Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Att främja och skydda EU:s värderingar

Att främja och skydda EU:s värderingar

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget)

Artikel 7 i EU-fördraget

Meddelande från kommissionen – Att stärka rättsstatsprincipen inom unionen En åtgärdsplan

VILKET SYFTE HAR ARTIKLARNA 2 OCH 7 I EUF-FÖRDRAGET OCH MEDDELANDET?

  • Enligt artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) bygger Europeiska unionen (EU) på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter. Dessa värden ska vara gemensamma för EU:s medlemsstater i ett samhälle som kännetecknas av mångfald, icke-diskriminering, tolerans, rättvisa, solidaritet och principen om jämställdhet mellan kvinnor och män. Enligt artikel 49 i EU-fördraget är ett åtagande att främja dessa värden ett villkor för varje europeiskt land som ansöker om medlemskap i EU och en förutsättning för att upprätthålla alla rättigheter och skyldigheter som följer av fördragen och av internationell rätt.
  • Syftet med artikel 7 i EU-fördraget är att säkerställa att alla medlemsstater respekterar EU:s gemensamma värden, inklusive rättsstaten.
    • Dess förebyggande mekanism (artikel 7.1 i EU-fördraget) gör det möjligt för Europeiska unionens råd att utfärda en varning för den berörda medlemsstaten innan ett ”allvarligt åsidosättande” verkligen har uppstått.
    • Med hjälp av dess sanktionsmekanism (artikel 7.2 i EU-fördraget) kan rådet tillfälligt upphäva vissa av de rättigheter som den ifrågavarande medlemsstaten har till följd av tillämpningen av dessa fördrag, inbegripet dess rösträtt i rådet. I sådana fall måste det allvarliga åsidosättandet ha pågått under en viss tid.
  • I meddelandet presenteras en rad åtgärder för att ytterligare stärka rättsstatsprincipen i Europa, en förutsättning för att medborgarna ska kunna åtnjuta sina rättigheter enligt EU-lagstiftningen och för ömsesidigt förtroende mellan medlemsstaterna.

VIKTIGA PUNKTER

2019 års meddelande

I ett meddelande, som offentliggjordes i juli 2019, fastställs Europeiska kommissionens åtgärdsplan – konkreta initiativ grupperade kring tre teman.

  • Främjandet av en rättsstatskultur för att stärka samarbetet med Europarådet, inbegripet Venedigkommissionen och Gruppen av stater mot korruption, tillsammans med andra internationella organisationer såsom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.
  • Förebyggandet av att rättstatsproblem uppstår genom att inrätta en granskningscykel för rättsstatsprincipen, inklusive en årlig rapport om rättsstatsprincipen som omfattar alla medlemsstater (se nedan).
  • Ett effektivt bemötande av överträdelser av rättsstatsprincipen genom att fortsätta att fullt ut utnyttja kommissionens verkställighetsbefogenheter som fördragens väktare, för att säkerställa respekten för EU-rättens krav kopplade till rättsstatsprincipen. Kommissionen kommer att sträva efter ett strategiskt förhållningssätt till överträdelseförfaranden kopplade till rättsstatsprincipen, och begära påskyndade förfaranden och interimistiska åtgärder när detta är nödvändigt för att främja de standarder som utvecklats i Europeiska unionens domstols rättspraxis.

Meddelandet bygger på en ram för att hantera systemhot mot rättsstatsprincipen i någon av medlemsstaterna, som antogs av kommissionen 2014. Denna ram fungerar som ett komplement till överträdelseförfaranden som inleds när EU-lagstiftningen har kränkts och till förfarandet i artikel 7 i EU-fördraget som, i dess allvarligaste form, gör det möjligt att tillfälligt upphäva rösträtt i rådet om en medlemsstat allvarligt och ihållande åsidosätter EU:s värden. Den fastställer också hur kommissionen inleder en dialog med medlemsstaten i fråga. På så sätt kan man förhindra att de systematiska hoten mot rättsstatsprincipen trappas upp. När kommissionen förbereder sin utvärdering av situationen kan den bygga denna på sakkunskap från andra EU-institutioner och internationella organisationer.

Rättsstatsmekanism

Efter den åtgärdsplan som fastställdes 2019 har kommissionen, som en del av den årliga granskningscykeln för rättsstatsprincipen, offentliggjort årliga rapporter om rättsstatsprincipen 2020, 2021 och 2022. Syftet med cykeln är att främja rättsstatsprincipen i alla medlemsstater och förhindra att utmaningar uppstår eller förvärras. Varje rapport fokuserar på fyra centrala element:

  • Rättsväsenden (deras oberoende, kvalitet och effektivitet).
  • Regelverk för korruptionsbekämpning (rättslig och institutionell struktur, förebyggande åtgärder, repressiva åtgärder).
  • Mediernas mångfald och oberoende (regleringsorgan, transparens vad gäller ägande och statlig inblandning, skydd av journalister).
  • Andra institutionella frågor kopplade till kontroller och motvikter (lagstiftningsprocess, oberoende myndigheter, tillgänglighet, rättslig prövning, det civila samhällets organisationer).

Rapporterna innehåller vardera ett kapitel för varje medlemsstat och en analys av ny utveckling under rapporteringsperioden tillsammans med en uppföljning av de utmaningar och den utveckling som identifierats i den föregående rapporten. Från och med 2022 års rapport har kommissionen inkluderat rekommendationer till medlemsstaterna.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – Gemensamma bestämmelser – Artikel 2 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 17).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – Gemensamma bestämmelser – Artikel 7 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 19).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Europeiska regionkommittén – Att stärka rättsstatsprincipen inom unionen En åtgärdsplan (COM (2019) 343 final, 17.7.2019).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – 2022 års rapport om rättsstatsprincipen – Rättsstatssituationen i EU (COM(2022) 500 final, 13.7.2022).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – 2021 års rapport om rättsstatsprincipen – Rättsstatssituationen i EU (COM(2021) 700 final, 20.7.2021).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – 2020 års rapport om rättsstatsprincipen – Rättsstatssituationen i EU (COM(2020) 580 final, 30.9.2020).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet och rådet – Att ytterligare stärka rättsstatsprincipen inom unionen Läget idag och vägar framåt (COM (2019) 163 final, 3.4.2019).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – Gemensamma bestämmelser – Artikel 49 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 43).

Slutsatser från rådet och medlemsstaterna, församlade i rådet den 16 december 2014, om att garantera respekten för rättsstaten.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet - En ny EU-ram för att stärka rättsstatsprincipen (COM(2014) 158 final, 11.3.2014).

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om artikel 7 i fördraget om Europeiska unionen - Att respektera och främja unionens värden (COM(2003) 606 final. 15.10.2003).

Senast ändrat 13.07.2022

Top
  翻译: