22.9.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 228/100


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättande av ett program för audiovisuellt samarbete med yrkesverksamma från tredjeländer (Media Mundus)”

KOM(2008) 892 slutlig – 2008/0258 (COD)

2009/C 228/19

Den 2 februari 2009 beslutade rådet att i enlighet med artiklarna 150.4 och 157.3 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättande av ett program för audiovisuellt samarbete med yrkesverksamma från tredjeländer (Media Mundus)

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs presidium gav den 24 februari 2009 facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär utsåg Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Bernardo HERNÁNDEZ BATALLER till huvudföredragande vid sin 452:a plenarsession den 24–25 mars 2009 (sammanträdet den 25 mars) och antog följande yttrande med 79 röster för, 5 röster emot och 3 nedlagda röster:

1.   Slutsatser

1.1   EESK välkomnar förslaget till beslut och instämmer i att det är nödvändigt att sprida de värderingar och principer som kännetecknar det demokratiska samhället och rättsstaten, eftersom Europeiska unionen grundas på principerna om frihet, demokrati samt respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

1.2   EESK anser att det är lämpligt att kommissionen vid genomförandet av programmet får befogenhet att fastställa de allmänna riktlinjerna för genomförandet och urvalskriterierna, eftersom det rör sig om faktorer som inte medför att väsentliga aspekter i förslaget till beslut ändras, och som faller inom tillämpningsområdet för rådets beslut 1999/468/EG.

1.3   Kommittén instämmer i programmets generella mål (den europeiska audiovisuella industrins konkurrenskraft, konsumenternas valmöjligheter och kulturell mångfald), men programmets specifika mål är alltför vagt formulerade och bör preciseras, varvid man bör framhålla de gränsöverskridande och transnationella aspekterna.

1.3.1   Särskilt stöd förtjänar införlivande av ny teknik i produktion, distribution och marknadsföring av audiovisuella verk i olika digitala tillämpningar, samt spridning av audiovisuella verk (däribland via nya plattformar som t.ex. VoD och IPTV).

1.4   Den finansiella ramen på 15 miljoner euro är alltför knappt tilltagen i förhållande till programmets ambitiösa generella mål, och den bör följaktligen höjas avsevärt om den europeiska audiovisuella industrin ska få ett effektivare stöd, med förbehåll för en strikt tillämpning av budgetdisciplinen och principerna för en sund finansiell förvaltning.

1.5   Kommissionen bör, i nära samarbete med medlemsstaterna, övervaka att programmet genomförs på ett sådant sätt att man säkrar samstämmighet och komplementaritet med övriga gemenskapspolitikområden, gemenskapsprogram och gemenskapsåtgärder.

2.   Bakgrund

2.1

Den 9 januari 2009 presenterade kommissionen förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättande av ett program för audiovisuellt samarbete med yrkesverksamma från tredjeländer – Media Mundus.

2.2

I förslaget diskuteras den europeiska audiovisuella sektorns grundläggande roll när det gäller att uppnå målen i Lissabonagendan och i initiativet i2010 inom ramen för nämnda agenda. Man tar även upp Unescos konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar, som ratificerades av Europeiska gemenskapen och 13 av dess medlemsstater den 18 december 2006. Det bör noteras att denna sektor sysselsätter minst 5,8 miljoner personer, dvs. 3,1 % av hela befolkningen i EU-25.

2.3

Kommissionen redogör i dokumentet för de strukturella brister som påverkar spridningen av europeiska audiovisuella verk på marknaderna i tredjeländer, trots de insatser som har gjorts för att stärka den europeiska audiovisuella industrin (teknisk utveckling, tillkomst av nya aktörer och plattformar, stimulering av innehållsproduktionen).

2.4

Programmet Media Mundus syftar därför till att komplettera de insatser som gjorts inom ramen för andra initiativ som i högre grad har fokuserat på samarbete inom EU (Media 2007, Euromed Audiovisual II, filmprogrammet inom ramen för EU–AVS) och begränsningarna av befintliga internationella filmfonder.

3.   Förslaget till förordning

3.1   Förslaget till beslut om inrättande av ett program för audiovisuellt samarbete med yrkesverksamma från tredjeländer (Media Mundus) utmärks framför allt av följande:

3.1.1

Det handlar om ett program för finansiering av internationella samarbetsprojekt med tredjeländer under perioden 1 januari 2011 till 31 december 2013. För nämnda period avsätts en budget för genomförande av programmet på 15 miljoner euro.

3.1.2

De grundläggande målsättningarna är att främja inrättandet av nätverk på internationell nivå, i syfte att stärka EU:s roll ur industriell, kulturell och politisk synpunkt på det audiovisuella området, och att öka de audiovisuella verkens konkurrenskraft, spridning och visning.

3.1.3

Varje projekt ska ha minst tre partner och koordineras av en europeisk samordnare som ska ansvara för inlämningen av förslaget, ledningen av projektet och den finansiella administrationen och genomförandet.

3.1.4

En viktig aspekt i programmet avser fortbildningen av och kvalifikationerna hos yrkesverksamma i Europa och från de länder som omfattas av förslaget, med särskild inriktning på produktion, distribution, visning och spridning, marknadsföring och lagring av audiovisuella verk, liksom de rättsliga ramarna och finanssystemen.

3.1.5

Man föreslår att genomföra insatser och initiativ, i synnerhet med inriktning på de unga, som syftar till att främja allmänhetens kunskaper på det audiovisuella området, och man lägger framför allt tonvikten på att öka publikens efterfrågan på ett kulturellt varierat audiovisuellt innehåll.

3.1.6

En av programmets viktigaste aspekter med avseende på verkens spridning är att främja både programsättningen och visningen av europeiska audiovisuella verk i tredjeländer och av verk från dessa länder i medlemsstaterna. Det inbegriper avtal med biografnätverk med salonger både i EU och i tredjeländer, i syfte att uppmuntra dem att förbättra förhållandena för programsättning och visning (antal visningar och även varaktighet och exponering).

3.1.7

Man överväger även att stödja partnerskap mellan programföretag (eller VoD-plattformar) och rättighetshavare som syftar till att distribuera kataloger med verk på VoD-plattformar.

3.1.8

En av de åtgärder som ingår i programmet består i stöd till dubbning och undertextning i syfte att distribuera och sprida audiovisuella verk från Europa och tredjeländer via alla tillgängliga kanaler till fördel för producenter, distributörer och programföretag.

3.2   Finansiellt stöd som ges enligt programmet får inte överskrida 50 % av de slutliga kostnaderna för det projekt stödet gäller, utom i vissa fall som uttryckligen angivits, där det kan uppgå till 80 %.

3.2.1   Samfinansiering får ske antingen helt eller delvis in natura, förutsatt att värdet av detta tillskott inte överstiger de faktiska kostnaderna och vederbörligen styrks. Detta gäller även lokaler som ställs till förfogande i utbildnings- eller marknadsföringssyfte.

3.2.2   Kommissionen kommer att lägga fram ett meddelande om den fortsatta tillämpningen av programmet för Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén senast den 30 juni 2012 och en utvärderingsrapport efter avslutat program senast den 31 december 2015.

3.2.3   I beslutet omnämns vissa av EU:s övergripande politikområden som Media Mundus-programmet kommer att bidra till att stärka genom att:

Bidra till debatten och informationen om EU som ett område där fred, välstånd och säkerhet råder.

Främja den grundläggande principen om yttrandefrihet.

Öka medvetenheten om vikten av kulturell mångfald och mångkulturalism i världen.

Stärka den europeiska ekonomins kunskapsbas och bidra till att stärka EU:s globala konkurrenskraft.

Bidra till att motverka alla former av diskriminering på grund av kön, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.

Bryssel den 25 mars 2009.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Mario SEPI


  翻译: