Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0424(03)

Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 105, 24.4.2010, p. 12–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

24.4.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 105/12


Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2010/C 105/05

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

ANSÖKAN OM ÄNDRING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

Ansökan om ändring enligt artikel 9

”LIMONE DI SORRENTO”

EG-nr: IT-PGI-0105-0098-06.11.2007

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen:

Produktens beteckning

Produktbeskrivning

Geografiskt område

Bevis på ursprung

Image

Framställningsmetod

Image

Samband

Image

Märkning

Image

Nationella krav

Image

Annat [specificera]

2.   Typ av ändring(ar):

Image

Ändring av sammanfattande dokumentet eller sammanfattning

Ändring i specifikationen för en registrerad SUB eller SGB för vilken varken det sammanfattande dokumentet eller sammanfattningen har offentliggjorts

Ändring i specifikationen som inte kräver någon ändring i det offentliggjorda sammanfattande dokumentet (artikel 9.3 i förordning (EG) nr 510/2006)

Tillfällig ändring i specifikationen till följd av att de offentliga myndigheterna har infört obligatoriska sanitära eller fytosanitära åtgärder (artikel 9.4 i förordning (EG) nr 510/2006)

3.   Ändring(ar):

3.1   Framställningsmetod:

Beskrivningen i artikel 4.3 i den gällande produktspecifikationen ska ändras i fråga om de täckningsställningar som citronträd med den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” odlas under. Pålar av kastanjeträd föredras fortfarande, men det är också tillåtet att använda pålar av andra träslag och/eller metallblandningar (eftersom materialet i pålarna inte påverkar produktens kvalitet).

Eftersom det av formuleringen i den gällande produktspecifikationen inte framgår att den traditionella odlingsmetoden för ”Limone di Sorrento” går ut på att citronerna ska odlas under täckningsställningar, eller i skuggan av annat vegetabiliskt material än citronträd, har satsdelarnas ordning ändrats för att göra det hela tydligare.

I artiklarna 4.5 och 5.4 har datumet för när citronskörden inleds ändrats. På grund av de senaste årens globala klimatförändringar har produktens mognadstid förändrats. För att anpassa produktspecifikationen till dessa förändringar har den första skördedagen flyttats fram en månad, till den 1 januari, i stället för den 1 februari.

I artikel 4 tredje stycket från slutet har den högsta tillåtna citronproduktionen per hektar ändrats. Sedan den skyddade geografiska beteckningen godkändes har produktionspotentialen för ”Limone di Sorrento” ökat tack vare en förbättring av de traditionella odlingsmetoderna, insatser från agronomer på uppdrag av producentgruppen samt ändrade klimatförhållanden. Dessutom har äldre och sjukdomsangripna citronträd ersatts med nya, redan fullt produktiva plantor, och man har återgått till att använda ekologiska gödslingsmedel som ger en märkbar ökning av den genomsnittliga produktiviteten per planta, samtidigt som produktens kvalitet är oförändrad.

Den högsta tillåtna citronproduktionen per hektar enligt produktspecifikationen har därför anpassats efter de nuvarande möjligheterna och höjts från 35 till 45 ton.

I artikel 6 sista punkten har kravet på avkastningen av saft från citronerna setts över och ändrats från 30 till 25 procent. Vid kontroller av avkastningen från maskinell pressning av citronerna, där pressningstrycket har reglerats för att begränsa förekomsten av fasta ämnen och därmed grumligheten, har en avkastning på mindre än 30 procent men högre än 25 procent konstaterats vid ett flertal tillfällen. Det betyder att den här uppgiften måste uppdateras i den gällande produktspecifikationen.

3.2   Samband:

Artikel 4.6 i det sammanfattande dokument som offentliggjordes i Europeiska gemenskapernas officiella tidning (EUT C 77, 17.3.2000, s. 5.) ska ändras.

Dels införs olika uppgifter som visar hur länge ”Limone di Sorrento” har förekommit på Sorrentohalvön och vilken betydelse odlingen har haft för lokalbefolkningen, dels tas hänvisningarna till vilka träslag som får användas i täckningsställningarna bort.

Borttagandet av kravet på att kastanjeträ ska användas till täckningsställningarna är en logisk följd av att det enligt de föreslagna ändringarna av framställningssättet också är tillåtet att använda ställningar och pålar av andra material. Ändringen motiveras av att landskapet sedan 1800-talet har utmärkts av citronodling under täckningsställningar eller i skuggan av andra högre växter som skydd mot vintervädret.

Hänvisningen till pålar av kastanjeträd är helt enkelt en teknisk och historisk detalj i sammanhanget och har inte visat sig ha någon betydelse för kopplingen mellan miljön och produkten. Här bör det understrykas att landskapet och territoriet har formats intuitivt av de lokala jordbrukarna, som genom sitt kunnande har förmått ta vara på de bästa material som fanns att tillgå på den tiden för att utforma och bygga ställningar som skyddade citronplanteringarna och som gjorde att frukterna kunde mogna ordentligt. Odlarna valde kastanjeträ enbart för dess tekniska egenskaper. Detta trä var hårdare, mer lättarbetat och mer hållbart än almträ och var därför bättre lämpat för att bygga täckningsställningarna. Kopplingen mellan miljön och ”Limone di Sorrento” är alltså i huvudsak användningen av dessa täckningsställningar som sådana. De är fortfarande en integrerad del av produktionstekniken, eftersom de skyddar frukterna och garanterar en gradvis mogning. Därför verkar det motiverat att betrakta hänvisningarna till de träslag som använts för att konstruera fruktgårdarna som historiska referenser, helt åtskilda från orsakssambandet mellan det geografiska området och kvaliteten på ”Limone di Sorrento”.

Vi anser alltså att den föreslagna omformuleringen i artikel 5.3 i det sammanfattande dokumentet är förenlig med de ursprungliga villkoren för att registrera beteckningen.

3.3   Märkning:

I artikel 7 första stycket har det gjorts en precisering angående försäljning av produkten. I den gällande produktspecifikationen anges att produkten ska säljas i ”hårda förpackningar”, medan det i dag, särskilt i fråga om frukt och grönsaker, är vanligt med försäljning i lösvikt.

Bestämmelsen om att ”Limone di Sorrento” får säljas i lösvikt innebär att det måste införas märkningsregler för produkten, för att konsumenten lättare ska kunna identifiera den och för att främja spårbarheten. I den ändrade versionen av produktspecifikationen anges därför att minst 80 procent av de citroner med den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” som säljs i lösvikt ska vara märkta.

I artikel 7 har också orden ”ingredienserna” strukits i fråga om ”bearbetade produkter”, för att undvika feltolkningar och ge texten den innebörd som avses. I den gällande produktspecifikationen avses att den skyddade geografiska beteckningen ska användas på etiketterna på bearbetade produkter, inte att ”Limone di Sorrento” ska anges bland ingredienserna i produkten, vilket formuleringen i produktspecifikationen felaktigt kan få läsaren att tro.

Att orden ”ingredienserna” nämns i den gällande produktspecifikationen är helt och hållet ett redaktionellt misstag i dokumentet. I stycket därpå talas om ”kontroll av att den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” har använts korrekt för beredda och/eller bearbetade produkter”.

I artikel 7 näst sista stycket har ordet ”grupper” (consorzi) tagits bort från de uppgifter som får läggas till i märkningen av den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento”, eftersom det enligt den nationella lagstiftningen om producentgrupper för skyddade geografiska beteckningar, särskilt lag nr 526/1999 av den 21 december 1999, endast får finnas en godkänd producentgrupp för varje beteckning. Det finns redan en producentgrupp för den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento”, som är erkänd i den mening som avses i den ovannämnda lagen, varför det är olämpligt att andra grupper anges på etiketten.

I artikel 7 har slutligen uppgiften ”Limoni”, som ingick i logotypen och beskrivningen av beteckningen ersatts med den exakta registrerade uppgiften i enlighet med förordning (EG) nr 2446/2000 av den 6 november 2000, dvs. ordet ”Limone”. Syftet är att rätta till ett redaktionellt misstag, eftersom det i produktspecifikationen endast talas om ”Limoni di Sorrento” i beskrivningen av logotypen och inte i resten av texten, där det hela tiden korrekt hänvisas till ”Limone di Sorrento”.

3.4   Nationella krav:

I artikel 4 andra respektive femte stycket i produktspecifikationen har två formuleringar tagits bort om att regionen automatiskt har behörighet att ändra produktspecifikationen.

I artikel 4 andra stycket har den formulering som gav regionala tekniska organ behörighet att godkänna andra metoder för att odla ”Limone di Sorrento” än dem som anges i produktspecifikationen tagits bort.

I samma artikel femte stycket har dessutom den formulering som gav regionen Kampanien rätt att genom dekret och beroende på klimatförhållanden ändra datumen för citronskörden tagits bort.

Det har visat sig nödvändigt att ta bort dessa båda artiklar i den gällande produktspecifikationen eftersom de på ett felaktigt sätt ger regionen i stället för Europeiska kommissionen rätt att ändra produktspecifikationen.

Artikel 5 första stycket har ändrats och andra stycket har tagits bort. Dessa båda artiklar gav felaktigt regionen Kampanien behörigheter som egentligen ska ligga hos kontrollorganet. I artikel 5 första stycket har därför frasen ”register som förs och uppdateras av regionen Kampanien, direkt (…) denna artikel” ersatts med frasen ”förteckning som upprätthålls av kontrollorganet”, vilket i dagsläget är IS.ME.CERT.

Att ordet ”register” (albo) har ersatts med ”förteckning” (elenco) i samma artikel tredje stycket och i artikel 7.4 är en logisk följd av detta.

3.5   Annat:

Slutligen har artikel 8 tagits bort ur den gällande produktspecifikationen, eftersom där angavs att sanktioner skulle tillämpas ”i lagens mening” om produktens beteckning användes utan tillstånd. Artikeln togs bort eftersom den ansågs överflödig. Det är uppenbart att personer som begår bedrägerier ska straffas enligt lag. I detta fall fastställs i lagstiftningsdekret nr 297/2004 bestämmelser om sanktioner med tillämpning av förordning (EEG) nr 2081/92, som numera är förordning (EG) nr 510/2006.

Ändringen av produktspecifikationen föreslås av Consorzio di Tutela Limone di Sorrento I.G.P. i Vico Equense 80069 (NA) – Via Domenico Caccioppoli 25, som har ett legitimt intresse och är en erkänd grupp i den mening som avses i lag nr 525/1999. Gruppen består av producenter av citroner med den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” som regelbundet kontrolleras av kontrollorganet.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”LIMONE DI SORRENTO”

EG-nr: IT-PGI-0105-0098-06.11.2007

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Beteckning:

”Limone di Sorrento”

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Italien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp:

Klass 1.6.

Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

Vid försäljning ska citroner med den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” ha elliptisk, symmetrisk form, med en lätt framträdande rundning vid skaftet och vara av medelstorlek vid basen.

Storleken ska vara genomsnittlig till stor, vikten minst 85 g. Citroner som väger mindre än 85 g men uppfyller de övriga egenskapskraven i denna punkt får användas för bearbetning.

Fruktskaftet ska vara medelgrovt och medellångt, och skaftfästet ska vara kraftigt. Citronens spets är tydlig, men apikal fördjupning och rester av stift saknas. Fruktens mittaxel är rund, medelgrov och halvfylld.

Skalet på ”Limone di Sorrento” ska till mer än 50 procent vara citrongult och vara av genomsnittlig tjocklek (både det gula yttre och det vita inre). Det gula skalet är rikt på olja och har kraftig arom och doft. Fruktköttet är ljusgult, med en halvfin konsistens, med ljusgul, riklig fruktsaft (frukten ger minst 25 procent) och med hög syrahalt (minst 3,5 g/100 ml).

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

3.7   Särskilda regler för märkning:

Citroner med den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” får säljas i lösvikt, under förutsättning att minst 80 procent av frukterna är märkta med klistermärken. De får också säljas i hårda specialförpackningar som rymmer 0,5 kg-15 kg och som tillverkas av material med vegetabiliskt ursprung, kartong eller annat återvinningsbart material som är godkänt enligt gemenskapslagstiftningen.

De förpackningar som är märkta med sigillet för den skyddade geografiska beteckningen eller de etiketter som satts fast på förpackningarna ska innehålla uppgifterna ”Limone di Sorrento” och ”Indicazione geografica protetta” (eller förkortningen IGP), vilka ska anges med tydliga och läsliga tryckbokstäver i samma storlek. Dessutom ska det finnas uppgift om produktions- eller förpackningsföretagets namn och adress och förpackningens nettoinnehåll, uttryckt i enlighet med gällande bestämmelser.

Dessutom ska den särskilda logotyp som endast får användas tillsammans med denna skyddade geografiska beteckning återfinnas på etiketten. Logotypen föreställer tre citroner med blad, två mindre vid sidan av den större. I den större citronen kan man se ett panorama över Sorrentokusten ända till Punta Scutolo. Landskapet och bladen är gröna (360 CV enligt Pantone-systemet respektive 362 CV). De två små citronerna och ramen med texten ”Limone di Sorrento” är gula (Pantone Process Yellow). Havet är blått (Pantone 284 CV). Texten ”Limone di Sorrento” är svart.

Image

För bearbetade produkter får det geografiska namnet ”Sorrento” användas under förutsättning att följande villkor uppfylls:

Endast citroner som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” får användas vid framställningen av produkten.

Det exakta viktförhållandet mellan mängden ”Limone di Sorrento” och mängden framställd produkt måste anges.

Beredningen och/eller bearbetningen av citronerna får uteslutande äga rum i de kommuner som anges i punkt 4.

Kvitton på köp från registrerade producenter ska sparas och eventuellt visas upp för att styrka att det är ”Limone di Sorrento” som har använts, och detta ska antecknas i de officiella dokumenten.

Inga andra uppgifter om kvalitetsegenskaper än dem som anges ovan får läggas till den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento”. Det gäller till exempel adjektiven ”tipo, gusto, uso, selezionato, scelto” (typ, smak, kan användas som, utvald, utsökt) eller liknande.

Det är dock tillåtet att hänvisa till företag, namn, firmanamn och enskilda varumärken, förutsatt att de inte har en lovordande innebörd eller på något sätt vilseleder konsumenten.

Dessa uppgifter får anges i märkningen med bokstäver som inte får vara större än hälften så stora som de bokstäver som används för att ange den skyddade geografiska beteckningen.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

Produktionsområdet för den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” ligger i kommunerna Vico Equense, Meta, Piano di Sorrento, Sant’Angelo, Sorrento, Massa Lubrense, Capri och Anacapri.

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

Sorrentohalvön utgörs av en rak landremsa som sträcker sig ut i Tyrrenska havet mellan Neapelbukten och Salernobukten. I öster avgränsas halvön av bergmassivet Monte Faito e Sant’Angelo, medan en rygg av kullar sträcker sig längs halvöns centrala delar, med flera högre utsprång, som Monte Comune och Monte Vico Alvano.

Geologiskt växlar kalkhaltig mark med bankar av grå sorrentinsk tuff på det som man brukar kalla Piano di Sorrento, dvs. det slättområde som sträcker sig från Meta till Sorrento. I vissa områden (som Massa Lubrense och Sorrento) finns även sandsten. Ytan består huvudsakligen av olika nedbrytningsstrata av pyroklastiska material (andosols). Förekomsten av bankar med småsten gör att markerna är väldränerade.

Den vulkaniska jordmånen ger en hög katjonbyteskapacitet, samtidigt som den bidrar med mineraler, som kalium, kalcium och kisel, vilket ger en jordbruksproduktion av hög kvalitet och som framför allt möjliggör höga sockerhalter.

Ur klimatsynpunkt präglas området av god nederbörd (ungefär 800 mm/år), som främst kommer under höst och vår. Området är dock inte torrt, utan det går att odla citrusfrukter med begränsad konstbevattning.

Temperaturen sjunker sällan under 0 °C på vintern, medan svalkande havsbrisar i allmänhet håller temperaturerna under 30 °C på sommaren.

5.2   Specifika uppgifter om produkten:

”Limone di Sorrento” utmärks av att den ofta blommar om flera gånger. Man kan räkna med upp till fem huvudblomningar, och rent biologiskt kännetecknas frukten av en utpräglad polymorfism.

Frukten varierar kraftigt i fråga om form, storlek, skalets tjocklek och antal kärnor. Den stora variationen beror, förutom på de olika blomningstiderna, på skillnader i ympmaterial och de särskilda jord- och klimatförhållandena i odlingsområdet.

Detta påverkar dock inte de typiska organoleptiska (sensoriella) och reologiska egenskaperna hos ”Limone di Sorrento”, dvs. en balans mellan lösliga sockerarter och organiska syror (citronsyra och äppelsyra). Det stora upptaget av kalium, som marken är rik på, ger en koncentration av värdefulla essentiella oljor i skalets oljeporer.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

”Limone di Sorrento” har haft ett gott anseende i århundraden, inte bara i produktionsområdet utan i hela Italien och även utomlands. Produkten är en integrerad del av Italiens historia och kultur och är ett inslag som präglar landskapet på Sorrentohalvön genom de typiska täckningsställningarna.

Det finns mycket gamla belägg för att citrusfrukter har odlats på Sorrentohalvön. Två tydliga och eleganta citronträd på de antika romerska mosaikerna i Casa del frutteto från år 79 e. Kr., som man fann vid de arkeologiska utgrävningarna i Pompeji, har gjort det möjligt att jämföra dem med sorten ”Limone di Sorrento” som i dag odlas i Sorrentoregionen. På Sorrentohalvön finns gouacher från 1700-talet med avbildningar av citroner och apelsiner, ett flertal nötter, oliver och vinsorter. Redan vid den tiden började man att exportera citroner över havet, framför allt till länderna på andra sidan Atlanten.

Den intensiva utvecklingen av odlingen inleds på 1800-talet, när den sorrentinska täckningsställningen kommer i bruk – en skyddsstruktur som man bara stöter på i den här regionen.

Under 1800-talet exporterades ”Limone di Sorrento” till Europa och Amerika i lådor av poppelträ (vilket framgår av ett flertal försäljnings- och transporthandlingar från den tiden). Citronexporten gav upphov till ett välstånd som gjorde det möjligt att göra stora investeringar för att utveckla turistnäringen.

Det är under den här tiden som den klassiska sorrentinska citronträdgården, som ibland även innehöll apelsinträd, blir förknippad med staden Sorrento och dess framgångar som turistort. Redan på 1700-talet, tiden för ”bildningsresor”, nämnde Goethe under sin resa i Italien ”landet där citronträden blommar”.

På marknaden har ”Limone di Sorrento” alltid inbringat ett högre pris än citroner från andra produktionsområden, vilket är ett erkännande av fruktens värde och särskilda egenskaper. Tack vare skalets exceptionella aromatiska egenskaper används den också i framställningen av ”limoncello”, en traditionell dekokt av ”Limone di Sorrento”.

Den särskilda kvaliteten hos den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” är resultatet av en kombination av regionens unika jord- och klimatförhållanden, skyddet genom odling under täckningsställningar eller högre träd, samt de lokala odlarnas val av ympningsmaterial genom århundradena. Dessa faktorer ligger till grund för produktionen av en frukt vars skal har en hög halt av essentiella oljor och vars fruktsaft har en god balans mellan syra och sötma som ger den dess särskilda organoleptiska egenskaper och som gör att den går att dricka utan tillsats av socker.

Produktionsmetoderna och de många blomningarna ger ”Limone di Sorrento” dessa egenskaper under hela skördeperioden.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

De italienska myndigheterna inledde det nationella förfarandet för invändningar i och med att ansökan om registrering av den skyddade geografiska beteckningen ”Limone di Sorrento” offentliggjordes i Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr 81 av den 6 april 2007.

Produktspecifikationens konsoliderade text finns på följande webbplats:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

eller

kan hämtas direkt från ministeriets webbplats (http://www.politicheagricole.it), där man klickar på ”Prodotti di Qualità” till vänster på skärmen och sedan på ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]”.


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top
  翻译: