4.3.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 62/18


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 3 mars 2014

om inrättande av en vetenskaplig kommitté för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens och om upphävande av beslut 95/320/EG

(2014/113/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och

av följande skäl:

(1)

Genom kommissionens beslut 95/320/EG (1) inrättades en vetenskaplig kommitté för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens (nedan kallad kommittén) som skulle utvärdera effekter av kemiska agens på arbetstagarnas hälsa i arbetet. Kommitténs arbete stöder direkt unionens regleringsarbete på arbetsmiljöområdet. Den tillhandahåller resultat av jämförande analyser av hög kvalitet och ser till att kommissionens förslag, beslut och politik i samband med skyddet av arbetstagarnas hälsa och säkerhet baseras på välgrundad vetenskaplig rådgivning.

(2)

Kommittén bistår kommissionen, i synnerhet vid utvärderingen av de senaste tillgängliga vetenskapliga rönen och genom att föreslå yrkeshygieniska gränsvärden för skydd av arbetstagare mot kemiska risker som ska fastställas på unionsnivå i enlighet med rådets direktiv 98/24/EG (2) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG (3).

(3)

Kommitténs ledamöter är högkvalificerade, specialiserade och oberoende experter som valts ut på grundval av objektiva kriterier. De utnämns på personliga meriter och förser kommissionen med sådana rekommendationer och yttranden som är nödvändiga för att utforma EU:s arbetsmiljöpolitik. Utan detta bidrag skulle kommissionen inte kunna nå sina socialpolitiska mål till skydd för arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Därför bör dessa oberoende experter få ersättning, utöver kostnadsersättning, i proportion till de särskilda uppgifter som de har.

(4)

Kommittén bidrar effektivt till en bättre arbetsmiljö till skydd för arbetstagarnas hälsa och säkerhet genom att förse kommissionen med vetenskapliga belägg för den effekt som kemiska agens har på arbetstagarnas hälsa i arbetet, vilket är absolut nödvändigt för att kommissionen ska kunna uppnå de relevanta socialpolitska unionsmålen. Därför kommer kommitténs verksamhet att finansieras genom den budgetpost som är avsedd för att stödja initiativ rörande socialpolitik och arbetsmiljö.

(5)

Det finns också ett behov av att införa förbättringar av kommitténs struktur och arbetsmetoder.

(6)

Ledamöterna bör väljas ut genom en inbjudan till intresseanmälan. Därigenom säkerställer man att förfarandet sker i enlighet med principerna om lika möjligheter och insyn.

(7)

I syfte att garantera kontinuitet och effektivitet i kommitténs arbete bör de ledamöter som utnämndes genom kommissionens beslut 2009/985/EU (4) kvarstå på sina poster tills nya ledamöter har utnämnts.

(8)

Den vetenskapliga rådgivningen i frågor som gäller skyddet av arbetstagarnas hälsa och säkerhet måste grunda sig på de etiska principerna om kompetens, oberoende, opartiskhet och öppenhet, som beskrivs i Meddelande från kommissionen om principer och riktlinjer för insamling och användning av sakkunnigutlåtanden inom kommissionen – Bättre kunskapsbas för bättre politiska beslut  (5) och den måste organiseras i enlighet med bästa praxis för riskbedömning.

(9)

Eftersom ytterligare betydande ändringar av beslut 95/320/EG kommer att göras, bör det beslutet av tydlighetsskäl upphävas och ersättas av ett nytt beslut.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens

Härmed inrättas en vetenskaplig kommitté för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agens (nedan kallad kommittén) som ska bedöma den effekt som kemiska agens har på arbetstagarnas hälsa i arbetet.

Artikel 2

Uppdrag

1.   Kommittén ska ha till uppdrag att på begäran förse kommissionen med rekommendationer och yttranden i alla frågor som rör toxikologisk utvärdering av kemiska ämnen avseende deras effekt på arbetstagarnas hälsa.

2.   Kommittén ska, efter samråd med det sekretariat som avses i artikel 5.3, anta en metodik för härledning av yrkeshygieniska gränsvärden och göra översyner av denna för att ta hänsyn till alla relevanta vetenskapliga faktorer rörande fastställande av yrkeshygieniska gränsvärden. Den ska säkerställa att dess metodik återspeglar aktuell riskbedömningspraxis.

3.   Kommittén ska i synnerhet rekommendera yrkeshygieniska gränsvärden grundade på vetenskapliga rön, enligt definitionen i direktiv 98/24/EG och 2004/37/EG, vilka ska innefatta, men inte begränsas till, följande:

Den genomsnittliga tidsvägda åttatimmarsexponeringen (nivågränsvärde).

Korttidsvärden/avvikelser uppåt.

Biologiska gränsvärden/biologiska riktvärden.

De yrkeshygieniska gränsvärdena ska vid behov kompletteras med ytterligare anmärkningar vilka ska omfatta

sannolik absorption via huden,

sensibiliseringspotential,

carcinogena egenskaper.

Lämpliga kompletterande anmärkningar kan införas genom ändringar av kommitténs metodikdokument.

4.   Rekommendationer om yrkeshygieniska gränsvärden ska stödjas och förklaras i detalj med information om grundläggande uppgifter, en beskrivning av de kritiska effekterna, använda extrapoleringsmetoder samt alla uppgifter om sannolika risker för människornas hälsa. Det ska också anges om det är möjligt att övervaka exponering vid de föreslagna yrkeshygieniska gränsvärdena.

5.   Kommissionen får begära att kommittén utför andra uppgifter som rör den toxikologiska utvärderingen av kemiska agens.

6.   Kommittén ska kartlägga eventuell brist på sådana specifika vetenskapliga rön som kan vara nödvändiga för utvärderingen av kemiska risker och ska underrätta kommissionen om detta.

7.   Kommittén ska fastställa aktuella prioriterade frågor om hälsoeffekter av kemikalier, och ska underrätta kommissionen om detta.

8.   På begäran av kommissionen ska kommittén anordna tematiska seminarier för att granska vetenskapliga rön och kunskaper om kemiska agens eller frågor som rör dess metodik. Seminarierna ska organiseras med stöd av kommitténs sekretariat.

9.   När kommittén utför sina uppgifter ska den i enlighet med artikel 5.5 sträva efter att säkerställa samarbete med andra tillämpliga organ som inrättats i enlighet med EU-lagstiftningen, däribland unionsbyråer som utför liknande uppgifter beträffande frågor som är av gemensamt intresse.

Artikel 3

Utnämning av kommitténs ledamöter

1.   Kommittén ska bestå av högst 21 experter som väljs ut från en förteckning över lämpliga kandidater som upprättats efter att en inbjudan till intresseanmälan har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och på kommissionens webbplats. Det ska också finnas en länk från kommissionens register över expertgrupper (nedan kallat registret) till den webbplats där inbjudan offentliggörs.

Ledamöterna ska utnämnas av kommissionen på personliga meriter.

De ska väljas ut på grundval av sin vetenskapliga sakkunskap och erfarenhet, med hänsyn till behovet av att säkerställa

att det ingår vetenskaplig expertis inom alla de områden som behövs för att kommittén ska kunna fullgöra sitt uppdrag, i synnerhet inom kemi, toxikologi, epidemiologi, yrkesmedicin och yrkeshygien och allmän kompetens vad gäller fastställande av yrkeshygieniska gränsvärden, och

en balanserad geografisk fördelning av kommitténs ledamöter.

2.   Ledamöternas namn ska för kännedom offentliggöras i registret och i Europeiska unionens officiella tidning.

Personuppgifter ska samlas in, behandlas och offentliggöras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 (6).

3.   De ledamöter som utnämnts genom kommissionens beslut 2009/985/EU i enlighet med kommissionens beslut 95/320/EG ska kvarstå på sina poster enligt det här beslutet till dess att nya ledamöter har utnämnts för en ny mandatperiod i enlighet med förfarandet i punkterna 1 och 2.

Artikel 4

Mandatperiod

1.   Mandatperioden för kommitténs ledamöter ska vara tre år. Vid slutet av treårsperioden ska kommitténs ledamöter sitta kvar till dess att en ersättare har utsetts eller deras mandat har förnyats.

2.   Om en ledamot avgår före utgången av treårsperioden eller om en ledamot är frånvarande från mer än en tredjedel av mötena eller av någon annan anledning inte längre kan bidra effektivt till kommitténs överläggningar får han/hon ersättas för återstoden av sin mandatperiod. I sådana fall ska kommissionen utnämna en ny ledamot från den förra förteckningen över kandidater i enlighet med förfarandet i artikel 3.

Artikel 5

Kommitténs styrelse och sekretariat

1.   Vid början av varje mandatperiod ska kommittén bland sina ledamöter, med enkel majoritet, utse en ordförande och två vice ordförande. Dessa tre ledamöter ska utgöra kommitténs styrelse (nedan kallad styrelsen).

2.   Styrelsen ska ansvara för kommitténs interna förfarandefrågor och leda mötena i syfte att uppnå vetenskaplig enighet om de rekommendationer eller yttranden som ska antas.

3.   Kommissionen ska tillhandahålla sekretariat för kommittén och dess arbetsgrupper, liksom det administrativa stöd som är nödvändigt för att kommittén ska fungera effektivt.

4.   Sekretariatet ska säkerställa effektivt samarbete mellan kommittén och övriga vetenskapliga kommittéer och unionens byråer.

5.   Sekretariatet ska sörja för att på ett tidigt stadium identifiera möjliga källor till skiljaktigheter mellan kommitténs rekommendationer och yttranden och rekommendationer och yttranden från andra organ som inrättats i enlighet med EU-lagstiftningen, däribland unionsbyråer som utför liknande arbetsuppgifter beträffande frågor som är av gemensamt intresse.

Artikel 6

Arbetsgrupper

1.   På begäran av styrelsen får kommittén, med samtycke av kommissionens avdelningar, inrätta arbetsgrupper bestående av kommitténs ledamöter.

2.   Arbetsgrupperna ska, i enlighet med direktiv från kommittén, diskutera specifika frågor som är relevanta för kommitténs arbete och rapportera om resultaten av sina överläggningar. Arbetsgrupperna ska upplösas så snart de fullgjort sitt uppdrag.

Artikel 7

Kommitténs plenarmöten och arbetsgruppernas möten

1.   Kommittén ska anta sin arbetsordning med utgångspunkt i mallen för arbetsordningen för kommissionens expertgrupper.

2.   Kommitténs plenarmöten ska, som en allmän regel, hållas fyra gånger om året.

3.   Kommissionens avdelningar ska sammankalla och delta i kommitténs plenarmöten och ska sammankalla möten i arbetsgrupperna.

4.   Kommittén och dess arbetsgrupper ska i regel sammanträda där kommissionen har sitt säte. I undantagsfall får emellertid möten hållas på andra platser.

Artikel 8

Förfaranden och metodik

1.   Kommitténs överläggningar ska avse begäran om en rekommendation om ett yrkeshygieniskt gränsvärde för ett specifikt ämne eller en grupp av ämnen eller ett vetenskapligt yttrande (nedan kallat yttrande) som kommissionen begär.

2.   Kommissionen får, när den begär en rekommendation eller ett yttrande i enlighet med punkt 1, fastställa den tidsperiod inom vilken de ska avges.

3.   Kommittén, och i synnerhet styrelsen, ska sträva efter att lämna rekommendationer eller yttranden i samförstånd. Kommitténs överläggningar ska inte följas av omröstning. Om enhällighet inte kan uppnås ska kommittén underrätta kommissionen om de olika ståndpunkter som intagits under överläggningen.

4.   Kommittén ska, med stöd av sekretariatet, se till att dess metodik återspeglar senaste vetenskapliga standarder och att den genomförs.

5.   Utan att det påverkar tillämpningen av de bestämmelser om sekretess som avses i artikel 9.3, ska kommissionen offentliggöra den uppdaterade metodiken samt antagna rekommendationer och yttranden från kommittén på den del av kommissionens webbplats som avser kommittén.

Artikel 9

Etiska principer

Kommitténs ledamöter ska förbinda sig att agera utan att låta sig påverkas utifrån. De får inte delegera sitt ansvar till någon annan.

De ska avge en försäkran om att agera i allmänhetens intresse och en försäkran om avsaknaden eller förekomsten av eventuella direkta eller indirekta intressen som skulle kunna inverka negativt på deras oberoende.

Kommissionens avdelningar kommer ta del av och fatta beslut om eventuella intressen som angetts.

Kommittén ska se till att dess rekommendationer och yttranden klart anger argumenten i dess beslutsprocess, såsom anges i dess metodik.

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 339 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och artikel 12 i detta beslut får kommitténs ledamöter inte röja några uppgifter som de fått kännedom om genom arbetet i kommittén, tematiska seminarier, arbetsgrupper eller annan verksamhet som berörs av detta beslut.

Kommitténs ledamöter ska underteckna en skriftlig försäkran om sekretess i början av varje mandatperiod.

Artikel 10

Observatörer och externa experter

1.   Kommissionens avdelningar ska uppmana EES-/Eftaländerna att lämna förslag på forskare som ska delta i mötena som observatörer.

2.   När så är lämpligt får kommissionens avdelningar bjuda in externa vetenskapliga experter med särskild kompetens i en fråga som står på dagordningen för att tillfälligt delta i kommitténs arbete eller i en arbetsgrupp.

Artikel 11

Särskild ersättning

1.   Kommitténs ledamöter och externa experter som bjudits in på kommissionens initiativ ska ha rätt till en särskild ersättning på högst 450 euro i form av en enhetskostnad för varje hel arbetsdag. Den totala ersättningen ska beräknas och avrundas uppåt till det belopp som motsvarar närmaste halva arbetsdag. Betalningen ska göras i euro.

2.   Deltagarna i kommitténs arbete ska få sina utgifter för resor och uppehälle ersatta av kommissionen i enlighet med tillämpliga regler (7). Dessa utgifter ska ersättas inom gränserna för de tillgängliga anslag som fördelats under det årliga förfarandet för tilldelning av medel.

3.   Artikel 11.1 ska träda i kraft först det datum då kommittéledamöterna utnämns till nästa mandatperiod i enlighet med förfarandet i artikel 3.

Artikel 12

Öppenhet

1.   Kommissionen ska offentliggöra alla dokument av betydelse (t.ex. dagordningar, protokoll och bidrag från deltagarna), antingen i registret eller via en länk från registret till en särskild webbplats.

2.   Det kan göras undantag från kravet på offentliggörande efter en bedömning av varje enskilt fall, om offentliggörandet av ett dokument skulle undergräva skyddet av allmänna eller enskilda intressen enligt artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (8).

Artikel 13

Upphävande

1.   Beslut 95/320/EG ska upphöra att gälla.

2.   Hänvisningar till det upphävda beslutet ska anses som hänvisningar till det här beslutet.

Artikel 14

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 3 mars 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  Kommissionens beslut 95/320/EG av den 12 juli 1995 om inrättande av en vetenskaplig kommitté för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agenser (EGT L 188, 9.8.1995, s. 14).

(2)  Rådets direktiv 98/24/EG av den 7 april 1998 om skydd av arbetstagares hälsa och säkerhet mot risker som har samband med kemiska agenser i arbetet (fjortonde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 131, 5.5.1998, s. 11).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG av den 29 april 2004 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet (sjätte särdirektivet enligt artikel 16.1 i rådets direktiv 89/391/EEG) (EUT L 158, 30.4.2004, s. 50).

(4)  Kommissionens beslut 2009/985/EU av den 18 december 2009 om utnämning av ledamöter i vetenskapliga kommittén för yrkeshygieniska gränsvärden för kemiska agenser för en ny mandatperiod (EUT L 338, 19.12.2009, s. 98).

(5)  KOM(2002) 713 slutlig av den 11 december 2002.

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1).

(7)  Kommissionens beslut C(2007) 5858 om bestämmelser om ersättning för personer utanför kommissionen som har kallats i egenskap av experter.

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43). Dessa undantag syftar till att skydda den allmänna säkerheten, militära angelägenheter, internationella relationer, den finansiella, monetära och ekonomiska politiken, enskilda personers privatliv och integritet, kommersiella intressen, domstolsförfaranden och juridisk rådgivning, inspektioner/utredningar/revisioner och institutionens beslutsförfarande.


  翻译: