Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018IE1717

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om White Dove Way – Förslag till en EU-ledd global fredsbyggande strategi(yttrande på eget initiativ)

EESC 2018/01717

EUT C 228, 5.7.2019, p. 31–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.7.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 228/31


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om White Dove Way – Förslag till en EU-ledd global fredsbyggande strategi

(yttrande på eget initiativ)

(2019/C 228/05)

Föredragande: Jane MORRICE

Beslut av EESK:s plenarförsamling

15.2.2018

Rättslig grund

Artikel 29.2 i arbetsordningen

Yttrande på eget initiativ

Ansvarig facksektion

Facksektionen för yttre förbindelser

Antagande av facksektionen

15.1.2019

Antagande vid plenarsessionen

20.3.2019

Plenarsession nr

542

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

160/3/2

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska unionen byggdes på ett fredsuppdrag. EU vann Nobels fredspris, men har inte råd att vila på sina lagrar. I stället bör det största fredsprojektet i modern tid ta sin rättmätiga plats som en global ledare och ett föredöme för att bygga fred i Europa och världen. Med tanke på de allvarliga utmaningar som Europa står inför i dag, den omfattande förnyelsen av EU-institutionerna och att det har gått 100 år sedan första världskriget avslutades, är detta det bästa tillfället för EU i den europeiska integrationsprocessens historia att ta täten genom att staka ut en ny riktning för fredsbyggandet i världen.

1.2

White Dove Way är en metaforisk och fysisk färdplan som visar vägen framåt. Den föreslår en dynamisk ny EU-ledd global strategi för fredsbyggande som inriktas på konfliktförebyggande, det civila samhällets deltagande och effektiv kommunikation med hjälp av utbildning och information, och en europeisk fredsväg som sträcker sig från Nordirland till Nicosia för att fysiskt engagera medborgarna så att de känner sig delaktiga i EU:s fredsprocess och ges verktyg för att uppnå dess mål.

1.3

För att förverkliga detta vill EESK att det i EU:s nya budget anslås betydligt ökade medel till konfliktförebyggande i alla EU:s fredsbyggande program inom ramen för de yttre förbindelserna och efterlyser ökad konsekvens och samstämmighet mellan de politiska strategierna på områdena inre och yttre handel, bistånd, utveckling och säkerhet.

1.4

EESK rekommenderar starkt att det civila samhället görs mer delaktigt i beslutsprocessen i likhet med EU:s fredsbyggande initiativ runtom i världen, såsom EU:s fredsprogram i Nordirland, som drar nytta av aktiva bidrag från företag, fackföreningar och frivilligsektorn.

1.5

Med tanke på framgångarna med Erasmus efterfrågar EESK betydande kommunikationsinsatser för att främja utbildningens och informationens roll när det gäller att förmedla EU:s fredsbyggande budskap, underlätta lärande mellan interna och externa icke-statliga organisationer och skapa en ”White Dove-märkning” av EU:s fredsprojekt med målet att öka synligheten både på hemmaplan och utomlands.

1.6

För att aktivt engagera medborgarna föreslår EESK en fredsväg från Nordirland till Nicosia, som länkar samman två delade öar på var sin sida av Europa. Framgången för Europas kulturella vandringsleder, till bland annat Santiago de Compostela, visar att vandrare gör sådana resor som en pilgrimsfärd eller för att lära sig mer om olika kulturer genom mänsklig interaktion. Längs White Dove Way kommer de även att lära sig om det fredsarv som gav upphov till Europeiska unionen.

1.7

”White dove” (Vita duvan) är den engelska översättningen av namnet ”Columbanus”, den irländske pilgrimen som har beskrivits som skyddshelgonet för ett enat Europa. Han är även motorcyklisternas skyddshelgon. Vandringsleden kommer att följa hans ursprungliga väg från Irland till Frankrike, Schweiz, Österrike och Italien och passera platser som tidigare varit drabbade av krig och konflikter, såsom västfronten, Sydtyrolen och Balkan. Den kommer också att vara en ”virtuell” vandringsled som erbjuder en högteknologisk historiebok om EU:s resa från krig till fred, och uppmuntrar det sätt att leva och lära som EU:s värden respekt, tolerans och ömsesidig förståelse representerar.

1.8

EESK uppmanar med kraft EU att skapa en ny global fredsbyggande strategi med tre delar:

Del 1 – konfliktförebyggande, det civila samhället, samstämmighet

Medlen för fredsbyggande bör fördubblas inom alla berörda EU-politikområden, med inriktning på konfliktförebyggande, försoning och interkulturell dialog som främjar tolerans och respekt både på hemmaplan och utomlands.

Ett strukturerat deltagande av det civila samhället på alla nivåer i beslutsprocessen i EU:s politik för yttre förbindelser och fredsbyggande program.

Ökad konsekvens och samstämmighet mellan EU:s strategier på områdena försvar, bistånd, handel och konfliktlösning i alla de länder i världen där EU är verksamt.

Ungdomsprogrammen, såsom Erasmus och den europeiska solidaritetskåren, bör omfatta komponenter av fredsbyggande, europeiskt medborgarskap, ömsesidig respekt och tolerans.

Ökad samordning mellan organ och på mellanstatlig nivå samt erfarenhetsutbyte med lokala, nationella och internationella, statliga och icke-statliga, fredsbyggande organisationer.

Del 2 – information, kommunikation, utbildning

Utbildning i medling, förhandling och dialog mellan lokala, nationella och internationella icke-statliga fredsbyggande organisationer.

Incitament för att uppmuntra lärande om och undervisning i europeisk integration, fredsbyggande och medborgardeltagande i högskolor, gymnasier och grundskolor i hela EU.

Inrättande av europeiska fredscentrum i Belfast och Nicosia och centrum för lärande som kopplar samman strategiska platser längs White Dove Way.

EU:s officiella erkännande av White Dove-symbolen som ”varumärket” för EU:s fredsprojekt och en stärkt skyldighet för projekten att informera om att de mottar EU-stöd.

Ökade insatser från kommissionens sida för att informera om EU-projekt som använder ”White Dove-märket”.

Del 3 – den europeiska fredsvägen

Inrättande av en arbetsgrupp för EU:s White Dove Way, som ska inleda och stödja

samråd med lokala myndigheter, regionala organ, andra etablerade vandringsleder såsom Western Front Way, museer och kulturplatser som förbinds med varandra genom White Dove Way,

närmare samarbete med internationella organisationer såsom FN, Unesco, OSSE och Europarådet,

nätverksutbyte med maraton, vandringar, cykel- och motorcykelresor samt andra medborgarinitiativ,

Friends of Columbanus ansökan till Europarådet om officiellt erkännande som en europeisk kulturväg som skulle vara en av förbindelserna inom White Dove Way,

logistiska lösningar för att bygga en väg som förbinder Irland med Cypern genom tidigare konfliktområden med ”förgreningar” till platser som har gjort stora fredsbidrag, såsom de skandinaviska länderna och Central- och Östeuropa,

finansiellt och tekniskt stöd till en ”virtuell verklighetsversion” av White Dove Way för användning i skolor och högskolor i Europa som en högteknologisk historiebok för framtiden,

en interaktiv onlineversion av White Dove Way som kopplar samman platser och centrum för fredsbyggande, med berättelser för dem som inte har möjlighet att göra resan till fots.

2.   Bakgrund

2.1

De allvarliga utmaningar som EU står inför i dag hotar själva kärnan i det europeiska idealet. Flykting- och immigrationsvågen, finanskrisens sidoeffekter, åtstramningar, extremism, säkerhetshot, den tilltagande politiska polariseringen och följderna av brexit har skakat EU:s själva grundvalar. Bristen på lämpliga åtgärder från EU kan inte fortgå om den längsta perioden av fred i Europa ska kunna bevaras. Med tanke på denna ytterst spända situation måste EU reagera med positiva, ambitiösa, kreativa och konstruktiva åtgärder och en vision som avspeglar det europeiska projektets centrala uppdrag – att främja och upprätthålla freden.

2.2

EU:s framgångsrika fredsprojekt innebär att nya generationer av européer inte alls känner till krigets realiteter. Genom att påminna medborgarna om deras ursprung återskapar EU ett bindande ideal som kommer att göra EU och dess uppdrag mer trovärdiga. För att lyckas med detta måste EU utöka sina fredsbyggande insatser, inte bara i världen utan även inom Europa. Genom att utbyta berättelser om konfliktlösning på gräsrotsnivå, kompromisser och samförståndsbyggande mellan olika kulturer, grupper och länder, kan EU förstärka och främja sina kärnvärden frihet, rättvisa, jämlikhet, tolerans, solidaritet och demokrati, både på hemmaplan och utomlands.

2.3

Omvärlden bör se EU som en global förkämpe för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Konflikterna i Syrien, Afghanistan, Jemen och på andra platser tvingar oss dock att kritiskt granska EU:s sätt att hantera de humanitära kriser som följer i kölvattnet av militära aktioner. Om EU ska kunna uppnå sina uppsatta mål och principer har EU en moralisk skyldighet, utöver eventuella geopolitiska eller ekonomiska intressen, att skydda oskyldiga offer, särskilt barn, som är fångade i konflikter. EU-medel kan på ett betydande sätt bidra till att förbättra livet i dessa konfliktområden, men resultaten är begränsade. Genom att fokusera på konfliktförebyggande i områden där freden och säkerheten hotas och genom att samarbeta nära med det civila samhället kan EU säkerställa ett större engagemang på gräsrotsnivå och öka sannolikheten för varaktig fred.

2.4

Baserat på premissen att varje euro som investeras i fred sparar sju euro i försvar, uppmanar kommittén EU att prioritera fredsbyggande i sina förslag till den nya EU-budgeten (den fleråriga budgetramen 2021–2027). Den nya ”europeiska fredsbevarande resursen” på tio miljarder euro som föreslås av kommissionen bör ha ett verkligt inslag av fredsbyggande, med aktivt deltagande av lokala och internationella aktörer i det civila samhället, ömsesidiga utbyten mellan fredsaktörer, centrum för kunskapsöverföring och en strategi för att förmedla EU:s budskap världen över. EESK vill även se ett fullständigt genomförande av den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik från 2016 – förebygga konflikter, främja människors säkerhet, ta itu med de bakomliggande orsakerna till instabilitet och arbeta för en säkrare värld.

3.   Sammanhanget – hedra, fira och kommunicera

3.1

Under det år som markerade 100-årsdagen för slutet på första världskriget hedrade EU-medborgarna inte bara minnet av de som stupat, utan begrundade även vad konflikten kostat. Genom att förstå den strävan som ledde till fred kan de politiska beslutsfattarna lära sig av historien och inse hur fredsprocesser slog rot. Genom att uppmärksamma tillfällen som varit viktiga för freden påminns vi om krigets arv och den solidaritetsanda som rådde i dess kölvatten. Under de närmaste åren infaller årsdagarna för flera viktiga händelser. Det är till exempel trettio år sedan Berlinmurens fall och freden i Libanon (2019), och 25 år sedan fredsavtalet i Dayton (2020). År 2018 var det också tjugo år sedan långfredags-/Belfastavtalet och andra årsdagen av det colombianska fredsavtalet. Genom att betona sitt stöd till dessa överenskommelser främjar EU värdet av sina insatser i världen.

3.2

För att ta fasta på Europaåret för kulturarv bör EU:s arbete med att befästa lärdomar från konflikter för att främja allas bästa även inbegripa en central ny kulturell komponent. EU:s höga representant Federica Mogherini har lyft fram kulturdiplomati som ett nyckelverktyg för EU i dess internationella diplomatiska förbindelser. Exemplen omfattar alltifrån skydd av kulturarvsplatser till främjande av kulturella identiteter och språk, och bidrar till att skapa stabila statsskick där olika etniska/nationella/religiösa/språkliga grupper känner sig säkra och bättre rustade för att samverka tillsammans i fred. Kulturdiplomatins fördelar när det gäller yttre förbindelser är allmänt vedertagna, och mot bakgrund av den ökande polariseringen inom Europa är kulturdiplomati även en lösning för att ta itu med missämja inom EU. Den irländske pilgrimen Columbanus (1) från 500-talet, som har beskrivits som skyddshelgonet för ett enat Europa, ger oss arvet, historien och den kulturella kopplingen för en ny global EU-strategi med syftet att främja gemensam förståelse och gemensamma åtgärder genom fred. Det är också anledningen till att detta initiativ använder den internationella fredssymbolen med en vit duva – White Dove – till hans åminnelse.

4.   White Dove Way

Med hjälp av en kombination av moderna metoder för social interaktion och traditionella sätt att sprida information stakar White Dove Way ut en ny riktning för EU genom binda samman dåtid, nutid och framtid.

4.1    Visa vägen – EU som ledare för de globala fredsbyggande insatserna

Genom att aktivt stödja skapandet av stabila, rättvisa och blomstrande samhällen runtom i världen går EU ett steg längre än att främja fred. EU:s insatser kanske inte alltid så framgångsrika som man kunde önska, men främjandet av EU:s värden uppmuntrar konfliktdrabbade länder att lämna våldet bakom sig. EU:s fredsprogram i Nordirland och EU:s stöd till den colombianska fredsprocessen är värdefulla exempel. Andra modeller för engagemang är EU:s ungdomsstrategi från 2015, vars mål är att se till att ungdomar i EU-länderna inte marginaliseras. Genom att skapa mer konsekvens och samstämmighet mellan sina strategier inom kultur, försvar, bistånd, handel och konfliktlösning samt med internationella organ skulle EU kunna gå i täten för de globala fredsbyggande insatserna.

4.2    Visa vägen – genom information, kommunikation och utbildning

Genom att föregå med gott exempel och främja sina grundläggande värden kan EU visa vägen genom att mer kreativt engagera sig i informations-, utbildnings- och kommunikationsstrategier. Utbyte av erfarenheter mellan fredsbyggare på gräsrotsnivå inom och utanför Europa är en viktig aspekt. Att inrätta europeiska fredscentrum som tillhandahåller utbildning i medling, förhandling, dialog och samförståndsbyggande, vilket har föreslagits i tidigare yttranden (2), och arbeta i partnerskap med fredsbyggare från det civila samhället är viktigt. Genom att lyfta fram sitt arbete med hjälp av välriktade utbildnings- och informationsprogram med goda resurser kan EU öka förståelsen av unionens roll och rättfärdiga unionens insatser för medborgarna genom att visa dem värdet av multikulturellt engagemang och bidra till att återupprätta deras förtroende för EU-projektets grundtankar.

4.3    Vandra vägen – en kulturell vandringsled som är tillgänglig för alla

4.3.1

Denna permanenta fredsväg, från Nordirland till Nicosia, kommer att engagera människor från alla samhällsskikt i en fysisk och psykisk insats för att skapa nya vänskapsförbindelser och möta andra som vill dela med sig av sina erfarenheter av konflikter. Denna kulturella vandringsled, som sträcker sig 5 000 km genom Europa i Columbanus fotspår, kommer att leda bortom den ursprungliga väg som pilgrimen tog från Irland till Italien, för att passera platser som har varit svårt drabbade av krig och konflikter, såsom västfronten, Sydtyrolen och Balkan, och förena människor och platser längs med vägen. Vandrarna kommer att höra historier och dra lärdomar från konflikternas bestående arv, men det viktigaste är att de kommer att få lära sig om fredsskapande mekanismer. White Dove Way kommer även att skapa centrum för lärande och förgreningar till norra, östra, centrala och södra Europa, så att vandrarna kan välja sin färdväg och besöka så många platser de vill. White Dove Way skulle uppmuntra sådana ”förgreningar” både inom och utanför EU och erkänna inte bara fysiska leder utan även kulturella band, som till Skottland och framför allt Iona, och de fredsbyggande banden till platser som Ukraina och Mellanöstern. Man skulle också kunna hitta sätt att knyta an till andra redan väletablerade rutter, t.ex. Jakobsleden.

4.3.2

Vandringsleden kommer att omfatta en onlineportal som skapar en virtuell och interaktiv upplevelse med audiovisuella komponenter från varje plats och samma muntliga historier som har berättats under resorna för dem som inte fysiskt har möjlighet att gå vandringsleden. Den virtuella vandringsleden skulle användas som ett utbildningsverktyg för undervisning i fredsbyggande i skolor och vidareutveckla moment av kreativitet och förståelse som grundar sig på relevant lokal historia och potentiella kopplingar till leden för att stimulera en utbredd känsla av ansvar både inom och utanför EU. Med den typ av teknik som används för aspirantutbildning i civilskydd och konfliktförebyggande skapar White Dove Way en virtuell verklighetsupplevelse av konflikter och fredsbyggande. Som en teknisk lärobok uppfyller detta den digitala tidsålderns utbildningskrav och kompletterar traditionella undervisningstekniker, som fokuserar mer på krigshetsare än på fredsbyggare.

5.   En ny EU-budget (den fleråriga budgetramen) för att maximera fredsbyggande och det civila samhällets deltagande

5.1

Det finns inga enkla svar i sökandet efter fredsbyggande lösningar, men det går att ändra strategier och prioriteringar för att mildra de värsta effekterna av konflikter. Förnyelsen av EU:s budget är ett värdefullt tillfälle att göra detta genom att skapa ”samstämmighet, samordning och komplementaritet” mellan EU:s fredsskapande politik och inom kommissionen där de komplexa strukturerna försvårar den praktiska samordningen mellan Europeiska utrikestjänsten och andra avdelningar. På samma sätt måste det till en samstämmighet mellan EU:s politik på handels- bistånds-, säkerhets- och utvecklingsområdena, och en insikt om behovet av att koppla samman politik och praktik mellan EU-institutionerna, medlemsstaterna och andra viktiga bidragsgivare.

5.2    Fokus på konfliktförebyggande

EU:s nya budgetförslag för perioden 2021–2027 rörande yttre åtgärder måste ge fredsbyggande högre prioritet. Dessa förslag omfattar en ökning på 40 % för säkerhet till 4,8 miljarder euro, en ny försvarsfond på 13 miljarder euro, 6,5 miljarder euro för ”militär rörlighet” via Fonden för ett sammanlänkat Europa, och ökad finansiering av yttre åtgärder med 26 % till 120 miljarder euro. Ytterst viktigt är att kommissionen föreslår ett anslag utanför budgeten på 10,5 miljarder euro till en ”europeisk fredsbevarande resurs” för gemensamt engagemang i tredjeländer, vilket är idealiskt för att se till att EU:s insatser verkligen kommer att inriktas på konfliktförebyggande. Under 2017 antog EU en förordning om inrättande av en ny typ av stöd inom ramen för instrumentet som bidrar till stabilitet och fred i syfte att främja kapacitetsuppbyggnad för militära aktörer – kapacitetsuppbyggnad till stöd för säkerhet och utveckling. Europeiska sambandskontoret för fredsbyggande (Eplo) har vid upprepade tillfällen uttryckt sina farhågor kring detta och betonat behovet av ett ökat deltagande av det civila samhället.

5.3    Det civila samhällets deltagande – fokus på kvinnor och ungdomar

Det blir alltmer accepterat att det civila samhället är mycket viktigt för att de fredsbyggande strategierna ska bli ändamålsenliga och långsiktigt hållbara. Samarbete med gräsrotsaktörer bidrar inte bara till att öka förståelsen av konflikter nedifrån och upp, utan också till lokal ”egenmakt” över processen genom att bidra till att främja ett mer ”konfliktkänsligt” fredsbygge och positiv förstärkning. Ungdomarnas viktiga roll i förhandlingar om och genomförande av fredsavtal lyfts fram i FN:s resolution 2419 och även i FN:s resolution 1325 om kvinnors roll. Fackföreningsverksamhet och företag, såväl stora som små, spelar också en viktig roll för att mobilisera det civila samhället. Utsatta grupper, särskilt offer, måste få stöd och hjälp av sakkunniga, och god grannsämja är också viktigt såväl i det lokala samhället som på arbetsplatsen. En ”strukturerad dialog” mellan EU och det civila samhället skapar också banbrytande och bestående förbindelser, vilket kommittén själv erfarit i förbindelserna med EU:s grannländer i Afrika och Asien samt i omvärlden.

5.4    EU:s insatser för att skapa ökad medvetenhet

Med tanke på att medborgarnas medvetenhet om EU:s fredsbyggande verksamhet är begränsad krävs ökad betoning i den nya budgeten på informations-, utbildnings- och kommunikationsstrategier genom användning av både traditionella och sociala medier. Oron över farorna med sociala medier och det potentiella hotet mot demokratin är reell, men användningen av medier för att åstadkomma positiva förändringar underutnyttjas. Fredsjournalistik, kulturdiplomati och interkulturell dialog bör tilldelas ökade resurser i den nya EU-budgeten. Utbildning är likaså av avgörande betydelse genom att barn och unga inte enbart lär sig att ”tolerera”, utan även att respektera, olikheter. Exempel på detta är EU:s specialprogram Body och Integrated Education Movement i Nordirland.

5.5    Utbyte av bästa praxis

EU har mycket omfattande erfarenheter från områden som Sydostasien, Mellanöstern, Centralamerika, Balkan och Afrika söder om Sahara. Vissa delar av detta arbete har varit mycket framgångsrika, andra mindre. EU måste dra lärdomar från historien och respektera och främja ett etiskt förhållningssätt till intervention såsom exemplifieras i utvinningsindustrins initiativ för ökad öppenhet (3), som genom att uppmuntra deltagandeprocesser som inbegriper det civila samhället bidrar till att motverka exploatering och korruption och främja god förvaltning. Dessa lärdomar, goda som dåliga, måste vägleda politiken. Det finns visserligen inte någon patentlösning, men det finns grundläggande principer som är gemensamma för konfliktområden och som inte får negligeras. Detta erfarenhetsutbyte bör dock förankras bättre, särskilt mellan EU:s interna och externa åtgärder, där det saknas ett systematiskt arbete för erfarenhetsutbyte. Detta är en försummad chans och en stor politisk brist som måste åtgärdas.

5.6    Vägen framåt

Hundraårsminnet av kriget och uppmärksammandet av freden och kulturarvet utgör ett lägligt tillfälle för EU att återupprätta sitt värde i världen, inte bara som en ekonomisk jätte, utan som en global ledare i fråga om att bygga, trygga och främja fred. Genom att lägga fokus på fred inför terroristhoten både på hemmaplan och utomlands kan EU betrakta sin egen erfarenhet som ett exempel på vad som kan åstadkommas, men som måste ges ständig näring för att uppmuntra interkulturell dialog, tolerans, solidaritet och ömsesidig respekt.

Genom att tillhandahålla en färdplan för en EU-ledd strategi för globalt fredsbyggande tillsammans med en fysisk och virtuell fredsvandringsled för resenärer, fungerar White Dove Way som en ledstjärna som visar ett sätt att leva, lära sig och knyta an till andra i en alltmer globaliserad värld. Alla människor, unga som gamla, från olika generationer och olika socioekonomiska, religiösa, kulturella och samhälleliga bakgrunder, kommer att vandra tillsammans från avlägsna hörn i och utanför EU, för att lära sig om olika kulturer och traditioner och skapa nya förbindelser på grundval av en större förståelse av EU:s värden.

Genom att använda White Dove-symbolen för att märka ut färdriktningen skulle White Dove Way inte enbart vara ett arv från EU:s fredsbyggande insatser runtom i världen, utan även bli en ny vision för EU och ett budskap om hopp i en tid då utmaningarna ökar.

I politiken för fredsbyggande gäller devisen att finns det en vilja finns det en väg – White Dove Way.

Bryssel den 20 mars 2019.

Luca JAHIER

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande


(1)  Den irländske pilgrimen Columbanus från 500-talet, som EU:s grundare Robert Schuman beskrev som skyddshelgonet för dem som försöker skapa ett enat Europa.

(2)  EESK:s yttrande om ”Fredsprocessen i Nordirland”, 23.10.2008 (EUT C 100, 30.4.2009, s. 100).

EESK:s yttrande om ”EU:s fredsbyggande roll i de externa förbindelserna: bästa praxis och framtidsutsikter”, 19.1.2012, (EUT C 68, 6.3.2012, s. 21).

(3)  Såsom anges i EESK:s yttrande om ”Att trygga import som är viktig för EU genom EU:s nuvarande handelspolitik och politik på närliggande områden”, 16.10.2013 (EUT C 67, 6.3.2014, s. 47).


Top
  翻译: