32000D0350

2000/350/EG: Kommissionens beslut av den 2 maj 2000 om epidemiologisk övervakning av bluetongue i Grekland och om vissa åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprider sig [delgivet med nr K(2000) 1143] (Endast den grekiska texten är giltig)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 124 , 25/05/2000 s. 0058 - 0060


Kommissionens beslut

av den 2 maj 2000

om epidemiologisk övervakning av bluetongue i Grekland och om vissa åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprider sig

[delgivet med nr K(2000) 1143]

(Endast den grekiska texten är giltig)

(2000/350/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 90/425/EEG av den 26 juni 1990 om veterinära och avelstekniska kontroller i handeln med vissa levande djur och varor inom gemenskapen med sikte på att förverkliga den inre marknaden(1), senast ändrat genom direktiv 92/118/EEG(2), särskilt artikel 10.4 i detta,

med beaktande av rådets beslut 90/424/EEG av den 26 juni 1990 om utgifter inom veterinärområdet(3), senast ändrat genom beslut 94/370/EG(4), särskilt artikel 6 i detta, och

av följande skäl:

(1) Utbrott av bluetongue inträffade 1999 i vissa delar av Grekland.

(2) Bluetongue finns upptaget på OIE:s A-lista (OIE = Internationella byrån för epizootier), och dess spridning utgör en allvarlig risk för gemenskapen och kan också få internationella konsekvenser för handeln.

(3) Det är nödvändigt att inrätta ett varningssystem för att, efter att den kalla årstiden är över, övervaka eventuella nya cykler av sjukdomen under 2000 i regioner där virusspridning konstaterats under 1999.

(4) För att förhindra att viremiska djur flyttas är det nödvändigt att behålla restriktionerna kring förflyttning av djur.

(5) Med stöd av de epidemiologiska uppgifter som finns tillgängliga om sjukdomens utveckling under 1999 kan den infekterade zonen delas upp i ett lågriskområde och ett högriskområde.

(6) Åtgärder mot vektorerna bör genomföras vintertid i de områden där det är möjligt att virusspridning forfarande pågår.

(7) Sedan den 19 november 1999 har Grekland antagit nationella bestämmelser (ministerbeslut nr 398171, ändrat genom ministerbeslut nr 331765) som förbjuder leverans till medlemsstaterna och export till tredje land från hela dess territorium av djur, deras sperma, ägg och embryon, av arter som är mottagliga för bluetongue (alla idisslare). De grekiska myndigheterna har åtagit sig att inte ändra bestämmelserna utan att först rådfråga kommissionen och medlemsstaterna inom Ständiga veterinärkommittén och få deras godkännande.

(8) De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från Ständiga veterinärkommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. I detta beslut avses med

- lågriskzon: ett nomos (ungefär "län")

- för vilket det finns uppgifter som visar att bluetonguevirus spreds under 1999,

- där C. imicola inte påträffades under ovannämnda år, och

- där sjukdomen endast uppträdde sporadiskt under ovannämnda år.

- högriskzon: ett nomos

- där C. imicola påträffades under 1999, och

- där sjukdomen spreds epidemiskt under ovannämnda år.

2. För att de epidemiologiska åtgärderna skall kunna genomföras på ett konsekvent sätt kan nya nomos hänföras till någon av zonerna på grundval av geografiska eller ekologiska faktorer, även om de inte uppfyller alla kriterier.

3. De nomos som ingår i lågriskzonen förtecknas i bilaga I.

4. De nomos som ingår i högriskzonen förtecknas i bilaga II.

Artikel 2

1. Grekland skall före den 1 juni 2000 inleda en epidemiologisk övervakning av bluetongue i vart och ett av de nomos som förtecknas i bilagorna I och II och som inte omfattas av beslut 2000/71/EG(5) genom att följa upp 50 särskilt utvalda nötkreatur i de områden som löper störst risk att drabbas av nya utbrott av sjukdomen och att sätta upp minst en ljusfälla i ett av dessa områden nära ett lämpligt fortplantningsområde för vektorer.

2. Grekland skall före den 1 juni 2000 till kommissionen överlämna en karta som anger i vilka områden som de 50 indikatordjuren finns och var fällorna är uppsatta.

3. Indikatordjuren skall testas med två veckors mellanrum, och alla serokonversioner skall omedelbart anmälas till kommissionen och medlemsstaterna.

4. Om det inte finns någon boskap i de områden som övervakas skall i stället får eller getter användas som indikatordjur.

Artikel 3

1. Grekland skall förbjuda att djur, sperma, ägg och embryon av de arter som är mottagliga för bluetongue sänds iväg från de nomos som förtecknas i bilagorna I och II till resten av Grekland.

2. Grekland skall förbjuda att djur, sperma, ägg och embryon av de arter som är mottagliga för bluetongue sänds iväg från de nomos som förtecknas i bilaga II till de nomos som förtecknas i bilaga I.

3. Genom undantag från vad som anges i punkterna 1 och 2 ovan får dock den behöriga grekiska myndigheten tillåta förflyttningar av djur för slakt, om följande villkor är uppfyllda:

- Djuren skall transporteras direkt till slakteriet i fordon som förseglats av den behöriga myndigheten, och slaktas under officiellt överinseende och utan dröjsmål.

- Den behöriga myndighet som ansvarar för slakteriet skall informeras om avsikten att sända djuren till slakt, och denna myndighet skall i sin tur meddela den myndighet som ansvarar för avsändandet av djuren när dessa djur kommit fram till slakteriet.

- Djuren skall före avsändandet ha genomgått en utvärtes insekticidbehandling för att förhindra alla angrepp av vektorer innan djuren slaktas.

- Djuren skall från det att de anlänt till slakteriet och till dess att de slaktas skyddas från angrepp av vektorer.

- Djuren får inte visa några symtom på bluetongue den dag då de sänds iväg.

4. Punkterna 1 och 2 skall inte tillämpas då övervakningsresultaten visar att det under minst 90 dagar inte funnits några belägg för överföring av bluetongue eller vektoraktivitet i ursprungsnomoset.

Artikel 4

Grekland skall begära tillstånd att föra in får i de nomos som förtecknas i bilagorna I och II, och dessa tillstånd skall beviljas av de lokala behöriga myndigheterna på villkor att djuren kan spåras.

Ägarna till dessa djur kommer inte att få någon kompensation enligt beslut 90/424/EEG om djuren måste slaktas på grund av bluetongue.

Artikel 5

Grekland skall under 2000 tillämpa restriktioner för förflyttningar enligt artiklarna 3 och 4 till de nya nomos som - efter att ha uppfyllt kraven i artikel 1 - har tagits med i bilaga I eller II.

Bilagorna skall uppdateras varannan månad.

Artikel 6

De grekiska myndigheterna får vidta andra åtgärder än de som föreskrivs i detta beslut om de anser att de behövs för att bekämpa sjukdomen. Grekland skall omedelbart informera kommissionen och medlemsstaterna om sådana åtgärder. Åtgärderna skall diskuteras inom Ständiga veterinärkommittén.

Artikel 7

Innan vektorns lågaktivitetsperiod är över skall Grekland införa ett bekämpningsprogram mot denna vektor som omfattar behandling med insektsspray av lämpliga fortplantningsområden i de områden där vektorn kan ha varit aktiv under vintern.

Artikel 8

Gemenskapens ekonomiska bidrag till epidemiologisk övervakning och bekämpning av bluetongue i Grekland under 2000 skall vara maximalt 110000 euro och täcka följande:

- 50 % av Greklands kostnader för serologisk analys av de indikatordjur som valts ut enligt artikel 2.

- 50 % av Greklands kostnader, dock högst 10000 euro, för att göra en entomologisk undersökning enligt artikel 2.

- 50 % av Greklands kostnader för inköp av insekticider och sprayutrustning för att bekämpa vektorer enligt artikel 7.

Artikel 9

Det ekonomiska bidraget från gemenskapen skall beviljas efter det att bestyrkande handlingar har lämnats in.

De bestyrkande handlingar som avses i första stycket skall innehålla en kostnadsredovisning (exklusive mervärdesskatt) med en beskrivning av åtgärderna och en uppgift om betalningsdatum.

Artikel 10

Ansökningar om bidrag tillsammans med de bestyrkande handlingar som avses i artikel 9 skall lämnas in till kommissionen före den 1 april 2001.

Artikel 11

1. Kommissionen får utföra kontroller på plats i samarbete med behöriga nationella myndigheter för att se till att de åtgärder för vilka stöd erhållits verkligen har genomförts och att de medfört de kostnader som angivits.

Kommissionen skall informera medlemsstaterna om resultatet av dessa kontroller.

2. Artiklarna 8 och 9 i rådets förordning (EG) nr 1258/1999 skall gälla i tillämpliga delar.

Artikel 12

Detta beslut upphör att gälla den 1 februari 2001.

Artikel 13

Detta beslut riktar sig till Republiken Grekland.

Utfärdat i Bryssel den 2 maj 2000.

På kommissionens vägnar

David Byrne

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 224, 18.8.1990, s. 29.

(2) EGT L 62, 15.3.1993, s. 49.

(3) EGT L 224, 18.8.1990, s. 19.

(4) EGT L 168, 2.7.1994, s. 31.

(5) EGT L 24, 29.1.2000, s. 53.

BILAGA I

Lågriskzon

Evros, Rodopi, Xanthi, Kavala, Drama, Serres och Thessaloniki.

BILAGA II

Högriskzon

Chalkidiki, Pieria, Larissa, Magnissia, Evia, Lesvos, Dodekanisa, Samos och Chios.

  翻译: