Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0243

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2019/124 vad gäller vissa fiskemöjligheter

COM/2019/243 final

Bryssel den 24.5.2019

COM(2019) 243 final

2019/0117(NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2019/124 vad gäller vissa fiskemöjligheter


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Genom rådets förordning (EU) 2019/124 fastställs för år 2019 fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfartyg, i vissa andra vatten. Dessa fiskemöjligheter ändras vanligen flera gånger under sin giltighetsperiod.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

De föreslagna bestämmelserna har utformats i enlighet med målen och reglerna för den gemensamma fiskeripolitiken och är förenliga med unionens politik för hållbar utveckling.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

De föreslagna åtgärderna är förenliga med unionens politik på andra områden, särskilt med miljöpolitiken.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 43.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Unionens skyldigheter att garantera ett hållbart utnyttjande av levande akvatiska resurser härrör från de skyldigheter som fastställs i artikel 2 i den nya grundförordningen för den gemensamma fiskeripolitiken.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Förslaget avser ett område där unionen har exklusiv befogenhet enligt artikel 3.1 d i fördraget. Subsidiaritetsprincipen är därför inte tillämplig.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen av följande skäl: Den gemensamma fiskeripolitiken är en gemensam politik. Enligt artikel 43.3 i fördraget är det rådet som beslutar om åtgärder för fastställande och fördelning av fiskemöjligheter.

Val av instrument

Föreslaget instrument: förordning.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt

Samråd med berörda parter

Förslaget tar hänsyn till synpunkter från aktörer, rådgivande nämnder, nationella förvaltningar, fiskeriorganisationer och icke-statliga organisationer som lämnats under året och synpunkterna beaktas vid fastställandet av fiskemöjligheterna.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Förslaget grundar sig på vetenskapliga utlåtanden 1 från Internationella havsforskningsrådet (Ices) och vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen (STECF).

Konsekvensbedömning

Tillämpningsområdet för förordningen om fiskemöjligheter begränsas av artikel 43.3 i fördraget.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt.

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

De förslagna åtgärderna påverkar inte budgeten.

5.ÖVRIGA INSLAG

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

De föreslagna ändringarna syftar till att ändra förordning (EU) 2019/124 på det sätt som anges nedan.

Fiskeansträngning för fartyg i samband med återhämtning av vissa sydliga kummelbestånd och bestånd av havskräfta i Ices-sektionerna 8c och 9a, med undantag av Cádizbukten

Den fleråriga förvaltningsplanen för västliga vatten som trädde i kraft den 26 mars 2019 upphävde återhämtningsplanen för sydkummel och havskräfta. Begränsningarna av fiskeansträngningen i bilaga II till förordningen om fiskemöjligheter fastställdes i enlighet med återhämtningsplanen. Eftersom de berörda bestånden kommer att förvaltas i enlighet med den fleråriga förvaltningsplanen för västliga vatten genom fångstbegränsningar som fastställs inom MSY-intervallen behöver fortsättningsvis inga begränsningar av fiskeansträngningen fastställas för fiskeflottor som fiskar efter dessa bestånd. Bilaga II bör därför upphävas.

Vitling i Irländska sjön (Ices-sektion 7a)

Kommissionen har begärt och fått en aktualiserad vetenskaplig analys från Ices om oundvikliga bifångster vid fiske efter vitling i Irländska sjön. Analysen visade på större bifångster av vitling än väntat i annat riktat fiske, om fiske på dessa andra bestånd skulle bedrivas inom MSY-nivåerna. Men det aktualiserade utlåtandet om fångst av vitling i 7a rekommenderar fortfarande nollfångst under 2019 eftersom fiskeridödligheten och biomassan fortfarande inte nått hållbara nivåer. Därför innebär kommissionens förslag en balansgång mellan att tillåta en sådan ökning av den sammanlagda tillåtna fångstmängden för vitling som förebygger förtida stängning av fisket och att samtidigt göra det möjligt för lekbeståndets biomassa att öka.

Havskräfta i Ices-sektion 8c

Den 28 mars utfärdade Ices sitt utlåtande för kontrollfiske av havskräfta i funktionell enhet 31 i Ices-sektion 8c. Enligt Ices utlåtande bör fångstmängden vara noll eftersom det går att övervaka beståndens storlek genom undersökningar med televisionskameror för undervattensbruk utan att avlägsna djuren. Om en undersökning med televisionskameror för undervattensbruk inte kunde göras rekommenderade Ices dock kontrollfiske för insamling av data om fångst per ansträngningsenhet avseende havskräfta i funktionell enhet 31 i Ices-sektion 8c. Enligt Ices utlåtande bör fångsterna av havskräfta inte överstiga 0,7 ton. Fiskemöjligheterna för havskräfta bör därför ändras för att omfatta ett sådant kontrollfiske.

Nordhavsräka i Ices-sektionerna 3a och 4a öst

Den 28 mars 2019 utfärdade Ices sitt utlåtande för nordhavsräka (Pandalus borealis) i Ices-sektionerna 3a och 4a öst (Skagerrak, Kattegatt, och norra Nordsjön i Norska rännan). Efter samråd med Norge beslutades det att EU:s tilldelning av nordhavsräka i Skagerrak ska vara 2 010 ton.

Gråsej i Nordsjön.

Den 22 februari 2019 utfärdade Ices ett aktualiserat utlåtande för fångsterna av gråsej (Pollachius virens) i Ices-delområdena 4 och 6 samt i sektion 3a. På grundval av det utlåtandet och efter samråd med Norge, bör TAC för gråsej ändras i enlighet med detta och i linje med den maximalt hållbara avkastningen.

Skarpsill i Nordsjön

Den 12 april 2019 lade Ices fram sitt årliga utlåtande för skarpsill (Sprattus sprattus) i Nordsjön. Enligt utlåtandet bör fångsterna av skarpsill i Nordsjön inte överstiga XXX ton under perioden 1 juli 2019–30 juni 2020. Fiskemöjligheterna för skarpsill bör därför fastställas i enlighet med detta.

Begränsning av fiskeansträngningen i Iccats konventionsområde

Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (ICCAT) antog vid sitt tjugoförsta särskilda möte 2018 rekommendation 18-02 om att inrätta en flerårig förvaltningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och i Medelhavet. Förvaltningsplanen följer rådet från ständiga kommittén för forskning och statistik att inrätta en flerårig förvaltningsplan för beståndet år 2018 eftersom beståndets nuvarande tillstånd inte längre kräver de nödåtgärder som infördes inom ramen för återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk (rekommendation 17-17 som ändrade rekommendation 14-04). I förvaltningsplanen beaktas särdragen hos de olika typerna av redskap och fiskemetoder. Därför ändras bestämmelserna om begränsningar av fiskeansträngningen och maximal insättning i tonfiskodlingar.

2019/0117 (NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2019/124 vad gäller vissa fiskemöjligheter

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 43.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Rådets förordning (EU) 2019/124 2 fastställer för år 2019 fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfiskefartyg, i vissa andra vatten.

(2)Den fleråriga förvaltningsplanen för västliga vatten 3 som trädde i kraft den 26 mars 2019 upphävde återhämtningsplanen för sydkummel och havskräfta 4 . Begränsningarna av fiskeansträngningen i bilaga II till rådets förordning (EU) 2019/124 fastställdes i enlighet med återhämtningsplanen. Eftersom de berörda bestånden kommer att förvaltas i enlighet med den fleråriga förvaltningsplanen för västliga vatten genom fångstbegränsningar som fastställs för att uppnå mål för fiskeridödligheten inom FMSY-intervallen behöver fortsättningsvis inga begränsningar av fiskeansträngningen fastställas för fiskeflottor som fiskar efter dessa bestånd. Bilaga II bör därför upphävas.

(3)Internationella havsforskningsrådet (Ices) utfärdade vetenskapliga utlåtanden som innebär att inga fångster får tas av vitling (Merlangius melagnus) i Ices-sektion 7a (Irländska sjön). TAC-bifångsterna för det beståndet under 2019 har fastställts i syfte att nå en god balans mellan dels ett fortsatt fiske med tanke på de potentiellt allvarliga socio-ekonomiska konsekvenserna, dels behovet av ett gott biologiskt tillstånd för bestånden, med beaktande av svårigheten att fiska samtliga bestånd i ett blandfiske på nivåer som säkerställer maximalt hållbar avkastning samtidigt för alla arter. Den aktualiserade vetenskapliga analysen från Internationella havsforskningsrådet (Ices) om tillståndet för vitling (Merlangius melagnus) i Ices-sektion 7a samt oundvikliga bifångster i andra fisken föreskrev status quo där motsvarande fångster beräknades till 1 385 ton. Med tanke på denna vetenskapliga analys bör den totala tillåtna fångstmängden (TAC) ändras till en mängd som minskar risken för en förtida stängning av fisket och samtidigt gör det möjligt för lekbeståndets biomassa att fortsätta återhämta sig. Nivån på fångstmängderna bör även se till att dödligheten för beståndet inte ökar och ge incitament till att förbättra selektivet och fångstundvikande.

(4)I december 2018 enades de berörda medlemsstaterna om att samarbeta inom ramen för gruppen av medlemsstater för de nordvästliga vattnen och i nära samverkan med den rådgivande nämnden för nordvästliga vatten i syfte att utarbeta en flerårig plan för att minska bifångsterna. Planen bör se till att bifångster av de fem berörda bestånden, däribland vitling i Irländska sjön för vilken Internationella havsforskningsrådet (Ices) utfärdat ett utlåtande om nollfångst under 2019, ska minskas genom åtgärder för selektivitet eller fångstundvikande. Kommissionen har för avsikt att lägga fram denna plan vid plenarmötet i vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen (STECF) i juli 2019 för en bedömning av effektiviteten. Om STECF:s bedömning visar att planen för att minska bifångsterna inte kommer att få den förväntade effekten att minska fiskeridödligheten för bifångster kommer kommissionen att överväga andra åtgärder för att minska fiskeridödligheten för de berörda bestånden.

(5)Enligt Ices utlåtande av den 28 mars bör fångsterna av havskräfta (Nephrops norvegicus) i funktionell enhet 31 i Ices-sektion 8c inte överstiga 0,7 ton för perioden 1 januari 2019–31 december 2019. Fiskemöjligheterna för havskräfta i funktionell enhet 31 i Ices-sektion 8c bör fastställas i enlighet med detta.

(6)Den 28 mars 2019 utfärdade Ices ett utlåtande för nordhavsräka (Pandalus borealis) i Ices-sektionerna 3a och 4a öst (Skagerrak, Kattegatt, och norra Nordsjön i Norska rännan). På grundval av det utlåtandet och efter samråd med Norge, är det lämpligt att fastställa unionens andel av nordhavsräka i Ices-sektion 3a till 2 010 ton i linje med den maximalt hållbara avkastningen.

(7)Den 22 februari 2019 utfärdade Ices ett aktualiserat utlåtande för fångsterna av gråsej (Pollachius virens) i Nordsjön. På grundval av det utlåtandet och efter samråd med Norge, bör TAC för gråsej ändras i enlighet med detta och i linje med den maximalt hållbara avkastningen.

(8)Enligt Ices utlåtande av den 12 april 2019 bör fångsterna av skarpsill (Sprattus sprattus) i Nordsjön inte överstiga XXX ton för perioden 1 juli 2019–30 juni 2020. Fiskemöjligheterna för skarpsill i Ices-sektion 2a (Norska havet) och Ices-delområde 4 (Nordsjön) bör fastställas i enlighet med detta.

(9)Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (ICCAT) antog vid sitt tjugoförsta särskilda möte 2018 rekommendation 18-02 om att inrätta en flerårig förvaltningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och i Medelhavet. Förvaltningsplanen följer rådet från ständiga kommittén för forskning och statistik att inrätta en flerårig förvaltningsplan för beståndet år 2018 eftersom beståndets nuvarande tillstånd inte längre kräver de nödåtgärder som infördes inom ramen för återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk (rekommendation 17-17 som ändrade rekommendation 14-04). I förvaltningsplanen beaktas särdragen hos de olika typerna av redskap och fiskemetoder. Därför bör bestämmelserna om begränsningar av fiskeansträngningen och maximal insättning i tonfiskodlingar ändras.

(10)De fångstbegränsningar som fastställs i förordning (EU) 2019/124 är tillämpliga från och med den 1 januari 2019. De bestämmelser i den här förordningen som rör fångstbegränsningar bör därför också tillämpas från och med den dagen. En sådan retroaktiv tillämpning påverkar inte principerna om rättssäkerhet och skydd för berättigade förväntningar, eftersom fiskemöjligheterna i fråga ännu inte har uttömts.

(11)Förordning (EU) 2019/124 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) 2019/124 ska ändras på följande sätt:

(1)I artikel 9 ska led a utgå.

(2)Bilaga IA till förordning (EU) 2019/124 ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

(3)Bilaga IIA ska utgå.

(4)Bilaga IV ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2019.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)     http://www.ices.dk/community/advisory-process/Pages/Latest-advice.aspx  
(2)    Rådets förordning (EU) 2019/124 av den 30 januari 2019 om fastställande för år 2019 av fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfiskefartyg, i vissa andra vatten (EUT L 29, 31.1.2019, s. 1).
(3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/472 av den 19 mars 2019 om upprättande av en flerårig plan för bestånd som fiskas i västliga vatten och angränsande vatten och det fiske som nyttjar dessa bestånd, om ändring av förordningarna (EU) 2016/1139 och (EU) 2018/973 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 811/2004, (EG) nr 2166/2005, (EG) nr 388/2006, (EG) nr 509/2007 och (EG) nr 1300/2008 (EUT L 83, 25.3.2019, s. 1).
(4)    Rådets förordning (EG) nr 2166/2005 av den 20 december 2005 om fastställande av återhämtningsåtgärder för bestånden av sydkummel och havskräfta i Kantabriska sjön och väster om Iberiska halvön och om ändring av förordning (EG) nr 850/98 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer (EUT L 345, 28.12.2005, s. 5).
Top

Bryssel den 24.5.2019

COM(2019) 243 final

BILAGA

till

FÖRSLAG TILL RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2019/124 vad gäller vissa fiskemöjligheter


BILAGA

1.Bilaga IA till förordning (EU) 2019/124 ska ändras på följande sätt:

(1)Tabellen över fiskemöjligheter för vitling Ices-sektion i 7a ska ersättas med följande:

Art:

Vitling

 

 

Zon:

7a

 

 

 

Merlangius merlangus

 

 

 

(WHG/07A.)

 

Belgien

 

3

(1)

Analytisk TAC

 

 

Frankrike

43

(1)

Artikel 8 i denna förordning ska tillämpas.

Irland

717

(1)

Nederländerna

1

(1)

Förenade kungariket

482

(1)

Unionen

1 246

(1)

TAC

1 246

(1)

(1)

Endast för bifångster av vitling i fisket efter andra arter. Inget riktat fiske efter vitling är tillåtet inom denna kvot.

”;

(2)Tabellen över fiskemöjligheter för nordhavsräka i Ices-sektion 3a ska ersättas med följande:

Art:

Nordhavsräka

 

Zon:

3a

 

 

 

Pandalus borealis

 

 

 

(PRA/03A.)

 

 

Danmark

 

1 306

Försiktighets-TAC

 

 

Sverige

704

Unionen

2 010

TAC

4 314

”;

(3)Tabellen över fiskemöjligheter för gråsej i Ices-sektion 3a och Ices-delområde 4 samt i unionens vatten i sektion 2a ska ersättas med följande:

 

 

 

 

 

 

 

 

Art:

Gråsej

 

 

Zon:

3a och 4; unionens vatten i 2a

 

Pollachius virens

 

 

(POK/2C3A4)

 

Belgien

33

Analytisk TAC

Danmark

3 865

Artikel 7.2 i denna förordning ska tillämpas.

Tyskland

9 759

Frankrike

22 967

Nederländerna

98

Sverige

531

Förenade kungariket

7 482

Unionen

44 735

Norge

48 879

(1)

TAC

93 614

(1)

Får enbart tas i unionens vatten i 4 och i 3a (POK/*3A4-C). Fångster som tas inom denna kvot ska dras av från Norges andel av denna TAC.

”;

(4)Tabellen över fiskemöjligheter för skarpsill och därtill hörande bifångster i unionens vatten i Ices-sektion 2a och Ices-delområde 4 ska ersättas med följande:

Art:

Skarpsill och därtill hörande bifångster

Zon:

Unionens vatten i 2a och 4,

 

 

Sprattus sprattus

 

 

(SPR/2AC4-C)

 

 

Belgien

 

pm

(1)(2)

Analytisk TAC

 

 

Danmark

pm

(1)(2)

Tyskland

pm

(1)(2)

Frankrike

pm

(1)(2)

Nederländerna

pm

(1)(2)

Sverige

pm

(1) (2)(3)

Förenade kungariket

pm

(1)(2)

Unionen

pm

(1)

Norge

pm

(1)

Färöarna

pm

(1)(4)

TAC

pm

(1)

(1)

Kvoten får endast fiskas under perioden 1 juli 2019–30 juni 2020.

(2)

Upp till 2 % av kvoten får utgöras av bifångster av vitling (OTH/ *2AC4C). Bifångster av vitling som räknas av från kvoten i enlighet med denna bestämmelse och bifångster av arter som räknas av från kvoten i enlighet med artikel 15.8 i förordning (EU) nr 1380/2013 får tillsammans inte överstiga 9 % av kvoten.

(3)

Inklusive tobisar.

(4)

Får omfatta upp till 4 % bifångst av sill.

 

 

 

 

”.

(5)Tabellen över fiskemöjligheter för havskräfta i Ices-sektion 8c ska ersättas med följande:

Art:

Havskräfta

 

Zon:

8c

 

 

 

Nephrops norvegicus

 

 

 

(NEP/08C.)

 

 

Spanien

 

2,7

(1)

Försiktighets-TAC

 

 

Frankrike

0,0

(1)

Unionen

2,7

(1)

TAC

2,7

(1)

(1) Uteslutande för fångst från kontrollfiske för insamling av data om fångst per ansträngningsenhet (CPUE) med fartyg som har observatörer ombord.

2 ton i funktionell enhet 25 under fem resor per månad i augusti och september.

0,7 ton i funktionell enhet 31 under sju dagar i juli.

 

 

 

 

 

 

 

 

”;

2.Bilaga IV till förordning (EU) 2019/124 ska ändras på följande sätt:

(1)Punkt 4 ska ersättas med följande:

”Högsta antal fiskefartyg per medlemsstat som kan få tillstånd att fiska efter, ombord behålla, omlasta, transportera eller landa blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet

Antal fiskefartyg 1

Cypern 2

Grekland 3

Kroatien

Italien

Frankrike

Spanien

Malta 4

Snörpvadsfartyg

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Långrevsfartyg

Fastställs senare 5

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Spöfiskefartyg

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Handlina

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare 6

Fastställs senare

Fastställs senare

Trålare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Andra fartyg för icke-industriellt fiske 7

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

Fastställs senare

”;

(2)I punkt 6 ska tabell B ersättas med följande:

”Tabell B 81

Maximal insättning av vildfångad blåfenad tonfisk (i ton)

Spanien

7 000

Italien

3 764

Grekland

785

Cypern

2 195

Kroatien

2 947

Malta

8 766

Portugal

350

”.

(1)    Antalet i denna tabell A i avsnitt 4 får ökas under förutsättning att unionen fullgör sina internationella åtaganden.
(2)    Ett medelstort snörpvadsfartyg får ersättas med högst tio långrevsfartyg eller ett litet snörpvadsfartyg och högst tre långrevsfartyg.
(3)    Ett medelstort snörpvadsfartyg får ersättas med högst tio långrevsfartyg eller ett litet snörpvadsfartyg och tre andra fartyg för icke-industriellt fiske.
(4)    Ett medelstort snörpvadsfartyg får ersättas med högst tio långrevsfartyg.
(5)    Kombinationsfartyg som använder olika redskap.
(6)    Fartyg som fiskar med rev i Atlanten.
(7)    Kombinationsfartyg som använder olika redskap (långrev, handlina, dörjlina).
(8) 1    Portugals odlingskapacitet om 350 ton täcks av unionens outnyttjade kapacitet enligt tabell A.
Top
  翻译: