25.5.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 139/12


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 485/2013

av den 24 maj 2013

om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 vad gäller villkoren för godkännande av de verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam och imidakloprid samt om förbud mot användning och försäljning av utsäde som behandlats med växtskyddsmedel innehållande dessa verksamma ämnen

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG (1), särskilt det första alternativet i artikel 21.3 samt artiklarna 49.2 och 78.2, och

av följande skäl:

(1)

De verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam och imidakloprid togs upp i bilaga I till rådets direktiv 91/414/EEG av den 15 juli 1991 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden (2) genom kommissionens direktiv 2006/41/EG (3), 2007/6/EG (4) och 2008/116/EG (5).

(2)

Genom kommissionens direktiv 2010/21/EU (6) ändrades bilaga I till direktiv 91/414/EEG vad gäller de särskilda bestämmelserna om neonikotinoiderna klotianidin, tiametoxam och imidakloprid.

(3)

Verksamma ämnen som tas upp i bilaga I till direktiv 91/414/EEG anses vara godkända enligt förordning (EG) nr 1107/2009 och förtecknas i del A i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 av den 25 maj 2011 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 vad gäller förteckningen över godkända verksamma ämnen (7).

(4)

Våren 2012 offentliggjordes nya vetenskapliga rön om de subletala verkningarna av neonikotinoider på bin. Kommissionen har i enlighet med artikel 21.2 i förordning (EG) nr 1107/2009 bett Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (nedan kallad myndigheten) lämna vetenskapligt och tekniskt bistånd när det gäller att bedöma dessa nya uppgifter samt se över riskbedömningen av neonikotinoider med avseende på deras inverkan på bin.

(5)

Myndigheten lade den 16 januari 2013 (8) fram sina slutsatser om riskbedömningen av klotianidin, tiametoxam och imidakloprid med avseende på deras inverkan på bin.

(6)

Myndigheten fastställde att växtskyddsmedel innehållande de verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid kunde orsaka höga akuta risker för bin vid användning på vissa grödor. Myndigheten fann att bin i synnerhet utsattes för höga akuta risker i följande fall: genom exponering via damm i fråga om flera olika grödor, genom konsumtion av resthalter av ämnena i förorenat pollen och förorenad nektar i fråga om vissa grödor samt genom exponering via guttationsdroppar i fråga om majs. Dessutom kunde man inte utesluta att användning på flera grödor kan förknippas med oacceptabla risker på grund av dess akuta eller kroniska effekter på bisamhällens överlevnad och utveckling. Vidare fann myndigheten att det för var och en av de utvärderade grödorna saknades ett antal uppgifter. Detta gäller särskilt de långsiktiga riskerna för honungsbin genom dammexponering, genom resthalter av ämnena i pollen och nektar samt genom exponering via guttationsdroppar.

(7)

Mot bakgrund av nya vetenskapliga och tekniska rön ansåg kommissionen att det finns indikationer på att de godkända användningsområdena för klotianidin, tiametoxam och imidakloprid inte längre kan anses uppfylla de kriterier för godkännande som anges i artikel 4 i förordning (EG) nr 1107/2009 med avseende på deras inverkan på bin och att man inte kan utesluta höga risker för bin annat än genom ytterligare restriktioner. I avvaktan på myndighetens utvärdering av användningen av ämnena på vegetation, ansåg kommissionen i synnerhet att riskerna för bin vid behandling av blad är att jämföra med de risker som myndigheten konstaterat när det gäller betning av utsäde och markbehandling, eftersom de systemiskt verkande verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam och imidakloprid transporteras inom växten.

(8)

Kommissionen uppmanade sökandena att inkomma med synpunkter.

(9)

Medlemsstaterna och kommissionen granskade myndighetens slutsatser i ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa, och de färdigställdes den 15 mars 2013 i form av addendum till granskningsrapporterna om klotianidin, tiametoxam och imidakloprid.

(10)

Kommissionen har dragit slutsatsen att höga risker för bin kan uteslutas endast genom att ytterligare restriktioner införs.

(11)

Det bekräftas att de verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam och imidakloprid ska anses ha blivit godkända enligt förordning (EG) nr 1107/2009. För att minimera bins exponering bör man dock begränsa användningen av dessa verksamma ämnen, införa särskilda riskreducerande åtgärder för att skydda bin och begränsa användningen av växtskyddsmedel som innehåller dessa verksamma ämnen till yrkesmässigt bruk. Särskilt användningen av växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid för betning av utsäde och markbehandling bör förbjudas i fråga om två sorters grödor: grödor som är lockande för bin och spannmålsgrödor, med undantag för användning i växthus och på vintergrödor. Behandling av blad med växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid bör förbjudas i fråga om två sorters grödor: grödor som är lockande för bin och spannmålsgrödor, med undantag för användning i växthus och efter blomning. Grödor som skördas före blomning anses inte lockande för bin.

(12)

När det gäller de användningsområden för klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid som får beviljas enligt den aktuella förordningen bör ytterligare bekräftande uppgifter krävas in.

(13)

Genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 bör därför ändras i enlighet med detta.

(14)

Risker för bin i samband med betat utsäde har konstaterats i synnerhet när det gäller exponering via damm i fråga om flera olika grödor, konsumtion av resthalter av ämnena i förorenat pollen och förorenad nektar i fråga om vissa grödor samt genom exponering via guttationsdroppar i fråga om majs. Mot bakgrund av riskerna i samband med användningen av betat utsäde bör ett förbud införas mot att dels använda utsäde som behandlats med växtskyddsmedel innehållande klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid, dels släppa ut sådant utsäde på marknaden, i fråga om två sorters utsäden: utsäde av grödor som är lockande för bin och spannmålsutsäde, med undantag för vintergrödor och utsäde som används i växthus.

(15)

Medlemsstaterna bör medges tid att återkalla godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid.

(16)

Eventuella anståndsperioder som medlemsstaterna beviljar i enlighet med artikel 46 i förordning (EG) nr 1107/2009 för växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid bör löpa ut senast den 30 november 2013. Inom två år från och med dagen för ikraftträdandet av denna förordning kommer kommissionen utan onödigt dröjsmål att inleda en översyn av de nya vetenskapliga rön som den har erhållit.

(17)

Enligt artikel 36.3 i förordning (EG) nr 1107/2009 får medlemsstaterna under vissa omständigheter införa ytterligare riskreducerande åtgärder eller begränsa utsläppande på marknaden och användning av växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid. När det gäller utsläppandet på marknaden och användningen av utsäde som behandlats med växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid får medlemsstaterna enligt förordning (EG) nr 1107/2009 vidta nödåtgärder i enlighet med artikel 71 däri.

(18)

Förbudet mot utsläppande på marknaden av behandlat utsäde bör tillämpas först från och med den 1 december 2013, så att en tillräckligt lång övergångsperiod medges. Tillfälliga skyddsåtgärder på nationell nivå vilka redan vidtagits i enlighet med artikel 71 i förordning (EG) nr 1107/2009 kan bibehållas fram till det datumet i enlighet med artikel 71.3 i den förordningen.

(19)

Utsäde som behandlats med växtskyddsmedel innehållande klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid, vilka omfattas av de restriktioner som avses i artikel 1 i den här förordningen, får emellertid användas vid experiment eller tester i forsknings- eller utvecklingssyfte i enlighet med artikel 54 i förordning (EG) nr 1107/2009.

(20)

Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa avgav inget yttrande. En genomförandeakt ansågs vara nödvändig och ordföranden lämnade utkastet till genomförandeakt till omprövningskommittén för ytterligare överläggningar. De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från omprövningskommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändring av genomförandeförordning (EU) nr 540/2011

Bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 ska ändras i enlighet med bilaga I till den här förordningen.

Artikel 2

Förbud mot utsläppande på marknaden av betat utsäde

Utsäde av de grödor som anges i bilaga II och som har behandlats med växtskyddsmedel innehållande klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid får inte användas eller släppas ut på marknaden, med undantag för utsäde som används i växthus.

Artikel 3

Övergångsåtgärder

Medlemsstaterna ska i enlighet med förordning (EG) nr 1107/2009 vid behov ändra eller återkalla befintliga godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid som verksamt ämne senast den 30 september 2013.

Artikel 4

Anståndsperiod

Alla eventuella anståndsperioder som medlemsstaterna beviljar i enlighet med artikel 46 i förordning (EG) nr 1107/2009 ska vara så kortvariga som möjligt och löpa ut senast den 30 november 2013.

Artikel 5

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft och börjar tillämpas från och med dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 2 ska dock tillämpas från och med den 1 december 2013.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 24 maj 2013.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 309, 24.11.2009, s. 1.

(2)  EGT L 230, 19.8.1991, s. 1.

(3)  EUT L 187, 8.7.2006, s. 24.

(4)  EUT L 43, 15.2.2007, s. 13.

(5)  EUT L 337, 16.12.2008, s. 86.

(6)  EUT L 65, 13.3.2010, s. 27.

(7)  EUT L 153, 11.6.2011, s. 1.

(8)  ”Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance clothianidin”, The EFSA Journal, vol. 11(2013):1, artikelnr 3066, [58 s.] doi:10.2903/j.efsa.2013.3066.

”Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance imidacloprid”, The EFSA Journal, vol. 11(2013):1, artikelnr 3068, [55 s.] doi:10.2903/j.efsa.2013.3068.

”Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance thiamethoxam”, The EFSA Journal, vol. 11(2013):1, artikelnr 3067, [68 s.] doi:10.2903/j.efsa.2013.3067. Tillgängliga på www.efsa.europa.eu/efsajournal.htm.


BILAGA I

Ändringar av bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 540/2011

1.

I kolumnen ”Särskilda bestämmelser” ska rad 121, Klotianidin, i del A i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 ersättas med följande:

”DEL A

Får endast godkännas för yrkesmässigt bruk som insekticid.

Användning för betning av utsäde eller markbehandling är inte tillåten i fråga om följande spannmålssorter när dessa sås under perioden januari–juni:

korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete.

Behandling av blad är inte tillåten i fråga om följande spannmålssorter:

korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete.

Användning för betning av utsäde, markbehandling eller behandling av blad är inte tillåten i fråga om följande grödor, med undantag för användning i växthus och för behandling av blad efter blomning:

 

Blålusern (Medicago sativa)

 

Mandel (Prunus amygdalus; P. communis; Amygdalus communis)

 

Anis (Pimpinella anisum); stjärnanis (Illicium verum); kummin (Carum carvi); koriander (Coriandrum sativum); spiskummin (Cuminum cyminum); fänkål (Foeniculum vulgare); enbär (Juniperus communis)

 

Äpple (Malus pumila; M. sylvestris; M. communis; Pyrus malus)

 

Aprikos (Prunus armeniaca)

 

Avokado (Persea americana)

 

Banan (Musa sapientum; M. cavendishii; M. nana)

 

Böna (Phaseolus spp.)

 

Björnbär (Rubus fruticosus)

 

Blåbär: vanligt blåbär (Vaccinium myrtillus); amerikanskt blåbär (V. corymbosum)

 

Bondböna (Vicia faba var. major; var. equina; var. minor)

 

Bovete (Fagopyrum esculentum)

 

Johannesbrödfrukt (Ceratonia siliqua)

 

Ricinfrö (Ricinus communis)

 

Körsbär (Prunus avium)

 

Kastanj (Castanea spp.)

 

Kikärta (Cicer arietinum)

 

Spanskpeppar (Capsicum frutescens; C. annuum); kryddpeppar (Pimenta officinalis)

 

Klöver (Trifolium spp.)

 

Kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

Bomull (Gossypium spp.)

 

Ögonböna (Vigna unguiculata)

 

Amerikanskt tranbär (Vaccinium macrocarpon); vanligt tranbär (Vaccinum oxycoccus)

 

Gurka (Cucumis sativus)

 

Svart vinbär (Ribes nigrum); rött och vitt vinbär (R. rubrum)

 

Dadel (Phoenix dactylifera)

 

Fläder (Sambucus nigra)

 

Krusbär (Ribes uva-crispa)

 

Grapefrukt (C. paradisi)

 

Vindruva (Vitis vinifera)

 

Jordnöt (Arachis hypogea)

 

Hasselnöt (Corylus avellana)

 

Hampa (Cannabis sativa)

 

Vresros (Rosa rugosa)

 

Kiwi (Actinidia chinensis)

 

Baljväxter: käringtand (Lotus corniculatus); buskklöver (Lespedeza spp.); kudzuböna (Pueraria lobata); sesbania (Sesbania spp.); esparsett (Onobrychis sativa); rosenväppling (Hedysarum coronarium)

 

Citron och limefrukt: citron (Citrus limon); lime (C. aurantiifolia); limett (C. limetta)

 

Lins (Lens esculenta; Ervum lens)

 

Linfrö (Linum usitatissimum)

 

Lupin (Lupinus spp.)

 

Majs (Zea mays)

 

Melonfrö (Cucumis melo)

 

Senapsfrö: vit senap (Brassica alba; B. hirta; Sinapis alba); svartsenap (Brassica nigra; Sinapis nigra)

 

Okra (Abelmoschus esculentus; Hibiscus esculentus)

 

Oliv (Olea europaea)

 

Apelsin: vanlig apelsin (Citrus sinensis); pomerans (C. aurantium)

 

Persika och nektarin (Prunus persica; Amygdalus persica; Persica laevis)

 

Päron (Pyrus communis)

 

Ärt (Pisum sativum; P. arvense)

 

Pepparmynta (Mentha spp.; M. piperita)

 

Kaki och persimon (Diospyros kaki; D. virginiana)

 

Pistasch (Pistacia vera)

 

Plommon och slånbär: rundplommon, mirabell och krikon (Prunus domestica); slånbär (P. spinosa)

 

Vallmofrö (Papaver somniferum)

 

Pumpa och squash/zucchini (Cucurbita spp.)

 

Dalmatinerkrage (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

Kvitten (Cydonia oblonga; C. vulgaris; C. japonica)

 

Rapsfrö (Brassica napus var. oleifera)

 

Hallon (Rubus idaeus)

 

Safflorfrö (Carthamus tinctorius)

 

Serradella (Ornithopus sativus)

 

Sesamfrö (Sesamum indicum)

 

Sojaböna (Glycine soja)

 

Kryddor: lagerblad (Laurus nobilis); dillfrö (Anethum graveolens); bockhornsklöverfrö (Trigonella foenumgraecum); saffran (Crocus sativus); timjan (Thymus vulgaris); gurkmeja (Curcuma longa)

 

Jordgubbe, smultron och smulgubbe (Fragaria spp.)

 

Solrosfrö (Helianthus annuus)

 

Småcitrus (Citrus tangerina; Citrus reticulata; C. unshiu)

 

Rova och rybs (Brassica rapa var. rapifera och oleifera spp.)

 

Fodervicker (Vicia sativa)

 

Svartrot (Scorzonera hispanica)

 

Valnöt (Jugland spp.: J. regia)

 

Vattenmelon (Citrullus vulgaris)

 

Prydnadsväxter som blommar under det år då de behandlas.

DEL B

Vid tillämpningen av de enhetliga principer som avses i artikel 29.6 i förordning (EG) nr 1107/2009 ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om klotianidin från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa av den 27 januari 2006, särskilt tilläggen I och II, samt till slutsatserna i addendumet till granskningsrapporten om klotianidin från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa av den 15 mars 2013.

Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna vara särskilt uppmärksamma på följande:

Skyddet av grundvattnet när det verksamma ämnet används i områden med känsliga mark- och/eller klimatförhållanden.

Risken för fröätande fåglar och däggdjur när ämnet används som utsädesbetning.

Medlemsstaterna ska se till att följande villkor uppfylls:

Betningen får endast utföras i professionella betningsanläggningar för utsäde. I dessa anläggningar ska den bästa tillgängliga tekniken användas så att minimalt med damm frigörs under användning, lagring och transport.

Lämplig utrustning för radsådd ska användas för att säkerställa en effektiv nedbrukning av produkten samt minimera spill och utsläpp av damm.

Villkoren för godkännande ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder för att skydda bin.

Lämpliga program för övervakning ska vid behov införas för kontroll av bins faktiska exponering för klotianidin i områden som i stor utsträckning används av bin som födosöker eller av biodlare.

Villkoren för användning ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder.

Sökanden ska inkomma med bekräftande uppgifter om följande:

a)

Risken för andra pollinerare än honungsbin.

b)

Risken för honungsbin som födosöker i nektar eller pollen i efterföljande grödor.

c)

Potentiellt upptag via rötterna till blommande ogräs.

d)

Risken för honungsbin som födosöker på insekters honungsdagg.

e)

Den potentiella exponeringen för guttation samt den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling såväl som risken för bilarver till följd av sådan exponering.

f)

Den potentiella exponeringen för dammavdrift efter radsådd samt den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling såväl som risken för bilarver till följd av sådan exponering.

g)

Den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling samt risken för bilarver till följd av intag av förorenad nektar och förorenat pollen.

Sökanden ska inkomma med uppgifterna till kommissionen, medlemsstaterna och myndigheten senast den 31 december 2014.”

2.

I kolumnen ”Särskilda bestämmelser” ska rad 140, Tiametoxam, i del A i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 ersättas med följande:

”DEL A

Får endast godkännas för yrkesmässigt bruk som insekticid.

Användning för betning av utsäde eller markbehandling är inte tillåten i fråga om följande spannmålssorter när dessa sås under perioden januari–juni:

korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete.

Behandling av blad är inte tillåten i fråga om följande spannmålssorter:

korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete.

Användning för betning av utsäde, markbehandling eller behandling av blad är inte tillåten i fråga om följande grödor, med undantag för användning i växthus och för behandling av blad efter blomning:

 

Blålusern (Medicago sativa)

 

Mandel (Prunus amygdalus; P. communis; Amygdalus communis)

 

Anis (Pimpinella anisum); stjärnanis (Illicium verum); kummin (Carum carvi); koriander (Coriandrum sativum); spiskummin (Cuminum cyminum); fänkål (Foeniculum vulgare); enbär (Juniperus communis)

 

Äpple (Malus pumila; M. sylvestris; M. communis; Pyrus malus)

 

Aprikos (Prunus armeniaca)

 

Avokado (Persea americana)

 

Banan (Musa sapientum; M. cavendishii; M. nana)

 

Böna (Phaseolus spp.)

 

Björnbär (Rubus fruticosus)

 

Blåbär: vanligt blåbär (Vaccinium myrtillus); amerikanskt blåbär (V. corymbosum)

 

Bondböna (Vicia faba var. major; var. equina; var. minor)

 

Bovete (Fagopyrum esculentum)

 

Johannesbrödfrukt (Ceratonia siliqua)

 

Ricinfrö (Ricinus communis)

 

Körsbär (Prunus avium)

 

Kastanj (Castanea spp.)

 

Kikärta (Cicer arietinum)

 

Spanskpeppar (Capsicum frutescens; C. annuum); kryddpeppar (Pimenta officinalis)

 

Klöver (Trifolium spp.)

 

Kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

Bomull (Gossypium spp.)

 

Ögonböna (Vigna unguiculata)

 

Amerikanskt tranbär (Vaccinium macrocarpon); vanligt tranbär (Vaccinum oxycoccus)

 

Gurka (Cucumis sativus)

 

Svart vinbär (Ribes nigrum); rött och vitt vinbär (R. rubrum)

 

Dadel (Phoenix dactylifera)

 

Fläder (Sambucus nigra)

 

Krusbär (Ribes uva-crispa)

 

Grapefrukt (C. paradisi)

 

Vindruva (Vitis vinifera)

 

Jordnöt (Arachis hypogea)

 

Hasselnöt (Corylus avellana)

 

Hampa (Cannabis sativa)

 

Vresros (Rosa rugosa)

 

Kiwi (Actinidia chinensis)

 

Baljväxter: käringtand (Lotus corniculatus); buskklöver (Lespedeza spp.); kudzuböna (Pueraria lobata); sesbania (Sesbania spp.); esparsett (Onobrychis sativa); rosenväppling (Hedysarum coronarium)

 

Citron och limefrukt: citron (Citrus limon); lime (C. aurantiifolia); limett (C. limetta)

 

Lins (Lens esculenta; Ervum lens)

 

Linfrö (Linum usitatissimum)

 

Lupin (Lupinus spp.)

 

Majs (Zea mays)

 

Melonfrö (Cucumis melo)

 

Senapsfrö: vit senap (Brassica alba; B. hirta; Sinapis alba); svartsenap (Brassica nigra; Sinapis nigra)

 

Okra (Abelmoschus esculentus; Hibiscus esculentus)

 

Oliv (Olea europaea)

 

Apelsin: vanlig apelsin (Citrus sinensis); pomerans (C. aurantium)

 

Persika och nektarin (Prunus persica; Amygdalus persica; Persica laevis)

 

Päron (Pyrus communis)

 

Ärt (Pisum sativum; P. arvense)

 

Pepparmynta (Mentha spp.: M. piperita)

 

Kaki och persimon (Diospyros kaki; D. virginiana)

 

Pistasch (Pistacia vera)

 

Plommon och slånbär: rundplommon, mirabell och krikon (Prunus domestica); slånbär (P. spinosa)

 

Vallmofrö (Papaver somniferum)

 

Pumpa och squash/zucchini (Cucurbita spp.)

 

Dalmatinerkrage (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

Kvitten (Cydonia oblonga; C. vulgaris; C. japonica)

 

Rapsfrö (Brassica napus var. oleifera)

 

Hallon (Rubus idaeus)

 

Safflorfrö (Carthamus tinctorius)

 

Serradella (Ornithopus sativus)

 

Sesamfrö (Sesamum indicum)

 

Sojaböna (Glycine soja)

 

Kryddor: lagerblad (Laurus nobilis); dillfrö (Anethum graveolens); bockhornsklöverfrö (Trigonella foenumgraecum); saffran (Crocus sativus); timjan (Thymus vulgaris); gurkmeja (Curcuma longa)

 

Jordgubbe, smultron och smulgubbe (Fragaria spp.)

 

Solrosfrö (Helianthus annuus)

 

Småcitrus (Citrus tangerina; Citrus reticulata; C. unshiu)

 

Rova och rybs (Brassica rapa var. rapifera och oleifera spp.)

 

Fodervicker (Vicia sativa)

 

Svartrot (Scorzonera hispanica)

 

Valnöt (Jugland spp.: J. regia)

 

Vattenmelon (Citrullus vulgaris)

 

Prydnadsväxter som blommar under det år då de behandlas.

DEL B

Vid tillämpningen av de enhetliga principer som avses i artikel 29.6 i förordning (EG) nr 1107/2009 ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om tiametoxam från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa av den 14 juli 2006, särskilt tilläggen I och II, samt till slutsatserna i addendumet till granskningsrapporten om tiametoxam från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa av den 15 mars 2013.

Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna vara särskilt uppmärksamma på följande:

Risken för förorening av grundvattnet, särskilt med det verksamma ämnet och dess metaboliter NOA 459602, SYN 501406 och CGA 322704, när det verksamma ämnet används i områden med känsliga mark- och/eller klimatförhållanden.

Skyddet av vattenlevande organismer.

De långsiktiga riskerna för små växtätande djur om ämnet används för betning av utsäde.

Medlemsstaterna ska se till att följande villkor uppfylls:

Betningen får endast utföras i professionella betningsanläggningar för utsäde. I dessa anläggningar ska den bästa tillgängliga tekniken användas så att minimalt med damm frigörs under användning, lagring och transport.

Lämplig utrustning för radsådd ska användas för att säkerställa en effektiv nedbrukning av produkten samt minimera spill och utsläpp av damm.

Villkoren för godkännande ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder för att skydda bin.

Lämpliga program för övervakning ska vid behov införas för kontroll av bins faktiska exponering för tiametoxam i områden som i stor utsträckning används av bin som födosöker eller av biodlare.

Villkoren för användning ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder.

Sökanden ska inkomma med bekräftande uppgifter om följande:

a)

Risken för andra pollinerare än honungsbin.

b)

Risken för honungsbin som födosöker i nektar eller pollen i efterföljande grödor.

c)

Potentiellt upptag via rötterna till blommande ogräs.

d)

Risken för honungsbin som födosöker på insekters honungsdagg.

e)

Den potentiella exponeringen för guttation samt den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling såväl som risken för bilarver till följd av sådan exponering.

f)

Den potentiella exponeringen för dammavdrift efter radsådd samt den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling såväl som risken för bilarver till följd av sådan exponering.

g)

Den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling samt risken för bilarver till följd av intag av förorenad nektar och förorenat pollen.

Sökanden ska inkomma med uppgifterna till kommissionen, medlemsstaterna och myndigheten senast den 31 december 2014.”

3.

I kolumnen ”Särskilda bestämmelser” ska rad 216, Imidakloprid, i del A i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 ersättas med följande:

”DEL A

Får endast godkännas för yrkesmässigt bruk som insekticid.

Användning för betning av utsäde eller markbehandling är inte tillåten i fråga om följande spannmålssorter när dessa sås under perioden januari–juni:

korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete.

Behandling av blad är inte tillåten i fråga om följande spannmålssorter:

korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete.

Användning för betning av utsäde, markbehandling eller behandling av blad är inte tillåten i fråga om följande grödor, med undantag för användning i växthus och för behandling av blad efter blomning:

 

Blålusern (Medicago sativa)

 

Mandel (Prunus amygdalus; P. communis; Amygdalus communis)

 

Anis (Pimpinella anisum); stjärnanis (Illicium verum); kummin (Carum carvi); koriander (Coriandrum sativum); spiskummin (Cuminum cyminum); fänkål (Foeniculum vulgare); enbär (Juniperus communis)

 

Äpple (Malus pumila; M. sylvestris; M. communis; Pyrus malus)

 

Aprikos (Prunus armeniaca)

 

Avokado (Persea americana)

 

Banan (Musa sapientum; M. cavendishii; M. nana)

 

Böna (Phaseolus spp.)

 

Björnbär (Rubus fruticosus)

 

Blåbär: vanligt blåbär (Vaccinium myrtillus); amerikanskt blåbär (V. corymbosum)

 

Bondböna (Vicia faba var. major; var. equina; var. minor)

 

Bovete (Fagopyrum esculentum)

 

Johannesbrödfrukt (Ceratonia siliqua)

 

Ricinfrö (Ricinus communis)

 

Körsbär (Prunus avium)

 

Kastanj (Castanea spp.)

 

Kikärta (Cicer arietinum)

 

Spanskpeppar (Capsicum frutescens; C. annuum); kryddpeppar (Pimenta officinalis)

 

Klöver (Trifolium spp.)

 

Kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

Bomull (Gossypium spp.)

 

Ögonböna (Vigna unguiculata)

 

Amerikanskt tranbär (Vaccinium macrocarpon); vanligt tranbär (Vaccinum oxycoccus)

 

Gurka (Cucumis sativus)

 

Svart vinbär (Ribes nigrum); rött och vitt vinbär (R. rubrum)

 

Dadel (Phoenix dactylifera)

 

Fläder (Sambucus nigra)

 

Krusbär (Ribes uva-crispa)

 

Grapefrukt (C. paradisi)

 

Vindruva (Vitis vinifera)

 

Jordnöt (Arachis hypogea)

 

Hasselnöt (Corylus avellana)

 

Hampa (Cannabis sativa)

 

Vresros (Rosa rugosa)

 

Kiwi (Actinidia chinensis)

 

Baljväxter: käringtand (Lotus corniculatus); buskklöver (Lespedeza spp.); kudzuböna (Pueraria lobata); sesbania (Sesbania spp.); esparsett (Onobrychis sativa); rosenväppling (Hedysarum coronarium)

 

Citron och limefrukt: citron (Citrus limon); lime (C. aurantiifolia); limett (C. limetta)

 

Lins (Lens esculenta; Ervum lens)

 

Linfrö (Linum usitatissimum)

 

Lupin (Lupinus spp.)

 

Majs (Zea mays)

 

Melonfrö (Cucumis melo)

 

Senapsfrö: vit senap (Brassica alba; B. hirta; Sinapis alba); svartsenap (Brassica nigra; Sinapis nigra)

 

Okra (Abelmoschus esculentus; Hibiscus esculentus)

 

Oliv (Olea europaea)

 

Apelsin: vanlig apelsin (Citrus sinensis); pomerans (C. aurantium)

 

Persika och nektarin (Prunus persica; Amygdalus persica; Persica laevis)

 

Päron (Pyrus communis)

 

Ärt (Pisum sativum; P. arvense)

 

Pepparmynta (Mentha spp.: M. piperita)

 

Kaki och persimon (Diospyros kaki; D. virginiana)

 

Pistasch (Pistacia vera)

 

Plommon och slånbär: rundplommon, mirabell och krikon (Prunus domestica); slånbär (P. spinosa)

 

Vallmofrö (Papaver somniferum)

 

Pumpa och squash/zucchini (Cucurbita spp.)

 

Dalmatinerkrage (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

Kvitten (Cydonia oblonga; C. vulgaris; C. japonica)

 

Rapsfrö (Brassica napus var. oleifera)

 

Hallon (Rubus idaeus)

 

Safflorfrö (Carthamus tinctorius)

 

Serradella (Ornithopus sativus)

 

Sesamfrö (Sesamum indicum)

 

Sojaböna (Glycine soja)

 

Kryddor: lagerblad (Laurus nobilis); dillfrö (Anethum graveolens); bockhornsklöverfrö (Trigonella foenumgraecum); saffran (Crocus sativus); timjan (Thymus vulgaris); gurkmeja (Curcuma longa)

 

Jordgubbe, smultron och smulgubbe (Fragaria spp.)

 

Solrosfrö (Helianthus annuus)

 

Småcitrus (Citrus tangerina; Citrus reticulata; C. unshiu)

 

Rova och rybs (Brassica rapa var. rapifera och oleifera spp.)

 

Fodervicker (Vicia sativa)

 

Svartrot (Scorzonera hispanica)

 

Valnöt (Jugland spp.: J. regia)

 

Vattenmelon (Citrullus vulgaris)

 

Prydnadsväxter som blommar under det år då de behandlas.

DEL B

När medlemsstaterna bedömer ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel som innehåller imidakloprid ska de ta särskild hänsyn till villkoren i artikel 4.3 i förordning (EG) nr 1107/2009 och se till att alla nödvändiga uppgifter lämnats innan ett sådant godkännande beviljas.

Vid tillämpningen av de enhetliga principer som avses i artikel 29.6 i förordning (EG) nr 1107/2009 ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om klotianidin från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa av den 26 september 2008, särskilt tilläggen I och II, samt till slutsatserna i addendumet till granskningsrapporten om imidakloprid från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa av den 15 mars 2013.

Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna vara särskilt uppmärksamma på följande:

Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet; villkoren för användning ska innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

Inverkan på vattenlevande organismer, leddjur som inte är målarter, daggmaskar och andra marklevande makroorganismer; villkoren för godkännande ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder.

Medlemsstaterna ska se till att följande villkor uppfylls:

Betningen får endast utföras i professionella betningsanläggningar för utsäde. I dessa anläggningar ska den bästa tillgängliga tekniken användas så att minimalt med damm frigörs under användning, lagring och transport.

Lämplig utrustning för radsådd ska användas för att säkerställa en effektiv nedbrukning av produkten samt minimera spill och utsläpp av damm.

Villkoren för godkännande ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder för att skydda bin.

Lämpliga program för övervakning ska vid behov införas för kontroll av bins faktiska exponering för imidakloprid i områden som i stor utsträckning används av bin som födosöker eller av biodlare.

Villkoren för användning ska vid behov omfatta riskreducerande åtgärder.

Sökanden ska inkomma med bekräftande uppgifter om följande:

a)

Risken för andra pollinerare än honungsbin.

b)

Risken för honungsbin som födosöker i nektar eller pollen i efterföljande grödor.

c)

Potentiellt upptag via rötterna till blommande ogräs.

d)

Risken för honungsbin som födosöker på insekters honungsdagg.

e)

Den potentiella exponeringen för guttation samt den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling såväl som risken för bilarver till följd av sådan exponering.

f)

Den potentiella exponeringen för dammavdrift efter radsådd samt den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling såväl som risken för bilarver till följd av sådan exponering.

g)

Den akuta och långsiktiga risken för bisamhällens överlevnad och utveckling samt risken för bilarver till följd av intag av förorenad nektar och förorenat pollen.

Sökanden ska inkomma med uppgifterna till kommissionen, medlemsstaterna och myndigheten senast den 31 december 2014.”


BILAGA II

Förteckning över utsädessorter som avses i artikel 2

Användning och utsläppande på marknaden av följande utsädessorter är förbjuden om de betats med växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid:

 

Korn, hirs, havre, ris, råg, sorghum, rågvete och vete, när dessa spannmålssorter ska sås under perioden januari–juni.

 

Blålusern (Medicago sativa)

 

Anis (Pimpinella anisum); stjärnanis (Illicium verum); kummin (Carum carvi); koriander (Coriandrum sativum); spiskummin (Cuminum cyminum); fänkål (Foeniculum vulgare); enbär (Juniperus communis)

 

Böna (Phaseolus spp.)

 

Bondböna (Vicia faba var. major; var. equina; var. minor)

 

Bovete (Fagopyrum esculentum)

 

Ricinfrö (Ricinus communis)

 

Kikärta (Cicer arietinum)

 

Spanskpeppar (Capsicum frutescens; C. annuum); kryddpeppar (Pimenta officinalis)

 

Klöver (Trifolium spp.)

 

Kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

Bomull (Gossypium spp.)

 

Ögonböna (Vigna unguiculata)

 

Gurka (Cucumis sativus)

 

Jordnöt (Arachis hypogea)

 

Hampa (Cannabis sativa)

 

Baljväxter: käringtand (Lotus corniculatus); buskklöver (Lespedeza spp.); kudzuböna (Pueraria lobata); sesbania (Sesbania spp.); esparsett (Onobrychis sativa); rosenväppling (Hedysarum coronarium)

 

Lins (Lens esculenta; Ervum lens)

 

Linfrö (Linum usitatissimum)

 

Lupin (Lupinus spp.)

 

Majs (Zea mays)

 

Melonfrö (Cucumis melo)

 

Senapsfrö: vit senap (Brassica alba; B. hirta; Sinapis alba); svartsenap (Brassica nigra; Sinapis nigra)

 

Okra (Abelmoschus esculentus; Hibiscus esculentus)

 

Ärt (Pisum sativum; P. arvense)

 

Pepparmynta (Mentha spp.: M. piperita)

 

Vallmofrö (Papaver somniferum)

 

Pumpa och squash/zucchini (Cucurbita spp.)

 

Dalmatinerkrage (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

Rapsfrö (Brassica napus var. oleifera)

 

Safflorfrö (Carthamus tinctorius)

 

Sesamfrö (Sesamum indicum)

 

Sojaböna (Glycine soja)

 

Kryddor: lagerblad (Laurus nobilis); dillfrö (Anethum graveolens); bockhornsklöverfrö (Trigonella foenumgraecum); saffran (Crocus sativus); timjan (Thymus vulgaris); gurkmeja (Curcuma longa)

 

Jordgubbe, smultron och smulgubbe (Fragaria spp.)

 

Solrosfrö (Helianthus annuus)

 

Rova och rybs (Brassica rapa var. rapifera och oleifera spp.)

 

Fodervicker (Vicia sativa)

 

Vattenmelon (Citrullus vulgaris)

 

Prydnadsväxter som blommar under det år då de behandlas.


  翻译: