27.11.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CE 286/76


Marți, 17 iunie 2008
Protecția monedei euro împotriva falsificării *

P6_TA(2008)0280

Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 17 iunie 2008 referitoare la propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1338/2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării (COM(2007)0525 — C6-0431/2007 — 2007/0192(CNS))

2009/C 286 E/32

(Procedura de consultare)

Parlamentul European,

având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2007)0525),

având în vedere articolul 123 alineatul (4) din Tratatul CE, în special cea de-a treia teză, în temeiul căruia a fost consultat de către Consiliu (C6-0431/2007),

având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,

având în vedere raportul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și avizul Comisiei pentru afaceri economice și monetare (A6-0230/2008),

1.

aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

2.

invită Comisia să își modifice propunerea în consecință, în conformitate cu articolul 250 alineatul (2) din Tratatul CE;

3.

invită Consiliul să informeze Parlamentul în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;

4.

solicită Consiliului să îl consulte din nou în cazul în care acesta intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;

5.

încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.

TEXT PROPUS DE COMISIE

AMENDAMENT

Amendamentul 1

Propunere de regulament — act de modificare

Considerentul 2

(2)

Este important să fie garantată autenticitatea bancnotelor și monedelor euro aflate în circulație. Există în prezent proceduri care permit instituțiilor de credit și instituțiilor similare să verifice autenticitatea bancnotelor și monedelor euro pe care le primesc, înainte de a le repune în circulație. Aceste instituții au nevoie de un răgaz pentru a-și adapta organizarea internă, în vederea conformării cu obligația de a verifica autenticitatea și de a pune în aplicare procedurile aferente.

(2)

Este important să fie garantată autenticitatea bancnotelor și monedelor euro aflate în circulație. Există în prezent proceduri care permit instituțiilor de credit și instituțiilor similare să verifice autenticitatea și adecvarea pentru circulație ale bancnotelor și monedelor euro pe care le primesc, înainte de a le repune în circulație. Aceste instituții au nevoie de un răgaz pentru a-și adapta organizarea internă, în vederea conformării cu obligația de a verifica autenticitatea și adecvarea pentru circulație și de a pune în aplicare procedurile aferente.

Amendamentul 2

Propunere de regulament — act de modificare

Considerentul 2 a (nou)

 

(2a)

Operatorii comerciali mici și mijlocii nu dispun de suficiente resurse în vederea efectuării de controale în conformitate cu procedurile stabilite de Banca Centrală Europeană și de Comisie. Acestora ar trebui să li se impună să acționeze cu toată diligența necesară, retrăgând din circulație toate bancnotele și monedele euro pe care le-au primit și despre care știu sau au suficiente motive să creadă că sunt false.

Amendamentul 3

Propunere de regulament — act de modificare

Considerentul 2 b (nou)

 

(2b)

Pentru a se asigura că instituțiile de credit și instituțiile similare sunt capabile să se conformeze obligației de a verifica autenticitatea și adecvarea pentru circulație ale bancnotelor și monedelor euro, ar trebui definite proceduri și standarde tehnice pentru o astfel de verificare. Articolul 106 alineatul (1) din Tratatul CE atribuie Băncii Centrale Europene competența de a defini aceste standarde pentru bancnotele euro. În ceea ce privește monedele euro, Comisiei i-au fost conferite competențe conexe în temeiul articolului 211 din Tratatul CE.

Amendamentul 4

Propunere de regulament — act de modificare

Considerentul 3

(3)

Reglarea corespunzătoare a echipamentului reprezintă o condiție prealabilă a verificării autenticității bancnotelor și monedelor euro. În vederea reglării echipamentului utilizat pentru verificarea autenticității, este esențială disponibilitatea cantităților necesare de bancnote și monede falsificate la locurile de efectuare a verificărilor. În consecință, este importantă autorizarea transportului falsurilor între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene.

(3)

Reglarea corespunzătoare a echipamentului reprezintă o condiție prealabilă a verificării autenticității bancnotelor și monedelor euro. În vederea reglării echipamentului utilizat pentru verificarea autenticității, este esențială disponibilitatea cantităților necesare de bancnote și monede falsificate la locurile de efectuare a verificărilor. În consecință, este necesară autorizarea livrării și a transportului falsurilor între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene.

Amendamentul 5

Propunere de regulament — act de modificare

Considerentul 3a (nou)

 

(3a)

Autenticitatea euro trebuie garantată în cadrul Uniunii Europene, inclusiv în statele membre care nu aparțin zonei euro și în statele în care euro este folosit ca monedă de schimb.

Amendamentul 6

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul -1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 2 — litera d a (nouă)

 

-1.

La articolul 2 se adaugă următoarea literă:

„(da)

«alte instituții» înseamnă instituțiile economice sau agenții economici care participă la sortarea și distribuirea către public a bancnotelor și monedelor euro, fie direct, fie prin intermediul unor mașini de distribuire de numerar; această definiție include birourile de schimb, complexele comerciale de mari dimensiuni, precum și cazinourile;”

Amendamentul 7

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul -1a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 2 — litera d b (nouă)

 

-1a.

La articolul 2 se adaugă următoarea literă:

„(db)

«operatorii comerciali mici și mijlocii» înseamnă operatorii care practică comerțul cu amănuntul, care își desfășoară activitatea în sedii mici sau mijlocii și care servesc consumatorul final, neparticipând la sortarea și distribuirea către public a bancnotelor și monedelor euro în alt mod decât în cadrul operațiilor curente care consistă în operația de rutină de înmânare a restului;”

Amendamentul 8

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul 1 — litera b

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 4 — alineatul 2 — paragraful 1 a (nou)

(b)

la sfârșitul alineatului (2) , se adaugă următoarea teză:

„În scopul facilitării controlului autenticității bancnotelor euro aflate în circulație, se permite transportul bancnotelor falsificate între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene.”

(b)

la alineatul (2) se adaugă următorul paragraf:

„În scopul facilitării controlului autenticității bancnotelor euro aflate în circulație și atunci când cantitatea confiscată permite acest lucru , bancnotele euro falsificate sunt remise, în număr corespunzător, organelor naționale competente (chiar dacă acestea constituie probe în cadrul unei proceduri penale) iar transportul acestora între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene este permis.”

Amendamentul 10

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul 2 — litera b

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 5 — alineatul 2 — paragraful 2 a (nou)

(b)

la sfârșitul alineatului (2), se adaugă următoarea teză:

„În scopul facilitării controlului autenticității monedelor euro aflate în circulație, se permite transportul monedelor falsificate între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene.”

(b)

la alineatul (2) se adaugă următorul paragraf:

„În scopul facilitării controlului autenticității monedelor euro aflate în circulație și atunci când cantitatea confiscată permite acest lucru , monedele euro falsificate sunt remise, în număr corespunzător, organelor naționale competente, chiar dacă acestea constituie probe în cadrul unei proceduri penale, iar transportul acestora între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene este permis.”

Amendamentul 11

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul 3 — litera a

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 6 — alineatul 1

1.

Instituțiile de credit, precum și orice altă instituție care participă cu titlu profesional la sortarea și distribuirea către public a bancnotelor și monedelor, inclusiv instituțiile a căror activitate constă în schimbarea bancnotelor sau monedelor în diferite devize, cum sunt birourile de schimb, au obligația de a asigura verificarea autenticității bancnotele și monedele euro pe care le-au primit și pe care intenționează să le repună în circulație, precum și detectarea falsurilor. Această verificare va fi efectuată în conformitate cu procedurile stabilite de Banca Centrală Europeană și de Comisie pentru bancnotele și respectiv, monedele euro.

(1)

Instituțiile de credit, transportatorii de numerar, precum și orice alți agenți economici care participă la sortarea și distribuirea către public a bancnotelor și monedelor, inclusiv instituțiile a căror activitate profesională constă în schimbarea bancnotelor sau monedelor în diferite devize, cum sunt birourile de schimb și agenții economici care participă cu titlu de activitate auxiliară la sortarea și distribuirea către public a bancnotelor cu ajutorul bancomatelor , au obligația de a asigura verificarea autenticității și adecvării pentru circulație ale bancnotelor și monedelor euro pe care le-au primit și pe care intenționează să le repună în circulație, precum și detectarea falsurilor. Transportatorii de numerar au obligația de a asigura verificarea autenticității bancnotelor și monedelor euro numai în cazul în care au acces direct la bancnotele și monedele euro care le sunt încredințate. Această verificare a autenticității și a adecvării pentru circulație se efectuează în conformitate cu procedurile stabilite de Banca Centrală Europeană și de Comisie pentru bancnotele și , respectiv, monedele euro , în conformitate cu competențele respective ale acestor instituții și luând în considerare particularitățile bancnotelor și monedelor euro .

În alte state membre decât statele participante menționate în Regulamentul (CE) nr.974/98, este prevăzută recurgerea la o procedură de control în vederea verificării autenticității bancnotelor și monedelor euro utilizate de instituțiile menționate la primul paragraf.

Instituțiile menționate la primul paragraf au obligația de a retrage din circulație toate bancnotele și monedele euro pe care le-au primit despre care știu sau au motive suficiente să considere că sunt falsificate. Acestea le predau de îndată către autoritățile naționale competente.

Instituțiile de credit și alți agenți economici menționați la primul paragraf , precum și operatorii comerciali mici și mijlocii au obligația de a retrage din circulație toate bancnotele și monedele euro pe care le-au primit despre care știu sau au motive suficiente să considere că sunt falsificate. Aceștia le predau de îndată către autoritățile naționale competente.

Amendamentul 12

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul 3 — litera b

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 6 — alineatul 3

„Prin derogare de la dispozițiile primului paragraf al alineatului (3), actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru punerea în aplicare a primului paragraf al alineatului (1) din prezentul articol se adoptă cel târziu până la până la 31 decembrie 2009 . Statele membre informează de îndată Comisiei și Băncii Centrale Europene cu privire la acestea.”

„Prin derogare de la dispozițiile primului paragraf al alineatului (3), actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru punerea în aplicare a primului paragraf al alineatului (1) din prezentul articol se adoptă cel târziu până la până la 31 decembrie 2011 . Statele membre informează de îndată Comisia și Banca Centrală Europeană cu privire la acestea.”

Amendamentul 13

Propunere de regulament — act de modificare

Articolul 1 — punctul 3 a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001

Articolul 7 — alineatul 2 — liniuța 3 a (nouă)

 

3a.

La articolul 7 alineatul (2) se adaugă următoarea liniuță:

„—

în cadrul elaborării și promovării activităților de formare și de informare, ca de exemplu broșuri informative și seminarii de formare, destinate cetățenilor și consumatorilor, referitoare la riscurile falsificării banilor, la elementele de securitate incluse în bancnotele și monedele euro și la autoritățile competente care trebuie contactate în cazul deținerii unor bancnote și/sau monede suspectate a fi false. În plus, instituțiile de credit, precum și orice altă instituție care participă cu titlu profesional la sortarea și distribuirea către public a bancnotelor și monedelor, inclusiv instituțiile a căror activitate constă în schimbarea bancnotelor sau monedelor în diferite devize, cum sunt birourile de schimb, prezintă și pun la dispoziția consumatorilor broșuri informative (furnizate de autoritățile naționale competente, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană), care au ca obiect riscurile, măsurile și autoritățile menționate anterior.”


  翻译: