unei situații de excludere

(Articolul 131 din Regulamentul financiar)

În funcție de evaluarea riscurilor, ordonatorul de credite competent le poate cere solicitanților declarați câștigători să prezinte dovezile menționate la articolul 141 alineatul (3) și sub rezerva articolului 141 alineatul (4).

La cererea ordonatorului de credite competent, solicitanții declarați câștigători furnizează dovezile menționate la articolul 141 alineatul (3), sub rezerva articolului 141 alineatul (4), cu excepția cazului în care există o imposibilitate materială recunoscută de ordonatorul de credite competent.”

14.

Articolul 200 se elimină.

15.

La articolul 212, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Regulile de concurs stabilesc următoarele:

(a)

condițiile de participare, care, cel puțin,

(i)

precizează criteriile de eligibilitate;

(ii)

precizează modalitățile și data-limită pentru înscrierea participanților, dacă este necesar, și pentru prezentarea de dosare de participare, în condițiile prevăzute la alineatul (2);

(iii)

prevăd excluderea participanților care se află într-una dintre situațiile menționate la articolul 106 alineatul (1) și la articolul 107 din Regulamentul financiar;

(iv)

prevăd răspunderea exclusivă a participanților în cazul unei reclamații referitoare la activitățile desfășurate în cadrul concursului;

(v)

prevăd acceptarea de către câștigători a controalelor și a auditurilor efectuate de Comisie, OLAF și Curtea de Conturi și a obligațiilor privind publicitatea, astfel cum se prevede în regulile concursului;

(vi)

declară că dreptul Uniunii este legea aplicabilă concursului, completată, dacă este necesar, de dreptul național specificat în regulile de concurs;

(vii)

precizează instanța sau curtea de arbitraj competentă pentru soluționarea litigiilor;

(viii)

precizează că sancțiunile financiare și deciziile de excludere pot fi aplicate participanților în temeiul articolului 106 din Regulamentul financiar;

(b)

criteriile de atribuire, care sunt de așa natură încât să se poată evalua calitatea dosarelor de participare în ceea ce privește obiectivele urmărite și rezultatele preconizate și să se poată stabili în mod obiectiv dacă dosarele pot fi declarate câștigătoare;

(c)

valoarea premiului sau a premiilor;

(d)

modalitățile de plată a premiilor câștigătorilor după atribuirea lor.

În sensul literei (a) punctul (i) din primul paragraf, beneficiarii granturilor Uniunii sunt eligibili, cu excepția cazului în care se specifică altfel în regulile concursului.

În sensul literei (a) punctul (vi) din primul paragraf, se poate obține o derogare în cazul participării unor organizații internaționale.”

16.

La articolul 221, se elimină alineatul (3).

17.

În partea a doua titlul IV, capitolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„CAPITOLUL 3

Achiziții

Articolul 260

Închirierea de clădiri

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

Singurele contracte de construcții care pot fi finanțate din creditele operaționale pentru acțiuni externe sunt cele privind închirierea clădirilor deja construite la data semnării contractului de închiriere. Aceste contracte se publică în conformitate cu articolul 124.

Articolul 261

Contracte de achiziții de servicii

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Contractele de achiziții de servicii includ următoarele:

(a)

un contract de studiu încheiat între un contractant și autoritatea contractantă, care include studii pentru identificarea și pregătirea proiectelor, studii de fezabilitate, studii economice și de piață, studii tehnice și audituri.

(b)

un contract de asistență tehnică în temeiul căruia contractantul este însărcinat să joace un rol consultativ, să gestioneze și să supravegheze un proiect sau să pună la dispoziție consultanții prevăzuți în contract.

(2)   Dacă o țară terță dispune de personal administrativ calificat în cadrul departamentelor sale sau în entități cu participare publică, contractele pot fi executate direct de către aceste departamente sau entități în regie proprie.

Articolul 262

Dispoziții speciale privind pragurile și modalitățile de atribuire a contractelor externe

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

Articolele 123-126, cu excepția definițiilor, articolul 128, articolul 134 alineatul (1) litera (a), articolul 135 alineatul (1) literele (a) și (c)-(f), articolul 135 alineatul (4), articolele 137 și 137a, articolul 139 alineatele (3)-(7), articolul 148 alineatul (4), articolul 151 alineatul (3), articolul 152, articolul 153 alineatele (2) și (3), articolele 154, 155, 157, 158 cu excepția alineatului (4) al articolului 158, precum și articolul 160 din prezentul regulament nu se aplică în cazul contractelor de achiziție încheiate de autoritățile contractante menționate la articolul 190 alineatul (2) din Regulamentul financiar sau în numele acestora.

Aplicarea dispozițiilor privind achizițiile din prezentul capitol, inclusiv controalele corespunzătoare care trebuie efectuate de ordonatorul de credite competent atunci când Comisia nu este autoritatea contractantă, face obiectul unei decizii a Comisiei.

Articolul 263

Documente necesare pentru accesul la achiziții

(Articolul 191 din Regulamentul financiar)

Documentele de achiziție impun candidaților sau ofertanților să indice statul în care își au efectiv sediul și să prezinte documente justificative în acest sens acceptabile uzual conform legislației statului respectiv.

Articolul 264

Publicitatea

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Dacă este cazul, anunțul de intenție pentru procedurile de ofertare internaționale se transmite Oficiului pentru Publicații pe cale electronică cât mai curând posibil.

(2)   În sensul prezentului capitol, anunțul de participare se publică:

(a)

cel puțin în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru procedurile de ofertare internaționale;

(b)

cel puțin în monitorul oficial al statului beneficiar sau într-o publicație echivalentă pentru invitațiile de participare la proceduri de ofertare locale.

Dacă anunțul de participare este publicat și la nivel local, acesta trebuie să fie identic cu cel publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și trebuie publicat simultan. Comisia este responsabilă de publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Dacă anunțul este publicat la nivel local, publicarea poate fi făcută de către entitățile menționate la articolul 190 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar.

(3)   Anunțul de atribuire a contractului se trimite când este semnat contractul, cu excepția cazului în care, dacă mai este necesar, contractul a fost declarat secret sau execuția contractului trebuie însoțită de măsuri speciale de securitate sau protecția intereselor esențiale ale Uniunii sau ale țării terțe impune acest lucru, precum și a cazului în care publicarea anunțului de atribuire este considerată a fi inoportună.

(4)   Un anunț de modificare a contractului se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în cazurile prevăzute la articolul 114a alineatul (3) literele (a) și (b) din Regulamentul financiar, atunci când valoarea modificării este egală sau mai mare decât pragurile prevăzute la articolul 265 alineatul (1) litera (a), la articolul 267 alineatul (1) litera (a) sau la articolul 269 alineatul (1) litera (a) din prezentul regulament.

Articolul 265

Praguri și proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziții de servicii și a contractelor de concesiune de servicii

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Pentru contractele de achiziții de servicii și contractele de concesiune de servicii, pragurile și procedurile menționate la articolul 190 din Regulamentul financiar sunt după cum urmează:

(a)

pentru contractele cu o valoare egală sau mai mare de 300 000 EUR:

(i)

o invitație de participare la o procedură de ofertare internațională restrânsă în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament;

(ii)

o invitație de participare la o procedură de ofertare internațională deschisă în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament;

(b)

pentru contractele cu o valoare mai mică de 300 000 EUR: o procedură competitivă cu negociere în sensul alineatului (3) din prezentul articol.

(c)

contractele cu o valoare mai mică sau egală cu 20 000 EUR pot fi atribuite pe baza unei singure oferte.

(d)

plățile pentru cheltuieli cu o valoare mai mică sau egală cu 2 500 EUR se pot realiza pe baza unei simple facturi, fără acceptarea prealabilă a unei oferte.

(2)   În cadrul procedurii internaționale restrânse menționate la alineatul (1) litera (a), anunțul de participare precizează numărul de candidați care urmează să fie invitați să depună oferte. Pentru contractele de achiziții de servicii sunt invitați cel puțin patru candidați. Numărul candidaților cărora li se permite să depună oferte trebuie să fie suficient pentru a asigura o concurență reală.

Lista candidaților selectați se publică pe site-ul web al Comisiei.

În cazul în care numărul candidaților care îndeplinesc criteriile de selecție sau nivelurile minime de capacitate este inferior numărului minim, autoritatea contractantă îi poate invita să depună o ofertă numai pe acei candidați care îndeplinesc criteriile de depunere a unei oferte.

(3)   În cadrul procedurii competitive cu negociere menționate la alineatul (1) litera (b), autoritatea contractantă întocmește o listă cu minimum trei ofertanți la alegere, fără publicarea unui anunț.

Ofertanții pentru procedura competitivă cu negociere pot fi aleși dintre cei înscriși pe o listă de vânzători, astfel cum se prevede la articolul 136 alineatul (1) litera (b), care au beneficiat de o publicitate printr-o cerere de exprimare a interesului.

În cazul în care, în urma consultării ofertanților, autoritatea contractantă primește o singură ofertă valabilă din punct de vedere administrativ și tehnic, contractul poate fi atribuit, cu condiția îndeplinirii criteriilor de atribuire.

(4)   Pentru serviciile juridice care nu intră sub incidența articolului 134 alineatul (1) litera (h), autoritățile contractante pot recurge la procedura competitivă cu negociere, indiferent de valoarea estimată a contractului.

Articolul 266

Utilizarea procedurii de negociere pentru contractele de achiziții de servicii, de produse și de lucrări

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Autoritățile contractante pot utiliza procedura de negociere pe baza unei singure oferte în următoarele cazuri:

(a)

atunci când serviciile sunt încredințate unor organisme din sectorul public sau unor instituții ori asociații nonprofit și privesc activități de natură instituțională sau sunt destinate să acorde asistență populațiilor în domeniul social;

(b)

dacă procedura de licitație a eșuat, adică dacă nu s-a primit nici o ofertă adecvată din punct de vedere calitativ și/sau financiar, caz în care, după anularea procedurii de ofertare, autoritatea contractantă poate negocia cu unul sau mai mulți ofertanți aleși de ea, dintre cei care au participat la procedura de ofertare, cu condiția ca documentele de achiziție să nu fie modificate substanțial;

(c)

atunci când trebuie încheiat un nou contract în urma rezilierii anticipate a unui contract existent.

(2)   În sensul articolului 134 alineatul (1) litera (c), se consideră că operațiunile desfășurate în situații de criză conform prevederilor articolului 190 alineatul (2) corespund testului de extremă urgență. Ordonatorul de credite delegat, dacă este cazul în colaborare cu ceilalți ordonatori de credite delegați implicați, constată existența unei situații de extremă urgență și își revizuiește periodic decizia, ținând cont de principiul bunei gestiuni financiare.

(3)   Activitățile de natură instituțională menționate la alineatul (1) litera (a) includ servicii direct legate de misiunea statutară a organismelor din sectorul public.

Articolul 267

Praguri și proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziții de produse

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Pentru contractele de achiziții de produse, pragurile și procedurile menționate la articolul 190 din Regulamentul financiar sunt după cum urmează:

(a)

pentru contractele cu o valoare egală sau mai mare de 300 000 EUR: o invitație de participare la o procedură de ofertare internațională deschisă în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament;

(b)

pentru contractele cu o valoare mai mică de 300 000 EUR:

(i)

pentru contractele cu o valoare egală sau mai mare de 100 000 EUR, dar mai mică de 300 000 EUR: o invitație de participare la o procedură de ofertare locală deschisă în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament;

(ii)

pentru contractele cu o valoare mai mică de 100 000 EUR: procedură competitivă cu negociere în sensul alineatului (2);

(c)

plățile pentru cheltuieli cu o valoare mai mică sau egală cu 2 500 EUR se pot realiza pe baza unei simple facturi, fără acceptarea prealabilă a unei oferte;

(d)

contractele cu o valoare mai mică sau egală cu 20 000 EUR pot fi atribuite pe baza unei singure oferte.

(2)   În cadrul procedurii competitive cu negociere menționate la alineatul (1) litera (b) punctul (ii), autoritatea contractantă întocmește o listă cu minimum trei furnizori la alegere, fără publicarea unui anunț.

În cazul în care, în urma consultării furnizorilor, autoritatea contractantă primește o singură ofertă valabilă din punct de vedere administrativ și tehnic, contractul poate fi atribuit, cu condiția respectării criteriilor de atribuire.

Articolul 269

Praguri și proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziții și concesiuni de lucrări

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Pentru contractele de achiziții și concesiuni de lucrări pragurile și procedurile menționate la articolul 190 din Regulamentul financiar sunt după cum urmează:

(a)

pentru contracte cu o valoare de cel puțin 5 000 000 EUR, una dintre următoarele:

(i)

o invitație de participare la o procedură de ofertare internațională deschisă, în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament;

(ii)

având în vedere caracteristicile anumitor lucrări, o invitație de participare la o procedură de ofertare internațională restrânsă, în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament;

(b)

pentru contractele cu o valoare egală sau mai mare de 300 000 EUR, dar mai mică de 5 000 000 EUR: o invitație de participare la o procedură de ofertare locală deschisă, în sensul articolului 104 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar și al articolului 264 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament;

(c)

pentru contractele cu o valoare mai mică de 300 000 EUR: o procedură competitivă cu negociere, în sensul alineatului (2) din prezentul articol;

(d)

contractele cu o valoare mai mică sau egală cu 20 000 EUR pot fi atribuite pe baza unei singure oferte;

(e)

plățile pentru cheltuieli cu o valoare mai mică sau egală cu 2 500 EUR se pot realiza pe baza unei simple facturi, fără acceptarea prealabilă a unei oferte.

(2)   În cadrul procedurii competitive cu negociere menționate la prezentul articol alineatul (1) litera (c), autoritatea contractantă întocmește o listă cu minimum trei contractanți la alegere, fără publicarea unui anunț.

În cazul în care, în urma consultării contractanților, autoritatea contractantă primește o singură ofertă valabilă din punct de vedere administrativ și tehnic, contractul poate fi atribuit, cu condiția îndeplinirii criteriilor de atribuire.

Articolul 273

Caietul de sarcini

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

Prin derogare de la articolul 138 alineatul (3), pentru toate procedurile care implică o cerere de participare, caietul de sarcini poate fi împărțit în funcție de cele două etape ale procedurii și prima fază poate conține doar informațiile menționate la articolul 138 alineatul (3) literele (a) și (f).

Articolul 274

Garanții

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Prin derogare de la articolul 163, garanțiile se exprimă în euro sau în moneda contractului pe care îl acoperă.

(2)   Autoritatea contractantă poate solicita o garanție de participare la procedura de ofertare, în conformitate cu articolul 156. Prin derogare de la articolul 156 alineatul (2), autoritatea contractantă eliberează garanția de participare la procedura de ofertare în momentul semnării contractului.

(3)   Prin derogare de la articolul 165 alineatul (1), se solicită o garanție de bună execuție atunci când se depășesc următoarele praguri:

(a)

345 000 EUR pentru contractele de achiziții de lucrări;

(b)

150 000 EUR pentru contractele de achiziții de produse.

(4)   Autoritatea contractantă poate solicita o garanție constând în reținerea unei sume de bani, în conformitate cu articolul 165a.

Articolul 275

Termene pentru proceduri

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Ofertele trebuie să ajungă la autoritatea contractantă la adresa și până la data și ora indicate în invitația de participare la procedura de ofertare. Termenul pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare, prevăzut de autoritatea contractantă, este suficient de îndepărtat pentru a acorda părților interesate o perioadă rezonabilă și adecvată pentru pregătirea și depunerea ofertelor.

Pentru contractele de achiziții de servicii, timpul minim dintre data de expediere a scrisorii de invitație de participare la procedura de ofertare și data-limită de primire a ofertelor este de 50 de zile. Cu toate acestea, în anumite cazuri excepționale, pot fi autorizate alte termene.

(2)   Ofertanții pot adresa întrebări în scris înainte de data-limită pentru primirea ofertelor. Autoritatea contractantă transmite răspunsurile la întrebări înainte de data-limită pentru primirea ofertelor.

(3)   În procedurile internaționale restrânse, termenul pentru primirea cererilor de participare este de cel puțin 30 de zile de la data publicării anunțului de participare. Perioada dintre data expedierii scrisorii de invitație și data-limită pentru primirea ofertelor este de cel puțin 50 de zile. Cu toate acestea, în anumite cazuri excepționale, pot fi autorizate alte termene.

(4)   În procedurile internaționale deschise, termenele pentru primirea ofertelor, calculate de la data trimiterii anunțului de participare, sunt de cel puțin:

(a)

90 de zile pentru contractele de achiziții de lucrări;

(b)

60 de zile pentru contractele de achiziții de produse.

Cu toate acestea, în anumite cazuri excepționale, pot fi autorizate alte termene.

(5)   În procedurile locale deschise, termenele pentru primirea ofertelor, calculate de la data publicării anunțului de participare, sunt de cel puțin:

(a)

60 de zile pentru contractele de achiziții de lucrări;

(b)

30 de zile pentru contractele de achiziții de produse.

Cu toate acestea, în anumite cazuri excepționale, pot fi autorizate alte termene.

(6)   Pentru procedurile competitive cu negociere menționate la articolul 265 alineatul (1) litera (b), la articolul 267 alineatul (1) litera (b) punctul (ii) și la articolul 269 alineatul (1) litera (c), candidații au la dispoziție cel puțin 30 de zile de la data de expediere a scrisorii de invitație de participare la procedura de ofertare în care să își prezinte ofertele.

Articolul 276

Comitetul de evaluare

(Articolul 190 din Regulamentul financiar)

(1)   Toate cererile de participare și ofertele declarate conforme cu cerințele sunt evaluate și clasate de către un comitet de evaluare pe baza criteriilor de excludere, de selecție și de atribuire anunțate în prealabil. Acest comitet este format dintr-un număr impar de membri, cel puțin trei, care dispun de expertiza tehnică și administrativă necesară pentru evaluarea ofertelor. Membrii comitetului de evaluare semnează o declarație de imparțialitate și privind absența vreunui conflict de interese.

(2)   În cazul în care Comisia nu este autoritatea contractantă, aceasta poate solicita să primească o copie a documentelor de achiziție, a ofertelor, a evaluării ofertelor și a contractelor semnate. De asemenea, Comisia poate participa în calitate de observator la deschiderea și evaluarea ofertelor.

(3)   Ofertele care nu conțin toate elementele esențiale solicitate în documentele de achiziție sau care nu corespund cerințelor speciale prevăzute sunt eliminate.

Cu toate acestea, comitetul de evaluare sau autoritatea contractantă poate solicita candidaților sau ofertanților să furnizeze materiale suplimentare sau să clarifice documentele justificative depuse în legătură cu criteriile de excludere, de selecție și de atribuire, în termenul precizat de acesta și având în vedere principiul egalității de tratament.

(4)   În cazul unor oferte anormal de mici, conform articolului 151, comitetul solicită clarificările necesare privind conținutul ofertei.

(5)   Obligația de a institui un comitet de evaluare poate fi eliminată în cazul procedurilor cu o valoare mai mică sau egală cu 20 000 EUR și pe baza unei analize a riscurilor atunci când se redeschide competiția în contextul unui contract-cadru, precum și în cazul procedurilor de negociere menționate la articolul 134 alineatul (1) literele (c), (e), (f) punctele (i) și (iii) și litera (h).”

18.

La articolul 287, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Orice persoană fizică interesată poate depune o cerere în orice moment pe parcursul perioadei de valabilitate a cererii de exprimare a interesului, cu excepția ultimelor trei luni din perioada în cauză.”

Articolul 2

(1)   Prezentul regulament intră în vigoare în prima zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sub rezerva alineatelor (2) și (3), acesta se aplică de la 1 ianuarie 2016.

(2)   Termenul prevăzut la articolul 125 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, astfel cum a fost modificat prin prezentul regulament, se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Până la 31 decembrie 2017, termenele prevăzute la articolul 152 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, astfel cum a fost modificat prin prezentul regulament, sunt de cel puțin 42 de zile pentru primirea ofertelor și de cel puțin 37 de zile pentru primirea cererilor de participare.

(3)   Articolul 143 al cincilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, astfel cum a fost modificat prin prezentul regulament, se aplică de la 1 ianuarie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 octombrie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE, Euratom) 2015/1929 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 286, 30.10.2015, p. 1).

(3)  Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

(4)  Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune (JO L 94, 28.3.2014, p. 1).

(5)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1).


  翻译: