20.6.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 157/11


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/1184 AL COMISIEI

din 10 februarie 2023

de completare a Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului prin instituirea unei metodologii a Uniunii de stabilire a unor norme detaliate pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (1), în special articolul 27 alineatul (3) al șaptelea paragraf,

întrucât:

(1)

Combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi sunt importanți pentru creșterea ponderii energiei electrice din surse regenerabile în sectoarele despre care se preconizează că vor depinde pe termen lung de combustibilii lichizi și gazoși, cum ar fi sectorul maritim și sectorul aviației. Este necesar să se definească o metodologie a Uniunii care să stabilească norme detaliate pentru ca energia electrică utilizată pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică utilizați în transporturi, să poată fi considerată ca provenind în totalitate din surse regenerabile. În acest scop și având în vedere obiectivele generale de mediu din Directiva (UE) 2018/2001, este necesar să se stabilească norme clare, bazate pe criterii obiective și nediscriminatorii. În principiu, combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică produși din energie electrică sunt considerați a fi din surse regenerabile numai atunci când energia electrică este din surse regenerabile. Această energie electrică din surse regenerabile poate fi furnizată printr-o instalație care este conectată direct la instalația (de obicei, un electrolizor) care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică și utilizați în transporturi sau poate să provină direct din rețea.

(2)

Conținutul energetic al aproape tuturor combustibililor lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi se bazează pe hidrogenul din surse regenerabile produs prin electroliză. Intensitatea emisiilor hidrogenului produs din energie electrică pe bază de combustibili fosili este substanțial mai mare decât intensitatea emisiilor hidrogenului produs din gaze naturale în procesele convenționale. Prin urmare, este important să se asigure că cererea de energie electrică pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi este satisfăcută de energia electrică din surse regenerabile. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, necesitatea ca Uniunea să realizeze o tranziție rapidă către o energie curată și către reducerea dependenței sale de importurile de combustibili fosili a devenit mai evidentă și mai stringentă. În comunicarea RepowerEU (2), Comisia a prezentat strategia sa de a deveni independentă de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de sfârșitul acestui deceniu. Combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi joacă un rol important în acest demers, precum și în reducerea dependenței de importurile de combustibili fosili în general. Prin urmare, criteriile care urmează să fie stabilite sunt, de asemenea, importante pentru a preveni ca cererea de energie electrică pentru producerea hidrogenului necesar pentru combustibilii de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi să conducă la creșterea importurilor de combustibili fosili din Rusia pentru producția de energie electrică necesară.

(3)

Normele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să se aplice indiferent dacă combustibilul lichid și gazos de origine nebiologică utilizat în transporturi este produs pe teritoriul Uniunii sau în afara acestuia. În cazul în care se face trimitere la zona de ofertare și la intervalul de decontare a dezechilibrelor, concepte care există în Uniune, dar nu și în toate celelalte țări, este oportun să se permită producătorilor de combustibili din țările terțe să se bazeze pe concepte echivalente, cu condiția ca obiectivul prezentului regulament să fie menținut și dispoziția să fie pusă în aplicare pe baza celui mai similar concept existent în țara terță în cauză. În cazul zonelor de ofertare, un astfel de concept ar putea fi reprezentat de reglementări similare ale pieței, de caracteristicile fizice ale rețelei de energie electrică, în special de nivelul de interconectare sau, în ultimă instanță, de țara respectivă.

(4)

Dată fiind natura emergentă a industriei hidrogenului, a lanțului său valoric și a pieței, planificarea și construirea instalațiilor care produc energie electrică din surse regenerabile, precum și a instalațiilor care produc combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi fac adesea obiectul unor întârzieri semnificative în procesele de acordare a autorizațiilor și al altor obstacole neprevăzute, în pofida faptului că sunt programate să intre în funcțiune în același timp. Prin urmare, din motive de fezabilitate practică, este oportun să se ia în considerare o perioadă de până la 36 de luni atunci când se stabilește dacă o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile a intrat în funcțiune după sau în același timp cu instalația care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi. Aprovizionarea cu energie electrică din surse regenerabile pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică produși din surse regenerabile și utilizați în transporturi printr-o conexiune directă la o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile care nu este racordată la rețea demonstrează că energia electrică este produsă în această instalație. Cu toate acestea, în cazul în care instalația care produce energie electrică din surse regenerabile și instalația care produce hidrogen nu sunt doar conectate direct, ci sunt și racordate la rețea, ar trebui furnizate dovezi că energia electrică utilizată pentru a produce hidrogen este furnizată printr-o conexiune directă. Instalația care furnizează energie electrică pentru producția de hidrogen printr-o conexiune directă ar trebui să furnizeze întotdeauna energie electrică din surse regenerabile. În cazul în care furnizează energie electrică din surse neregenerabile, hidrogenul rezultat nu ar trebui să fie considerat ca fiind din surse regenerabile.

(5)

În zonele de ofertare în care energia electrică din surse regenerabile reprezintă deja ponderea dominantă, energia electrică preluată din rețea ar trebui să fie considerată ca fiind integral din surse regenerabile, cu condiția ca numărul de ore la sarcină maximă a producției de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi să fie limitat la ponderea energiei electrice din surse regenerabile în zona de ofertare și ca orice producție care depășește această pondere să fie considerată neregenerabilă. Crearea de instalații suplimentare care produc energie electrică din surse regenerabile nu este necesară, având în vedere că se poate presupune în mod rezonabil că producția de hidrogen din surse regenerabile într-o zonă de ofertare în care ponderea energiei din surse regenerabile depășește 90 % permite îndeplinirea criteriului de reducere cu 70 % a emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzut la articolul 25 alineatul (2) din Directiva (UE) 2018/2001 și că poate constitui un obstacol pentru funcționarea sistemului de energie electrică.

(6)

În mod similar, în zonele de ofertare în care intensitatea emisiilor generate de energia electrică este mai mică de 18 gCO2eq/MJ, nu este necesară adăugarea altor instalații care produc energie electrică din surse regenerabile pentru a realiza reducerile de emisii de 70 % pentru hidrogenul din surse regenerabile. În astfel de cazuri, este oportun să se considere că energia electrică preluată din rețea este complet regenerabilă, cu condiția ca proprietățile regenerabile ale energiei electrice să fie demonstrate prin contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile și prin aplicarea unor criterii de corelare temporală și geografică. Nerespectarea acestor condiții și criterii ar împiedica considerarea energiei electrice utilizate pentru producția de combustibili lichizi și gazoși din surse regenerabile pentru transport ca fiind în întregime regenerabilă.

(7)

De asemenea, este oportun să se considere că energia electrică preluată din rețea este complet regenerabilă atunci când producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi sprijină integrarea producției de energie din surse regenerabile în sistemul de energie electrică și reduce nevoia de redispecerizare a producției de energie electrică din surse regenerabile.

(8)

În toate celelalte cazuri, producția de hidrogen din surse regenerabile ar trebui să stimuleze implementarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile și să aibă loc în momente și în locuri în care este disponibilă energia electrică din surse regenerabile (corelație temporală și geografică) pentru a evita stimulentele pentru generarea de energie electrică pe bază de combustibili fosili. Având în vedere că planificarea și construcția instalațiilor care produc energie electrică din surse regenerabile fac adeseori obiectul unor întârzieri semnificative în procesele de acordare a autorizărilor, este oportun să se considere că o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile este nouă dacă a intrat în funcțiune nu mai devreme de 36 de luni înainte de instalația care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi.

(9)

Contractele de achiziție de energie electrică reprezintă un instrument adecvat pentru a stimula utilizarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu condiția ca noua capacitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile să nu primească sprijin financiar, deoarece hidrogenul din surse regenerabile este deja sprijinit prin faptul că este eligibil să fie contabilizat în vederea îndeplinirii obligației furnizorilor de combustibili prevăzută la articolul 25 din Directiva (UE) 2018/2001. În mod alternativ, producătorii de combustibili ar putea produce, de asemenea, cantitatea de energie electrică din surse regenerabile necesară pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi în capacitățile de producție de energie electrică din surse regenerabile pe care ei înșiși le dețin. Anularea unui contract de achiziție de energie electrică nu ar trebui să fie în detrimentul posibilității ca instalația care produce energie electrică din surse regenerabile să fie considerată în continuare o instalație nouă atunci când face obiectul unui nou contract de achiziție de energie electrică. În plus, orice extindere a instalației care produce hidrogen din surse regenerabile, care îi sporește capacitatea de producție, poate fi considerată ca intrând în funcțiune în același timp cu instalația inițială. Acest lucru ar evita eventuala necesitate de a încheia contracte de achiziție de energie electrică cu diferite instalații de fiecare dată când are loc o extindere, reducând astfel sarcina administrativă. Sprijinul financiar rambursat sau sprijinul financiar pentru racordările terestre sau la rețea ale instalației care produce energie electrică din surse regenerabile nu ar trebui să fie considerat ajutor de exploatare sau ajutor pentru investiții.

(10)

Din cauza naturii fluctuante a anumitor surse regenerabile de energie, inclusiv a energiei eoliene și solare, precum și a congestionării rețelei de energie electrică, este posibil ca energia electrică din surse regenerabile să nu fie disponibilă în mod constant pentru producția de hidrogen din surse regenerabile. Prin urmare, este oportun să se stabilească norme care să asigure că hidrogenul din surse regenerabile este produs în momentele și în locurile în care este disponibilă energia electrică din surse regenerabile.

(11)

Pentru a demonstra că hidrogenul din surse regenerabile este produs atunci când este disponibilă energie electrică din surse regenerabile, producătorii de hidrogen ar trebui să demonstreze că producția de hidrogen din surse regenerabile are loc în aceeași lună calendaristică ca producția de energie electrică din surse regenerabile, că electrolizorul utilizează energie electrică din surse regenerabile stocată sau că electrolizorul utilizează energie electrică în momente în care prețurile energiei electrice sunt atât de scăzute încât generarea de energie electrică pe bază de combustibili fosili nu este viabilă din punct de vedere economic și, prin urmare, cererea suplimentară de energie electrică declanșează o producție mai mare de energie electrică din surse regenerabile, dar nu declanșează o creștere a producției de energie electrică din combustibili fosili. Criteriul privind sincronizarea ar trebui să devină mai strict pe măsură ce piețele, infrastructurile și tehnologiile care permit o ajustare rapidă a producției de hidrogen și sincronizarea producției de energie electrică și de hidrogen devin disponibile.

(12)

Zonele de ofertare sunt proiectate astfel încât să se evite congestionarea rețelei în interiorul zonei. Pentru a se asigura că nu există nicio congestie a rețelei electrice între electrolizorul care produce hidrogen din surse regenerabile și instalația care produce energie electrică din surse regenerabile, este oportun să se solicite ca ambele instalații să fie situate în aceeași zonă de ofertare. În cazul în care sunt situate în zone de ofertare interconectate, prețul energiei electrice în zona de ofertare în care este situată instalația care produce energie electrică din surse regenerabile ar trebui să fie mai mare sau egal cu cel din zona de ofertare în care sunt produși combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi, astfel încât să contribuie la reducerea congestionării; sau instalația care produce energie electrică din surse regenerabile în temeiul contractului de achiziție de energie electrică ar trebui să fie situată într-o zonă de ofertare offshore interconectată la zona de ofertare în care este situat electrolizorul.

(13)

Pentru a aborda particularitățile naționale ale zonelor lor de ofertare și pentru a sprijini planificarea integrată a rețelelor de energie electrică și de hidrogen, statelor membre ar trebui să li se permită să stabilească criterii suplimentare privind amplasarea electrolizoarelor în zonele de ofertare.

(14)

Producătorii de combustibili ar putea combina diferite opțiuni de contabilizare a energiei electrice utilizate pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi într-un mod flexibil, cu condiția să se aplice o singură opțiune pentru fiecare unitate de producție de energie electrică. Pentru a verifica dacă normele au fost respectate în mod corect, este oportun să se solicite furnizorilor de combustibili să documenteze în detaliu ce opțiuni au fost aplicate pentru a obține energie electrică din surse regenerabile utilizată pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică produși din surse regenerabile și utilizați în transporturi. Se preconizează că sistemele voluntare și sistemele naționale vor juca un rol important în punerea în aplicare și certificarea normelor în țările terțe, întrucât statele membre trebuie să accepte dovezile obținute din sistemele voluntare recunoscute.

(15)

Articolele 7 și 19 din Directiva (UE) 2018/2001 oferă suficiente garanții în ceea ce privește faptul că proprietățile regenerabile ale energiei electrice utilizate pentru producția de hidrogen din surse regenerabile sunt declarate o singură dată și numai într-un singur sector de utilizare finală. Articolul 7 din directiva respectivă garantează că, atunci când se calculează ponderea globală a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică produși din surse regenerabile și utilizați în transporturi nu sunt luați în considerare deoarece energia electrică din surse regenerabile utilizată pentru producerea lor a fost deja luată în considerare. Articolul 19 din directiva respectivă vizează să evite posibilitatea ca producătorul de energie electrică din surse regenerabile și producătorul de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi, produși din această energie electrică, să primească garanții de origine și se asigură că garanțiile de origine emise pentru producătorul de energie electrică din surse regenerabile pot fi anulate.

(16)

Punerea în aplicare a corelării temporale este împiedicată pe termen scurt de barierele tehnologice în ceea ce privește măsurarea corelării orare, de provocările legate de proiectarea electrolizoarelor, precum și de lipsa unor infrastructuri pentru hidrogen care să permită stocarea și transportul hidrogenului din surse regenerabile către utilizatorii finali care au nevoie de o aprovizionare constantă cu hidrogen. Prin urmare, pentru a permite creșterea producției de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică produși din surse regenerabile și utilizați în transporturi, criteriul privind corelarea temporală ar trebui să fie mai flexibil în faza inițială, pentru a permite actorilor de pe piață să pună în aplicare soluțiile tehnologice necesare.

(17)

Datorită timpului necesar pentru planificarea și construirea instalațiilor care produc energie electrică din surse regenerabile și lipsei unor noi instalații producătoare de energie electrică din surse regenerabile care nu beneficiază de sprijin, cerințele prevăzute la articolul 5 literele (a) și (b) din prezentul regulament ar trebui să se aplice numai într-o etapă ulterioară.

(18)

Dependența de combustibilii fosili pentru producerea de energie electrică ar trebui să scadă în timp, odată cu punerea în aplicare a Pactului verde european, iar ponderea energiei din surse regenerabile ar trebui să crească. Comisia ar trebui să monitorizeze îndeaproape această evoluție și să analizeze impactul cerințelor prevăzute în prezentul regulament, mai ales consolidarea treptată a cerințelor privind impactul corelării temporale, în ceea ce privește costurile de producție, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și sistemul energetic și să prezinte un raport Parlamentului European și Consiliului, cel târziu până la 1 iulie 2028,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament prevede norme detaliate pentru a stabili când energia electrică utilizată pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi poate fi considerată ca fiind în totalitate din surse regenerabile. Aceste norme se aplică producției de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi prin electroliză și, prin analogie, unor filiere de producție mai puțin obișnuite.

Ele se aplică indiferent dacă combustibilul lichid și gazos de origine nebiologică utilizat în transporturi este produs pe teritoriul Uniunii sau în afara acesteia.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„zonă de ofertare” înseamnă o zonă de ofertare în sensul definiției prevăzute la articolul 2 punctul 65 din Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului (3) pentru statele membre sau un concept echivalent pentru țările terțe;

2.

„linie directă” înseamnă o linie directă în sensul definiției prevăzute la articolul 2 punctul 41 din Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului (4);

3.

„instalație care produce energie electrică din surse regenerabile” înseamnă unități individuale sau grupuri de unități care produc energie electrică în una sau mai multe locuri din aceeași sau din surse regenerabile diferite, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 1 din Directiva (UE) 2018/2001, cu excepția unităților care produc energie electrică din biomasă și din unități de stocare;

4.

„producător de combustibil” înseamnă un operator economic care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi;

5.

„intrare în funcțiune” înseamnă începerea producției de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi sau de energie electrică din surse regenerabile pentru prima dată sau în urma unei retehnologizări, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 10 din Directiva (UE) 2018/2001, care necesită investiții care depășesc 30 % din investițiile care ar fi necesare pentru construirea unei noi instalații similare;

6.

„sistem de contorizare inteligentă” înseamnă sistem de contorizare inteligentă în sensul definiției de la articolul 2 punctul 23 din Directiva (UE) 2019/944;

7.

„interval de decontare a dezechilibrelor” înseamnă un interval de decontare a dezechilibrelor în sensul definiției prevăzute la articolul 2 punctul 15 din Regulamentul (UE) 2019/943 în cadrul Uniunii sau un concept echivalent pentru țările terțe.

Articolul 3

Norme privind contabilizarea energiei electrice obținute prin racordarea directă la o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile ca fiind în întregime din surse regenerabile

În scopul demonstrării conformității cu criteriile stabilite la articolul 27 alineatul (3) al cincilea paragraf din Directiva (UE) 2018/2001 pentru contabilizarea energiei electrice obținute prin racordarea directă la o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile ca fiind în întregime din surse regenerabile, producătorul de combustibil furnizează dovezi cu privire la următoarele:

(a)

instalațiile care produc energie electrică din surse regenerabile sunt racordate la instalația care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi prin intermediul unei linii directe sau producția de energie electrică din surse regenerabile și de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică și utilizați în transporturi are loc în cadrul aceleiași instalații;

(b)

instalațiile care produc energie electrică din surse regenerabile au intrat în funcțiune nu mai devreme de 36 de luni înaintea instalației care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi; în cazul în care se adaugă capacitate de producție suplimentară unei instalații existente care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi, capacitatea adăugată este considerată ca făcând parte din instalația existentă, cu condiția ca respectiva capacitate să fie adăugată în același amplasament, iar adăugarea să aibă loc în termen de cel mult 36 de luni de la intrarea în funcțiune a instalației inițiale;

(c)

instalația care produce energie electrică nu este racordată la rețea sau instalația care produce energie electrică este racordată la rețea, dar un sistem de contorizare inteligentă care măsoară toate fluxurile de energie electrică din rețea arată că nu a fost prelevată energie electrică din rețea pentru a produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi.

În cazul în care producătorul de combustibil utilizează, de asemenea, energie electrică din rețea, acesta o poate considera ca fiind în întregime din surse regenerabile dacă respectă normele prevăzute la articolul 4.

Articolul 4

Norme generale pentru contabilizarea energiei electrice preluate din rețea ca fiind în întregime din surse regenerabile

(1)   Producătorii de combustibili pot contabiliza energia electrică preluată din rețea ca fiind în întregime din surse regenerabile, dacă instalația care produce combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi este situată într-o zonă de ofertare în care proporția medie de energie electrică din surse regenerabile a depășit 90 % în anul calendaristic precedent, iar producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi nu depășește un număr maxim de ore stabilit în raport cu proporția de energie electrică din surse regenerabile în zona de ofertare.

Acest număr maxim de ore se calculează prin înmulțirea numărului total de ore din fiecare an calendaristic cu ponderea energiei electrice din surse regenerabile raportată pentru zona de ofertare în care sunt produși combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi. Ponderea medie a energiei electrice din surse regenerabile este raportul dintre consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile în zona de ofertare, calculat prin analogie în conformitate cu normele prevăzute la articolul 7 alineatul (2) din Directiva (UE) 2018/2001, și producția brută de energie electrică din toate sursele de energie, astfel cum sunt definite în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (5), cu excepția apei pompate anterior în amonte, plus importurile minus exporturile de energie electrică dinspre și către zona de ofertare. Dacă ponderea medie a energiei electrice din surse regenerabile depășește 90 % într-un an calendaristic, se consideră în continuare că aceasta este mai mare de 90 % pentru următorii cinci ani calendaristici.

(2)   În cazul în care condițiile prevăzute la alineatul (1) nu sunt îndeplinite, producătorii de combustibili pot contabiliza energia electrică preluată din rețea ca fiind în întregime din surse regenerabile dacă instalația care produce combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi este situată într-o zonă de ofertare în care intensitatea emisiilor generate de energia electrică este mai mică de 18 gCO2eq/MJ, cu condiția îndeplinirii următoarelor criterii:

(a)

producătorii de combustibili au încheiat, direct sau prin intermediari, unul sau mai multe contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile cu operatori economici care produc energie electrică din surse regenerabile în una sau mai multe instalații care produc energie electrică din surse regenerabile pentru o cantitate care este cel puțin echivalentă cu cantitatea de energie electrică declarată ca fiind în întregime din surse regenerabile, iar energia electrică declarată este produsă efectiv în această (aceste) instalație (instalații);

(b)

sunt îndeplinite condițiile privind corelarea temporală și geografică în conformitate cu articolele 6 și 7.

Intensitatea emisiilor generate de energia electrică se determină în conformitate cu abordarea utilizată pentru calcularea intensității medii a carbonului pentru energia electrică din rețea în metodologia de determinare a reducerilor de emisii de gaze cu efect de seră generate de combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi și de combustibilii pe bază de carbon reciclat prevăzută în actul delegat adoptat în temeiul articolului 28 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001, pe baza celor mai recente date disponibile.

Dacă, într-un an calendaristic, intensitatea emisiilor generate de energia electrică din surse regenerabile este mai mică de 18 gCO2eq/MJ, intensitatea medie a emisiilor generate de energia electrică este considerată în continuare ca fiind mai mică de 18 gCO2eq/MJ pentru următorii cinci ani calendaristici.

(3)   Energia electrică preluată din rețea care este utilizată pentru a produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi poate fi, de asemenea, contabilizată ca fiind în întregime din surse regenerabile dacă energia electrică utilizată pentru a produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi este consumată în cursul unui interval de decontare a dezechilibrelor în cursul căruia producătorul de combustibil poate demonstra, pe baza dovezilor furnizate de operatorul național de transport și de sistem, că:

(a)

instalațiile de producere a energiei electrice care utilizează surse regenerabile de energie au făcut obiectul unei redispecerizări descendente în conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (UE) 2019/943;

(b)

energia electrică consumată pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi a redus necesitatea redispecerizării cu o cantitate corespunzătoare.

(4)   În cazul în care condițiile de la alineatele (1), (2) și (3) nu sunt îndeplinite, producătorii de combustibili pot contabiliza energia electrică preluată din rețea ca fiind în întregime din surse regenerabile dacă aceasta îndeplinește condițiile privind adiționalitatea, corelația temporală și corelația geografică în conformitate cu articolele 5, 6 și 7.

Articolul 5

Adiționalitatea

Condiția privind adiționalitatea menționată la articolul 4 alineatul (4) primul paragraf este considerată îndeplinită dacă producătorii de combustibili produc o cantitate de energie electrică din surse regenerabile în instalațiile proprii care este cel puțin echivalentă cu cantitatea de energie electrică declarată ca fiind în întregime regenerabilă, sau dacă au încheiat, direct sau prin intermediari, unul sau mai multe contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile cu operatori economici care produc energie electrică din surse regenerabile în una sau mai multe instalații pentru o cantitate de energie electrică din surse regenerabile care este cel puțin echivalentă cu cantitatea de energie electrică declarată ca fiind în întregime din surse regenerabile, iar energia electrică declarată este produsă efectiv în această (aceste) instalație (instalații), cu condiția să fie îndeplinite următoarele criterii:

(a)

Instalația care produce energie electrică din surse regenerabile a intrat în funcțiune nu mai devreme de 36 de luni înaintea instalației care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi.

În cazul în care o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile a respectat cerințele prevăzute la primul paragraf de la prezentul alineat în temeiul unui contract de achiziție de energie electrică din surse regenerabile încheiat cu un producător de combustibili care a încetat, se consideră că aceasta a intrat în funcțiune în același timp cu instalația care produce combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi în temeiul unui nou contract de achiziție de energie electrică din surse regenerabile.

În cazul în care o instalație existentă care produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile utilizați în transporturi primește un supliment de capacitate de producție, capacitatea adăugată este considerată a fi intrat în funcțiune în același timp cu instalația inițială, cu condiția ca respectiva capacitate să fie adăugată în același amplasament, iar adăugarea să aibă loc în termen de cel mult 36 de luni de la intrarea în funcțiune a instalației inițiale.

(b)

Instalația care produce energie electrică din surse regenerabile nu a primit sprijin sub formă de ajutoare de exploatare sau ajutoare pentru investiții, cu excepția sprijinului primit de instalații înainte de retehnologizare, sprijinului financiar pentru terenuri sau pentru racordarea la rețea, sprijinului care nu constituie sprijin net, cum ar fi sprijinul rambursat integral și sprijinul pentru instalațiile producătoare de energie electrică din surse regenerabile care aprovizionează instalații producătoare de combustibil lichid și gazos de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizat în transporturi, utilizat pentru cercetare, în scop de testare și demonstrare.

Articolul 6

Corelația temporală

Până la 31 decembrie 2029, condiția corelării temporale menționată la articolul 4 alineatele (2) și (4) se consideră îndeplinită dacă combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi sunt produși în aceeași lună a anului calendaristic ca și energia electrică din surse regenerabile produsă în temeiul contractului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile sau dacă sunt produși din energie electrică din surse regenerabile care provine dintr-un nou activ de stocare care este situat în spatele aceluiași punct de racordare la rețea ca electrolizorul sau ca instalația care produce energie electrică din surse regenerabile, care a fost facturat în aceeași lună a anului calendaristic în care a fost produsă energia electrică în temeiul contractului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile.

Începând cu 1 ianuarie 2030, condiția corelării temporale se consideră îndeplinită dacă combustibilul lichid și gazos de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizat în transporturi este produs în aceeași perioadă de o oră ca și energia electrică din surse regenerabile produsă în temeiul contractului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile sau dacă e produs din energie electrică din surse regenerabile care provine dintr-un nou activ de stocare care este situat în spatele aceluiași punct de racordare la rețea ca electrolizorul sau ca instalația care produce energie electrică din surse regenerabile, care a fost facturat în aceeași perioadă de o oră în care a fost produsă energia electrică în temeiul contractului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile. În urma unei notificări adresate Comisiei, statele membre pot aplica normele prevăzute la prezentul alineat începând cu 1 iulie 2027 în cazul combustibililor lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi, produși pe teritoriul lor.

Condiția corelării temporale se consideră întotdeauna respectată dacă combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi sunt produși într-o perioadă de o oră, dacă prețul de închidere al energiei electrice care rezultă din cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare în zona de ofertare, astfel cum se menționează la articolul 39 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2015/1222 al Comisiei (6), este mai mic sau egal cu 20 EUR/MWh sau mai mic de 0,36 ori decât prețul unei cote pentru emiterea unei tone de dioxid de carbon echivalent în perioada relevantă în scopul îndeplinirii cerințelor Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7).

Articolul 7

Corelație geografică

(1)   Condiția corelării geografice menționată la articolul 4 alineatele (2) și (4) se consideră îndeplinită dacă este îndeplinit cel puțin unul dintre următoarele criterii referitoare la amplasarea electrolizorului:

(a)

instalația care produce energie electrică din surse regenerabile în temeiul contractului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile este, sau era, situată în momentul în care a intrat în funcțiune, în aceeași zonă de ofertare ca și electrolizorul;

(b)

instalația care produce energie electrică din surse regenerabile este situată într-o zonă de ofertare interconectată, inclusiv în alt stat membru, iar prețurile energiei electrice în perioada de timp relevantă pe piața pentru ziua următoare menționată la articolul 6 în zona de ofertare interconectată sunt egale sau mai mari decât în zona de ofertare în care sunt produși combustibilii lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi;

(c)

instalația care produce energie electrică din surse regenerabile în temeiul contractului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile ar trebui să fie situată într-o zonă de ofertare offshore, care să fie interconectată la zona de ofertare în care este situat electrolizorul.

(2)   Fără a aduce atingere articolelor 14 și 15 din Regulamentul (UE) 2019/943, statele membre pot introduce criterii suplimentare privind amplasarea electrolizoarelor și a instalației care produce energie electrică din surse regenerabile față de criteriile stabilite la alineatul (1), pentru a asigura compatibilitatea suplimentărilor de capacitate cu planificarea națională a rețelei de hidrogen și de energie electrică. Eventualele criterii suplimentare nu au niciun impact negativ asupra funcționării pieței interne a energiei electrice.

Articolul 8

Norme comune

Producătorii de combustibil furnizează informații fiabile care să demonstreze că toate cerințele prevăzute la articolele 3-7 sunt respectate, inclusiv pentru fiecare oră, după caz:

(a)

cantitatea de energie electrică utilizată pentru a produce combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi, detaliată după cum urmează:

(i)

cantitatea de energie electrică obținută din rețea care nu este luată în considerare ca fiind în totalitate din surse regenerabile, precum și proporția de energie electrică din surse regenerabile;

(ii)

cantitatea de energie electrică care este luată în considerare ca fiind în totalitate din surse regenerabile deoarece a fost obținută printr-o racordare directă la o instalație care produce energie electrică din surse regenerabile, astfel cum se prevede la articolul 3;

(iii)

cantitatea de energie electrică obținută din rețea care este contabilizată ca fiind în întregime din surse regenerabile în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 4 alineatul (1);

(iv)

cantitatea de energie electrică care este contabilizată ca fiind în întregime din surse regenerabile în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 4 alineatul (2);

(v)

cantitatea de energie electrică care este contabilizată ca fiind în întregime din surse regenerabile în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 4 alineatul (3);

(vi)

cantitatea de energie electrică care este contabilizată ca fiind în întregime din surse regenerabile în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 4 alineatul (4);

(b)

cantitatea de energie electrică din surse regenerabile generată de instalațiile care produc energie electrică din surse regenerabile, indiferent dacă acestea sunt racordate direct la un electrolizor și indiferent dacă energia electrică din surse regenerabile este utilizată pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizați în transporturi sau în alte scopuri;

(c)

cantitățile de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și din surse neregenerabile și utilizați în transporturi, produși de producătorul de combustibili.

Articolul 9

Certificarea conformității

Indiferent dacă combustibilul lichid și gazos de origine nebiologică utilizat în transporturi este produs pe teritoriul Uniunii sau în afara acesteia, pentru a demonstra conformitatea cu criteriile stabilite la articolele 3-7 din prezentul regulament, producătorii de combustibil pot utiliza sisteme voluntare naționale sau internaționale recunoscute de Comisie în temeiul articolului 30 alineatul (4) din Directiva (UE) 2018/2001, în conformitate cu articolul 8, după caz.

În cazul în care un producător de combustibil furnizează dovezi sau date obținute în conformitate cu un sistem care a făcut obiectul unei decizii în conformitate cu articolul 30 alineatul (4) din Directiva (UE) 2018/2001, în măsura în care o astfel de decizie se referă la demonstrarea conformității sistemului cu articolul 27 alineatul (3) al cincilea și al șaselea paragraf din directiva respectivă, un stat membru nu solicită furnizorilor de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică obținuți din surse regenerabile și utilizați în transporturi să furnizeze dovezi suplimentare ale conformității cu criteriile stabilite în prezentul regulament.

Articolul 10

Raportare

Până la 1 iulie 2028, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a impactului cerințelor prevăzute în prezentul regulament, inclusiv a impactului corelării temporale, asupra costurilor de producție, asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și asupra sistemului energetic.

Articolul 11

Etapa de tranziție

Articolul 5 literele (a) și (b) nu se aplică până la 1 ianuarie 2038 instalațiilor care produc combustibil lichid și gazos de origine nebiologică din surse regenerabile și utilizat în transporturi care intră în funcțiune înainte de 1 ianuarie 2028. Această derogare nu se aplică capacității adăugate după 1 ianuarie 2028 pentru producția de combustibili lichizi și gazoși de origine nebiologică produși din surse regenerabile și utilizați în transporturi.

Articolul 12

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 februarie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 328, 21.12.2018, p. 82.

(2)  COM(2022) 108 final.

(3)  Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică (JO L 158, 14.6.2019, p. 54).

(4)  Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE (JO L 158, 14.6.2019, p. 125).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind statisticile în domeniul energiei (JO L 304, 14.11.2008, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor (JO L 197, 25.7.2015, p. 24).

(7)  Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).


  翻译: