Sprijinirea cooperării Uniunii Europene în domeniul fiscalității: Fiscalis (2021-2027)
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) 2021/847 de instituire a programului „Fiscalis” pentru cooperare în domeniul fiscalității
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
Acesta stabilește programul Fiscalis de cooperare în domeniul fiscalității*. Programul se desfășoară pe durata cadrului financiar multianual 2021-2027 al Uniunii Europene (UE). Regulamentul stabilește pentru program:
- obiectivele generale și specifice;
- cuantumul, formele și normele pentru finanțarea din partea UE.
ASPECTE-CHEIE
Obiectivele generale ale legislației sunt de a sprijini autoritățile fiscale și fiscalitatea pentru:
- consolidarea pieței interne;
- stimularea competitivității UE și a concurenței loiale în UE;
- protejarea intereselor financiare și economice ale UE și naționale, inclusiv împotriva fraudei, evaziunii și evaziunii fiscale;
- îmbunătățirea colectării impozitelor.
Obiectivele specifice ale programului sunt:
- sprijinirea politicii fiscale și implementarea legislației UE în domeniul fiscal;
- încurajarea cooperării între autoritățile fiscale, inclusiv schimbul de informații fiscale;
- sprijinirea dezvoltării capacității administrative, inclusiv în ceea ce privește competența umană și dezvoltarea și funcționarea sistemelor electronice europene.
Bugetul pe șapte ani pentru implementarea programului este de 300 de milioane de euro (în prețuri curente). Acesta poate:
- acoperi o serie de activități, cum ar fi cheltuieli pentru activități legate de managementul programului, studii, întâlniri de experți, acțiuni de informare și comunicare, rețele de tehnologie a informației și asistență tehnică și administrativă;
- finanța până la 100 % din costurile eligibile ale unui proiect;
- oferi finanțare, în special prin granturi, premii, achiziții și rambursarea cheltuielilor experților externi;
- sprijini activitățile deja finanțate din alte surse de finanțare UE, cu condiția ca diferitele contribuții să nu acopere aceleași costuri.
Programul este deschis participării țărilor din afara UE, cu anumite condiții. În special, aceste țări trebuie să permită accesul la Curtea de Conturi Europeană și la Oficiul European de Luptă Antifraudă, care pot efectua investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului, pentru a proteja finanțele UE. Experții externi – cum ar fi cei din țări din afara UE care nu sunt asociate cu programul, inclusiv țările mai puțin dezvoltate – pot participa la acțiunile programului.
Activitățile eligibile pentru finanțare includ:
- întâlniri și evenimente similare ad-hoc;
- colaborare pe bază de proiecte;
- consolidarea capacității TI, în special dezvoltarea și funcționarea sistemelor electronice europene;
- dezvoltarea competențelor umane și alte acțiuni de consolidare a capacităților;
- măsuri de sprijin, cum ar fi studii și activități de inovare, în special dovezi privind concepția, proiecte pilot și acțiuni de comunicare.
Anexa III identifică prioritățile posibile:
- implementarea legislației fiscale a UE, formarea personalului, cooperarea administrativă și recuperarea creanțelor;
- schimbul de informații, îmbunătățirea utilizării acestora și dezvoltarea de formate IT standard;
- sprijinirea digitalizării și a metodologiilor de actualizare în autoritățile fiscale;
- schimbul de bune practici, în special pentru combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată.
Comisia Europeană și statele membre ale UE:
- dezvoltă și operează în comun sistemele electronice europene;
- stabilesc și mențin la zi un plan strategic multianual pentru domeniul fiscal (PSM-F), care:
- enumeră toate sarcinile relevante, cum ar fi proiectarea, testarea conformității, implementarea, întreținerea, securitatea și controlul calității pentru sistemele electronice europene;
- clasifică ce componente sunt specifice UE, specifice statelor membre (naționale) sau o combinație a celor două;
- acoperă inovarea, acțiunile pilot și metodologiile de sprijin și instrumentele de sprijin.
Comisia:
Anexa II stabilește indicatori pentru raportarea cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor specifice ale programului. Indicatori suplimentari, care vizează măsurarea realizărilor, a rezultatelor și a impactului programului, au fost introduși prin Regulamentul delegat (UE) 2022/2300 al Comisiei din 30 august 2022 privind instituirea unui cadru de monitorizare și evaluare pentru programul Fiscalis.
Actul legislativ impune:
- destinatarii fondurilor din partea UE să își recunoască sursa și să ofere informații specifice și direcționate cu privire la activitățile și rezultatele lor unui public care include mass-media și publicul larg.
- Comisiei să efectueze acțiuni de informare și comunicare cu privire la program.
Regulamentul:
- abrogă Regulamentul (UE) nr. 1286/2013 de instituire a Fiscalis 2020 de la 1 ianuarie 2021;
- permite ca activitățile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1286/2013 să continue până la închiderea lor.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Se aplică de la 1 ianuarie 2021.
CONTEXT
Fiscalis 2027 înlocuiește Fiscalis 2020, care s-a desfășurat între 2014 și 2020. Noul program sporește sprijinul UE pentru autoritățile fiscale naționale pentru a promova cooperarea în domeniul fiscalității și pentru a contribui la îmbunătățirea implementării politicii fiscale.
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Fiscalitate. Aceasta acoperă elaborarea, administrarea, aplicarea și asigurarea respectării taxei pe valoarea adăugată, a accizelor la alcool și tutun, a impozitelor pe energie și energie electrică, precum și a altor impozite și taxe naționale percepute în numele UE.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (UE) 2021/847 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a programului „Fiscalis” pentru cooperare în domeniul fiscal și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2013 (JO L 188, 28.5.2021, pp. 1-17).
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul delegat (UE) 2022/2300 al Comisiei din 30 august 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2021/847 al Parlamentului European și al Consiliului cu dispoziții privind instituirea unui cadru de monitorizare și evaluare pentru programul Fiscalis de cooperare în domeniul fiscal (JO L 305, 25.11.2022, pp. 1-4).
Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, pp. 1-222).
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 14.12.2022