Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XR0379

Regionkommittén förslag till resolution om finanskrisen

EUT C 76, 31.3.2009, p. 63–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.3.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 76/63


Regionkommittén förslag till resolution om finanskrisen

(2009/C 76/13)

REGIONKOMMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Kommittén är bekymrad över de allvarliga sociala effekterna av finanskrisen och vilka konsekvenser den får för ekonomin i dess helhet och i synnerhet för regionerna och medborgarna. Kommittén efterlyser därför beslutsamma åtgärder som stöder efterfrågesidan av ekonomin, och åtgärder för att bistå särskilt de små och medelstora företagen samt de lokala och regionala myndigheterna, i syfte att bevara sammanhållningen och skydda viktiga investeringar och infrastrukturprojekt.

2.

Kommittén stöder helhjärtat målet om en säker, gemensam finansmarknad i Europeiska unionen som grundas på höga krav på insyn, samt ett avancerat och smidigt övervakningssystem på relevanta förvaltningsnivåer. Kommittén framhåller att åtgärder och bestämmelser som kan strypa finansmarknaderna bör undvikas och målinriktade gemensamma ansträngningar göras i syfte att säkra en sund finansiell förvaltning för att återupprätta förtroendet för ekonomin.

EU:s initiativ när det gäller att ta itu med och övervinna finanskrisen

3.

Kommittén välkomnar den överenskommelse som Europeiska rådet nådde den 15–16 oktober 2008. Denna överenskommelse är en förutsättning för att återställa förtroendet på finansmarknaderna. ReK anser att dessa beslut utgör viktiga steg mot att återupprätta tilltron inom den finansiella sektorn och begränsa konsekvenserna av krisen för ekonomin, även om detta belastar budgeten och skattebetalarna.

4.

Kommittén stöder EU:s beslut att öka minimigarantierna för medborgarnas besparingar på EU:s territorium och välkomnar det som en riktig åtgärd för att säkra EU-medborgarnas besparingar och återupprätta förtroendet för bankväsendet på kort sikt utan att påföra skattebetalarna extra kostnader eller snedvrida konkurrensen. Rek stöder även målet att undvika konkurser bland EU:s större banker.

5.

Kommittén ser positivt på medlemsstaternas tillkännagivande att de har för avsikt att avsätta 30 miljarder euro före 2011 via Europeiska investeringsbanken för att hjälpa små och medelstora europeiska företag, men framhåller att detta endast är det första steget när det gäller att stödja ekonomin.

6.

Regionkommittén understryker den viktiga roll som spelas av Europeiska socialfonden och program som syftar till att begränsa de negativa effekterna av den pågående krisen. ReK uppmanar kommissionen att utröna vilka möjligheter det finns att anpassa befintliga instrument till rådande omständigheter, inklusive en översyn av Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter, för att göra detta instrument mer funktionsdugligt.

7.

Kommittén stöder kommissionens senaste initiativ som syftar till att ändra de direktiv som reglerar finansmarknaderna, med särskilt fokus på tillsynsåtgärder, riskhantering och krishantering. ReK uppmanar kommissionen att ta hänsyn till de lokala och regionala myndigheternas roll.

8.

Kommittén uppmanar kommissionen att utarbeta ett förslag till direktiv i syfte att harmonisera finansinstitutens information om finansiella produkter och fastställa en skyldighet att klassificera tillhörande risker på ett lättförståeligt sätt, förenkla kontrakten och fastställa enkla öppenhetskrav för banktjänster.

9.

Kommittén uppmanar kommissionen att verka för en överenskommelse om en uppförandekod för att säkra att finansinstitutens vinstdrivande verksamhet inte strider mot allmänintresset.

10.

Kommittén framhåller vidare att finanskrisens konsekvenser för ekonomin inte bör ändra de långsiktiga politiska prioriteringar som fastställts av EU, bland annat stöd till fler och bättre arbetstillfällen, främjande av forskning och utveckling, förbättrad konkurrenskraft, ökad territoriell sammanhållning och bekämpning av orsakerna till och effekterna av den globala uppvärmningen.

11.

Kommittén uppmanar kommissionen att ägna stor uppmärksamhet åt privatpersoners skuldsättning, i synnerhet kreditkortsskulder som ökar så snabbt att låntagarna inte klarar av att betala dem.

12.

Kommittén välkomnar inrättandet av en högnivågrupp som ska ägna sig åt tillsynsstrukturen på EU:s finansmarknader och konstaterar att den består av sakkunniga från finansinstitut, nationella finansministerier, bankväsendet och industrin. ReK beklagar emellertid att de lokala och regionala förvaltningsnivåerna inte är företrädda i De Larosière-gruppen och yrkar på att en företrädare för Regionkommittén utses.

13.

Kommittén efterlyser lämpliga rättsliga ramar med effektiva regelsystem och mekanismer för brottsbekämpning.

14.

Kommittén efterlyser en översyn av det internationella finansiella systemet, bl.a. för att uppnå ökad insyn i finansiella transaktioner, översyn av finansinstitutens försiktighetsnormer och redovisningsstandarder, utökat ansvar för företagsledningar och en begränsning av de bestämmelser i systemet som uppmuntrar till ett överdrivet risktagande (t.ex. värdepapperisering och principer för löner och andra ersättningar). ReK understryker slutligen att det krävs en bättre samordning mellan de olika nationella tillsynsmyndigheterna i fråga om tillsynen av multinationella finansiella grupper.

Den lokala dimensionen av det finansiella systemet

15.

Regionkommittén påminner om att de lokala och regionala myndigheterna ansvarar för en tredjedel av de offentliga utgifterna och mer än två tredjedelar av de offentliga investeringarna i EU, och de måste därför betraktas som aktiva aktörer som bör engageras i arbetet med att finna lösningar på krisen och säkerställa den framtida ekonomiska tillväxten. Därför insisterar vi att de lokala och regionala myndigheterna bör få stöd i sina investeringar i exempelvis infrastruktur, för att undvika en ond cirkel där brist på investeringar leder till färre jobb, brist på krediter och ännu större brist på investeringar.

16.

Kommittén vill understryka att de lokala och regionala myndigheterna berörs direkt av finanskrisen eftersom sparbankerna i många länder har sina rötter i regionerna. De är de myndigheter som är närmast lokalbefolkningen och de lokala företagen, och de bidrar till den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen genom att bistå nystartade företag och små och medelstora företag.

17.

ReK uppmanar därför rådet, kommissionen och medlemsstaterna att erkänna den lokala och regionala nivåns viktiga roll för de offentliga finansiella mellanhändernas funktion. Kommittén anser att de lokala och regionala myndigheterna bör höras i samband med utarbetande och genomförande av alla nya strukturer inom ramen för EU:s finansiella system, i syfte att säkerställa utbyte av erfarenheter och överföring av sakkunskap nedifrån och upp och uppifrån och ned, till förmån för ekonomin, småföretagen och medborgarna.

Konkurrenspolitiken

18.

Regionkommittén välkomnar kommissionens meddelande om ”Tillämpning av reglerna om statligt stöd på åtgärder till förmån för finansinstitut med anledning av den globala finanskrisen” (1), och uppmanar kommissionen att noga granska konsekvenserna av statligt stöd enligt artikel 87.3.b till enskilda banker i syfte att se till att sådant stöd inte bli större än nödvändigt och att en snedvridning av konkurrensen förhindras.

19.

Kommittén välkomnar överenskommelsen om minimigaranti för insatta medel på 50 000 euro, och uppmanar till lämpliga skatteincitament för allmänheten för att minimera snedvridningen av konkurrensen och ge alla finansinstitut lika konkurrensvillkor. Dessa åtgärder är viktiga för att återvinna medborgarnas förtroende för det finansiella systemet.

20.

Kommittén föreslår en översyn av klassificeringssystemet i syfte att skapa enkla koder eller kategorier som kan användas för att skilja banker med en försiktig inställning i fråga om investeringar från högriskbanker. Kommittén anser därför att det vore värdefullt att inrätta ett europeiskt kreditvärderingsinstitut.

21.

ReK stöder kommissionens satsning på att undanröja all snedvridning på den inre finansmarknaden (Report on the retail banking sector inquiry, 31 januari 2007) och den kvarvarande uppdelningen längs nationella gränser samt skillnaderna i vinstmarginal, prissättning, försäljningsmönster och information. Kommittén stöder kommissionens mål att fullborda en gemensam finansmarknad som är öppnare, sundare och bättre lämpad att bemöta globala utmaningar.

Budgetfrågor

22.

Regionkommittén påminner om att de lokala och regionala myndigheterna är viktiga aktörer inom politik och budget när det gäller att ta itu med alla viktiga utmaningar inför de kommande årtiondena i Europa.

23.

Kommittén understryker att finanskrisen och dess negativa konsekvenser för den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen kommer att öka efterfrågan på stöd, socialhjälp och förmånliga priser på offentliga tjänster. De lokala och regionala myndigheterna står i främsta ledet med avseende på dessa förväntningar.

24.

ReK vill rikta uppmärksamheten på att finansieringsvillkoren för ekonomiska aktörer enligt prognoserna kommer att försämras, även för lokala och regionala myndigheter, vilket eventuellt kan påverka deras möjligheter att låna till nya investeringar.

25.

Regionkommittén efterfrågar särskild uppmärksamhet på de lokala och regionala myndigheternas finansieringsmöjligheter och efterlyser lämpligt stöd för regionala och lokala myndigheter i de fall då ökade kostnader för finansiering och skuldbördan äventyrar ett genomförande i rimlig tid av projekt som i övrigt är solida samt värdefulla och viktiga för regionerna och för EU:s ekonomi som helhet.

Sammanhållningspolitiken

26.

Regionkommittén efterfrågar större flexibilitet under innevarande period när det gäller användningen av strukturfonderna, och förespråkar bland annat extra tid för mobilisering av strukturfonderna från referensåret plus 2 (N+2) till referensåret plus 3 (N+3) i syfte att säkerställa att högkvalitativa projekt som förväntas ge effektiva lösningar inte i onödan utsätts för risken att förlora EU-finansieringen.

27.

Kommittén uppmanar finansinstituten, EU-myndigheterna och bankerna att avsätta lämplig finansiering eller garantier för infrastrukturinvesteringar samt innovativa projekt med bevisat hög kvalitet som bidrar till konkurrenskraft och effektivitet. ReK insisterar på att man bör beakta att om sådana investeringar inte görs inom rimlig tid kan detta få direkt skadliga effekter för de berörda regionerna och deras småföretag, men också negativa konsekvenser för EU:s industri. Därmed skulle den ekonomiska tillväxten påverkas och värdefulla arbetstillfällen äventyras.

28.

Kommittén begär att de lokala och regionala myndigheternas samfinansieringskvoter, precis som kvoterna för ERUF och ESF i de operativa programmen, inte ska räknas med i den interna stabilitetspakten för varje land. På så sätt kan de lokala myndigheterna inleda projekt för att främja tillväxt och utveckling av den lokala ekonomin och arbetsmarknaden, utan att drabbas av de restriktioner som man i vissa länder vidtar mot lokala myndigheter som bryter mot pakten (blockering av lånemedel och åtaganden samt nedskärning av statliga medel).

29.

Kommittén föreslår ett närmare institutionellt partnerskap mellan ReK och EIB, i enlighet med målen om att stärka ekonomin och den sociala sammanhållningen, mål som fastställts i EG-fördraget och i synnerhet dess protokoll nr 28 om ekonomisk och social sammanhållning.

30.

Kommittén stöder de reformer som aviserats av EIB om enklare låneförfaranden, utsträckning av lånemöjligheter till immateriella investeringar (licenser, forskning osv.), riskdelning mellan EIB och bankerna samt öppenhet vad avser de finansieringsförmåner som beviljas småföretagen. Kommittén efterlyser en förstärkning av EIB:s möjligheter att delta i infrastrukturprojekt, bland annat genom användning av långsiktiga investeringsfonder (riskkapital) i syfte att öka EIB:s genomslagskraft. Regionkommittén föreslår slutligen att man utvecklar en mekanism som inbegriper EIB och som liknar stödmekanismerna för småföretagen. Denna mekanism skulle syfta till att bistå de lokala och regionala myndigheterna när det gäller att medfinansiera projekt kopplade till den territoriella sammanhållningen.

Ett hållbart Europa

31.

Regionkommittén bekräftar sitt engagemang när det gäller att uppnå klimatmålen och uttrycker en förhoppning om att målen kommer att uppnås trots de ekonomiska svårigheterna. Satsningar bör därför göras på att mobilisera europeiska investeringar i teknik för förnybar energi genom finansieringsprogram (transporter, byggnation osv.) och forskningsfinansiering, i synnerhet i småföretagen.

32.

Kommittén vill åter understryka sitt engagemang när det gäller att åstadkomma dynamisk, hållbar ekonomisk tillväxt inom ramen för en sund europeisk social modell, med beaktande av energieffektivitet och minskad miljöpåverkan. Kommittén anser att dessa mål inte får äventyras ens under de nuvarande exceptionella förhållandena, vare sig genom EU:s åtgärder eller genom åtgärder på nationell, och lokal eller regional nivå. Kommittén uppmanar tvärtom de ansvariga aktörerna att inta en ledande roll och förvandla riskerna till möjligheter genom att stödja forskning och investeringar i effektiv teknik som kan åstadkomma en långsiktig ekonomisk återhämtning på ett miljömässigt hållbart sätt.

33.

Kommittén ger sin ordförande i uppdrag att presentera denna resolution för Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, rådet och ordförandeskapen för Europeiska unionen.

Bryssel, den 27 november 2008.

Regionkommitténs

ordförande

Luc VAN DEN BRANDE


(1)  KOM(2008/C 270/02), 25.10.2008.


Top
  翻译: